Header

Hej! Jag vill först passa på att önska er ett underbart nytt år. Nya möjligheter men massor mer. Själv har jag varit uppe i Tumba lite och åkte ner till Vimmerby dan innan nyår. Firade mitt nyår med vänner och massor av skratt. Utmanade även bästa Klara i Singstar men gick själv ut med förlust, haha! Men tyvärr blev det inte en så bra start på året. En ridtur slutade med att en åkte till sjukhuset och jag, klara och hästarna begav oss hem lite lugnt. En hare som sprang ut när vi kom galopperandes. Åkte av men min vän skadade dessvärre armen, troligtvis bruten. Men det är väl tur att inget värre hände, som sagt en arm går ju att laga. Hoppas nu att ni får ett underbart år med mycket glädje och kärlek! Kram

Likes

Comments

Har fotat lite och tänkte att det var ett tag sen jag skrev här. Dock ingen längre text men några svart/vita foton kan jag bjuda på ;)

Likes

Comments

Har inte haft lust att blogga men här är lite smått och gott ^^ Ska försöka slänga upp lite fler inlägg framöver. Men just nu är det lite rörigt med de som kallar sig "vänner" Äkta vänner blir ju inte sura och ignorerar en bara för att dem har gjort fel. Eller? Nej! Så nu vet jag vilka som låtsas vara min kompis, Men hellre 1 riktig vän än 100 falska vänner. Tänker då inte ge ut namn pga antar att man inte behöver kasta skit på folk som helt enkelt inte förstår bättre. Men en sak är säker, Jag kommer aldrig mer lita på sådant folk :-) Ha en bra helg vänner :'

Likes

Comments

Att ha ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) eller ADD (Attention Deficit Disorder) är inte en dans på rosor. I dagens samhälle så är det många barn (inte alla) som tror att dem som har ADHD eller ADD är jobbiga, stökiga, elaka osv. Men det är fel. Vi som har ADHD/ADD har inte valt att få det och det kommer att finnas vid vår sida tills vi dör. Därför är det viktigt att man får rätt behandling. Och att man behandlas rätt av såväl vuxna som barn.Vi med ADD och ADHD :

  • Blir inte arga, vi blir förbannade.
  • Blir inte ledsna, vi blir förkrossade.
  • Blir inte heller glada, vi blir överlyckliga.


Vad som menas är att våra känslor är så starka att allt vi göt lägger vi hela våran själ i.

Likaså när jag sörjer, krossas mitt hjärta i tusen bitar. Allt jag gör, gör jag mer. Allt jag ser, ser jag skarpare, Allt jag hör är vackrare och smärtsammare. Vi är inte sjuka, vi tar bara till oss saker och ting i större skala än många andra.

Jag själv har ADHD. Jag fick min diagnos när jag var 5-6 år. Jag började ta mediciner och gå till BUP (Barn och ungdomspsykiatri) för att väga, mäta och kolla pulsen. Jag pratar även med en sjuksköterska om min diagnos och tillsammans försöker vi hitta sätt att få ihop vardagen. Jag har levt med min diagnos i många år och kommer att göra det tills jag dör. Själv tycker jag att jag kan ha väldigt svårt att förstå hur andra människor tänker. Det fungerar på ett helt annat sätt i min hjärna. Det behövs inte synas utanpå på hen att hen har ADHD/ADD. För oftast tar personen medicin mot det.

En viktig sak att tänka på om man ska prata med någon som har ADHD/ADD. Försök att inte tappa tålamodet även om hen inte lyssnar på dig. Det gör inte hen med flit utan det är ibland så rörigt i hens hjärna att hen inte kan lyssna ordentligt. Våra tankar flyger ständigt iväg.

ADHD – Symtom

ADHD kan ge symtom inom ouppmärksamhet och/eller överaktivitet och impulsivitet. Eftersom tillståndet är utvecklingsrelaterat varierar symtomen med åldern. Hos yngre barn är överaktiviteten ofta tydligast, medan ouppmärksamheten dominerar hos de flesta från och med skoltiden och framåt tillsammans med planeringssvårigheter och impulsivitet. Hos äldre barn, ungdomar och vuxna kan överaktiviteten kvarstå men ta sig andra uttryck, som rastlöshet och bristande tålamod. Symtomen kan också variera beroende på sammanhanget som personen befinner sig i. Ouppmärksamhet vid ADHD kan visa sig genom att personen har bristande tålamod och uthållighet, svårighet att följa instruktioner och reagera på direkt tilltal samt svårt att organisera sina uppgifter och aktiviteter. Överaktivitet och impulsivitet vid ADHD kan visa sig genom att personen har svårt att sitta still. Hos ungdomar och vuxna kan detta istället visa sig som en rastlöshetskänsla. ADHD kan yttra sig på olika sätt hos olika individer men också på olika sätt hos samma individ under olika åldrar.

källa: http://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/adhd/?gclid=CKWJ-4n40swCFcH3cgodDkUBzA

Om man har adhd har man svårt att koncentrera sig och man kan har stort behov att röra på sig eller så kan man ha svårt att komma igång med uppgifter. Man är också ofta impulsiv och gör saker utan att tänka efter före.

Adhd ser olika ut hos olika personer. Hur mycket det påverkar ens vardag beror på vilket sammanhang man är i, vilka krav som ställs på en och omgivningens bemötande. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.

Att man är impulsiv kan till exempel också innebära att man är idérik, fantasifull och kreativ. Man kan också vara egensinnig, orädd och vågar göra sådant som andra inte vågar, till exempel prova nya sätt att göra saker på. Många med adhd är energiska, drivande och har stor uthållighet när de själv får välja aktivitet.

Om man har svårt att koncentrera sig när det händer mycket runt omkring en kan man istället vara bra på att hyperfokusera, det vill säga ägna sig åt en enda sak med stor uppmärksamhet. Det är en fördel om man vill bli riktigt bra på någonting.

källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

Adhd har man hela livet, men för många blir det bättre med tiden. Det beror dels på att hjärnan mognar, dels kan det bero på att man accepterar hur man är, hittar strategier för att hantera olika situationer och lär sig att kontrollera impulser. Man brukar också få lättare att se och utveckla de positiva egenskaper som beror på adhd. När man är vuxen brukar man också ha lättare att välja vilka sammanhang man vill vara i.

källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

Vad beror adhd på?

Hjärnan fungerar annorlunda

Adhd beror på att vissa delar av hjärnan arbetar på ett annorlunda sätt än hos personer utan adhd, bland annat de hjärnfunktioner som styr uppmärksamhet, möjligheten att bestämma över impulser och reaktioner, och förmågan att hålla flera saker i huvudet samtidigt.

Signalämnen har betydelse

Mycket är fortfarande okänt om hur hjärnan fungerar. Det är bara delvis känt vad adhd beror på, men det har bland annat att göra med så kallade signalsubstanser, som behövs när signaler skickas mellan olika nervceller i hjärnan.

Signalsubstanser som är viktiga när man har adhd är dopamin och noradrenalin. Om man har adhd fungerar de här signalsubstanserna inte riktigt som de ska.

Både ärftlighet och miljö påverkar

Ärftlighet verkar vara den viktigaste faktorn till att man får adhd. Man ärver vissa gener som styr uppbyggnaden av hjärnans olika delar och påverkar hur signalsubstanserna fungerar. Därför är det vanligt att flera i en familj eller släkt har adhd.

Hjärnans utveckling påverkas också av de upplevelser och erfarenheter som man har under sin uppväxt. Det innebär att både arv och miljö spelar en roll för hur problemen vid adhd visar sig.

Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

skolan

När barnet har kommit upp i skolåldern börjar omgivningen förvänta sig mer. Det ställs större krav på att man ska förstå sociala koder och kunna samspela med andra. Människor runt omkring räknar till exempel med att man ska förstå vad som är passande att säga och göra. Ett barn som har adhd kan ha svårt att vänta på sin tur utan att avbryta och kommentera, ofta innan det lyssnat färdigt och utan att förstå att andra blir irriterade. Att stå i kö, att vänta eller att tänka långsiktigt är ofta svårt.

Barn som har adhd har ofta ett stort behov av att röra på sig. I skolan ställs det krav på att man ska sitta stilla och lyssna och att man ska kunna ta instruktioner. Det kan vara svårt sitta stilla och tempot i leken blir gärna uppvarvat. Det kan också hända att barnet pratar mycket och ljudnivån blir hög.

I skolan ställs också krav på att man ska kunna koncentrera sig trots att det kanske händer mycket runt omkring. Om man har adhd blir man lättare störd än andra. Det är vanligt att barnet växlar från en sak till en annan och har svårt att bli klar med uppgifter. Det kan vara svårt att planera något, att hålla fast vid och genomföra en idé. Men ofta kan barnet sitta i egna tankar och ha svårt att komma igång med olika uppgifter. Barnet kan också verka förvirrat och inte riktigt närvarande i det som sker.

Källa :http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

I tonåren

Tonåren är en tid när det händer mycket, både omkring en och i den egna kroppen och tankarna. Med adhd kan det bli extra mycket press och tankar, och kanske kännas svårt.

Om man är ung och har adhd är det vanligt att känna sig orolig, rastlös och otålig utan att egentligen förstå varför. Otåligheten gör att man fort tröttnar på sådant som man tycker är jobbigt eller tråkigt. Man kan ha svårt att koncentrera sig när man måste sitta stilla, som att läsa eller lyssna i skolan.

En del kan ha svårt att komma igång med sina arbetsuppgifter eller dagliga rutiner. Saker blir bara inte gjorda. Man kan ha lätt att drömma sig bort. Det kan vara svårt att hålla energin uppe om uppgifterna inte är mycket motiverande.

Det är vanligt att man har humörsvängningar och man kan ha ett hett temperament eller kort stubin. En del är impulsiva till sitt sätt och gör saker utan att se konsekvenserna av sitt handlande. Det är lätt att man gör sådant som man i efterhand ångrar. Därför att det viktigt att det finns vuxna i ens omgivning som förstår en, ser en och som bryr sig om vad man gör och hur man mår.

källa:http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

Den mesta fakta är hämtad från 1177.se

Anna fakta är från min egen erfarenhet

kika gärna in där och läs mer.

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/


Likes

Comments

​Hej, har inte bloggat på ett tag men får väl skylla på att jag inte har haft några idéer. Men jag lovar att försöka slänga ut minst ett inlägg varje dag. :) Hoppas det finns någon kvar som läser ens xD 

Lite mys med hästarna en solig morgon är ju aldrig fel :)


Alltid gott med hö.

Likes

Comments