Godkväll!

I lördags hade vi en liten kräftskiva hemma. Det hör inte till vanligheterna då kräftor inte är någon favorit mer än hos vår 9-åring i familjen. Så då hon önskade sig kräftor så var det klart vi ställde upp och fixade en skiva 😜🤗 Vi gjorde även lite tapas till då som sagt kräftor inte är någon favorit. Jag har inga problem att äta dom men känner att jag klarar mig lika bra utan. Den här kvällen var dom däremot helt magiska så det får nog allt bli en tradition med kräftskiva hos Finn/Mossbergs ändå 😋👌😀.
En Västerbottenpaj var givet att vi skulle ha med och den här som jag hittade hos "Mitt kök" var både enkel och supergod. Rekommenderas till kräftskivan, buffén, vilken högtid som helst, eller en vanlig dag med en god sallad till.


Du behöver till 6 bitar:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g smör
1 st ägg

Fyllning:

3 st ägg
300 g riven västerbottensost
2,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
lite salt och svartpeppar

Så här gör du:


Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.

Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.

Servera pajen ljummen.




Kräfthattar måste man ju ha, eller hur?!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Just för tillfället har jag gett upp hoppet.
Hoppet om att Daga kommer bli frisk från sin kortisolbrist. Eller att vi kommer att komma längre rättare sagt. Svårt att förklara men just nu känns det som vi kommer sitta här om 3 år och fortfarande inte veta mer än vad vi gör nu.

Ständiga provtagningar. Konstiga värden som inte hänger ihop och som ingen förstår varför dom är som dom är. Bättre värden, sämre värden.

Man hamnar i olika faser i det här som med allt annat. Först går man igenom krisen och traumat med allt som händer innan man vet vad som är fel. Sen får man äntligen reda på vad som är fel, får medicin och pustar ut en stund.
Hoppet tänds att det kommer kanske bli bra. Värdena blir bättre och bättre. Toppen.

Sen vänds allt upp och ner då det plötsligt blir sämre. Binjurarna stänger av igen. Daga börjar må konstigt och sämre. Oro. Ångest. Livrädd.

Man letar efter svar. Nya provtagningar. Man får inga svar mer än att ingen förstår. Man söker svar från andra med samma problem.

Får reda på människors erfarenheter.
Får reda på saker man inte visste om kortisolbrist. Många är sina egna doktorer efter hur dom känner sig. Det är svårt med Daga då hon är så otroligt stark och uthållig in i det längsta och sen dippar hon snabbt.
Man får reda på hur människor blir bemötta, nonchalerade. Hur stor okunskapen är hos vårdpersonal framförallt.
Hur människor är nära att mista livet för att dom inte blir behandlade direkt dom kommer in med magsjuka eller Addisonkris t.ex.

Man får reda på att det finns kortisolkort, halsband, armband att ha på sig plus informationskort att fästa på säkerhetsbältet i bilen. Ifall olyckan är framme.

Det var läkaren noga att tala om för oss.
Att får Daga magsjuka eller råkar ut för en olycka är kortisolbristen livshotande.
Då måste hon få dropp och solu cortef injektion. Men han talade inte om att man bör ha hals/armband på sig samt informationskort som sitter i bilen ifall vi råkar ut för en bilolycka.
Vissa patienter har fått det här direkt av sin läkare när dom fick diagnosen. Vissa har inte haft en aning eller fått något av sin läkare.
Vissa har tjatat på sin läkare i 1,5 år och ändå inte fått. Vi ska prata med Dagas läkare nu och får vi inget så fixar vi det själv.

Man sjunker ner och tappar hoppet, det är där jag är nu. Och det innebär inte att jag kommer ge upp eller sluta kämpa för Daga för det finns inte på kartan.

Jag är på väg in i nästa fas nu som innebär att ta reda på så mycket som möjligt efter vad jag orkar och förmår. Jag läser på, lyssnar på kortisonpodden som är riktigt bra. Jag har beställt en bok idag. Sen kommer nog ifrågasättandet, börja tänka på att få komma till en annan läkare, ett annat sjukhus. Men det känns som det inte spelar någon roll då det verkar vara såhär överlag. Man vet för lite.
Och det är så pass ovanligt att det är svårt med pengar till forskning o.s.v. vad jag förstår.
Vi får se vad nästa möte med Dagas doktor ger och leder till.

Genom Dagas sjukdom har jag blivit vän med två mammor som har barn med kortisolbrist, fast våra barn har problem på olika sätt. Är så tacksam att dom finns att bolla med. Det betyder mycket. Dom befinner sig också i det här gränslandet mittemellan. Får inga riktiga svar och får kämpa mycket.

Klart slut för idag.

"Under kategorin kortisolbrist kan du läsa om allt som hänt och händer med Daga. Jag uppdaterar och skriver som bearbetning och dokumentation." Så mitt bland alla recept dyker det upp ett och annat sånt här inlägg ibland. ☺️💕


Likes

Comments


Godkväll!

JennysRumochSpis finns nu somFacebooksida.

Jag har inte alls haft en tanke på att ha en egen sida men anledningen till det är att jag blev kontaktad för ett stund sedan av ett Social Media Marketing företag som ordnar och säljer samarbeten mellan företag och bloggare, eller influencers som det så fint heter.

Dom ville ha med mig som influencer hos dom vilket jag tackade ja till. Då behövs ditt Instagramkonto bytas från privatkonto till företagskonto för att kunna få in all statistik.
Hur många tittar på ditt konto, vilka tider har du mest besök o.s.v. Och när du byter till företagskonto så måste det kopplas till en Facebooksida, som inte är den privata, ja ni fattar. Så idag skapade jag min egna sida som ni gärna får gå in och gilla och följa mig på.

Hoppas att jag ska få allt att fungera och synka ihop o.s.v. Inte min starka sida det där 🙈 Annars får jag be om hjälp helt enkelt. Men det kanske blir lite hackigt såhär i början.


Jennysrumochspis på Facebook.
In och följ...


Tack på förhand! 🙏😘

Likes

Comments

Låt mig presentera Greta. Det är precis vad det här underbara överkastet heter. Det är i tvättad sammet, har en underbar lyster och en magiskt fin svartblå färg. Vi beställde först ett grönt men när det kom kändes det helt fel så det fick åka tillbaka.
Vi beställde det med 40 % rabatt från Ellos, väldigt bra med dom där rabatterna.
Värt varenda krona är det iaf, med eller utan rabatt, för det känns otroligt lyxigt och ger ett riktigt lyft till sovrummet!


Och med det kom även suget att piffa till det mera därinne, ingen högoddsare på den känslan direkt! 😜
Nya sänglampor från Markslöjd är beställda, nedsatt pris på dom med. Kuddarna som hör till överkastet likaså.

Rusta har fått in en del fina nyheter till bra priser så passade på att gå in där idag och shoppade bordslampan och elefanten med mig hem.
Byter nu ut mässing mot krom, men bara i sovrummet. Älskar fortfarande mässing!


Fönstren i sovrummen ska bytas om några veckor. När det är klart blir det mörkläggningsgardiner på skena från golv till tak.

Sen har vi fått till lite av hotellkänslan vi är ute efter. Det är en sak som vi har problem med bara, tavla/tavlor ovanför sängen. Letar efter några snygga passande print att rama in. Ni får se när det är klart.

Är nöjd med vår minimakeover till en hyfsat billig peng ändå!

Natti natti....

Likes

Comments


Godkväll!
Sista semesterveckan och ingen högsommar i sikte så långt väderprognosen sträcker sig. Vi hade otroliga 3 fina dagar i Västerås förra veckan annars har vädret varit väldigt växlande i sommar. Tur vi haft vår pool för till stranden har vi knappt varit. Iskallt i vattnet tilltalar inte vår familj när 34 grader i poolen finns som alternativ.
Inte många kvällar på altanen heller då kvällar och nätter varit kylslagna. Håller ni med? Alla har olika uppfattning om huruvida sommaren 2017 har varit fin eller inte har jag förstått. Men än finns chansen för fina dagar och varma kvällar så kom igen nu ☀️☀️☀️

I lördags tog jag med mig 2 efterrätter till festen vi skulle till. Jag har länge velat göra Roy Fares brownie med pekannötstäcke men det har allt som oftast varit någon nötallergiker som satt stopp för planerna. Nu var det äntligen timing.
Otroligt god med sitt knapriga kolatäcke full med pekannötter. Serverade vispad grädde till men jag tycker den är lika god utan.
Enkel och snabb att göra med.

Du behöver till 8-10 portioner:

Brownie:

120 g smör
2 ägg (110 g)
1 dl kakao (40 g)
1/2 tsk salt (3 g)salt
1 tsk bakpulver (5 g)
1/2 dl bryggd espresso ( 50 g)
1 msk vaniljsocker (8 g)
2 1/2 dl strösocker (220 g)
2 dl vetemjöl (120 g)

Pekannötstäcke:

60 g osaltat smör
1 dl farinsocker (75 g)
2 msk glykos (25 g)
1 msk grädde (15 g)
80 g pekannötter

Servering:
5 dl grädde

Gör så här:

Brownie:

Sätt ugnen på 180 grader, smörj en rund bakform 22 cm i diameter med smör på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten på formen.

Smält smöret och ställ åt sidan.

Blanda kakao, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
Tillsätt det smälta smöret, kaffe och strösocker. Avsluta med vetemjölet och blanda ihop till en smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 20 minuter.

När brownien har 10 min kvar att bakas i ugnen så börjar du med toppingen.
Smält smör, farinsocker, glykos och grädde i en kastrull, låt småkoka under omröring i 3-4 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och lägg i pekanötter och ställ åt sidan.

Ta ut brownien och fördela pekannötstäcket över kakan, höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna helt.

Servera med lättvispad grädde.


Den andra efterrätten jag tog med var Koladröm med daimgrädde och jordgubbar. Lika enkel den. Började med båda efterrätterna 2 timmar innan vi skulle åka vilket inte riktigt var planen, men det gick bra!

Elin är borta på sleepover med 2 kompisar inatt. Saknad här hemma men glad att hon gärna åker iväg själv och är trygg.
Hon har blivit så stor!
Tur att jag har kvar min minsting ett tag till ❤️

Likes

Comments


Hej!
Kikar in efter uppehåll från bloggen några dagar med en riktigt god fredagspasta som passar utmärkt ikväll. En god krämig sås med kyckling, räkor och saffran.
Receptet är från Arla som jag gjort om lite. Har tex bytt ut grillad kyckling till kycklingfilé istället. Och jag har alltid handskalade räkor, blir såå mycket godare.

Du behöver till ca 4 portioner:

4 portioner Tagliatelle
3-4 kycklingfiléer
500 g oskalade räkor
½ pkt saffran à 0,5 g
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche 34%
½ dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
½ krm cayennepeppar
Smör

Gör så här:

Skala räkorna och lägg åt sidan.

Dela kycklingen i lagom stora bitar och stek dom i smör i stekpannan.

Koka pastan

Fräs saffran och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt crème fraiche, vin, tomatpuré, örtsalt och cayennepeppar.
Låt allt koka cirka 2 min.

Tillsätt kycklingen och räkorna.

Blanda med den nykokta pastan.

Servera med sallad och ett gott glas rött.


Ha en trevlig fredag!

Likes

Comments


Godkväll!
Igår gjorde jag den här enkla och snabba desserten. Behöver inte tala om hur god den var för det förstår ni nog själva. 10 minuter så är den klar. Perfekt! Den påminner om den här favoritdesserten jag gjort tidigare, men den här är ännu enklare då du slipper hacka chokladen.

Du behöver till 4 glas:

1 dl vispgrädde
1 ½ dl nutella
1 pkt oreokakor, 3 kakor/person
4 dl gräddig vaniljglass
Valfria färska bär

1. Koka upp grädden och rör ner nutellan. Ställ åt sidan till servering.

2. Bryt sönder oreokakorna. Skopa upp glassen i glas, strössla över kakorna. Häll på nutellasåsen.

Servera med färska bär.

Recept från Allers



Så härligt när man kan sitta ute!



Dagens höjdpunkt för den här lilla tjejen var när det låg ett speciellt brev i postlådan.
I brevet låg ett signerat idolkort från Robin Bengtsson som Addisongruppen fixat. Hon blev så glad! Och stolt med beundrande ögon stod hon länge och tittade på kortet där det stod till Daga.
Till Daga från Robin Bengtsson.
Ni kan säkert förstå känslan hon kände...👧🏼🙏❤️

Likes

Comments


Ikväll kommer mormor på middag och då lagar jag lasagne med tryffelpeccorino, godaste godaste! Ni måste testa om ni inte gjort det!
Recept här. Till efterrätt ska jag testa ett nytt recept. Blir det bra kommer det inom kort här på bloggen.


Köpte en ny rosenskärm igår. En av mina favoritblommor. Väldigt hög och pampig, hoppas den "lägger" sig lite så blir den ännu finare.


Fina blommor överallt nu!
Plockade luktärtor från gården imorse.


Och på altan har vi, eller Jocke ska jag säga, äntligen fått sin pergola.
Han har velat haft något slags tak eller skydd där ute hur länge som helst nu. Jag har inte varit så förtjust då alla lösningar vi sett inte varit tillräckligt fina enligt mig. 🙈☺️🤗
Men så fick jag se det här hos min fina instagramvän Madde och blev stormförtjust. Så det blev köp direkt,
och det blev såå bra, eller hur?!

Igår morse fick vi hjärtat i halsgropen igen då Daga var genomsvettig och slö när vi väckte henne. Hon sov länge som vanligt på sistone. Tog blodsockret och det låg på 2! Väldigt lågt. Snabbt i med saft, extra hydrokortison och frukost. Samtal till jouren i Falun och vi kom fram till att det säkerligen berodde på vaccination dagen innan i kombination med att hon var uppe länge på kvällen. Hon var pigg och glad då och visade inga som helst symptom. Men nu bestämde läkaren att hon ska ha extra hydrokortison innan hon lägger sig när hon är uppe länge och är aktiv.

Är väldigt trött. Det är aldrig en lugn stund känns det som. När förra "pärsen" lagt sig så händer något nytt läskigt. Kommer aldrig vänja mig och hoppas att jag slipper behöva göra det.

Likes

Comments


Hej!

Nu har jag gått på semester igen.
Var in och jobbade helgen vilket var så skönt. Behövde komma dit och fokusera på något annat en stund. Bästa jobbet med bästa killen som fyllt år så vi har kalasat hela helgen.

Imorse tillbaka till verkligheten.
Vi har haft problem med stopp i avloppet sista dagarna. Inte kul med gamla rör och gamla källare. Jocke har rensat det han kunde själv och i torsdags var röris hit. Det blev bättre men inte bra ändå. Så spolbilen kom till gården samtidigt som jag kom från jobbet imorse. Räknade med dåliga besked och en dyr faktura, lika bra för då kan det bara bli bättre. Och det blev det då det visade sig att stoppet var utanför tomtgränsen. Ibland har man tur 🤗

Nu väntar vi på resten av provsvaren vad gäller Daga. På fredag var det meningen att Jocke och jag skulle åka på Håkan Hellström på Ullevi. Barnvakt var fixad, hotell bokat och äntligen skulle vi få åka iväg själva på någonting. Men vi lämnar inte Daga med någon som läget är nu. Så nu kollar vi på något att göra tillsammans alla fyra istället, as usual. Är sugen på att åka till Fjällbacka och har faktiskt preliminärbokat ett boende där i helgen. Men nu ser vädret inte så lovande ut så vi får se vart vi styr kosan.

Ikväll tänker vi fira in semestern med grillat och den här goda ugnsrostade färskpotatisen med örtolja och parmesan jag bloggade om förra sommaren. Den måste ni testa om ni inte redan gjort det. Recept HÄR


Ha en bra start på veckan!

Likes

Comments


Igår fick vi reda på kortisolvärdet som togs morgonen innan. Det var i botten och inte mätbart. Binjurarna har slagit av kortisolproduktionen och somnat igen.
Allt som har sett så bra ut fram till juni har nu helt gått tillbaka. Jag och Jocke har våra teorier om varför och har bollat dom med Addisongruppen på Facebook som vi gått med i.
Så skönt att prata med människor som lever med detta, som vi annars känner oss så ensamma i.

Men erfarenhet är inte vetenskap, och där kan åsikterna gå isär när läkarna ska hitta möjliga orsaker.
Så där är vi nu.
Mer förvirrade än någonsin och tröttheten fortsätter. Den tröttsamma oron var det ja... Den gnager på kan jag meddela.
Daga mår bra för tillfället och det är huvudsaken. Blodsockermätningen har haft perfekta värden.
Nu väntar vi in ACTH värdet och läkarens samtal nästa vecka...

Likes

Comments