View tracker


Det här är den bästa rostade potatisen någonsin!
Receptet har jag snappat upp i Sous Vide gruppen på Facebook. En riktig matnördsgrupp med hur mycket kunskap och tips som helst! Där var det flera som gjorde den här potatisen till sitt kött och lovordade den till skyarna. Givetvis fick jag lov att testa.
Och den blir verkligen krispig och hur god som helst! Hemligheten är att förkoka potatisen i bikarbonat. Teorin bakom detta är att om man höjer PH-halten i vattnet så bryts pektinet i potatisen ner snabbare. Detta gör att ytan blir "mosigare" vilket sedan leder till ett krispigare resultat. Testa själv!
Och hoppa inte över rosmarin/vitlökskryddningen, den är magiskt god!

Du behöver:

• 2 tsk salt
• ½ tsk (4g) bikarbonat
• 2 kg potatis. Vissa källor föredrar mjölig (mer specifikt King Edward) andra fast.
• 5 msk olivolja
• ½-1 dl färsk rosmarin
• 3 vitlöksklyftor
• Färskmalen svartpeppar
• ½-1 dl färsk persilja

Gör så här:

1. Hacka vitlök och finhacka rosmarinblad
2. Skär potatisen i stora bitar, c:a 5-7 cm.
3. Placera ugnsplåten i mitten av ugnen och förvärm till 200°C i varmluftsugn eller 230 grader i vanlig ugn.
4. Koka upp 2L vatten i en stor kastrull.
5. Tillsätt salt, bikarbonat och potatis, och rör om.
6. Koka upp igen och låt sjuda i c:a 10 min (”until a knife meets little resistance when inserted into a potato chunk”)
7. Under koktiden, blanda olja, vitlök och rosmarin i en panna och kör på medelhög värme.
8. Rör om hela tiden tills vitlöken blir gyllenbrun (c:a 3 min)
9. Sila av oljan och spara både olja och kryddresterna i olika skålar.
10. När potatisen kokat klart, låt rinna av noggrant och låt dem ligga i den torra och heta kastrullen tills all fukt ångat bort.
11. Häll oljan från stekningen över potatisen och krydda med lite mer salt och peppar.
12. Skaka kastrullen livligt. Potatisen ska krossas lite så det blir ett tjockt potatismosliknande lager på ytan.
13. Sprid ut potatisen på ugnsplåten.
14. Låt ligga i ugnen 20 minuter.
15. Peta loss de potatisar som fastnat med en stekspade och vänd på dem.
16. Fortsätt köra potatisen i ugnen. Vänd och rör om lite då och då. Potatisen är klar när den är mörkbrun och krispig runt om, c:a 30-40 minuter.
17. Häll potatisen i en stor serveringsskål. Tillsätt rosmarin/vitlöksblandningen och salt och peppar enligt smak och rör om.
18. Servera



Till potatisen tillagade jag rostbiff i Sous Viden. Har testat oxfilé och flankstek tidigare. Grymt resultat på alla!


På måndag morgon kl 7.30 ska jag och den här unga damen befinna oss på Falu lasarett för att göra en CRH-belastning.

"CRH är ett hormon som stimulerar hypofysen så den frisätter ett hormon som heter ACTH. ACTH i sin tur reglerar produktionen av kortisol i binjurarna"

Hoppas så att vi får positiva besked efter det så vi slipper oroa oss för metastaser i hjärnan och fler nya jobbiga undersökningar för Daga. 🙏❤

Likes

Comments


Crème Brûlée är en riktig toppendessert, eller hur?
Så otroligt enkel, och så god!
Och med den här fräscha sorbeten till så blir den ännu ett snäpp vassare!
Själva brûléen är Leila Lindholms recept och formarna behöver inget vattenbad om du har varmluftsugn.
Har du ingen varmluftsugn så ställer du formarna i vattenbad för att få en jämn temperatur.

Du behöver till 6 små formar:

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 st äggulor
1 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk

Gör så här:

Sätt ugnen på 95 grader, varmluft. Viktigt att värmen inte överstiger 100 grader. Kolla med termometer om du är osäker.

Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.

Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.

Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt. Om du inte har varmluftsugn, ställ formarna i vattenbad.

Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.

Kyl dem till kylskåpskalla (gärna över natten).

Strö över ett tunt lager med strösocker eller råsocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.

Hallon-basilikasorbet:

250 gram frusna hallon (köp färska som du fryser in)
1 st apelsin, juicen
2 msk florsocker
0,5 kruka basilika, sköljda blad

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och servera direkt.



Igår hade jag besök av en fin vän som jag bjöd på lunch. Dom ljuvliga tulpanerna fick jag av henne 🙏😍
Tycker det är så kul att fixa mitt i veckan och få lite tid att sitta ner och prata lite. Jag gjorde den goda salladen jag tipsade om häromdagen. Den är så god att jag skulle kunna äta den varje dag. Sen gjorde jag den den fantastiska Franska Chokladmoussen till efterrätt. Den innehåller endast ägg och choklad och är perfekt för dig som vill ha ett nyttigare alternativ om du tycker att Crème Brûléen blir för kaloririk.
Så god!

Trevlig kväll!

Likes

Comments


Igår gjorde jag den här salladen som är vansinnigt god!

Basen består av:

Ruccolasallad
Krispsallad
Gurka
Halloumiost, stekt
Parmesan, hyvlad
Pinjenötter, rostade
Avokado
Olivolja
Svartpeppar från kvarn
Ev flingsalt, halloumin och parmesanen är redan salt så det behövs egentligen inte.

Du kan servera den som sallad till din middag eller göra den mer matigare och lägga till kycklingfilé, räkor eller vad du nu vill ha och äta den som lunch.
Så. Himla. God.!

Bästa sättet att göra kycklingfilé enligt mig:

Stek filéerna runtom i smör. Krydda med salt, peppar och Santa Marias grillkrydda med honungssmak medan du steker. Skjuts in i ugnen på 200-225 grader i ca 20 minuter.




Idag har jag gått på långledigt till måndag. Men har mycket planerat så det är ingen risk att det blir det minsta långtråkigt.
Hoppas jag ska hinna med lite bakning också!

Jag kommer med recept på en otroligt god rostad potatis och bästa Creme Bruléen härnäst.

Missa inte det!

Likes

Comments


Urgoda wraps som passar till lunch eller ett stadigare mellis kanske. Perfekt att ta med på utflykten!
Inspiration från Allt Om Mat.

Du behöver till 4 wraps:

2 tomater
8 skivor gurka
250 g keso (med löksmak är extra gott)
4 tunnbröd, mjuka
350 g rostbiff, färdig i tunna skivor
1 nypa grönsallad
4 msk rostad lök

Gör så här:

Skiva tomaterna. Fördela keson på de 4 tunnbröden. Lägg rostbiff, gurka, tomat och sallad ovanpå.
Strö över rostad lök.
Rulla ihop, ät och njut!


Tulpanens dag idag tydligen. Och som tur var så hade jag ett fång tulpaner på bordet. 😜

Tjohej så var den här helgen i princip slut! Och det har varit strålande väder.
Elin har åkt slalom på lördag och söndag. Daga har inte börjat än utan hon åker gladeligen pulka, bob eller madrass än så länge.

Igår hade vi middag och "my god" vilken grym potatis jag gjorde till den fantastiska rostbiffen som jag tillagade med Sous Viden. Fantastisk manick det där. Potatisen kommer det självklart recept på om någon dag. Plus efterrätten...

Trevlig kväll på er!

Likes

Comments

Har du inte bestämt vad du ska göra för middag ikväll kommer här ett jättegott tips. En av våra favoripastarätter!
Jag har inga exakta mått till den här rätten men skriver ungefär hur mycket jag brukar ha. Enkelt, snabbt och supergott!


Du behöver till ca 4-6 personer:

2 pkt färsk fettucine (eller valfri pasta)
Ca 4-500 g lövbiff
1 paket bacon (140 g)
3-4 dl grädde
2 dl färskriven parmesan
1 stor eller 2 små pressade vitlöksklyftor
1 ägg
Salt och svartpeppar från kvarn.

Gör så här:

Börja med att dela bacon i mindre bitar och stek i stekpannan. Låt rinna av på hushållspapper.

Strimla lövbiffen och stek i stekpannan. (Tips är att klippa bacon och strimla lövbiffen med matsax. Det gör alltid jag och det går både enkelt och snabbt)

Koka upp grädde och pressad vitlök i en kastrull. Blanda sen i den färskrivna parmesanen och blanda till en krämig sås. Salta och peppra. Tänk på att baconet också är salt.

Blanda i lövbiffen och baconet i såsen och låt stå och småputtra på svag värme.

Koka pastan al dente.

Hetta upp en mikrosäker skål i mikron. Vispa sen ut ett ägg i den varma skålen. Ha i pastan, sen såsen och blanda runt.
Det är inte nödvändigt med den varma skålen och ägget men du får en krämigare pasta och samtidigt håller du pastan varm längre med den varma skålen. Du kan också spara lite av pastavattnet och blanda i pastan för att få den krämigare. Rätten kan lätt bli lite stabbig snabbt annars med grädden.

Servera med vitlöksbröd, färskriven parmesan och ett gott glas rött om så önskas.

Smaklig spis!





Bilderna blev inte så bra som jag önskade, det är dubbelt så gott mot vad det ser ut. 🙈
Dels hann jag inte lägga upp så fint som jag hade velat. Och sen har vi åter igen det här mörkret, längtar verkligen efter ljusare och mer fotovänliga kvällar 😜
Det är mycket roligare att blogga med finare bilder, så är det bara!

Ha en härlig lördag!

Likes

Comments

View tracker


Nu är det ju bara mitten på januari än och några veckor kvar till fettisdagen, som i år infaller 28 februari. Men semlor och dylikt har redan dykt upp för längesen överallt, och varför vänta till semmeldagen egentligen. Det är för gott för det, eller hur?! Förra året gjorde jag dom här Semmelwrapsen som var så populära och omtalade. Fick bara lov att testa och dom är verkligen goda. Och inte så svåra att göra heller. I år kommer ännu en nyhet. Prinsess-semlan som är en blandning av prinsessbakelse och semla. Ja, det kanske man skulle testa också. Båda är jättegoda var för sig iaf!


Du behöver till ca 15 st wraps:

25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
75 g mjukt smör
2 krm stött kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 krm salt


Fyllning:

150 g riven mandelmassa
4 dl vispgrädde


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
Tillsätt smöret i bitar och efter det socker, salt, mjöl, kardemumma och ägg. Arbeta ihop degen tills den släpper från bunken och låt den sedan jäsa under bakduk i 35 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i 15 bitar som du kavlar ut så att de blir runda, omkring 20 centimeter i diameter, och knappt 2 mm tjocka.

Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 3-4 minuter.
Ta ut bitarna innan de börjar få färg (gräddas de för länge blir de hårda och svåra att vika).

Låt bröden svalna mellan bakdukar. Under tiden vispar du grädden.

Blanda lite vatten eller mjölk i mandelmassan så att den blir lös. Spritsa 2-3 matskedar mandelmassa på varje brödbit. Spritsa sedan valfri mängd grädde på mitten av brödet. Vik sedan ihop det och din semmelwrap är klar!




Så härligt vinterväder vi har nu!
Älskar ljuset som flödar in i vårat vardagsrum nu när vi går mot ljusare tider.


I helgen bär det av till slalombacken en av dagarna. En middagsbjudning ska vi också ha.
Sous Viden står redo för att göra magi i köket!

Önskar dig en härlig helg!





Likes

Comments


Tänk att något enkelt som sockerkaka kan vara så gott!
Det finns massor av sockerkaksrecept men det här gav verkligen en supersaftig och fin kaka. Jag hittade receptet här och alla positiva kommentarer under inlägget fick mig att bara vilja sätta igång och baka. Jag tog hjälp av mina tjejer, och smaken av ljummen sockerkaka och mjölk till när det var dags för oss att hugga in sen, no words needed!

Kom ihåg att vispa ägg och socker riktigt pösigt och sen vända ner mjölblandningen försiktigt för att få en luftig och fin sockerkaka.

Du behöver:

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör, smältes
1 dl mjölk eller havremjölk
Cirka ½ tsk citronolja (Dr Oetker, liten flaska som finns bredvid bittermandeloljan) här tog jag riktig citronsaft och lite citronzest istället.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en sockerkaksform.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda bakpulver och vetemjöl i en separat bunke och vänd sedan ner i ägg- och sockersmeten.

Häll i det smälta smöret och vätskan.

Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i 30-40 minuter.

Ta ut kakan när den börjar lossna i kanterna. Låt stå en stund innan du stjälper upp kakan.




Idag ringde Dagas doktor i Falun. Dom hade fått svar på hennes ACTH prov som hon var in och tog i mellandagarna. Nu var det mätbart vilket det inte varit tidigare. Och det är positivt för då finns det en chans att binjurarna håller på att vakna efter att vi dragit ner på hennes astmamedicin. Hennes allmäntillstånd har blivit mycket bättre efter att det upptäcktes att hon har kortisolbrist, vilket i sin tur har lett till att hon är inte lika rosslig i luftrören. Vi har då kunnat sänka hennes kortisonanvändande till hälften av vad hon inhalerat tidigare. Och nu har det alltså hänt något med ACTH värdet. Nu väntar vi på tid att göra ett Synachtentest och visar det att dom håller på att vakna så slipper Daga göra magnetröntgen på hjärnan för att se om det är metastaser som orsakar bristen.
Och då är det högst sannolikt att bristen bara tillfällig, håll tummarna!!


Likes

Comments


Gillar du friterad banan? Den här knäckiga pajen smakar precis som det! Sååå god! Och den är bland det enklaste och snabbaste du kan göra. Det finns massor av olika recept på den här pajen på nätet, just detta kommer från Matplatsen. Testa den här till eftermiddagsfikat eller som efterrätt till middagen redan idag, det är mitt tips.

Du behöver:

4 bananer
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
En nypa salt
75 g smör, rumstempererat
1/2 dl ljus sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva bananerna och lägg dem i en pajform.

Blanda samman resterande ingredienser till en kladdig deg och klicka ut över bananerna. Bred ut den så gott det går och grädda sedan 20-25 min.

Serveras ljummen med vaniljglass och ringlad sirap över. (Den är god kall också)






Smaklig spis!

Likes

Comments


Varmrätten på nyårsafton. En riktig topprätt där precis allt stämmer och är så fantastiskt gott ihop. Receptet kommer ursprungligen från Halv Åtta Hos Mig där det serverades lammracks istället för oxfilé. Hittade sen just det här receptet hos Matplatsen där hon serverade oxfilé istället. Det här måste ni göra hörni!! Receptet utgår ifrån oxfilé i bitar. Jag gör nästan alltid helstekt istället och då kan ni utgå från det absolut bästa och lättaste receptet, klicka här.


Du behöver till 4 portioner:

4 skivor oxfilé
smör att steka i
salt & peppar

Palsternacksuré:

(jag gör alltid dubbel sats av purén)

1 st stor palsternacka
50 g smör
1/2 dl grädde
salt

Rotfruktspytt:

3 st stora morötter
1 st kålrot
1 st rotselleri (den skippar jag)
1 st gul lök
3 st potatis

Sås:

(jag gör oftast på 1 dl torkade trattisar istället )

ca 300 g kantareller
0.5 st gul lök
100 g smör
2 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
1 msk tryffelolja
1 skvätt soja
redning (mjöl + vatten)

Garnering:

1 skiva smulad torrostad kavring

Salta och peppra oxfilén. Stek i rikligt med smör ett par minuter på båda sidor. Låt vila en stund och stek sedan färdigt i ugnen på 225 C, ca 10 minuter.

Smula sönder kavringen och torrosta i stekpanna. Rör hela tiden och se till så det inte bränns. Lägg åt sidan till serveringen.

Skala grönsakerna: morötter, lök, kålrot och rotselleri samt potatis, och skär i små tärningar. Stek detta i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta. (Jag förbereder och kör alltid min pytt i ugnen istället. På med allt utom löken på plåt. 225 grader i 10 minuter, vänd i löken och kör 10 minuter till. Sen kan du värma på det i ugnen eller i stekpanna strax innan servering.)


Skala palsternackan och dela den i bitar. Koka i 10-15 minuter. Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. Smaka av med salt.

Kantarellsås:

Smält smöret i en kastrull. Lägg i kantarellerna och hackad gul lök. Häll på 2 dl vatten. Koka upp. Tillsätt 1/2 dl kalvfond och 1 msk balsamvinäger. Häll grädden i såsen. Koka upp och smaksätt med salt & peppar, soja och ev en gnutta socker. Tillsätt tryffeloljan och red av såsen med mjöl + vatten till önskad konsistens.

Klicka ut lite palsternackspuré på tallrikarna och strö över kavringen. Lägg på köttet, pytten och såsen.


Jag tillagade köttet med min nya Sous vide cirkulator från Anova. Det blev den godaste möraste oxfilé vi ätit. Verkligen perfekt resultat. Det är en riktig matnördsgrej och jag ser fram emot allt den och jag ska åstadkomma i köket framöver. Näst ut blir Flankstek nu på torsdag. Ska se vad jag ska hitta på för tillbehör till det. Någon som sitter på något bra tips på tillbehör till flankstek får gärna lämna en kommentar.


Den här boken fick jag av våra gäster på nyårsafton. Hur fin och fyndig titel?! Blev såå glad!


Boken innehåller recept och goda råd för alla årstider och tillfällen du kan tänka dig. Jag och asiatisk mat är inte så tjenis med varandra. Det kanske det blir ändring på nu då det bl.a. finns ett kapitel med asiatiska vardagsrätter jag ska titta närmare på. Tusen tack Karin och Anders!

Har turen att vara ledig dom här dagarna tjejerna har jullov. Jag går på och jobbar till helgen igen efter en veckas ledighet. Idag är Elin förkyld och hängig, snön yr utanför, så vi har en mysdag inne med film bl.a.


Nu är det snart dags att sätta igång med middagen som blir den här supergoda rätten. Får se om jag kan lura i barnen att äta trots ädelosten. Pastan slinker isf ner utan problem, det är ett som är säkert!






Likes

Comments


Åh vilken trevlig nyårsafton vi hade igår! Vi firade in det nya året med goda vänner med barn i samma ålder där alla bara funkar så himla bra ihop. Guld värt! Våra fyraåringar är lika röjiga iofs och det är ett himla liv emellanåt, men ett glatt liv och inga bråk.


Dukningen är jag himla nöjd med och den blev precis som jag tänkt mig. Sand, svart och guldfärgat. Jag lade lamettaglitter i mitten och uppe på
det en 5 meter lång ljusslinga som jag vikt dubbel. Inte en endaste blomma eller levande ljus, och det saknades inte heller.


Alla glasen jag vann i "Så mycket bättre" tävlingen från Cervera var med. Dom heter Rumours och jag fick vitvins, rödvins, highball och champagneskål. 12 av varje.


Det låg lite olika roliga Photo booth grejer vid varje plats.

Snygga glasögon he he.

Svarta sammetband runt linneservetterna.



Och masker i svart sammet var placerade på bordet, både som snygg detalj i dukningen och till att ta på sig om nu någon skulle vilja det. Men det var det ingen som ville, räckte gott och väl med glasögonen tror jag. 🤓


Vi började med snittar och Champagne. Jag gjorde 3 varianter från Catarina König. Kanapéer med chevre, pinjenötter och honung. Små spett med tryffelsalami, tomat, basilika och minimozzarella. Och lyxig tryffeldip med rotfruktschips. Jättegoda alla tre. Sen gjorde jag även Sourcream and onion stjärnor med smetana, löjrom och hackad rödlök. Har hört så mycket gott om dom så var bara tvungen att testa, och såå goda dom var.


The champagne is served!


Förrätten hade våra gäster på sin lott. Det bjöds på en fantastiskt god Grön ärt och ruccolasoppa med pilgrimsmusslor och parmesanchips.


Till varmrätt gjorde jag Oxfilé med palsternackspuré, rostad kavring och kantarellsås med smak av tryffel. En favoritvarmrätt. Köttet var magiskt. Tillagade det med min nya Sous Vide (matnördsgrej) och det var den bästa oxfilén jag någonsin ätit. Övriga sällskapet höll med. Köttet får den perfekta temperaturen hela vägen inifrån och ut. Och kniven bara faller genom köttet.


Till dessert blev det Rice Krispies Pavlova med vaniljsmörkräm och färska bär. Grymt gott det med!
Barnen fick marängswiss, deras favorit.




Lagom till tolvslaget klädde vi på oss och gick ut och kollade på alla fyrverkerier runtom. Vi skålade in det nya året med mousserande. Fick det tipset på en blogg jag följer, om du nu ska dricka champagne på nyårsafton, ta den som fördrink och njut. Vid tolvslaget står man ute och fryser, är såå mätt av allt gott man ätit och druckit under kvällen och är inte så sugen på kall champagne. Kände så igen mig i det hon skrev och höll fullkomligt med. Så fick det bli, och ett par munnar mousserande räckte gott och väl när klockan slog 2017!

God fortsättning på det nya året!

Nu lämnar vi i vår familj det tunga sista halvåret bakom oss och hoppas så på att 2017 blir ett friskt och bra år!

Likes

Comments