Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 645 kcal

Węglowodany: 80 g

Białko: 58 g

Tłuszcze: 9 g

Składniki na 6 porcji:

Keks:

• 3 duże ćwiartki z kurczaka
• 250 g pieczarek
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1/3 selera
• 1 cebula
• 2 jajka
• 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
• pieprz
• sól
• tymianek
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka masła
• bułka tarta do formy
• Forma 30 X 10

Sos:

● 1 kg czerwonej papryki,
● 3 łyżki octu balsamicznego,
● 2 ząbki czosnku,
● sól i pieprz do smaku.

Kasza gryczana 400 g

Sposób przygotowania:

Keks:

Ćwiartki umyć i oddzielić od kości, skórek nie wyrzucać. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i razem z mięsem i skórkami przepuścić przez maszynkę. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i szczyptę tymianku i smażyć do odparowania płynu. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać żółtka, przyprawę do kurczaka, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do mięsa i wymieszać. Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć mięso i po wierzchu posypać bułką. Piec w 180 stopniach 50 minut.

Sos:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min. (może być z termoobiegiem) lub do momentu, aż papryka będzie miękka.Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.Dodać ocet balsamiczny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku i zmiksować.

Keks pokroić w plastry. Polać sosem. Podawać z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.

Przepis zaczerpnięty od: https://www.budujmase.pl

Keks z kurczaka z sosem z pieczonej papryki i kaszą gryczaną

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Jest to bardzo prosty w przygotowaniu posiłek, ale uwaga – ze względu na obecnośc rodzynek jest dość słodki! Liczba makroskładników to: białko 60g, węglowodany 83g, tłuszcz 11g oraz 662kcal.

Składniki:

– rodzynki suszone – 100g

– Mleko Łaciate 2% – 300g

– białko serwatkowe Łowickie WPC 80 – 60g

Inne:

– blender (najtańszy blender na allegro kosztuje już od 30zł, warto się w niego zaopatrzyć, przydaje się bardzo często do robienia szejków)

Czas przygotowania – 3min

Orientacyjna cena jednej porcji: rodzynki 100g 2,4zł, porcja 300g mleka 0,7zł, porcja 60 białka serwatkowego Łowickie WPC 3zł – łącznie 6,1zł

Przygotowanie:

1. Do wysokiego naczynia (np. dzbanka na sok) wlać 300g mleka. Do mleka dodać porcję 60g białka serwatkowego – całośc zblendować.

2. Do szejka dodać 100g rodzynek suszonych, po czym całość również zblendować.

3. Gotowe!

Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.

Przepis zaczerpnięty od: https://www.budujmase.pl

Likes

Comments

Szejk pochodzi ze znanej amerykańskiej strony kulturystycznej i tam cieszy się dużym powodzeniem! Dodatek tuńczyka nadaje mu specyficzny – zarazem ciekawy smak. Makroskładniki zawarte w szejku: białko 50g, węglowodany 83g, tłuszcze 21g oraz 725kcal.

Składniki:

– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym(w wodzie) -120g

– 2 obrane banany – 200g

– 1 łyżka stołowa miodu – 15g

– 2 łyżki stołowe masła orzechowego SANTE – 30g (Uwaga! Masła orzechowego, a nie czekoladowego – co jest przez nas często mylone; używać wyłącznie masło orzechowe Sante, które w swoim składzie posiada aż 90% orzechów, inne masła z różnymi dodatkami smakowymi posiadają jedynie 65% orzechów)

– 2 szklanki mleka 0,5% – 500g

Inne:

– blender (najtańszy blender na allegro kosztuje już od 30zł, warto się w niego zaopatrzyć, przydaje się bardzo często do robienia szejków)

Czas przygotowania – 5min

Orientacyjna cena za porcję: puszka tuńczyka – 5zł, 2 banany 1,3zł, mleko 1zł, porcja masła orzechowego + miód 1zł – Łącznie 8,3zł

Przygotowanie:

1. Do wysokiego naczynia (typu dzbanek na sok) wrzucić pokrojone banany.

2. Tuńczyka całkowicie odsączyć z wody i wrzucić do dzbanka.

3. Całość zalać dwoma szklankami mleka 0,5%

4. Dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła orzechowego.

5. Całość dokładnie zblendować.

Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.

Przepis zaczerpnięty od: https://www.budujmase.pl

Likes

Comments

Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 975 kcal

Węglowodany: 110 g

Białko: 63 g

Tłuszcze: 54 g

Składniki na jedną porcję:

● pierś z kurczaka 180 g
● gruby plaster świeżego ananasa
● żurawina suszona
● bataty 300 g
● brokuł 300 g
● wiórki kokosowe 30 g
● olej kokosowy
● czarny sezam
● sól
● orzechy arachidowe 15 g

Sposób wykonania:

Na piersi kurczaka połóż ananasa i żurawinę. Upiecz z odrobiną oliwy. Bataty pokrój na słupki, lekko posmaruj oliwą, oprószyć solą, upiecz w piekarniku. Brokuła ugotuj. Na talerzu frytki z batatów posyp czarnym sezamem, a brokuła wiórkami kokosowymi.

Przepis zaczerpnięty od: https://www.budujmase.pl

Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem

Likes

Comments

Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 896 kcal

Węglowodany: 60 g

Białko: 76 g

Tłuszcze: 37 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kg dobrej jakości wołowiny, np. rostbef
• 5-6 gałązek selera naciowego
• 1 kartonik pomidorów krojonych
• 100 ml wina czerwonego wytrawnego
• 250 ml bulionu warzywnego
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 por, tylko biała część
• 300 gram pieczarek
• 1/3 szklanki oleju
• 2 łyżki musztardy
• ½ łyżeczki majeranku
• 2 gałązki rozmarynu
• Sól, pieprz
• Daktyle, rodzynki
• fasola czerwona wcześniej namoczona 280 g
• cieciorka wcześniej namoczona 280 g

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Musztardę zmieszać z olejem, wysmarować cały kawałek mięsa a następnie obłożyć plasterkami czosnku i cebuli. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.

Po tym czasie, zdjąć z mięsa czosnek i cebule, odłożyć. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki i trzymać w cieple. Na patelnie wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć kilka chwil i dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, pora, pokrojone w plasterki pieczarki oraz całą zawartość kartonika z krojonymi pomidorami. Zalać winem, dodać wcześniej namoczone daktyle i rodzynki,i dusić ok. 10 minut, aż seler zmięknie a wino odparuje. Dodać na patelnię bulion, doprawić całość solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki z mięsem, dołożyć 2 gałązki rozmarynu. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Przed podaniem pokroić na porcje i obłożyć ugotowaną fasolą i cieciorką.

Przepis zaczerpnięty od: https://www.budujmase.pl

Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką

Likes

Comments

Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 727 kcal

Węglowodany: 39 g

Białko: 62 g

Tłuszcze: 35 g

Składniki na 5-6 porcji:

• 2 kg wołowiny
• 1 litr bulionu wołowego
• 500 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3 duże garście podwędzanych śliwek
• 3 garście grzybów suszonych
• 300 g cebulki szalotki
• 4 chudsze marchewki
• 3 pietruszki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego cząbra
• płaska łyżeczka cynamonu
• czubate łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
• liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
• łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, cukier
• mąka
• olej do smażenia
• 1,5 kg pomidorów malinowych

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy mięso z błon i włókien (najlepiej dwa dni wcześniej) i kroimy w 2 cm małe plastry. Dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek, cząber, duże śliwki podwędzane, kapelusze podgrzybków lub borowików suszonych, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Dodajemy trochę oleju, sos Worcester i miód. Przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. W dniu właściwym kroimy marchewkę i pietruszkę w skośne 2 cm kawałki, solimy, cukrzymy i z łyżką oleju, 100 ml wody, 2 łyżkami masła będziemy przykryte piec obok mięsa w piekarniku na chrupiąco. Wyjmujemy kawałki mięsa i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, lekko obtoczone w mące. Przekładamy do żeliwnego garnka razem ze śliwkami, grzybami i czosnkiem. Zalewamy bulionem, winem i dodajemy cynamon. Przykrywamy i pieczemy w zależności od klasy mięsa (sprawdzamy miękkość co jakiś czas) około 3 godziny w temperaturze 165 stopni. Obok przez 30 minut miękną warzywa, a na patelni niezależnie na złoto, z dodatkiem cukru karmelizujemy cebulki w całości. Dodajemy warzywa, cebulki, koncentrat, musztardę i paprykę, gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy solą i mieszamy, doduszamy wspólnie około 20 minut. Podajemy z grillowanymi plastrami pomidora.

Przepis zaczerpnięty z strony https://www.budujmase.pl

Wołowina z suszonymi śliwkami i grillowanymi pomidorami

Likes

Comments

Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 858 kcal

Węglowodany: 45 g

Białko: 59 g

Tłuszcze: 48 g

Składniki na 1 porcję:

● udko z kurczaka
● marchew 200 g
● brokuł 150 g
● orzechy arachidowe łyżka
● masło orzechowe bez cukru – łyżka
● kasza jaglana 100 g
● czarna soczewica 40 g
● olej kokosowy
● sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udko smażymy na oleju kokosowym. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie i łączymy z ugotowaną, wcześniej moczoną soczewicą. Warzywa lekko podsmażamy na tłuszczu kokosowym, wraz z masłem orzechowym, dodajemy orzechy arachidowe. Całość doprawiamy. Podajemy razem.

Przepis zaczerpnięty Z: http://www.budujmase.pl/

Smażone udko z kurczaka z warzywami w maśle orzechowym na kaszy jaglanej z czarną soczewicą

Likes

Comments

W Polsce, dieta „Jedz co chcesz, wyglądaj jak chcesz” została wprowadzona przez grupę miłośników siłowni występujących pod pseudonimem „Warszawski Koks” (WK). Grupa ta wychodzi z założenia: „Liczą się tylko kalorie i makroskładniki”. Poniżej omówiony zostanie krok po kroku schemat tej niecodziennej diety.

Dieta ta ma na celu przekazanie, że w kulturystyce ważne są tylko makroskładniki, nie jest ważne jaki produkt spożywasz oraz kiedy go spożywasz. Ważne jest, aby zmieścić się w dziennym bilansie kalorycznym, spożywając odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczy. Dietę można stosować zarówno do budowania masy mięśniowej jak i do redukcji tkanki tłuszczowej.


Ilość posiłków w ciągu dnia.

Dieta ta dość mocno odbiega od standardowych kulturystycznych diet. Dotychczas znane wszystkim diety, promują regularne jedzenie posiłków o stałych porach, z przerwami między posiłkami maksymalnie 3 godziny. Dieta jaką przedstawia grupa WK wywraca tą teorię do góry nogami. Młodzi kulturyści wychodzą z założenia, że w ciągu jednego dnia liczy się tylko prawidłowy bilans kaloryczny. Nie ma znaczenia ilość posiłków w ciągu dnia, ważne jest, aby po zakończonym dniu zgadzała się liczba białka, węglowodanów oraz tłuszczu jaką spożyliśmy z wartością wyliczoną jaką powinniśmy spożyć. WK wychodzi z założenia, że liczba posiłków w ciągu dnia może wynosić zarówno 6 posiłków, 3 posiłki albo nawet 1 posiłek, byle tylko zmieścić się w dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym.


Pozdrawiam,i życzę miłego dnia :)

Znalezione obrazy dla zapytania jedz co chcesz i wygladaj jak chcesz wk

Likes

Comments

​Przepis na naleśniki. 

SKładniki: -2jajka

-2 łyżki budyniu(budyń może być użyty w zależności od gustu)

-60ml mleka 

Polecam nadzienie: 

-150g twarogu

-20ml mleka

-7x słodzik

-20g rodzynek             

Potrawa zawiera: 405kcal,51g białko,13g tłuszcze,22g węglowodany 

Przesyłam sposób na wykonanie potrawy od WK: 

https://www.youtube.com/watch?v=o9gl1AvncI

Likes

Comments