Igår byttes Odd mot Ori. Goa Odd klarade galant att skritta, trava och galoppera i båda varv och känna sig trygg med ryttare på ryggen så nu var det dags att åka hem.

Istället står nu Ori i hagen, en fyraårig, söt, brun valack med en härlig uppsyn! Jag ska bekanta mig med honom i några dagar så får vi se vad som blir planen sedan :) Ori är inte riden så det blir jobb från marken till att börja med.
För er som är nyfikna på stammen så är den här:

Ori fick nu på morgonen gå ut med Pedro. De har i natt fått stå i boxarna bredvid varandra och fått bekanta sig lite och det gick fint. Då är det sällan några problem att släppa ihop dem sedan, iaf inte när man ska släppa ihop med Pedro 😉

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godmorgon!

I vanliga fall brukar jag göra det mesta i stallet och sedan åka hem och fixa frukost  (och ha morgonmys med Hilma) men den här veckan är Hilma ledig, så då är hon hos sin pappa. Idag kommer dessutom hovslagaren nu på morgonen så då fick det bli lite frukost i bilen :) Tack och lov för bränslevärmare!! ;)

Igår dansade Kiara igenom besiktning, hon har ju vilat med Julius och det kändes skönt att veta att allt är ok innan hon sätts igång igen. Och det var hon verkligen, superfräsch!! 😃

Var även på min första hoppträning på år och dar igår 😜 Jättebra att få komma iväg i grupp och få miljöträning!

Idag är det en fullsmockad dag med en hel del spännande på schemat! Hoppas att jag får tid till att återkomma om det! :)

Likes

Comments

Det är vardagslyx

* när slangen som går ut till hagarna tinat så man slipper bära vatten.

* när man har fyra hästar som dricker bra så man slipper tänka på att de riskerar kolik pga att de inte dricker ordentligt. Ett av de värsta "problemen" jag vet med hästar som inte dricker bra....

* med lättskalade ägg ;)

* när man kan börja drömma om att kunna rida ett vettigt pass i utepaddocken inom rimlig tid.

* när man finner fin inspiration även en trist, grå januarionsdag.

Likes

Comments

Pedro! Vad ska jag säga!!

Jag var lite orolig att han skulle tycka att det var tufft att flytta. Han trivdes väldigt, väldigt bra i Eksjö och tillsammans med Kiara. Och att rycka upp en häst från en van miljö är inte alltid så enkelt.

Men Pedro har överträffat alla förväntningar!! Han har landat så snabbt och har snarare växt med känslan av att det är ok att bo här också. Han har skött sig mycket bra med ridningen och idag har vi gått en ordentlig runda i skogen tillsammans. Pedro har gått med avslappnad hals och har sett ut att njuta av vår kvalitetstid tillsammans trots att vi stött på saker som flera av de andra hästarna skulle reagerat på. Det närmar sig uppsutten skogstur!! 😃

Likes

Comments

Idag har det varit Monas dag!  :) Först klippte vi henne. Hon har verkligen haft björnpäls och jag har haft lite dåligt samvete över det. Men idag blev det en makeover!

Sedan fick hon ett bad, det fanns en hel del smuts under den där pälsen!!! När Hilma skulle skritta henne torr så var hon riktigt pigg och glad över att blivit av med all päls ;)

Och nu har vi just kommit till Änkarp där Hilma och Mona ska vara med i vår träningsgrupp för mindre barn. Lycklig tjej är bara förnamnet!! ;)

Likes

Comments

Sadeltvångsskola del 2

Jag har i del 1 skrivit lite kring sadeltvång och vad som utlöser det, vad det är och lite annat allmänt. De kommande delarna tänkte jag skriva kring hur man kan hantera det. Det är dock väldigt viktigt att poängtera att detta inte är någon universallösning utan man måste hantera varje individ så som är bäst för den. Tag hjälp om du inte har kunskapen själv!! Bara du fått verktygen så kommer du kunna hantera det. Jag går igenom lite olika tankesätt kring de saker jag listade som kan utlösa sadeltvång samt lite andra tankar nedan.

  • Jag har VÄLDIGT goda erfarenheter av Eric leTixerant sadelgjord till denna typ av hästar. Det är en elastisk gjord som har en platta under magen med en upphöjd del som efterliknar hästens bröstben.Detta för att inte strypa blodtillförseln i de muskler som löper i området. Det fungerar inte på alla hästar så låna gärna en för att prova. De är nämligen ordentligt dyra. En del hästar blir även hjälpa av att ha en vanlig magplatta.

  • Ny miljö – hästen blir spänd och utlöser sadeltvång när den kommer på bortaplan. Börja med att åka till nya platser utan att sätta på hästen sadel eller gjord. Avdramatisera, longera den på plats såden får värma ur lite energi och spänning. Om hästen landar kan du överväga att sätta på den sadel/gjord. Om inte: LÅT BLI!! För varje gång sadeltvånget utlöser så blir beteendet mer och mer befäst.

  • Att hästen spänt sig/frusit i hagen: Ibland kandet hänga med flera dagar. Är hästen spänd och hård i muskulaturen är min erfarenhet att hästen blir mycket mer benägen att tvånga. Se till att klä på hästen lagom. Vad som är lagom för din häst kan bara din häst berätta för dig, men var väldigt uppmärksam på tecken både på kyla och värme! Se till att få hästen varm och mjuk i musklerna innan du lägger på det sadel/gjord.

  • Att hästen rört på sig för lite innan du läggerpå sadel/gjord eller innan du suttit upp: En del hästar behöver röra på sig en stund löst eller på lina innan de kan få sadel/gjord på sig, eller att man bara promenerar med den. Se även till att ALLTID gå med hästen en bit efter att du spänt sista gången innan uppsittning. Detta gör jag för övrigt även med alla hästar, även de som inte har sadeltvång. Tänk er själva – först dras gjorden åt och sedan direkt sätter någon foten istigbygeln och drar genom sin tyngd i rygg, päls och hud.

  • För starka skänklar i samband med uppsittning/Att hästen inte står stilla när man sitter upp: Lär hästen att alltid stå stilla vid uppsittning. Den får inte känna sig stressad när du sätter foten i stigbygeln. Träna på detta när hästen har arbetat och inte har en massa extra energi!! Sätt hästen i situationer det är som störst chans att den har ro att kunna stå stilla. Ett fåtal hästar behöver dock få tanågot/några steg vid uppsittning annars tvångar de. Dessa hästar är dock oftast undantag.
    Angående skänklarna så prata med hästen efter att du suttit upp. Klappa,avdramatisera, få fokus på dig – inte på spänningen. Lär den från marken att gå framåt på ditt röstkomando – smackning eller annat ord som du är bekväm med. Jag använder både vid ridning och hantering ”kom kom”, det är lite mindre skarpt än en smackning upplever jag.

Fortsättning följer!Leticija var en underbar men väldigt speciell häst. Hon hade bland annat sadeltvång. En så härlig häst, men krävde mycket eftertanke och noggranhet.

Likes

Comments

Hektisk dag! Men rolig! :) och lite tråkig....

Idag var det Traudi-fredag, bästa sortens dag!!
Först ut var Hanna och Julius. Det gick jättebra för dem! Hanna rider honom så fint :)
Dessvärre fick vi idag mer indikationer på att det inte kommer att gå den vägen vi hoppas, men idag vill jag inte tänka på det utan fokuserar på Hannas fina ridning och hur harmonisk min lille Julle blivit 💖

Sedan var det jag och Flisan. Det var första träningen för henne. Hon skötte sig bra men blev lite trött mentalt. Kommer lägga ut en film på instagram och facebook :) Jag tror verkligen så mycket på den här ponnyn!!

Hilma och Mona var sist ut efter att vi fikat tonfiskmackor och tittat på bra ridning.
Hilma var pirrig men var så duktig!! Vilken pedagog Traudi är! Når fram med sin sitsträning även till en sjuåring. Hilma fick samma hemläxa som mamman fått flera gånger under de 14år jag ridit för Traudi = långa ben och trampet i stigbygeln. Tror några av mina elever känner igen det också ;)

När vi var klara på stall Säthälla så körde vi Flisan till Hanna. Hon kommer få vara där och jobbas av henne ett tag. Jag vacklar lite fram och tillbaka i mina planer för henne men tiden får utvisa hur det blir.
Pärlan Kiara tog emot henne med öppna armar 😍

Pedro fick samtidigt följa med till Aneby. Det ska bli underbart att få jobba med honom på heltid!! Han fick inte ett riktigt lika varmt mottagande men det landar säkert. Vem kan undgå att gilla Pedro liksom?? ;)

Likes

Comments

Efter en snabb lunch med Hilma så åkte vi bort till stallet och red Mona och Julius. Båda skötte sig bra och vi hade en bra stund tillsammans 💜

Sedan var det bara att hoppa in i bilen och åka mot tre timmars rolig hoppundervisning 8st duktiga tjejer som jobbade på jättefint!!

Något av det roligaste med elever man har under längre tid i hoppning är när man börjar se att hästarnas hoppteknik förbättras! Att göra övningar och hitta ridteknik som gör att hästarna hoppar mer och mer genom kroppen. UNDERBART!!
Idag hade vi krävande övningar för hästarna och ryttarna men de jobbade på så bra allihop!!

Nu har jag bäddat ner mig i sängen. Nytt jobbrejs imorgon!! ;)

Likes

Comments

Efter att jag lämnat Hilma på skolan så åkte jag till Eksjö och jobbade med Pedro. Duktiga lilla hästen. Blåsigt och lite kyligt men han jobbade på utan att spänna sig för det 😍

Sedan ett par bullar i bilen tillbaka mot Aneby. Där hade jag först en träning, sedan red jag Bonnie och hoppade henne för första gången uppsuttet. Det hade man kunnat tro att hon hade gjort innan. Så duktig liten häst!! 💜 kika gärna in på instagram, där finns film :)

Flisan fick promeneras ut i skogen och sedan bli riden själv. Skötte sig super!! Eftersom det blåste så mycket så valde jag att göra på det sättet. Tycker det är väldigt viktigt att hästarna har en god möjlighet att göra rätt och det gjorde hon verkligen! Världens bästa Lina mockade stallet under tiden. Tack, du är fantastisk!!
Hästarna fick lunch och sedan hämtade jag Hilma i skolan. Dags att fixa lite människomat! ;)

Likes

Comments

Tänkte uppdatera det jag gör idag, häng med vettja ;)

5.40 ringde klockan. Jag är ingen morgonmänniska så det är inte så att jag studsar ur sängen direkt ;)

Sedan var det stallet. Släppa ut hästarna och se till att hästarna får frukost (lade ut i hagarna igår), mina hästar får bara stråfoder på morgonen.

Hann fixa vatten. Sköljde ur och fyllde nytt i alla boxar. Finns inga vattenkoppar i mitt stall. Mockade nästan två boxar. Sedan cykla hem och fixa frukost och väcka Hilma. Så nu har vi ätit frukost vid TV:n och jag har myst ner mig under filten och vilat ögonen 10min. Dags att packa för förmiddagens jobb och Hilmas skoldag :)

Likes

Comments