Denna midsommar var verkligen fantastisk. Vi åt sill och potatis, tårta, grillat på kvällen och cheesecake efter det. Jag gjorde den berömda jordgubbscheesecaken med vit choklad och kladdkakebotten. En riktig höjdare som gick hem hos alla. Sedan spelade vi femkamp. Vi körde dart, krocket, frågesport, Mölkky samt kastade pil på vattenballonger. Superkul! Mitt i allt detta fick vi alla varsin present av min bror och hans tjej och i min låg det en mugg som det stod "världens bästa faster" på. Vilken underbar överraskning! Kunde inte ha önskat en bättre midsommar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu när det är sommar ska man ju läsa böcker i mängder, i alla fall enligt mig. Skönlitteratur men också fakta passar perfekt när man ligger i hängmattan och gungar lite rofyllt. Här kommer dock ett ganska obehagligt boktips.

Vill ni bli vegetarianer efter att ha läst en bok så rekommenderar jag denna: Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor av Melanie Joy. Den handlar visserligen om djurhållningen i USA men trots att Sverige har fler lagar kring hur slaktdjur ska hanteras så sker hemskheter även i detta land. Boken tar inte bara upp hur djur får leva i misär innan de dör, hur de plågas före och under slakten och hur köttet behandlas efteråt, den berättar också om anledningen till att vi kan älska hundar, äta grisar och klä oss i kor. Den tar upp hur intelligenta bl.a. grisar, kor och fåglar är och att de klart förstår vad smärta är och hur det känns att förlora sitt barn eller sin mamma så allt för tidigt. Efter den stress de får uppleva utvecklar vissa djur något som liknar människans PTSD. De skadar sig själva eller andra, vissa dör och endel blir apatiska.

Men författaren skriver inte bara om djuren utan också om människorna som jobbar med att döda och skada dem. Hon har intervjuat flera stycken som själva mår dåligt, sover dåligt, stänger av sin empati och därmed börjar behandla sina familjemedlemmar illa, begår brott m.m. Bara för att en slaktare plågar ett djur betyder det inte att den personen en gång i tiden inte brydde sig eller for illa av sitt jobb. Beteendet är ett tecken på att något så grundläggande som empati och sympati kan slås ur spel av att man behöver utföra hemska saker till vardags. Att välja ett sådant jobb är inte alltid frivilligt. I USA dör dessutom många slaktare på grund av dålig arbetsmiljö.

Flera sidor fick jag hoppa över på grund av att jag befann mig på biblioteket och inte ville börja gråta där jag satt vid fönstret mitt bland bokhyllorna. En del beskrivningar var så grafiska att jag satt och gjorde diverse grimaser av avsky och äckel. Bland annat berättade en slaktare att han varje dag slängde ner kycklingar i en maskin som skulle döda dem men de som lyckades överleva var han tvungen att för hand skära halsen av vilket fick denne man att må väldigt dåligt.

Allt detta sker inom låsta dörrar. Aktivister har ibland lyckats ta sig in och smyfilma slakterier och då brukar ramaskri uppstå men oftast bara mot just det slakteriet. Ingen verkar förstå att det inte har med företaget att göra utan att det ser likadant ut inom hela köttindustrin. Även om Sverige har bättre djurhantering och arbetsförhållanden än USA så behandlas djuren som ska bli mat fortfarande som produkter. De gårdar där man ser djuren beta fritt är undantag.

Vill man inte bli vegetarian för djuren och miljöns skull så kan man också bli det för hälsan. Boken tar upp alla fördelar med att inte äta kött samt alla de myter köttindustrin har spridit genom flera decennier och som satt sig så hårt att ingen ens ifrågasatt dem förrän nu. Tror det är därför allt fler börjar bli veganer och vegetarianer. Förr ansågs människor som inte åt kött lite knäppa och udda. Idag ligger de i framkant.

Och ja, jag är vegetarian nu.

Likes

Comments

Har varit utan mina p-piller i ca. tre och en halv vecka nu och jag måste bara säga att det är som natt och dag. Jag förstår verkligen varför jag gick upp så mycket i vikt när jag åt dem för nu när jag är mig själv igen så har min hunger minskat med runt 80 %. Helt sjukt! Mitt sötsug är också nästan helt borta. Skönt! Känns dock annorlunda att inte längre vara hungrig på morgonen eller mellan huvudmålen. Jag får nästan tvinga i mig mat för att få i mig tillräckligt. Knäppt vad piller kan göra med en och det är härligt att känna igen sig själv efter 6 år.

Likes

Comments

Tänk att jag inte druckit läsk på över tre månader nu. Jag som varit så beroende av Cola Zero i flera år. Det var liksom mitt sätt att unna mig då jag nästan aldrig dricker alkohol. I slutet började jag dock få en massa biverkningar och bestämde mig där och då för att det fick vara nog. Mycket handlar om vanan. Idag kan jag ta ett glas isvatten eller en smoothie och tycka att det är riktigt festligt det också. Supergott ju! Ska ta tag i sockret sen men vill ändå sätta den här vanan ordentligt först så jag inte får en massa sug efter Cola om jag nu slutar med socker. En sak i taget.

Likes

Comments

Det talas ju om att vi i princip kommer bli odödliga i framtiden. Att människor redan födda kommer kunna leva i många hundra år. Men jag ska vara helt ärlig. Hur häftigt det än hade varit att få se allt som komma skall och få slippa rädslan för vad som händer efter döden så skulle jag inte vilja leva om 500 år. Så som världen ser ut idag kan det nog bara bli värre. Inte nog med att vapen för krig skulle kunna utplåna allt levande på jorden men också för att miljön kommer vara åt skogen. Redan idag talas det om att man inte kommer kunna bada i vissa sjöar. Det finns mer plast än fisk i Östersjön och tänk bara på den utarmade jorden och de gifter som sakta äter upp våra marker. Kanske kan vi inte ens andas utan masker i framtiden eller så skapar vi människor som inte behöver syre, men då vill inte jag längre vara med. Hur kul är det att regera en döende jord på det viset? Hur kul är det att leva under den övergången då vissa människor är vanliga och andra en form av hybrid? Tänk vilka klasskillnader! Vi ser ju hur starkt enbart pengaskillnader påverkar människor, tänk då om vi helt plötsligt blir olika raser. Supermänniskor och vanliga med atomvapen. Kul. Eller nej. Sen slocknar ju solen. Vill man vara här då? Kanske har vi för länge sedan befolkat en annan planet när så sker men då tror jag bara allt i historien kommer upprepa sig. För är det något vi lärt oss så är det att vi aldrig lär oss. Människor kommer alltid försöka ta makt, döda och förstöra. Inte alla, men många. Sen spelar det ingen roll om vi är terminator eller grottmänniskor. Kanske att vi kan mixa med hjärnan så endast snälla människor får födas och leva i våra samhällen men då börjar snart livet likna en institution man bara ser på film och som jag absolut inte vill uppleva.

Jag älskar vetenskap. Har alltid gjort. Men människan är också en varelse som trots utbildning, intelligens, moral och etik kan bestämma sig för att mörda, tortera, förstöra och förgöra av olika anledningar. Vi kan säkert ändra våra kroppar, vårt utseende och DNA till vår fördel men jag tror aldrig vi kommer undkomma den mänskliga faktorn. Vi kommer aldrig kunna radera hat, våld, svartsjuka, ilska, aggressioner och hämndbegär hos alla. Se bara på oss idag. Vi har mer teknik än någonsin men är fortfarande lika styrda av vårt inre som då vi levde i skogen. Vi har bara mer makt att skada tack vare effektivare vapen. Jag läste någonstans att vi tekniskt sett skulle kunna skapa osynliga dräkter i framtiden genom att böja ljuset. Kul att slåss mot något man inte ser. Nej, i framtiden vill jag inte leva. Det räcker bra såhär tack.

Likes

Comments

Igår tog jag en cykeltur med min lilla Kajsa. Hon verkligen älskar det. Ni skulle sett henne innan hur hon liksom ställde upp sig så att jag smidigt skulle kunna lyfta upp henne och sätta ner henne i korgen. Typiskt för chihuahua är att de gärna vill följa med på äventyr men samtidigt känna sig trygga och ha god utsikt så en plats i cykelkorgen eller i en ryggsäck är perfekt. Att ta med hundar på marknader där de får trängas med en massa fötter och riskera att bli trampade är inte okej men Kajsa fullkomligt älskar att hänga på ryggen och bara titta på folk och känna alla härliga dofter. Efteråt brukar hon vara riktigt trött och nöjd. Smidigt att ha en liten hund.

Likes

Comments

Vill ni läsa några riktigt spännande böcker nu i sommar så kan jag varmt rekommendera Kepler. Egentligen är det ett par som skriver tillsammans under pseudonym, vilket jag tycker är otroligt häftigt. Jag har läst Eldvittnet, Sandmannen, Paganinikontraktet, Stalker och nu deras senaste - Kaninjägaren. Den är ganska grov, våldsam och otäck men gillar man det så är detta deras bästa bok hittills. Från första till sista sidan försvinner man in i en värld där man bara måste få reda på slutet och, kalla mig trög, men varje gång Kepler avslöjar sin mördare så blir jag förvånad och chockad. Har ni läst något riktigt bra någon gång så ni nästan får ont i ögonen för att ni försöker ta er igenom boken så snabbt som möjligt? Så blir det alltid när jag läser Kepler.

Likes

Comments

Riktigt gött att man har en hyresvärd som lämnar en påse full med snacks till alla sina hyresgäster. En fin gest som kan göra någon som mig oerhört glad. Vem vill inte komma hem och se en massa gottis hänga på dörren liksom?

Nåväl. Igår var jag med mina kära i Motala och spelade minigolf. Jag är ju ingen tävlingsmänniska men just minigolf, Fia med knuff och Plump är spel som jag faktiskt kan bli sur av att köra. Haha. Men det gick bra. Fick en sjua men annars låg jag mest på treor och fyror. Kom på delad näst sista plats.

Idag ska jag fira mors dag. Det blir sommartårta i solen. Nu ska jag måla mina naglar och sedan bege mig till mamsen och pappsen. Ett tag målade jag naglarna nästan varje dag men sedan började jag på tolkutbildningen och då fick man inte ha långa och målade naglar. Men nu kan jag ha det igen! Hurra! Hoppas ni får en underbar söndag!

Likes

Comments

Jag blir så himla ledsen. Att inte ens i lilla Mjölby kan en ung tjej som jag gå ensam genom stan klockan nio på kvällen när det fortfarande är ljust ute utan att behöva mötas av en massa skit. Killar stannar och erbjuder skjuts, det tutas och ropas, förföljs och till råga på allt så är det de som blir provocerade av att jag inte svarar dem att de istället börjar vräka ur sig en massa otrevligheter. Vad fan är detta? Det är så himla sorgligt att killar/män känner ett behov av att bete sig såhär. Tror de ens de någonsin kommer träffa en tjej som frivilligt hoppar in i deras bil? Som följer med av egen fri vilja? Som svarar glatt hej när de ropar på en att man har snygg häck? Som stannar och väntar in dem när de förföljer en?

Det enda dessa människor bidrar med är att sprida rädsla. Idag mådde jag piss när jag kom hem. Jag var skakig och rädd. Överfallslarmet hölls krampaktigt i min hand. Det sorgliga är att detta är en helt vanligt kväll för en tjej.

Likes

Comments

Igår var jag på nostalgikväll i Vadstena. Supermånga fina bilar dock var våran finast. Hehe. Riktigt mycket folk var det samt härlig stämning. Åt en pistageglass och njöt i solen samtidigt som ett band stod och spelade musik i passande genre. Sommarkänsla delux!

Idag har lille Mion fått gå ute en sväng i kopplet så nu ligger han och sover av utmattning. Mycket att titta och lukta på för honom. Lille plutten. Funderar faktiskt på att klippa honom men han är så fin i pälsen och jag är rädd att förstöra det om jag börjar mixtra med underullen. Dock blir det ju varmt för honom nu i värmen. Aja, vi får se hur jag gör. Måste läsa på lite om det först.

Likes

Comments