Maanantai ja tiistai oli normaaleja päiviä ilman sen kummempaa. Kävin kävelemässä mun vakioreitillä merenrannassa ja tiistaina tein pannaria, josta nämä kovasti tykkäsivät.

Keskiviikkona olin aamulla Hildan luona Örgrytessä, ihan keskustan tuntumassa. Tehtiin nachopeltiä lounaaksi ennen kuin mä suuntasin takaisin Askimiin aloittamaan työt puoli kolmelta.

Torstaina perheen äiti haki pojat tarhasta, vaikka olisi ollut mun vuoro, joten mulla oli sen sijaan vähän vapaa-aikaa kesken päivän. Isä lähti loppuviikoksi työmatkalle Islantiin, joten oltiin äidin kanssa keskenämme lasten kanssa.

Perjantaina Hilda tuli aamulla meille pelastamaan mut lättyjen ylisyönniltä, kun jossain mielenhäiriössä päätin sellaisia haluavani aamupalaksi (aupair-elämä tuhoaa terveyden, kun kaikki on "ota vaan kaapista tai pyydä ostamaan mitä vaan haluutkin" -tarjoilulla). Mulla oli muutenkin aika rento päivä, kun ei tarvinut laittaa ruokaa ollenkaan, sillä pojat lähtivät viikonlopuksi mummolaan, joten syöjinä olisi ollut vain minä ja perheen äiti, kun Lova ei vielä kunnon dinneriä nautiskele. Pääsin siis normaalia aikaisemmin viikonlopun viettoon ja suunnattiin Hildalle ensin kokkailemaan ja sieltä Lisebergin Halloweeniä katsomaan.

Koska perheen isä oli viikonlopun poissa, mulla oli hänen autonsa vapaassa käytössä. Lauantaina otettiin siis Hildan ja Imken kanssa kohteeksi Ikea ja sen lihapulla-lounas (sekin oikein aupair-ystävälliseen 29 kruunun hintaan. Omenapiirakka-jälkkäri maksoikin siihen verrattuna kohtuuttomat 25 kruunua 😂). Heitettiin Imke kotiin Lindomeen ja Hilda Örgyteen. Kotona pyörähtämisen jälkeen kävin nappaamassa Hildan taas kyytiin ja haettiin pienen hakuammunnan jälkeen Centralstationilta suomalainen Laura, joka ei ole täällä aupairina, mutta muuten töissä. Yhdessä ajettiin ensin Älvsborgsbronille ottamaan sillasta kuvia ja sitten Rambergetiin kukkulalle, jonka päälle pystyi ajamaan autolla katselemaan maisemia kaupungin yli. Ruotsalainen pikaruokala Max pääsi myös testiin: halvimmat ja isoimmat ranskalaiset ja sieltä saa myös mozzarellatikkuja toisin kuin paikallisista Burger Kingeistä. Pikaruokavertailussa tärkeimmät siis huomioitu ja suosikki löydetty 😂❤

Sunnuntaina otin auton taas alle ja ajoin parkkiin Hildan luo. Tehtiin Hildan ja Siljan kanssa lounasta, jonka jälkeen kiiruhdettiin Siljan kanssa keskustaan loppuillaksi, kun Hildalla vielä oli töitä tehtävänä.

​✨

Suunnittele blogisi - valitse Nouwin monista malleista tai tee omasi, "osoita ja napsauta" - napsauta tästä!

Likes

Comments

Perjantaina vietettiin aupairien kesken iltaa ensin Hildan luona pienemmällä kokoonpanolla yhdessä kokkaillen. Sieltä suunnattiin ihan lähelle Lisebergiin, jossa alkoivat tänä viikonloppuna halloween-teemaviikot. Käytännössä siis koko huvipuisto oli täytetty halloween-rekvisiitalla, kuten 17 000 kurpitsalla, ja puistoon oli rakennettu parin viikon ajaksi uusia kummitus- ja zombitaloja - vähän eri mittakaavassa kuin Lintsin tai Särkänniemen kummitusjunat. Edustettiin Hildan kanssa hienosti sisukkaita suomalaisia ja ilmoitettiin meijän skotlantilais-ranskalais-saksalais-seurueelle jo etukäteen, että hyvä kun uskalletaan puistoon sisään tulla ja että kummitustaloihin pääsystä meitä ei todellakaan saisi maksamaan. Puisto oli meillekin joka tapauksessa näkemisen arvoinen ja löydettiin jopa Fazer-peli, josta josta olisi voinut voittaa kilon Fazerin sinistä. Päädyttiin kuitenkin jättämään pelin testaaminen seuraavaan Liseberg-vierailuun joulumarkkinoiden aikaan. Lisebergin jälkeen noustiin vastapäisen Gothia Towerin ylimpään kerrokseen Heaven 23:seen ihailemaan maisemia ja istumaan iltaa.

​✨

Likes

Comments

Tällä viikolla mä

- parantelin viikolla vielä itteäni sen verran, että en uskaltanut lenkkeilemään tai pieniää kävelyitä lukuunottamatta sen enempää ulkoilemaan

- bongasin Lidlin mainoksen, josta selvis, että ensinnäkin ruotsalaisissa Lidleissä myydään irtokarkkeja ja että ne on vielä puoli-ilmasia: ensi viikonloppuna hamstraamaan tarjouksesta 39kr/kg irttareita!

- ajoin perjantaina ekaa kertaa automaattiautolla. Sekä mä, auto että kanssaliikkujat selvis matkasta vahingoittumatta!

- kävin kahdessa taidemuseossa. Göteborgissa suurin osa museoista on ilmaisia alle 25- tai 26-vuotiaille, joten museovierailut eivät paina aupair-kukkarossa mitään ja varsinkin nyt, kun säät ovat viilentyneet, niin sisätiloissa pyörii ihan mielelläänkin.

- kävin ensimmäisessä lätkäpelissä Ruotsissa ja otin mukaan saksalaisen Imken, joka ei ollut koskaan nähnyt jääkiekkopeliä (itse asiassa koko spontaani sporttilauantai oli hänen ideansa!). Onnistuttiin vielä valitsemaan peli, jossa jäädytettiin Frölundan paidassa eniten pelejä pelanneen Ronnie Sundinin numero #23. Voi kai myös mainita, että kotipeli Linköpingiä vastaan päättyi 2-3, ja että vastustajan voittomaalin tekijä oli suomalainen.

- tapasin uuden aupairin, amerikkalaisen Laurenin. Hän asuu puolen tunnin matkan päässä ja oli Göteborgissa vasta toista kertaa, joten käveltiin yhdessä ympäriinsä ja tehtiin keskustaa tutuksi. Vaikka mä oonkin hyvä suunnistamaan paikasta toiseen ja se on mun homma aina ulkomailla, niin aika siistiä, kun Göteborgissa alkaa jo osata kulkea ilman karttoja ja julkisten reittisuunnitelmia.

- päädyin Laurenin kanssa myös kirkkoon ja nyt meillä on myös ruotsalaisia ystäviä, joiden puutetta monet aupairit täällä valittelee.

- oon nyt käynyt jokaisena viikonloppuna vähintään pari kertaa pääkadun päässä sijaitsevalla Götaplatsen-aukiolla. Ehkä musta oikeesti tulee kunnon göteborgare.

- söin jo toista sunnuntaita putkeen pizzaa Vapianossa (aupair-kukkaro kiittää kohtuullisista hinnoista 💛)

Likes

Comments

Tää viikko alkoi koko perheen vuorotellen sairastaessa. Melkein kaikki jo ovat tervehtyneet, mutta mulla vielä yskä puskee päälle ja perheen äiti on myös nuhainen. Sporttia ei siis tällä viikolla ole pahemmin harrastettu, mutta pariin otteeseen on kuitenkin uskaltanut ulos raittiiseen ilmaan.

Keskiviikkona syötiin suomalaisen Hildan kanssa aamupalaa keskustassa brunssin merkeissä. Kafferosten Linnegatanilla, oikein suositeltava paikka, edullinen brunssi ja yksi harvoista arkisinkin aamupalabuffetin tarjoavista!

Torstaina otin illalla testiin mun pyörän täällä ja kävin kattelemassa rannassa auringonlaskua.

Perjantai-iltana oltiin ulkona viinilasillisen merkeissä Hildan, ranskalaisen Loran, saksalaisten Paulinen ja Imken sekä Imken ruotsalaisen poikaystävän kanssa. Parasta muiden aupairien tapaamisessa on paitsi vertaistuki ja oman ikäisten seura, niin myös aina hullun monikulttuurinen meininki! Vaikka pääkielenä toimii yhteisesti englanti, saattaa joku heittää jotain väliin ruotsiksi, jota kaikki enemmän tai vähemmän ymmärtävät tai samasta maasta olevat jonkun lausahduksen omalla kielellään. Oon ollut Göteborgissa vajaat 2 viikkoa ja mulla on jo kavereita kahdeksasta maasta ympäri maailmaa!

Lauantaina vietettiin iltapäivä keskustassa Hildan, Loran, englantilaisen Abbien, australialaisen Lillin, saksalainen Linnean ja amerikkalaisen Sofian kanssa.

Sunnuntaina tapasin lounaalla saksalaisen Lisan ja suomalaisen Veeran. Myöhemmin nähtiin suomiporukalla Veeran, Hildan, Siljan ja Kiian kanssa.

Vielä pari sanaa muista aupaireista. Ensinnäkin kaikki mun menot liittyy ruokaan ja juomaan. Kohta myös bussikortin lataukseen, kun kuljen koko ajan keskustassa, mutta muuten ravintoon. Tämä ei johdu siitä, etteikö mulla olisi Ruotsi-kodissa kaapit pullollaan ruokaa, jota oman mielen mukaan syödä, mutta aupairit kun sattuvat suurella tai pienellä porukalla kokoontumaan, niin ohjelmassa on vertaistuen lisäksi kahvi ja kanelipulla, lasi viiniä tai annos ruotsalaisia lihapullia. Mutta se on kaikki täysin vaivan ja rahan arvoista. Mulla on nyt viitisentoista uutta ystävää, joista suurimman osan oon tavannut ja ollut ensimmäistä kertaa tekemisissä viimeisten kahden viikon aikana. Ihmisiä ilmestyy koko ajan lisää ja aina joku kysyy "tiedätkö muuten sen yhden x-maalaisen tytön, joka tuli tänne viime viikolla?" ja oikeastaan identifioidaan jo toisemme maan perusteella ja sen jälkeen Ruotsin asuinalueen mukaan 😂 Saksalaiset vain tuottaa vähän hankaluuksia tässä suhteessa, sillä heitä on suunnilleen yhtä paljon kuin muita yhteensä. Suomalaiset tulee onneksi vahvana kakkosena!


Likes

Comments

Göteborg on mielettömän kaunis 💛

Kuvat on Hagan kaupunginosasta ja siellä sijaitsevalta kukkulalta, jolla kohoaa linnake nimeltä Skansen Kronan. Haga on yksi Göteborgin vanhimmista kaupunginosista. Alue on rakennettu 1600-luvulla, ja nykyään siellä sijaitsee paljon kahviloita ja pieniä putiikkeja. Viime lauantaina amerikkalainen Sofia teki Göteborgin keskustaa mulle tutuksi oltuaan itse jo 4 kuukautta kaupungin läheisyydessä aupairina. Käytiin pyörimässä mm. näissä maisemissa, testattiin Göteborgin isoimmat kanelipullat Cafe Husaren'ssa ja kiivettiin ihan liian monta rappusta ylös kukkulalle.

Likes

Comments

Ekat päivät on nyt takana. Vähänhän aika on kulunut perheen arkeen totutteluun ja etenkin jatkuvaan ruotsin kielen käyttöön. Käytiin arkipäivinä tutustumassa ympäristöön sekä mentiin läpi juttuja, joita mun työarkeen kuuluu.

Perjantai-iltana kävin ensimmäistä kertaa keskustassa yhden suomalaisen ja yhden saksalaisen aupairin kanssa, mutta pimeällä itse kaupungista ei hirveän selkeää kuvaa muodostunut. Myös lauantaina vietin koko päivän keskustassa tutustuen kaupunkiin ja muihin aupaireihin Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta ja Itävallasta. Tänään päivä on kulunut rennosti ja eilisistä kävelykilometreistä toipuessa, vaikka sää onkin ollut lokakuuksi oikein kesäinen ja aurinkoinen. Sitä se oli myös eilen, joten paikalliset ja turistit olivat vapaapäivän ja kauniin syyskelin merkeissä liikenteessä sankoin joukoin, kuten kuvista näkyy.

Likes

Comments

Mä siis asun Göteborgissa noin kilometrin kävelymatkan päässä merestä ja eilen, perjantaina, kävin ekaa kertaa tutkailemassa ympäristöä ja merenrantaa enemmän. Maisemat on niin kauniit, että enköhän mä tästä itselleni lenkkireitin saa, vaikka tuuli olikin hienoisesti massiivisempaa luokkaa, kun mihin oon tottunut!

✨​

Likes

Comments

Ylihuomenna mä muutan 854 kilometrin päähän kotoa!

Tiistaina mulla lähtee aamulento ensin Tukholmaan ja sieltä edelleen Göteborgiin, Ruotsin toiseksi suurimpaan, melkein Helsingin kokoiseen kaupunkiin. Tarkemmin sanottuna mulla on siellä reilu 10 kilometrin matka keskustaan ja noin kilometri merenrantaan.

Ruotsi oli yksi mun ykkösmaavaihtoehdoista. Se on aina kiehtonut. Oon aina rakastanut kieltä ja ruotsin opiskelua. Kulttuuri ja arvot ovat samantyyppisiä kuin Suomessa, mutta totta kai jokaisella maalla on omat piirteensä. 

Ruotsissa suurin osa perheistä hakee aupairia Tukholman seudulle, mutta Göteborg tuntui oikealta nimenomaan tämän perheen ja kotoisan fiiliksen pohjalta. Sijainti pyöräily- tai bussimatkan etäisyydellä kaupungin vilinästä, mutta merenläheisyys ja rannikkomaisemat sopivat mulle paremmin kuin hyvin!

Hagan kaunis kaupunginosa. Satama laivoineen. Pääkatu Avenyn. Lisebergin huvipuisto. Scandinavium konsertteineen ja Frölundan kotipeleineen. Ullevin stadion. Pohjois-Euroopan pisin raitiovaunuverkosto. Ja paljon kätkettyjä helmiä, josta mä en vielä tiedä mitään.


Likes

Comments