Header

Redan som 13 åring gick snacket i min klass att det var tabu att kolla på Julkalendern. Något som jag vägrade lyssna på. Och jag har svurit en liten hemlig ed om att jag ska kolla på Julkalendern varje år fram tills jag dör. Det ju är det som gör de kalla mörka decembermornarna sådär juligt förtrollade, tycker jag. Jag fick lite lust att kolla upp vad årets kalender ska handla om, och till min stora glädje ska Johan Ulvesson ha en stor roll! Som ett troget Lorry-fan älskar jag hans sätt att agera. DN skrev såhär december 2015 om årets julkalender "Selmas Jul":
Selmas saga” presenteras som en klassisk julsaga. En luftskeppsexpedition till Nordpolen ska söka svar på frågan som alla barn ställer sig i jultider: finns tomten? Inspelningen börjar i februari, vilket bör maximera chanserna till vit jul i tv-rutan.

Hur magiskt låter inte det? Det är samma skapare som ligger bakom "Tjuvarnas jul" som sändes 2011. Och det gillade jag starkt! Jag tycker personligen att Julkalendern ska vara till för barnens fantasi. När förra årets "Tusen år till Julafton" sändes blev jag rätt ut sagt agressiv. Det ligger så mycket press på att allt ska vara lärorikt idag. Så när även julkalendern skulle vara sådär informativ så blev jag lite ledsen. Barn ska få vara barn tycker jag. Jag predikar fortfarannde om "Trolltider" som Svt sände december 1979. Det är ett sådant prakt-exempel på det. Vi måste låta barn få fantisera om sagornas värld och tro på tomten! Allt blir ändå så allvarligt när man måste bli vuxen. Inte för att jag tänkt att bli det, någonsin...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Han beställde en gång vatten i min bar. Nu bor han här med mig i Jämtland. Konstigt hur saker blir. Konstigt att saker bara händer. Jag har varit kär i denna i snart 8 månader, tror jag. Vi vet inte så noga när vi blev tillsammans. Det blev bara så. Det bara hände.

Likes

Comments

År 2007, när jag var 12 år gammal, sändes en dokumentär på TV. Jag som alltid älskat dokumentärer var väldigt exalterad och tvingade hela familjen att sitta ned med mig i soffan. Titeln var: Bulgaria's Abandoned Children. Jag hade innan hört att filmen orsakat ramaskri runt om i världen. Och under den följande 1,5 timmen tog denna film mig på en resa genom hopplöshet, tårar och ilska. Det är en dokumentär som Kate Blewett gjorde tillsammans med BBC. Den handlar om ett barnhem för barn som har olika handikapp, mentala som fysiska. Men ska jag vara ärlig så liknar detta såkallade "barnhem" mer en institution där man helt enkelt dumpar barn och unga som ingen vill ha. Det fungerar mer som någon slags förvaring av de som samhället helst vill glömma bort.
Filmen bjöd på så starka scener att det till slut endast var jag som satt kvar i soffan den där kvällen, dränkt i sorg. Den 12-åriga Jessica som trodde att världen var en så ljus plats, fick plötsligt en annan verklighetsuppfattning som rent fysiskt faktiskt gjorde ont... Jag blev så otroligt tacksam att jag, som då var i samma ålder som några av dessa barn, fick gråta ut i min pappas knä, i mitt trygga hem...

För några veckor sedan kom denna film på tal under en vinkväll, och dagen efter såg jag den tillsammans med min kille. Denna gång klarade jag inte av att se hela. Jag tycker dock att denna dokumentär borde uppmärksammas på nytt. Så jag tänkte här nedan dela med mig av hela dokumentären. Kryp ner i soffan med någon du kan hålla i handen, samla på dig några näsdukar och förbered dig på en känslostorm. Och glöm inte att vara tacksam för alla förutsättningar du har.

Efter att jag för första gången såg denna dokumentär så mailade jag en organisation som startade i samband med denna. Jag skrev att jag ville "åka ner till detta barnhem i Bulgarien som volontär så jag kunde få krama om alla barnen". Min mamma lovade mig att om jag fick svar så skulle hon följa med. De svarade aldrig. Men år 2008 lades hemmet ner. Och alla som ni ser i denna film omplacerades och fick en värdig omsorg. BBC gjorde senare en "follow up" på vad som hände sen. Den artikeln kan ni läsa HÄR!

Likes

Comments

- Man kan inte alltid bry sig.. Sa min grundskole lärare till mig i klass 5. Situationen handlade om att jag fått nog när en elev i min klass ständigt blev påhoppad och trakasserad av andra elever. Mitt svar på den meningen var nog något i stil med "Du är dum i huvudet" sen minns jag att jag ilsk-gråtande lämnade klassrummet. En mening som då, lika mycket som nu, är helt obegriplig. "Man kan inte alltid bry sig"... Vad är det för iställning? Jag har alltid varit någon som tagit väldigt illa vid mig av saker som jag kanske inte borde bära. På gott och ont. Men jag tycker om att känna. Jag tycker om att möta bekymmer och försöka lösa dem. Min pappa suckar alltid och säger att "Jessica, du måste sluta lägga energi på misär" när jag bekymrat diskuterar något jag hört i en P3 dokumentär eller liknande. Men det är just detta som gör att vi människor befinner oss i denna onda cirkel. Jag kan upplevas radikal i många situationer. Men det är för att jag så innerligt tror att vi kan förändras, att vi kan förändra. Det stora hotet för oss är inte ISIS eller kärnvapen eller pengar. Det är rädslan som får oss att blunda. Självklart ska vi välja våra strider. Men vi kan inte blunda. Vi måste hänga med, hjälpas åt och alltid försöka förstå oss på människor. Det finns 100 exempel på saker vi måste sluta blunda för. Det finns dock en historia som verkligen berört mig. Vars avslut kunde blivit mycket lyckligare. Av respekt tänker jag inte avslöja vart denna historia ägde rum, och inte heller någon tid.

På mindre orter är det känt att skvaller är något som ingår i folktungan. De flesta känner varandra, och de flesta tror sig också veta vad som försiggår bakom stängda dörrar. Det fanns speciellt ett hushåll som många på just den här platsen pratade om. Det huset låg lite i utkanten av samhället. Skvallret handlade om "den fega frun". Frun alla visste blev misshandlad av sin man. De hade även en son. En son folk kallade "odåga". En stökig grabb med mycket problem i skolan. Den fega frun och odågan levde med mannen i huset, som drack alldeles för mycket sprit. När den fega frun syntes blåslagen på Ica viskade folk att hon helt enkelt bara borde flytta därifrån. "Hon ser ju hemsk ut". Helst viskade man bara bakom hennes rygg. Att faktiskt prata med henne kändes alldeles för obekvämt. Odågan var vid den här tiden 15 år gammal. Efter allt som hände hemma fick han ofta utbrott i skolan och hade få vänner. Och just den här dagen hade han ställt till så mycket besvär i skolan att han blev hemskickad. Mannen i huset var rasande när han fått samtalet av skolan. När sonen kom hem väntade han och den fega frun. Fadern och odågan började en häftig diskussion, och när den fega frun försökte försvara sin son så urartade situationen och den fega frun blev brutalt misshandlad. Sonen rusade då ut ur huset, mot vedboden. Där tog han faderns yxa och rusade tillbaka till huset. Han svingade yxan som träffade fadern rakt i huvudet. I panik ringde då mamman ambulans. Och då blev givetvis polisen inkopplad. Det hela slutade med att sonen fick fängelsestraff för mordförsök....

Det som jag finner värst med denna historia är hur annorlunda det hela hade kunnat sluta. Om någon valt att prata med frun, istället för att kalla henne feg och anse att hon själv skulle lösa "sitt" problem. Och om någon lärare frågat "odågan" om vad som egentligen orsakade allt som han ställde till med i skolan. Om folk bara inte hade blundat.

Här i min by hände för några år sedan ett tragiskt dödsfall. En man som många av oss kände dog plötsligt och orättvist. Och en kort tid efter det mötte jag hans fru på Ica. Jag var då med en vän. Jag gav henne en kram, beklagade och frågade hur hon mådde. Hon var givetvis uppriven och ledsen. När vi sedan gick därifrån sa min kompis till mig: Så kan man inte göra! Hon ska inte behöva bli påmind hela tiden... Men helt ärligt: även om ingen någonsin skulle frågat henne något, så skulle hon bli påmind. Hon sov i deras gemensamma säng, hon uppfostrade DERAS barn, hon levde i DERAS hus... Hon blir påmind hela tiden. Det handlar om att hon skulle få veta att folk bryr sig. 

Vi måste komma ihåg det: Det är inte den drabbades plikt att berätta, men däremot är det vår plikt som medmänniskor att fråga och trösta. Man kan inte blunda och på så sätt "förminska" händelser. Man får inte blunda. Vi måste se, vi måste fråga, och framförallt: Vi måste ALLTID bry oss. Kan vi inte bara komma överrens om det? 

Likes

Comments

​Man blir ju så lätt och snabbt sentimental när man förlorar något. Här har ni mitt hjärtemonster som föralltid kommer stå mig så nära. Denna bild är min favorit på honom. Den är tagen av en fantastisk fotograf som jag känner! Han tog den i förbi-farten förra sommaren. Är ni nyfikna på fler bilder eller kanske är ute efter en fotograf? Besök då hans hemsida på: http://www.jacktornqvist.com/ - Han kan sin grej. 

Likes

Comments