Header

Seitankyckling: Köpte färdiga seitanknyten på Asian Livs i Helsingborg, men de finns säkert på de flesta välsorterade asiatiska butikerna. Jag delade dessa i smala bitar och stekte i smör och massa citronpeppar.

Bondbönsallad:
Ca 400 g frysta bondböno
Ca 2 dl frysta ärtor
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk torkad oregano
2 tsk lime/citron
Salt, peppar

Tillagning: Släng allt i en stekpanna och stek upp i en klick smör. Inga konstigheter!

Vitvinssås:
1/2 gul lök, hackad
2 dl vitt vin
2.5 dl vatten
1 msk svampsoja/svampfond
1 grönsaksbuljong
2 dl havregrädde
2 msk mjöl
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör

Tillagning:
1. Stek löken i lite smör och lös upp grönsaksbuljongen. Häll på 1 msk vatten och rör om tills att löken mjuknat lite.
2. Häll på 2.5 dl vatten, låt koka upp. Krydda med salt och peppar och häll i svampsojan.
3. Blanda ut mjölet med lite av vinet, tills att det är utan klumpar. Häll i såsen, tillsammans med resten av vinet. Låt koka upp. Rör om med jämna mellanrum, så att såsen inte bränner fast.
4. Häll av såsen genom en sil, för att sila bort löken och eventuella mjölklumpar. (Här använde jag löken till salladen!) Koka upp tills att såsen börjar tjockna, ställ sedan undan.



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Idag fixades det (seitan-)ribs till middag! Hur enkelt som helst att göra och så fantastiskt gott!

Ingredienser (för 4-5 personer)
5 dl glutenmjöl
2 grönsaksbuljonger
4 msk svampsoja
1 tsk liquid smoke
2 tsk vitlökspulver
3 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
+ ca 5 dl vatten

Marinering:
Valfri BBQ-sås/glaze och kryddor. Vi använder CajP's ekologiska grillolja och RUB's kryddmix 'Rub for ribs'.

Tillagning
1. Satt ugnen på 225*c. Blanda ihop alla torra ingredienser.
2. Koka upp vatten och blanda ut det med grönsaksbuljongerna, svampsojan och liquid smoke. (Alternativt blanda ut lite av det varma vattnet för att sedan ta kallt.)
3. Knåda ihop degen, så att den fortfarande är väldigt vätskefylld men inte klibbar.
4. Platta ut på ett bakplåtspapper. Detta kan vara lite tricksigt så jag pressar ut så mycket jag kan och använder sedan en kavel för att platta ut ytterligare. Det blir här lätt hål på degen, men det gör inte särskilt mycket.
5. Skär 3 cm breda skåror i degen, för att underlätta delningen på steg 8. Smeta på en massa marinad. In i ugnen i 10 minuter.
6. Ta ut plåten och vänd upp och ner på hela "köttbiten". Marinera. In i ugnen ytterligare 10 min.
7. Ta ut plåten och vänd ännu en gång, marinera på det sista och ställ in i ugnen på grill i 5 minuter. (Håll koll här, så att det inte blir bränt! Det ska få en krispig yta, men inte bli för svart.)
8. Ta ut och dela/skär upp
9. Servera, alternativt med ännu mer BBQ-sås.

Likes

Comments

Jag provade på att göra lite egen skinka, av seitan(glutenmjöl), i veckan! Det gjordes en med svamp i och en utan. Hur bra som helst till mackan, på pizzan eller till att bara stoppa i munnen.

Svampskinka
3 dl glutenmjöl*
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver, alt. riv 1 vitlöksklyfta
4 schampinjoner, finhackade
2 tsk salt
2 msk svampsoja**
1 tsk liquid smoke***
2 grönsaksbuljoner
ÖVRIGT: 1 tygbit, ca 40x40 cm och något att knyta ihop det med. Garn funkar utmärkt.

Tillvägagångssätt:
1. Blanda ihop alla torra varor. (Om du har riven vitlök, se steg 2.)
2. Koka upp vatten. Blanda ut grönsaksbuljongerna, svampsojan och liquid smoke (+ den rivna vitlöken) i 2.5 dl vatten. Lägg i svampen.
3. Häll buljongvattnet i mjölmixen och knåda ihop till en deg. Degen blir här lite som en gummiboll och kan vara svår att hantera, men den ska ändå rullas till en korv och knytas ihop så det spelar mindre roll.
4. Försök att forma degen till en tjock korv och lägg i mitten av tygbiten. Knyt ihop vardera sida om korven, så att den sitter fast ordentligt.
5. Lägg i en kastrull med vatten och koka upp. Vattnet ska här ånga, men INTE bubbla. Den ska nu få koka i fred i 2 timmar. Tips här är att salta vattnet och lägga i ytterligare en buljong, så att korven kan dra åt sig lite ytterligare när det kokar.
6. Ta upp efter kokningstiden och lägg för att svalna. När det svalnat tar du av tyget, lägger korven på en skärbräda och skär upp i tunna skivor.

7. Klart.


"Vanlig" seitanskinka
3 dl glutenmjöl*
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver, alt. riv 1 vitlöksklyfta
1 tsk (smooth) jordnötssmör
2 tsk salt
2 msk svampsoja**
1 tsk liquid smoke***
2 grönsaksbuljoner
ÖVRIGT: 1 tygbit, ca 40x40 cm och något att knyta ihop det med. Garn funkar utmärkt.

// Följ samma steg som med svampskinkan //


* Går att köpa i de flesta hälsokostbutikerna, men jag beställer från Tyskland(punkdistro) i storpack då det är billigare.
** Finns i alla asiatiska livsmedelbutiker.
*** Finns på de flesta välsorterade matvarubutikerna.





Likes

Comments

Pastan är fylld med göttfärs och spenat, kryddat med vitlök och salt. Pastan i sig är gjord på rågmjöl, vetemjöl och ärtprotein. Tomatsoppan i sig är gjort på passerade tomater och hackad gullök samt 1/2 grönsaksbuljong, kryddat med basilika, salt och peppar.

Enkelt och gott!

Likes

Comments

​Bakad potatis: stick hål med gaffel runtom hela potatisen och skär ett kryss mitt ovanpå. Skär DJUPT, så att all värme kommer in i potatisen. (Jag gjorde först ytligt, och potatisarna blev därför inte heller klara på nästan 1.5 h) Lägg även i folie, men toppen av potatisen (vid krysset) kan vara öppet till.

Sojakött: jag använder främst mindre strimlor, som jag tidigare köpt i en asiatisk butik i Malmö. Det går även bra att strimla större sojastimlor till mindre. Dessa kokar jag upp tills att de är mjuka, sedan pressar jag ur vätskan och steker lätt så att överbliven vätska försvinner. Efter att det fått småsteka i ca 5 min häller jag över lite olivolja, så att allt kött nås, kryddar med grillkrydda och steker vidare till att strimlorna är fasta i sin konsistens. Härefter häller jag på 1-2 msk (beroende på mängd) svampsoja och låter steka upp tills att strimlorna fått en krispig yta.

Sås: naturell yoghurt (jag använder Alpros, natural unsweetend), 1 riven vitlök, en skvätt citron samt salt och svartpeppar efter smak. 

Övrigt: (hemmaodlad) ruccola och spenat, avokado, rödlök och tomater bredvid.

Likes

Comments

Deg: 25 g jäst (ett halvt paket färskt), 2.5 dl ljummet vatten och 3-4 dl vetemjöl. Knåda ihop till en slät, men fortfarande någorlunda klibbig, deg. Låt stå och jäsa under handduk i 30 min. Kavla ut. Form spelar noll roll, så länge det får plats på bakplåten. (OBS: använd bakplåtspapper. Om inte det finns; smörj in plåten med oliv/rapsolja).

"Pålägg": tomatsås, lök, (Anammas) sojafärs, sparris* och riven Cheezly-ost.
Kryddor: basilika och salt.

Sparrisen skar jag upp och marinerade i lite olivolja, vinäger, riven vitlök (1/2 msk) och salt. Sparrisen blir annars lätt torr i ugnen, så att marinera är ett tips för att hålla de mjuka, med all sin smak bevarad.


Likes

Comments

​Ingredienser biffar, 2 pers:
3 dl sojafärs, gärna av märket Anamma
1/2 gul lök
​4 msk sojamjöl
1 msk svampsoja
1 msk flytande margarin​
1 tsk soja
1/2 tsk salt
1 msk oregano (torkad)
Rapsolja

1. Finhacka löken.
2. Mixa sojafärsen och blanda i sojamjöl och margarin. Tillsätt löken och övriga kryddor. Forma till 4 bollar.
3. Hetta upp en platta, på 4/6. Lägg på biffarna och plattta ut. Stek i (rikligt med) rapsolja.
4. Vänd när du känner att biffen blivit fast och fått en krispig yta på undersidan.
- Undvik att vända fler än 2 gånger, då biffarna lätt går sönder.


Vitkålssallad:
2 dl hackad vitkål
1 msk äpplesidervinäger (alt. annan vinäger)
1/2 msk agavesirap
1 tsk citronsaft
En nypa salt

1. Blanda samman samtliga ingredienser. Klart.


Likes

Comments

"Detta kan nog vara det godaste du lagat!"

Till 2 personer:
3-4 potatisar, skurna i klyftor.
En bunt svartrot, ca 500 g
Sojafiléer
1 paket matgrädde, havre- eller sojabaserad (jag använder Oatlys iMAT)
1-2 vitlöksklyftor

Kryddor & övrigt:
1 msk citronsaft
Svampsoja
Grillkrydda​​
1 tsk ​persilja
1/2 grönsaksbuljong​
Salt, peppar

1. Skär upp potatisarna i klyftor, olja in på en bakplåt och salta.
​Ställ in i ugnen på 200 *C, i 30-40 min.
2. Skala svartrötterna och lägg direkt i vatten (de mörknar direkt). Koka upp på 3/6, med lock, tills att de är mjuka. Häll av, salta.
3​. Koka upp sojafiléer. När de är mjuka: pressa ur vätskan och hetta upp en stekpanna, på 4/6. Stek sedan i smör och krydda med lite grillkrydda. När den mesta vätskan är borta skvätter du på 1 msk svampsoja och steker tills att filéerna fått en fin yta.

Såsen: riv upp 1-2 vitlökar och bryn lätt i smör i en mindre kastrull. Häll på 1 dl vatten, när det väl blivit varmt smular du i 1/2 grönsaksbuljong. Rör runt tills att den är helt upplöst. Häll över 1 msk citronsaft, 1 tsk persilja och matgrädden. När det börjar bubbla sänker du värmen och rör runt ständigt. Häll i 1/2 tsk salt och en nypa peppar. Rör runt tills att såsen tjocknat. (Tips för bättre tjockhet: häll upp 1 msk mjöl och häll i lite vatten, i ett glas. Rör runt till en "sås" och späd ut med lite mer vatten. Häll ner i såsen.)


Likes

Comments

Ingredienser:
​​Ris, föreslagsvis jasmin
Sojastrimlor​
1 burk kokosmjölk (ingen jävla lågfettgrejs)
2 vitlöksklyftor
​1 msk citronsaft
1 grönsaksbuljong
1 msk riven ingefära
1 knapp msk curry
Salt, peppar

1. Koka upp ris.
2. Koka upp sojastrimlor. När de är mjuka: pressa ur vattnet och låt stå.
3. Riv vitlök och ingefära. Bryn lätt i en kastrull, i smör. Häll på sojastrimlorna, låt brynas tillsammans med vitlök och ingefära i 2-3 minuter.
4. ​Häll på 1 dl vatten och låt koka upp. Smula ner grönsaksbuljong och rör runt tills att den är upplöst. Häll på kokosmjölken. Rör runt.
5. Häll i 1 msk citronsaft samt 1 knapp msk curry. Rör runt. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan stå och puttra, på lägre värme, under lock. Rör om med jämna mellanrum. 
6. Efter att grytan fått koka lätt i ca 10-15 minuter serverar du med det kokta riset.

Likes

Comments