Header

Igår lämnade vi Taganga Beach för att ta oss till Barranquilla där det just nu är upptakten till Sydamerikas näst största karneval, den största är såklart den i Rio de Janeiro, men denna kommer alltså inte långt bakom. Barranquilla är även den stad där Shakira är född. WAKA WAKA .

På kvällen begav vi oss mot festligheterna där vi blev dränkta i mjöl och vatten, kollade på dansuppvisningar och blev fotograferade pga. Är gringos. En kille kom fram till oss och bad om att få ta en bild, detta har hänt förut men man blir lika chockad varje gång.

Hur som helst, när vi spenderat lite tid med detta spektakel och njutit av festligheterna så begav vi oss tillbaka till vårt hostel och kollade på National Geographic innan vi somnade sött innan klockan slagit 03.00, i karneval-mått, väldigt tidigt.

Idag åker vi tillbaka till Playa Blanca och njuter av strandliv i några dagar innan jag lämnar Stine och VG och åker till Buenos Aires för att möta mamma o pappa. Bokade flygbiljetter igår så nu är det inte långt kvar!

Men först, bilder från Karnevalen!

Innan bussturen så var jag sjukt redo för de stundande festligheterna. Bildbevis A.

Dansiga människor på långt håll

Bästisar på väldigt nära håll

Människor dränkta i mjöl och vatten

En sjukt rimlig skylt plus Stine och jag som promenerar där framme

Det var ungefär de bilder som togs under gårdagen, allt som allt så rekommenderar jag en visit i Barranquilla under karnevals-tider!

Likes

Comments

När vi kom till Taganga Beach så klev vi in i badrummet och hittade världens sötaste rumskamrat. En två dagar gammal kattunge. Den var så gullig att vi höll på att smälla av. Man får olika rumskamrater varje gång man bor på hostel, speciellt när man bor med 6-12 människor varje gång, denna överraskning var en av de bättre!

Mamman ser ju inte överdrivet road ut, men hon var väldigt snäll och gosig

Likes

Comments

Igår lämnade vi Palomino där vi hade riktigt roligt, vi gjorde en aktivitet som verkligen var kalasroligt, mer om det senare!

Nu är vi i Taganga Beach som ligger ungefär 10 minuter från Santa Marta, bara köra över ett berg så är man här. Vi kom hit ganska sent igår, och idag så är planen att gå till en närliggande strand där man kan snorkla. Just nu är vår utsikt vid frukosten denna:

Likes

Comments

Här i Colombia så har vi åkt med lite olika fordon för att ta oss mellan de platser vi vill besöka.

Dels har vi såklart åkt både taxi och Uber. Finns inte mycket att säga om dessa mer än att det är svinbilligt. Annars är det som vart som helst.

Här är lite övriga fordon vi åkt med och en hel del information om varje resa. Vill poängtera att en del saker är, i Jenny-anda, lite kryddat.

När vi åkte moped och kollade på månen

Vi har då även åkt moped för att ta oss från stranden ungefär 20 minuter bort för att ta ut pengar. Detta var såhär i efterhand kanske inte det bästa val vi gjort.

Anledningar till att detta var dumt:
1. Endast en hjälm fanns att tillgå
2. Vi åkte tre personer på en och samma moped
3. Vi åkte efter solnedgången vilket vår chaufför informerade oss om att det inte var supersäkert för turister att åka vid denna tid.
4. Bankomaten låg i förorten och mer exakt beskrivet i ett industriområde.

Anledningar till att detta var bra:
1. Billigt
2. Kul upplevelse
3. Eftersom vi åkte efter solnedgången så missade vi inte soltimmar på stranden.

Konstiga saker som hände under färden:
1. Vi blev stannade av militären och fick visa våra väskor och han som körde blev muddrad.
2. Bankomaten vaktades av en man med en AK-47:a (typ, är ej superbra på vapen)
3. Chauffören var SJUKT intresserad av månen som just denna kväll skulle vara en slags eclipse. Han hade dock tagit fel på dag, så vi höll superkoll under hela färden för att inte se någonting alls.
4. Chauffören bjöd ut mig på dans, vi skulle tydligen dansa rumba samma kväll.
5. Vi lyckades pruta ner kostnaden från 25.000/person till 25.000 för oss båda.

Övrig kuriosa
:
Färden brukar vanligtvis ta 20minuter enkel väg. För oss tog det 45min. Totalt sett spenderade vi 1.5h för något som vanligtvis tar honom 40 minuter. Max. Detta berodde på att vi sa till föraren att åka superlugnt exakt hela tiden och så fort han körde för fort informerades han om detta. Någon gång svängde han lite tvärt och jag skriker (trodde jag var diskret, men tydligen inte) "OH MY GOD!"

Allt som allt blev det ju himla säkert. Men det fanns en del frågetecken och en del frågor vi borde ställt oss innan vi gav oss iväg.

När vi åkte båt och Flumeride fick konkurrens

När vi skulle ta oss från Playa Blanca till Cartagena så fanns det ett himla billigt alternativ. Istället för att betala en taxi för 30.000 fick vi åka båt (vilket i sig är FETT värt) för 15.000. Vi sparade typ 50kr vardera. Vi var mycket nöjda.

Anledningar till att detta var läskigt:
1. Vågorna var cirka superhöga
2. Ett tag var jag övertygad om att vi skulle välta.
3. INGEN hade flytväst (utom vi då)
4. En månad tidigare hade en båt sjunkit och en person hade dött, detta fanns i mitt bakhuvud under färden och drog ner upplevelsen ett steg

Anledningar till att detta var roligt:
1. Vågorna var cirka superhöga
2. Vi blev KALASBLÖTA. Det var som att vara på Liseberg och åka Flumeride. No joke.
3. Vi hade trevligt sällskap
4. Det var billigt


När vi åkte buss och jag lyssnade på P3 Dokumentär

När vi skulle från Cartagena till Santa Marta så tog vi en buss. Vi kom fram. Men det var en riktigt pissig upplevelse.

Anledningar till att det var dåligt:
1. Busschauffören körde för fort. Minst 20km/h för fort.
2. Jag satt exakt bakom honom och tänkte på det hela med överlevnadsration beroende på sittplats och insåg att jag skulle ryka först vid eventuell krasch. RIP.
3. Det var blåsigt.
4. Det fanns inga säkerhetsbälten

Anledningar till att detta var intressant:
1. Jag lyssnade på P3 Dokumentär som jag gillar mycket

Anledningar till att detta var bra:

Exakt ingenting med denna färd var bra. Tyvärr busschauffören. Du levererade inte.

Här var vi gladare än på bussen i alla fall, även om jag var lite nojjig också, börjar väl bli vuxen

Likes

Comments

Idag kör vi ett lite mer tidsenligt blogginlägg eftersom att detta äventyr faktiskt utspelade sig just exakt idag.

Dagen började med frukost på vårt hostel. Frukosten är fantastisk, det är en buffé och det i sig är ju himla bra, men sen var maten också grym. Jag åt så fruktansvärt mycket för att slippa spendera pengar på lunch. Riktigt smart.

Efter denna monster-frulle så drog vi mot Minca som var denna dags utflyktsmål.

Väl framme började det hagla erbjudanden om att bli körda med moped/motorcyklar upp på berget (ni kan se bild nedan). Om man skulle hajka skulle det ta cirka 6h utan stopp. Vi började pruta och prutade tills dess att vi fick ett okej pris. 30.000 pesos, vilket är 100kr. För denna summa så fick vi åka fram till det tredje stoppet, utsiktsplatsen, Los Pinos.

Mopederna höll god kvalité och hög fart. Jag led inte nämnvärt av avsaknaden av hjälm då vi kom fram säkert och stabilt. Nej men helt ärligt så körde chaufförerna bra och säkert. Även om skyddsutrustning är att föredra i förebyggande syfte så är det inte alltid det finns tillgång till sådana petitesser.

Färden gick över stock och sten och allt som allt, inklusive de två stoppen på cirka 30min per stopp så tog det oss 2,5h till toppen. Där vinkade vi hejdå till våra chaufförer som försökte övertala oss att bli körda även på vägen ned, men vi tackade nej eftersom vi ville röra på benen en del. Så vi tog våra foton (återigen, se nedan) och började gå mot stopp numero 4!

Karta över området vi hängde i. De stopp vi gjorde är markerade på kartan.

1. Litet vattenfall - Poco Azul
2. Kaffemakeri - La Victoria
3. Utsiktspunkt med tallar - Los Pinos
4. Hängmattor - Casa Menta
5. Lite större vattenfall - Marinka

Vi börjar med det första stoppet som var ett vattenfall/fors. Jag vet inte om jag blivit bortskämd med himla imponerande vattenfall (läs Iguazo Falls) och därför inte tycker att just detta var en ögonbrynshöjare direkt. Men mysigt. Det var det!

Mysigt som sagt

Här får ni se vad som händer när Stine upptäcker en geting. Jag började med att vilja ta en bild på Stine och här får ni se exakt vad som händer, steg för steg.

Efter detta så drog vi vidare på våra mopeder. Där hamnade vi på La Victoria, ett kaffemakeri. Så himla trevligt att få se hur kaffe, även känt som livets dryck, blir till.

Tre steg till kaffe. Den första ljusaste bönan är innan den skalats. Den lite mörkare är den skalade. Och den mörkaste är rostad.

Sen fick vi provsmaka och vaknade till lite innan vi åkte vidare till en utsiktsplats högst uppe.

Stopp numero 3. Utsiktsplatsen. Vi var glada men VG vägrar tydligen le på bilder.

Efter detta stopp begav vi oss mot stopp nummer 4, Casa Elemento. Detta stopp kan inte förklaras bättre än med fotografier, så vi kör på det.

Hur fint??

HUR FINT? Ville bosätta mig i den där hängmattan/nätet och bara stanna för evigt. Så himla fint! Sedan åkte vi vidare, denna gång i Jeep eftersom att det började bli sent och vi insåg att vi inte skulle hinna med att vandra hela vägen ned. Det tog oss längre tid än planerat att hitta stopp nummer fyra och sedan var det så trevligt där så vi fastnade och pratade med våra franska vänner som vi träffade i Playa Blanca, och några svenska tjejer som jag träffade på flygplatsen i Cartagena. Trevlans var det, men vi glömde av tiden så då var jeep det bästa alternativet.

Vi påbörjade färden mot stopp nummer 5 och det gick sååååååå långsamt. Helt crazy. Men till stopp nummer 5 kom vi, dock efter stängning. Detta resulterade i att vi inte behövde betala men även att mörket fallit och ficklampor var att föredra. Hursomhelst, det femte och sista stoppet var ett vattenfall till, detta något större än det första och här tog vi oss ett bad, kallt men härligt efter en ganska lång dag i solen!

Här är bilderna från sista stoppet, sen hann jag inte ta fler eftersom att vi tyckte oss se några ögon glimma i mörkret och fick panik, så då sprang vi tillbaka till vår bil och åkte hemåt.

Likes

Comments

Missade att publicera detta, så detta inlägg har bara legat och gosat i några dagar, men nu! 5 dagar försenat!


Idag vinkar jag hejdå till Lima!

Lima har varit en riktigt rolig stad. Vi har varit på stranden och surfat, vi har åkt till en privat lyxklubb och hängt. Vi har kört en roadtrip norrut för att hänga på en blåsig men fin strand. Vi har kollat på X antal solnedgångar från klipporna vid stranden. Vi har varit nere i katakomber under en kyrka och skrämts av alla skelett som fanns där nere. Vi har shoppat lite nödvändiga och onödiga ting. Vi har ätit Ceviche. Kebab. Grillad mat. Blivit roomies med en galen men söt hund vid namn Dandi. Spenderat en hel del tid med VG's kompisar som bor här i Lima. Vi har åkt kollektivtrafik vilket inte kan beskrivas som galen. Folk i Lima tutar som om det inte fanns någon morgondag. Vi har också såklart bara njutit av staden, det är en himla trevlig stad.

Nu säger vi hejdå, och det gör jag med lite blandade bilder. Enjoy!

När vi var trötta och skulle vinka av Emma innan taxin kom

Fontäner och två imponerade kids

VG funderade på att investera i en fräsig rock

Emma och jag roade oss med olika effekter på mobilen en dag.

En dag var vi på stranden och roade oss i blåsten. Vi kastade studsbollar och lekte land och stad. Självfallet dansade vi lite och övade på lyftet från Dirty Dancing. Se bild till höger

En sallad som vi käkade i Jockey Plaza som är ett riktigt fett shoppingcenter härborta.

När vi skulle surfa var jag tydligen sjukt skeptisk till VG's solkräm

När vi spelade kort och hunden Dandi försökte fuska och kolla in mina kort, men blev fångad på bild av Stine

Här var stranden vi surfade på. Stenigt som attan, men vågorna var okej. I alla fall som startvågor. Det var nog det vi alla behövde. Jag hade inte surfat på nästan 3 år, och de andra är i starten av sina karriärer.

Här poserar vi poolen. Michael, jag, Emma och VG

En solnedgång som inte gick av för hackor

Självporträtt i diverse färdmedel.

Vi avslutar detta med en bild på min vegetariska version av tacos.

Likes

Comments

Nu är jag här. Detta är min utsikt i just detta nu.
Och precis vid denna tidpunkt ska jag äta upp mina vegetariska Quesadillas. Livet är härligt nu.

Hur najs????????

Här är väderprognosen för de närmaste dagarna.

TACK LIVET!

Likes

Comments

Kan vi bara stanna upp ett tag och glo på lite bilder på mitt senaste stopp. Playa Blanca. Riktigt drömmigt!

Nått sånt här såg det ut på dagen...

Och på kvällen ändrade himlen färg snabbare än en gris blinkar

Här sov, vaknade och bodde jag i två dagar/nätter. Har bott på betydligt värre ställen. Hade jag haft mer tid hade jag stannat i minst en vecka till. Detta ställe kostade 15 pesos vilket är typ 50kr, det fanns som sagt ingen elektricitet eller rinnande vatten, men det var sjukt värt tyckte vi alla.

Här åt vi frulle

... lunch och middag.

Första kvällen åt jag en fisk som var bland det bästa jag ätit i Sydamerika. Den hette Robolo, det var en vit fisk men smakade likt lax. Till den fick jag tre tillbehör eftersom att jag inte kunde bestämma mig mellan sallad, potatis eller kokos-ris. SÅ DRÖMMIG MÅLTID. Tyvärr lämnade jag min mobil och detta förevigades inte.

Men här på bilden ser ni min kycklingpasta som var god men den höll inte samma klass som fisken.

Vi träffade lite härliga fransoser/fransyskor och lite argentinare. Sjukt trevliga människor och vi hängde ungefär 24/7 under våra dagar på ön!

Sen åkte vi båt tillbaka till Cartagena. Fordonen vi åkt med sen vi kom till Colombia förtjänar ett eget inlägg. Så dessa turer får ni höra om senare!

Det var den lilla tvådagarsutflykten!

Jag kan verkligen rekommendera Playa Blanca till alla som har vägarna förbi Cartagena. Ligger cirka 1-1,5h bort med bil, kostar 120k pesos, vilket är 370kr. Med båt kostar det lite olika, vi betalade 15k, men i vissa fall kostar det 45k + 15k. Då måste man betala för att komma in i själva hamnen. Det är lite otydligt. Här kan man också pruta på ALLT. Det är alltid värt att pruta lite. Stine och jag skulle åka moped till en bankomat (mer om den upplevelsen senare) och han bad om 25k/person, vi fick ned det till 25k för oss båda.

Boende kan ligga på 50k/person eller 15k/person (det dyraste respektive billigaste vi hittade i alla fall).

Maten är lite knepigare, det billigaste är att köpa av de som säljer, men vi hittade rätt bra ställen. Ett hette Hugo's, det var där jag åt den fantastiska fisken för bara 20k (=60kr). Men maten tog TID! Andra dagen åt vi lunch och väntade i 1h och 45minuter. Så det var ett stort minus. God mat, prisvärt. Men priserna är rätt höga i Colombia överlag. Så detta är nog något man får räkna med.

Angående stranden. En bild säger mer än 1000 ord och jag har lagt upp en hel del bilder så tror ni fattar hur najs det var. Kan även säga att vattnet är otroligt varmt. Säkert uppemot 25 grader
mvh,
Hon som ej kan avgöra temperaturer

Hursomhelst, man kan köra en dagsutflykt hit eller stanna några nätter, jag skulle definitivt rekommendera någon natt i en hängmatta. Det går inte att beskriva hur avslappnande denna ö och dess atmosfär är.

Puss o hej!

Likes

Comments

Hängt här i några dagar. Utan wi-fi, elektricitet eller rinnande vatten. Därför har uppdateringen blivit lidande. Överlag är det rätt knepigt med wi-fi här i Colombia. Men vi hörs när vi hörs!

Nu: Santa Marta

Likes

Comments

JENNIX - mitt nya namn

Här i Sydamerika får man alla möjliga sorters versioner av sitt namn på diverse kaffemuggar och som nu senast, i tvättomaten. Stine brukar bli uppropad som "KRISTIAAAAAN!!" och jag brukar bara få mitt felstavat, vanligtvis blir jag Yenny eller Yenni.

Men nu senast när jag lämnade in tvätt så blev det helt fel i kommunikationen och jag gick därifrån som Jennix.

Funderar på att behålla det. Tycker det klingar fint.

Välkommen till världen Jennix!

Likes

Comments