View tracker


Wow vilken dessert jag gjorde igår! En ljuvlig vit fondant med den godaste godaste saffransglassen. Den här MÅSTE ni testa, ok!! Glassen är ett recept jag hittat på Ica och den är inte alls så söt utan lite syrlig då det är apelsinjuice i smeten. Det passar perfekt till vit choklad som bekant är väldigt sött. Fondanten är likadant recept som när jag gör vanlig fondant med bara ett par ändringar.

Saffransglass:

8 portioner:

1 vaniljstång
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl grädde
2 dl socker
8 äggulor
1 dl konc apelsinjuice
2 msk glukos


Så här gör du:

Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en kastrull.
Blanda med saffran, mjölk och grädde. Koka upp blandningen och låt den sedan svalna.

Vispa sockret och äggulorna luftigt och rör ner i gräddmjölken. Häll även i apelsinjuicen.

Hetta upp glassblandningen till 85 °C och rör i glukosen.

Låt gärna vila i kylskåpet i 8 timmar för att få en extra len konsistens.

Kör glassen i glassmaskin tills den är färdig. Frys in glassen i minst 1 1/2 timme före servering. Eller frys glassen i bunke i ca 5 timmar och rör med ca 30 minuters mellanrum.



Vit Chokladfondant: (4 portioner)

2 krm salt
100 g smör
2 st ägg
4 msk vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 st äggulor
200 g vit choklad, grovhackad



Gör så här:

1. Smält smör och ta kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält samman.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd ner ägg och äggulor, ett i taget. Smörj 4 små ugnsfasta portionsformar och pudra med vetemjöl. Skaka bort överflödigt mjöl. Fördela smeten i formarna, täck över med plast, ställ in i frysen. Låt stå i minst 3 timmar.

3. Sätt ugnen på 225°. Ta ut formarna ur frysen, ta bort plasten och sätt in dem mitt i ugnen och baka i cirka 20 minuter. Bakelserna ska stelna på ytan och börja få färg, men ha en rinnande kärna.

4. Servera bakelserna i formarna eller vänd upp dem på assietter. (Vänta ett par minuter efter du tagit ut dom) Det gör du enklast genom att lossa kanterna med en vass,tunn kniv. Lägg sedan tallriken på formen och vänd allt upp och ned.

Beroende på vilken vit choklad du valt och vilken ugn du har så kan gräddningstiden variera. Jag hade choklad från Odense och de första fondanterna tog jag ut efter 15 min likt de andra receptet. Dom blev inte bra utan jag behövde förlänga tiden i ugnen med 5 minuter för att få dom perfekta. Man får ha lite koll. Blir dom inte bra är iaf smaken god och det är bara att försöka igen, övning ger färdighet!




Varmrätten vi åt igår är också supergod! Recept kommer!

Ha en bra dag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker


En riktigt god gryta med fläskfilé, starka korvar, syltlök och chornichons bl.a. Bara saker jag gillar! Välj en fläskfilé av bra svensk kvalitet. Det gör så mycket med smaken! Jag har väldigt svårt för kött som inte är av bra kvalitet, speciellt fläskkött som jag tycker har en hemsk lukt och dålig bismak.

Det här behöver du till ca 4 portioner:

600 g fläskfilé
2 Kabanoss eller andra starka korvar
1 purjolök
1 röd paprika
1 dl syltlök
2 dl cornichons
1 msk smör/margarin
salt
svartpeppar
mejram
1 vitlöksklyfta
1 msk mjöl
4 dl matgrädde
1 skvätt soja
1 skvätt kalvfond


Gör så här:

Putsa filén och skär den i skivor.

Dela korven i mindre bitar.

Ansa och skär purjolöken och paprikan i strimlor.

Sila av spadet från syltlöken och gurkan.

Bulta köttskivorna lätt och bryn dem i smöret.
Tillsätt purjolöken och fräs ytterligare någon minut.

Krydda med salt, peppar och mejram. Pressa ner vitlöken. Strö över vetemjölet. Lägg i korv paprika, syltlök och gurka. Späd med grädde och låt grytan puttra i 5 min.

Smaka av med ev lite gurkspad.

Servera med kokt ris eller pressad potatis och en sallad.


Smaklig spis!

Likes

Comments

View tracker


I samarbete med BookBeat

BookBeat appen med ljudböcker i mobilen är grym. Den är med mig varje dag och gör allt så mycket roligare! När jag bakar, lagar mat, kör bil, promenerar, och inte minst när jag städar. Jag överdriver inte det minsta när jag säger att städningen t.o.m. är kul (!) numera. Jag skulle lätt kunna städa i timmar med en bra bok i öronen om ingen störde mig. Jag smiter gladeligen ner i tvättstugan med mobilen i högsta hugg och stannar gärna där och viker tvätt och stryker. Att förena nytta med nöje är något jag gillar och gör att jag känner mig mer än nöjd.
Testa!

Jag kan nu i samarbete med BookBeat erbjuda dig en gratismånad för att prova deras ljudbokstjänst. Helt utan bindningstid och det är enkelt att säga upp tjänsten innan gratismånaden gått ut om du mot förmodan inte skulle vara nöjd.

✔️Lyssna fritt 1 månad!
✔️Därefter 169 kr i månaden!
✔️Lyssna & läs så mycket du vill!
✔️Välj bland tusentals böcker inom alla genrer!
✔️Lyssna/läs både offline eller online!
✔️Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
✔️Enkelt att avsluta!

Klicka här för att komma till erbjudandet!


Nu har BookBeat även tagit fram ett presentkortserbjudande om du vill ge någon du tycker om en prenumeration i julklapp eller present.
Klicka här för att ta del av erbjudandet!



Mina favoritböcker är helt klart dom av Kepler. Nu lyssnar jag på "Kaninjägaren" och jag tror att det är den bästa av dom alla! Så känner jag varje gång det kommer en ny bok om kriminalkommissarien Joona Linna iofs. Snart har jag lyssnat klart på den och det är alltid lika sorgligt, vill aldrig att den ska ta slut!
Gillar du spänning så är det här boken för dig.


Innan Kaninjägaren lyssnade jag på "Glöm mig" av Alex Schulman. En gripande skildring om medberoende och Alex uppväxt med en alkoholiserad mamma.


Nu är det hög tid att ta tag i dammningen här och lyssna vidare på Kaninjägaren!

Likes

Comments


Igår hade vi myskväll jag och mina flickor. Jocke var på julfest med jobbet och jag lagade en av deras favoriträtter till middag och dukade fint med de nya tallrikarna och vinglasen jag vann i "Så mycket bättre" tävlingen häromveckan. Favoriträtten Pappardelle med kycklingfilé, spenat och soltorkade tomater som även är en av mina favoriter hittar du recept på om du klickar här.



Just nu förbereder jag en supergod Kreolsk gryta som vi ska äta till middag ikväll, recept på den kommer senare. Elin ska dansa på Mirandas julshow i em så vi ska dit hela familjen.

Trevlig söndag!

Likes

Comments


En enkel och supersmaskig rulltårta till adventsfikat imorgon. Här gjordes den med lingon men jag har gjort den med blåbär med och det är lika gott. Du kan ta vilka bär du vill och fylla med.

Du behöver:

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:

3 dl vispgrädde
3 dl matyoghurt (turiksk yoghurt)
1 dl florsocker
50 g vit choklad
125 g frysta lingon

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Eller 250 grader om du ej har varmluft.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna
och tillsätt dem. Blanda hastigt till en slät smet.

3. Bre ut smeten i en långpanna klädd med smörpapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i 8 minuter med varmluft 200 grader. 3-4 minuter utan varmluften på 250 grader.

4. Stjälp upp kakan på ett sockrat smörpapper och dra
försiktigt bort papperet.

5. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda med yoghurt och florsocker. Dela blandningen i 2 delar.

6. Rör ner lingonen i den ena skålen. Bre lingonblandningen på
kakan och rulla ihop.
Linda om smörpapperet och låt vila i 5 minuter.

7. Ta bort papperet och bre den återstående gräddblandningen över rull-
tårtan. Riv blockchokladen över kakan på den grövsta sidan på rivjärnet.







Här hemma väntar myskväll med mina flickor. Sambon ska på julfest med jobbet och vi ska laga god middag och sen mysa framför tv:n. Det passar bra då vi är lite småförkylda hela bunten.

Ha en trevlig lördag!

Likes

Comments

Här kommer ett supergott middagstips till helgen! Ett recept jag fått av en vän och som jag gjort massor av gånger. En festlig rätt med smaker som är fantastiska tillsammans! Jag hade en kraftigare och mer smakrik gorgonzola som jag mosade ihop med creme fraiche för att sen kunna spritsa på laxen. Man kan också ta en mildare gorgonzola utan att blanda med c.f och fylla med.
Ni måste bara göra den här!

Det här behöver du till ca 4 portioner:

600 g benfri och skinnfri lax
1 msk olivolja penslas på laxen
1/2 tsk salt
Gorgonzola (1 förpackning efter tycke och smak)

Sherrysås:

1 dl sherry (halvsöt eller halvtorr)
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crême fraiche
1 dl finhackad dill

Obs! Gör dubbel sats av såsen, den går åt!

Gul, grön och röd paprika
Schalottenlök

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla laxen med olivoljan och salta. Skär snitt i laxen och fördela gorgonzolan.

In i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Såsen:
Låt buljongtärningen och sherry koka tills hälften återstår. Tillsätt crême fraichen och låt koka en stund. Ha i dillen. Smaka av med salt och peppar.

Strimla gul, grön och röd paprika. Dela schalottenlök i kvartar. Stek i smör i stekpanna. Salta.

Servera med pressad potatis.




Fredag med en fullspäckad helg framför oss. Och Daga är förkyld och hostig... Det blir som det blir. En stund i taget.

Önskar alla en härlig helg!

Likes

Comments


En supergod gratäng som antingen är god att äta som den är eller att servera till pasta/ris. Hittade receptet på Ica Maxi där dom kopierat upp flera blad och ställt på frysdisken vid broccolin. Jag håller alltid utkik efter nya recept så det är ett bra initiativ av mataffären tycker jag!


Du behöver till ca 4 personer:

800 g broccoli
150 g bacon
1/2 purjolök
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl standardmjölk
100 g smakrik riven ost
1 nypa riven muskotnöt
Smör till formen
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten, Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.

Skölj och skiva purjolöken.

Stek baconskivorna i en het stekpanna (jag klippte baconet i mindre bitar) lägg i purjon.
Smörj en ugnsfast form och varva med bacon och purjo.

Vispa ihop crème fraichen, mjölken och äggen med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.

Om du ska äta ensam kanske du inte vill laga en hel gratäng, men ändå tillaga en krämig rätt med smakerna. Skiva då den ansade broccolin tunt och bred ut tillsammans med bacon på ett ugnsfast fat. Droppa över lite olivolja och grilla ganska högt upp i ugnen ett par minuter så att broccolin mjuknar och baconen tillagas. Ta ut fatet, klicka på lite crème fraiche och strö över riven smakrik ost. Håll vakt vid ugnen och ta ut fatet när osten börjar ta färg.


Smaklig spis!

Likes

Comments


Nu duggar inte inläggen tätt här inne direkt. Har så mycket goda recept att dela med mig av men tiden och livet har varit minst sagt hektiskt på sistonde. Hoppas det blir lite bättre på den fronten framöver.
Här kommer iaf ett av mina favoritrecept i adventstider. Har gjort den här goda kladdkakan flera år i rad till advent.
Och har ni mot förmodan inte testat den så gör det!
Den görs med fördel dagen innan.

Du behöver:

100 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran (1/2 g)
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Lingongrädde:

2 dl vispgrädde
1/2-1 dl lingonsylt


Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret tillsammans med chokladen på låg temperatur. Tillsätt saffran och ställ åt sidan.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandat sig.
Sikta ner vetemjölet och vänd sedan försiktigt ner det med slickepott.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.

Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt.

Vispa grädde till lagom konsistens och vänd ner lingonsylten lite försiktigt och blanda ett par ggr.











Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments


Här kommer ett recept på en enkel och riktig god, saftig kaka nu till advent. Du bakar den i långpanna. Vill du göra i en mindre form (25*25) så halverar du receptet som jag fått av en arbetskamrat. Bakade den här på jobbet så bildkvalitén är inte den bästa. Och tänk på att det är skillnad på saffran och saffran. Jag köper min på Apoteket. Mycket mer smak!

Du behöver:

300 g smör
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjölk
9 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 pkt saffran
4 tsk vaniljsocker

Glasyr:

80 g smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Ev 2-4 msk vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt mjölk, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och saffran.

Vänd i smöret.

Ha i smeten i en smord och bröad långpanna.

Grädda i ca 20-25 minuter beroende på ugn.


Adventspyntar för fullt här hemma.
Vet inte riktigt hur jag vill ha det så flyttar saker fram och tillbaka. Och resten av familjen har i vanlig ordning inte så mycket att säga till om ha ha. Men dom brukar vara nöjda med hur jag gör ändå så det är nog ingen fara, barnen får pynta som dom vill i sitt rum, om dom vill vilket inte alltid är fallet.
Pepparkakshus brukar faktiskt Jocke och barnen alltid göra tillsammans.

Hur gör ni hemma hos er?

Likes

Comments

Är det någon dessert du ska göra i juletider så är det den här! Ett fantastiskt recept av Roy Fares som ligger på min topp 5 lista.
Det är en förenklad variant av desserten han tävlade med när han vann Årets Konditor 2010. Så otroligt god!


Ingredienser till 6 portioner:

Mandarinkompott

8 Mandariner
1/2 Vaniljstång
150 g Mandarinjuice (1 1/2dl)
45 g Strösocker (1/2dl)
1/2 Lime, färskpressad saft
2 Stjärnanis


Digestivecrumble:

100 g smör digestivekex (6)
50 g smör
5 g vaniljsocker (1 1/2 tsk)
2 g bakpulver (1/2 tsk)
45 g strösocker (1/2 dl)

Vit chokladmousse:

110 g vit choklad
300 g grädde (3dl)
60 g äggula (3 st)
50 g vatten (1/2dl)
50 g strösocker (1/2dl)

Så här gör du:

Mandarinkompott:

Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med. Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp. Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna.

Digestivecrumble:

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa eller krossa digestivekexen till smulor. Blanda smulorna med resten av ingredienserna i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Vit chokladmousse:

Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Vispa grädden till medelfast konsistens.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. Eller använd en matberedare. Fortsätt att vispa tills det har blivit ett fast skum. Vänd ner chokladen och därefter grädden. Blanda väl.

Varva digestivecrumble och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme. Toppa med mandarinkompott och garnera med stjärnanis strax före servering.

Doften som sprider sig hemma när man gräddar crumblen är magisk!



Nu väntar fyra lediga och förhoppningsvis härliga dagar framför mig. Har en hel del inplanerat men lite lugna "bara vara" stunder vill jag också hinna få. Behöver dom för batteriladdning. Och vi väntar fortfarande på besked från doktorn om Dagas kortisolbrist...

Likes

Comments