Header
View tracker

Igårkväll kom vi tillbaka från Machu Picchu till Cusco och idag drar vi vidare mot djungeln. Den del av Amazonas som ligger i Peru. Närmare bestämt Tambopata, Puerto Maldonado. Där ska vi kolla på en massa fjärilar, fåglar (usch) och en MASSA annat. Vi ska kolla på Pirayor, och göra en nattlig båttur för att titta på alligatorer. Men först väntar en nattbuss. Vi hörs när vi kommer fram!

PS: frågade ang. Wi-fi och damen i bokningen sa att det troligtvis inte finns något sånt så vi får la se om vi höra under dessa dagar!

Likes

Comments

Här kommer årets bildregn! Machu Picchu levererade fina vyer gång på gång, således fotograferades det på ett helt sanslöst sätt.

Hur fint?

När vi kom fram såg det ut såhär... helt molnigt. Det kändes som om man var inuti molnen!

En liten tjej utbrast "Estamos en el cielo!!" Det betyder exakt "Vi är i himlen!!" och hon hade HELT rätt!

Likes

Comments

Nu går vi direkt från Rainbow Mountain till vår resa mot Machu Picchu!

Vi begav oss mot Machu Picchu på onsdagen och den dagen började himla tidigt då vi skulle mötas 07.15 för att åka buss mot Hydraelectrica. Ett ställe där man sedan får fortsätta till fots för att nå Aguas Calientes, också känt som Machu Picchu Pueblo (Pueblo=by). Man går längst ett tågspår och under den lite drygt 2.5hs promenaden får man se en massa fina saker!

Men innan detta så åkte vi buss i 6.5h och under den tiden hann vi stanna två gånger innan vi nådde slutdestinationen. Vid första stoppet hittade vi världens sötaste kattunge. Vid andra stoppet hittade vi lunch!

Vi tar oss en titt va?

Vi hade ju som ni förstår kunnat stanna exakt hela dagen och mysa med denna gosiga! Men busschauffören och resten av gänget ville vidare så vi fick ge med oss.

Vid stopp no.2 togs inga bilder pga en ganska tråkig lunch så vi går raskt vidare till den otroligt mycket mer intressanta djungeln!

Emma körde någon slags sprint

Vi hittade både bananer och avokado!

Hur mysig by???

Nu har vi precis duschat och ska iväg och käka middag! Ikväll går vi och lägger oss tidigt så att vi kan njuta av solnedgången vid Machu Picchu!

Snacka om en Bucket list-grej!

Likes

Comments

Tisdagen i Cusco var inte särskilt händelserik. Vi bokade en massa resor, en till djungeln och en till Machu Picchu dagen därpå. Sedan gick vi till den irländska baren som är på högst höjd i världen. Där blev jag kär i en katt. Mysig men inget spektakulärt som hände. Här är dock lite foton från denna icke-spektakulära dag!

Mysig tisdag ju!

Likes

Comments

Det kommer ett inlägg om vår upplevelse av Rainbow-mountain om några dagar. Imorgon åker vi nämligen till Machu Picchu och lever loppan!

Hörs om några dagar eller så, beror på utbudet av wi-fi bland i Inkariket. Skulle tippa på att det inte är oklanderligt.

Likes

Comments

View tracker

I söndags efter vårt äventyr med lamorna så gick vi på jakt efter "Piedra de los doce ánuglos" det betyder stenen med tolv sidor/vinklar/etc. Efter en del promenerande hittade vi stenen. Det var en sådan fruktansvärd besvikelse. Kanske hade vi lite för höga förväntningar men den stenen vi anlände till var otroligt trött/tråkig/sorglig. Se bild nedan

Vi ser ju rätt glada ut, men skenet bedrar! Detta var utan tvekan ett av de mindre lyckade aktiviteter vi hittat på under detta halvår i Sydamerika

Likes

Comments

Rainbow Mountain!
Vilken upplevelse! Detta var en riktig utmaning men också en riktigt cool grej.

Dagen började med att vi blev upphämtade 03.20 av en buss. JA. Klockan 20 över 3 på MORGONEN. Det var såklart en utmaning, jag var i säng vid 21.00 för att hinna få nödvändig sömn och lyckades väldigt bra!

Så 03.20 bar det av och 3h senare var det dags för frukost på en liten gård. Sen åkte vi vidare mot själva attraktionen för dagen. Rainbow Mountain. Startpunkten ligger 4000 meter över havet, och högsta punkten man når är 5200 m.ö.h. Det var riktigt hårt.

Emma fick problem med andningen på grund av sin astma så vi fixade en häst som hon fick rida upp med, vilket typ 50% av alla (även de utan astma) gjorde. Stine, VG och jag kämpade oss upp. Jag var mer död än levande när jag nådde toppen. Det var bland det jobbigaste jag gjort.

Sen kom vi upp till toppen och njöt av utsikten (och andades ut) i ungefär 3 minuter innan åskan kom och diverse guider sa åt oss att gå nedåt.

Färden nedåt blev också rätt hård, det blixtrade, haglade och mitt huvud kändes som om det skulle sprängas ungefär vilken minut som helst. Emma och jag hamnade på efterkälken och var övertygade om att vi var de absolut sista att anlända till bussen, men när vi kom ner så hade inte ens hälften hunnit dit.

Emma fick syrgas av vår guide när vi kom till bussen eftersom vi sagt till honom att hon hade väldigt problem med andningen på grund av sin astma. Att säga att han tog det på allvar är jordens underdrift. Ändå bra!

Här är lite bilder från ett äventyr som var både fantastiskt och fruktansvärt. Vi är lite ambivalenta kring vår upplevelse av Rainbow Mountain!

Här är jag nånstans på toppen, precis när haglet började falla över oss

Likes

Comments

Cusco har verkligen bjudit på en festlig första dag. Vi har varit på marknad i San Pedro, där köpte vi tofsar och varma tröjor. Så nu är vi hundra procent redo för Rainbow Mountain imorgon!

Efter några timmar på marknaden där det fanns fantastiskt mycket fler saker än bara tofsar och tröjor så gick vi vidare mot Plaza de Armas. Där var det ståhej. Matmarknad, och tid för lunch. Den tajmingen! Emma och jag delade på Ceviche vilket var ett utomordentligt bra val!


När vi återfått våra krafter gick vi vidare och lekte med lamor, alpackor och ett lamm. Det var dagens höjdpunkt i mina ögon! Vissa av lamorna var lite läskiga och såg ut att vara redo att spotta. Vissa behövde tandställning vilket var lite obehagligt när de skulle äta ur handen på en. Men det var i alla fall en riktig toppengrej att göra!

Vi var rätt frälsta och tog således ofantligt många bilder

Likes

Comments

Här kommer lite kuriosa angående Cusco. Denna information är såklart direkt stulen från Wikipedia.

Nedan ser ni flaggan. Sjukt härlig tycker jag!

CUSCO

Cusco, äldre stavning Cuzco, är en stad i sydöstra Peru och är belägen uppe i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet. Den är administrativ huvudort för Cuscoregionen och Cuscoprovinsen, och befolkningen uppgår till lite mer än 400 000 invånare.

Namnet Cusco (Quechua Qusqu) betyder navel på inkaspråket quechua.

Cusco var huvudstad och kulturellt och religiöst centrum för Inkariket. Dess mest betydande byggnad var Solens tempel (Inti-Huasi) som låg på tempelområdet Coricancha. Från detta tempel strålade avgränsningarna ut för de fyra delarna i riket Tawantinsuyu eller de fyra rikenas land, som Peru då kallades.

Cusco hade uppifrån sett formen av en puma, där befästningen Sacsayhuamán utgjorde huvudet. Efter Inkarikets fall 1533, då den spanske conquistadoren Francisco Pizzaro intog staden, följde en snabb ombyggnad av staden. De gamla templen raserades och nya kyrkor byggdes. Detta kan bland annat ses i stadens arkitektur där byggnader från kolonialtiden har använt gamla inkabyggnader som grund och även återanvänt stenblock från dessa och från Sacsayhuamán.

Man beräknar att staden Cusco grundades omkring 1200 e.Kr. men det finns inga skriftliga källor att tillgå. Först med den 9:e inkan Pachacuti 1438–1471 blir tidsangivelserna mer tillförlitliga.


Ser rätt fräsigt ut va??

Likes

Comments