Recept, Soppa

Jordärtskockssoppa med krispiga köttchips & örtolja!

Denna soppan hade vi till förrätt på dotterns kalas och den kan med fördel göras dagen innan.

Till 4 pers:

500gr jordärtskockor
2 potatisar
1 stor scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
1,5dl vitt vin
5dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3dl grädde (vispgrädde blir godast såklart men funkar med annan med. Jag tog faktiskt arlas syrade grädde och den finns i 15 samt 30% fetthalt)
1msk citronsaft
1 tsk salt
Lite cayennepeppar
Svartpeppar
Lite smör att steka i...

Till topping:
Parmaskinka eller billigare sort som typ serranoskinka el liknande.
Oljan:
Färska örter , basilika & timjan tog jag.
Lite rapsolja
Flingsalt
Lite citronsaft

Gör så här:

Skala jordärtskockor och potatis. Dela dem i små bitar och stek dem några minuter i smör tillsammans med finhackad vitlök & scharlottenlök.
Häll på vin och låt bubbla någon minut.
Tillsätt vatten och buljong, låt koka ca 15-20 min.
Bitarna ska vara mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer och sätt tillbaka den på spisen.
Låt den nu puttra lite och tillsätt grädden, citronsaften, salt, cayennepeppar och svartpeppar.
Om du känner dig nöjd här så ska du veta att smakerna träder fram ännu mer till dagen efter så överkrydda inte. Bättre att ev tillsätta mer kryddor när du värmer upp den igen och smakar av.

Parma eller serranoskinkan klipper du i små bitar, lägger på en plåt och torkar dem i ugnen på 175gr ca 15min.
De blir knapriga som chips då.
Örtoljan mixar du i hop genom att stavmixa alla ingredienserna och smaka av.

Servera soppan varm och dekorera med rumsvarma köttchips, örtolja, ev någon ört och pudrad cayennepeppar !

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Frukost, Bröd , Mellanmål



Lika goda som havrescones men inte riktigt samma ingredienser.
Blanda ihop:
4dl fiberhavregryn ( mixade till mjöl i en blender)
1,5dl pumpafrön
0,5dl chiafrö
1dl solrosfrö
2tsk bakpulver
1tsk salt
250gr kvarg
3ägg
1dl vatten
0,5dl rapsolja

Klicka ut lagom stora frallor på en plåt. De växer inte så mycket, så blir ungefär så stora dom de är. Jag tyckte 8 blev lagom!
Topping om man vill piffa till dem, jag tog lite 17% ost denna gången.
225gr i 15min och in i munnen 👅
Även dessa blev perfekta i rosten dagen efter👍

Likes

Comments

Smoothie, Mellanmål

Detta skulle kunna vara både frukost, enkel lunch eller ett rejält mellis 😊

Grön vitaminbomb💚
Mixa samman i en blender:
Bladspenat
Kiwi
Banan
Frusen mango
Ev apelsin
Vatten till önskad konsistens
Toppa med frö!
Drick 😉

Falsk gröt:
Rör samman keso & osötad vaniljkvarg...toppa med bär & nötter 🙌🏻

Ha en härlig dag ❣️

Likes

Comments

Recept, Såser & röror, Fisk

Sej är en underskattad fisk!
Enkel att tillaga, håller ihop och snabbt klar. Billig dessutom!

I dag stekte jag den bara ca 2min på varje sida med lite salt & peppar ! Såååå enkelt!

Till detta blev det stekt grönkål med morotsslantar och kokta röda linser. Lite pressad citron, salt och peppar på det!
Skippar nog linser nästa gång, tyckte de blev så geggiga.

Såsen gjordes på mini créme fraiche , riven pepparrot, citronzest, salt & peppar!

Till dem i familjen som kräver mer kolhydrater blev det råstekt potatis 😊

Supersnabb & enkel vardagsmiddag 🐟

Likes

Comments

Kyckling, Recept, Såser & röror

Quinoabiffar⭐️
Många nätters arbete för mig nu och innebär bara några timmars ledighet hemma med familjen. Matlådor behövdes & testade något nytt i dag!
Quinoabiffar !
Grillade samtidigt 3kg kycklingfilé i ugnen, smidigt som tusan!
Till detta en limesås🍋🍋🍋

Gjorde så här:

Blandade ihop olja, kryddor& pressad citronsaft i en balja. Lät kycklingen dra i det och sedan ner med allt inkl marinad i en braspanna. Kryddade med lime/habanero och chili.
In i ugnen på 225gr 20min, icke en sekund längre! Då blir de torra!
Klart!

Såsen är gjord på 3dl kvarg, 1dl naturell Yoggi, salt, peppar, 2 vitlöksklyftor, saften från en lime och rivet limeskal. Liiiite agavesirap med! Klart!

Quinoabiffarna var ett spännande tillbehör tyckte jag!

3dl röd quinoa
Grönsaksbuljong
3 ägg
0,5dl mini créme fraiche
1 tsk sambal oelek eller hackad chili
200gr fetaost
1,5dl havregryn
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Peppar
Ev andra kryddor efter tycke och smak!
Färska kryddor kanske 😊

Koka quinoan i grönsaksbuljong.
Sila och låt svalna lite.
Under tiden blandar du i hop havregryn, ägg och créme fraiche.
Låt svälla en stund.
Blanda samman det med quinoan och övriga ingredienser.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och klicka ner små biffar. Stek några minuter på varje sida!
Voilà 🍽

Likes

Comments

Recept, potatis, Såser & röror

Grillmiddag i kväll och testade en ny variant på paprikasås.
Jag brukar blanda ajvar & kvarg/créme fraiche el ngt liknande.
Men ajvar innehåller i bland onödigt socker och därför testade jag detta som blev lika bra!

Grilla hela röda paprikor när ni ändå grillar ..grilla även några vitlöksklyftor på en bit folie. När skalet är svart och paprikorna mjuka, lägg dem i en påse en stund. Skala dem sedan och använd bara det röda köttet.
Mixa det slätt med mixerstav tillsammans med vitlöksklyftorna. Blanda med créme fraiche eller liknande, salt, peppar och ev lite chili. Klart!

Sötpotatisen delade jag i klyftor och in i ugnen 20 min på 250gr.
Ut med plåten, smasha till dem med en potatisstöt eller liknande.
Droppade sedan över en blandning jag gjorde på olivolja, pressad vitlök, salt, peppar & chili.
In på grill typ 10min till!
Glömde riva parmesanost över, det kan nog bli gott.... eller fetaost! Mums!!

Smaklig spis om ni testar😘

Likes

Comments

Kyckling, Recept

Tipsar om en busenkel rätt som jag testlagade för första gången!

Jag har ju aldrig mått på någonting men typ så här:

Blanda ihop:

800gr kycklingfärs
2 ägg
2 hackade vitlöksklyftor
Riven ingefära
Chilikrydda
Salt
Purjolök eller salladslök

Koka upp kokosmjölk, hönsbuljong & lite svartpeppar i en djup stekpanna och forma små bollar och lägg försiktigt ner dem i pannan. Efter 5 min vänder du dem försiktigt, låt det sedan puttra samman ca 15min...gärna under lock på svag värme!

Till detta serverades blomkålsris, lite grönt och rostade cocosflakes !

Nästa gång ska jag tillsätta lite citron med!

Kram💗

Likes

Comments

Frukost, Bröd

Att variera frukosten men fortfarande vara hälsosam...
Havregryn is da shit alltså!

• Stärker immunförsvaret
• Reglerar blodsockret
• Förbättrar matsmältningen
• Bra mättnadskänsla
• Antioxidant
• Balancerar kolesterolet
• Anticancerogent - Minskar risken för hormonell cancer

Prova Havrescones:

•7dl havregryn mixade till "mjöl" i en mixer/blender.
• Ett rivet äpple eller en riven morot
• 2 stora eller 3 små ägg
• En tsk bakpulver
• 2,5 dl filmjölk eller naturell Yoggi
• Lite salt
• Valfri topping
Vispa upp ägget pösigt i en bunke.
Tillsätt äpple, bakpulver, salt, filen & havremjölet!
Konsistensen blir som en tjock smet som ska klickas ut till ca 12 klickar på ett bakplåtspapper. In i ugnen ca 10min på 250gr!
Kan värmas eller rostas dagen efter.
Lika nyttigt som att äta gröt typ 😉

Likes

Comments

Frukost

Ni som känner mig vet att jag gillar att testa & mixtra med mat & bak!
Sällan skriver jag ner det som blir bra utan tror att jag minns allt långt där i bakhuvudet😬
Efter mångas önskan så testar jag nu att samla min mat på den här bloggen, främst för att själv få struktur men även för att ni som önskar ska få ta del av mestadels nyttiga tips 💗
Så min första bild får bli på det jag fyller min buk med varje morgon 😉

1dl fiberhavregryn
Lite linfrö
Lite psylliumfrö
2 äggvitor
2 dl vatten
In i micron ca 4min
Serveras med bär, kanel & oftast mandelmjölk! Till det en hälsoshot, en kopp kaffe och ett kokt ägg 😋
Älskade gröt!
Proppmätt & full av energi!

Likes

Comments