20 saker du inte får glömma ifall du älskar en person med ADHD/ADD
Den här texten tyckte jag var så bra! Kom ihåg, den här är till dig som älskar en person med ADHD/ADD, det kan vara en partner, förälder eller ett barn.

Det är helt klart inte enkelt att älska en person med ADHD/ADD. För du vet aldrig riktigt vad du ska säga. Det är som att vandra omkring på ett minfält. Du smyger omkring, osäker på vilket steg (eller ord) som kommer vara den som sätter igång en explosion av känslor. Det är något du försöker undvika.

Människor som har ADHD/ADD är lidande. Livet är mycket svårare för dem än en ”vanlig” person. Allting är mycket intensivare och förstorat. Deras genialiska hjärnor är ständigt på högvarv, skapar, ritar, tänker och vilar aldrig. Tänk hur det skulle kännas att ha en karusell i ditt huvud som aldrig slutar snurra.

Allt från känslomässiga utbrott till extrema motsatser; ADHD/ADD visar på många beteenden som kan förstöra en relation. ADHD/ADD är ett mystiskt tillstånd som består av motsatser och extrema svängar. Till exempel, när det kommer till koncentration så kan inte personer med ADHD/ADD koncentrera sig när dom är emotionella eller när deras tankar är distraherade. Men, när dom är intresserade i ett speciellt ämne så blir dom insatta så djupt att det är svårt att dra upp dom igen. Att starta ett projekt är en utmaning, men att stoppa det är ännu svårare.

Äkta kärlek ovillkorlig, men ADHD/ADD sätter dig i situationer som testar dina gränser för kärlek. Det spelar ingen roll om det är ditt barn, pojkvän, flickvän, make/maka eller fästmö/fästman, ADHD/ADD testar varenda relation. Det bästa sättet för att skapa fred i båda era liv är att lära er ett nytt synsätt på att hantera den emotionella berg-och-dalbanan som ADHD/ADD skapar varje dag.

Att förstå hur en person med ADHD/ADD känner kommer hjälpa dig att bli mer tålmodig, tolerant, ge mer medkänsla och vara mer kärleksfull. Era förhållanden kommer bli mer trivsam och fridfull. Det här är vad som händer i huvudet på en person med ADHD/ADD.

1. Dom har en hjärna som går på högvarv.
ADHD/ADD-hjärnan stannar inte. Det finns ingen av/på-knapp. Det finns inga bromsar. Det är en börda som du måste lära dig hantera.

2. Dom lyssnar men allt som sägs går inte in.
En person med ADHD/ADD kommer att titta på dig, höra vad du säger och se dina läppar röra på sig. Men efter de fem första orden har deras tankar redan flugit iväg. Dom kan fortfarande höra dig prata, men deras tankar är uppe bland molnen. Istället tänker dom nu på hur dina läppar rör sig eller hur din frisyr ser rufsig ut.

3. Dom har svårt att göra klart en uppgift.
Istället för att hålla fokus på vad som är framför dom så kommer personer med ADHD/ADD istället titta på färgerna i tavlan som hänger på väggen. Det är som att vandra omkring i en labyrint, dom börjar gå åt ett håll men fortsätter hela tiden ändra riktning för att hitta vägen ut.

4. Dom blir lätt oroliga.
Eftersom dom är djupa tänkare är dom extra känsliga för vad som än händer omkring dom. Att vara i en lyhörd restaurang kan låta som att du står längst framme vid scenen på en Metallica-konsert. En liten ledsam nyhet kan skicka iväg dom i raketfart mot ”Jorden kommer gå under”-tänket.

5. Dom kan inte koncentrera sig när dom är känslosamma.
Om det är något oroligt som händer, eller om dom är upprörda kan inte en person med ADHD/ADD tänka på någonting annat. Det här försvårar koncentrationen på jobbet, i konversationen och sociala situationer till det omöjliga.

6. Dom kan koncentrera sig för djupt.
När dörrarna till hjärnan öppnar sig dyker personen med ADHD/ADD in alldeles för snabbt och alldeles för djupt in i det stora havet.

7. Dom har svårt att pausa/avsluta en uppgift när dom är i sin koncentrations-bubbla.
Och under vattnet stannar dom i flera timmar. Inte ens när syret tar slut kommer dom upp om dom njuter av utsikten.

8. Dom kan inte styra sina känslor.
För en person med ADHD/ADD så flyger deras känslor ute i det fria, långt bortom gränser och dom kan inte tämjas. Taggtrådarna som är virade runt deras geniala hjärnor gör att tankar och känslor är svåra att hantera. Dom behöver extra tid för att få igång systemet och få det att fungera ordentligt.

9. Deras intensiva känsloutbrott är svåra att reglera.
Eftersom de är impulsiva och säger precis vad dom tänker händer det ofta att dom säger saker dom ångrar senare. Det är nästan omöjligt för dom att redigera orden innan dom kommer ut.

10. Dom har socialfobi.
Att känna sig obekväm för man är vetandes om att man inte är som alla andra gör att personer med ADHD/ADD ofta känner sig osäkra i sociala situationer. Dom är rädda att dom kommer säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla tillbaka känns tryggare.

11. Dom är djupt instinktiva.
För personer med ADHD/ADD är ytan en osynlig utsida som dom tränger sig igenom. Dom ser bortom det. Det här är den mest angenäma aspekten av ADHD/ADD. Den här inspirerande egenskapen är vad som skapar genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare är alla drivna inom den här egenskapen.

12. Dom tänker utanför ramarna.
En annan underbar aspekt av ADHD/ADD är att just för dom tänker annorlunda, kan deras abstrakta hjärnor se lösningar till problem som den konkreta tänkaren inte kan se.

13. Dom är otåliga och rastlösa.
Lättirriterade, viljan att saker ska hända hela tiden och på en gång och att dom konstant pillrar på telefonerna, snurrar en hårslinga runt fingret eller skakar deras ben upp och ner; en person med ADHD/ADD behöver konstant rörelse. Det är en lugnande aktivitet för dom.

14. Dom är fysiskt känsliga.
Pennor känns tunga i deras händer. Olika material på kläder som andra människor inte skulle reagera på kan kännas stickande. Sängar är ojämna. Mat kan ha så många olika texturer du aldrig kan gissa. Precis som Prinsessan på Ärten så kan dom känna en ärta under 20 madrasser.

15. Dom är oorganiserade.
Högar är deras favoritmetod av ordning. När en uppgift äntligen är klar blir papper relaterade till det lagda i en hög där dom stannar tills högen blivit allt för hög. Det är då en person med ADHD/ADD känner sig överväldigad, frustrerad och städar upp. Personer med ADHD/ADD måste vara försiktiga så dom inte blev samlare. Det är svårt för en person med ADHD/ADD att hålla saker i ordning för deras hjärna tänker inte i en vanlig ordning.

16. Dom behöver utrymme för rörelse.
När dom pratar i telefonen eller har en konversation med någon så tänker personen med ADHD/ADD mycket klarare när dom är i rörelse. Rörelse är lugnande och ger klarhet i deras tankar.

17. Dom undviker uppgifter.
Att ta beslut eller göra klart arbete i tid är en svår kamp. Inte för att dom skulle vara lata eller oansvariga, utan för att deras hjärnor är fulla med olika val och möjligheter. Att välja en kan bli svårt. Det är lättare att låta bli att välja eller ta beslut eftersom dom överanalyserar allt. Dom blir besatta och uppehåller sig i djupet av sina hjärnor.

18. Dom kan inte komma ihåg enkla uppgifter.
En annan oväntad och absurd egenskap av ADHD/ADD är deras minne. Personer med ADHD/ADD kan inte komma ihåg att hämta upp deras kläder ur tvättstugan, mjölk på mataffären eller möten. Men å andra sidan kommer dom ihåg varenda kommentar, mening och telefonnummer dom har hört under dagen. Det spelar ingen roll hur många post-it-lappar eller alarm i telefonen dom satt upp; deras distraherade hjärna är alltid någon annanstans. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Därför har dom alltid femton olika flikar uppe på internet.

19. Dom har många uppgifter på gång, samtidigt.
På grund utav deras konstanta verksamhet i deras hjärnor; så fort en uppgift är klar så är dom redo att gå vidare på nästa utan att stänga ner föregående uppgift. Ju mer som pågår samtidigt, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.

20. Dom är passionerade i allt dom gör.
Deras känslor, tankar, ord och beröring av en person med ADHD/ADD är stark. Allting är förstorat. Det här är en gåva när den lär sig hanteras korrekt. När en person med ADHD/ADD gör någonting, gör dom det med deras själ och hjärta. Dom ger allt dom har. Dom är intensiva, förstående och djupa. Det är egenskaper som gör en person med ADHD/ADD så oemotståndlig.

I grund och botten har en person med ADHD/ADD svårt att kontrollera sina impulser. Men dom har också många underbara egenskaper som du kommer att njuta av när du väl förstår hur dom tänker och känner. Medlidande, empati och tålmodighet kommer ta dig igenom dom svåraste tiderna. Det är viktigt att ha extra hand om dig själv; ta egentid regelbundet, gör det du tycker om, hitta en stödgrupp, en psykolog eller en medkännande vän, ta frekventa semestrar, meditera, hitta hobbies och din egen passion. Men viktigast av allt, lär dig att andas.

Några av dom bästa uppfinnarna, konstnärerna, musikerna, entreprenörer och författare hade ADHD/ADD. Dom lyckades för dom hade en käresta precis som du, som stöttade dom genom deras dagliga kamp. Byt ut din ilska mot medlidande. Förstå hur dom kämpar med att göra det som är lättast för dig. Tänk på ADHD/ADD-hjärnan som en med elektriskt staket virad runt i fel banor. Nästa gång du tycker att dom är lata, oansvariga, oorganiserade och undviker ansvar; försök komma ihåg hur hårt dom måste arbeta, extra hårt, bara för att bli klar med en uppgift.

Ja, personer med ADHD/ADD är svåra att älska, men när du väl förstår bördan dom bär på, kommer ditt hjärta öppnas upp. Kärlek och ömhet kommer ta platsen istället för ilska. Du kommer se in i deras underbara och godhjärtade själ.

55 goda egenskaper hos en människa med ADHD: http://adhdawareness.se/wp-content/uploads/2010/09...

Original webbsida: https://mittlivsomunik.wordpress.com/2015/03/09/20-saker-att-komma-ihag-ifall-du-alskar-en-person-med-adhdadd/

Jag tyckte bara den var för bra och tyckte alla behövde läsa detta inlägg darför publicerade jag denna persons inlägg.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har börjat ta hand om min hälsa med rätt mat, motion och sätt att leva på. Har slutat röka och dricka läsk & alkohol. Har börjat äta protein och grönsaker, äter inga slags kolhydrater eller mjöl produkter och går på gym på morgonen sen på karate på kvällarna och på helgerna promenerar jag med min moster eller med någon kompis vid centrum. Så lever mycket mer hälsosamt. Kör ben, rump och magträning varannan dag sen kör jag arm bröst och magträning varannan dag också så varierar mellan de två träningsmetoderna! Och ökar vikterna jag tränar med per vecka! Man mår mycket bättre och blir piggare. Rekomenderar till alla att göra det här! När jag är tillbaka i Sverige vill jag börja på MMA har fått höra att det är en mycket rolig kampsport där man lär sig flera kampsporter i en kampsport!

Likes

Comments

Det är alltid bra att ha självsäkerhet! Tro på att man kan! Jag är mycket självsäker i mig själv nu jag vet att jag är älskad av min familj och av Gud, bryr mig inte vad folk tycker och säger om mig, folk kommer alltid babbla skitsnack pga avundsjuka osv. Så länge man har mycket bra relation med Gud, sin familj och håller sig till folk som verkligen bryr sig om en och som vill ens väl alltså ett bra ungänge så kommer du må mycket bra! Bry dig inte vad andra säger till dig som är negativt, ta inte ens åt dig! Du vet vem du är och ingen ska kunna ändra på de! Du vet att du kan allt med Guds hjälp och du ska nå dina mål, dina drömmar. Keep your head up låt ingen se dig ledsen för jag säger till dig jag lovar dig på de bästa jag har vilket är min tro till Gud att allt kommer bli bättre bara du kämpar och försöker! Alla går igenom nedgångar det är inte bara du! Allt går med vilja tro på att du kan för du kan om du vill!

Likes

Comments

Min drömkille är killen som alltid kommer vara vid min sida trotts vad som än händer! Det ska vara en kille som inte är falsk som inte leker med tjejer som barn gör. Det ska vara en grown up kille alltså mogen! Som är tillsammans med mig inte för att han tycker synd om mig för att jag ska "lida för honom" om han lämnar mig utan en kille som är tillsammans med mig för att han älskar mig. Han ska kämpa för mig och aldrig sluta kämpa! Jag personligen kan erkänna att jag aldrig har älskat någon har bara gillat men adrig älskat någon kille. Vill att killen ska kunna ha humor alltså att han ska kunna bra smak på skämt! Han ska vara interresterad av mig och ge mig råd, han ska bry sig om mig. Vi ska kunna gå på nattpromenader tillsamans, träffas väldigt ofta, ha myskvällar med massa godsaker och film, vi ska kunna gå på bio tillsammans och grönalund och sånna saker, vi ska kunna träna tillsammans, vi ska kunna be tillsamans, vi ska kunna shoppa tillsammans han ska kunna ge mig sin åsikt om hur kläderna passar och så vidare. Jag ska kunna presentera honom för mina föräldrar, för min bror, för mina morbröder, för min faster, för mina kusiner och så vidare och så vidare! Han ska alltid ha respekt för mig och aldrig höja handen mot mig! Han ska kunna öppna upp sig för mig och berätta om vad som händer honom, hur allt ligger till med känslorna! Han ska kunna lita på mig. Han ska inte vara svartsjuk. Han ska vara väldigt insatt i plugget och ta hand om sig själv! Den rätta killen kommer komma till mig när Gud vill att det ska ske, när jag är redo för ett!

Likes

Comments

Det här landet är så härligt. Hade glömt hur det var att vara i Peru, två år har gått sen jag varit här och det ända jag tänkte på var Sverige sist jag var här och jag hade mina anledningar. Men nu när jag är här och njuter av Peru så inser jag hur härliga människor de finns här, hur god maten är, hur varm solen är, hur billigt allt är, vad för roliga saker det finns att gör här, nya äventyr and so on. Har ändrats mycket sen jag kom från Sverige har slutat röka, ligger på den andra veckan nu, är mycket stolt över mig själv! Har kommit närmare Gud något otroligt, har tagit bort all okristen musik och nu lyssnar jag bara på kristen musik, läser bibeln och studerar den, ber till Gud flera gånger om dan och ber om vägledning, har brytit kontakt med alla som vill mig ont och håller bara kontakten med mina äkta vänner som vill mitt väl, har slutat svära och försöker leva rätt. Bryr mig inte vad andra säger eller tycker om mig har valt den här livsstilen och mår mycket bättre är glad gämt. Har mina mål som är bra för mig och min hälsa. Många kommer märka skillnaden i mig när jag kommer tillbaka till Sverige vilket är om 3 månader och några dagar. Vet att jag kommer sakna mina släktingar när jag kommer tillbaka till Sverige! Min moster är som en stora syster jag kan berätta allt till vi kan snacka om allt, vi kollar på filmer varje kväll och har våra tjejkvällar tillsammans, vi gymmar med varandra, vi fikar med varandra och shoppar och så vidare, det var tack vare henne jag sluta röka, vet att jag kommer sakna henne mest av alla! Sen min älskade morbror han som ger mig bästa råden och min kusin som kan vara jobbig ibland men ändå den som underhåller mig och skyddar min från alla som en store bror. Älskar detta land som sagt borta bra hemma bäst. Saknar min familj däremot det var längesen jag var så långt borta från de så länge. 

Likes

Comments

Har inte kunnat uppdatera bloggen på grund av att jag har varit bortrest, har vart i Spanien med min mamma, pappa, bror och med min kusin Simone! Det var en toppenresa mycket utgångar sola, shopping, bada, mycket god mat och mycket drickande! Ååh vad jag kommer sakna den här resan! När vi kom hem till Sverige åkte vi hem till min farbror och fick träffa på min älskade kusin Amina det är hon jag bär, hon är en liten bebis på 7 månader! Mycket nöjd med mitt liv, allt är på topp!

Likes

Comments

I förr igår löste jag allt äntligen med Diana! Så längesen vi snackade på det här sättet, en månad! Chokerad hur man kan glida isär på det sättet utan anledningar! Men iallafall det var skönt att äntligen kunna lösa grejer med henne och snacka som vanligt! Senare så mötte jag min kusin och vi hade mysigaste tjejkvällen någonsing! Gick ut på promenader snackade om allt kollade på filmer and so on! Dagen därpå vilket var igår var hon ivrig och ville att jag skulle vakna! Då åkte vi ända från hemmesta till slussen därifrån åkte vi till skanstull och tog ut pengar som hon behövde till festen vi ska åka till idag senare i dalen. Efter det åkte vi till farsta köpte några grejer, solade solarium och sen kommer min kusin på en ide! Hon frågar mig om vi kan åka till stället där jag är uppväxt på i farsta, så vi åkte dit och alla mina barndomsminnen kom upp i min hjärna fan vad jag saknade området, grannarna allt! När jag kom hem tog jag ett litet mysbad med stearinljus! Sedan när jag var klar hade min mamma köpt pizza och påskägg, hon gick fram till mig och berättade att min brors student prylar äntligen hade kommit! Kommer fan missa hans student. Iallafall insåg jag att det var längesen jag hade en sånn här bra dag! Anti negativ dag! Bara possitiva saker som hände inge drama!

Likes

Comments

Idag var en toppen dag! Det blev äntligen en återträff med min faster! Tre månader sen var det sist vi sågs! Äntligen kom hon ut permanent! Har saknat den här vackra bruden så otroligt mycket ord kan inte beskriva! Hon är vacker, snällaste helt simpelt den bästa! Mitt kött och blod, henne kan jag lita på och berätta allt för! Idag efter tre månader möttes vi igen, tog en fika, gick runt och köpte lite grejer och bara pratade ut om allt! Henne älskar jag! ❤

Likes

Comments