(Hej) ...och på tal om protein; hemmagjord proteinbar recept häär! Nu kanske ni tycker det är konstigt med tnak e på att jag i förra inlägget nämde att jag tycker att protiein-trenden/näswtintill besatthet kan gå till en överdrift men som jag skrev så förrutom att kissa ut överbliven protein så kan kroppen (vid snabbare resultat) stoppa nedbrytningen fortare om man får i sej några gram protein efter träning (lixom kohydrater för o få energi iggeeen. Proteinbars som finns att köpa är la enligt mej nästintill ett alternativ till chokladkaka, fast med protein då... om man vill ha en faktiskt hälsosam kaka och spara en hel del pengar skulle jag rekommendera att göra egen. Rätt go faktisktt och mycket bättre än många som finns i butik. Bra mellis/uppladdning eller snacks.. raw-bollar/protein-bars/energi-bars.. ja listan kan göras lång på bra, mellanmål som är lätta att ta med och som man kan tjäna en liden slant på då istället för o köpa en varje gång.

Receptet som jag utgick ifrån hittade jag på en /ptemma.se/ mrn jag gjrode om det lite till sååhär:

1 banan

15 dadlar (jag tog istället 3 bananer extra då vi ickle hade några dadlar hemma.)

1 1/2 dl kvarg. Naturell eller smaksatt beror på hur man vill ha det ju, chojlad kanske är att föredra vid smak men jag tog le naturella.

1 dl mjölk

1 dl äggvita (flera dl om man icke har kvarg.)

1/2 dl kakao

jag la även till 1 msk kanel och drog då ner något på kakaot

1 tsk bakpulver

1) Ugn 200 grader. 2) Mixa alla ingredienser i en mixer tills det blivit väl blandat. 3) Bröa o smöra en form. Kokos kan vara rätt gott att bröa med hihi. 4) Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 min (kolla alltås efter 15 min. Min behövde bara 15 då.) Done! Förvara i kyl- låt dem frysa någpt. Dem skall inte vara hårda, men inte kladdkaka riktigt heller... Om man vill göra dem lite lyxigare kan man ju alternativt doppa dem i mörk choklad eller jordnötssmör. Tastyy

Lycka till med la vida protein.. skämt å sidor nu ska jag sätta på serien "filter" som går på nelly.com (?) jupp.

Haj /jennyLekman


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Protein, protein...

en hälsotrend som har blivit öööverhypat eller ett faktiskt behov? Jag har hört att det proteinet som läggs till i form utav proteinpulver, proteinbars etc egentligen är helt onödigt då vi kissar ut det mesta istället för att plocka upp det då kroppen inte tar upp mer än 20/30 g protein per tillfälle. Råder det alltså en överkonsumtion utav protein som vi egentligen bara kissar ut och slänger en massa kronor på vassle, cassein, proteinglass, bars helt i onödan? Jag tycker att sådant här är rätt spännande hur mat faktiskt kan förändra och påverka än, både psykiskt och fysiskt. Det finns 20 essentiella aminosyror varav 9 utav dem vi får i oss i "normal"-kost. Alltså genom mat och dryck. De övriga 11 producerar kroppen själv bara den har tillräckligt med näringsämnen. Näringsämnen som B12, d, magnesium etc etc... ja jag skulle kunna skriva en massa, massa om detta ämne men i vilket fall så tror inte jag att protein är lika livsavgörande (alltså "tilläggsprotein i form utav pulver osv) som medier tycks få oss att tro, mycket kissas ut om man får i sej en stabil kost i övrigt. Dock beror ju detta såklart på motionsnivå/kön/ålder/arbete/klimat (!?); faktorer som spelar stor roll på energibehovet... för ifall man ligger vid ett rätt mastigt kaloriunderskott kan då kroppen använda protein som bränsle. Men då bygger man ju inga muskler utav dem, dem går ju till att fylla kroppen med energi för att systemet skall fungera. Om man dock tränar mycket pch vill ha snabbt intag utav aminosyror (protein) kan ju proteinpulver/bars etc vara att föredra då det är lätt att förvara och bara plocka upp på vägen hem... men som sagt, det är inte många som ligger i "protein-underskott" i dagens Suecia. Men som sgt, beroende på mål och rörelsenivå... men i många fall inte alls livsnödcändigt.

Trots detta har så många företag verkligen hakat på proteintrenden och vi konsumenter är inte mycket sämre själva; bara det finns en sisådär 20 gram protein i glassen är det ok? Well... undra om det är vi svenskar som är ett så lättpåverkat folk eller om... Protein i all ära, men inte ens vegetarianer bör vara superoroliga... 1,2-1,5 gram protein per kilo kroppsvikt/a dayy brukar man säga, o det kan man faktiskt på utan kött också. Jag tror mycket utav protein-hypen beror på den ökade vegetarismen. Och såklart fitspooo-trendish...

...Jag är dock inte mycket bättre själv, protein har varit mitt syre en gång i tiden; "bara det är protein är det bra" "protein, protein"... inte konstigt att hela vårt samhälle är rätt ätstört. Undra vad nästa trend blir... ? Fett för att det ger mer energi än kolhydrater och ger en långvarig mättnad... hmm eller det kanske redan vart trendigt*? Lchf?

Protein är bra, speciellt om man vill nå ett mål med träning, men protein är ett måste för alla. Ävne för dem osm inte "tränar". Lika viktigt som kolhydrater, grönsaker (tänk kostcirkeln.) Meeen... protein är inte allt; bara för att en glass innehåller några gram protein och kostgar 4 gånger så mycket som en "vanlig glass" behöver den inte vara något... extraaespeciale. Du behöver inte vara en sämre människa direkt för o käka något utan x gram protein. Du överlever ändå; promise... ;)


/jennyLekman

Likes

Comments

Hej!
Förutom att spise och baka pepparkakor i mängder och traska i snö har jag de senaste dagarna också...

...vart på kulturskolans klingande julkort i Sofia-kyrkan, faktiskt väldigt fint.

Bakat lussekatter (Oki det vart mina systrar som gjorde det mesta, snurrade några men slltså.. provsmakare vart min roll.)

...söndags och julmarknad i Gränna! Gränna är kanske inte speciellt stort, i princip en gata där allt händer hehe... men, så mysigt! Speciellt nu när set var julskyltning. På grevinnans investerade jag i ett Edblad armband (värt nu när man har köpt alla julklappar och då tyvärr Jenny det kunde vara smart... aja fint vart det!) vi provsmakade saffranspolka och jag fick med mej en mocka-stång hem trots att jag inte är en sucker för polka, men om man är i Gränna så...

Mina cozlysar i en butique med provsmaka utav fudge, polka och glödd. Nom. Jag tyckte det vart rätt kyligt, inte konstigt med tanke på att det är Sverige men alltså... fingrarna är istappar och tårna likaså... tur att det finns butiken å värma sej i <3
Haj /jwnnyLekman

Likes

Comments

When it all falls’ down, down
When it all’s falls down
I’ll be fine
Only fine

When it all falls down I’ll be sad.

2a advent och jag lät julen göra sej hörd. Pepparkaksbak i... 5 timmar (?!) inklusive pauser. Ikväll tänkte jag ställa mitt tålamod till prova; jag skall dekorera och sätta ihop mina 2 pepparkakshus. (Må hända att det blir ett och det andra går till att ersätts trasiga hus-delar med... hehe.)
Och snö... inget mer behövs. Snö <3

Update: jag står på en crosstrainer och 10 minuter till sen är det intervaller för hela slanten! Planen för dagen: marinbiologi, tandläkartid, psykolog, ben(?,) förbereda inför sista filosofi-redovisning och ja... så kan en rätt ordinär tisdag se ut,
Men... jag kan nästan känna mej stressad pga för få krav?? Jag som vart nära på att bryta ihop (okej det var jag i o för sej redan gjort x antal gånger) hela hösten på grund utav stress men alltså nu är stressen nästan outhärdligare, för det är så jobbigt att känna att saker och ting är jobbiga utan att egentligen veta orsak?
Alla julklappar inköpta, sista provet gjort, endast filosofi-redovisning, muntligt retorik och labbrspoort kvar. Och det är egentligen bara lappeapoeten jag behöver lägga tid på hemma.
Så varför är jag stressad? Ahh, måste saker och ting upplevas så komplicerat?
När det kan vara så enkelt?

/jennyLekman

Likes

Comments

haj,

...sokm rubriker lyder: vad vill du bli när du blir stor? Och vips, vips så är man enligt samhällets mått mätt "stor", eller i´alla fall vuxen, Så vuxen som man nu kan vara innan man fått barn själv. För jag tror inte att man riktigt blir vuxen förrän man själv kan ta ansvar över någon annan, prioritera dess behov före sina egna. Att lägga någon annans lycka före sin egna. I o för sej låter detta lite osm att blir kär men jag tror inte att det är helt olikt för den delen heller... Att prioritera någon annan individ högre än en själv.

...men som sagt, vad vill du bli när du blir stor? Så ofta när man som liten fick den frågan, ju yngre desto mer självförtroende. Jag ska bli artist /jenny 10 år. /Jag ska bli frisyr (jenny började bry sej om de yttre mer) /12 år. Jenny ska bli veterinär /13 år. Inredare... arktiekt: inredningsarkitekt!! /jenny 15 och fortfarande. Psykolog verkar spännande med, kanske polis... designer... Åh det finns så mycket som tycks verka intressant men varför kändes drömarna så mycket närmare när man var liten trots att man då faktiskt vart "liten"? Innan världen hade kommit emellan en själv och ens drömmar, klan det vara så?


/jennyLekman

Likes

Comments

Åh, den abolsut svåraste ekvationen enligt mej... "att nöja sej". För hur fasiken ska man veta vad som är tillräckligt när man nästintill alltid kan göra mer. Prestera liiiite mer. Det går lixom inte att få beröm en gång och sedan leva på det. Ständigt ställs man inför nya utmaningar lika ofta som det blir en ny dag, tyyp. HUR SKA MAN VETA VAD SOM ÄR TILLRÄCKLIGT- TILLRÄCKLIGT FÖR SEJ SJÄLV? MED SINA EGNA MÅTT MÄTT?

ahh... jag tycker verkligen inte att det är något lätt, alls... för att nöja sej med sina prestationer och på något vis klappa sej på axeln trots att man vet att man haaaade kunnat göra mer, det tycker jag ör imponerande. Jag kan i princip bara klappa mej på axeln och berömma mej själv om jag vet att jag har gått till det yttersta, krigat mej i mål. Gjort allt jag har kunnat, och oftast i det läget slutar det ju med ett "misslyckande". För man kan nå oanade höjder så att säga, någonstans tar ju prestationerna slut. Att nöja sej med att åstakomma ett sisådär medelmåtta-mått mätt och sluta när man är på top och veta att man NÄSTA gång har mer att ge. Det tycker jag är... imponerande. Att nöja sej, det är en konst det.


/jennyLekman

Likes

Comments

Jag skrev en sådan här rätt nyligen... i tink? Men då enbart la upp bilder, nu tänkte jag göra något liknande men ändå inte riktigt... För det där med julklappar; såå onödigt mycket stress för något som egentligen inte skall vara stress. Meningen är ju bara att man ska, ***eller ska och ska, men vill. Vill visa sina nära och kära uppskattning. Das why antar jag? Man vill så gärna, gärna visa dem man tycker om huuur mycket man faktiskt uppskattar dem men istället så blir det en ångest i säg. Beslutsångest för vad man ska köpa, eller kanske till vilka man ska köpa? Hur mycket man skall köpa etc.

Här kommer, kanske något som kan underlätta något för nååågon.

1: Matkasse var "årets julklapp" någon gång har jag för mej? Gör en egen "matkasse" med recept för några veckor, gärna nytänkande då man oftast hamnar vid samma rätter när man väl efter jobbet/skolan etc hamnar in la kitchen. Lite uppdatering där vore väl något. Att då köpa råvaror för någon vecka blir säkerligen uppskattat. Något nytt? Något udda? Pesto ifrån något annat märke än garant egna, pasta i annorlunda form? Vad vet jag, men det tror jag är en present som många vuxna skulle uppskatta då det garanterat kommer att komma till användning och man tjänar tid. TID, det så många vill ha men man rent konkret ej kan ge, eller?

2: På tal om matkasse, varför inte baka något eget? Det har man ju trots allt lagt både tid och hjärta på..? <3 recept på knäcke nedan (nyttigt, probablyy användbart så att säga, godare än köpt pluss att man vet vad det faktiskt innehåller. goodt.)


här nedan kommer ett recept på knäcke ifrån mathem. Jag har ej testat just detta men ett liknande...

ingredienser:

‎2 dl majsmjöl

 • 3: El numero trees. Presentbox, hemmagjord!? Jo, jag tänkte såhär att oftast vid juletider kommer de felsta butiker med presentboxar, mestadels kosmetik men likaså mat och smycken och... ja i paket-pris helt enkelt. Inte alltför ofta i jultema där man desvärre många gånger finner denna produkt senare vid mellandsrean. Attans, haha 2 dar efter att man gett/fått dis presentos. Därför tycker jag att det är både mer prisvärt och känns mer ... geunint att själv plocka på produkter och slå in lite fint till en eget så kallad presentbox. Typ köpa ett gott pukkah-te, special-olja ifrån den där lilla butiken i stan och marmelad ifrån julmarknaden man besökte i december- ...eller bodyshops standard-favorit smak på bodybutter i miniformat tillsammans med ett doftljus och en handkräm i smaken personen skall få tycker mest om istället för de tillfälliga juldofterna som retligt nog nästan alltid finns på mellandsrean, heheh. Ärligt, det känns ju inte superkul att den 26 finna alla dem julklapparna man gett bort/fått till halva priset, o lite blasse(?) på något vis kan jag tycka att dem tillfölliga juldofterna kan bli. Nu dansar julen ut och likaså alla presentboxar. Därav att göra en egen presentbox tror jag därför mycket på. Tiiips tips.


  Inte några reo´volutionerande tips men ändå lite tänkvärt för någon som just nu är på klapp-jakt!

  /jennyLekman -lycka ttiiill

  Likes

  Comments

  ...och vips så tänkte jag direkt att hmm, vänta "HUR skall ni fira jul"- med vem?/vart?/när?... eller nje den sista punkten vart väl rätt given dock men vart och med vem, Men för mej har det alltid känt så självklart att fira med släktn och familj så jag har aldrig ens funderat på något annat. Att åka till varmare breddgrader med familj eller vänner som vissa gör har aldirg legat mej i intresse. Jag älskar snö, jag älskar svensk vinter när den är vit för då är den som bäst! Ah, eller jo.. förrutom kylan då. En slask-vinter kan jag dock vara utan,

  Men i vilket fall... "hur ska ni fira jul": ska ni fira den med stressen ständigt närvarande. Självaste julafton är bara ett litet hål att för stunden få andas in lite frisk luft. Att få lätta på denn ständiga känslan utav att aldrig riktigt vara tillfreds. Att aldrig riktigt vara färdig?...

  ...eller tänker ni fira en jul utan förväntningar? Kanske lite nya rätter på julbordet, utan jultome och stjärnan i toppen?... eller tänker ni fira den på traditinellaste vis?

  ...tänker ni fira jul med en känsla av ... ja tillfredsställesle. Lugn, harmoonnyy. Slutet på året och ja, så det vart det året, Snart dags för nya tag, och kanske en nystart för somliga?

  Who knows; hur skall du fira din jul? du avgör ju.

  /jennyLekman

  Likes

  Comments

  Hejsan.

  Idag är det 2a advent, lucka 10 (2 veckor kvar till självaste julafton) och nobel-dagen. Jag sitter just nu framför tv:n och förundras hur man kan 1) välja att gå in såå in ii i något (okej om man brinner för något har jag ändå förståelse...) 2) Att få nobelpris i fysik... fyyy-siik?! Mission impossible?... Nåväl, det finns människor för allt och vissa "roller" kan man ju egentligen mest bara vara tacksam för att någon annan tar. Att någon annan brinner för, för allt passar ju inte en själv, inte sant?

  Helgen, helgen som var: desvärre rätt mycket besvikelse kontra ångest. Planer som inte blev av, mycket tid för mej själv, tid för mej själv att grotta ner mej i lide ångest mumma. Nä, skämt å sido men jag ska vara ärlig med att jag har så svårt för när planer ändras. Jag vill att saker och ting ska bli som man sagt från början. Jag rättar mej kanske lite väl efter vad andra tycker och känner, och nä det är inte någon annnans fel, det menar jag inte men det jag menar är att jag borde börja lyssna på vad jaag vill. Anpassa min dag lite efter mina behov, och inte lägga hela min planering efter hur andra vill ha det. För i slutändan blir jag mest bara stressad över att saker och ting inte blir som bestämt, och den besvikelsen... den slutar alltid med... hetsäning? dämpa någon slags stress?... I vilket fall så hade jag hela helgen uppbokad men hux plux blev inget utav det av, tyvärr :/

  ...Istället fyllde jag dock tiden men julstök. Skönt efter att ha skrivit sista provet för i år i fredag, woho. Biokemi hajhaj. Så i fredags kväll julpyntade jag mitt rum, köpte klart alla alla julklappar... I lördags vart jag på "fisk-markand" med mamma, tränade kondition och ben, bakade pepparkakor och åt lussekatt och räkor. Ja inte tillsammans alltså... såg sedan på film con mi padra, bakade ännu mera pepparkakor... och förresten.. jag var på klingande julkortet i Sofiakyrkan med!! Idag fick jag mej en någorlunda sovmorgon (oki somnade ´halv 5 så kanske inte sådär alltför mycket sömn ändå,) och vaknade upp till... ETT SNÖ PARADIS <3 snötäckta grenar, barn som åker stjärtlapp, snö snö snö. Jag älskar snö! Så med kameran och ett varv runt vattenledningparken, verkligen så fint <3 Sedan åt vi mat och begav oss mot Gränna för julmarknad. Det var jag, mam, och de två H:n. Ett Edblad armband fann jag behövligt och en polkagris just för att vi faktiskt vart i Gränna. Gränna är ju klart mysigt, men vart fanns snön? Den var kvar i Jönköping vilket såklart vart lite synd... Jag ber till gudarna för att snön ska hålla i 2 veckor till, snellaa <33 Rygg, solsidan och nobel, jupp en söndagskväll. Dag 10. 10 utav 24. Snart så. JAG LÄNGTAR, jo faktiskt.

  /jennyLekman

  senaste gången jag skådade snö, iishhh....

  Likes

  Comments

  ...19 år och jag är kvar.

  Jag är kvar i staden jag bara vill bort ifrån.

  Jag är kvar i känslor jag vill fly ifrån.

  Jag är kvar i stressen och pressen som trycker ner mej (en?)

  Jag är kvar i något som jag så lägne jag vill minnas ha velat bort ifrån.

  Jag är kvar i en person som jag inte längre vill va.

  Jag är kvar i gamla tankebanor.

  Jag är kvar i ett gammalt mående.

  Jag matas ständigt om hur det var och är här.

  Jag är kvar där ingenting förändras.

  Jag är kvar.

  Jag

  är

  kvar

  ?

  Men inte så länge till.

  För snart, snart är det jag som vinkar mot det som höll mej kvar i något jag inte ville vara. Fast jag är ändå så rädd. För tänk om flykten härifrån blir en nedgradering? Tänk om det bara är mej själv jag tänker fly ifrån? Då är ju all längtan till spillo. För mej kan jag ju inte fly ifrån? Hur långt jag än må flyga.

  /jennyLekman

  Likes

  Comments