Så kom det då äntligen!

Svaret på senaste proverna som togs för en månad sen... Dagas doktor i Falun ringde idag och meddelade att binjurarna håller långsamt på att vakna. Han kan inte lova 100 procent men säger att med största sannolikhet kommer hon att bli frisk och slippa kortisolbrist och mediciner! Så glädjande nyheter va!

Men det kommer att ta tid, hur lång tid vet vi inte utan hon kommer nu att få gå och ta prover med jämna mellanrum. Hennes värden är väldigt låga fortfarande men iaf mätbara vilket dom inte varit tidigare. Hon har sen hon fick diagnosen och hydrokortisonmedicinen blivit mycket bättre i sin astma och då kunnat sänka den medicineringen. Och det är alltså därför binjurarna håller på att vakna nu.

Han berättade även att det är med största sannolikhet hennes tidigare maxdos med astmamedicinen som orsakat bristen. Precis som jag känt såå starkt hela tiden fast doktorn inte trodde att det berodde på det.

Doktor Anders har diskuterat Daga med en professor förra veckan och han sa att han endast stött på två fall tidigare där astmamedicinen slagit ut binjurarna på det här sättet. Det är extremt ovanligt. Och speciellt när man är så liten som 4 år. Men min känsla har varit otvivelaktigt stark hela tiden. Konstigt det där...
Vi är så otroligt glada och hoppfulla nu!!

Du som vill kan läsa om kortisolbristen här

Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments


Goddag!
Nu är vi på väg hem med tåget. Perfekt att blogga, lyssna på pod eller ljudbok och bara softa. Och barnen sitter snällt på sina platser och gör inte så mycket väsen av sig. Det är surfplattornas förtjänst så klart... Vi har regler för hur mycket barnen får använda dom annars, men när vi reser får dom ha plattorna i stort sett hur mycket dom vill. Alla nöjda och glada. Bra så.

Här kommer ett recept på en nyttigare variant av våfflor som man hittar lite varstans på nätet. Perfekt mellis eller lunch om du som mig gillar lite enklare luncher. Nu blir ju inte dom här våfflorna frasiga utan mer matiga.

Du behöver till 2 våfflor:

1 ägg
1 banan
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

Mosa bananen och knäck sedan i ägget. Blanda ihop. Blanda sen i fiberhusk och bakpulver och låt smeten svälla en liten stund.
Spraya eller smörj laggen med lite olja och grädda sen våfflorna. Servera med keso och färska bär. Jordnötssmör med skivad banan eller bär är också
gott till.






Hem och äta middag, packa upp, få barnen i säng och sen se "Innan vi dör" på 1:an kl 21. Bäst på TV just nu! Kollar du? Så himla bra och spännande! Sen ska det bli skönt att sova i sin egen säng igen. Och imorgon kickar vi igång veckan tidigt med att lämna barnen på förskola/skola och sen vidare för ett dygnspass på jobbet.

Hoppas du haft en bra helg!

Likes

Comments


Hej från Stockholm!
Just nu befinner jag mig nerbäddad i sängen på rummet på Scandic Klara. Jockes pappa har fyllt 70 år så vi har varit hemma hos halvsyster Mia som höll kalaset hemma hos sig. Otroligt trevligt har vi haft det! Så trevligt att vi inte ens tänkte på att vi missade mello ikväll. Vi älskar ju Melodifestivalen i vår familj ha ha. Såg iaf när jag surfade in på Aftonbladet att Owe Thörnqvist gick vidare direkt till final, whats up with that! Eller var det en bra låt som har en potentiell chans att vinna hela rasket kanske?

Idag innan kalaset så gick vi en sväng på stan. HM Home säger jag bara...älskar deras fina produkter till bra priser!


Jag handlar en del i deras webshop men nu var det första gången jag var in i butiken. Jättekul, hade kunnat vara där jättelänge men det fanns det inte riktigt tid till. Och övriga familjen var inte riktigt lika roade därinne om vi säger så ha ha.


En superhärlig morgonrock i linne som jag sneglat på i webshopen inhandlades bl.a. Den fastnade inte på bild så får visa den sen.

På Indiska fanns den här urfina krukan på fot! Men vet inte var jag skulle kunna tänkas ha den så det blev inget köp av den. Ska ner hit igen om en månad, får se om jag hittat en plats åt den då för jag gillar den verkligen.

Ena halvan av familjen fastnade på bild på pendeltåget....

Just nu håller vi på och försöker planera om huruvida vi ska hinna gå på Vasamuseet imorgon innan tåget går hemåt vid 13.45 eller inte. Upp väldigt tidigt är vad som gäller isf och det visar nog sig imorgon hur det blir med den saken. Barnen stupade sent i säng. Och vi hinner inte vara på museet särskilt länge heller om vi kommer dit. En helg i storstan går väldigt fort!

Nu, natti!

Likes

Comments

Hej!
Sitter på tåget på väg till vår vackra huvudstad där helgen ska spenderas. Hela familjen är med, vi ska på kalas och sen ska vi vara lite kulturella och gå på Vasamuseet också. Elin har pratat länge om att hon vill dit. Jag hoppas jag får tid att besöka ett par butiker också, vi får se vad som hinns med. Så skönt att sitta och åka tåg, gillar verkligen det! När SJ fungerar som det ska vill säga... Världens bästa granne JP skjutsade in oss till stationen och ska även kolla till huset när vi är borta. Och sen hämtar han upp oss när vi kommer hem.

Här kommer ett supergott laxrecept som passar bra att laga i helgen om du inte bestämt än vad du ska äta. Så enkel med fräscha smaker. Passar nog lika bra med torskrygg eller liknande kan jag tänka mig....

Du behöver till 4 personer:

600 g laxfilé (utan skinn och ben)
1/2 tsk salt
1 liten rödlök
1 knippa dill
2 dl crème fraiche (jag tog lätt)
3 msk smörgåskaviar
1/2 tsk citronpeppar
2 skivor formbröd
Smör att hyvla över


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Lägg laxen i en ugnssäker form och strö över saltet.

Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen.

Blanda crème fraiche och kaviar. Rör i lök- och dillhack och smaka av med citronpeppar.

Klicka blandningen på laxen. Smula sönder brödet och strössla över fisken. Hyvla över smör.

Tillaga mitt i ugnen 15-20 min.

Till servering: Servera laxen med kokt potatis, mos eller ris samt sockerärter eller en god sallad

Receptet kommer från Ica


Mums alltså!


Igår provade jag att göra den populära Avokadorosen till frukost. Allt blir så mycket godare och trevligare att äta när det är fint upplagt, eller hur?! För att vara första gången och med en lite för mogen avokado så är jag riktigt nöjd. Vill du också prova så kan du kolla in hur man gör här

Nu är det dags för lite kaffe här på tåget medans vi tuffar vidare....

Trevlig helg!

Likes

Comments

Nu när blodapelsinerna är i säsong så måste ni göra den här glassen! Den är såå enkel och såå god! Ni vet när man tagit sista skeden och så smakar det mer och man vill ha bara lite till, och lite till... Fräsch, söt och syrlig på samma gång. Förra året gjorde jag den här flera helger på raken, så god är den! Man behöver ingen glassmaskin till den här men då jag har en så brukar jag alltid låta glasmeten stå och svälla lite i kylen och sen köra den i maskin. Men det här receptet har fått toppbetyg utan maskin så det är inte nödvändigt som sagt.

Du behöver:

250 g socker
2 1/2 dl vatten
100 ml pressad apelsinsaft (blodapelsiner)
300 g vispgrädde (ovispad)
saften av 1/2 citron

Koka upp socker och vatten till en klar sockerlag.
Ta bort från värmen. Häll i apelsin och citronsaften, blanda i grädden och häll i en bunke och ställ i frysen.

Rör gärna lite då och då för att undvika att den blir isig i botten (men man kan hoppa över detta). Låt stå i frysen över natten eller minst ca 6-8 h beroende på storlek på formen. Servera med riven mjölkchoklad.

Receptet har jag hittat hos Matplatsen



Tacksamt att fota dessa fina frukter!



Det finns flera olika sorter av Blodapelsiner. Några att hålla utkik efter är:

1. Moro
Den vanligaste, och rödaste sorten, som dyker upp i våra butiker redan i början av december och hänger med till februari.


2.Tarocco
Den mer exklusiva och något större varianten som är ännu lite sötare. Brukar finnas i svenska butiker från januari till mars.


3.Sanguinello
Skördas mars till april och är lite svårare att få tag på i Sverige. Däremot finns mängder av läckra juicer pressade på enbart Sanguinello-apelsinen.


Lite fakta från Ica om Blodapelsiner:



Den magiska färgen, ännu nyttigare än gul apelsin

Blodapelsinens karaktäristiska pigmentering innehåller det naturliga färgämnet antocyanin, som hittas i både blommor, frukt och blad. Det är detta ämne som gör blåbär blå och färgar höstlöven röda. Antocyanin tillhör en typ av antioxidanter som kan ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Blodapelsinen är mycket nyttig. Den innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin.

Soliga dagar och kalla nätter

Visste du att i princip all världens blodapelsiner odlas på södra sidan av Etna på Sicilien i Italien? Det är det unika mikroklimatet runt vulkanen Etna med kalla nätter ner mot nollan och varma och soliga dagar med 25 grader på eftermiddagen som är hemligheten bakom de blodröda apelsinerna. Ju kallare nätter desto rödare apelsiner. Det är därför blodapelsinerna i början av säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka. Blodapelsinernas säsong är förhållandevis kort och går från mitten av december till april/maj.


Likes

Comments


Godkväll! Ingen vidare dag idag, så trött och energifattig. Ovanligt för att vara mig men har två intensiva dygn bakom mig och nu är jag ledig till måndag. Idag har jag mest tagit det lugnt och laddat batterierna så imorgon är jag nog mitt vanliga jag igen. Viktigt att ta sig såna dagar ibland!

Här kommer tips på en riktigt god rätt till helgen. Fantastiska smaker tillsammans!
Och som vanligt kan man byta ut till lättare mejeriprodukter om man vill, det gör oftast jag.

Du behöver till 4-6 personer:

1 kilo kycklingfilé
1 paprika
150 gram blåmögelost
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
3 msk mango chutney
1-2 msk soja
salt, peppar
1 paket bacon

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Rensa kycklingfiléerna och dela i två delar. Salta och peppra och stek i smör så de får lite yta, lägg sedan över i form.

Skär paprikan i mindre bitar och fördela över kycklingen.

Skär baconet i mindre bitar och stek tills den nästan är knaprig.

Koka upp grädde, crème fraîche med ädelost och smaksätt med mango chutney, soja, salt och peppar.

Häll över ädelostsåsen på kycklingen och toppa med bacon. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med ugnsrostad potatis och rotfrukter eller ris och en god sallad!

Recept från 56 kilo.



Imorgon kommer recept på en enkel favoritglass som jag tycker ni ska göra som efterrätt i helgen!

Natti natti....

Likes

Comments


Glad Alla Hjärtans Dag på er!
Firar ni? Hur firar ni?
Själv slutade jag mitt jobbpass kl 9 imorse och börjar ett nytt pass kl 15 så jag träffar inte ens mina älsklingar idag. Men jag har såklart planerat en överraskning tills dom kommer hem, kan liksom inte låta bli sånt jag 😜👏
Överraskningen består av varsin påse med olika grejer till var och en i. Sen har jag gjort något som alla i familjen tokgillar, och som inte är så värst onyttigt heller. Den franska chokladmoussen toppad med jordgubbar och ett guldhjärta. Vet att dom kommer bli superglada! Och jag tar med lite chokladmousse till jobbet med som vi kan mumsa på ikväll.



Svängde ihop en sån god Tonfiskpasta till lunch också så måste skriva upp receptet här innan jag glömmer! Nu gjorde jag den lite mer kalorifattig. Man kan givetvis ta mer smör, mer och riktig vispgrädde om man vill. Och tonfisk i olja....

Du behöver till 2 portioner:

En burk tonfisk i vatten
1 liten gul lök
Smör att steka i
2 msk chilisås
1/2 dl matgrädde
1 tsk flytande honung
Salt, svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Öppna tonfiskburken och låt vattnet rinna av. Finhacka löken och fräs den lite lätt i smör i stekpannan.

Blanda chilisås, matgrädde, honung, salt och peppar i en skål. Blanda i löken och tonfisken. Värm på försiktigt i pannan.

Servera till spaghetti.




Happy Valentine!



Likes

Comments


Godkväll!
Här kommer recept på en av hela familjens favoritrutor. Sockerkaka i långpanna med världens godaste glasyr uppepå. Lättbakad och snabb är den också. Perfekt att frysa in och spara tills det kommer fikagäster.

Du behöver till ca 30 rutor:

6 ägg
6 dl strösocker
3 dl iskallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Glasyr:

200 g smält smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker poröst och luftigt. 
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan vattnet. Häll smeten i en smord långpanna. Grädda i drygt 20-25 min. Kolla med sticka, låt svalna.

Glasyr:

Smält smör. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och låt koka ihop några minuter under ständig omrörning på låg värme. Bred ut krämen på kakan och strö över kokos.


Jag glömde bilden på Dagas Bamsetårta i gårdagens födelsedagsinlägg. Så den kommer här istället. Jag gjorde en "tre lika botten", fyllde med blåbärssylt och vaniljkräm. Spacklade med grädde och slutligen täckte jag den med blå marsipan. Sen gjorde jag det enkelt för mig och dekorerade med Dagas Bamsefigurer.
Däremot gjorde jag en egen vimpel.
Älskar vimplar på tårtor och bakverk!
Jag gillar inte alls att modellera figurer. Gillar inte att göra tårtor med sockerpasta eller marsipan alls egentligen. Tycker det är mycket roligare att göra fina tårtor med frosting eller marängsmörkräm. Men ibland vill vi ha marsipantårta så då är det bara att kavla upp ärmarna! 😜

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Likes

Comments


Daga fyllde 4 år 20 december, och då firade vi henne med tårta och middag för dom närmsta i familjen. Sen ville hon ha ett litet kalas för kompisarna också och det gick av stapeln igår. Hon hade bestämt sen lång tid tillbaka att hon ville ha Bamsekalas. Egentligen gillar hon Spiderman, Captain America, Hulken och gänget mer men det ska hon ha nästa gång hon fyller år säger hon. Inga prinsesskalas här inte. Och har hon sagt Bamse när hon fyller 4, så då ska det vara Bamse. Då ändrar man sig inte till Spiderman bara sådär.
Liten, bestämd och målmedveten tjej. Jag gillar det, iaf mestadels av tiden....


På morgonen den 20 december väcktes hon av sång, paket och en bricka med dammsugare (hennes absoluta favoritkaka) och ett glas julmust som hon sagt innan att hon ville ha. Kusin Alex hade skickat ett paket med Paw Patrol grejer som hon blev superglad för. Och av oss fick hon bl.a. ett efterlängtat gosedjur. Det som hon gråtit över varje gång vi varit på Åhlens sista halvåret att hon inte fick köpa. Jag köpte det till henne redan i september då jag var rädd för att dom skulle ta slut. Slog in det och gömde det i källaren i väntan på den stora dagen. Sen under de tillfällena i höstas när jag inte trodde hon skulle klara sig så tänkte jag: hon måste hinna få sitt älskade gosedjur-vi får ta det till sjukhuset så hon får öppna det där om det här inte går vägen. Glädjen när hon öppnade paketet hemma på sin 4-årsdag var obeskrivlig, för både henne och mig, men på olika vis ❤️


Vi dukade för födelsedagsmiddag som
mormor och Mommen (Jockes mormor) kom på.

Mörka december. Skönt att det blir ljusare nu!


Så igår var det då dags för kompiskalaset. Daga bjöd in de tre närmsta kompisarna från förskolan och ett par kompisar som är vänner till oss i familjen. Hon fick flera superhjältar, pyssel, gosedjur och Star Wars lego. Allt precis som hon önskat sig.




Jag dukade med lite Bamsefigurer på bordet och sen hade jag köpt Bamse Kalasset som innehöll tallrikar, muggar, sugrör, servetter, kalaspåsar och en vimpel. Jättebra med sådana set tycker jag!




Honungsburkarna vi köpte på Kolmården i somras kom till användning på bordet med godsaker i. Jag och Daga bakade Smartiescookies tillsammans häromdagen, chokladbollar, Silviakaka med blått strössel och "Bamsedammsugare" serverades också.


Och en Marängswiss med blåa maränger och Bamsefigurer i....



Sen blev det Limbo!
Det brukar dom göra på förskolan så det ville Daga ha som lek på kalaset.


Snurra runt, sen sätta fast svansen på rätt ställe på hunden...

Till sist avslutades kalaset med fiskdamm.

Elin var lekledare och vilken storasyster. Bästa kalasvärdinnan! Ska hyra in henne till alla kalas i fortsättningen!



En nöjd tjej som undrade när alla gått om hon blivit 5 nu och om hon blivit längre. Inte helt lätt när man firar sin födelsedag flera gånger ❤️

Likes

Comments


Om du vill ha lite variation på den vanliga tacosen tills imorgon så kommer ett gott recept här. Om du inte gillar ananas så är det gott att byta ut den mot banan istället.

Du behöver till ca 4-5 portioner:


400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
100 g philadelphiaost
2 dl crême fraiche
0,5 burk tacosås av valfri styrka
1 liten vitlöksklyfta
1 burk ananasklyftor
0,5 dm purjolök
riven ost

Tillbehör:

Sallad
Nachos

Salsa och guacamole är också gott till om man vill.

Gör så här:

1. Fräs köttfärsen och blanda i kryddan. Häll i ugnsfast form.

2. Häll av ananasen och fördela ananasen ovanpå köttfärsen.

3. Blanda crême fracihen med philadelphiaosten, riven vitlök och salsan. Slå över formen.

4. Hacka purjo och på med den. Toppa med riven ost.

5. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Servera med nachos och valfria tillbehör.

Recept från Smaskelismaskens



Idag har jag och Daga förberett Smartiescookies till kalaset på lördag. Så kul när barnen är delaktiga i köket tycker jag även om jag inte skulle vilja ha dom där jämt. Först var hon så engagerad och tyckte det var så kul. Sen blev hon sur när hon insåg att hon inte skulle få äta så många Smarties som hon hade tänkt sig, typ allihop ha ha.

Ha en fin kväll!

Likes

Comments