Kattuppfödning, Kattungar

I september fyller Esmeralda och Leonard ett år och som planen ser ut nu så blir det parning i slutet av månaden. Det betyder att vi med all tur får kattungar i slutet av november. Vi håller i nuläget på att bestämma oss för vilken hane som ska användas, det finns tre starka alternativ men det är inte lätt då alla fördelar och nackdelar ska vägas mot varandra.

I mars 2015 föddes Mirandas (FI*Nevilla's DreamyGold) kattungar, och det gick riktigt bra, hon skötte allt galant! Hoppas det går lika bra för Esmeralda.

Här kommer en tillbakablick till våren 2015. Denna kull gjordes enligt mitt foderavtal som jag hade med Mirandas uppfödare. Hugo, Herkules Henni och Helium är namnen på dessa supersöta katter.


/Jessicats^^

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ragdoll, Vardagslivet

I augusti för snart ett år sedan, hämtade vi hem hunden Elvis. Hemma fanns vid den tidpunkten endast en katt, Miranda, min då 2,5 åriga ragdoll som vant sig vid att få all uppmärksamhet. I början gick det inte så bra, vilket är helt förståeligt. Elvis var nyfiken på sin nya "syster" och gjorde många närmanden som för det mesta slutade på samma sätt, Miranda morrade och lyfte hotfullt tassen, några gånger träffade den till och med, vilket resulterade i att Elvis sprang iväg. Men han gav sig inte, en fransk bulldog har mycket vilja, och efter några månaders tid började det gå mycket bättre. Idag kan dom sitta brevid varandra utan bråk.

I december var det tänkt att familjen skulle utökas med en katt, men en blev två. Idag är det snart åtta månader sedan Leonard och Esmeralda flyttade in. Och vilken skillnad det var att skaffa kattungar när man har en hund från förut, det gick otroligt bra. De har kommit överens från första stund.

Så ifall man både vill ha katt och hund, så borde man med min erfarenhet skaffa hunden först. Det kan ju förstås bero lite på hurudan hund- och kattras man väljer.


/Jessicats^^


Likes

Comments

Ragdoll

En ragdoll sägs ibland påminna lite om en hund, den möter dig i dörren när du kommer hem, den flyttar sig efter dig när du byter rum och de bär ofta omkring på sina leksaker. Förutom att denna kattras är vacker att se på så är den dessutom ljuvlig att ha att göras med. De kurar gärna ihop sig tätt intill dig i tv-soffan och sällan får du lov att besöka toaletten utan sällskap. De gånger du stänger en dörr efter dig så tar det inte lång stund innan det hörs ljud av tassar som krafsar på dörren och om du någongång lämnat dörren till klädskåpet öppen är ragdollen inte sen med att vara där och inspektera.

Det absolut bästa med ragdollen är enligt mig deras nyfikenhet, gemenskap, lekfullhet och avslappnade sätt. Dessutom har varje katt en alldeles egen personlighet.


/Jessicats^^

Likes

Comments

Nu är vi anmälda till den internationella kattutställningen i Ylöjärvi 2-3.9. Här kommer några bilder på skönheten Esmeralda (FI*Pengvin's Lizzie) som klarade sin första utställning, i maj, med bravur. Vi hoppas förstås på lika bra resultat denna gång.


/Jessicats^^Likes

Comments

I detta inlägg kommer jag att berätta lite mera om rasen ragdoll. Till min hjälp har jag använt Suomen Ragdoll Kissayhdistys, Kissaliitto och Ragdollklubben.

Rasen började utvecklas under 1960-talet i Kalifornien, och till Finland kom den, från Tyskland, år 1992. År 2016 registrerades 750 ragdoll i Finland vilket gör rasen till den mest populära i dagsläget. Ragdollen har fått sitt namn enligt sitt mest karaktäristiska drag, nämligen att den blir som en "trasdocka" då man lyfter den, detta skiljer också rasen från övriga kattraser.

En ragdoll anpassar sej lätt till familjen den lever med och trivs med både barn och andra djur. Den har en vaggande gångstil vilket skiljer den från övriga kattraser. Ragdollens sätt att lägga sej på är också lite annorlunda än övriga katters, nämligen genom att lägga den ena skuldran i marken först och därefter övriga kroppen. Ragdollen är en lugn katt och lämpar sej därför särskilt bra som innekatt, den gillar att leka men motionerar ogärna mer än nödvändigt. Att hoppa högt är inte så intressant, däremot ligger ragdollen gärna och spanar från sitt klösträd eller annan lämplig höjd t.ex. en trappa.

Nyfiken och människokär det är typiska egenskaper för rasen. Allt nytt som tas till hemmet inspekteras noggrant, speciellt papperspåsar och lådor är av intresse. Ifall du någon gång träffar en ragdoll så möter den dej troligtvis i dörren.

Likes

Comments

Kattuppfödning, Ragdoll

Detta är alltså det första inlägget som publiceras på denna blogg. Tanken är att sidan ska fungera som marknadsföring för min kattuppfödning som påbörjas under hösten 2017, närmare information kommer så småningom. Här kommer ni dessutom att kunna söka information om rasen ragdoll, få information om vad som är viktigt att veta vid köp av kattunge, ta del av mina utställningsprestationer och följa mej och mina djur i vår vardag! Vi håller som bäst på med att söka avelsnamn och hoppas på att få det godkänt inom kort så att vi påriktigt kan köra igång.

På återseende!

/Jessicats^^Likes

Comments