potatis, Recept

Hade egentligen bara tänkt rosta lite grönsaker & sötpotatis i ugnen men under grillförberedelserna tänkte jag att man kanske kunde slänga ihop allt på ett och samma fat.

Hade:
Sötpotatis
Morot
Ruccola
Salladslök
Grillade majskolvar direkt från grillen
Olivolja
Salt, peppar, paprikapulver

Skalade sötpotatis och morot.
Skivade och lade ut i en braspanna.
På med olivolja, salta & peppra.
In i ugnen på 225gr ca 20min skulle jag gissa...
Ut och låt svalna lite.
Lägg upp ruccola eller annan grön bädd på ett stort fat, fördela ut potatis & morot.
Ta de grillade majskolvarna (ev penslade med smör ) och skär av majsen intill stammen. Fördela det över salladen. Klipp stjälken från salladslöken och dekorera med den.
Ringla lite olivolja över, gott med balsamico om man gillar det. Jag toppade med flingsalt & rökt paprikapulver.

Går ju att variera i oändlighet men smidigt med allt på ett fat!
Fattas bara kött & en kall sås😉🍴

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Recept, Såser & röror, Bröd , Nöt

Nu har jag bakat pitabröd för första gången i mitt liv!
Och det blev bra får jag säga.
Inte så hårda och sega som de man köper färdiga...nu äter vi inte så mycket vitt bröd men då och då spelar ju ingen roll 😉
Till dem grillade vi cevapcici och serverade med kalla såser och grönsaker!

Brödet:
10- 12 st

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
cirka 12 dl mjöl

Smula jästen i en bunke. Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter. Om du använder maskin - låt maskinen jobba med degen ordentligt och tillsätt inte all mjöl på en gång. Var försiktig med mjölet, det är bättre med för lite än för mycket. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10-12 bitar. Kavla ut varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.

Sätt ugnen på 225°. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.

Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk. Fyll pitabröden efter fantasi!

Nedan kommer vad vi hade👇

Blandade ihop nötfärs med sambal oelek, hackad chili, pressad vitlök, finriven gul lök, salt & peppar.
Gjorde avlånga "köttbullar" som vi sedan grillade. Ett tips är att grilla dem i folieform några minuter så de blir lite fasta. Sedan kan de rullas ut på grillgallret och går då lättare att vända.

Kalla såser kan T.ex vara dessa :
Välj basen som passar dig i smaken...
Kvarg, gräddfil, créme fraiche, matyoghurt....

I den ena tillsatte jag hackad jalapeno, pressad vitlök, salt & peppar!

I den andra pressad vitlök, hackad salladslök, salt & peppar. ( ringlade i lite olivolja också )

Nästan som i Grekland 😉🇬🇷

Likes

Comments

Recept, Frukost, Mellanmål

Ägg är superfood deluxe, innehåller allt utom C-vitamin sägs det!
Hur fint är inte det 😃 Tur vi köper hem 150st från landet varje månad för det går åt 😉
Här kommer något som passar till frukost, mellanmål, kvällsmål efter träning...

Till en rejäl portion: ( halvera om det blir för mycket )

3ägg
1dl valfri mjölk ex vanlig, kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk ...själv tog jag kokosmjölk utan tillsatt socker.
2msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tak fiberhusk
Lite salt
Lite vaniljpulver
Bra fett att steka i, jag tog kokosolja
Mosade hallon eller något annat gott att toppa med!

Vispa i hop ägg & mjölk
Vispa ner övriga ingred.
Stek på svag värme och rör om lite försiktigt precis som vid äggröra.
När du når önskad konsistens är den klar för servering👌
Mums❤️

Likes

Comments

Frukost, Mellanmål

Försöker ha hälsosam bra granola utan tillsatt socker hemma men den tar slut sååå fort!
Tror att barnen äter den som godis!
Tanken är i alla fall att den ska fungera fint på kvarg, fil & Yoggi vid olika tillfällen på dygnet då det måste gå snabbt⏰
Jag har gjort alla möjliga sorter innan......smaksatt med kanel, lakrits, kokos, vanilj mm
Denna gången provade jag banan!
Lite annorlunda & gott🍌

Man tar ju vad man gillar, tåler och har hemma när det gäller granola.
Bara mängden torra ingredienser matchar de fuktiga någorlunda.

Ex på innehåll:
Havregryn, rågflingor, pumpafrön, kokos, solrosfrö, linfrö, chiafrö, nötter, mandlar....

Till denna bananvariant gjorde jag så här:
Blanda 9dl valfria torra saker (se exempel ovan)
Mosa 2 bananer fint i en skål, tillsätt 2msk smält kokosolja, 2 msk kakao, lite salt & 2 äggvitor. Blanda väl!
Blanda sedan detta ordentligt med de torra ingredienserna och lägg ut på en plåt.
In i ugnen på 175gr i 20-30min
Tag gärna ut plåten några gånger och rör runt så det blir jämnt rostat. Passa, i bland vill det brännas fortare än andra gånger.

Låt sedan granolan svalna och torka ordentligt innan du häller upp det i en burk.

Lycka Till 🍌

Likes

Comments

Recept, Frukost, Mellanmål

Har egentligen inga mått för omelett hos oss är alltid hittepåmat.
Man tar vad man har typ!
Bästa maten, ägg är ju en helt fantastisk råvara och ägg har vi alltid massor🥚🥚
Ett sätt att få i sig massor av vitaminer är att mixa ner T.ex bladspenat och ruccola i smeten.

Just denna gången gjorde jag så här:
Mixade i blender:
3ägg
Bladspenat
1,5dl mjölk
Salt
Peppar
Ner i stekpannan, efter att det stelnat lite smulade jag över rödlök & fetaost.

Frukost, kraftigt mellanmål, lunch eller middag på 10min!
🥚💚🥚

Likes

Comments

Fest, Sötsaker

Enkel & smarrig efterrätt att bjuda på!
Perfekt att göra kvällen innan 🍫

Detta behöver du:

Normal storlek på springform med löstagbar kant.

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 påse Polly

Till Garnering:
Lite polly
100gr Marabou apelsinkrokant choklad
Går såklart bra med annan smak också..
3dl Vispgrädde
Ev jordgubbar eller något annat gott
Apelsinskivor om man vill matcha gräddens smak kanske😉

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla formen. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Vispa aldrig kladdkakesmet .
Vänd ner alla Polly, och rör om. Spara ev några om du vill garnera med dem. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och låt svalna. När den är kall, sätt på folie och den kan absolut stå framme så över natten.

Grädden bör förberedas kvällen innan eller typ 6-7 timmar innan du ska vispa upp den.
Häll grädden i en kastrull och sätt den på väldigt låg värme! Grädden ska bli lite varm men absolut INTE koka!
Lägg i chokladet och låt det sakta smälta, rör runt då och då....när det är ihopsmält så häll över det i en vispskål och täck med lock eller plastfolie. In i kylen och låt den stå där till kakan ska serveras! Då tar du ut den och vispar upp grädden som vanligt!

Så jäkla mumsigt😋
Lycka till😘

Likes

Comments

Recept, Bröd , potatis

Halloumipizza ~ Glutenfri

Ett finfint alternativ till den vanliga pizzan - mer likt en spansk tortilla kanske..
proteinrikt bättre alternativ till vår grillmiddag i helgen!

Till 4 "pizzor" behöver du:

En klyfta vitlök
Ca 250gr kokt skalad potatis
En gul lök
100gr Halloumiost
3 ägg
1/2 dl mjölk
En msk fiberhusk
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar , helst nymald från kvarn😉..alltid!

Tomatsåsen:

Några tomater ...
Jag blandade olika sorter, tog en vanlig stor röd, en stor gul och kanske 7 cocktailtomater...
2 klyftor vitlök
Honung
Balsamvinäger
Salt & peppar
Ev basilika eller oregano om man vill ...

Topping efter tycke och smak:
Vi hade mozzarella, champinjoner, pinjenötter, och tomater ...tomater ska jag dock ej ha fler gånger, vätskade sig för mycket!

Gör så här:

# Sätt ugnen på 250gr
# Hacka potatisen i små små bitar, skiva vitlöken tunt & hacka löken.
Stek sedan detta i olivolja tills det får lite färg.
Mosa ev potatisen lite i stekpannan beroende på om du vill ha botten slät eller lite tuggmotstånd i...
På med flingsalt & svartpeppar och ställ åt sidan för att svalna.
# Riv halloumin grovt & blanda i en bunke tillsammans med ägg, mjölk, fiberhusk & potatisblandningen. Låt svälla i ca 10min.
# Forma 4 pizzor på en plåt och in i ugnen på 250gr i ca 10min.
# låt dem vila & gör tomatsåsen så länge..
# Riv vitlök och fräs i olivolja..tillsätt tärnad tomat och smaksätt med honung, balsamvinäger, salt & peppar. Gå på känsla och smaka av!
Låt sedan småputtra ca 10min... jag mixade sedan slätt med mixerstav för att barnen inte skulle gnälla men annars kan det kännas äkta att ha lite tomatklumpar kvar.
# Nu är det tid att fixa pizzorna, på med tomatsås & pålägg!
# Grädda i ca 10min till!

Riktigt gott 😋

Likes

Comments

Kyckling, Såser & röror

Pasta är ovanligt här hemma men så vansinnigt sugen i bland så det fick bli ett hittepå av det som fanns i kylen!
Gott blev det & så här gjorde jag:

Har inte mått på något men det kan inte bli fel så improvisera bara 🙂

Stek upp kycklingen i små bitar tills den är halvfärdig..
Lägg åt sidan..
Stek ihop hackad gul lök, vitlök, kalkonbacon & svamp.
Häll i mager matlagningsgrädde & krydda med salt & peppar.
Basilika i är gott!
Smula i osten och lägg i kycklingen.
Riv lite citronskal i & pressa även i lite citronsaft. Knappt en halv citron räcker!
Låt allt puttra samman på svag värme ca 10min!
Servera med pastan, gärna skruvad så den suger åt sig mycket sås 🙂

Bon Apetit!

Likes

Comments

Recept, Fisk, Såser & röror, potatis

Grillad lax, pressad potatis, limesås & salsa!
Nyttig sommarmat 🐠🔥

Laxen i formen är kryddad med salt, citronpeppar & skivade citroner. Olivolja i botten på formen!
Grillad i formen under lock ca 15min!

Potatisen är kokt & pressad med lite flingsalt över.

Serverades med kall limesås:
2 dl Kvarg eller créme fraiche
Lite saft från en lime & även lite rivet skal
Salt & peppar
Lite flytande honung
Brukar även ha i en pytteliten vitlöksklyfta

Salsa:
Granatäpplekärnor
Ca 2 nektariner
1 mango
2 hackade silverlök
1 finhackad röd chili
Ca 1/2dl hackad koriander
Saft & rivet skal av 1 lime
Salt
Blanda ihop och smaka av!

Smaklig spis❣️




Likes

Comments

Recept, Fläsk

I April var vi i Makedonien & jag gillar att testa husmanskosten där!
Köpte med mig lite formar hem för att prova min egen variant på "Selska Tava" som det nog heter. Säkert felstavat😂
Utan att veta vad den egentligen innehåller så provade jag att kopiera den.

Detta hade jag i:

Grytbitar av gris
Bacon
Vitt vin
Gul lök
Paprika
Torkad röd paprika ( köpt i Makedonien)
Champinjoner
Ost

Så här gjorde jag:
Sätt ugnen på 175gr
Stek grytbitarna så att de får lite färg.
Peppra lite och lägg dem åt sidan.
Stek tillsammans bacon, champinjoner, röd paprika, torkad paprika ( om ni har, annars kanske lite extra paprikapulver) &
hackad gul lök.
Fördela kött & denna gojjan i en stor form eller portionsformar. Häll på vitt vin & vatten i formarna. Vet inte mängd men så att det känns lagom ...
på med folie och in i ugnen på 175gr ca 2,5 timme!! Då bli köttet mört👌
Ta ut och ta av folien. Inte nödvändigt, men jag fördelade lite ost över och in igen tills den smält. Serveras ex med nybakat bröd!
Nästa gång ska jag ha i vitlök & lite chili för det glömde jag....om de har det i dem där nere vet jag inte men det måste bli gott😉

Så här såg rätten ut i Makedonien👇

Många paprikor ner i resväskan ✈️🇲🇰

Likes

Comments