Vackra #pantheon (Piazza della Ritinda 69) är fritt att gå in i och det är det värt, i taket är det ett hål så att man ser himlen. Torget är fint kvällstid och en man spelar så fint på sin gitarr att jag väljer att sätta mig på ett av caféerna för att njuta lite. Lyckligtvis fanns det ett kvitto kvar på bordet jag satte mig vid som visade att en #cappuccino kostade 8€, ja ni läste rätt. Så jag tänker att eftersom espresson kostar 1€ var man än är i Italien så beställer jag en sådan, ber direkt om notan och häpnar över att den kostar 3€ här. Well well, dyraste #kaféet i #italien hittills men tröstar mig med att det är värt det med tanke på den fina underhållning och mysiga #atmosfären.


#greatadventuresof2018

Och givetvis hittar vi #jesus här med, killen är ju överallt...:P

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Att se dessa fynd så nära och få känna på dem är helt otroligt, tänk att få känna på en så extremt viktig del av #historien, något som är sååååå gammalt, wow!

Men området är även en enda stor #labyrint som kan vara ganska svår att finna utgången till och vid något tillfälle får jag faktiskt #panik. Det är riktigt kallt idag, min flaska vatten är sedan länge slut och jag har absolut ingen snacks med, fyra timmar har jag vandrat runt här så trött, hungrig, törstig, frusen och så jädrans ont i fötter och ben JAG VILL UT!!!

Jag ser en som jobbar och frågar exit, exit, hon pekar åt ett håll och jag går ditåt, möter ett gäng som jag frågar om utgång och de letar tydligen med och det var inte åt detta håll.

Nu vill jag bara ut!


TIPS, ta med dricka och något ätbart för det tar på krafterna faktiskt.

Likes

Comments


Ah #colloseum, behöver jag ens skriva något?

Detta är vad jag längtat till och jo, det är lika #magnifikt som jag föreställt mig, så stort och så mäktigt och endast din egen fantasi sätter gränser.

Även här kommer ni att stöta på "egna guider" och gå före kön biljettsäljare, don´t go for it, gå till vanliga kassan och köp din biljett eller hämta ut om du reserverat från nätet. Ganska bisarrt att gå runt och läsa vad man gjorde där och hur de dödande gladiatorspelen togs så lättvindigt att man tog in jonglerare direkt efteråt och firade...


Lite #story taget från #wiki;

#anfiteatro Flavio eller Colosseo är en ellipsformad amfiteater i #Rom, uppförd mellan 70 och 80 e.Kr. #kejsar #vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus.Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, #avrättningar, #gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare. Många djurhetsningar och gladiatorspel utfördes emellertid på #Circus Maximus söder om Palatinen. Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Colosseum

Likes

Comments


#fontana di #trevi, ett måste när du är i #rom, det är en av de vackraste fontäner och det gäller att försöka tänka sig den utan alla turister när man är på plats.

Fontana di Trevi ligger vid #palazzo Colonna i området #quirinalen, och är byggd på där den antika Aqua Vergine mynnade ut. #fontänen Innan fontänen byggdes (bygget började 1735) så låg där en stor bassäng så att alla de boende där och boskapen kunde dricka och hämta sitt dricksvatten. Vattnet kommer fram ur olika sprickor i bergsklippan. Den 26 meter höga och 20 meter breda fontänen fick sitt namn år 1453 då en reperation på #akveduten genomfördes på tre ställen där vägar möts, tre vie.

Fontänen började formas av Giovanni Lorenzo #bernini år 1640 och tog några år och tog en paus när påven Urban VIII dog. !735 återupptogs byggandet av Nicola Salvis men han dog innan den blev klar så #giovanni Paolo #pannini fick slutföra arbetet år 1762.

Mannen i mitten av fontänen är den #grekiska #guden #okeanos, gud över havet som omger jorden.


Tänk dock på att hålla hårt i #väskan och #fickorna för här sägs det vara det ställe i Italien där #ficktjuvarna härjar mest. Om du vill vara på den absolut säkra sidan så rekommenderar jag att du innan du når fram plockar ut de mynt du vill kasta i fontänen och stoppar i fickan. Plånboken gömmer du, på så sätt behöver du inte plocka fram den och skylta med var du sedan stoppar ner den. Detta ställe är även det enda ställe på hela min resa där jag kände fysiskt obehag av att två olika killar tog tag i min rumpa, varpå den senare fick en knuff tillbaka av mig men bara skrattade åt mig. Kändes väldigt obehagligt och som om man hade något kvar på #rumpan ett tag efteråt. Så håll i rumpan och i väskan så kommer det att gå toppenbra.


Kasta mynt i Fontänen


Du får absolut inte glömma att kasta mynt i fontänen, enligt legenden sägs det att om man kastar;

1 mynt sägs för ett återvändande till Rom,

2 mynt för att du snart kommer att bli gift,

3 mynt för att du snart ska skilja dig eller bryta upp ett förhållande.

Du ska stå vänd med ryggen åt fontänen och kasta mynten med din högra hand. Jag kasta självklart 2 mynt så håll tummarna för att Fontana di Trevi är så magisk som det sägs.

Lycka till <3

Likes

Comments

Detta ställe är så enormt stort att det inte går att beskriva, och varje hörn oavsett golv, tak eller vägg är utsmyckat på något sätt. Bara tanken på vad detta har kostat och antal timmar nerlagda i arbete ger mig svindel... Men otroligt vackert och det får nästan vem som helst, även den mest oreligiösa till att känna sig religiös. Jag kom på mig själv att be vid några tillfällen...

Likes

Comments


Jag har tillbringat en halv dag i #vatikanstaten och det var det värt. På väg dit så promenerar man förbi #castel Sant'Angelo, #änglaborgen som vi kallar det på Svenska, där möts man av dessa #romersk utklädda skådespelare, så himla underbart och det hela ger en touch of the Roman time. Väljer du att fotograferas med dem så förväntas du ge en slant med, så gör som jag och fota lite i smyg, tycker nästan det känns coolare med, inte så uppgjort, mer som att det är det mest naturliga att se.

När man väl kommer innanför "gränsen" till Vatikanstaten så kommer ni att bli överhopade av väldigt irriterande "guider" som vill sälja på dig både "gå före kön" biljetter men även privata #guidade turer med dem och de alla utger sig för att tillhöra den stora informationsbyrån. Efter att ha tackat nej och bett om att bli lämnad ifred ungefär 15 gånger börjar jag känna en viss irritation, så när den 16e killen kommer fram så snäser jag till honom att det inte är något personligt men jag VILL INTE HA EN #guide, kan jag bara få promenera själv! Det värsta är att han fortsätter, frågar var jag kommer ifrån och ska förklara att han inte är som de andra, exakt samma mening som de 15 första. Jag försöker ignorera honom men han fortsätter tjata och prata så jag förklara hårt att han och alla 15 andra försökt folks humör och upplevelse av Vatikan besöket på detta vis. Det dyker upp ett par bredvid mig och försöker insupa det vackra när jag hör tjejen väsa åt en av guiderna i princip samma sak som jag sekunder innan gjort. Så vi står och samtalar och de känner samma sak, så jädrans jobbigt för det får en verkligen att tappa energin och humöret. När jag står där så börjar jag känna tvivel, kanske behöver jag en guide eller??? NEJ!!!

Jag lovar dig, du behöver varken guide eller gå före kön #biljetter, speciellt inte om du åker i denna period på året, kön går så fort för det är inte så mycket turister här nu. Att gå in i den stora kyrkan är gratis och du får traska runt där inne själv hur mycket du vill, du kan om du vill hyra guide i lurarna som du själv kontrollerar eller så kan du bara använda google för att t reda på allt du vill veta där inne. #museet bakom #kyrkan berättade paret att det absolut inte var värt ett besök så jag skippade det. Sextonde kapellet kunde jag tänka mig att besöka vid nästa tillfälle. Att bara stå där på torget var mäktigt, det är vackert och när du ska ta dig in i kyrkan så får du passera en #säkerhetskontroll, precis som på flygplatserna, men det går relativt snabbt.

Mer om insidan och bilder på själva kyrkan kommer i nästa inlägg...


#greatadventuresof2018

Likes

Comments


All denna grönska gör mig helt knäsvag. Det är så vackert, kanske kan det bero på att jag inte sett #grönska hemma i #norden på lääänge nu, varit grått alldeles för länge.

De har de mest fantastiska #träd som får mig att bara gå runt och titta uppåt hela tiden, hjälp, när blev jag helt inseddes av träd och #natur haha men kan man bli annat när det är så fint?

Imorgon blir det #vatikanstaten och kriminolog museet


#greatadventuresof2018

Likes

Comments

WOW, just a big WOW!!!

Här kan jag tänka mig att ha ett #deltidskontor eller ett jobb som kräver att jag åker hit med jämna mellanrum. Den fantastiska #arkitektur, de #strategiskt utplacerade träd, buskar, #statyer, gångstig, ja perfektion helt enkelt. #palmerna som ger lite #karibienkänsla på det dessutom...

Medan jag står och beundrar stället så dröser det ut ett helt gäng extremt välklädda män i de stiligaste och snyggaste outfits och jag tappar hakan, well Hello overthere 😍

#piazza Cavour - (Domstolen)


Likes

Comments