Hej! Så skönt att den här helgen är över, den har varit lång och inte som vanligt. Sjukstuga på både jobbet och hemma. Daga har varit sjuk första gången sen hon fick sin diagnos. 39 graders feber i 1 1/2 dygn vilket innebär trippeldosering av hydrokortison och full koll.
Dessutom var jag inte hemma utan alltså på jobbet. Jocke var i kontakt med Falun några gånger angående medicinering och stöd. Dom är jättebra och vi får ringa närsomhelst vi är oroliga eller undrar något.

Det känns läskigt när hon blir sjuk. Speciellt på nätterna när man egentligen behöver sova men känner att man måste ha koll, vad händer om febern stiger, ska hon ha mer medicin? Blir hon slö måste vi åka in, det är svårt på natten att ha full koll på det. Nu är hon iaf feberfri, pigg och det är full fart. Och helgen är över.

Och nu när vi går in i midsommarveckan tänkte jag tipsa om lite olika somriga tårtor som passar bra. Både enkla och snabba plus såna som tar lite längre tid. Gemensamt för alla är att dom såklart är jättegoda!


Först ut är den här enkla våningstårtan som man aldrig kan tro att det ligger så lite arbetsinsats bakom som det gör. Recept här.


Pinnochiotårta eller Midsommartårta som jag kallar den är den tårta jag alltid gör. Den är så god och har en strykande åtgång! Recept här.

För dig som är sugen på lite choklad kan jag rekommendera den här supergoda Jordgubbscheesecaken på kladdkakebotten. Supergod! Recept här.


En annan supergod cheesecake är den med Oreo. Byt ut bären mot jordgubbar bara och stick ner några flaggor så blir den midsomrig. Magiskt god! Recept här.


Den här glasstårtan är också ett alternativ. Jordgubbar, vit choklad och lime. Jättefräsch! Recept här.


Här är en tårta för dig som varken har tid eller ork att fixa en tårta men som ändå måste göra en. Den heter inte snabbaste tårtan utan anledning, du svänger ihop den på 20 minuter och god är den också. Dekorera med jordgubbar, favoritchokladen och flaggor så har du en perfekt midsommartårta. Recept här


Den här enkla Dajmtårtan är också jättegod. Inte särskilt somrig på bilden men lägg på massa jordgubbar och citronmeliss istället så blir den det. Recept här


Hoppas du hittade lite inspiration till att göra en tårta! Vill du inte göra till midsommar så finns det fullt av andra kalasdagar, fest och fikastunder hela sommaren lång!

Ha en fin dag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments


Det här mina vänner är den godaste laxrätten som finns enligt mig. Min absoluta favorit sen år tillbaka och då lagar jag mycket lax.
Såsen är to die for så gör dubbel sats av den. Du kan servera pressad potatis till med, men duschessen är extra god och festlig.
Den här måste ni bara göra i helgen!

Du behöver till 4 portioner:

4 bitar lax eller färsk laxsida
1 msk olivolja
Salt, citronpeppar

Duschessepotatis:

Ca 1 kg mjölig potatis
Smör, ca 2-3 msk
Mjölk, ca 1-1/12 dl (värm på i mikron)
2 äggulor
Färsk bladspenat, strimlad
Salt
Svartpeppar från kvarn
Muskotnöt

Gräslökssmörsås 4 port:

2 st schalottenlökar, finhackade
1 msk olja
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtörning
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök, finhackad
1/2 dl crême fraîche

Fräs lök i olja i en kastrull ca 2 min.
Tillsätt vin, fiskfond och grädde och koka utan lock ca 20 min tills ca 2 dl återstår.
Sila såsen genom en finmaskig sil.
Häll tillbaks såsen i en ren kastrull.
Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning.
Tillsätt gräslök och crème fraiche.

Till servering:

Ett knippe färsk sparris

Gör så här:

1. Börja med att skala, dela och koka potatisen. Strimla spenaten. Mosa till potatisen lite med en potatisstöt. Ha i smör, värmd mjölk, äggulor, spenat och kryddor. Ta elvispen och gör till ett slätt mos. Spritsa ut toppar på en bakpappersklädd plåt. Ställ åt sidan till sen.


2. Sätt på ugnen på 200 grader och börja sen med såsen.

3. Lägg laxen i en form, pensla med olja, krydda och sätt sen in i ugnen 15-20 minuter. Sätt över folie så laxen håller värmen medan potatisen är i ugnen.

4. Höj värmen och sätt in potatistopparna i ca 10 minuter tills dom fått fin färg.

5. Till sist steker du på sparrisen runtom i smör i stekpannan ca 2-3 minuter. Toppa med lite flingsalt.

Servera med ett gott kallt vitt vin. Ät, drick och njut!

Recept från Allt om Mat och Matplatsen





Önskar alla en trevlig helg!

Likes

Comments


Hej!

Äntligen lite värme! Håller på att fixa på altanen med mattor, krukor, hortensior, belysning m.m Är så kul, det blir som ett extra rum därute. Dessvärre är det en öppen altan utan tak och alla vet hur den svenska sommaren kan vara, alldeles hopplös. Men nu hoppas vi på många fina dagar och kvällar därute! Och ännu bättre är att räcket på lilla trallen är färdigmålat så nu kommer spabadet snart vara på plats!

Här kommer recept på en supergod glasstårta som passar som dessert efter en god middag, till fikat, födelsedagen, midsommar. En enkel somrig tårta som bara mixas ihop och förvaras i frysen.
Så gott med den fräscha limen till den söta vita chokladen. Och tillsammans med jordgubbssmak, no words needed!

Du behöver till 8 bitar:

750 g osockrade frysta jordgubbar
1 dl strösocker
3 dl + 3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
1 lime

Garnering:

Jordgubbar
Lime
(jag hade även frystorkade jordgubbar)


Gör så här:

1.
Mixa frysta jordgubbar, socker och 3 dl grädde i matberedare. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Ställ in i frysen under tiden du gör den vita glassen.

2. Smält chokladen över vattenbad. Vispa choklad, ägg och 3 dl grädde med elvisp till en krämig smet. Skölj limen niga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda ner limeskal och limesaft i smeten. Häll chokladsmeten över jordgubbsglassen i formen och frys in ca 4 timmar.

4. Ta fram och temperera glasstårtan i rumstemperatur ca 20 min före servering. Garnera med jordgubbar och lime.

Recept från Allt Om Mat


Tips!
Dela jordgubbarna innan du fryser in dom. Jag frös dom hela och det var inte helt lätt att mixa de stora frysta jordgubbarna till en slät smet.


Tips 2!
Sätt alltid ett bakplåtspapper i botten på formen vad du än bakar så får du lätt över tårtan/kakan på ett fat utan att behöva servera med bottenplattan under. Jag tycker det ser mycket trevligare ut utan den.



Tips 3!
Köp ett Microplane rivjärn, dom är grymma!







Nu dags att göra middag...
Idag gör jag pasta, bacon, broccoli i ostsås. Barnens favorit!

Vad äter ni?

Förresten, imorgon kommer en tiopoängare till laxrätt jag tycker ni ska göra i helgen!
Håll utkik!

Likes

Comments


Godmorgon!
Här kommer ett supergott och fräscht recept som jag hittat hos duktiga Smaskelismaskens. Strimlad kyckling i en god sås och fräscha grönsaker som du rullar i orientaliskt vetebröd ( finns på Willys). Jag gjorde egen röd kebabsås (recept nedan) och köpte den vita färdig.

Du behöver till 4 portioner:

500 g kycklingfilé
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 riven vitlöksklyfta
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 dl creme fracihe

Till servering:

Orientbröd
Riven ost
Tomat
Sallad
Gurka
Rödlök
Röd kebabsås
Vit kebabsås

Gör så här:

Strimla köttet och fräs i smör.
I med allt till röran UTOM crême fraîche. Låt puttra i ca 1 timme. Om det behövs, skruva på lite mer värme i slutet, så vätskan kokar in. Håll koll så inte all vätska kokar bort. När lite av vätskan återstår, i med crême fraîche.

Lägg lite ost på brödet och värm brödet i mikron. På med kycklingröran och övriga grönsaker och såser. Rulla ihop och njut!

Recept röd kebabsås:

1,5 dl ajvar relish, mild
1 dl tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 msk sambal oelek
salt och svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.





Ett recept som hela familjen gillar!

Ha en fin dag!

Likes

Comments


Hej!
Potatisgratäng är så gott, eller hur?! För att få den extra krämig och god förkokar du den skivade potatisen i kastrull innan du gör klart den i ugnen.
Jag har vitlök, dragon och parmesanost i min gratäng vilket blir jättegott. Det går jättebra att förbereda gratängen och sen bara toppa med ost och göra klart den i ugnen sen.

Elin önskade lördagsmiddagen förra helgen och då ville hon ha Rostasfilé, potatisgratäng och min enkla bea. Jag gjorde gratängen i portionsformar, (ni vet min förkärlek för dom 🤗) men det går givetvis bra att ha gratängen i en stor form med.

Du behöver till 4 portioner:

1 kg fast potatis
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde (ev 1 dl till)
1 dl mjölk
2 + 2 dl riven parmesanost (2 i och 2 på)
Salt
Svartpeppar
Dragon (efter tycke, jag har ca 1 msk)
Smör till formen

Gör så här:

Skala och skiva potatisen, inte för tunna skivor. Skölj den INTE, då sköljer du bort stärkelsen som har en bindande funktion och det är det som gör den krämig.

Ha i den skivade potatisen i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, mjölk, vitlök, kryddor och osten.

Låt småputtra på medelvärme i 20 minuter. Glöm inte att röra ofta så inte potatisen fastnar plus att när du rör får du ut stärkelsen mer och det gör den krämigare. Ha på ytterligare grädde om det behövs efter hand.

Ha i alltihopa i en smord gratängform och ha på riven parmesanost.

Skjuts in i mitten på ugnen, 200 grader i 15-20 minuter.






Notering för eget kom ihåg...
Jag hade en bit rostas på 1 kg. Körde den Sous Vide 57,5 grad i 1 1/2 timme. Stekte den snabbt i pannan med smör för att få en fin yta. Blev toppenbra!


Så himla gott! Hade snabbaste rödvinssåsen till också. Den är verkligen god!


Dukningen såg ut så här...


Ha en härlig lördag!

Likes

Comments


Godkväll! Idag har det varit skolavslutning för Elin. Och nu väntar ett långt och förhoppningsvis somrigt sommarlov. Somrigt som i soligt, solvarma bad, sovmorgnar, spring i benen med kompisarna, saftkalas och annat skoj.

I vanlig ordning så åt vi smörgåstårta med kusinerna efter avslutningen. Jag gjorde en vanlig tårta och tog med mig också. Eller vanlig och vanlig, en somrig våningstårta med jordgubbar och grädde. Våningstårta låter lite avancerat och mycket jobb eller hur? Men den här är den enklaste du kan tänka dig. T.o.m. enklare än en vanlig tårta. Du bakar den i långpanna, delar den sen i 3 bitar i olika storlekar och lägger på varandra med jordgubbsgrädde emellan. Dekorera lite och sen är det klart!
Perfekt att bjuda på om man är många.
God var den också!
Jag hade kunnat tänka mig att lägga till ca 2 dl grädde till vispningen, det var på håret att den räckte. Så det gör jag nog nästa gång.


Du behöver till ca 16 bitar:

6 st ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,25 dl kokande vatten

Fyllning:

1 dl jordgubbssaft
1,75 dl vatten
1 jordgubbar
5 dl vispgrädde
3 msk florsocker

Garnering:

Jordgubbar, citronmeliss, blomsterströssel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Tillsätt vattnet.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.

Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt den kallna. Vicka upp kakan och dra av bakpappret.

Blanda saft och vatten. Ringla saften över tårtbottnen.

Dela bottnen i två delar: en större som är 2/3 stor, och en mindre som är cirka 1/3. Dela sedan den mindre delen i en större och en mindre bit.

Mosa jordgubbarna med en gaffel. Vispa grädden och florsockret ganska fast. Vänd ner jordgubbsmoset i grädden.

Lägg den största kakbiten på ett fat och bred över ett tjockt lager jordgubbsgrädde. Lägg på den mellanstora biten och täck med jordgubbsgrädde. Lägg slutligen på den minsta biten och bred på resten av jordgubbsgrädden.

Låt tårtan stå i kylen och safta till sig. Garnera rikligt med jordgubbar vid servering.

Recept från Mitt Kök


Blomsterströssel är jättefint att dekorera bakverk och tårtor med...


Så stolt jag är över dig Elin!
Din ödmjukhet, ditt mod och din talang kommer ta dig dit du vill. ❤️


Så söt klänning med öppen rygg!
Från H&M...


Nu säger jag godnatt efter en mysig och fin dag!

Likes

Comments


Hej!
Vad dagvild man blir av dessa röda dagar.
Jag är nog inte ensam om att tycka att det känns som måndag idag... Men onsdag är det hela dagen och jag har precis gått på långledigt en vecka.

Här kommer ett riktigt gott middagstips!
Älskar dragon så den här kycklingen är en favorit...

Du behöver till 4 portioner:

800 g kycklingfilé
Salt
Svartpeppar
25 g smör att steka i
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl vitt vin, torrt
2 dl crême fraîche (jag har lätt)
3 dl grädde (jag har matgrädde)
3 msk torkad dragon
2 msk kycklingfond
2 msk dijonsenap
1 skvätt soja
1 nypa socker (kan uteslutas)


Gör så här:

Skär kycklingen på längden i 3 delar.
Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i en het stekpannan så den får fin färg. Lägg den stekta kycklingen åt sidan.

Fräs lök och vitlök i stekpannan på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vin, crême fraîche, grädde, dragon, fond, soja och senap. Vispa så allt blandas väl.

Lägg tillbaka kycklingen i pannan och låt den bli varm igen.

Smaka av med salt och peppar och ev en nypa socker.

Servera med basmati eller jasminris och en god sallad.

Inspiration från Mitt Kök


Smaklig spis!

Likes

Comments


Godkväll! Som sagt, helgen har gått i rasande fart. Har hunnit med hälften av vad jag velat och vädret hade kunnat vara både varmare och soligare. Helgen började med att jag slarvade bort den enda nyckeln vi har till vår ena bil och idag vaknade man upp till ytterligare ett terrordåd.

Kramar om dom mina extra mycket och tipsar här om en fantastiskt god dessert istället för de andra tråkigheterna. En vaniljdoftande och sötsyrlig rabarberkompott till en god vaniljglass och kaksmulor. Väldigt enkel att göra dessutom!

Du behöver till 4 portioner:

400 g rabarber (ca 1 liter slantad)
0,5 dl vatten
2,5 dl socker
1 vaniljstång
0,5 l vaniljglass av bra kvalitet
8 småkakor, ex havrekakor eller drömmar

Gör så här:

Skala och skär rabarbern i slantar. Häll på vatten, socker och fröna från vaniljstången och den urskrapade stången.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills rabarbern är mjuk.

Häll upp i 4 fina glas eller tallrikar. Låt svalna.
Servera rumstempererad med vaniljglass och krossade kaksmulor.

Recept av Jessica Frej







Testa den här!

Ha en fortsatt mysig kväll!

Likes

Comments


Godmorgon! Pingsten står nu för dörren så jag tipsar här om supergod och festlig laxrätt som jag tycker ni ska laga i helgen. Jag blev bjuden på den hos min vän Karin för ganska länge sen men jag har inte glömt den, det gör man inte i första taget. Den här såsen är gudomligt god så gör dubbel sats, minst!

Du behöver till 4 portioner:

2 st citron
2 dl crème fraîche (2 dl)
1 tärning fiskbuljong
4 st laxskivor/bitar portionsstora
1.5 msk olivolja
1 tsk citronpeppar

Gör så här:

Skala en citron med potatisskalare, endast det gula. Koka skalen i 3 minuter och häll bort vattnet. Strimla och finhacka skalen.

Blanda ner hacket i en kastrull med creme fraiche och smulad buljongtärning. Koka upp. Smaka av med pressad citron. Känns såsen tjock, späd med vatten.

Pensla laxskivorna med olja och krydda med citronpeppar. Lägg skivorna i en liten långpanna och sätt in mitt i ugnen i 225 grader. Baka i 8–10 minuter.

Ta ut långpannan och låt fisken vila ett par minuter innan den serveras med såsen. Garnera med dill och citronklyftor.

Servera pressad potatis och smörstekt sparris till. Och ett gott kallt glas vitt!



Vad hittar ni på i helgen?
Vi ska på middag ikväll... Sen har vi massa hemmafix att ta tag i. Kalas och träffa bebisdate är också planerat. Helgen kommer gå alldeles för fort har jag en känsla av!

Ha en underbar pingst!

Likes

Comments


Godkväll! När Elin fyllde år fick hon Roy Fares nya bok Cakehero för unga bagare. En jättebra bok med bra steg för steg-beskrivningar och både enklare och lite svårare recept. Det första hon ville baka ur den var Daimsnittar. Hon gjorde det mesta själv med lite hjälp från mig... Supergoda blev dom! Så nu går dom under benämningen Elins Daimsnittar hemma hos oss.

Du behöver till ca 30 kakor:

200 g rumsvarmt smör
130 g strösocker (1 1/2 dl)
40 g ljus sirap (2 msk)
300 g vetemjöl (5 dl)
10 g bakpulver (2 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 dubbeldaim (totalt ca 110 g)

Gör så här:

1.
Värm ugnen till 175 grader, varmluftsfunktion. Blanda smör, strösocker och sirap i en bunke. Vispa blandningen med elvisp några minuter så att den blir pösig.

2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop blandningen till en jämn deg med händerna. Hacka daimen i ganska små bitar och knåda in bitarna i degen.

3. Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till längder som är lika långa som plåten.

4. Lägg två av längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna med fingrarna.

5. Grädda längderna mitt i ugnen i 13-15 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Gör sedan likadant med de andra två längderna.

6. Låt längderna svalna i någon minut, och skär dem sedan lite på snedden till kakor. Låt kakorna svalna helt och förvara dom sedan torrt i en burk med lock.


Rekommenderas om du har någon ung bagare hemma.







Nästa gång blir det egen kexchoklad har Elin bestämt... Inte mig emot!

Likes

Comments