Vart tar tiden vägen egentligen? Det är helt galet vad fort tiden går!!

Idag har lilla Hilma varit sjuk och hemma från skolan. Då blir dagen såklart lite annorlunda. Har åkt lite fram och tillbaka till stallet. Promenerat med Sheila, Pedro och Kakan. Samt påbörjat longering två gånger med Svea. Men båda gångerna har det varit andra som behövt komma in i ridhuset. När jag jobbar hästarna de första gångerna så vill jag helst vara ensam så att man inte känner att man är i vägen.
Får ta henne efter lektionerna istället.

Svea är förresten ett stort -15 e. Highcruiser-Falsterbo-Matchos As. Hon är här för inridning.

Fina, goa Easton åkte i lördags. Här är en bild på Hilma och syskonen Carlsson vars mamma äger och har fött upp Easton.

Hos dem finns 15st shetlandsponnyer. Hilma ska få den stora äran att rida in ytterligare en ponny från samma stuteri och eventuellt kommer även Easton tillbaka för lite vidareutbildning längre fram 😍

Sheila är nu ute på annons och det är många som redan hört av sig. Så jag har goda förhoppningar om att hitta ett riktigt bra hem till henne ❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har hänt en del sedan sist jag skrev här 😊

Vi har börjat lära känna Sheila och hon är en riktig liten pärla!! Hilma älskar henne och tycker att det är så roligt att få rida en lite större häst. Sheila har tagit omställningen från avelssto till ridhäst riktigt bra. Ibland kan hon vara lite otålig men hon är aldrig dum!

Pedro tar det fortfarande lugnt. Han känns bättre och bättre, men vi skyndar långsamt. Jag har ett par väldigt hektiska veckor nu så då passar det bra att han får ta det lite piano.

Här sitter hans muskelbristning.

Easton jobbar på så bra!! Vilken ponny!! Hilma rider honom mer och mer själv nu och är väldigt förtjust i honom! Han har oerhört lätt för att jobba i form och är så högrektangulär och fin i modellen.

I måndags såg jag en helt ny sida hos Kakan 😁
Det var snö och hon hade vilat över helgen. Hilma skulle rida en stund i paddocken. Det var isigt över gårdsplanen så jag ledde henne ut. Kände att hon var pigg så jag sa till Hilma "idag är hon på hugget så nu får du nog hålla dig i"
Om jag bara visste hur rätt jag hade 😂 Hilma satt upp och jag kan säga att Kakan var som en tickande bomb!! Det slutade med att Hilma fick hämta linan och sedan blev det action!! 😂 hon bockade och sprang som en liten galning!!! Men åhh så lycklig hon var att få göra sig av med all överenergi och få busa loss i snön ❤️

Natten mellan tisdag och onsdag drog jag på mig magsjuka. Eller jag tror nog egentligen att det var något jag ätit. Så igår, onsdag, låg jag för ankar. Som tur var så har jag flera supergulliga människor omkring mig som utan att jag ens frågade, hjälpte mig med hästarna ❤️
Nackdelen var att jag även fick ställa in träningarna på kvällen. Det ska verkligen mycket till innan jag gör det med så kort varsel. Dels för att det inte är så bra för ekonomin, men ffa för att det är en så trist känsla att göra det. Jag vet själv hur besviken jag blir när de träningar jag ska rida blir inställda.

Nu tar jag en lite lugn förmiddag och sedan hoppas jag kunna köra med min beridare när hon slutat skolan 😉
Vi ska även hinna med ett utvecklingssamtal på kvällskvisten. Imorgon ska vi ut på äventyr! Men det får jag berätta mer om imorgon! 😊

Likes

Comments

Sheila har gått på lösdrift och ridits sporadiskt då hon i första hand varit avelssto. I min mening har hon haft det underbart med sin långa päls och inte onödigt borstade så pälsen får behålla sin naturliga funktion.

Men här är premisserna lite annorlunda. Här ska hon få trappa upp ridningen, gå i mindre hagar och stå på box. Så det första jag gjorde var en make over. Så här såg hon ut innan:

Hon var så himla duktig genom hela proceduren ❤️ största guldstjärnan till henne!! 🌟

Resultatet blev:

Visst blev det nästan en ny häst? 😍

Nu har jag longerat henne en liten stund och även där skötte hon sig alldeles perfekt!! Kul att jobba med en "färdig" häst som omväxling! 😀

Likes

Comments

Jag och Hilma har avverkat några mil den här helgen!! Först lämning av Titus i fredags och sedan banträning igår, för att sedan hämta häst idag! 😀

Vår nya stjärna heter Mollehusen Sheila och är ett welsh cob sto -01 e. Sydenham Asquith - Rookery Full Flight, maxad d-ponny och svart som natten 😍
Samtidigt som vi hämtade henne så lade vi handpenning på en ungponny vid namn Neymar Rossi. En welsh partbreed, c-ponny -15.

Nu ikväll lät vi Sheila få röra sig lite i ridhuset efter den lite längre resan. Hon var så duktig!

Hilma red även Easton sent nu ikväll (hon är ett tappert barn!! 😍)
De travade riktigt mycket idag. Jag fick mig ett träningspass på cupen!!
Hilma stod och myste en lång stund med Easton innan ridning. Det är så härligt att se dem ❤️

Lite smolk i bägaren är det dock.... Pedro har nog fått en muskelbristning 🙁 han får ta en lite tidigt vintervila med skrittpromenader och behandling. Men det ska säkert reda upp sig!

Han har ändrat sig en hel del i kroppen sedan den här bilden togs 😊

Likes

Comments

Jag tittar på väldigt mycket ridning och träffar hyfsat många hästmänniskor i olika situationer. Nu mer är jag inte ute och tävlar så mycket men equisport.tv är en relativt god ersättning (är mycket glad att de sänder mer och mer!!)

Jag har länge haft hästens perspektiv. Har ofta förundrats över hur bråttom en del har upp i klasserna. Det krävs fingertoppskänsla att matcha en häst på ett riktigt hållbart sätt när det gäller det mentala och kroppsliga, utöver att behålla motivationen hos hästen.

Jag har sett flera ryttare som är höjda till skyarna för hur duktiga de är på att rida unghästar, men det jag ser är visserligen ganska ofta nollor och kval till Falsterbo och breeders men vad blir det värt när hästarna hoppar spänt, utan harmoni och utan att använda kroppen korrekt. Jag beundrar inte sådana ryttare oavsett hur många nollor dom sätter, när runda efter runda och häst efter häst ser lika klämmiga och obekväma ut. Sedan ser man så klart mycket goda exempel också, Lisa-Maria Norlander t.ex. och Björn Svensson sätter även ord på det här: http://nt.flowonline.tv/embed/video/hastkrafter-moter-bjorn-svensson/?muted=0&start-in-screen=1&embedded=1

Nu har jag börjat få ytterligare ett perspektiv tack vare att Hilma blir större, nämligen barn/ungdomar som släpps in i klasser som de inte är redo för. Jag har såklart sett detta i och med att jag varit med elever på tävlingar osv men med en egen liten ryttare i familjen så blir det ytterligare en dimension.

Jag ser föräldrar som tror att de gör sina barn en tjänst som pushar dem högre upp i klasserna i allt för rask takt. Jag ser barn/ungdomar med spänd sits och en kropp som inte lyder alls för de inte är klara för uppgiften och blir därmed jättenervösa. De vet nog oftast att det är en för stunden för svår uppgift men föräldrarna verkar helt blunda. Med en ryttare i bakvikt, i obalans, med fel tempo och styva händer kommer förr eller senare hästen börja stanna och problemet är ett faktum.

Och resultatet blir precis detsamma oavsett om det är en häst eller ett barn/ungdom som pressas fram för fort. Det blir ett fall, hårt och brutalt. Ibland härdar hästen/ryttaren ut längre än man någonsin kunnat tro men fallet kommer alltid förr eller senare.
Ett krossat självförtroende tar oerhört lång tid att bygga upp!! Ibland syns sprickorna hela tävlingskarriären även fast man limmat och lagat så gott det går...

Lisen Bratt Fredricsson sa i sin podd: "du kan aldrig ångra en klass som du inte ridit"
Det ligger väldigt mycket i det!!

För att nå utveckling måste man utmana! Och ibland måste man tänja på gränserna! Och varenda liten motgång behöver inte betyda att man ska backa 3 steg, i vissa fall måste man bara gnugga på. Men när ryttaren är oerfaren eller hästen är ung så behöver man som jag ser det verkligen tänka efter en gång extra! Det är INTE ett nederlag att skippa en klass som man egentligen var anmäld till! Det är INTE ett nederlag att rida en klass lägre ett par gånger till så man är superstabil istället för stabil. Skicka inte in barnen/hästarna i de där klasserna man får ångra!

Det är medan det fortfarande går bra som man måste tänka efter, ha en plan och vara uppmärksam på de små detaljerna. Ligga steget före. De ryttarna/föräldrarna som gör det om och om igen imponerar på mig alla dagar i veckan oavsett om de har 8 fel eller får en nolla och rosett som resultat.

Ibland tar man fel beslut, det är mänskligt och viktigt för erfarenheten. Men det gäller just att göra en erfarenhet av det, inte blunda för det och bara köra på utan eftertanke. Vi lär så länge vi håller på med den här sporten, bara vi ser på saker med öppna ögon :)

Jag och min b-ponny Snoopy, jag hade förmånen att ha föräldrar som förstod att det ska få vara roligt och anmälde mig till klasser som var i lagom nivå. Det gjorde att det i slutändan bara ganska långt upp i klasserna utan för stora bakslag.

Det var också ett måste att ta det i rätt takt. Jag fick nämligen aldrig en "färdig" ponnyn utan fick börja med yngre ponnyer hela tiden.

Inget fel med en bra utbildad ponny men då måste man hela tiden se så man inte långsamt bryter ned hästen genom att den hela tiden får täcka upp för ryttarens misstag i allt för svåra uppgifter.

Likes

Comments

Idag åkte bästa Grållen till sitt nya hem. Vi körde honom dit. Alltid skönt att se hur dom ska bo men det är inte alla gånger det är möjligt. Jag är övertygad om att Titus kommer ha det alldeles utmärkt med sin nya ägare ❤️

Igår travade Hilma med Easton. Först tyckte han det var lite konstigt att jag sprang bredvid så Hilma satt av och drev lite bakifrån från marken. Då förstod han och sedan gick det som en dans! 👍👌🦄
Han hade även sadel på sig för första gången. Även det var lite konstigt först, men han är en väldigt klok ponny så han förstod snart att det inte var någon fara.

I helgen blir det en hel del jobb, men av den roligare typen ;) Imorgon ska jag jag, Hilma och Hanna åka och banhoppningsträna 😁 på söndag blir det en resa till Skaraborg, men det får jag lov att återkomma om 😊

Likes

Comments

Igår hade jag en lång men produktiv dag. Satt först på kontoret i tre timmar och kunde då bocka av rätt mycket på min to-do-list 👍

Sedan lyckades jag som genom ett mirakel få alla hästarna motionerade, eller sanningen är väl den att Hilma hade en stor del i att det gick så snabbt och smidigt i stallet ;)

Bland annat skrittade hon en bra stund uppsuttet på Easton 😃 Han hade träns på sig för första gången igår och idag tar vi nog sadel för första gången (istället för longergjorden).

Likes

Comments

Bästa lilla Hilmi vann en så fin sadelbock från Marcin&Family 😍 vi gjorde en liten film som tack och den lade dom upp på sin facebook. Vi har fått så fin respons från företaget och bocken är så välgjord och praktisk!!

Hilma har jobbat två gånger med lille Easton och de har hittat varandra direkt. Behöver jag säga att jag blir vansinnigt stolt över min bästa lilla tjej!? Hon är så lugn med honom och han har redan förtroende för henne ❤️
Igår lösgalopperade vi och provade en tömkörningsgjord. Idag hade vi gjorden direkt från början och efter lite arbete löst så hängde Hilma på honom från båda håll och satt även på honom stillastående och några steg i skritt. Stora fina pluspoäng till dem båda!! 😍

Bilden är från igår

Igår red vi ut på Pedro och Kakan. Busgalopp i skogen. Tyvärr fick Pedro ett litet sår och var lite svullen och stel idag. Osis, men turen var underbar!

Nu ska vi sköta om Easton och sedan göra Kakan klar för avfärd mot en lektionskväll med först barngrupp och sedan 3 privatlektioner i dressyr :)

Likes

Comments

Min känsla av "bra ridning" håller i sig ❤️
Efter att jag packat ca 35 höpåsar (tråkigaste stall jobbet 😜) så gav jag mig ut i skogen med Titus. Var så himla bra väder, hade egentligen tänkt rida dressyr men la om planen.

Titus fortsatte vara så fin!! Har haft väldigt mycket fokus på bogkontroll de senaste gångerna och det ger så bra resultat. Jag tjatar nästan alltid på mina elever om detta men det betyder ju inte att jag själv är ofelbar 😉 När man har kontroll på bogarna så kan man fullt utnyttja bakbenen och skapa balans. Formen blir mjuk och följsam eftersom hästen inte behöver parera obalans med halsen hela tiden.

Som ni förstår så var det en riktigt härlig runda 😍 Jag är ju inte så förtjust i att rida ut egentligen, gör det mest för hästarnas skull, men idag njöt jag av fulla drag ❤️

Titus fick också ha den oranga outfiten, även fast hans träns inte matchar alls lika bra som Farrens gjorde 😊

Likes

Comments

Så här ser våran vecka ut:

Måndag: alla hästar ska arbetas. Endast en häst innan jag hämtar Hilma så jag passar på att packa massa hö påsar, göra bokföring och komma ikapp lite hemma medan Hilma är i skolan.
Om jag hinner så ska jag fixa ihop en pastasallad som vi kan ta med på tisdagens och onsdagens träningar.
Hemmakväll

Tisdag: alla hästar ska jobbas. Träningar i Forserum på kvällen.

Onsdag: alla hästar ska jobbas. Träningar i Lekeryd på kvällen.

Torsdag: alla hästar ska jobbas. Fortsatt bokföring. Lastträning av en häst som står på samma anläggning.

Fredag: Titus och Pedro ska jobbas, ponnyerna vilar troligen eftersom jag och Hilma troligen ska ut på en resa som jag snart kan berätta mer om.

Lördag: jag, Pedro, Hilma, Kakan och team Jarl ska åka och banhoppningsträna i Landsbro. Så roligt!!

Söndag: jobba Easton. Ytterligare en resa om den på fredag går i lås. Lite hemlighetsmakeri här men jag skriver mer så snart allt är klappat och klart.

Eventuellt får Pedro en vilodag till beroende på hur han känns. Han är planerad 6dgr nu och jag brukar jobba dem 5dgr i snitt. Mest för att i mesta möjliga mån få det lite lugnare på helgerna.

På bilden är en häst jag hade för några år sedan; Leticija ❤️

Likes

Comments