Träning, Utbyte, Vardag

Den senaste tiden har varit intensiv. Det har hänt väldigt mycket båda i och utanför skolan.

För två veckor sedan, den helgen var det tävlingar hos oss + thanksgiving helg, vilket betydde att måndagen var ledig. Tävlingarna var 6 km, och banan tung, vädret den dagen var 20 grader + och stekande sol, så många löpare klarade helt enkelt inte av det. Några svimmade, spydde osv. Jag var förkyld, stockad i näsan och borde inte ha sprungit, men annars skulle vi inte ha varit 5 tjejer som kom i mål från vår skola, och det behöver vi för att få poäng. Pulsen var höga 205! så något fel var det med mig, men jag pinade mig i mål och var nöjd med det. På kvällen åkte jag och några andra internationella studeranden till: Board game room, ett café där de har alla knappspel man kan tänka sig! så häftigt!

På Söndagen var jag bjuden till en middag av några i klassen. En riktigt rolig kväll med mexikansk mat, hjälp, så kryddad det var, haha. Men jag fick träffa nya vänner för livet. På måndagen var jag bjuden på en thanksgiving middag till Georgie, så mysigt. Jag kände hur lyckan strömmade genom min kropp och hur bra livet kan vara. Jag är så tacksam att jag fått träffa alla.


Skolan är intensiv just nu och vi är inne i midterm perioden. Men nog skall det gå bra, idag hade jag min första midterm och ehh, jaaa. Folk försökte ju fuska som sjutton! Hanken skulle aldrig acceptera så som det såg ut idag, jestas.

Förra helgen åkte vi till Fredricton för att tävla. Vi stannade över natten, och tävlingarna löptes i sol och + 15 grader. Jag löpte min snabbaste 6 km 27,25, så jag är nöjd. Banan var 3*2 km, med en 300 m backe.

Övrigt så har händelserna här har nog varit en vändpunkt för mig. Varför leva upp till andras lycka? Varför förtrycker jag mina egna känslor för att andra skall vara lyckliga? Jag är lycklig här. Det viktigaste är väl för mig att jag är lycklig? Inte att andra är lyckliga för mitt liv? deep


+ jag skall eventuellt flytta från internatet till ett annat rum, för att en av tjejerna här är så konstig? Idag gömde hon roskisarna... hahaha + hon håller mig vaken om nätterna så detta börjar bli ett problem, så min tränare försöker få mig flyttad.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Lördagsmorgonen började med ett tufft löppass, vi sprang ner till Sailors monument, som finns i Point Pleasant park, parken här nära som vi alltid löper i. Vi gjorde uppvärmningen och "drillsen" (kommer inte på svenska ordet), sen löpte jag och en annan tjej som springer lika hårt som mig, 2 x 2.5 km fartuthållighet, på tävlingsbanan som vi kommer löpa nästa lördag. Efter det löpte vi ännu 1 km faruthållighet + 5 stegringslopp i uppförsbacke. Pappa brukar alltid fråga mig när jag skypear med honom om jag också är i skolan eller endast på träningsläger? 😄 Iallafall så brände det rejält i benen efter löpturen!

Angående tävlingarna nästa helg så är det alltså vår skola SMU + Dalhousie som ordnar den. Vi tjejjer kommer att löpa först en runda på 1km + två rundor på 2.5 km, alltså totalt 6km. Första km är platt på gräs och grus, 2.5 km rundan är mera krävande och den är ca 1 km uppför, 500 m platt och 1 km nedför. Jag är redan närvös inför denna tävling eftersom detta är "vår" tävling. Många från skolan kommer att komma och heja på oss Huskies, (vår skolas idrottare) så det gäller att prestera.

Jag hade 10km easy long run på schemat idag så jag sprang ner till parken och löpte 2.5 rundan några varv för att mentalt förbereda mig, och fundera igenom banan. Tränaren skickade idag nästa veckas program, så det är lugnare men tisdagen innehåller ett väldigt hårt pass som förberedelse. Alla har vi gemensamma träningar ca 5 ggr/vecka + egna pass som tränaren har skapat åt oss personligen. Jag tycker om detta system, du får en lista på vad som skall göras och så genomför du detta. Enkelt. 10 km idag kändes lätt och jag märker att konditionen är bättre än på länge. Dock så drog jag på mig en tröja som jag inte använt sedan dagen jag flög hit, och den kändes mycket lösare kring armarna och axlarna, så jag har förlorat mycket överkroppsstyrka eftersom vi inte tränar det här. Så det kommer att bli att starta om från 0 med parstakningen när jag kommer hem till snön!För övrig så åkte jag igår med en grupp andra utbytesstuderande till en mexikansk restaurang för att äta middag igår på kvällen. De andra var från: Mexico, Bolivia, Korea, Japan. Så vi är en salig blandning som brukar träffas och hitta på saker tillsammans. Mexikanerna var inte nöjd med maten, de sa att det inte alls var som hemma. Jag prövade på en burrito bowl, och den var god, jag prövade även på en efterrätt som heter churros, den var inte god! Men jag är lyckligt lottad som både har möjligheten att umgås med utbytesstuderanden och lokala studerande, jag har fått en salig blandning av alla kulturer. Nästa gång skall vi väl pröva på koreansk mat, så det skall bli spännande!

Likes

Comments

Träning, Utbyte, Vardag

Nu skall jag berätta om något häftigt som hände mig idag. Jag steg upp strax före kl. 6 och åkte iväg på morgon spinning. Så vi spinnade på där i en timme, och jag såg hur läraren hela tiden kollade på mig. Jag blev jätte stressad och tänkte för mig själv vad det är som jag gör fel? Mitt i lektionen påminde han att man skall tänka på att knäna och fötterna skall vara i samma riktning. Så jag tänkte att såklart är det mig han pratar om. Nåja när timmen är över kommer han fram till mig och jag tänkte att nu kommer han säga åt mig vad jag skall rätta till. Då sa han plötsligt: Alltså jag kunde inte sluta titta på dig, du har en sån perfekt hållning och cykel stil, det var så roligt att titta på dig, är du en proffscyklist? Jag blev så paff, och så otroligt glad, så det går inte att beskriva. Tänk vad en person kan göra mycket för en annan! och tänk att jag alltid tänker direkt att det måste vara något fel med mig, varför kan man aldrig tänka positivt? Jag fick iallafall en super start på dagen, tack till den okända läraren.


Idag åkte jag ner till Spring garden road för att lösa in en check jag fick från skolan, eftersom jag hade betalt 600 CAD för mycket!!? så glad jag är över detta! Jag löste iallafall in checken men det tar 1 vecka innan jag kan använda pengarna? så konstigt! Iallafall fortsatte jag min shopping ner till Downtown och tillbaka, jag fyndade några gåvor som jag sände hem. Jag köpte även nya löpskor, då mina gamla brast i bottnen så att tårna kommer ut! Jag gick till Runnning room där personalen var trevlig och hjälpte mig att hitta en bra sko som passar mina fötter. Personalen här i butikerna är så mycket trevligare än hemma i Finland, men det kanske beror på att de tycker jag är så exotisk när jag är hemma från Finland, de brukar svara i stil med: amazing, exciting, wonderful, interesting, is it cold?


Ikväll tror jag att jag bara skall gå till den lokala butiken, och fynda något smått och gått att äta och så skall jag bara ta det lugnt, fixa läxor, och kolla på nån film. Imorgon har vi löp träningar från morgonen.

Likes

Comments

Natten till söndagen, så väcktes vi av ett alarm. Typ: This is an emergency, evacuate, evacuate, please bring your personal belongings and go emediately to the nearest exit, do not use the elevator. Som spelas om och om igen, jag kolla klockan å den va 03:03 på morgonen. Så ja börja klä på mig för jag hadd hört att brandalarmet ofta brukar komma på. Nå först så jag tog varmast klädre jag hitta + sandaler!!? Ganska ologiskt, och sen så börja jag funder, personal belongings? va ska jag ta? Så jag tog telefon, men så gömde jag mitt pass i en av lådorna här i rummet? Så börja jag trappa ner med alla andra. Så när vi kom ut, stod vi först en bit från skolan, sen bad de oss att gå till ett annat kvarter, och då bröt panik ut och folk började springa, jag frågade flera att: varför springer du? De vred på huvudet, och en svarade: för att andra springer? Vi kom till andra sidan skolan där mycket folk var, och vi stod ute i natten och det började cirkulera rykten om bombhot.

Efter ca 40 min ute släppte de in oss i hallen, men alla dörrarna var låsta, ingen fick gå upp till rummen. Vi väntade ännu en halvtimme innan en kvinna informerade oss om att skolan fått ett bombhot och att de är tvungna att gå igenom alla rum, och ifall de inte hittar något får vi gå tillbaka. Så efter ca en kvart fick vi gå tillbaka till rummen, eftersom de inte hade hittat något, och att detta var ett "tomt hot".

Igår kväll kände jag en otrygghet att gå och lägga mig, bara tänk om, jaaa! jag saknar Finlands trygghet!


Likes

Comments

Träning, Utbyte

Så idag gjorde vi vår andra tävling, vid Moncton, viket ligger ca 3 timmar härifrån med buss. Vi startade ca kl. 7 och var framme ca 10 tiden. Vi hämtade ut tävlingsnumrorna, gick igenom banan ett varv och sen började uppvärmningen.

Denna gång bestod banan av en 2 km runda, som vi varvade 3 gånger. Jag gillade banan starkt! Folk hade pratat om hur tung och jobbig den var, men enligt mig passade den perfekt! Det var långa upp och nedförsbackar på gräsunderlag. Så man fick jobba och "vila" mellan varven.

Jag gick ut betydligt saktare denna gång, för jag ville inte bränna alla krafter som förra veckan! Så jag startade lugnt och plockade tjejerna en efter en, i spurten slog jag även 2 stycken denna gång. När vi kom på upploppet blockerade de mig, men jag fann en annan väg och vann slutspurten, payback! 😉 Jag slutade på placering 53/76, så jag är nöjd.

Skolveckan i övrigt har mårå åpå och jag trivs med alla ämnen förutom franskan, jag är så dålig! Jag brukar inte vara dålig i skolan, så nu vet jag hur det känns för andra som kämpar med vissa ämnen! Inkommande vecka har vi inga tävlingar utan det är nästa meet här hos oss om 2 veckor, så tagga!


Georgie and me

Strax innan starten

Mördarbacken, men jag ser ännu glad ut!

Likes

Comments

Träning, Utbyte

Igår var en rolig dag! Vi startade ca kl 9 från skolans gym, vi åkte i bussen tillsammans med löparna från Dalhousie. Vi kom fram ca halv 11 till en farm mitt ute på landet. Där fanns åkrar med pumpa och majs odlingar och så hade de årets första skördedag, så där var mycket folk. Vi skulle ha en track walk-through, alltså gå igenom banan. Men vi hann endast genom halva och då var vi tjejer tvungna att svänga om för att hinna till uppvärmningen och starten kl 12. Banan bestod av först 400 meter på en åker och nerförsbacke med sand! Efter det kom en smal bro där man endast kunde springa 1 åt gången! Sen var det upp och nerförsbackar i skogen på smala stigar med mycket stenar och rötter. Sen kom man ut till en väg som vi sprang ca 1 km tur-retur och tillbaka in i backiga partier på skogsstigar och sen ut på en åker igen och tillbaka på en backig väg och sen tillbaka på skogsstigen med den smala bron som vi sprang på ditvägen. Slutligen mördarbacken som vi sprang nerför i början! Den skulle vi upp på och sen ca 500 meter på en åker och i mål.

Så i starten rusade all i tokfart så jag sprang med och jag var död efter 2 km! Med tanke på hur brutal banan var, inget som vi tävlar på här hemma! 2 första km sprang jag på 4:36 exakt samma på båda, sen for farten ner till 5 min/km, men bra ändå tanke på att det minsann var terräng! I slutet var jag så trött men med mördarbacken kvar + slutsträckan så började 2 andra tjejer spurta, så då blev det att pina allt som gick! Varje placering är värd poäng till vår skola! Så jag vann den spurten, jag är så nöjd! Jag hörde hur alla team kamraterna ropade SMU SMU SMU så jag fick sånt adrenalin! I mål var jag död, benen värkte och jag tog ut alla krafter jag hade. jag slutade 33/47. Så jag är nöjd, för tjejerna som är med är stenhårda! I vårt team blev jag 4/6 tjejer, som löpte denna tävling. Efter tävlingen åkte vi till Boston pizza för att käka! jag beställde en lasagne. Vi kom hem ca 6 tiden och jag var så trött att jag somnade kring 8 igår och vaknade 8 denna morgon.

Bilden är från en byggnad som tillhör Acadia university.

Bilden uppe är från fredagens hemma match i American Football, vi låg under me 2- 27 och lyckades vända det till 32-27, helt otroligt, folk va som galna eftråt!

En bild Mikko skickade idag av Bobo, jag saknar mina två favoritpojkar så mycket!


Vidare nu idag klockan halv 2 skall jag och några andra utbytesstuderande åka till Chocolate lake, får se vad det är? Spännande

Likes

Comments

Utbyte

Nu har jag varit här i snart 2 veckor redan! Skolan drog igång i onsdags, och det är helt klart annorlunda än hemma. Av 5 kurser har jag endast 2 final exams (tenter) i de andra kurserna har jag istället massa uppgifter och man får även poäng till slutbedömningen för att man är på lektionerna!!? Iallafall har vi skola mån-tors och så är man ledig 3 dagar, eller det är ju meningen att man även skall studera då.

Cross country teamet som jag är med i ger mig så mycket glädje och nya vänner! Alla andra är från Usa eller Kanada, så det är bra! 😄 Under träningarna stöttar man och hejar på varandra, något som kanske inte syns så bra hemma. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte skulle vara med i teamet, jag skulle få så långtråkit! Vi tränar 5 dagar i veckan gemensamt + övriga personliga träningar som tränaren skickat åt oss vad man skall göra, vilket jag gillar. Inkommande lördag har vi vår första "meet" tävling vid Acadia, ca 1 h härifrån, jag är så exalterad inför det 🏃

Övrigt så är jag fortfarande fascinerad när jag går i butikerna, alltså så mycket frysvaror och skräpmat, så intressant att bara gå där och stirra, för att tala om kakbuffén som finns i butikerna!?

I fredags hämtade jag mitt kanadensiska ID som man behöver om man skall gå t.ex. till barer/restauranger osv. Det tog typ en ½ timme att lämna in papper, ta bild på samma ställe och även få ID på samma ställe! I Finland så skall det massa papper till polisen, fotografen och det skall betalas dyra pengar och mycket byråkrati, här gick det minsann undan!

I lördags åkte jag och några andra utbytesstuderande ut till Herring Cove, en liten fiskarby, där vi njöt av vädret och umgänget. Idag löpte jag och 2 andra tjejer "long run", vilket här då är 65 minuter. Vi löpte redan 7 på morgonen då luftfuktigheten idag här är 90%!!! man är klibbig heeela tiden! Sen nu på kvällen gick några av löparna ner till en känd glassbar Cows, där vi åt glass, vilken söt glass de har, så mycket socker! 🍧

Maten

Jag har försökt att hitta liknande produkter som hemma, men detta som ni ser på bilden ovanför kostade ca 20 €, så vanlig hälsosam mat är dyrt medans skräpmat, processerad- och frysförpackad mat är billigt.

Likes

Comments

Träning, Utbyte

Så idag har jag äntligen fått hjälp så att min dator har börjat fungera igen! I alla fall så har mycket hänt sedan jag kom hit den 1 September. Flygresan gick bra men när jag kom fram hade slarvat bort nycklarna till mitt rum så de var tvungna att byta lås på alla dörrar i lägenheten. Vi är alltså 4 stycken som bor här, och vi delar på ett kök och två badrum + att alla har egna sovrum.

Senaste dagarna har varit intensiva. Jag gick i lördags med i skolans cross-country löp lag, och vi har träningar varje dag förutom onsdagar och fredagar. Jag har inte hunnit delta i så mycket av de evenemang som skolan och internationella sidan ordnar, då löparna har sina egna evenemang. Vi är ca 15 pers som är med i teamet, blandat pojkar och flickor, så det är riktigt bra för mig när alla är från Kanada, så att de har gett mig sjukt många bra tips. Vi har även haft en pot-luck och scavenger-hunt. Första var typ som ett knytkalas, och det andra som en tävling där vi skulle springa runt på stan och utföra uppgifter.

2 gånger har jag blivit "trakasserad" av okända män, en gång när jag åkte till Walmart för att handla och väntade ENSAM på bussen och en gång i skolans hiss. De har så annorlunda kultur här och folk säger rakt ut vad de tycker.

Värsta var när jag flyttade hit fanns inga fat/bestick/stekpannor/kastruller osv... jag hade INTE fått någon info om detta, så jag var tvungen att köpa alla dessa tillbehör. 😒 Så det har gått åt mer pengar än jag trodde! Jag åt då knappt något på 3 dagar, och maten här är en aning konstig, på bottenvåningen har de en Tim Hortons kafeteria, där de säljer donits, kaffe och andra sötsaker!? Vanliga maten i butiker är jätte dyrt, medans skräpmaten är billig, förstå inte logiken i detta?

Imorgon börjar skolan, och jag är super stressad över en kurs som jag var anmäld till men som jag var tvungen att byta tid på, så jag gick för att fråga hjälp av de som jobbar med det, så de avregistrerade mig och någon annan tog min plats!!! så nu är jag tvungen att prata med professorn imorgon om jag har möjlighet att få hänga på. stressmoment!!!

Iallafall har jag träningar ikväll 17:15 och senare skall jag göra mig skolklar och ta det lugnt. Det har tagit mig ett par dagar att få min personliga klocka att gå från finsk tid till kanadensisk tid.

Allting här är så stort och väldigt "amerikanskt"

Här behöver man bara koka 1 potatis till middag 😄

Likes

Comments

Utbyte, Vardag, Träning

Så nu är jag inne på den sista veckan innan avresa. Nämligen redan nästa veckas torsdag, den 1 September sitter jag på flyget på väg till Halifax, Kanada. Det är med blandade känslor som jag lämnar Finland. Klart att det skall bli sjukt roligt och givande, men jag kan ändå inte riktigt släppa osäkerheten. Det svåraste är att lämna tryggheten och de vardagliga rutinerna som man har skapat här.Överraskningsfest

I måndags ordnade mina fina vänner en överraskningsfest åt mig innan jag lämnar landet. Emma ringde mig på söndagen och fråga om jag kommer till Jenkkis på kaffe kl. 11 nästa morgon. Som vanligt tänkte jag att brudarnas kl. 11 är cirka kl. 12. Så jag åkte dit till kvart över tolv, och där hade de alla suttit snällt och väntat på mig i ca 1 ½ timme. 😁. I alla fall blev jag superglad! Vi åkte sen tillsamman och gick på stan en stund, och jag prövade även för första gången på Friends and burgers.


Nu börjar äntligen stressen släppa och jag kan åka iväg och känna att jag har fixat allt som behöver fixas. Ni som skall åka på utbyte och speciellt utanför EU, skall ha väldigt god tid på er för att kunna fixa alla papper som behövs. Försäkringar, växla pengar, betala i utländska valutor, uppsägningar, fullmakter, anmälningar hit och dit, fixa ALLT med skolan, jaa jag har hållit på nästan varenda vecka med något som berör utbytet och har nu cirka en bunt med över 200 papper som jag skall ha med (orginalen + kopior). Så tid är något som skall prioriteras, samt ha rejält med pengar. Hittills innan jag åkt har jag nu betalat ca. 5000 €. det inkluderar då flygbiljetter + skolkostnader + boende + försäkringar + vacciner + löspengar i CAD dollar. Detta är finansierat med egna pengar + stipendier, jag har fått ca 3000€ i stipendier.

Det har även varit problem med returflyget. Jag frågade vid skolan i Kanada, och de svarade att jag inte behöver köpa en returbiljett innan jag fått veta vilket datum min sista tenta är, eftersom jag 24 h efter den måste vara ut ur campuset. I oktober får jag veta datumen som dessutom kan ändras därefter!!! Jag kollade på nätet och på flygbolagens sidor där det stod att man MÅSTE inneha en returbiljett för att få resa till nord-amerika. Så jag löste detta med att köpa en biljett hem den 18 december (skolan slutar 17) från Orlando, Usa. Detta eftersom min mamma har en bekant där som jag kan bo hos ifall att jag behöver spendera några dagar i Usa. Så tacksam att detta löste sig! Har även alltid velat resa till Florida, så jag är supernöjd! 🇺🇸 😊


Jag har även köpt lite nya skor som jag kommer att börja använda där. Nikes löpskor + höstskor. Vädret där kommer att vara samma som här, alltså höst när jag åker dit och vinter när jag åker hem. Jag måste även slarva med mig ett täcke + en kudde dit, känns lite onödigt men... Eftersom jag kommer fram på kvällen lokal tid ca 8, så kommer inga butiker vara öppna, och vem vill sova i lakan när man rest hela dagen? Skolan har även fixat gratis taxi som kommer och hämtar mig från flygplatsen och kör mig till campuset, denna del är jag mest skeptisk till. Jag är rädd att chauffören skall köra mig till någon helt annan plats, vem liksom bryr sig om en utbytesstuderande försvinner? Men jag hoppas att allt skall gå bra.

Förlovningskalaset

Vi ordnade den 20.8.2016 vårt förlovningskalas nu innan jag åker iväg. Dagen var riktigt lyckad och jag vill tacka alla gäster som var med och firade vår dag. Bröllopsdagen har sedan en tid varit bestämd och den 3.3.2018 kommer vi att gifta oss! 💍

Träningar/tävlingar

Jag har försökt nu att under min lediga tid (efter att jag slutat sommarjobbet) träna mera. Jag har stavtränat en del och även deltagit i motionslopp, bl.a.. Lövö run och sista delen av Tössbackacupen. Jag kommer ju inte upp till den nivå jag var på för några år sen, men roligt är det för det att delta och utmana sig själv samt att hålla sig i form efter sommarens allt ätande! 😉

Likes

Comments

Utbyte, Vardag

Så nu har sommaren varit och farit, eller? Jag slutar jobba på fredagen och då väntar 3 ½ veckors ledigt innan jag den 1 September reser iväg till Kanada.

Sommaren 2016 har varit intensiv, jag har flera gånger tänkt skriva inlägg men jag bara hinner inte. Vi har flängt runt precis varendaste helg! och de kommande ser inte heller ut att bli så värst lugna... Jag kan bara konstatera att efter en väldigt tung och dyster vår, känner jag att livet känns lättare och att jag är lyckligare.

Några bilder under får beskriva sommaren kort:Vi var med och hjälpte till när Lukas överraskade och renoverade budegan åt Reggi när hon va på resa. Roligt att få fixa åt andra.

I juni var jag till tandläkaren i Vasa och fixade till min framtand som sprack i höstas. Usch så hemskt det var, men efteråt är jag nöjd. Jag grät som ett litet barn och efter att jag varit hos tandläkaren köpte jag denna Elsa Beskow samling som jag länge suktat efter, lite som tröst åt mig själv.

Jag har tillbringat vissa helgar på motorsport tävlingar, både drifitng och dragracing. Väldigt intressant egentligen. Dock har det regnat nästan varje gång, men så är den finska sommaren.

Jag har löpt och tränat så mycket som jag har orkat och hunnit. Deltagit i många motionslopp bl.a. Jakob halvmarathon (21 km). Inte så roligt när man inte är i sådan form som man en gång varit men, jag får måra åpå i mina egna takt.

Jag har även förlovat mig, 9.7.2016, och umgåtts så mycket jag hunnit med mina två favoritpojkar. Försöker att njuta av vardagen innan jag begär mig iväg på utbyte. Saknaden kommer att vara jobbig, men jag skall klara det.

Min studiekompis Emma Buss tog våra förlovningsfoton. Jag är riktigt nöjd med dem.

Kanada

Kanada resan närmar sig så snabbt! Hittills har jag fixat:

 • ETA
 • Stipendieanmälan till FPA
 • Vacciner
 • Försäkringar
 • Flygbiljett
 • Stipendie ansökan om utbetalning
 • Ansökt om förhöjt studiestöd
 • Bokat taxi i Kanada (gratis!)
 • Anmält mig till kurser
 • Anmält mig till pre-welcome week
 • Fått info angående boende
 • Fixat learning agreement
 • Närvaroanmälan


+ en hel del annat. Det har varit mycket pappersarbete och tagit många kvällar och kostat en hel del! Så det skall man vara redo för om man vill åka på utbyte.

Övrigt

Så kan jag bara nämna att den 27 December åker vi + Emma och Hannes iväg till Amerika! Vi skall road-trippa i Californien! Nyåret spenderar vi i Las Vegas. Kan ännu inte förstå att denna resa blir av!

Likes

Comments