Denna vecka har det varit fullt upp och väldigt intensivt i skolan. Igår hade jag föreläsning utan längre paus kl. 9-14, sedan en lektion kl.16-17 😴 Innehållet i kurserna är inte jättesvårt, men när alla fem kurserna öser på med massa information på spanska blir det genast svårare. Tur att jag har så fina kompisar som hjälper mig. I tisdags delade de ut gratis tacos på skolan 👍🍱 På bilden ser ni Diego och Sofia från min klass.
Utan dem vet jag inte om jag kommer orka terminen, vi kommer göra mycket grupparbeten tillsammans.

Igårkväll tog jag en springtur till en flod i närheten av mitt boende (Embajadores) och stötte på en häftig bro 😇
Blivit varmare nu igen, vilket är jätteskönt 🌞

¡Hasta la vista!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Helgen avslutades med en typisk svensk middag för mina rumskompisar. Jag lagade köttbullar, kokade potatis och morötter, med en tillhörande brunsås. En sallad och lite knaprigt bröd blev det till också. Det var väldigt uppskattat bland de olika nationaliteterna vi har här i huset, vilket var roligt att höra. Till efterrätt blev det en kladdkaka (utan vaniljsocker) med glass. Nästa söndag blir det en annan tjej som ska laga typisk mat från hennes, respektive land. Men de sa att jag hade satt ribban högt nu haha.

Första bilden är från ett av klassrummen jag är i. Lite gammalmodigt är det, men det funkar. Huvudsaken är kunskapen och gemenskapen. Idag hade jag projektkursen och det var intressant, rolig, med en inspirerande lärare.

På kvällen tog jag en sväng förbi en ny ishall och en ny klubb, Sporthielo i nordöstra Madrid Hortaleza. Ishallen "Palacio de hielo" ligger i ett köpcentrum och är därför ganska varm. Men isen var bra, dock var grupperna lite för mycket nybörjare. Ishallen ligger närmare än den förra och med bättre förbindelser. Får se hur jag gör. Problemet med den andra klubben var att de har som krav att man måste åka alla dagar i veckan. De träningarna var så tidigt på em och jag har föreläsning ibland då. I den nya ishallen är träningarna senare. Vilket dilemma va? Nu ska jag iallafall sova, godnatt.

¡Hasta la vista!

Likes

Comments

Lördagen var en annorlunda och spännande dag. Jag, tillsammans med många andra utbytesstudenter som också har sitt boende med "Aluni", var ute på en exkursion. Först tog vi buss ca en timme till ett naturskyddat område som heter Sierra de Guadarrama. Här visade sig naturen från sin bästa sida. Mycket skog och stora träd, dalar och bergstoppar. Vi började dagen med att vandra i ca tre timmar längs en led. Wow va stort och fint det var! Utmattade efter den långa vandringsfärden tog vi rast vid ett litet hus, som bostadsföreningen äger för sociala sammanställningar. Där blev det grillning!

Detta var verkligen en häftig upplevelse och en stor kontrast mot storstadens tumult, bara några kilometer därifrån. Man kan ju tro att det är två olika länder...

¡​

Likes

Comments

Fredag var en relativt lugn dag. Hade lektion kl. 16-18, denna gång handlade det om turbiner och fossila bränslen. Intressant men många svåra termer som jag måste lära mig haha :)

På kvällen träffade jag äntligen Pedro!!! Han var utbytesstudent för ca 1,5 år sedan i Karlstad och jag var då hans fadder. Nu blir det ombytta roller och han får visa mig runt i Madrid istället. Det är väldigt skönt att känna någon lite bättre i denna gigantiska stad! Han studerar filmteknik på Universidad Carlos III i Madrid och ska precis påbörja sin master. Vi startade kvällen på denna antika bar nära Puerto del Sol (verkligen centrum i Madrid). Där åt vi bacalao frito (friterad torsk) och det var gott.

Sedan drog vi vidare till ett lugnare ställe med lite mindre folk. Där åt vi patatas bravas, croquetas och pan con tomate y jamón serrano (enligt ordning på foton). Allt var väldigt gott, men jag var också utsvulten innan. Det jag tycker allra bäst om vad gäller den spanska matkulturen är att man ofta äter många mindre rätter, vilket gör att man får smaka på mycket olika typer av mat. Det mesta är väldigt gott och billigt jämfört med Sverige. All mat och dryck för oss två under fredagskvällen gick på ca 25€ på båda matställena totalt.

Runt 22-tiden svängde vi förbi Hotel Puerto América. På 13e våningen fanns en takterrass där "Rooftop Skyparty" ägde rum. Det var väldigt exklusivt och glashissen gick på utsidan, vilket gav mig lite svindel av den höga höjden. Men wow vad fint det var! Som topp på kvällen unnade jag mig en exotisk drink "Mai Tai" och den var riktigt söt och god.

¡Hasta la vista!

Likes

Comments

Igår torsdag 14 sep blev det picknick i Retiroparken med klasskompisarna Diego och Sofia, plus andra kompisar som redan är examinerade sedan året innan. Temat var att jag skulle få provsmaka olika typiska, spanska maträtter. Det var så snällt av dem alla att anordna det för mig och visst var det häftigt att få ta del av den madrilenska matkulturen.

Till vänster ser ni "Salmorejo", som är en tomatsoppa toppad med ägg och skinka.

I mitten syns "Morcilla con arroz", liknande den svenska blodpuddingen.

Till höger den omtalande "Tortilla de patata".

Till vänster "Pan tumaca", en tomatröra på baguette.

Till höger en dessert bestående av chokladkaka och oreo.


Lyckad dag blev det verkligen!

Kände mig bättre från förkylning, så på em tog jag en sväng förbi ishallen i Majadahonda och tränade ett pass. Det var en vecka sedan sist nu... Tänk att jag redan har spenderat två veckor i Madrid, tiden går så fort att man inte hinner tänka efter. Men roligt och lärorikt har jag det allt!

¡Hasta la vista!

Likes

Comments

Idag har det varit en lång och tråkig dag här. Jag har känt mig jättetrött, hängig och haft ont i halsen. Trots det måste jag säga att det flyter på med sakerna här för mig. Imorse tog jag en sväng förbi universitetet för att byta den där omtalande kursen... Två timmar senare gick jag därifrån med ett leende på läpparna - jag hade lyckats, äntligen. Det administrativa är inte direkt tipptopp här i Spanien, Hakuna Matata är en bra beskrivning av den spanska arbetsmoralen. Men med lite tålamod kommer man långt! Nu kan jag stolt presentera höstterminens kurser för er (översättningen kan ni få klura ut själva):

Evaluación del Impacto Ambiental

Análisis Integrado Energético y Ambiental de Sistemas

Gestión de Espacios Protegidos y Vida Silvestre

Organización y Gestión de Proyectos

Recursos Energéticos y Medio Ambiente

​Inte nog med detta, jag fixade idag även universitetskortet som ni ser till vänster. Till höger syns transportkortet laddat med enbart 20 euro/månad och då kan jag åka kollektivt i hela Madrid. Det kallar jag studentvänligt!

¡​Hasta la vista!

Likes

Comments

Idag blev det en spännande dag. Jag mötte upp Diego och Sofia från klassen jag ska gå i (Ciencias Ambientales). Tillsammans besökte vi kända platser i Madrid. Vid lunch svängde vi förbi detta fantastiska fikaställe, inrett som en trädgård.

Det känns så roligt att lära känna andra människor och alla är så hjälpsamma här!

Förmiddagen började med ett besök på Museo del Prado. Detta konstmuseum är bland det kändaste i Madrid och innehåller verk av Francisco de Goya och Diego Velázquez. Att vistas innanför de skulpterade väggarna ger en mäktig känsla av att på något sätt vrida tillbaka tiden.

Sedan begav vi oss till Plaza de España, där på bilden längst till höger syns skulpturer av Miguel de Cervantes med hans figurer Don Quijote och Sancho Panza.

Vi gick förbi det egyptiska "Templo de Debod", men tyvärr var det inte öppet för allmänheten att gå in idag. Bättre lycka en annan dag! Till höger syns en trädgård till Palacio Real.

Dagen avslutades med glass på Plaza Mayor och en shoppingrunda. Jag köpte en topp, en kjol och ett par shorts.

¡Hasta la vista!

Likes

Comments

Idag har jag varit hängig, krasslig i halsen och trött. Har suttit inne i lägenheten och läst lite, gjort en stor portion med pannkakor och sett på serien "Ministerio del Tempo". På senare delen av em så var jag tvungen att göra någonting. Tog metro till Palacio Real de Madrid och svängde förbi operahuset på samma gång. Visst är det vackert och något lite väl massivt där man på backen står o kikar upp mot de välsmyckade fasaderna. Nästa gång ska jag gå in och kika på detta underbara, historiska kulturarv.

En lustig sak är att poliserna ofta tar sig fram med häst här. Antar att det är bäst med tanke på de krokiga och smala gångarna som omringar många delar av staden.


¡Hasta la Vista!

Likes

Comments

Igår gjorde jag besök till den (lilla) staden Toledo på  drygt 83 000 invånare. Jag åkte med "Smart Insiders" som anordnar resor och aktiviteter. Bussresan dit tog ca 50 min, men som tur var hade jag med mig Frank (arkitetstudent, Kanada).

Till höger ser ni bilder på staden en bit ifrån. Snacka om höjdskillnader! Alla ovannämnda invånare bor dock inte innanför den omgivande muren. 100 m nedanför staden slingrar sig floden Tajo.

Toledo bär på mycket spännande historia. Detta var Spaniens huvudstad innan Madrid blev det. år 1561 Judar, muslimer och kristna invånare har sedan länge tillbaka tagit del av staden.

Konstnären El Greco (Domenikos Theotokopoulo) flyttade till Toledo 1577. Född på Kreta och studerade till renässanskonstnär i Venedig, innan han kom till Spanien. Han målade porträtt och altartavlor.

Många väljer att gifta sig i några av Toledos många och fina katedraler. Väntetiden lär vara ca ett år...

Spaniens näst största katedral finns i Toledo och syns här på vänstra sidan. En riktigt tjusig och magnifik syn!

Så har vi de klassiska figurerna från den första moderna, komiska riddarromanen i spansk historia. Don Quijote de La Mancha skrevs 1606 av Miguel Cervantes och sägs lite kryptiskt utspela sig i Toledo. Vänster - Sancho Panza. Höger - Don Quijote.

Mannen, myten, legenden; Miguel Cervantes, född 1547 i Alcalá de Henares, Kastilien och död 1616 i Madrid.

Likes

Comments

Dessa tre bilder ovan representerar torsdagen. På fm hade jag två lektioner i skolan, den ena kursen handlar om analys i energi- och miljösystem, den andra om naturreserverade områden. Det var intressant och jag försökte hänga med så gott jag kunde.

Efter skolan blev det en fikapaus på llaollao med Frozen Yogurt, som smakar lite annorlunda än i Sverige men är jättegott. Sedan bar det av till Majadahonda och ytterligare en isträning. Åkte mitt långprogram, varav tränare frågade "Är det ett seniorprogram med trippelhopp?". Tydligen får man två program när man hoppar tripplar... Det är kul med lite nya övningar och tips tycker jag, det enda är att ishallen ligger en bit bort från mitt boende.

På kvällen blev det mingel på "Meet and Speak" med massor av andra utbytesstudenter.

¡Hasta la vista!

Fredagen! Jag var trött igår så det blev inte så mycket gjort. Skola på em kl.16-18, vilket känns sent med vad man är van i Sverige. Men då solen inte går ner i Madrid förrän vid halv nio så känns det fortfarande som dag på senare delen av em. Hade en kurs om energi- och miljöresurser, kände att jag hängde med bra. Dock var vi bara tio studenter av kanske 50 som borde vara där haha... Det är lite strängare med skolan här. Man får max komma 5 min sent, sedan stängs dörrarna. Inga mobiltelefoner och enbart vatten får drickas under föreläsning. Passade på att ta den officiella kau-bilden också!

På kvällen blev det middag ute med rumskompisarna, det känns roligt att vi hittar på saker och umgås. Alla är snälla och roliga, vi pratar spanska för det är språket alla kan och förstår bäst. Fotot längst ned är på en "Tortilla de patata", en vanlig maträtt i Spanien. Jag tycker den är sådär och denna var det en kompis som åt.

¡Hasta la vista!

Likes

Comments