Här om dagens scrollade jag Aftonbladets sport sida. Där dök den här artikeln upp:"Det är äckligt mycket pengar".. Jag kände igen citatet då jag varje söndag lyssnar på Maja Nilsson och Sanna Dahlströms podcast Livet på läktaren. När jag såg artikeln stannade jag upp och tänkte att det där är säkert taget ur sitt sammanhang. Vilket det också var.

Imorse tittade jag igenom Maja Nilssons blogg och det första inlägget som dök upp hette "Ny dag/A new day". Maja skriver: "Jag visste inte om jag skulle skriva om det egentligen men det känns som om att låter jag det bara vara, så är det som om att jag tycker det är okej. Det som har hänt är egentligen ingen stor grej, eller det beror iochförsig på hur man ser på saken, för mig kändes det väldigt jobbigt men för en annan kanske det inte hade märkts. Ett citat från vår podcast Livet på läktaren har formulerats om helt och hållet, tagits ur sitt perspektiv och tryckts ut på flera tidningar. Det låter som om att jag har tappat förståndet och har svävat iväg, det som bara skulle handla om en vanlig matchdag har blivit till att jag är en bortskämd jävla hora som bara ska hålla käften och passa mig. Tråkigt också att de svenska tidningarna inte gör någon research själva utan kopierar hela texten från England och tror att det är fakta."

Maja skriver att det egentligen inte är en sån stor grej men det tycker jag absolut att det här är. För Aftonbladet sysslar inte med journalistik här och jag blir på riktigt arg när sån här artiklar skrivs. Här lägger jag ner tre år av mitt liv, av min tid på en utbildning och som jag dessutom tar studielån för. Allt för att lära mig om journalistikens roll samhället. Om hur journalistiken har en makt att kunna påverka människor men med det kommer också ett ansvar. Vi lär oss om pressetik, objektivitet, hur man presenterar nyheter och vad som faktiskt är en nyhet.

Att Aftonbladet och även expressen skriver en artikel om detta utan att 1. lyssna på podcasten. 2. Ringa Maja och fråga vad tänkte du om det här, utan hänger bara ut henne precis som dessa vidriga engelska tidningar gör (och vi ska återkomma till varför dessa tidningar är vidriga). Aftonbladet och Expressen hade kanske kunnat sätta det i ett större sammanhang. Exempelvis hur sjukt det är att kulturen är så inom klubbarna, att man "måste" ha en loge? Eller att det är äckligt mycket pengar inom fotbollen vilket faktiskt är äckligt och att detta är ytterligare ett bevis på det. Eller man kanske hade kunnat undersöka vart alla dessa pengar går? Vem får dem? Får han som städar logen dem? Hur mycket får han av det? osv. Man hade kanske kunnat höra med fler personer inom fotbollen, hur ser de ut i er klubb? Man hade också kanske kunnat ta upp kvinnosynen i Engelska medier?

Att hänga ut Maja Nilsson på sportsidorna för något hon sagt i sin podcast och som de svenska tidningarna dessutom tar ur sitt sammanhang och rewritar från två tidningar som kan ha bland den värsta kvinnosynen som finns, det är äckligt. Alla dessa kvinnor ÄR någonting! De är egna personer med egna liv, drömmar och ambitioner. Nedan hittar ni två printscreens från The Suns sportsidor (tagna idag). Den första handlar om Pollyanna Woodward och hennes man som fått barn. Woodward är programledare och om man googlar så finns det MÅNGA bilder på henne när hon bär kläder. Men varför välja en sån? Bilden under är en klassisk "kolla vad snygga Baryen München spelarnas fruar" är. USCH! DESSA KVINNOR ÄR INGA OBJEKT. PUNKT.

Om man lyssnar på sportbladets PL podd så brukar de ibland kommentera vilken trovärdighet nyheterna som sporttidningar runt om i Europa har. The Sun och The Mirror brukar där inte stå högt i kurs, men kanske borde sportbladet sluta med detta. De svenska tidningarna hade all möjlighet i världen att göra riktigt journalistik av detta. Istället sjunker de till en ny nivå av skvallerblaska. Kanske bör de ifrågasätta vad de vill sända för signaler, vad de vill med sin journalistik och om de ens bedriver journalistik i vissa fall. Att det här ens klassas som en nyhet, och dessutom som en sportnyhet är absurt. Maja pratade modigt och ofiltrerat kring en sak som inte ens kan vara en nyhet om man som sagt inte sätter det i ett större sammanhang.

I min skola tar man inte sportjournalistik på allvar. Sportjournalistiken har gått från att vara en inriktning på programmet till att bara vara en enklare uppgift. Jag börjar förstå varför. För vem kan på riktigt ta sportsidorna (och då menar jag inte alla tidningars sportsidor) seriöst när det är nöjesnyheter och kvinnoförnedrande artiklar som skrivs? Nu får ni faktiskt skärpa er. Har ni inget annat att skriva om? Något viktigt att granska? Någon spännande sporthändelse? Och för gudsskull om ni skriver om en människa så måste hon ju få förklara sig. För vad bidrog den här artikeln till? Blev det en mer nyanserad debatt kring pengarna i fotbollens värld? Belyste den problemet med att engelska medier inte kan hantera kvinnor på ett värdigt sätt? Eller hjälpte den bara till att sprida en förvriden bild av en tjej som inte på något sätt förtjänar detta? Jag förstår att ni fick många klick på grund av detta. Men det enda ni har skapat med detta är hatisk debatt kring en person ni inte känner.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det är söndag idag och oj vad jag älskar söndagar. De är så kravlösa och speciellt efter att jag vaknat upp och känt mig sjuk. Den sjukdomen gick snabbt över och jag har fått en del gjort så som plugga och städning. Jag har ju faktiskt en egen lägenhet nu. Det kanske låter lite konstigt men det är över fyra år sedan som jag hade ett ställe som bara var mitt. Innan har jag bott i mina resväskor och flyttat från olika soffor till andrahandslägenheter. Aldrig har ett ställe varit mitt. Men nu ni har jag ett ställe som är mitt och som passar mig som handen i handsken.

Jag bor i en källarlägenhet men det är inte så jobbigt som jag trodde det skulle vara att inte ha fönster. Det är nästan bara skönt för man sover bra om det är mörkt och man slipper ju putsa dem. Det saknas fortfarande lite saker, men var sak har sin tid och jag tänker inte stressköpa saker. Om det är en sak jag har lärt mig under mina fyra år som boende i en väska är det att saker inte betyder så mycket och vad ska du egentligen ha dem till? De tar ju bara plats!

Så ju mindre saker desto bättre, även om det just nu är lite väl spartanskt här.

Imorgon är det en ny vecka och om exakt en vecka åker jag till Tyskland! Så fantastiskt att få vara där igen. Längtar redan och hoppas på bra väder så man får lite sensommar innan vintern drar in.

Likes

Comments

Nu har jag varit hemma i Sverige och Umeå i två veckor. Brännan från Grekland kämpar för att hålla sig kvar men jag liknar ett av alla björkträd här i Umeå som håller på att tappa sina löv. Det känns som jag varit här i en månad och ändå är det knappt en halv. Men det är nog för att jag oftast gör så otroligt mycket saker. Det är sällan jag inte har något att göra på en dag.

Jag har ju just nu två extrajobb (vilket jag lovade mig själv förra våren att inte skaffa, och det gick ju så där). Samtidigt pluggar jag ju 100 procent på universitetet och läser dessutom extra 15 poäng spanska den här terminen. Många undrar ofta om jag någon gång hinner ta en paus, men mina pauser är oftast att ligga i sängen och skriva skolarbeten och för mig är det okej.

Idag var det ett moment i skolan som jag hatat de senaste två veckorna. Mest för att jag ofta tycker att det känns meningslöst att skriva artiklar för en tidning som ändå ingen läser, men så var det inte idag. Utan idag var jag och två andra tjejer redaktörer och vi hade fått temat kultur och utrikesjournalistik. Våra uppgifter var att fördela nyheter till klasskompisarna och de skulle i sin tur dra ut på uppdrag eller ringa runt och ta intervjuer. Sedan skriver dem artiklar och därefter läser vi igenom och publicerar samt skickar ut på sociala medier.

Jag hade ont i magen inför den här dagen och kände bara nej jag sjukskriver mig och stannar hemma för att slippa skämmas över något. Tur jag inte gjorde det, istället blev det 16 stycken fantastiskt bra nyheter om högt och lågt och många allvarliga ämnen som EU och Sveriges framtid inom NATO eller Eurozonen. Fantastiskt jobb av alla mina klasskompisar och av mina girls som rodde det här i hamn.

Nu ska jag bara skriva en krönika och sedan är det typ dags att sova igen. Imorgon har jag en ledig dag men måste dock plugga hela dagen då jag jobbar i helgen och inlämningen är på måndag.

Bjuder på tre bilder ur min vardag. Två selfies som visar hur olika mina dagar kan se ut. Förra helgen jobbade jag först som sportjournalist och sedan som försäljare på Rituals. Två skilda världar som jag verkligen älskar att ha.

Samt standarden i mitt liv - cykelturerna. Det blir några per dag och ofta tidigt på morgonen då jag har 20 min till skolan.

Imorgon är det fredag! och tur är väl det..

Likes

Comments

Jahapp, då har det gått en vecka sedan jag landade i Umeå igen. Det känns verkligen som att jag knappt varit borta och som jag nu varit här i över två månader. Men det har alltså bara gått sju hela dagar. Jag håller på att koka rödbetor då det är en av rätterna jag överkonsumerade i Grekland.

Det är skönt att vara tillbaka. Att få som en nystart i skolan efter att ha varit borta hela sommaren. Jag är ju helt ärligt inget fan av Umeå så man kan ju undra varför jag bestämde mig för att flytta tillbaka, men det är lätt att vara efterklok. Har svårt att sätta fingret på vad det exakt är som jag inte gillar i Umeå men jag och staden klickar bara inte och så blir jag sjukt irriterad på alla ombyggnationer. Det jag dock är nöjd över är min nya lägenhet som är överförväntan. Den har sina brister men så fräsch och lagom stor. Dock saknas det lite grejor än men det tar sig! Det bästa är dock att jag bor nära min kära så jag slipper åka runt hela stan för att träffa dem.

Jag är i alla fall tillbaka i skolan och den trivs jag också väldigt bra med. Har jättesnälla lärare och schemat är alltid så lagom stressigt att jag hinner med alla mina andra jobb och sysslor. Till helgen blir det mer journalistjobb i Ö-vik den här gången, och det känns ju superspännande att få testa på en annan redaktion!


Likes

Comments


Jag har nu i exakt 1171 dagar flängt mellan Tyskland och Sverige. Varför jag gör det är för att den person som förstår mig absolut bäst bor där och jag inte är född tysk eller permanent bosatt mig där.
För oss har det alltid varit självklart att vara med varandra men det har också, och här kommer den absolut viktigaste delen som gör att detta förhållande funkar, alltid varit självklart att vi ska låta varandra göra det som den personen mår bäst av att göra och vill göra.

Vi har alltid förstått att vi kommer från olika länder och att avståndet aldrig varit det som fått bestämma villkoren. Vi väljer varandra och då spelar det faktiskt ingen roll om vi är ca 15000 km ifrån varandra.

Självklart så suger det ibland. De gånger man vill ha den där kramen, eller inte får tag i den andra pga världens sämsta internet eller mottagning på telefonen. Men det kommer aldrig väga mer än vad de dagar vi har ihop.

När jag skriver detta så sitter jag på planet på väg från Tyskland tillbaka hem till Umeå. Det blir en hel del resor och en hel del pengar. Om året snittar jag 45 resor och man har numera lärt sig var man bäst äter på olika flygplatser. Var det är lugnast, vilka kläder man bör ha på sig när man reser och vad man bör ha i handbagage och vad man bör ha incheckat. Det är en del av detta flängande och en del av mitt liv. Jag brukar skämtsamt säga att långdistans är det bästa förhållandet - förutsatt att ni kan komma överens om det ovannämnda kriteriet. Jag har mycket tid att lägga på träning, utbildning, vänner jobb osv. Samtidigt som jag får ha semester ofta och besöka ett annat land. Självklart krävs en del planering och som sagt det är inte gratis men det har kort och gott sagt för många fördelar för att inte ge det en chans.

Målet är såklart att någon gång bo tillsammans och det har vi ju faktiskt testat på. Jag spenderade ganska exakt ett år i Tyskland och jag tänkte kort berätta små saker som jag älskar med landet.

1. Bagerierna - jag älskar att man äter nybakt färskt bröd billigt i Tyskland. Det är så fantastiskt att varje dag kunna köpa gott bröd utan några tillsatser för att det ska hålla sig fräscht i två veckor. Hur underbart som helst!
2. Artigheten - i början tyckte jag att det kändes löjligt att säga Sie till främmande människor och be superdupersnällt om hjälp att hitta en bok i bokhandeln men efter att flyttat hem till Sverige igen så har jag omvärderat det. När jag jobbar i butik här i Sverige känns det alltid lite jobbigt att säga du till någon man inte känner, nästan lite oförskämt låter det. Varför inte bara vara artig mot våra medmänniskor?
3. Närheten - är man i Tyskland så kan du åka vart du vill när du vill. Iaf från södra och sydvästra delarna av landet. Från Baden Württemberg där jag håller till så är det 3 timmar till Paris, 2 timmar till Schweiz, 3 timmar till Österrike och alperna och 6 timmar till Milano tillexempel. Försök ta dig någonstans intressant på den sträckan i Sverige om du inte bor i Malmö eventuellt.

Sen är mycket billigt också så som mat, alkohol, shopping, resorna dit och inom landet osv. Så har du inte varit där? Men för gudsskull ta en weekend någonstans!

Det var det. Imorgon är det skola för mig igen! Spännande! 👏🏼

Likes

Comments

Imorgon börjar min tredje termin på journalistprogrammet. Den kommer börjar utan mig men inte värre än att jag är tillbaka på torsdag igen. Det kunde också inte blivit så. För exakt två veckor sedan gjorde jag min sista dag på ÖP. Jag hade föreställt mig hur det skulle bli. Jag skulle få avsluta med en allsvenskan match, få njuta av de sista timmarna på redaktionen, kanske ta en rund i huset för att säga hejdå till allt det där som gör ek redaktion till en så spännande plats att jobba på.
Men hela den dagen gick åt att tänka. Vad skulle jag välja? Att fortsätta jobba eller att gå tillbaka till plugget?

Jag hade under hela sommaren känt att det här var det jag skulle göra resten av livet. Jag älskar att stå framför en kamera med en lampa på som lyser rött. Att spela in travprogram eller kommentera fotboll spelade ingen roll, jag älskar allt. Hur skulle jag då någonsin kunna gå tillbaka till skolbänken? Med handen på hjärtat hade det första året varit skitjobbigt och jag kände att om jag går tillbaka så är det att ta ett steg i fel riktning. Så hur skulle jag nu göra när jag väl fått möjligheten att fortsätta med allt jag älskar? Tiden att bestämma sig på var knapp. Jag vände och vred mig när jag sov, drömde stressiga drömmar och terroriserade min stackars pojkvän i tid och otid på telefon för att försöka få fram det "rätta" svaret.

Till slut kom dagen då jag var tvungen att bestämma mig. Jag skulle lämna östersund, men skulle jag komma tillbaka eller ej. Det blev som sagt ej. Jag valde bort att starta karriären nu. Jag vet inte varför men hur viktigt är det att göra karriär snabbt? Jag är världens mest otåliga människa och hatar när jag måste vänta på att andra ska utföra något, jag vill helst göra allt själv och jag vill göra det nu.

Nu valde jag att ta en paus, göra det i den takt det var tänkt och inte förhasta något. Det känns faktiskt skönt att inte göra karriär bara för att, utan när man vill och är redo.

Likes

Comments

Jag hade så många planer på vad jag skulle skriva när jag jobbat klart mina 9 veckor och sedan åkt på semester.
Men ibland blir inte livet som man tänkt sig. Den här sommaren har bjudit på mycket. Jag har flertalet gånger uttryckt hur mycket jag älskat mitt jobb och hur jag aldrig velat göra något annat. Det var och är fortfarande sant. Jag älskar sportjournalistik. Det är fartfylld med snabba vändningar och dramatik. Det passar mig perfekt, alltid underhållen, aldrig uttråkad, aldrig hemlängtan.
Men så får man plötsligt allt det och då inser man att det jag hade på sidan av inte heller var så dumt.
När jag valde att plugga till journalist så var det med glädjen och vetskapen att jag tog rätt beslut. Så måste det få kännas, även om alla andra runt omkring en inte tycker likadant. Många dömde ut mitt yrkesval för journalist är ju inget framtidsyrke, det finns ju ingen brist på journalister. Men det var aldrig något som stoppat mig, jag gick på känslan och vad som kändes rätt, vad som fick mig att må bra.
Nu gör jag samma sak. Jag ber om ursäkt till min omgivning för det som blev så jävla rörigt på så kort tid. Det var aldrig meningen, och jag visste från början vad jag egentligen ville göra. Men i tron om att jag hade fel så lät jag mig övertygas och fatta ett beslut som inte vara jag. Det var jobbigt att tillslut inse att det bara fanns ett beslut och det var inte det jag hade tagit.
Jag har inte mått så bra under dessa dagar och inte kunnat sova, knappt velat äta och haft hjärtklappning var och varannan timme.
Nu känner jag att det är rätt och ska äntligen ta en välförtjänt semester för att vila upp mig inför hösten!
Ta hand om er, lär er att ni alltid står i centrum och att alla är unika.
Vi hörs om två veckor.

Kram Jenny

Likes

Comments

Jag har verkligen slitit hela sommaren. Jag har tagit initiativ till nya jobb, och jag har genomfört dem med hög kvalitet. Jag har med mod kastat mig ut i nya saker och omfamnat allt som jag skrämt livet ur mig. Jag har gjort allt, högt och lågt, litet och stort.
Det har gett mig en enorm erfarenhet och massor av fina ord från vänner, familj, kollegor och chefer.
Men jag har ändå lyckats göra mig själv besviken av två små meningar som visat sig vara helt felaktiga, men som egentligen ingen kommer komma ihåg imorgon.
Det är jobbigt att vara så hård mot sig själv. Jag har av någon outgrundlig anledning alltid haft lätt för det svåra och svårt för det enkla. På matten i skolan räknade jag alltid den svåraste talen först för dem gick lättare än huvudräkningsdelen. I jobbet klarar jag av de mest påfrestande situationer men faller platt på enkla fakta. Det är så sjukt och set ställer till så enormt mycket problem för mig själv då jag lätt ser ner på mig för att jag inte klarar av enkelheten.
Det här är aldrig något som märks utåt eftersom ingen bryr sig om det enkla utan lägger märke till det svåra och berömmer mig för det.
Jag försöker ändra på mig, tänka att det inte är hela världen att inte klara de "enkla" grejerna. Någon annan kan ju alltid vara bättre på det. Men liks förbannat hamnar jag i sängen, ältandes över sen lilla detaljen som inte blev perfekt.
Trött jag blir på mig själv, men samtidigt har den drivkraften att alltid klara av tuffa grejer gjort mig till den jag är och tagit mig dit jag är idag. Det skapar energi som gör att man orkar fortsätta, orkar pusha sig själv till att ta sig framåt och veta att man kan klara av högre nivåer.
Ibland är en svaghet och en styrka och därför kommer jag nog aldrig kunna ändra på detta. Jag försöker att tänka att man inte kan vara perfekt och ibland funkar det. Idag funkade det inte, och så måste det också få vara. Vi måste alltid få vara oss själva med allt vad det innebär.

Likes

Comments

Stackars den här bloggen. Som den fått lida och nu har den dessutom gapat tom i några veckor. Det är ju mitt fel såklart och mycket har att göra med att jag inte äger en dator för tillfället.. att skriva på telefonen tar sådan tid och ja jag orkar ju inte åka in till jobbet för att blogga. Hur som helst så är det bråda dagar här i Östersund. Efter helgen har jag bara två veckor kvar och jag är så tacksam för det här jobbet! Det är ynnest att få jobba med så kompetenta människor och jag är riktigt hedrad över alla de möjligheter som jag får. De tror på mig och jag försöker att inte göra dem besvikna. Hittills har det gått ganska bra och igår kväll pikade min resa här i Östersund!
Som bekant så spelat Östersunds FK Europa league kval och lilla jag fick vara kommentator under matchen! Det var ett lite udda upplägg men som funkade bra ändå och vi hade en fantastisk kväll! ÖFK vann matchen med 1-0 trots många misstag som kunde lett till oavgjort mot Fola Esch. Det var fantastiskt, så stort och mäktigt och något jag aldrig kommer glömma.

Här kommer lite bilder från andra jobb de senaste veckorna! Bland annat från livesändningen från storbildsskärmen på Skidstadion med över 8000 pers på plats. Samt branden i Grytan som jag tyckte ut till trots att det inte alls har med sport att göra.

Likes

Comments

Jag vet att jag kan låta tjatig ibland när jag pratar om mitt sommarjobb och hur kul det är. Det är bara för att jag sååååå länge var inställd på att bli grafisk designer men aldrig kände att plugg var något för mig. Istället jobbade jag på diverse butiker och jag är verkligen tacksam över de jobben och alla fina vänner jag fått genom dem. Men jag har hellre aldrig känt att säljare är något jag skulle kunna göra resten av livet. Dock har säljjobben gett mig otroligt mycket som tillexempel mod och en förmåga att lösa problem snabbt.

När jag senare insåg att det var journalist jag ville plugga så fanns fortfarande en stor osäkerhet kring valet av utbildning. Det är mycket pengar man lägger ut för att plugga, och just mitt val av utbildning får man ofta försvara på grund av den dåliga framtidsprognosen på arbetsmarknaden.

Att därför få ett jobb tidigt i utbildningen var därför en enorm möjlighet att testa på om det verkligen var det här som jag skulle bli. Nu, fem veckor in på min sommarvikarie period så är jag så otroligt tacksam för mitt val att söka och att tacka ja till jobb. Jag har aldrig känt mig mer hemma någonstans i världen, det spelar kanske inte så stor roll var jag jobbar så länge jag jobbar med det jag vill göra. För kanske är det att komma hem, att hitta sig själv i ett yrke.

Likes

Comments