Godmorgon! Är ni fredagspeppade? Bästa dan på veckan tycker iaf jag att det är. Är man dessutom ledig så är det ännu bättre även om jag har ett fantastiskt jobb som definitivt inte skapar någon jobbångest. Planerar ni att baka något gott i helgen så slår jag ett slag för den här urgoda och lättbakade Pollykakan. Pollygodis är jättegott och tillsammans med kladdkakesmeten så blir det en härligt seg och kladdig skapelse. Jag bakade den i en 15 cm form med löstagbara kanter, det går bra att använda en något större form också 18-20 cm.

Du behöver till ca 8 bitar:

100 g Smör
2 Ägg
2 dl Strösocker
1.5 dl Vetemjöl
0.5 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
1 krm Salt
1 påse Polly

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra- samt bröa en springform, 15 cm.

Smält smöret i en medelstor kastrull och ta sedan bort den från värmen. Rör ner ägg, strösocker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör ihop en jämn smet.

Tillsätt Polly.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Låt svalna en stund innan du ställer kakan i kylskåpet i minst 3 h. Helst över natten.

Servera gärna med lättvispad grädde och färska bär.

Recept från Fridas Bakblogg



Visst ser det himmelskt gott ut?!

Ha en underbar fredag!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Hej! Har jobbat färdigt för den här veckan så nu tar jag helg. Ser ut som vi får lika fint väder de kommande dagarna. Den är verkligen ljuvlig den här tiden vi har framför oss nu!

Här kommer ett gott middagstips som jag lagade häromveckan. Vi försöker äta fisk minst en gång i veckan, jag är ständigt på jakt efter ny fiskinspiration och nya recept. Det här receptet hittade jag hos Ica, fräscht och gott och hela familjen gillade det. Jag använde den färdiga goda Crème fraichen men den kan du blanda själv också. Och då ha i så mycket pepparrot som du gillar. Själv älskar jag pepparrot!


Du behöver till 4 portioner:

600 g pangasiusfilé eller torsk (jag använde torsk)
4 port ris
250 g körsbärstomater
salt och peppar
1/2 dl mjölk
1 msk majsstärkelse
2 dl crème fraiche (pepparrot/citron/havssalt)
1/2 förp gröna ärter (à 250 g)
1/2 ask gräslök (à 20 g)

Så här gör du:

Tina fisken.

Sätt ugnen på 200°C.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Dela tomaterna. Lägg fisken i en ugnssäker form och lägg på tomaterna. Salta och peppra.

Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen. Blanda med crème fraiche och koka upp under omrörning. Bred såsen över fisken.

Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.

Koka ärterna enligt anvisningen på förpackningen. Hacka gräslöken.

Strö gräslöken över fisken. Servera med ris, ärter och hårt bröd.




Ha en underbar dag!

Likes

Comments


Goddagens! Idag har jag haft besök av en kär gammal vän, ja hon är inte gammal utan vi har känt varandra i sisådär 25 år. Vi hade så spännande och intressant samtal så tiden bara flög iväg...

Gjorde dom här nyttiga bananchokladbollarna tills hon skulle komma och dom var jättegoda! T.o.m. barnen älskade dom vilket var otippat då dom är riktiga sockerälskare. Dom här innehåller varken smör eller socker. Istället innehåller dom mosad banan vilket ger en söt och god smak. Tänk på att bananerna ska vara riktigt mogna, då blir bollarna som godast!

Det här behöver du till ca 12-15 st:

2 normalstora bananer (mogna)
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk kaffe
1 dl kokos

Garnering:

ca 1 dl kokos

Gör så här:

1. Mosa bananerna med en gaffel.

2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.

3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.

Recept från Tidningen Hembakat


Förvänta dig inte att dom smakar som chokladbollar med smör och socker nu, men dom är helt klart ett jättegott alternativ om du vill vara nyttigare och tänka på vad du stoppar i dig. Eftersmaken är riktigt god i munnen, måste gå och ta en till snart känner jag!

Ha en riktigt bra dag!

Likes

Comments


Hemmamys med min Daga idag. Förskolan har stängt så jag har tagit semester och då återstår bara ett arbetspass på onsdag den här veckan. Helgen passerade med ett swisch som vanligt. Middagsbjudning, barnkalas, restaurangbesök, Elin har varit i slalombacken både lördag och söndag samt på simträning. Swisch som sagt!

Nu till den här supergoda desserten vi bjöd på förra helgen. En mustig, chokladig och crunchig amerikan cookie. Serverad i liten gjutjärnspanna med vaniljglass, hallon och hasselnötter. Vad sägs om det? Hur gott som helst kan jag meddela! Och enkelt! Ta bort hasselnötterna om du är allergisk. Det går också utmärkt att göra kakan i en stor form med löstagbar kant.

Du behöver till 6 portioner:

Cookie:

175 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 3/4 dl vetemjöl special
1 dl havregryn
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/3 tsk salt
200 g grovt hackad 70 % choklad
1/2 dl grovt hackade hasselnötter

Till formarna:

Smör
Vetemjöl
Vaniljsocker

Till servering:

Vaniljglass
Färska bär

Gör så här:

1.
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst i en bunke. Vispa till sist ner ägget.

2. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat, vaniljsocker och salt väl i en bunke.

3. Blanda ner mjölblandningen i den andra bunken med smör-socker-och ägg vispet. Rör till en fast, jämn smet. Blanda till sist ner den hackade chokladen.

4. Smöra och mjöla 6 mindre stekpannor eller en större form. Sikta lite vaniljsocker i botten. Tryck ut degen i formarna/formen och toppa med hackade nötter. Grädda formarna i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut, låt svalna en aning och servera den ljumna cookien tillsammans med en kula vaniljglass.

Tips: Vill du ha lite mer vuxensmak på desserten, blanda i ca 1 msk konjak i smeten.
Byt gärna ut den mörka chokladen mot vit och byt ut hasselnötterna mot macadamianötter. Supergott!

"Recept från Catarina König"


Dom här små portionsstekpannorna fick jag av min mammas väninna för ca 20 år sen! Dom har hängt med mig sen dess.


Cookien passar även att göra till fikat.


Försvinnande gott!


I lördags åt vi den här goda pastan till middag. Rekommenderas!

Ha en bra måndag, det har vi!

Likes

Comments


Hej!
Vilket vårväder vi har! Vi har precis varit ute på en liten promenix och vårkänslorna flödar. Igår hade vi gäster över på middag och idag är det en härligt soft dag och så ska även kvällen förbli.

Förrätten igår var helt fantastisk god. Den här kommer jag göra flera flera gånger till. Enkel och snabb att göra med supergoda smaker, då blir det en favorit eller hur?!


Du behöver till 4 portioner:


1 st liten gul lök, finhackad
1 msk smör
3 st ägg
2 msk vatten
1 krm salt
0,25 krm svartpeppar
2 dl Västerbottensost, riven
2 tsk dill, finhackad
50 g ruccolasallad
100 g löjrom
1 dl crème fraiche
0,5 st rödlök, finhackad


Gör så här:

Vispa ihop ägg, salt, peppar och vatten, blanda i den rivna osten.

Fräs den gula löken lätt i lite smör, låt den inte bli brun.

Häll över äggsmeten som genast börjar stelna, rör och stick med en trägaffel så att så att lös smet kan rinna ner och stelna.

Strö över dillen.

Vik ihop omeletten med hjälp av en stekspade.

Skär omeletten i tårtbitar och lägg upp på tallrikar på en bädd av ruccola.

Klicka på en rejäl klick löjrom, crème fraiche och strö över rödlök.

Recept från Halv Åtta Hos Mig


Gårdagens dukning såg ut såhär...


Till varmrätt gjorde jag ryggbiff Sous Vide med potatisbakelser och pepparsås. Också jättegott men den fastnade inte på bild tyvärr.


Mini Chokladpavlovas med lemoncurdgrädde, pistagenötter, färska hallon och hyvlad choklad till dessert. Sen stog magen åt alla håll ha ha.

Nu ser jag fram emot en mysig kväll i soffan.

Hoppas ni har en trevlig helg!

Likes

Comments


I lördags hade vi goda vänner över på middag.
Det var ju som bekant schlagerfinal så det blev en liten schlagerfest med boa, paljetthatt och hela faderullan.
Schlagerboorna (heter det så?) som barnen svassade runt med, tappade en hel del fjädrar så det syntes verkligen att vi hade haft fest om man säger så ha ha.

Vi bjöd på trerätters varvid förrätten var en Toast Skagen. En av de godaste förrätter man kan göra enligt mig. Jag gjorde på Tommy Myllymäkis recept med pepparrot som ger det lilla extra stinget. Handskalade räkor är ett måste.
Och gör egen majonnäs, det blir verkligen skillnad, och är så enkelt. Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur när du gör majonnäs. Jag har mina kylskåpskalla.


Du behöver till 4 personer:

1 kg räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2 äggulor
2 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
6 dl matolja
1 kruka dill
10 cm pepparrot, skalad
4 skivor gott vitt bröd (ej levain)
smör, till stekning
50 g löjrom
1 citron
(1/2 finhackad rödlök)


Gör så här:

Skala alla räkor och ställ åt sidan.

Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.

Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.

Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av. Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.

Ta fram brödet och skär ut önskad form. Stek sedan gyllene i smör.

Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom. Avsluta med en dillkvist och en citronskiva. (Här valde jag att servera min Skagen på bräda istället med tillbehören bredvid)



Schlagerinspirerad dukning. Fjäderboa i mitten med paljetthatt. Minidiscokulor som jag hittade på Buttericks när vi var i Stockholm låg på bordet. Silver och kopparfärgade ljus.



Superenkel och festlig fördrink. Lägg lite sockervadd i glaset och fyll på med bubbel. Sockervadden smälter och ger en lite söt smak och svagt rosafärgad drink. Tog bubbelvatten som alkoholfritt alternativ och till barnen.


En jättetrevlig kväll hade vi! Barnen hade så kul tillsammans med disco inne på rummet efter schlagern och uppträdande för oss föräldrar innan gästerna åkte hem. Och rätt låt vann tycker jag, om man bortser från Loreen förstås.

Likes

Comments


Goddagens!
Huset är städat, Daga är badad, tvätten är snart klar och nu väntar ett jobbpass och sen är det freeedag!
Fredagspeppad redan idag som du märker.

I helgen väntar uteaktiviteter, middagsbjudning och planering av en klassåterträff. Har så mycket inspiration till middagen i huvudet så vet inte vad jag ska välja av allting ha ha. Och schlagerfinal är det med. Den låten vi hade bäst chans att vinna hela stora finalen med åkte ju ut i lördags så nu är det nästan så jag hoppas Owe Thörnqvist vinner, för vinna verkar ju det inte som vi vill iaf. Sverige förtjänar inte Loreen som resten av Europa pratar om efter chocken att hon åkte ut. Är benägen att hålla med. Euphoriaklass på låten och ett framträdande som fångar tittarna. Nej, hon ska inte komma här och tro något minsann verkar det som.
På med schlagerboan och heja Owe säger jag bara! (kanske ändrar mig när bitterheten lagt sig)


Nu till något annat, köttbullar. Och inte vilka köttbullar som helst. Såg ni Mästerkocken när Leif lagade köttbullar? Hans frus recept är det dessutom. Jag fick såklart lov att testa. Och herregud vad goda! Dom godaste vi ätit höll hela familjen med om, (utom lilla Daga då som föredrar mamma Scans ha ha.)
Dom smakar precis som man vill att köttbullar ska smaka. Smakrika, saftiga, det här receptet har allt. Ni måste testa ni med. Jag använde precis som Leif limpa som jag rev på rivjärnet som ströbröd. Det ger en lite sötare smak. Jag testade även att spritsa ut bullarna och det var riktigt smidigt. Den rivna potatisen ger köttbullarna en luftighet sa Leif och ja, konsistensen på dom är perfekt.

Du behöver till 4-6 portioner:

400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gula lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning

Gör så här:

1. Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.

2. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.

3. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.

4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

5. Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i smör.

Servera med kokt potatis eller mos, rårörda lingon och inlagd gurka.




Dukningsnörden i mig är och på gång och kollar på påskdukningar. Ja, vaddå, det är ju bara en månad kvar. He he..

Förra året såg det ut som här ovanför hos mig. Jag älskar pasteller och det guldiga så det blir nog något liknade i år.
Vill du ha fler dukningstips så klicka här. I inlägget kan du klicka på bilderna om du vill se dom större.

Ha en bra dag!

Likes

Comments


Nu har ju semmeldagen redan varit men om du mot förmodan missade den, eller vill äta semla igen för att det är så himla gott, så kommer recept på en jättegod semmeltårta här. Det är så festligt att göra en sån här tårta tycker jag. Enklare också än att göra flera små. Dessutom kan du ta så stor bit du vill. Skära en smal liten eller ta en så stor bit som samvetet räcker till.
Jag bakade den här just till själva semmeldagen så hela familjen fick mumsa. Sen fick världens snällaste grannar varsin bit också. Nästa gång tänker jag göra en sån här fast med saffran. Vårat konditori Kaffestugan serverar nämligen saffranssemla som är min favorit.


Du behöver till en tårta, 10-14 bitar:

25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl


Pensling:

1 ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgrädde

Garnering:
florsocker

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.

4. Montering: Skär ett lock på semlan.

5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.


Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!

Recept från Tidningen Hembakat.


Favoritblomman!


I eftermiddag beger jag mig mot jobbet. Daga lämnar jag av på Jockes jobb istället för förskolan som ringde på fm och berättade att det ev var ett fall med magsjuka på hennes avdelning. Suck.... Det är en tillfällig lösning, hon får ta med surfplattan så sitter hon där i stolen den lilla stunden det rör sig om. Vi har i princip inga som kan hjälpa oss med barnpassning vilket känns speciellt jobbigt i såna här situationer. Ni som har mor och farföräldrar som ställer upp när det kniper, ja även när det inte kniper förstås, var rädda om dom och lite extra tacksamma. Dom är guld värda när dom finns och något som vi verkligen saknar!

Likes

Comments


Hej hej! Har kommit hem efter jobbhelgen och landat i soffan en stund.

Den här soppan lagade jag förra veckan, har haft den på min testarlista ett tag. Supergod, enkel, mättande och vegetarisk. Testa den här idag, meatfree monday och allt.

Du behöver till 4 port:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
400 gram sötpotatis
1 msk olja
0,5 st röd chilifrukt
500 gram krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 dl röda linser
4 dl kokosmjölk light
2 st grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
basilika

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär sötpotatis i bitar. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjukar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka 15 minuter.

3. Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs.


Receptet har jag hittat på Tasteline.


Till soppan bakade jag Leilas Foccacia. Jag bakade ut hela satsen på en plåt och hade parmesan på ena halvan och rödlök på den andra. Såå gott!




Nu, njuta av tystnaden och ladda för att hämta barnen så småningom.

Jocke berättade att det stod en lapp på förskolan om magsjuka imorse igen.
Det har varit någon som fått hemma under helgen och då är smittan inte på förskolan förhoppningsvis.
Då brukar vi ha Daga där, men så fort det blir ett fall på själva förskolan har vi henne hemma.

Så jobbigt att leva med det här över sig hela tiden med allt vad det kan innebära för Daga om hon får magsjuka. Längtar tills kortisolbristen är över, och tills magsjukesäsongen är över. Den har hållit i sig konstant den här vintern och det har inte varit många dagar lappen om magsjuka varit borta tycker jag.


Ha en bra dag!

Likes

Comments


Hej!
Vi har haft en jättemysig men intensiv vecka jag och tjejerna. Vi var på bio och såg Vaiana i tisdags, såå bra! Rekommenderar er som har barn att gå och se den. Igår besökte vi Vasaloppstältet och mässan, barnen tyckte jättemycket om att vara där och smaka på det som bjöds, testa massagekuddar m.m.
2 tidiga sjukhusbesök då vi gått upp i ottan känns det som, middag med vänner och ett besök i min fina väns helt nybyggda hus har också hunnits med. Slalom och pulka likaså. Det bästa med veckan, barnen har haft superkul ihop och har knappt bråkat alls! Plötsligt händer det....så skönt!

Här kommer ett gott recept till fikat i helgen. Härligt kladdiga och chokladiga muffins med ett gott fluff med smak av lime uppepå. Jag fick 7 st av den här smeten i Nicolas Vahe formarna. Har du lite mindre formar så räcker smeten till 12 st.


Muffins:

2 ägg
2 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
4 msk rapsolja
100 g smält avsvalnat smör
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Topping:

300 g färskost
3/4 dl florsocker
1 dl vispgrädde
1/2 msk finrivet limeskal (+ extra till garnering)

Till garnering

Färska blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Muffins: Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt. Tillsätt olja och det avsvalnade smälta smöret.

Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke. Vänd sedan ner i äggvispet.

Fyll smeten i medelstora muffinsformar till 2/3 med smet.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Topping: Vispa färskosten med florsockret slätt med elvisp.

Tillsätt grädden lite i taget, under fortsatt vispning till en fluffig topping. Rör ner limeskalet.

Spritsa eller klicka toppingen på muffinsen.

Till garnering
: Garnera gärna med mer limeskal och blåbär.


Recept från Ica





Sötaste lilla Emmy var på besök häromdagen. Elin blev stormförtjust, och inte bara hon utan vi allihopa.


En ganska vanlig syn här hemma.


Nya rosa toner i soffan. Och en ny underbar och taggig förvaringsask från Jotex pryder vårat bord.

Nu är det strax dags att bege sig mot jobbet och min jobbhelg. Wish me luck att hinna fram i tid i Vasaloppstrafiken!

Trevlig helg!

Likes

Comments