Header
View tracker

Pastan är fylld med göttfärs och spenat, kryddat med vitlök och salt. Pastan i sig är gjord på rågmjöl, vetemjöl och ärtprotein. Tomatsoppan i sig är gjort på passerade tomater och hackad gullök samt 1/2 grönsaksbuljong, kryddat med basilika, salt och peppar.

Enkelt och gott!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

​Bakad potatis: stick hål med gaffel runtom hela potatisen och skär ett kryss mitt ovanpå. Skär DJUPT, så att all värme kommer in i potatisen. (Jag gjorde först ytligt, och potatisarna blev därför inte heller klara på nästan 1.5 h) Lägg även i folie, men toppen av potatisen (vid krysset) kan vara öppet till.

Sojakött: jag använder främst mindre strimlor, som jag tidigare köpt i en asiatisk butik i Malmö. Det går även bra att strimla större sojastimlor till mindre. Dessa kokar jag upp tills att de är mjuka, sedan pressar jag ur vätskan och steker lätt så att överbliven vätska försvinner. Efter att det fått småsteka i ca 5 min häller jag över lite olivolja, så att allt kött nås, kryddar med grillkrydda och steker vidare till att strimlorna är fasta i sin konsistens. Härefter häller jag på 1-2 msk (beroende på mängd) svampsoja och låter steka upp tills att strimlorna fått en krispig yta.

Sås: naturell yoghurt (jag använder Alpros, natural unsweetend), 1 riven vitlök, en skvätt citron samt salt och svartpeppar efter smak. 

Övrigt: (hemmaodlad) ruccola och spenat, avokado, rödlök och tomater bredvid.

Likes

Comments

View tracker

Deg: 25 g jäst (ett halvt paket färskt), 2.5 dl ljummet vatten och 3-4 dl vetemjöl. Knåda ihop till en slät, men fortfarande någorlunda klibbig, deg. Låt stå och jäsa under handduk i 30 min. Kavla ut. Form spelar noll roll, så länge det får plats på bakplåten. (OBS: använd bakplåtspapper. Om inte det finns; smörj in plåten med oliv/rapsolja).

"Pålägg": tomatsås, lök, (Anammas) sojafärs, sparris* och riven Cheezly-ost.
Kryddor: basilika och salt.

Sparrisen skar jag upp och marinerade i lite olivolja, vinäger, riven vitlök (1/2 msk) och salt. Sparrisen blir annars lätt torr i ugnen, så att marinera är ett tips för att hålla de mjuka, med all sin smak bevarad.


Likes

Comments

​Ingredienser biffar, 2 pers:
3 dl sojafärs, gärna av märket Anamma
1/2 gul lök
​4 msk sojamjöl
1 msk svampsoja
1 msk flytande margarin​
1 tsk soja
1/2 tsk salt
1 msk oregano (torkad)
Rapsolja

1. Finhacka löken.
2. Mixa sojafärsen och blanda i sojamjöl och margarin. Tillsätt löken och övriga kryddor. Forma till 4 bollar.
3. Hetta upp en platta, på 4/6. Lägg på biffarna och plattta ut. Stek i (rikligt med) rapsolja.
4. Vänd när du känner att biffen blivit fast och fått en krispig yta på undersidan.
- Undvik att vända fler än 2 gånger, då biffarna lätt går sönder.


Vitkålssallad:
2 dl hackad vitkål
1 msk äpplesidervinäger (alt. annan vinäger)
1/2 msk agavesirap
1 tsk citronsaft
En nypa salt

1. Blanda samman samtliga ingredienser. Klart.


Likes

Comments

"Detta kan nog vara det godaste du lagat!"

Till 2 personer:
3-4 potatisar, skurna i klyftor.
En bunt svartrot, ca 500 g
Sojafiléer
1 paket matgrädde, havre- eller sojabaserad (jag använder Oatlys iMAT)
1-2 vitlöksklyftor

Kryddor & övrigt:
1 msk citronsaft
Svampsoja
Grillkrydda​​
1 tsk ​persilja
1/2 grönsaksbuljong​
Salt, peppar

1. Skär upp potatisarna i klyftor, olja in på en bakplåt och salta.
​Ställ in i ugnen på 200 *C, i 30-40 min.
2. Skala svartrötterna och lägg direkt i vatten (de mörknar direkt). Koka upp på 3/6, med lock, tills att de är mjuka. Häll av, salta.
3​. Koka upp sojafiléer. När de är mjuka: pressa ur vätskan och hetta upp en stekpanna, på 4/6. Stek sedan i smör och krydda med lite grillkrydda. När den mesta vätskan är borta skvätter du på 1 msk svampsoja och steker tills att filéerna fått en fin yta.

Såsen: riv upp 1-2 vitlökar och bryn lätt i smör i en mindre kastrull. Häll på 1 dl vatten, när det väl blivit varmt smular du i 1/2 grönsaksbuljong. Rör runt tills att den är helt upplöst. Häll över 1 msk citronsaft, 1 tsk persilja och matgrädden. När det börjar bubbla sänker du värmen och rör runt ständigt. Häll i 1/2 tsk salt och en nypa peppar. Rör runt tills att såsen tjocknat. (Tips för bättre tjockhet: häll upp 1 msk mjöl och häll i lite vatten, i ett glas. Rör runt till en "sås" och späd ut med lite mer vatten. Häll ner i såsen.)


Likes

Comments

Ingredienser:
​​Ris, föreslagsvis jasmin
Sojastrimlor​
1 burk kokosmjölk (ingen jävla lågfettgrejs)
2 vitlöksklyftor
​1 msk citronsaft
1 grönsaksbuljong
1 msk riven ingefära
1 knapp msk curry
Salt, peppar

1. Koka upp ris.
2. Koka upp sojastrimlor. När de är mjuka: pressa ur vattnet och låt stå.
3. Riv vitlök och ingefära. Bryn lätt i en kastrull, i smör. Häll på sojastrimlorna, låt brynas tillsammans med vitlök och ingefära i 2-3 minuter.
4. ​Häll på 1 dl vatten och låt koka upp. Smula ner grönsaksbuljong och rör runt tills att den är upplöst. Häll på kokosmjölken. Rör runt.
5. Häll i 1 msk citronsaft samt 1 knapp msk curry. Rör runt. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan stå och puttra, på lägre värme, under lock. Rör om med jämna mellanrum. 
6. Efter att grytan fått koka lätt i ca 10-15 minuter serverar du med det kokta riset.

Likes

Comments

Till 2 personer

​Potatisgryta:
2 potatisar, medelstora
1 stor, alt. 2 mindre palsternackor
1/2 zucchini
2.5 dl havregrädde
2 mindre vitlökar​
1/2 grönsaksbuljong​
1 msk citronsaft​
Kryddor: oregano, grillkrydda, salt och peppar

Strimla upp potatisen, palsternackan och zucchinin - rekommenderat med en mandolin. Hetta upp en mindre kastrull, på 4/6. Hacka/riv vitlöken och lägg i, tillsammans med potatisen, när plattan är varm. Bryn i valfritt matfett. När potatisen börjar fastna i bottnen häller du över 1 dl vatten och lägger i grönsaksbuljongen. Rör om. 

Lägg i palsternackan och häll över havregrädden samt citronsaften. Krydda med 1 tsk oregano, 1/2 tsk grillkrydda, 3/4 tsk salt och lite peppar. Låt koka, med regelbunden omrörning, i ca 15 minuter. Lägg härefter i zucchinin och låt koka ihop tills att potatisen är klar.

Vid sidan om: strimla upp savojkål och stek lätt i margarin samt en nypa salt. Koka vid sidan upp sojastrimlorna. När savojkålen blivit mjuk och fått lite färg lägger du över det på en tallrik bredvid och häller över sojastrimlorna (väl klara och pressade på vatten). Stek i margarin och lite grillkrydda/tandorimasala (ca. 1 msk, till 2 pers). När strimlorna börjar få färg häller du på 2 msk svampsoja. Låt sedan steka, på 3/6, tills att strimlorna fått en fast form och fin färg.

Servera när potatisgrytan är klar.

Likes

Comments

​Till denna rätt rekommenderar jag färdigstrimlade sojabitar, alternativt sojafiléer som ni sedan strimlar. Koka upp dessa som vanligt - dock med en grönsaksbuljong - och pressa sedan ur vätskan.

Till grytan behövs annars:
2 dl havregrädde
1 burk strimlade champinjoner
1 vitlök, riven
Svampsoja (finns på Hemköp)
Grillkrydda
Salt, peppar
Matfett. Rek. flytande margarin

Stek sojastrimlorna på 4/6 i valfritt matfett. När de börjar få lite färg och vätskan börjat avdunsta häller du över ca 2-3 msk svampsoja och rör om. Låt sojastrimlorna absorbera såsen och lägg i den rivna vitlöken. Häll sedan på havregrädden och champinjonerna. Krydda med 1 tsk grillkrydda, 1/2 tsk salt och lite peppar. Häll även på 1 dl vatten, som kan dunsta av medan grytan kokar. Sänk värmen till 2/6 och låt stå.

Koka upp pastan vid sidan om. Väl klart: lägg på grytan och ringla över lite chiafrön.
Servera.

Likes

Comments

Bulguren kokar ni upp som vanligt, men med en grönsaksbuljong i vattnet. När bulguret är klart blandar ni ned en matsked margarin/smör och kryddar med lite grillkrydda. Ställ vid sidan om medan BBQ-bullarna blir klara.

BBQ-bullarna: Koka upp, pressa ur vattnet och stek sedan i tandorimasala och grillkrydda, lite (valfritt) svampsoja samt Vegetarian Stir-Fry. Glöm inte stekfettet. Stek på 4/6 (eller 8/12) tills att den mesta vätskan försvunnit och höj sedan värmen för att få en krispigare yta.

Vid sidan om skär ni upp broccoli i mindre bitar samt skär upp purjolök. Hacka upp lite hasselnötter och (valfritt) rosta lätt i en stekpanna brevid den kokande bulguren.

När allt är klart; blanda samman. I med BBQ-bullarna i bulguren, eller tvärtom, och på med alla grönsaker och hasselnötter. Krydda lite extra med grillkrydda eller tandorimasala, salta efter smak. 

Njut.

Likes

Comments