Björksav

Under våren kan man själv tappa björksav, jag har aldrig gjort det för jag har turen att ha en mamma som har en man med egen skog och han kommer till mej med flera liter björksav. Lyxigt va :) Björksaven sägs innehålla mycket c-vitamin, kalium, kalcium och magnesium och jag fryser ner den som istärningar så är det enkelt att ta fram när det behövs (tar en tärning varje dag i min smoothie ). Saven håller inte så länge i kylskåp (3-4 dagar) och ska inte förlora sitt mineral- och vitamininnehåll när man fryser ner den.

Björklöv

När björklöven knoppar, när de är så där små och söta och vårkänslorna spritter i kroppen, då ska de innehålla som mest vitaminer och det är då man helst ska plocka dem. Jag brukar torka dem i ugnen på kvällen (max 40 grader), efter att de legat på en plåt och lufttorkat under dagen, de torkar snabbt, ca 10-15 minuter. Förvarar sedan dessa i en burk, redo att användas under vintern. Björklöv ska vara bra mot hud, urinvägsinflammationer (urindrivande) samt verka antiinflammatoriskt och vara bakteriedödande. Jag tar en tsk torkade björklöv i min smoothie varje dag, främst för att det är antiinflammatoriskt.

Torkade löv tar ju inte alls stor plats då man kan pressa ihop hur mycket som helst i stora burkar, men jag köpte två små söta burkar som jag har framme och fyller på eftersom. Löven ska helst förvaras mörkt, men innehållet i småburkarna räcker bara några dagar, och står rätt mörkt till i ett hörn i köket, så jag tror att det går bra så :)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För ca sex år sedan upptäckte en vän till mej att jag hade mindre hår på en fläck, jag tänkte inte så mycket mer på det (hade hår i överflöd). Någon vecka senare, på jobbet kände jag en stor kal fläck bakom örat. Då blev jag livrädd, inte för att bli flint utan för att jag skulle ha nån farlig sjukdom. Jag kommer ihåg att jag inte gjorde så mycket annat än googlade runt på håravfall den dagen.

Jag ringde läkaren och fick en tid dagen efter, när jag kom dit hade han utskrifter om alopecia färdiga och en remiss till hudmottagningen skickades. Nåt mer gjorde inte han, ja han sa "var glad att det bara är fläckvis, en del tappar allt hår". Nu i efterhand har jag ofta dumförklarat den läkaren i mina tankar, han om någon borde ju veta att det kan börja med fläckar och sluta med totalt håravfall. Jag blir arg bara jag tänker på det, även om alopecia inte har något eget botemedel så borde han ha frågat hur jag mår, hur jag känner och förbereda mej på att jag skulle kunna tappa mer hår, att man inte vet så mycket om sjukdomen men att jag skulle kunna få prata med någon, eller vad som helst. Tyvärr så verkar det vara så i de allra flesta fall, man får en diagnos och ett hej då.

Mitt hår rasade av mej och när jag efter någon månad efter läkarbesöket, äntligen fick komma till hudmottagningen så hade jag inget alls hår på huvudet. Läkaren på hudmottagningen gav mej en remiss till en peruk. Inga prover togs, ingen behandling föreslogs. Nu i efterhand förstår jag att jag skulle ha bett om det, även om inget hade hjälpt så kunde dom ha försökt lite i alla fall. Men även där sa läkaren att inga behandlingar finns för alopecia. Hon bara petade lite på min skalp med sina läkarhandskar, som jag hade pest. Efter det har jag bara haft kontakt med hudmottagningen då jag behövt en ny remiss till peruker. Däremot har jag haft tur och träffat underbara läkare inom reumatologen som tagit de prover och gjort de undersökningar som hud borde ha gjort ( b la på sköldkörteln) för att utesluta andra sjukdomar som kunde orsaka håravfall.

Min alopecia utvecklades till det som kallas universal alopecia (totalt håravfall, även kroppshår). Jag har inget hår på kroppen, inte ens en ögonfrans. Jag lider inte så mycket av det, mitt liv fortsätter som vanligt, med eller utan hår. Visst önskar jag att jag kunde se ut som andra och slippa cancer-tycka synd om blicken från folk som inte känner mej. Men jag har mina vänner, min familj och släktingar som tycker om mej lika mycket med eller utan hår.

I min vardag använder jag sjal eller en buff, det är bara med mina barn och min man som jag kan vara naturlig utan nåt skydd över flinten. Jag har även en underbar arbetskompis som får se mitt hårlösa huvud. Ibland använder jag peruk, då jag bara känner för det, eller inte vill sticka ut ur mängden, vara som "alla andra" och visst känner man sig fin då, men jag är lite för bekväm då det till vardags är mycket skönare att vara utan en kliande peruk. När jag använder peruk reagerar många med att det är konstigt att se mej med hår, att dom vant sig med att se mig med sjal och att det är helt naturligt :)

Mina ögonbryn är tatuerade i 3D, det känns helt fantastiskt och det kan jag rekommendera. Nu slipper jag oroa mej för att ögonbrynen ska försvinna som de kunde göra med sminket, inte så kul att komma hem och upptäcka att man bara har ett halvt bryn kvar ;)

Jag mår bra i min alopecia, jag kan leva ett vanligt liv och det är ingen farlig sjukdom. Jag har aldrig någonsin döljt eller skämts för mitt håravfall utan varit helt öppen med den för alla, och jag älskar folk som frågar och vill veta, det har nog varit en slags terapi för mej, kan vara därför jag aldrig mått så dåligt över just den sjukdomen. Däremot kommer jag nog alltid att nappa på behandlingar som kan ge mej mitt hår tillbaka, för visst skulle det vara kul.

Det var en liten lightversion om min alopecia, mer kommer nån annan dag :)

Likes

Comments

Vi köpte vårt hus 1990, sedan dess har jag irriterat mej på brännässlorna som växer lite här och där på vår gård. Förra året började jag läsa om brännässlor och vad den kan göra för nytta i kroppen. Nu älskar jag att vi har brännässlor nära till hands:)

Ofta på morgonen tar jag på mig ett par handskar, plockar en bunt brännässlor och lägger dessa på en plåt. Om det är sol ute så lägger jag plåten på altanen så har de nästan torkat innan dagen är slut, men för säkerhets skull låter jag de stå i ugnen en stund på kvällen (antingen på eftervärme om jag lagat mat eller på ca 40 grader), man känner när de torkat och det går rätt snabbt. Om solen är bakom molnen som den varit för det mesta den här sommaren så torkar jag en plåt i ugnen lite då och då.

Jag är så långt ifrån expert som man kan bli,  men jag nyfiken och bra på att googla. Mitt intresse för brännässlor är främst att de ska vara bra mot håravfall då man både kan äta och massera in nässelavkok i hårbotten (och håret om man har något). Därför blandar jag lite torkad nässla i min smoothie och snart ska jag påbörja en kur med avkok på mitt skalliga huvud. 

Avkok på nässla:

Sjud 1 msk torkad nässla per dl vatten i ca 10 minuter, låt det svalna och sila bort nässlorna. Massera in i hårbotten och låt verka ca 15 minuter

Likes

Comments

Ingefärashot är något jag sedan ett år tillbaka druckit varje morgon, det har jag lyckats hålla i och det är jag glad över för jag har, trots att vänner och familj däckat av förkylningar, lyckats hålla mej frisk från just det.

Jag har inget speciellt recept utan river en ingefära (rätt stor) med skal, sjuder (inte kokar) den i ca 1 1/2 liter vatten i ca 30 min. Lägger över locket och låter det bli svalt innan jag silar bort ingefäran. Sedan blandar jag i ca 1/2 flaska citron (ekologisk) och häller över till flaskor. Detta håller flera veckor i kylen.

Efter en hälsokontroll på jobbet i vintras fick jag veta att mitt blodvärde var lågt så jag köpte en flaska blutsaft, av en slump sparade jag flaskan och kom sedan på att den är ju perfekt till shotsen, med mått och allt.

Likes

Comments


I perioder har jag druckit en smoothie som jag mått bra av, vet inte varför jag slutat, men det är nog bara sådan jag är, intensiv ett tag, sedan ger jag upp.

Nu har jag i alla fall blandat smoothies för två dagar (1 flaska per dag) som står och tinar innan jag ska mixa ihop allt. Jag baserar smoothiesen (heter det så? ) på antiinflammatoriska varor då min kropp är full av inflammatoriska sjukdomar. Till att börja med är den inte så god, hade lite svårt med ingefärasmaken, men man vänjer sig och just nu längtar jag efter ett glas.

Ca 1 dl bär

Ca 1 tsk hackad och skalad ingefära

3 st "klumpar" frusen spenat

Ca 1 tsk gurkmeja + svartpeppar

1 istärning björksav

Ca 1 tsk av både björk - och brännesslelöv

Ca 1 msk ekologisk citron (flaska)

Sen fyller jag upp med vatten och mixar


Likes

Comments

Klockan är 22.30 och i vår lilla stad pågår nu en festival. Jag är inte där, och det är för att jag själv valt att stanna hemma. Jag är just nu i ett skov med mer värk och en enorm trötthet. Jag får njuta av bilderna som mina vänner lägger upp på instagram och tänka på att imorgon är jag inte bakis :)

Imorgon ska jag handla bra mat, mat som jag mår bättre av, för nu måste jag göra något. Det handlar inte bara om utseende, även om det är jobbigt att aldrig känna sig riktigt fin. Min våg visar 30 kg för mycket och nu är det dags att göra något åt det, på riktigt. Jag vet ju också att lederna mår bättre när jag går ner i vikt, jag vet, men det är inte det jag tänker på när jag sitter med min pringelsburk och ser på tv ;)

Jag ska berätta mer om mig själv och mina tankar kring hur jag ska få ett bätttre mående. Det känns lite svårt att riktigt veta hur man ska lägga upp allt i en blogg, men det löser sig nog.

Likes

Comments