Tanzania har ett naturarv som förmodligen inget annat land i världen och är i min mening det absolut bästa landet för en safari resa. Reservat, nationalparker och skyddade naturområden täcker nästan 30 % av landets yta. Tanzania är ungefär dubbelt så stort som Sverige. Bland dessa skyddade områden finns Serengeti och Ngorongoro Conservation area. De utgör den allra största delen av det ekosystem som skyddar det rikaste landlevande djurlivet i världen.

Dessutom finns i Tanzania den betydligt mindre kända parken Tarangire som har det rikaste djurlivet i världen utanför Serengeti. Lake Manyara har fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika. Selous är Afrikas största reservat och har en enorm artrikedom tack vare sitt läge i gränsen mellan södra och östra Afrika. Katavi besöks av något hundratal turister varje år men har ett djurliv som under torrsäsongen kan matcha t.o.m. Serengeti. Ruaha är ett så fantastiskt stort och orört naturområde att ord nästan saknas, dessutom är det en av Afrikas artrikaste parker.

Ändå är Tanzania för mig så mycket mer än världens bästa safari. Tanzania är mer än Serengeti, mer än Kilimanjaro och Zanzibar. Det finns så mycket bortanför safariresor till Tanzania. Tanzania är för mig drömmen om Afrika.

Varje gång jag landar i Tanzania stannar jag till ett ögonblick precis när jag klivit av trappan från planet och satt ner foten på marken. Jag stannar bara för att dra ett djupt andetag och fånga in dofterna, värmen och känslan av att vara här. Jag har varit här så många gånger men känslan kommer alltid tillbaka.

Varje gång jag är på en safari och vet att jag snart kommer att se den första lejonflocken kommer den nervösa förväntansfulla känslan i kroppen. Jag har sett många lejon men de är lika fantastiska att se varje gång.

Varje gång jag har varit i Dar Es Salaam, Moshi, Stone Town eller Arusha så har jag upptäckt något nytt med dessa städer som av mångauppfattas som ett totalt kaos. Oftast kommer den upptäckten i ett möte med de människor som gör staden, som är staden. Jag minns mötet med två unga skolkillar i en liten by på Kilimanjaro. Jag frågade efter vägen till Materuni Waterfalls och de sa att jag svängde fel för 7 kilometer sen. Jag fick inte se vattenfallen men jag fick en lång pratstund med två tanzaniskagymnasieungdomar som jag ännu inte glömt.

Likes

Comments