Idag är det städdag. Anledningen till att jag städar på torsdagar är att jag vill ha allt färdigt till fredag. När man har husdjur så är det oftast dammsugningen som är viktigast men jag tycker om att då och då även rensa ur skåp, damma i lådor och annat lite krångligt samt organisera i förvaringsutrymmen. Jag brukar också helghandla på torsdagar. Skönt att ha det klart.

En riktigt bra sak med denna dag är att solen tittar fram. Känns som vår i luften! Längtar verkligen till sommaren nu så jag kan gå runt och fota allt fint i naturen. Fjärilar är mitt favoritobjekt att fånga på bild och detta foto tog jag för sex år sedan.

Likes

Comments

Brukar ni äta frukost? Jag gjorde alltid det förr men nu hoppar jag ibland över den och kör periodisk fasta då jag upplever de positiva effekter som det medför - mindre hunger, minskat sötsug, energi och faktiskt så blir jag gladare under dagen. Men om jag ändå känner mig riktigt sugen på något gott äter jag helst gröt, Chiapudding, smoothie eller yoghurt med müsli. För något år sedan åt jag alltid Oboy och mackor men det lockar mig inte lika mycket längre, kanske just på grund av min periodiska fasta.

Vill ni läsa mer om periodisk fasta så kolla här eller läs detta blogginlägg.

Likes

Comments

Hur gammal är din hund?

Min hund är född 2005 så hon fyller 12 i år.

Smeknamn?

Peppan, Persson, Peps, PC, Gumsi, Peppi-doh

Vilken ras är det?

Hon är en blandning mellan 75% Papillon och 25% Yorkshireterrier.

Varför skaffade du hund från första början?

På julen 2005 fick jag ett brev där det stod att jag skulle få en hund som jag själv fick välja ut. Bara dagar senare hittade jag henne på blocket.

Hur ofta får din hund följa med dig på äventyr?

Pepci har varit med på många äventyr. Hon har bott i husvagn, husbil och stuga. Hon har åkt båt över till Visingsö och gått runt hela ön tillsammans med en massa andra voffar. Sen har hon såklart fått gå på flertalet kurser. Nu är hon dock gammal så nu njuter hon mest av att busa här hemma och gå promenader i skogen. Pepci har aldrig brytt sig om att leka med andra hundar, utom dem i hennes flock. Istället tyr hon sig till människor som hon tycker om.

Kan din hund göra något/några trix?

Många! Pepci är väldigt lättlärd. Hon han bl.a. sitt, ligg, stå, snurra, buga, nicka när man frågar om hon är söt, gå slalom, gå en åtta runt benen, gå runt benen, hoppa mellan benen, vinka, marschera, spela död.

Ett fint minne?

Jag har många fina minnen med Pepci. Ett var när hon precis kommit hem till oss och jag sov på golvet med henne. Jag visste inte alls hur hon skulle vara i sitt beteende men när hon kurade ner sig vid min sida och lade sin varma nos på min hals och somnade så höll hjärtat på att svämma över av känslor. Jag låg blickstilla hela natten och vågade knappt andas för att jag inte ville störa henne när hon så fint slagit sig till ro hos mig.

Favoritleksak?

Pepci älskar tennisbollar. Hon är rädd för pipisar men i nödfall kan hon leka med dem också. Då håller hon dem dock långt ut i kanten så de inte ska pipa.

Det bästa med din hund?

Att hon så tydligt visar att hon tycker om mig. Hon var så liten och rädd när vi hämtade henne vilket ledde till att hon snabbt tydde sig till oss i familjen. Eftersom jag tränade och gick kurser med henne så är det idag mig hon följer. Att ligga i soffan med henne sovandes på magen är värt mer än något annat och jag älskar verkligen min lilla Peps.

Likes

Comments

Med tanke på gårdagens inlägg så kommer här en lite muntrare eftertanke.

Ofta när något går väldigt långt åt ett håll så är det lätt att tänka att det är kört. Nu finns ingen återvändo. Men inte sällan kommer till sist en motreaktion och jag tror att vi börjar se ytan av den nu. Allt fler unga bryr sig om jämställdhet, djur, natur och oliktänkande. Fler blir vegetarianer och veganer. De som inte är det vet åtminstone vad det är och flippar inte ur så fort de hör ordet. Många vill ut i skog och mark för att samla kraft. Man vill pyssla i trädgården, odla, jorda ner sig.. Ekorrhjulet som spinner allt snabbare gör att man vill stanna upp, meditera, yoga, gå en promenad och åka ut till landet. Jag tror detta är en av anledningarna till att programmet Mandelmann har blivit så populärt. Vi längtar efter deras liv om så bara lite grann. Kanske man börjar så dill hemma i lägenheten, skänker en slant till Djurens rätt eller kör ett yogapass efter jobbet. Det är inte för inte som ordet mindfulness dyker upp överallt.

De kommande generationerna är också mer öppna för det som förut var tabu t.ex homosexualitet, transsexualitet, annorlunda klädkulturer och olika livsåskådningar. Ofta är det äldre som inte kan acceptera att saker förändras. Det var bättre förr, brukar de säga. Men vi unga är vana vid förändring. Den sker hela tiden och det snabbt på grund av internet och globalisering.

Lite positivt om oss från "Generation ego" såhär på måndagsmorgonen.

Likes

Comments

Har ni läst boken Generation Ego? Den var riktigt intressant kan jag lova! Jag sägs ju tillhöra början av den generationen. Tyckte det var spännande att läsa om både hur äldre uppfattar oss och hur vi själva ser på saken, samt olika anledningar till varför det blivit som det blivit. Jag menar, en generation blir inte helt annorlunda den innan.

Dessutom ser samhället helt annorlunda ut idag. Du måste i princip gå gymnasiet för att ha en chans. Gärna studera på universitet. Du ska klara dig själv i högre utsträckning då samhället har blivit mer individualiserat. I princip alla fokuserar på sig själva; arbetsgivare som arbetstagare. Den sociala biten har också ökat i press. Du ska vara framåt, företagsam och driftig. Dina praktiska kunskaper är inget att ha om du inte också har en social personlighet. (Detta är upprörande då i princip hälften av alla människor är introverta. Många är också blyga och försiktiga.) Att äldre ser ungdomar som kaxiga medan ungdomarna själva ofta har väldigt dåligt självförtroende visar bara på den fasad som många måste sätta upp för att klara av kraven idag.

Något som också var intressant att läsa var att dagens gymnasieskolor har lagt in entreprenöriellt lärande i läroplanen. Lärarna ska alltså på något sätt lära ut till elever att bli företagsamma och driftiga. Svårt om något! Sådant måste ju komma inifrån. Det är, enligt mig, inget man kan läsa sig till.

Några intressanta citat ur boken:

Tidigare kunde föräldrarna agera förebilder för barnen, förklara för dem hur de ska vara som vuxna. Idag kan de inte gör det på samma vis. Farsan kan inte lära sina barn sociala medier eller datorer. De unga är istället inbjudna i en serie ovanliga lärprocesser där de själva måste söka hur de ska vara som vuxna.

Vem stöttar vem här i livet om alla hela tiden ska uppfylla alla sina drömmar och det perfekta livet?

Det är som att föräldrar tänker att just deras barn alltid ska vara ledaren - att stå tillbaka och vänta med sina egna behov för att någon annan behöver få komma före är inte något som lärs ut.

Det sista citatet tycker jag beskriver ganska bra vad som har gjort oss mer ego (om vi nu ska kalla oss det). Vi har blivit uppfostrade av föräldrar men också lärare och andra vuxna att ta för oss. Vi är ledaren i vårt liv vilket betyder att det alltid är vi som måste ta plats, synas och höras för att överleva. Att stå tillbaka är detsamma som att misslyckas. Man anses sällan företagsam om man ställer sig i bakgrunden vilket ha lett till att de mer försiktiga drar sig tillbaka ännu mer och skäms dessutom för att de gör det.. Jag tycker dock inte det är något fel på att ibland ställa sig vid sidan av och ta det lite lugnt och det tror jag att jag har haft tur och ärvt från mina föräldrar som lyckats väldigt bra i livet utan att stå i centrum hela tiden. Kan jag lyfta upp andra och göra dem till bra ledare så gör jag hellre det. Det betyder inte att mitt liv går förlorat, tvärtom. Jag kanske inte blir entreprenör men varför ska jag bli det? Det finns så mycket annat man kan göra utan att behöva visa framfötterna, skaffa skinn på näsan och sätta upp mål redan när man är 20 år gammal för hur hela ens liv ska se ut.

Jag rekommenderar er att läsa denna bok. Man får sig verkligen en tankeställare.

Likes

Comments

Hur har det gått med meditationen? Jodå, helt okej. Men det där med att sitta upp är inte riktigt min grej. Jag kan typ inte ta djupa andetag och efter bara fem minuter börjar det göra ont i ryggen men när jag ligger ner så blir jag avslappnad direkt. Dock somnar jag efter en stund... Spelar ingen roll om det är mitt på dagen. Jag somnar. Funderar på att prova sitta upp i soffan istället. Dock har jag en tendens att somna sittandes också hur obekvämt det än är. Eller jag slumrar och så nickar huvudet till och jag vaknar igen. Jag är en sådan person ni finner sovandes med huvudet bakåt och munnen öppen på tåget. haha

Igår gjorde jag Tigerkaka. Mums! Det är som vanlig sockerkaka blandat med kakao. Jag älskar att baka och göra goda efterrätter. Jag älskar än mer att äta dem.

Likes

Comments

Jag tänker lite på Eva Dahlgrens tal på QX-galan igår. Hon sade att några i publiken vet hur det känns att födas fria men att många av de som var på galan inte vet det. Det hon menade var att de som inte är heterosexuella saknar den frihet som vi andra har.

Men så kom jag att tänka på att ingen föds helt fri. Vi är alla styrda av regler, lagar och normer. Vi följer dem eller tar aktivt ett beslut att inte göra det och således får vi möta de konsekvenser som följer. Jag klär mig, sminkar mig, beter mig och drömmer om specifika saker i livet på grund av det samhälle jag vuxit upp i. På grund av min uppväxt, min familj, min omgivning. Vi får alla lära oss hur vi ska bete oss i olika situationer. Vad som är rätt. Vad som är fel. Vad som anses konstigt, annorlunda eller fullkomligt normalt. Vi hör så ofta vad man bör göra i livet, vad man bör uppnå. Kvinnor som väljer att inte skaffa barn blir ifrågasatta. Någon som vill ut och resa och spendera alla sina pengar blir tillsagd att växa upp och skaffa sig ett riktigt jobb. En person vill bli konstnär men många menar på att det är en dröm få kan förverkliga och eftersom vi lever i ett samhälle där man måste ha pengar blir denna person kanske tvungen att göra någon annat än det den allra helst vill.

Jag tror inte att någon föds helt fri. Ibland önskar jag att jag var väldigt annorlunda så jag åtminstone kunde få känna på hur det känns att gå emot strömmen. Det är säkert jobbigt, otäckt och till och med farligt många gånger - men det är väl det man brukar definiera som frihet?

Likes

Comments

Jag fick lägenheten! Yes! Känns jättekul dock kliar det lite i otålighetfingrarna eftersom det inte är inflytt förens om tre månader. Får tillgång till den 2 maj. Jag ska åka till Ullared i två dagar staxt efter så jag kan köpa in det som jag känner att jag saknar. Vet redan nu att jag behöver en ny dörrmatta, en fräsch tvättkorg, en byrå samt ett soffbord. Ganska stora saker så allt inhandlas nog inte i Ullared, vi får se.

Likes

Comments

Idag var jag på retrieverutställning borta i ett stall. Många fina hundar att titta på men ingen lika stor och muffig som min Bubbis. Synd att han är kastrerad och inte kan ställas ut mer. Dock har han blivit uppfostrad av en chihuahua och en papillon så han har fått för sig att svansen ska vara vriden uppåt åt höger. Golden med knorravans. Fint! Eller...

Inatt har det snöat så idag ska jag passa på att gå en långpromenad. Hellre gå i snö än blask. I fredags tittade jag föresten på en lägenhet. Hoppas innerligt att jag får den!

Likes

Comments

Idag har det varit lite kyligt i luften. Gick en promenad på 3,2 km i skogen och fick i alla fall upp lite värme. Skönt! Älskar att man kan känna doften av gräs nu.

Nu på kvällen bakade jag Idas bananbröd. Så enkelt, gott och nyttigt med banan istället för socker. Luktar gott gör det också.

Likes

Comments