Au pair, Vardag

Imorgon är det thanksgiving här i Amerika vilket är en av deras största högtider här. Det ända jag vet om thanksgiving är att man äter mycket mat och allt det man sett i filmer och serier. Tror alla familjer firar på olika sätt och har olika traditioner men det jag tror alla har gemensamt är den stora kalkonen på matbordet.

Så imorgon ska jag för första gången någonsin få vara med om thanksgiving här i Amerika. Men inte bara det så ska vi nämligen åka hem till barnens mormor och där mötas av hela deras släkt. Så helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag ska förvänta mig, tycker dock det är superkul.

Detta är anledningen jag behövt letat efter den perfekta klänningen men det vart faktiskt en jumpsuit i mörkgrönt sammet istället.

 Lär även berätta att sommaren här har återvänt och vi har haft mellan 27-34 grader här denna vecka!

(Morgon promenaderna i området med pojkarna).

(Vårt hus med dekorerande julbelysning, vilket jag tycker är så himla mysigt. Vi har även en uppblåsbar jultomte vid ingången. Amerikaner med deras högtidsdekorationer...)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardag

I tisdags gick jag på bio med Wilma på Fashion Island och såg Bad moms 2. Filmen var så bra och rolig, tyckte den var bättre än första filmen, alltså är denna otroligt sevärd.

I helgen som var åkte jag till Carlsbad tillsammans med Wilma där vi åkte till en outlet för märkesaffärer. Såg jättemycket fint men en fin rosa väska från Kate Spade fick följa med mig hem. I söndags var jag på jakt efter en klänning till thanksgiving (mer info om detta i nästa inlägg). Jag och Wilma åkte till Mission Viejo Mall, där jag köpte julklappar till mina två systrar där hemma i Sverige och ganska så mycket saker till mig själv också. Hittade en outfit till thanksgiving, årets nyårsklänning, ett par glitter stövlar, en mysig härlig tröja och en fonduation från Tarte. Har hört så mycket om Tarte och att deras fonduations ska vara jättebra så det ska bli kul att få prova.


Kom på, jag vet inte om jag berättade i tidigare inlägget eller om det skedde i efterhand. Jag flyger nämligen tillbaka till Sverige över nyår och åker till Åre med mina kompisar där hemma. Ser verkligen framemot det!

Likes

Comments

Vardag

I lördags träffade jag Wilma så åkte vi till Irvine Spectrum och gick till the cheesecake factory och åt tre rätters middag. Vilket var supergott verkligen och själva området var fullt med små affärer, det påminde mycket om Fashion Island som jag besökte i fredags.

Likes

Comments

Au pair, Vardag

Igår kväll åkte jag till Fashion Island vilket är ett område med massa affärer och restauranger. Verkligen otrolig cool atmosfär och fullt med massa affärer dyrare till billigare.

Jag åkte dit och träffade två nya svenska au pairer, Matilda och Emelie. Verkligen jättegulliga tjejer, vi möttes där och åt middag på True Food Kitchen som restaurangen kallades.

Lär verkligen åka tillbaka dit och bara gå runt i affärer någon dag, det fanns verkligen otroligt mycket att se där.

Sen har dom nu tagit ner alla halloween deklarationer och satt upp massa juldekorationer istället. Snacka om att amerikaner älskar deras högtider, på Fashion Island har dom nu klätt en jättestor gran och om några dagar framöver är det tree lightning. Många samlas och kollar på när dom tänder granen, vilket är något jag också vill se. Kommer säkerligen få julkänsla då också!

Likes

Comments

Au pair

Okej! Nu har jag officiellt varit i USA, mina drömmars land i 26 dagar och 21 dagar i vackra Orange County.

Idag är det fredag och jag tänkte ta upp ett ämne så kallat VÄNNER.. 

Min största rädsla när jag skulle åka var om jag skulle hitta nya vänner här och helst hade jag velat att dessa nya vänner skulle vara exakt som mina vänner hemma i Sverige. Tur i oturen är det faktiskt konstaterat att alla som åker som au pair bekymrar sig över samma fråga och alla är desperata efter vänner, vilket för mig är också otroligt viktigt att hitta men samtidigt kommer man inte heller klicka med alla man träffar. Vänner är den största tryggheten man har efter familjen men det som skiljer dessa två åt det är att vänner kanske inte alltid består på samma sätt som familjen gör, detta betyder att vänner är mer sköra än familjemedlemmar. Denna trygghet behöver i alla fall jag som är en sällskapssjuk människa och är beroende av att skapa planer och ha kul med mina vänner. .

Hittills har jag inte tyckt att det varit lätt att hitta nya vänner, först handlade om att komma in i rutin med nya vardagslivet här men jag kom ganska snabbt på att jag behöver ett liv utanför hemmet också, ett mer socialt liv här i OC. Man får inte nya vänner här under en natt, vilket jag trodde men självklart blir många nyfikna på en ny au pair i området däremot kan faktiskt beroende på vilken delstat du bor i påverka detta. Tillexempel i New York och alla dess grannar ¨New Jersey, Long Island, Connecticut, Massachusetts, Vermont och Pennsylvania¨ detta kontakt nät är så stort och det finns otroligt mycket au pairer i dessa stater och alla möts i otroliga New York via tunnelbana. Skillnaden från där till här är att huvudkontoret för au pair organisationen ligger i Boston och i början fanns det bara familjer på east coast som man kunde åka till, sedan har ju allt detta växt och spridit sig över hela landet men det jag vill komma till är att det inte alls är lika vanligt med au pairer här i t.ex. Orange County som det är i New Jersey eller generellt om man ska jämföra East & West coast.. 

Det är inte heller lika lätt att möta au pairer här som på andra sidan ”east coast” då det inte finns så mycket public transportation här. Det är liksom bil eller uber som gäller här (som alla kanske inte har tillgång eller råd med).


Bra tips:

- Va inte för kräsen och ge dig din tid till att lära känna den nya au pair vännen som du nu sitter och tar en kaffe med.

- Försök ställ andra frågor än au pair relaterade frågor ni båda vet redan att ni har något gemensamt ¨hela denna resa¨, ställ frågor så du lär känna personen bättre och se om detta är en ny vän som du kommer vilja fortsätta hitta på saker med.

- Jämför inte heller nya au pair vännen med dina vänner där hemma, dom vännerna där hemma har du klickat med av en anledning, här kanske inte samma personligheter finns.

- Tålamod, tillslut oavsett om denna au pair vän är lik dina vänner hemma eller inte så kommer den där vännen som det säger klick med lite mer än med dom andra au pair vännerna du haft kaffe med. Den vännen kommer bli den du kommer göra allt roligt med så man lär ha tålamod.


Hur kommer man i kontakt med nya vänner som au pair:

- Via Facebook grupper: Jag la in mig själv i typ alla au pair grupper ¨svenska au pairer, au pairer i California, au pairer i Los Angeles¨ osv här skrev jag efter någon vecka i min värdfamilj att jag var ny i mitt område och undrade om det fanns fler au pairer här som eventuellt vela ses någon dag. Det var typ 10 stycken tjejer som skrev till mig. Här kan du även se och kommentera själv när nästa nya au pair ska flytta till ditt område, då kan man själv skriva till denna att vi bör hitta på något. I dessa grupper kan en au pair även få svar på mycket intressanta frågor om allt möjligt, det har hjälpt mig mycket.

- Via sin organisation, Culture care: Innan jag åkte på min resa så la Culture Care in mig i ett evenemang på Facebook så kallat avresedagen och där kan du se alla andra au pairer som flyger från Sverige samma dag. Jag tog kontakt med en tjej som skulle sitta bredvid mig hela resan så vi möttes på Arlanda. Visumdagen gick jag också på då många au pairer samlades för att gå tillsammans till ambassadören i Stockholm för att fixa visum, därefter var det mingel på culture care kontoret och där träffade jag en tjej som nu är i LA som jag någon helg framöver tänkt åka och hälsa på.

- Via Traning School: Beroende på vilken organisation du åker med så är det någon form av orientering, vi var på en skola där det var folk från olika länder som nu också skulle göra samma sak som mig. Jag träffade tillexempel 3 personer från Polen, 1 Ungern, 1 Österrike men som alla var supersnälla och som jag än idag håller kontakten med och som jag vill åka och hälsa på. Detta är ett bra sätt att kontaktnäta om du vill resa mycket under ditt år, skapa vänner som bor i olika stater så du kan åka och hälsa på och på så sätt komma undan billigt genom att sova hos dom.

- Via LCC möten: När du kommit fram till ditt område så kommer din LCC ta kontakt med dig och därmed bjuda in dig till ett au pair möte där alla au pairer i ditt distrikt samlas och gör en aktivitet tillsammans. Här träffar du fler au pairer i ditt område.

- Via Kontaktnätet: Du träffar en ny au pair och frågar denne om det finns fler i området, fråga om deras kontaktuppgifter. Du träffar en au pair så blir du på ett sätt vän med alla dennes au pair vänner


Vilket lämnar oss till idag fredag, idag ska jag åka iväg på middag och träffa två nya svenska tjejer från mitt område och det ska bli superkul! .


Likes

Comments

Au pair, Resor

Hejsan!

Vet inte riktigt var jag ska börja, hade redan skrivit detta inlägg en gång idag så försvann det, så typiskt.

Tillbaka till rubriken, igår kväll kom jag hem från min lilla mini weekend som jag tog till LA över lördag-söndag. Snacka om att jag inte hade planerat min tid där så bra utan trodde jag skulle hinna med så mycket under dessa två dagar, tyvärr vart det varken Hollywood sign, walk of fame, Beverly Hills eller Malibu som jag trodde jag skulle hinna besöka under helgen. Däremot åkte jag till Venice beach och gick längst strandpromenaden till Santa Monica beach och gick även upp till pieren där.

Jag åkte tillsammans med min finska vän Sofia som bor i mitt område men under lördagen mötte jag upp min vän Kasia från traning school som kommer ifrån Polen men som nu istället bor nära LA. Vi hängde faktiskt hela traning school och klickade jättebra så det var jättekul att träffa henne igen.

Tiden sprang iväg i lördags så jag och Kasia åkte tillbaka till mitt hotell och fixade oss sedan kom Kasias vän och hämtade oss så åkte vi till ett konstgalleri event, jag har personligen aldrig varit på ett sådant event förut så det var intressant att få vara med om. Det var verkligen som i en film. Efteråt åkte jag vidare till Sunset, Hollywood och mötte Sofia och Vera för utgång.

På söndagen kom Sofia och Vera och hämtade mig vid mitt hotell, vi åkte in till downtown LA, kände verkligen att vissa områden ¨gator¨ i downtown LA inte var något för mig. Det var otroligt skitigt, hemlösa människor och alkohol/drogpåverkade människor som gick runt där vilket gjorde mig extremt obekväm. Observera att jag inte menar alla områden i Los Angeles, staden är otroligt stor. Vi gick till art street för att hitta ett par änglavingar som vi tog kort med, hehe.

Känner nu i efterhand att jag verkligen måste åka tillbaka inom kort för som ni läste ovan har jag inte besökt/gjort allt det jag hade velat i Los Angeles ännu, tillexempel hiken upp till Hollywood sign. Jag vill också besöka Santa Monica igen då sandstränderna och vyerna var så otroligt fina och det var så mycket på en och samma gång som skedde där och man visste inte riktigt vilket håll man skulle kolla åt.

Helgen tog slut så fort och idag (måndag) har jag jobbat 9.5h sedan gick jag till gymmet och nu vart det kväller. Kan man redan säga att man är helt slut efter första dagen på en ny jobbvecka??Likes

Comments

Resor

Wiho!!

Äntligen jobbar klart mitt 10 timmar långa pass idag och går nu äntligen på helg. Denna helg har jag verkligen sett fram emot, efter många om och men med inte alla saker som jag egentligen skulle behöva till denna resa t.ex. mobilabonnemang. Så blir den av och jag kommer även kunna bocka av 2 eller kanske till och med 3 saker som är med på min buketlist under denna helg.

Först och främst ska jag bo på hotell under natten på ett otroligt fint hotell i centrala LA. Sen vet jag att jag ska möta Kasia och vi ska ta en hike upp till Hollywood sign. Sedan vet jag att vi även kommer gå ut på middag i LA och jag hoppas även på att det blir en liten utgång av det hela också.

På söndag jobbar Kasia så då kommer Sofia och hämtar mig så ska vi åka till Malibu Beach och tror även vi ska hinna med något mer innan vi far hem igen på söndagen till Orange County.

Ska bli så otroligt kul att komma iväg över helgen!

Likes

Comments

Au pair

Okej som citatet ovan lyder ”vart tog solen vägen?” Säg de, nu är det officiellt vinter i Kalifornien vilket menas med 20 grader och moln, ungefär i samma stil som sommar i Sverige.

Känner mig lite frustrerad över vissa saker här, tillexempel att jag och mina värdföräldrar inte tagit tag i följande saker ännu, security number, mobilabonnemang, bankkonto/bankkort, körkort.. Ni som känner mig där hemma vet att jag blir otroligt uppjagad av sådana saker när det dras ut på tiden... Grejen är även det att jag har otroligt svårt att ta mig till ställen/göra saker utan att ha dessa saker till hands.

Anledningen till att detta gör mig frustrerad är för att jag tillexempel ska nu åka till LA i helgen ”finally” och där ska jag möta Kasia från traning school. Men det jobbiga är att jag kommer omöjligt att kunna höra av mig till henne när jag kommit fram utan att behöva leta upp gratis wi-fi för att kunna höra av mig till henne och fråga typ vart hon är? och detta bekymmer gäller så fort jag lämnar huset. Hmm!

Därför känner jag mig helt begränsad i vardagen än så länge, imorgon ”fredag” ska jag kolla med mina värdföräldrar när vi ska åtgärda detta. För känner redan att detta sätter stopp för min experience här i Orange County, USA!!

Utöver detta kanske så lilla problem som vi säkert kommer åtgärda nästa vecka så är allt bra! Överlag kommer jag och värdfamiljen jättebra överens, känns inte jobbigt alls att vara här på det viset hehe. Men alltså ja, det finns nog ingen au pair som i början tassar lite på tårna när de kommit fram till sin värdfamilj. Det gjorde även jag också men nu har det äntligen börja släppt och jag vågar tillexempel stå i köket och laga en lunch åt mig. Eller vågar gå upp på övervåningen för att sätta igång en tvätt. Minns min första morgon här vilket var för ungefär 2 veckor sen, då vågade jag inte ens gå ut ur mitt rum och vidare in till badrummet. Allt blir bättre med tiden. Barnen och jag har superkul tillsammans är mest med tvilling pojkarna eftersom dom är hemma hela dagarna med mig medan 3 åringen är på förskolan cirka hela dagen.

Så jag tror jag bara måste våga fråga om det där som frustrerar mig för värdfamiljen är ju jättesnälla och förstående så allt kommer nog att lösa sig!

Nu har jag slutat jobbat för dagen och klockan här är 15.20, jag har äntligen kommit igång med träningen denna vecka och eftersom vi är medlemmar i country cluben här i området så får jag även gå till gymmet som är där. Vilket känns så bra och min kost här är verkligen helt förändrad så mycket bättre, vill bara point out att här äter man inget onyttigt alls... finns alltid massa frukt ”som är delad i kylen t.ex. annans” och bär. Här äter man havregrynsgröt eller acai bowl till frukost. Har än så länge bara ätit kyckling här också då min värdpappa inte äter fisk, min värdmamma äter inte kött, jag äter inte gluten och 3 åringen äter typ inget hahah. Så jaa inte mycket till variation men otroligt mycket frukt och grönt!

Nu ska jag gå till gymmet sedan duscha/fixa mig, äta middag med familjen och sedan göra något med Sofia.

Thank god for Sofia having a car and coming and picking me up!!

Likes

Comments

Vardag

Första lediga helgen, i fredags jobbade jag kväll så fick lägga pojkarna medan föräldrarna var iväg med 3 åringen på trick or treat event som hölls på klubben i området. Under tiden kom Sofia förbi som kommer från Finland en jättetrevlig söt tjej, hon har bara en månad kvar här i staterna vilket jag tycker är super tråkigt då hon är typ den enda hittills jag har klickat med som bor här i området.

Annars så var vi igår ”lördags” jag, Sofia och en tjej från Polen, vi åkte till Dana Point. Där åt vi en sen lunch på ett mexikanskt ställe sedan gick vi runt där vid havsområdet. Otroliga vyer och det var otroligt fint med alla båtar i hamnen. Sedan åkte vi vidare till Mission Viejo Mall som är så stort och jag såg en massa fina saker men jag kunde nog inte koncentrera mig på att verkligen kolla om det var något jag vilje köpa och orkande inte heller gå iväg och prova kläderna.

Idag söndag, tänkte jag åka tillbaka till Mission Viejo Mall och kolla själv brukar vara enklare för mig att shoppa då. Sedan på kvällen kommer hela Trines ”min värdmammas” släkt och familj hit till huset för Bbq.  


Annars börjar en ny jobbvecka imorgon. Hoppas alla haft en bra helg där hemma!

Likes

Comments

Au pair

Vet att många undrat hur man bor/hur ens rum kan se ut när man är/jobbar som en au pair.
Tänkte därför ta detta tillfälle till att visa er mitt rum. Jag är så tacksam som har mitt sovrum nära dörren på undervåningen och är ensam här nere även att jag har mitt egna badrum i mitt rum. Gillar det verkligen.

Likes

Comments