Men herregud vad det blåser! Ogillar skarpt! Jag får alltid en olustkänsla när det blåser mycket och när det gör det på natten sover jag så dåligt. Annars har jag alltid bra nattsömn. Igår kväll tog sig vår studsmatta en liten flygtur över till grannen också. Första gången det händer, den har stått stadigt i flera år nu trots att vi inte förankrat den. Det kommer vi fixa nu kan jag meddela. Allt gick bra som tur var men vill inte vara med om det igen. Blev så paff så jag glömde fota också ha ha.

Förra helgen gjorde jag den här goda sparrissoppan till förrätt. Enkel och snabb att göra så du hinner göra den redan ikväll om du letar förrättstips. Älskar soppa som bekant och som förrätt är det toppen. Jag gjorde en örtolja att ringla över lite fint också. Bara att mixa ihop olivolja med färska hackade örter eller ta en örtblandning från kryddhyllan och blanda med oljan.


Du behöver till ca 6 portioner:

500 g grön sparris
5 schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
Salt
Svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.

Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.

Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.

Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.

Recept från Per Morberg


Jättegott vin som passar utmärkt till soppan! Monte Stelle


Till dessert gjorde jag den enklaste och snabbaste som är perfekt om du inte hunnit eller orkat förbereda någon. Nu gjorde jag med Marabou Fudge och Havssalt men tycker de andra varianterna jag gjort tidigare är godare. Min favorit Flytande Black Saltlakrits. Och Flytande Oreo. Till sist Flytande Schweizernöt. Riktigt goda alla tre!

De vackra blommorna från förra helgen är nu ett minne blott....

Önskar er en toppenlördag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments


Fredag! Jag har gått på långledigt en vecka så bästa fredagskänslan här hemma för tillfället. Dessutom påsklov så en mysig dag med mina flickor väntar. Daga ska till frisören och klippa sig för första gången så hon är jätteglad och tycker det ska bli spännande. Hon är den enda i familjen som fått lockar i sitt hår och just nu är håret helt hopplöst och rufsigt så det blir nog toppen med en klippning. Sen äter vi lunch och fikar ute. Och till sist ska vi handla på Maxi och då får tjejerna vara i Minihuset vilket dom också gillar. Sen fredagsmys ikväll, me like!

Nu till en fantastiskt god rätt som vi åt på påskafton. Skaldjurslasagne med hummer, räkor, spenat, cheddar och mozzarella. Sen en underbar sås med smak av saffran och tomat bl.a. En magisk rätt som jag verkligen rekommenderar!

Du behöver:

400 g räkor med skal
2 frysta humrar
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Olja
1 påse babyspenat (65g)
1 påse riven cheddar/mozzarella
Färska lasagenplattor, ca 12 st.

Bechamel:

2 msk mjöl
25 g smör
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 dl vin
1 dl créme fraiche saffran & tomat
1 msk hummerfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk Santa maria fish & seafood krydda
1 tsk salt
1 tsk socker


Till servering:

Finriven parmesan
Citron
Färsk timjan
En god sallad



Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala räkor och hummer och skär köttet i bitar, lägg åt sidan. Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. Låt koka några minuter och smaka av.

Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med babyspenaten.

Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta. Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven cheddar/mozzarella. Lägg på lasagneplattor och upprepa med 3-4 lager beroende på hur stor form du har. Avsluta med ett lager plattor + sås och ost.

In i ugnen på 225 grader ca 30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. Strö över finriven parmesan vid servering.

Recept från Matplatsen



Jag serverade ett surdegsbröd med vitlökssmör rostat i ugnen till.

Vi började middagen med tryffelchips, crême fraîche, löjrom och hackad rödlök. Det är också magiskt gott tillsammans med bubbel!


Bilder på dukningen...





Och slutligen ett vintips till Lasagnen. Det här var verkligen gott till! The Econic

Önskar dig en härlig fredag!

Likes

Comments


Hejsan! Igår fyllde bloggen 1 år! Jag är så glad att jag tog beslutet att starta den efter att ha tänkt på det så länge. Till en början var tanken att den bara skulle vara för mig att samla alla recept på. Men väldigt snabbt var det flera som läste som gav feedback att dom blev inspirerade vilket var jättekul så klart! Med det blev intresset att fota ännu större och på den vägen är det...

På bara ett år har det hänt en del och jag ökar antal läsare hela tiden. Vissa veckor är ni jättemånga som kikar in här. Jag ligger på Nouws matbloggstopplista till och från, jag har ett samarbete med BookBeat och kanske även en bloggflytt på gång.
Vi får se, inget är bestämt än. Jag tycker det är otroligt kul, 200 inlägg har det blivit under det första året. Och fler ska det bli!

Jag är otroligt glad och tacksam över att jag har det jobbet jag har. Som personlig assistent jobbar jag långa arbetspass med färre arbetsdagar istället. Jag är ingen karriärsmänniska som strävar efter att studera eller att jaga bättre jobb hela tiden. Jag värdesätter istället att jag har mycket tid med barnen och till mina intressen. Dessutom är han jag är assistent hos en otroligt härlig person så någon jobbångest infinner sig aldrig. Härlig känsla.

Jag vill tacka dig som tittar in här och skulle bli jätteglad om du skrev en kommentar. Berätta vem du är och om det är något speciellt du vill att jag bloggar om. Blir verkligen glad för feedback!

Nu till den här pajen som är fantastisk! Den är återkommande på våran påskbuffé där den passar superbra. Men den är även god att göra som matpaj närsomhelst.

Du behöver:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlökar
2 dl riven västerbottenost
3 dl crême fraîche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar

Såsen :

1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.
Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter. Smörstek löken mjuk, fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, crême fraîche, ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.

Servera med en god sallad och den supergoda romsåsen.

Recept från Jennys Matblogg





Lite bilder från långfredagens dukning...



Kul idé med servetten som jag hittade på Pinterest.

Ha en fin kväll!

Likes

Comments

Hej! Har ni en bra påskhelg? En kall och vintrig påsk kan man konstatera att vi har iaf... Jag har ont på flera ställen, ett knä, en axel och skulderbladet... så jag har inte varit så aktiv i helgen. Förutom i köket då. Jag går på Voltaren och har en tid för läkarbesök. Väldigt frustrerande då jag är beroende av mina promenader. Hoppas så att jag blir bättre snart! Jag är otroligt sällan sjuk eller har ont så ska inte klaga egentligen även om det är jobbigt att vara smärtpåverkad hela tiden. Nog om det....

Jag gjorde den här påsktårtan på långfredagen. Världens saftigaste chokladbottnar, fyllda med daimfluff och frystorkade hallon. Man kan givetvis ta färska hallon med, tog frystorkade för att jag hade såna till hands. Sen täckte jag tårtan med en marängsmörkräm som jag delade upp och färgade i olika färger. Utseendet blev inte riktigt som jag tänkt, hade velat haft mer färgskiftningar runtom. Får träna mer på det. Men jag är ändå nöjd, och den var jättegod. Dom här saftiga bottnarna kan jag verkligen rekommendera. Smeten räcker till 3 st 20 cm formar. Jag gjorde 15 cm och då räcker den till 4 formar, men jag använde bara 3 så den fjärde kan man frysa in, eller använda till något annat. Dammsugesmet t.ex.

Saftiga chokladbottnar:

Du behöver:

2 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl starkt bryggd kaffe
1,25 dl neutralt matolja
3 dl eller 200 g mjöl
5 dl eller 450 g strösocker
1,5 dl eller 75 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och mjöla 3 formar med löstagbar botten ca 20 cm. (Har du inte tre så grädda en i taget)
Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.

Vispa ägg, filmjölk, olja och kaffe i en hög skål. (Stänker upp en del annars)

Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet.

Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka så att kakorna inte kladdar. Låt dem kallna innan du tar ut dem ur formarna.


Sen fyllde jag tårtan med Daimfluff. Så enkel att göra med vilket godis som helst i princip.

Daimfluff

3 dl grädde

180 g Dajm

Värm grädden (Den får absolut inte koka för då går den inte att vispa sen) och lägg i daimen och rör tills den har smält.

Ställ den i kylen, helst över natten men minst 5-6 timmar.

Vispa till en härlig fluff.


Jag strödde även på lite extra daim plus frystorkade hallon.


Sen var det dags för marängsmörkräm...


Italiensk marängsmörkräm:

Räcker till att täcka en tårta med diameter på ca 23 cm och höjd ca 10 cm:

4 stora ägg, OBS rumsvarma!
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
275 g osaltat smör, rumsvarmt
Päronessens
Grön pastafärg

Gör såhär:

Vispa äggvitan till ett hårt fluff, helst i en rostfri skål eller glasskål.

Lägg vatten och socker i en kastrull. Blanda och koka upp. Det ska nå ca 118 grader och detta tar ungefär 5-7 minuter.

Häll den varma sockerlösningen i de uppvispade äggen försiktigt medan du vispar med elvisp eller i maskin. Lösningen är väldigt varm så ta det väldigt försiktigt här så du inte bränner dig.

Fortsätt vispa tills marängen svalnat, att undersidan av skålen svalnat helt brukar vara en bra riktlinje att gå efter.

Skär kylskåpskallt smör i kuber lika stora som en tärning ca. Låt det sen stå och bli rumsvarmt. Vispa ner lite smör i taget. Medelhastighet. Ej för fort. Bra riktmärke är att ta en kub i taget och räkna till 15 innan du har i nästa. Underlättar om du har en köksmaskin som hjälpreda här. Du ska få en tjock och fluffig smet men den brukar inte tjockna till förrän nästan allt smör har vispats ner. Du tror säkert den skurit sig innan den är klar men fortsätt vispa en stund så ska den gå ihop till en fin kräm. Om inte så googla på vad du kan göra för att rädda den, det går att göra nämligen.

Du kan smaksätta marängsmörkrämen med passande smak om du vill. T.ex rivet citronskal eller någon essens med smak.


Spackla sen tårtan. Jag har in tårtan i kylen emellan och spacklar på lite i omgångar för att få den så jämn och fin som möjligt.

Jag gjorde en liten del av krämen gul, och en liten del aprikos med pastafärger.


Sen garnerade jag med fjädrar, violer, påskägg från Anthon Berg, daim och citronmeliss.


Dessa bottnar, en ny favorit!

Har massor med recept på lager nu så håll utkik....

Likes

Comments

Hejsan! Ledig några timmar mitt på dagen, jobbar intensivt nu ett par dygn men sen är jag ledig till måndag. Vi får gäster i påsk så planeringen av mat och aktiviteter är i full gång. Här kommer tips på en enkel och supergod dajmtårta som passar närsomhelst men som jag påskpyntat med färgglada och goda ägg från Anthon Berg. Perfekt avslut på påskbuffén eller som fika.

Du behöver till en form på ca 30*20:

4 ägg
4 dl socker
200 g sötmandel
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:

Vispgrädde ( ca 4 dl )
Grovhackad dajm ( 3 st dubbel )
Påskägg från Anthon Berg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper över hela formen.

Vispa ägg och strösocker poröst.
Grovhacka sötmandlen, och rör ihop med mjöl och bakpulver.
Rör ner detta i äggsmeten, och bred ut smeten i formen.

Grädda sedan mitt i ugnen 30 min 175 grader.

Låt svalna något och lägg sedan tårtbotten upp och ner på ett fint uppläggningsfat och lossa försiktigt och ta bort bakplåtspappret.
Garnera sedan med vispad grädde, dajm och de färgglada äggen.


Lite påskpynt har kommit fram. Men det blir inte så mycket mer än så. Något påskägg så klart. Och lite av barnens pynt brukar hamna i deras rum.

Nu lunch, ha en fin dag!

Likes

Comments


Så hände det som inte fick hända. Terrordåd i vårat fina trygga land. Jag gick ju precis där i förra veckan och tänkte då på vägen ut från Åhlens, tro när det smäller till här då, bara en tidsfråga. Och tyvärr så var det precis det. Jag har alltid lite extra koll på människor när jag befinner mig på såna platser. Kan någon ha sprängbälte under jackan, stora ryggsäckar m.m. Vad JAG tycker verkar misstänkt, vilket givetvis och troligtvis ofta är helt fel. Men det är för min egen trygghet på något vis. Men ett fordon i full fart, där gäller det bara att ha turen på sin sida. Som ett lotteri. Vidrigt. Det är hemskt att inte kunna spatsera omkring och bara slappna helt av och inte bry sig men det här får vi leva med nu känns det som. Hemska värld med så mycket ondska. Tänker på alla drabbade ❤️

Nu till ett fantastiskt gott middagstips! Kan inte nog mycket höja den här lasagnen till skyarna. Den absolut godaste jag ätit helt klart. Vet ni inte vad ni ska laga ikväll, gör den här. Tryppelpeccoriniosten sätter verkligen den sista touchen på lasagnen. Såå god! Den ska rivas uppepå vid servering. Den finns i ostdisken på Ica Maxi, iaf där jag bor. Be dom ta hem om ni inte hittar den. Jag halverade receptet då vi bara var 3 som skulle äta igår. Elin var på dansläger med övernattning. Saknade henne extra mycket igår....

Du behöver till ca 8 portioner:

ca 1kg nötfärs
1,5 gul lök
2-3 schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
6 dl krossade tomater
2 dl vatten
1 msk dijonsenap
1 st köttbuljongtärning
2 msk oxfond
1-2 msk kinesisk soja

Bryn löken, tillsätt köttfärs och fortsätt bryna. Tillsätt vatten, krossade tomater och resterande ingredienser. Låt puttra på svag värme i ca 45 min och smaka av med salt & peppar.

Bechamel:

100 g smör
0,75 dl mjöl
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 dl riven ost (gärna hälften parmesan och hälften mozzarella)

Gröna torra lasagneplattor
5 dl riven ost till toppingen (parmesan och mozzarella)
Tryffelpeccorino
Sallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör, vispa i mjöl, i med mjölk, grädde och ost. Vispa tills osten är helt smält. Smaka av med salt och mkt svartpeppar!
Varva köttfärssås, plattor, bechamel i varje lager i en ugnsfast form. Och mycket ost riven på
toppen.
In i ugnen, 200 grader i ca 35 min. Känn med sticka att den är genommjuk. Servera med en god sallad och en rejäl bit tryffelpeccorino att riva över.
Mathimlen nästa!

Recepttips från Matplatsen








Nu full fart, massor att göra idag. Elin ska hämtas och sen ska tjejerna direkt på kalas på simhallen. Jag vill ut och ta en PW och fixa med en massa annat. Dags att sätta igång....

Ha en bra lördag, ta hand om er och kramas lite extra idag!

Likes

Comments


Hej! Är det någon mer än jag som tycker det känns som det aldrig blir påsk någon gång? Förra året låg påsken i mitten på mars och i år är det en hel månad senare. Nu är det påsk nästa helg så inte långt kvar. Jag gillar ju högtider och påsken är inget undantag, snarare en favorithögtid. Gillar att planera påskägg till barnen, i år får dom inget godis i sitt ägg från oss. Lägger i några smågrejer istället. Det är så mycket godis ändå så det räcker och blir över den helgen. Gillar att planera middagar, dukning och om jag ska göra någon påsktårta eller inte. Har jag tid och lust så är jag sugen på att testa watercolouringteknik (frosting eller marängsmörkräm i olika färger runt tårtan) Vi får se vad det blir....

Nu till något av det godaste jag vet. Stora köttbullar som ligger i en god mustig tomatsås. Lägg till massa mozzarella och riven parmesan och servera tunn spaghetti till. Oemotståndligt gott, ni måste testa! Det går bra att halvera receptet om man inte vill göra så mycket, det gjorde jag.


Du behöver till ca 8 portioner:


Tomatsås:

2 gula lökar

Smör att steka i

2 burkar krossade tomater (välj bra sort, tex Mutti)

1,5 dl vatten

2 st smulade oxbuljongtärningar

En skvätt balsamvinäger

2-3 krm spiskummin

1 msk råsocker

Salt

Svartpeppar från kvarn


Köttbullar:

800 g bland eller nötfärs

2 ägg

1 msk japansk soja

2 msk ljus sirap

Svartpeppar från kvarn, salt, chiliflakes

Riven parmesanost (rikligt)

Minimozzarella (1 burk)

Körsbärstomater



Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tomatsås:
Bryn finhackad lök i smör. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong, spiskummin, socker, svartpeppar och salt. Låt stå och puttra ihop medans du gör köttbullarna.

Köttbullar:
Blanda färs med ägg, soja, sirap och kryddor i en bunke. Forma till stora köttbullar.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna runt om, (de ska inte bli genomstekta eftersom de kommer att gå klara i ugnen. Ge dem bara färg runtom).
Lägg över dem i en ugnsform allt eftersom. Häll tomatsåsen över köttbullarna och toppa med riven parmesanost. Tryck ner de små mozarellaostarna lite här och där, mellan köttbullarna. Gör likadant med småtomaterna.
Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter.

Servera med tunn spaghetti Capellini från Barilla. (det går givetvis bra med vanlig också)

Recept från Jamie Oliver





Så otroligt gott!

Nu förbereda och fixa innan jag åker mot jobbet i em. Och massa mys med min Daga förstås!

Fin tisdag på er!

Likes

Comments


Hej! Har helgen varit bra? Jag har tillbringat min på jobbet så idag är jag ledig. Passar på att tipsa om den här goda sockerkakan med smak av kanelbulle. En saftig kaka som varvas med kanel och socker som ger sockerkakan det lilla extra.


Du behöver till 1 form, ca 12 bitar:

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl mjölk

Fyllning:

2 tsk mald kanel
¾ dl strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.

3. Häll 1/3 av smeten i en smord och sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.

4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Recept från Tidningen Hembakat


Har en massa måsten jag borde ta tag i men jag tänker ligga kvar i soffan en stund till och njuta av tystnaden innan jag sätter fart.

Ha en fin dag!

Likes

Comments


Hej! Kikar in snabbt med ett supergott tips till fredagsmiddagen ikväll. Fick provsmaka det här på Ica Maxi häromveckan och blev helt såld! Så otroligt gott. Så otroligt fräscht. Så otroligt enkelt. Kyckling med karibiska smaker, mangosåsen är fantastisk så missa inte den. Kul att variera fredagstacosen lite också!

Kryddblandningen, mangosåsen och tortillabröden finns bland tacogrejerna. Om dom inte finns på din butik så be dom ta hem.

Du behöver till 4 portioner:

1 påse Jamaican Jerk Spices
500 g fina kycklingfiléer
1 msk matolja
1 st avokado, tärnad
1 påse salladsmix (ca 65 g)
1 burk Mango Sauce
1 dl Crème fraiche
1 frp Coconut och Pepper Tortillas

Gör så här:

1.
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Strimla kycklingen och blanda väl med kryddblandningen. Fördela över en oljad ugnsfast form. Tillaga i 15-20 min.

3. Grovhacka kycklingen. Tärna avokadon.

4. Gör er taco: Värm tortillan, fyll med kyckling, 3-4 st avokadotärningar och sallad. Toppa med 1 msk Mango Sauce och 1 msk créme fraiche ca per taco.





Köp bums och testa det här ikväll!

Och ha en trevlig helg!

Likes

Comments

Hejsan! Det var en tjej på mitt Instagram som frågade efter recept på den här tårtan igår. Den är fylld med After Eightfluff och spacklad med en marängsmörkräm smaksatt med päron.
Jag hade inte bloggen när jag gjorde den till påsken förra året, men bilderna finns kvar och jag har kvar en beskrivning på hur jag gjorde så lägger upp receptet här. (långt recept!)

Tårtbotten:

Tårtbotten är gjord i en liten 15-cm form (älskar dom små tårtorna) efter 3-lika receptet. Ett recept som ger höga, luftiga och goda bottnar. Viktigaste att tänka på är att alla ingredienser bör vara rumsvarma för bästa resultat och att du inte vispar ägg och strösocker för hårt. Vispa på medelhastighet en lite längre stund.
Bakformens diameter avgör mängden ingredienser och du utgår från tre lika stora glas när du mäter upp dem.

15-18 cm: 3 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
20 cm: 4 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 5-6 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 7-8 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver

Om du vill ha chokladtårtbotten, vilket jag hade, byter du ut 1/4 av vetemjölet till kakao.

Gör så här:

Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Tillsätt även bakpulver till glaset med vetemjöl.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet.

Blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner dem i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen.

Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Dela tårtbotten i 3 delar/skivor.
Jag delar alltid tårtbotten när den är fryst, så enkelt att skära snyggt med vass kniv då.

After Eightfluff:

Hacka 50 gram mörk choklad och 100 g aftereight i små bitar och lägg i en bunke.

Värm upp 3 dl grädde på spisen, OBS, får ej koka då går den inte att vispa sen!

Häll grädden över chokladen och rör tills allt smält. Ställ in i kylen, helst över natten.

Sen är det bara att vispa med elvispen till en fluffig kräm. Gör den ganska fast så den inte rinner ut när du lägger den mellan tårtbottnarna sen.

Lägg fluffet på båda lagren och lägg även After Eight uppepå.

Spackla sen med marängsmörkräm...

Italiensk marängsmörkräm :

Räcker till att täcka en tårta med diameter på ca 23 cm och höjd ca 10 cm:

4 stora ägg, OBS rumsvarma!
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
275 g osaltat smör, rumsvarmt
Päronessens
Grön pastafärg

Gör såhär:

Vispa äggvitan till ett hårt fluff, helst i en rostfri skål eller glasskål.

Lägg vatten och socker i en kastrull. Blanda och koka upp. Det ska nå ca 118 grader och detta tar ungefär 5-7 minuter.

Häll den varma sockerlösningen i de uppvispade äggen försiktigt medan du vispar med elvisp eller i maskin. Lösningen är väldigt varm så ta det väldigt försiktigt här så du inte bränner dig.

Fortsätt vispa tills marängen svalnat, att undersidan av skålen svalnat helt brukar vara en bra riktlinje att gå efter.

Skär kylskåpskallt smör i kuber lika stora som en tärning ca. Låt det sen stå och bli rumsvarmt. Vispa ner lite smör i taget. Medelhastighet. Ej för fort. Bra riktmärke är att ta en kub i taget och räkna till 15 innan du har i nästa. Underlättar om du har en köksmaskin som hjälpreda här. Du ska få en tjock och fluffig smet men den brukar inte tjockna till förrän nästan allt smör har vispats ner. Du tror säkert den skurit sig innan den är klar men fortsätt vispa en stund så ska den gå ihop till en fin kräm. Om inte så googla på vad du kan göra för att rädda den, det går att göra nämligen.

Nu kan du tillföra päronessens och pastafärg.

Spackla sen tårtan. Jag har in tårtan i kylen emellan och spacklar på lite i omgångar för att få den så jämn och fin som möjligt.

Garnera efter tycke och smak. Jag blandade ut lite svart pastafärg med vatten och stänkte på med en pensel runt om. Hade sen delade kinderägg som jag fyllde med fina spräckliga och goda ägg från Anton Berg. Och sen lite pärlhönsfjädrar bara för syns skull.


Nu är det dags att börja med middagen. Ikväll testar vi en ny exotisk variant av tacos som jag smakade på Ica maxi när jag handlade sist, otroligt gott var det så fick lov att köpa hem bums!

Ha en fin kväll!

Likes

Comments