Jeg elsker risotto. Desværre smagte jeg det først for første gang i sommerferien, da jeg var på en vidunderlig restaurant i Italien. Lige siden har den ligget i toppen på min farvoritliste.

Opskriften her er meget lig med den, som jeg smagte i Italien. Jeg synes, at fiskene giver et unikt twist, og gør retten mere spændende og lækker.

Ingredienser
  • 1 lille skalotteløg
  • ½ dl olivenolie
  • 4 dl risotto ris
  • ½ dl tør hvidvin
  • Ca. 1 l varm kyllinge- eller grøntsagsbouillon
  • 3 spsk. smør
  • Ca. 1 dl revet parmesan
  • Friskkværnet sort eller hvid peber
  • Evt. salt
  • ½ dl hakkede krydderurter, fx persille
  • 600 g hvid fisk


Fremgangsmåde

  1. Pil og hak løget. Steg det i olie i en gryde eller stor pande i et par minutter ved middelvarme. Tilsæt risene, og steg under omrøring, til risene begynder at blive klare. Hæld vin ved, og rør, til risene har opsuget væden.
  2. Tilsæt bouillonen 1 grydeskefuld ad gangen – dvs. tilsæt den næste skefuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene.
  3. Risottoen skal koge ved middelvarme i 17-25 minutter, afhængigt af ristypen. Den korrekte kogetid står på emballagen. Smag på risottoen mod slutningen af kogetiden.
  4. Risene i den færdige risotto skal stadig være lidt al dente. En risotto skal desuden være ret løs, samtidig med at risene klistrer sammen.
  5. Rør smør og parmesan i den færdigkogte risotto. Smag evt. til med salt og peber. Husk, at bouillonen også indeholder salt.
  6. Tilsæt til sidst hakkede krydderurter, og servér straks.
  7. Damp den hvide fisk på en pande eller i en gryde, i et par minutter på hver side, og put den på toppen af risottoen.
  8. Wups, en lækker risotto! :-)

Knus Helene

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - Klik her

Likes

Comments

Plastik er et middel vi normalt bruger i vores hverdag. Vi bruger oseaner af plastik. Vi "svømmer" faktisk i det. Og hvor ender alt det plastik henne? Ja, en stor del af det ender i havet. Faktisk findes der en ø af plastik i havet på størrelse med Frankrig! Det samme gælder mikroplast, som bl.a kommer fra engangskludene vi tørrer borde med. Det ender også i havet.

Jeg er en stor modstander af dette, men hvad kan vi gøre?

Hver enkelte lille borger kan gøre en indsats i sin husholdning med at hjælpe på havets tilstand. Vi bør alle forstå at selv lidt hjælper. -Efter princippet "mange bække små gør en stor å."

Her nedenunder vil jeg komme med idéer til, hvordan vi kan hjælpe.

  1. Vi kan undlade at smide brugte fryseposer ud og i stedet vaske, tørre og genbruge dem, når de har gjort deres formål. Det samme gælder selvfølgelig for indkøbsposer. Vi kan medbringe stofposer, som oven i købet kan holde i årevis. Det er både smartere, billigere, og meget bedre for miljøet.
  2. Vi kan købe klude uden mikroplast og vaske og genbruge kludene, så vi ikke render ind i en ond cirkel, hvor vi smider vores klude ud, så snart de begynder at lugte det mindste i stedet for at vaske dem og på den måde bruge dem igen. Helt som var de nye.
  3. Vi må forguds skyld ikke smide plastik i naturen. Vi må sortere vores affald, så den brugte plastik kan blive brændt.
  4. Alternativt kan du købe fryseposer, som er nedbrydelige.
  5. Brug en en genanvendelig madpakke i stedet for en plastikpose, når du skal have mad med i skole, på arbejde og andre steder.

En stor del af den plastik vi smider ud vil ende i havet, og der vil den nedbrydes til mikroplast, som måske kan påvirke alt liv i havet.

Faktisk viser en dansk undersøgelse, at der er mikroplast i vores drikkevand. Hvor vildt!

Jeg synes det er helt forfærdeligt, og jeg ved, at det kan være svært at undlade at bruge plastik, men er det ikke forsøget værd?

Jeg håber, at dette indlæg vil inspirere jer!

Lad os holde havet rent! "Lad os ride på bølgen og se det store perspektiv!"

Knus Helene

Likes

Comments