Tänkt på att minnet är associativt. Vi lär genom att koppla ihop nya minnen med gamla. Det är också viktigt att veta skillnaden mellan att memorera och att förstå.

Sitt/ligg inte i sängen
Att halvligga i en dålig ställning i sängen kommer inte bidra till effektiv studietid. Bättre att sitta piggt och bekvämt i en ställning som gör det lätt och smidigt att resa sig upp för att hämta något viktigt eller sträcka på benen.

Lek att du är lärare
Hur många gånger lekte man inte lärare när man var liten? Låtsades att man var skitduktig i något ämne och sedan skällde ut elever som inte skötte sig. Gör det som vuxen också och stå och prata för din låtsasklass om det du lärt dig. Ställer de frågor? Besvara dem!

Sammanfatta
Läs ett kapitel. Skriv ner en sammanfattning av det som kapitlet handlade om. Detaljer kan du plugga in senare. Helhet är lättare att memorera och detaljer kan sedan få fäste i helheten.

Gör egna frågor som du också svarar på
Att kunna skapa frågor och svar är ett ypperligt bevis för att du vet vad du har läst.

Använd Google drive
Detta gör det möjligt att tillsammans med sin grupp kunna dela ett gemensamt dokument. Alla kan snacka med varann och redigera live. Dessutom ligger dokumentet “på nätet” och försvinner således inte även om datorn skulle krascha.

Ta paus
Ta paus emellanåt. Avbryt dock inte om du har kommit in i ett flyt. Sådana ska man ta tillvara på. Många tycker att det låter tufft när man säger att man pluggat i flera timmar men det är oftast då man har haft flyt och hunnit med mycket.

Gör en kopp te/kaffe
Om du har svårt att komma igång så gör en kopp te eller kaffe så blir det lite mysigare att studera.

Skaffa en pluggkompis
Har du lättare för att diskutera in kunskap istället för att läsa så är en studiekompis riktigt bra att ha. Tänk på att ju fler sinnen du lär in med desto lättare blir det att minnas. Prata, skriv, lyssna, läs.

Likes

Comments

Tanken att man måste leva varje dag och ta tillvara varje sekund kan nog bidra till att många går med ångest och åldersnoja. Jag hör det jämt och ständigt. Detta påpekande om att vi kan dö när som helst, att tiden är dyrbar, att man ångrar allt man inte gjorde. Ibland måste man ta ett djupt andetag och sluta jaga lyckan för att finna den. Ibland är lyckan mitt framför näsan på en och det är först när man slutar jaga och hetsa allt man inte äger eller allt man inte har gjort i livet som man finner den inre ro som tillslut leder till mer lycka.

Jag har så många gånger känt att jag vill ut och resa. Se hela världen. Men den senaste tiden har jag insett att jag vill det för att det anses vara en dröm för många. Ett bevis på lycka och att man levt. Men jag trivs ju så himla bra i Sverige. Jag reser så gärna runt här i våra fina städer och byar. Klart jag kan fara utomlands på semester men denna “dröm” om att åka jorden runt eller bo i ett annat land var bara en avspegling av andra.

Jag tror det är viktigt att inse vad man själv vill. Jag kan leva ett fullgott och helt fantastiskt liv utan att ha stått uppe i Eiffeltornet eller badat i Stilla Havet. För vissa är drömmen att skaffa familj. För andra att resa så mycket som möjligt. För några att träna och tävla. För vissa att skaffa sig ett jobb som ger mening.

Så fort man mår dåligt hörs vissa utbrista: slösa inte din tid! Men vadå slösa? Jag lever. Det innebär sorg, rädsla och ilska ibland. Att må dåligt är en del av livet. Att känna är att leva. Man kan inte vara lycklig varje dag och vore man det skulle tillslut den känslan tappa betydelse. Hjärnan kan inte skänka glädjerus 24/7. Att känna är att leva och därför lever jag, varje dag.

Likes

Comments

Innan jag läste på om minimalism såg jag framför mig hur en person som levde efter denna filosofi hade en madrass på golvet och en ryggsäck med alla sina livsnödvändigheter. Min fördom var att man levde på minimum som om man självmant ville känna på hur det känns att vara fattig. Idag vet jag bättre. Minimalism handlar inte om att ha så få saker som möjligt utan om att endast köpa och äga sådan som man mår bra av.

Jag tror de flesta av oss känner igen den lättnad som infinner sig efter att vi rensat hela garderoben på en massa gamla kläder. Eller då vi tömt garaget, fixat bland pappren och slängt allt onödigt vi har på vinden. Tänk er att liksom alltid besitta den känslan. Den lättnaden.

När jag förr fick eller köpte något nytt så kunde jag nästan få ångest. När ska jag använda denna? Var ska den stå? Får den plats? Behöver jag detta? Nu känns allt så lätt och ledigt. Jag äger det jag vill ha och behöver, t.ex. så har jag en massa konstnärsprylar och kamerautrustning eftersom det är två intressen som jag brinner starkt för. Det jag inte bryr mig så mycket om lägger jag inte tid och pengar på medan det jag älskar får ta upp mycket mer plats. Hjärtat blir mycket lättare och ångesten över alla prylar försvinner. Prova och se själva.

Likes

Comments

Ibland är det himla jobbigt att ha ett överdrivet kontrollbehov speciellt när man flyttar. Jag är en sådan person som måste SE att allt finns där det ska. Jag nöjer mig inte med att någon annan säger att det finns där. Har jag glömt att jag packat ner något måste jag gå igenom alla lådor tills jag hittar vad jag söker och gör jag inte det så blir jag väldigt stressad och kan inte koppla av tills jag finner det. Suck. Inte nog med det så får jag för mig att jag måste kontrollera allt några gånger extra bara för att göra det hela lite jobbigare liksom.  INTE NOG MED DETTA så är jag överdrivet rädd om mina saker. Det har jag varit sedan jag var liten. Detta bidrar med ytterligare stress när allt ska tryckas ihop och fraktas ovanpå varandra. Har redan varit med om att speglar och liknande gått sönder och jag vill verkligen inte att det ska hända igen då jag ser det som oerhört onödigt att behöva köpa saker som jag egentligen hade, både ur ekonomisk synvinkel men också på grund av den överkonsumtion som redan råder i detta land.

Likes

Comments

Bästa just nu: Att ligga framför brasan i en stor soffa tillsammans med tre gosiga hundar. En i knät, en på armen och en bredvid. Mys!

Roligaste just nu: Att skolan snart börjar och att jag flyttar till Örebro.

Godaste frukosten just nu: Eftersom jag äter efter väder så njuter jag mest av varm havregrynsgröt nu på morgonen. Längtar dock efter min kära bananglass men än så länge fryser jag för mycket för att äta det.

Bästa tipset just nu: Älskar ni skräck så kan jag varmt rekommendera Creepypodden. Kan erkänna att jag har sovit med lampan tänd några nätter efter att ha hört en av deras kusliga historier.

Roligaste träningsformen just nu: Promenader. Älskar att gå i rask takt i kanske 4-5 km. Känns lagom såhär under vintern och så kommer man in med rosor på kinderna.

Likes

Comments

Jag är INFJ. Det är den ovanligaste personlighetstypen.

För att i enkelhet förklara vad det är så kan man nästan säga att det är som två personer i en. Man är som två motpoler på samma gång. Som "forskaren" och "konstnären". Som "advokaten" och "äventyraren". "Drömmaren" och "planeraren". Allt samtidigt. Man tänker logiskt och analytisk men följer samtidigt sina känslor och intuition. Man är en människokännare, idealist och drömmare men samtidigt livrädd för att göra fel och planerar därför allting mycket noga. Det ska vara struktur och ordning men också fantasirikt och en INFJ:are lever gärna i en drömvärld. Man är introvert men samtidigt ytterst villig och oftast väldigt duktig på att hjälpa andra människor då man känner stor empati. En INFJ:are är tystlåten men brinner för sina åsikter och slåss för det dem tror på samtidigt som de absolut inte vill bli missförstådda eller missbedömda. Man släpper inte vem som helst inpå privatlivet men älskar och mår bra av att prata djupt med de som står nära.

En sak som jag själv väldigt ofta märker av i min vardag är att jag tål väldigt mycket och säger oftast inte till i första taget, men gör någon mig orätt en gång för mycket kan man få se en helt ny sida av mig som många faktiskt bli chockade över att jag har. Jag kan med andra ord ryta ifrån riktigt ordentligt och ibland lite i överkant eftersom jag tillåtit mig själv att bli överkörd både en och två gånger innan.

Några citat från en sida om INFJ beskriver det hela väldigt bra:

"Det tar tid och energi att leva i mitten, mellan känsla och tanke, men vi vill leva på det sättet."

"Jag är inte en extrovert person som ensam vill rädda alla föräldralösa barn och störta korrupta regeringar. Men jag gråter för att jag inte är en extrovert person som har tillräckligt mycket energi för att göra just det."

"Fastän vi utåt sätt kan framstå som självsäkra är vi ofta inom oss hämmade av tvivel på oss själva. Mer än något annat vill vi att andra ska förstå oss, så som vi tycks förstå alla andra."

Likes

Comments

Igår åkte pappa och jag till min bror för att hämta mina flyttkartonger. Idag har jag pysslat med att packa upp, vädra, diska, rensa och sedan packa ner i nya fräscha lådor igen. Höll på från morgon till kväll. Har även registrerat mig på skolan, kollat schema och litteratur samt ansökt om studiemedel. Spännande. Måndagen den 16:e börjar utbildningen och den 18:e flyttar jag till Örebro. Mion är pepp som vanligt.

Likes

Comments

Äta mer vegetariskt - ett mål jag har är att sluta äta rött kött helt och hållet men jag måste ta det i min egen takt. Minska sakta men säkert. Vill också börja äta mer nyttigt. Detta år åt jag bananglass för första gången och det är något jag gärna stoppar i mig till frukost eller mellis. Hoppas jag kan göra fler positiva förändringar 2017.

Ta hand om mig själv - Jag är en person som lätt känner inre stress. Den senaste tiden har jag börjat lära mig att njuta för stunden och ta det lugnt även när det är mycket som ska göras. Jag hoppas jag kan hålla i och förbättra detta nu när skolan börjar.

Minska min skärmtid - Jag är inte beroende av sociala medier. Har jag något att göra lägger jag gladeligen bort telefonen för att vila huvud, nacke och ögon, MEN om jag har tråkigt åker den alltid fram. Jag vill inte att det ska vara så. Jag vill kunna vila och “ha tråkigt” ibland.

Likes

Comments

1. Är det ett nöje att slå in julklapparna eller är det rena mardrömmen?
Jag tycker det är kul dock är jag inte så värst bra på det. Kan bara slå in fyrkanter och strutar.

2. Adventsljusstake VS julstjärna?
Oj svårt! Älskar båda då jag är helt galen i ljus men väljer nog stjärnan ändå.

3. Vad dricker du helst till julmaten?
Julmust såklart.

4. Har du en äkta gran eller kör du på plastgranen?
Plastgran för att det är smidigast och väldigt fint det också.

5. Drömjulklappen i år?
En kaffemaskin. Ska man börja plugga måste man ju ha en egen liten energikälla.

6. Vad får absolut INTE hända på julafton?
Att någon blir sjuk eller ledsen.

7. En jultradition som du vill slopa?
Jag skulle snarare vilja ändra en tradition. Vi brukar äta ostkaka runt 18.00 men istället skulle jag vilja ha risalamalta då det är lite fräschare och lättare att få ner i en mage som är proppis.

8. Vilken/vilka doft/er påminner dig om julen?
Granris, apelsin, kanel, nejlikor, hyacint.

9. Du får välja två temafärger att inreda julen med, vilka färger blir det?
Rött och grönt.

10. Marabou- chokladhus VS pepparkakshus?
Choklad helt klart.

11. Var ska du fira jul i år?
Alla kommer till mamma och pappa som vanligt. De bor störst och har alla hundar.

12. Det bästa med julen är...?
Värsta mjäkigt svar kanske ni tycker nu men det bästa är ju ändå gemenskapen och mysfaktorn.

Listan hittade jag på denna blogg.

Likes

Comments

Nu är alla julgodisar färdiga. Blev sex olika sorter i år; mandelmassakulor, Mozartkulor, marsipan med smak av xante, marsmellow med pistage, Lailas cornflakescrisp och trillingnöt. Köpte även de sista julklapparna nu i eftermiddag. Ska bara slå in dem och sätta på rimmen som jag kom på igår så är allt klart. Vi har även gjort Jansson, kålpudding och köttbullar redan så vi inte behöver stå med det dagen innan. Då vill vi griljera skinka och titta på uppesittarkvällen i lugn och ro framför brasan. Det blir en lite konstig och sorglig jul nu utan mormor men jag hoppas den blir fin ändå. <3

Likes

Comments