Pedro! Vad ska jag säga!!

Jag var lite orolig att han skulle tycka att det var tufft att flytta. Han trivdes väldigt, väldigt bra i Eksjö och tillsammans med Kiara. Och att rycka upp en häst från en van miljö är inte alltid så enkelt.

Men Pedro har överträffat alla förväntningar!! Han har landat så snabbt och har snarare växt med känslan av att det är ok att bo här också. Han har skött sig mycket bra med ridningen och idag har vi gått en ordentlig runda i skogen tillsammans. Pedro har gått med avslappnad hals och har sett ut att njuta av vår kvalitetstid tillsammans trots att vi stött på saker som flera av de andra hästarna skulle reagerat på. Det närmar sig uppsutten skogstur!! 😃

Likes

Comments

Idag har det varit Monas dag!  :) Först klippte vi henne. Hon har verkligen haft björnpäls och jag har haft lite dåligt samvete över det. Men idag blev det en makeover!

Sedan fick hon ett bad, det fanns en hel del smuts under den där pälsen!!! När Hilma skulle skritta henne torr så var hon riktigt pigg och glad över att blivit av med all päls ;)

Och nu har vi just kommit till Änkarp där Hilma och Mona ska vara med i vår träningsgrupp för mindre barn. Lycklig tjej är bara förnamnet!! ;)

Likes

Comments

Sadeltvångsskola del 2

Jag har i del 1 skrivit lite kring sadeltvång och vad som utlöser det, vad det är och lite annat allmänt. De kommande delarna tänkte jag skriva kring hur man kan hantera det. Det är dock väldigt viktigt att poängtera att detta inte är någon universallösning utan man måste hantera varje individ så som är bäst för den. Tag hjälp om du inte har kunskapen själv!! Bara du fått verktygen så kommer du kunna hantera det. Jag går igenom lite olika tankesätt kring de saker jag listade som kan utlösa sadeltvång samt lite andra tankar nedan.

 • Jag har VÄLDIGT goda erfarenheter av Eric leTixerant sadelgjord till denna typ av hästar. Det är en elastisk gjord som har en platta under magen med en upphöjd del som efterliknar hästens bröstben.Detta för att inte strypa blodtillförseln i de muskler som löper i området. Det fungerar inte på alla hästar så låna gärna en för att prova. De är nämligen ordentligt dyra. En del hästar blir även hjälpa av att ha en vanlig magplatta.

 • Ny miljö – hästen blir spänd och utlöser sadeltvång när den kommer på bortaplan. Börja med att åka till nya platser utan att sätta på hästen sadel eller gjord. Avdramatisera, longera den på plats såden får värma ur lite energi och spänning. Om hästen landar kan du överväga att sätta på den sadel/gjord. Om inte: LÅT BLI!! För varje gång sadeltvånget utlöser så blir beteendet mer och mer befäst.

 • Att hästen spänt sig/frusit i hagen: Ibland kandet hänga med flera dagar. Är hästen spänd och hård i muskulaturen är min erfarenhet att hästen blir mycket mer benägen att tvånga. Se till att klä på hästen lagom. Vad som är lagom för din häst kan bara din häst berätta för dig, men var väldigt uppmärksam på tecken både på kyla och värme! Se till att få hästen varm och mjuk i musklerna innan du lägger på det sadel/gjord.

 • Att hästen rört på sig för lite innan du läggerpå sadel/gjord eller innan du suttit upp: En del hästar behöver röra på sig en stund löst eller på lina innan de kan få sadel/gjord på sig, eller att man bara promenerar med den. Se även till att ALLTID gå med hästen en bit efter att du spänt sista gången innan uppsittning. Detta gör jag för övrigt även med alla hästar, även de som inte har sadeltvång. Tänk er själva – först dras gjorden åt och sedan direkt sätter någon foten istigbygeln och drar genom sin tyngd i rygg, päls och hud.

 • För starka skänklar i samband med uppsittning/Att hästen inte står stilla när man sitter upp: Lär hästen att alltid stå stilla vid uppsittning. Den får inte känna sig stressad när du sätter foten i stigbygeln. Träna på detta när hästen har arbetat och inte har en massa extra energi!! Sätt hästen i situationer det är som störst chans att den har ro att kunna stå stilla. Ett fåtal hästar behöver dock få tanågot/några steg vid uppsittning annars tvångar de. Dessa hästar är dock oftast undantag.
  Angående skänklarna så prata med hästen efter att du suttit upp. Klappa,avdramatisera, få fokus på dig – inte på spänningen. Lär den från marken att gå framåt på ditt röstkomando – smackning eller annat ord som du är bekväm med. Jag använder både vid ridning och hantering ”kom kom”, det är lite mindre skarpt än en smackning upplever jag.

Fortsättning följer!Leticija var en underbar men väldigt speciell häst. Hon hade bland annat sadeltvång. En så härlig häst, men krävde mycket eftertanke och noggranhet.

Likes

Comments

Hektisk dag! Men rolig! :) och lite tråkig....

Idag var det Traudi-fredag, bästa sortens dag!!
Först ut var Hanna och Julius. Det gick jättebra för dem! Hanna rider honom så fint :)
Dessvärre fick vi idag mer indikationer på att det inte kommer att gå den vägen vi hoppas, men idag vill jag inte tänka på det utan fokuserar på Hannas fina ridning och hur harmonisk min lille Julle blivit 💖

Sedan var det jag och Flisan. Det var första träningen för henne. Hon skötte sig bra men blev lite trött mentalt. Kommer lägga ut en film på instagram och facebook :) Jag tror verkligen så mycket på den här ponnyn!!

Hilma och Mona var sist ut efter att vi fikat tonfiskmackor och tittat på bra ridning.
Hilma var pirrig men var så duktig!! Vilken pedagog Traudi är! Når fram med sin sitsträning även till en sjuåring. Hilma fick samma hemläxa som mamman fått flera gånger under de 14år jag ridit för Traudi = långa ben och trampet i stigbygeln. Tror några av mina elever känner igen det också ;)

När vi var klara på stall Säthälla så körde vi Flisan till Hanna. Hon kommer få vara där och jobbas av henne ett tag. Jag vacklar lite fram och tillbaka i mina planer för henne men tiden får utvisa hur det blir.
Pärlan Kiara tog emot henne med öppna armar 😍

Pedro fick samtidigt följa med till Aneby. Det ska bli underbart att få jobba med honom på heltid!! Han fick inte ett riktigt lika varmt mottagande men det landar säkert. Vem kan undgå att gilla Pedro liksom?? ;)

Likes

Comments

Efter en snabb lunch med Hilma så åkte vi bort till stallet och red Mona och Julius. Båda skötte sig bra och vi hade en bra stund tillsammans 💜

Sedan var det bara att hoppa in i bilen och åka mot tre timmars rolig hoppundervisning 8st duktiga tjejer som jobbade på jättefint!!

Något av det roligaste med elever man har under längre tid i hoppning är när man börjar se att hästarnas hoppteknik förbättras! Att göra övningar och hitta ridteknik som gör att hästarna hoppar mer och mer genom kroppen. UNDERBART!!
Idag hade vi krävande övningar för hästarna och ryttarna men de jobbade på så bra allihop!!

Nu har jag bäddat ner mig i sängen. Nytt jobbrejs imorgon!! ;)

Likes

Comments

Efter att jag lämnat Hilma på skolan så åkte jag till Eksjö och jobbade med Pedro. Duktiga lilla hästen. Blåsigt och lite kyligt men han jobbade på utan att spänna sig för det 😍

Sedan ett par bullar i bilen tillbaka mot Aneby. Där hade jag först en träning, sedan red jag Bonnie och hoppade henne för första gången uppsuttet. Det hade man kunnat tro att hon hade gjort innan. Så duktig liten häst!! 💜 kika gärna in på instagram, där finns film :)

Flisan fick promeneras ut i skogen och sedan bli riden själv. Skötte sig super!! Eftersom det blåste så mycket så valde jag att göra på det sättet. Tycker det är väldigt viktigt att hästarna har en god möjlighet att göra rätt och det gjorde hon verkligen! Världens bästa Lina mockade stallet under tiden. Tack, du är fantastisk!!
Hästarna fick lunch och sedan hämtade jag Hilma i skolan. Dags att fixa lite människomat! ;)

Likes

Comments

Tänkte uppdatera det jag gör idag, häng med vettja ;)

5.40 ringde klockan. Jag är ingen morgonmänniska så det är inte så att jag studsar ur sängen direkt ;)

Sedan var det stallet. Släppa ut hästarna och se till att hästarna får frukost (lade ut i hagarna igår), mina hästar får bara stråfoder på morgonen.

Hann fixa vatten. Sköljde ur och fyllde nytt i alla boxar. Finns inga vattenkoppar i mitt stall. Mockade nästan två boxar. Sedan cykla hem och fixa frukost och väcka Hilma. Så nu har vi ätit frukost vid TV:n och jag har myst ner mig under filten och vilat ögonen 10min. Dags att packa för förmiddagens jobb och Hilmas skoldag :)

Likes

Comments

Sadeltvång, visst känns det som att det blir allt vanligare?? Jag hörde av en kunnig hästmänniska i min omgivning för ett gäng år sedan som läst forskning kring att föl som var väldigt stora vid födseln oftare fick sadeltvång och att man hade en teori om förlossningstrauma. Jag har inte läst denna studie själv men det är en intressant tanke!

Vad är då sadeltvång? Jo det är en häst som har ett starkt obehag av att man spänner något runt magen på den. Den kan bocka, resa sig, lägga sig, skena, inte sällan en kombo av flera av dessa. Den blir ofta väldigt okontaktbar under en stund och då är det väldigt svårt att få den att sluta.Efter en stund ”återkommer den till verkligheten” och går då oftast att lugna igen eller i en del fall går den in i passiv stress (står blixtstilla och går inte att få att röra på sig) tills man fått bort det den har runt magen. När de är i det ”okontaktbara stadiet” förflyttar de sig ofta i blindo och kan då lätt skada sig, något som jag själv tyvärr bittert fått erfara.

Många gånger upplever den som hanterar hästen att det kommer som en blixt från klar himmel, min uppfattning är dock att det ytterst sällan gör det. Det finns ofta någon (ibland väldigt liten) faktor som utlöser beteendet. Några exempel är:

 • Ny miljö
 • Att hästen stått och spänt sig/frusit i hagen tidigare på dagen (ibland till och med dagen innan)
 • Att hästen rört på sig för lite innan du lägger på gjord/sadel, eller innan du sitter upp
 • För starka skänklar precis efter uppsittning (en del hästar upplever en fjäderlätt skänkel som för hård. Dessa får man istället smacka försiktigt på eller vända lite så det tar de första stegen, sedan brukar det gå bättre)
 • Gjorden spänns för snabbt och/eller för hårt
 • Felaktig utrustning
 • Spänning hos ryttaren (här blir det ofta ett moment 22, vem blir inte rädd och spänd om man vet att hästen kan bocka helt utan kontroll)
 • Att hästen blir rädd för ngt
 • Överenergi eller att hästen inte haft gjord på ett tag.
 • Att man gått för fort fram i hästens utbildning
 • Att hästen inte känner sig trygg med den som hanterar den
 • Att man frångår sina rutiner.
 • Att hästen inte står stilla när man sitter upp
 • Att man kör in tåspetsen i magen vid uppsittning eller i hästens armbåge efter uppsittning


Detta är bara några orsaker och det finns många fler.Sadeltvångshästar är både väldigt lika och väldigt individuella. Det gäller att läsa just den hästen och hitta mönstret och lösningen för just den hästen. Jag kommer ge lite tankar kring detta i de kommande delarna.

Min uppfattning är – en gång sadeltång, alltid sadeltvång –men att om det hanteras på ett bra sätt så bryter det ut mer och mer sällan och att tiden gör hästen ”tåligare”. Och många hästar blir det väldigt mycket vardag med tiden och man tänker inte alls på det efter ett tag. Men det är otroligt viktig information att lämna med en häst när man säljer den för både köpare och hästens skull. Det är väldigt synd om man triggar beteendet och att det blir ett problem trots att man lätt hade kunnat undvika det med lite information :)Bilden är på min underbara Cazzant som hade väldigt svår sadeltvång från början.

Likes

Comments

Flyingeveckan är igång! Hade gärna varit där och tittat live!! Man får nöja sig med http://equisport.tv/livesandningar/ Där kan ni se alla fina unghästar :)

För ett gäng år sedan hade jag den stora äran att få rida Smash Pop som gick till final från treårstestet på Grevagården :) Jag och hans uppfödare Liza Lindholm åkte tillsammans ner till Flyinge där Smash skötte sig väldigt världsvant!! En jättekul upplevelse :D

Idag har Pedro fått skor även bak. Han var jätteduktig  (och hovis med!). Ska bli intressant att se vad det gör för hans gång!

Likes

Comments

Ibland behöver man en extra dos inspiration trots att man jobbar med det man gillar allra mest!
Idag var en sådan dag. Jag började hos Hanna och Pedro och det är alltid trevligt, men att sedan sätta sig i bilen och åka mot nästa stall smått hungrig och med en hals som gör riktigt ont är ju inte direkt motivationhöjande ;)

Men då satte jag på ett poddavsnitt med Jan Brink

Han är verkligen en stor inspirationskälla på många plan!! Och den här podden gillar jag överlag! Så sedan gick det plättlätt att rida fina Flisan och Bonnie. De är sannerligen riktiga inspirationskällor dom med när man plats och jobbar med dem. Bonnie är som jag skrivit på instagram helt otroligt mjuk och liksidig trots att hon kom direkt från vila hit och Flisan ger ju som vanligt en grym känsla!

Ibland upplever jag att det är lite tabu att prata om att man kan få jobba med sin motivation. Som att man är en dålig hästmänniska om man har en liten dipp i hästlusten. Det är lite synd för om vi kunde prata om det så skulle vi kunna peppa varandra och ge varandra tips för att hålla motivationen uppe! Hur har ni det mer er motivation? Vad får upp er motivation?

Jag använder min instagram till inspiration. Jag försöker i första hand följa personer som intresserar och inspirerar mig. Duktiga ryttare som rider och tänker klokt! Min instagram har jag inte för roliga sociala kontakter, det har jag facebook till :)

Har lite längre fram tänkt att dela med mig av mina favoritkonton om ni är intresserade?

Har ni lyssnat på podden med Jan? Vad tyckte ni om den?

Likes

Comments