Jag och Elin åkte igårkväll iväg med två syften:
1. Äta sushi
2. Kolla på cykel

Det börjar med att vi åker i 1 h och 30 minuter till fel ställe. Jag hade knappat in ett ställe som hette likadant, men som visade sig vara ett hål i väggen. Inte riktigt vad vi sökte. Dessutom kändes den okända platsen vi hamnade på lite otrygg så vi tog snabbt en auto därifrån till det rätta stället. Väl framme var vi tvungna att grunda med masalamajs innan vi kunde börja, jag menar är inte magen glad så är inte Elin och Frida glada heller.

När majsen var uppäten gick vi in i affären på cykeljakt! Vi hade tänkt köpa två cyklar till barn- och pojkhemmet så vi ville kolla utbud och lite så innan. Det slutade med att vi köpte en cykel som fyra i personalen hjälpte till med. De pumpade däcken (och förstörde sin cykelpump och gjorde märken i golvet) och dammade av cykeln med en dammvippa. Vi var på femte våningen och för att vara serviceminded ville de bära ner cykeln åt oss. Men tydligen skulle det gå fort för han sprang hela vägen med cykeln i luften. Han var snabb och vi sprang efter så fort vi kunde mellan alla skrattanfall.

Nu behövde vi äta och egentligen skulle vi ju äta sushi eftersom att det var halva syftet med att vi åkte iväg. Dock kändes det lite för jobbigt att ta sig till ett sushiställe med vår nyköpta tvåhjuling. Därför gick vi till samma dozaställe vi var på häromveckan. Jag tänkte att jag kunde ta med cykeln in på restaurangen, men då kommer flera ur personalen emot oss och protesterar. Aja, eftersom vi inte hade något lås på den fick en vakt som stod utanför vakta vår finfina cykel medan vi åt paperdoza.

När middagen var avklarad och vi skulle börja dra oss hem kom nästa problem, hur tar man med sig en cykel? Bilarna har knappt något bagageutrymme här och den skulle inte få plats inuti. Auto var därmed enda alternativet. Så vi åkte hem i en auto med en cykel inuti, vars ena hjul stack ut. Som tur var tog hemvägen endast 30 minuter. Vi hade uppenbarligen åkt en rejäl omväg när vi körde till fel ställe.

Så nu står den här i vår lägenhet, fin och grann! Det blev ingen sushi, men det blev en cykel istället.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Här är en lista på lite av det vi har ätit här och en kort kommentar om det. För den matintresserade helt enkelt!

A- appalam, friterat bröd eller snacks. Finns i olika varianter och former. Betyg? Chips är godare, men detta är rätt trevligt också.

Appalam

B- buriyani finns i olika varianter med olika tillbehör. En klar favorit hos i princip alla här.
C- chaite, tesorten här är i princip bara chai och det dricks likt kaffet med riklig mängd mjölk och socker. Aningens för sött, men god smak ändå.
Chapati - gott, tunt bröd som steks och äts med tillbehör. Kan grovt översättas till tortillas.
CURRY - mycket curry här av olika varianter
D- doza är en rispannkaka majoriteten här äter till frukost. Krispigt och mycket smaskigt. Är det dessutom gjort av Roselin är det gööörgott.

Doza

E- egg, vi äter mycket ä(e)gg här för att få i oss protein då 90% av all mat är kolhydrater. Det är ofta ris med potatis och grönsaker. Har man tur kan det vara toppat med något ristillbehör.
F- friterat! Det är mycket, mycket mer friterat än vad jag väntade mig, men det är inte pommes utan andra saker. Jag som inte är överförtjust i friterad mat tycker det mesta är najs ändå!
G- gulab jamon. Små bollar som friteras och rullas i sirap. Klassisk indisk dessert. Gott och sött(!).

Gulab jamon

H- handätare. Nä, jag kom inte på något som jag ätit här på bokstaven h
I- idli. En sorts blandning mellan bröd och matig riskaka. Ganska svampig i konsistensen, men trots det god att äta till en chutney eller som vi åt det häromdagen, i tandorisås!
J- Jag har inte ätit något på j tror jag.
K- kheer. Rispudding smaksatt med tex nötter eller kardemumma. Duger i krig, men inget jag längtar efter.
L - laktos finns det inte mycket av. Nä, kommer inte på något på l heller..
M - maggi. Basically vanliga nudlar med kryddning, fast godare.
N- naanbröd. Detta har nog de flesta ätit även i Sverige, men de är godare här. Ganska sega och supergoda! Speciellt med smör på, mmmm....

Naanbröd

O- omelett äter vi en hel del av hemma i lägenheten. Dock har det ofta blivit äggröra istället för gasolen kan vara lite lurig för oss.
P- puffs. Finns i olika varianter men det vi åt var en sorts smördeg med kokt ägg och spenat/linsröra inuti. Kan tyckas konstigt med ett ägg inuti, men den var faktiskt god!
Puribröden får vara med här också då vi faktiskt lagat dem x antal gånger.
Q - Gills inte.
R - jag måste väl ändå skriva ris här. Ris, ris och återigen ris.
S- Samosa. Friterade degknyten med fyllning, vegetariskt. Gott, gott!
T- tikka masalakryddning är populär här. Kanske ingen överraskning direkt. Tandoorikryddning är också en speciell kryddning.
U - nej, nu börjar det bli svårt.
V - vegetariskt! Mycket är vegetariskt här. Har knappt ätit kött alls här sedan vi kom hit så det är ett bra land att vara vegetarian i! De har kött när det ska vara lite festligt, men då är det inte i alls samma mängd som vi brukar ha hemma i Sverige. Här kanske det handlar mer om att man får några småbitar kyckling i risblandningen.
X- pass
Y - pass igen.

Ja, jag lyckades inte med alla bokstäver men det är iaf en överblick av det vi ätit hitills. Generellt är maten fräsch med mycket grönsaker och den innehåller lite mängd kött och laktos. Bröden är ofta stekta eller friterade, ugn är något som används sällan (de flesta äger ingen) och det mesta består av ris. Den sydindiska maten är mager medan den nordindiska är mer fet. Det är den nordindiska de flesta äter i Sverige och kallar indiskt.

Tre matglada personer

Likes

Comments

Här har jag samlat ihop lite förutfattade meningar som folk i allmänhet har (vissa hade jag också) om Indien utan att ha varit här. Jag ska svara på om de är sanna eller falska enligt vad jag upplevt.

"Indien är väldigt smutsigt"
Svar: Sant och falskt. De har ingen bra rening på sina utsläpp nej, luften är ganska dålig. Det kan vara ganska smutsigt på vägarna också. Dock är indier i sig väldigt renliga. De tvättar tex av sina (rena) tallrikar innan de äter på dem.

"Trafiken är kaos"
Svar: Sant. Den är kaos, men jag skulle säga att det är organiserat kaos. Jag har lärt mig hyfsat bra hur de kör här nu så jag kan gå omkring på vägar och gator utan att vända mig om. I början vände jag mig om ofta eftersom bilarna tutar hela tiden, men man lär sig att tolka olika tutningar vad de betyder. Nu reagerar vi inte på vanliga tutningar. Är dem långa och ihållande bör man dock fundera på om man ska flytta på sig...😅

"Kor är heliga och man får absolut inte röra de"
Svar: Sant, de är heliga för hinduerna. Här där vi bor är det dock mycket kristna också och för kristna är korna inte heliga. Vi har faktiskt blivit serverade beef curry här också. Och visst rör de vid kossorna, men det är mest när de står i vägen på gatan.

Och när vi ändå snackar kossor:
"Det är kor överallt"
Svar: Sant. Korna är faktiskt överallt. I princip.

"Det är curry och ris i allt"
Svar: Sanning med modifikation. Det är i alla fall ris i det allra mesta, men i olika former. Curry kanske det inte är i allt, men currybladen däremot finns i väldigt mycket.

"Pricken i pannan visar vilket kast man tillhör"
Svar: Falskt. Har redan tagit upp det här, men nej, pricken visar inte vilket kast man tillhör. Dessutom finns knappt kastsystemet kvar.

"De gula småbilarna som kör omkring kallas tuc-tuc"
Svar: Falskt. Det är i Thailand de kallas tuc-tuc. Här heter dem auto.

"Det är väldigt mycket gaser från folk då de äter så mycket linser/bönor - alla pruttar hela tiden"
Svar: Falskt. Jag tycker inte alls det är så. Det är nästan mer i Sverige.

"Indier använder/har inget toapapper"
Svar: Sant. De använder inte toapapper i någon större utsträckning utan de kör på "rumpduschen" (vad heter den ens?) istället. Det kan vara svårt att få tag på toapapper i de minsta affärerna. Dock finns det nästan alltid på lite "finare" ställen.

"Man måste vara väldigt försiktig med VAR man äter för att inte bli dålig i magen"
Svar: Falskt skulle jag säga. Det är oftast inte maten man blir dålig av, det är vattnet. Vi har klarat oss undan några större katastrofer, även om vi alla var/är mer eller mindre oroliga i magen då och då. Boven är dock allt som oftast vattnet. Kanske en vattendroppe kvar på glaset (det dåliga vattnet) och det kan göra en svajig i magen.

"De äter mycket naanbröd och kulfi"
Svar: Falskt. I alla fall här i södra Indien. Naanbröd finns absolut, men det är vanligare i norr. Här är det mer ris som gäller. Kulfiglass har jag sett några gånger, men inte är det många. Har ännu inte ätit det.

"Man äter med händerna"
Svar: Sant! Det gör man! (Bestick finns dock tillgängligt på de flesta restauranger).

Fina tjejer som inte har något med texten att göra😅

Likes

Comments

Igår vad det barndagen här i Indien och det firades på skolan med olika aktiviteter. Barnen fick göra toasts (detta hade de pratat om mycket innan "Vi ska få göra smörgåsar!!"), leka lekar, skapa konst av grönsaker, göra ansiktsmålning och sätta ihop dansnummer. Det var väldigt gulligt att se alla så exalterade även om ljudnivån var lite hög, milt uttryckt. De fick ha vanliga kläder på sig istället för skoluniformen och de var så fina allihopa. Hela dagen avslutades med en talangshow varpå priser delades ut. Och som de dansade! Så duktiga.

Det öste ner regn under dagen, men allt var givetvis planerat för att vara inomhus.

Bästa PPD😂

Här går barnen hem, väldigt glada!

Likes

Comments

Igår gick vi på bio! Riktig, indisk bio. Filmen heter Mersall och huvudpersonen spelas av den indiska superstjärnan Vijay som alla här känner till. Den var på tamil (utan undertexter) och tre timmar lång, men jag tyckte den var bra ändå! Det var väldigt kul att testa indisk bio då den inte är som den svenska. För det första börjar man med att sjunga nationalsången (alla står upp). Sedan börjar filmen. I vanliga fall brukar alla vara tysta när en film börjar, men så går det inte riktigt till här. Alla visslar, ropar och klappar händerna under filmens gång. Det känns lite mer som en liveföreställning. Efter halva filmen är det paus och först då köper man popcorn, kaffe eller mjukglass.

Här är utanför biografen. Ganska mycket folk som väntade på att få gå in (långt ifrån alla syns).

När vi kom ut efter filmen hade det regnat och inte så lite heller. Det öste ner och även om restaurangen vi skulle till inte låg mer än fem minuter bort hann vi bli fullständigt genomblöta på den tiden. Vi fick vada fram genom vattnet.

På restaurangen. Vi åt biryani. Genomblöta. Ännu en upplevelse.

Idag var skolan inställd på grund av vattnet så vi åkte till Saravana Stores för att köpa saris. De har så otroligt mycket olika tyger att det blir alldeles för mycket😅

Efter för många timmar i affären var vi trötta och hungriga. Då var inte humöret lika bra längre så vi stödåt olika varianter av majs. Masalamajs och popcorn.

Därefter gick vi till ett ställe för väldigt sen lunch. Vi beställde Paperdoza- masala. Mmmm.... Väldigt krispigt och roligt att äta!

Paperdoza är större och tunnare än vanlig doza. Dubbelt så krispig!

Nu hoppas vi att en del av vattnet försvunnit till imorgon så att skolan är öppen. Här är några som tar sig till sitt hus genom att åka på en hemgjord flotte. Söta! Nästa gång vi ser de ska vi kanske våga fråga om vi får testa den.

(Ja, jag frågade om jag fick ta kort på de)

Likes

Comments

• prickarna som indier har i pannan kallas bindi?

• en kyl som fryser allting är bättre än en kyl som inte är kall? Upptäckt genom erfarenhet😂 Vår kyl har frusit allting sedan vi kom hit trots att vi hade den på det varmaste. Det kom en man för att laga den, men resultatet är att den inte blir kall alls längre, haha...

• de svarta prickarna de allra minsta bebisarna har i ansiktet är för att skydda de? Jag har lagt märke till att de flesta väldigt små barnen har ganska stora runda fläckar på kind, panna och hals. Jag frågade Deepa varför och hon svarade att det är för att föräldrarna tror att de ska hålla de friska och skydda de från sjukdomar då det är så många främmande människor som kommer nära och vill hälsa på barnen. Det är alltså bara svart färg egentligen.

En av mina favoritbilder och där kan man se en sådan svart fläck i pannan på bägge barnen.

• indier spottar väldigt mycket? Ännu en gång frågade jag Deepa varför och hon svarade att det var ett tecken på att de var "lågutbildade". Jag vet inte riktigt, men det är helt enkelt en dålig vana som många män har kvar (det är inga kvinnor som spottar).

Likes

Comments

Tänkte berätta lite mer detaljerat, för de som är intresserade, hur en vanlig dag kan se ut här. Alla dagar varierar dock mer eller mindre, men för att ge ett hum!

Lektionerna startar 09 och de dagarna vi börjar den tiden ringer min klocka strax efter 06 för att jag ska hinna träna innan skolan. Ibland springer jag, men oftast blir det gym med Elin.

Här är gymmet!

Hem för dusch, frukost och sedan går vi till skolan. Tar max tre minuter att gå dit, men vi är oftast sena ändå. Vi har anpassat oss helt och hållet till tiderna här i Indien kan man säga...

Första lektionen kan vara en gympalektion som vi håller i.

Därefter följer läsning med olika årskurser, från ettor till sjuor. De yngsta övar vi ord med och från tvåan läser vi sagoböcker/vanliga böcker. Jag vet inte hur många sagoböcker jag har läst sedan vi kom hit och jag vill kanske inte veta heller...😅

Rast!

Lunch 12.45. Detta är en typisk skollunch, ris med någon grönsaksröra. Denna gången hade jag tur och fick väldigt mycket röra (det bruna längst ner). I vanliga fall brukar det bara vara en liten klick. Barnen sitter på golvet och äter medan lärarna (och vi) sitter i ett lärarrum.

Sedan följer mer läsning under eftermiddagen fram till ungefär 15 då vi går hem. Då brukar kaffe och mellanmål vara prio ett. Efter någon timme med vila hemma går vi oftast till pojkhem eller barnhem för att hjälpa med läxor, leka och bara umgås med barnen. Ibland äter vi middag på hemmen (ungefär samma sak som lunchen) och de brukar vara vid 20-tiden. Efter lite mer lek efter middagen går vi hem. Då är man relativt trött, men samtidigt fylld av energi från barnen. Det är skönt att ha lite egentid på kvällen och då brukar vi läsa, (blogga), prata eller bara chilla.

Detta var en väldigt typisk dag då det inte händer något speciellt, men som sagt varierar det från dag till dag. Det kan hända att vi äter middag hos någon kompis, hälsar på barnen i deras hem, åker iväg till affär/restaurang, har barnen på besök i vår lägenhet osv. Oftast är det ganska långa dagar, men det är roligt! Det känns som att tiden går långsammare här faktiskt. Det har jag tänkt på många gånger. Man hinner med så mycket. Undra vad det är som gör att man knappt hinner någonting hemma i Sverige och att man stressar såpass mycket som man gör..?

Likes

Comments

Såhär såg det ut när jag kom tillbaka från Delhi i onsdags. Väldigt mycket vatten (och då hade ändå mycket av det försvunnit redan) som täckte vägar och skolgården. Många mindre vägar var totalt översvämmade av vatten...Det som är fint är att se hur alla hjälps åt med att få undan det på bästa sätt. De gör diken där det kan rinna bort, gräver och lägger på sand. Det funkar faktiskt så nu är det mycket mindre vatten! Till nästa gång det börjar regna det vill säga...😅Monsunperioden är verkligen ett faktum nu. Det positiva är dock att det inte blir lika varmt.

Haha, jag står alltså vid en vägskylt på "vägen". Inte mycket till väg kvar... Vattnet går nästan till knäna på mig.

Fina pojkar som tittar ut över sin skolgård. Det här kortet är från idag då mycket av vattnet hade åkt undan, fortfarande en hel del dock!

Jag har känt ett tag att mitt hår är lite väl slitet och därför tänkte jag att det vore roligt att testa en indisk frisör!😅Maggie och Alien ville såklart följa med, men vi ville inte ha någon som kunde tamil med oss. Frisören förstod inte engelska, men det var en del av hela grejen att inte veta hur det skulle bli. Klippte inte jättemycket, bara topparna, men tyckte ändå det blev absolut godkänt. Gick på 100-lappen ungefär så det var värt!

Innan

Efter (man ser inte mycket skillnad😅).

Aningens nervöst, men roligt!

Idag fick vi även agera "Idoljury" på skolan. Det var semifinal i en sångtävling som lärarna arrangerat och vi skulle vara jury och ge poäng till barnen. Så svårt när alla är så söta😩 Men det var jättekul att få se de uppträda och vad många det var som ville sjunga! Jag blev förvånad för hade det varit i Sverige (vad jag tror i alla fall) hade inte lika många barn ställt upp frivilligt för att sjunga framför sina klasskompisar i en tävling. Dessutom var det flera killar som också ställde upp vilket var superkul!

Skolan har varit stängd under några dagar på grund av vattnet och därför är det istället skola på lördagar framöver. Därför ska vi köra imorgon också, ah yoooooo!

Likes

Comments

Sista heldagen i Delhi ägnade vi åt att titta på Lotustemplet och shoppa. Templet var väldigt vackert och omgivningen likaså. Det var fint att sitta inne i byggnaden och bara titta. Efter Lotus åkte vi till ett shoppingmall för att hitta lite mer kläder och andra saker att ta med sig hem till Sverige. Och det bästa fyndet av alla, jag hittade halloumi! Svindyr och förmodligen inte som hemma, men ändå. Vi har crave:at halloumi så mycket sedan vi kom hit så jag köpte fyra förpackningar, haha. Hoppas bara den är god nu!

Efter en god middag sov vi och det var plötsligt dags för mamma och pappa att åka hem. Usch, alltså. Det var inte roligt, men som tur är dröjer det inte så länge innan vi ses igen. Men ändå.

Efter vi sagt hejdå begav jag mig till Chennai igen. Det är lite intressant det där att jag kände mig osäker och nervös här i Indien den första tiden. Allt var nytt och annorlunda. Nu kan jag plötsligt flyga inom landet själv och transportera mig, lite häftigt ändå! Bara man ger det lite tid så vänjer man sig.

När jag kom tillbaka till lägenheten var det inte bara Alien, Maggi och Omely där utan fyra personer till. Haha... Tre äldre kvinnor och en kille i vår ålder. Två av kvinnorna var här för att hälsa på och åkte vidare idag igen (så jag får tillbaka min säng❤️), medan den tredje ska stanna här till januari och killen stannar i två veckor. Jaja, det blir säkert bra! Det var i alla fall väldigt skönt att komma hem igen till det jag är mycket mer bekant med. Älskar Chennai!

Likes

Comments

I söndags åkte vi till Agra för att besöka Taj Mahal. Det var en ganska seg biltur på 3,5h enkelväg, men men! Det var väldigt vackert och såg ut som man sett det tidigare på bild, fast finare. Vår guide berättade historien bakom byggnaden och det var en väldans massa kungar hit och dit. Han som byggde Taj Mahal gjorde det för sin avlidne hustru som dött under förlossningen av deras 14:e barn. Det tog ca 20 år med 25 000 människor som jobbade varje dag för att få det klart. Mamman ligger begravd i mitten och mannen till höger om henne. Hans plan var egentligen att bygga en svart likadan byggnad, men då sa folket ifrån. När det var så fattigt ville de inte att han skulle slösa alla pengarna på ytterligare ett Taj Mahal. Förståeligt. Han sattes i fängelse och dog där efter åtta år. Grunden till den svarta byggnaden finns dock kvar fortfarande.

Det vita som skymtar på andra sidan vattnet är början på en grund till den svarta byggnaden.

När vi så småningom kommit tillbaka från Agra gick vi ut för middag. Vi brukar kolla Trip Advisor för att se var bra restauranger finns. "Problemet" är dock att dem som ligger i toppen är de allra finaste/lyxigaste ställena. Det är liksom obekvämt lyxigt kan jag tycka. De har guld eller silverbitar på efterrätterna, de viker servetterna för en om man skrynklar de (vilket jag gör hela tiden) borstar av bordet från smulor efter varmrätten, tvättar toaletterna efter varje besök, ställer fram en pall enbart för våra handväskor, ger oss små handdukar som de blöter ner för att torka oss om händerna efter maten osv. Jag är inte bra på att vara fin dam har jag insett. Gillar mer att äta med händerna, hehe. Dessutom känns det så skevt att äta på ett sådant ställe när man vet hur många av barnen har det. Känns inte helt okej faktiskt, man blir lite skuldmedveten. Vet inte vad som är "rätt" att känna egentligen. Samtidigt är det väldigt roligt att testa den här typen av restauranger när man ändå har chansen. Det kostar ju inte som ett besök på en liknande restaurang hemma skulle ha gjort så då kan man ju passa på. Dock föredrar jag mer att sitta på golvet utan bestick eller hyfs!

Den här kolapajen alltså, oj oj oj. Krämig kolafyllning med lite salt på en god mörbotten. En kula hemgjord vaniljglass på det och jag var såå nöjd.

Likes

Comments