View tracker

Finns det något bättre än en riktigt smidig vetedeg, inte enligt mig iallafall!

Vaknade en regnig lördagmorgon, perfekt bullväder!
Testade en ny variant av blåbärsbullar, improviserade ihop en sorts blåbärssmörkräm för att få en fast fyllning och kunna göra kringlor. Resultatet blev kanon! Riktigt saftiga, goda och vackra bullar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Här kommer en bilder på de senaste beställningstårtorna!

Första tårtan innehåller vaniljanslag och är fylld med ett lager jordgubbskompott och ett lager vaniljkräm. Bottnarna är penslade med en sockerlag kokad på limesaft och mynta. Tårtan är sedan täckt med en mjölkchokladfrosting. Frosting är rätt temperaturkänsligt att jobba med så jag fick kyla både tårtan och frostingen flera gånger under tiden jag jobbade med den. Spritsade rosor för första gången runt kanterna, dekorerade sen tårtan med färska jordgubbar, choklad och några dekorationsblommor.

Såhär blev resultatet av moussetårtan!
Gluten och laktosfri, även helt fri från nötter/mandel.
Dekorerade tårtan med körsbär/blåbär och björnbär, la även dit lite passionsfrukt före leverans men de glömde jag att fota.

Enligt beställaren smakade tårtorna mycket bra! De är ju tyvärr nackdelen med tårtor, att man inte kan tjuvsmaka på resultatet!

Likes

Comments

View tracker

Här kommer mitt första recept i bloggen, ett recept på en helt fantastiskt god Hallonmousse.
Jag älskar att ta till vara på vad naturen har att erbjuda och detta år har verkligen varit ett hallonår. Frysen är fylld med röda, stora och underbart goda hallon.

Fick en beställning på två födelsedagstårtor varav en skulle vara gluten/laktosfri. Kladdkaka är ju alltid gott och den är dessutom lätt att allergianpassa utan att ge vika för smak/konsistens. Därför blev det en gluten/laktosfri kladdkakebotten toppad med denna ljuvliga hallonmousse. Eftersom att moussen behöver tid på sig att sätta sig så gjorde jag den kvällen innan. 

Recept:

500 g frusna hallon
5 gelantinblad
1 äggvita
1,5 dl socker
2 dl laktosfri vispgrädde
1 lime, skal och saft

Blötlägg gelatinbladen iskallt vatten, var noga så alla blad är täckt av vatten.
Tina bären. Jag föredrar en slät mousse och passerar därför bären genom en sil.
Vispa grädden hårt. Jag kör först med elvisp och när visparna börjar lämna märken i grädden så vispar jag det sista för hand, de är annars lätt att man vispar den för hårt och ingen vill ju äta en skuren mousse!
Vispa sedan äggvitan och tillsätt 1dl av sockret lite i taget. Blir ett hårt skum.
Ta undan ca 1/3 av hallonpuren och ställ åt sidan.
Blanda resten av hallonpuren med limesaft, limeskal och resterande sockret. Blanda sedan med äggvitan.
Smält gelatinet i en kastrull på svag värme, blanda sedan med resterande av hallonpuren och vispa noga så det inte bildar några klumpar!
Häll sedan försiktigt i hallonpuren i äggviteblandningen och blanda ordentligt.
Vänd försiktigt i grädden med stora luftiga tag tills allt blandats ordentligt. OBS! Vispa ej, ska bara vändas, annars blir moussen kompakt.
Häll sedan moussen över kladdkakan, täck och låt vila i kylen över natten.
När moussen har satt sig skär du med en vass kniv runt kanterna och lossar från formen. Garnera med bär och servera!

Bild på färdig tårta kommer! 🍰



Likes

Comments

Jag får ofta frågan om olika smakkombinationer och vilka smaker som passar bra tillsammans. Som jag skrev tidigare är fräschören viktig i mina bakverk, därför vill jag alltid blanda in en smak med syra. Får såklart inte vara surt, men syrligt och fräscht!
Här nedan tänkte jag nämna några av mina favoritkombinationer.

Jordgubbskompott och limemousse - två olika konsistenser och lime till jordgubbar är ju ett vinnande koncept. Dessa kombinationer är dessutom lätta att göra laktosfria då man bara behöver byta ut mot laktosfri grädde i moussen. Vill man ta ut svängarna kan man tillsätta några blad med mynta, min favorit!

Jordgubb/rabarberkompott och vitchokladmousse - jordgubb och rabarber är ju också verkligen supergott, rabarbern tillför textur och syra. Dessutom växer ju dessa som ogräs och därför kan de vara bra att hitta fler användningsområden är paj och kräm. Mitt favoritrecept på vitchokladmousse innehåller créme fraîche vilket gör att den inte bli sockersöt och dessutom får en rund och fin smak.

Blåbärsmousse och glasscreme - blåbärsmousse, behöver jag säga så mycket mer? En len, fluffig och fast mousse som smakar ljuvligt. Glasscreme underbara många vad det är, på konditorier är detta den vaniljsmakande fasta grädden som används i tex glasswienerbröd. Där använder de en pulvermix som inte finns ute i vanliga affärer, det närmsta jag lyckats komma är att blanda hälften vaniljkräm och hälften vispad grädde.

Rårörda hallon och dumlefluff - dumlefluff kan låta lite mysko men de är löjligt enkelt, man värmer grädde försiktigt och precis före det börjar koka drar kan den åt sidan och rör sedan i dumle. Ställ i kylen över natten och vispa sen upp till ett härlig, fluffig dumlefyllning. Sen hallon. Ett måste till fluffet är för mig hallon, för här behöva syra.

Här har ni några av mina absoluta favoritkombinationer, jag försöker att även tänka på att blanda olika texturer när jag kombinerar fyllningarna. Så det inte blir tex två mousser. Kan kännas lite svårt med mousser då de ofta är rätt många steg, men de är faktiskt löjligt lätt att få ett bra resultat. Mousserande hjälper även tårtan att få höjd, nackdelen är att den tar rätt många timmar att stelna. Tänkte visa sen steg för steg hur man gör en mousse.

På återseende! /Jeanette

Likes

Comments

Välkomna!

Ni som redan känner mig vet att bakningen är någonting som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. De har alltid varit ett intresse som funnits där men jag beslutade mig för att lägga ridningen och hästarna på hyllan på obestämt tid blev bakningen min frizon.
Just nu försöker jag att experimentera så mycket som möjligt och utveckla olika tekniker. Jag jobbar dock fortfarande väldigt begränsat med sugarpaste då de inte riktigt faller mig i smaken. Jag gillar bakverk med hög fräschör som inte är så sockersöta att man får dåndimpen.

När jag bjuder på bakverk är det många som frågar efter recept, tanken slog mig då att en blogg kanske vore ett bra alternativ för att dela med mig av dessa. Så här är vi.
Jag är ingen mästerfotograf men jag ska göra vad jag kan för att fota bakverken och dela med mig av recepten.

Hoppas att ni hittar något som faller er i smaken och att ni också vågar prova er fram i köket, det är så himla rolig!

På återseende! /Jeanette

Likes

Comments