Nya inlägg

INFÖR JUL 🎄

Postad i: ALLMÄNT

GRISAR OCH SMÅ GUMMOR

Postad i: MAT

1 ÅR GAMMAL

Postad i: ALLMÄNT

PEPPARKAKSDEG

Postad i: MAT

INSPIRATION OCH TID

Postad i: ALLMÄNT

IGÅR

Postad i: ALLMÄNT

Känner mig liiite stressad nu inför jul.
Jag har två julklappar som jag inte köpt, var av en som jag inte ens kommit på vad jag ska köpa(!!)
Har inte gjort någon julskinka ännu, och inte heller vörtbröd.
MEN som tur är så är jag ledig på fredag, nästa vecka, så jag ska väl hinna med det mesta då tänker jag.

Det snöar faktiskt här just nu. Med risk för att det töa bort imorgon...
Idag var det även dags för julbord. Och i år blev det på Heagården, typ 7 av 10 i betyg.
Hittade även Wish innan, och det vårdar inte gott. Det finns så mycket som inte behövs men som man ändå lägger i varukorgen för att det är så billigt och för att man kaaaaanske behöver det senare 😒

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu doftar det pepparkaka i hela lägenheten!
Det blev en hel del , men än är inte degen slut.
använde nog inte ens upp halva bunken.. Men ska bli mer på fredag.
Då ska det även göras knäck!

Likes

Comments

Idag tog jag mig kragen och gjorde nått som jag planerat länge.
Har gått och lagt mig vid klockan 20 hela helgen, men är man trött så är man.

Idag satte jag iaf igång med degen. När jag snabbt läste igenom receptet som jag använde mig utav missade jag ju att den skulle vila i 1-2 dagar innan man bakar ut den.. Men som tur är jag ledig imorgon ✌️
Så med lite julmusik och snöblandat regnet, gjorde jag såhär
Receptet ger ungefär 200 pepparkakor

Pepparkaksdeg

4dl strösocker
2dl ljus sirap
2dl vatten
250g smör
2msk kanel
1msk mald kardemumma
1msk malda kryddnejlikor
1msk mald ingefära
1msk bikarbonat
15dl vetemjöl + lite till kavlingen


1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull.
Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

2. Dela smöret och lägg i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt svalna till rumstemperatur.

3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten som blir ganska lös (den sväller sedan) Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller i en plastpåse, 1-2 dygn innan den bakas ut.


Lycka till!

Likes

Comments

Dagarna bara flyger förbi. Jag hinner nästan inte med längre.
Har totalt tappat allt som har med motivation och tid att göra.

Men nu börjar jag komma på rätt väg.
Och till helgen. Då jäklar.
Pepparkaksbak och vörtbröd är beställt.
Och då delar jag såklart med mig hur jag.

Sista fina dagen i november. Så härliga färger, eller hur?

Likes

Comments

Igår var mysig.
Började dagen med att åka till Strömma med Amanda.
Dock regnade det och fötterna blev till is på 1 minut och val av skor kan ha spelat roll..
Men det var mysigt ändå.

På kvällen åkte jag och A ner till Halmstad för att äta gott och kolla bio.
En god burgare på Bulls och Daddys home lite senare.
Och jag skulle ge den 7,5 av 10 i betyg. Filmen alltså.

Idag är det bara slö.
Ska till far och fixa med min hylla och tvätta bilen tänkte jag.
Sedan är det upp med lite julpynt.
Kanske även baka pepparkakor?
Tyvärr är de ju inte riktigt färdiga med bygget här hemma. Men på måndag sätter det iaf på värme i elementet igen!

Likes

Comments

Min inre stress har legat och gnagt hela veckan. Är en ganska stressad person, men har alltid kunnat hantera den. Men denna veckan var väl droppen som gjorde att bägaren rann över...
Börjar iaf dagen med lite varm choklad och en chokladpudding. Mycket choklad, men det är ju så gott!

Hoppas att ni får en fin dag!

Likes

Comments

På icke matrelaterade noter, ville jag bara flika in dessa produkterna från Rituals. Icke sponsrat.
Var faktiskt ganska skeptiskt till detta varumärket ett tag.
Men så har de öppnat en butik i Hallarna, så när jag och mamma var där testa jag denna serien.
Och boy o'boy, blev jag kär!
Lukten är alldeles lagom stark och jag som har ganska känslig hud passar den helt perfekt.
Dessa köpte jag i ett färdigt set där duschtillbehören var i normal storlek och lotion lite mindre.

Likes

Comments

Gårdagens middag blev ett litet ihopsläng av vad som fanns i kylen.
Risotto. Med lite svamp, innanlår, schalottenlök och lite lite vin.
Funkade för kvällen iaf, inte riktigt så jag brukar göra. Men min kille insisterar på att han måste ha kött var dag.
Superlätt att göra. Speciellt om man inte har så mycket ingredienser eller tid över.


Och ni får verkligen ursäkta mina extremt gula bilder.
Lightroom vill inte jobba med mig just nu...

Likes

Comments

Min dag började faktiskt helt okej.
Det hålls ju som sagt på med byte till bergvärme i vår förening. Vilket inte varit några som helst problem.
Men idag, som en brev på posten kom ångest och stress.
Blev helt super stressad av små saker som inte har någon som helst betydelse för tillfället och så fick jag ångest utöver att jag stressade över det. Pang sa det och så lipade jag i säkert en halvtimme.
Så jag försöker nu helt enkelt lunga mina nerver med lite julbak. Nämligen kavring. Och med att tvångs gosa med mina katter, hehe!

Receptet ger två limpor.
Såhär gjorde jag:

Lättbakad kavring

2 dl Filmjölk, naturell
4 dl sirap, Mörk
2.4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl vetemjöl, special
8 dl rågsikt

1. Sätt ugnen på 180grader

2. Smörj två avlånga brödformar (1,5 liter) med smör. Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så inte brödet fastnar.
3. Blanda alla torra ingredienser i bunke.
4. Blanda i filmjölk och sirap snabbt. Rör försiktigt med en slev eller visp. Degen blir lös och påminner lite om sockerkaksmassa. Överarbeta inte för då kan den bli seg.
5. Fyll formarna till 3/4 för att få fina och höga kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.


Lycka Till!

Likes

Comments

Tänk att han har orkat vara med mig i 5 år nu.
Känns som att det har gått mycket längre tid.
Vi har typ varit lite oense om vilket datum det har varit, jag har alltid sagt den 25 november, medan han sagt 17 november.
Häromdagen kom vi fram till att den var den 24, så jag var iaf närmst haha!

Vi har aldrig firat "årsdag", men nu har det ju gått 5 år.
Så en fin buket med rosor fick jag ändå.
Och en god middag ute får bli till nästa helg!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Godkväll! Hur har er dag varit?
Min har varit så fruktansvärt seg. Jag har varit såå trött.
Tror det är nattveckan som hänger i.
Usch, hade verkligen sluppit att jobba natt, men men.

Har i allafall fått gjort lite på min hylla idag eftermiddag.
Spacklat framsidan. Så nu ska denna delen bara slippas ner igen, spacklas om och målas en omgång till innan den får flytta hem. Sen är det två delar till som det är samma procedur på..


Fick även idag köpt (äntligen) en bra brödform.
Så snart blir det bröd och påpparkaksbakning för hela slanten!

Likes

Comments

Wapnö bjöd på mycket igår.
Köpte faktiskt ovanligt mycket. Och bara matprodukter, haha.
Men så goda saker och så nöjd jag är nu i efterhand.

Bland annat fick dessa följa med hem.
"matgeek"s tonic som han tagit fram tillsammans med Ekobryggeriet.
En av varje, förutom granskott då.
Och ikväll skall de testas!
Är väl egentligen inget GT-fan, men man kanske blir efter dessa?


Mer om deras tonic water hittar du HÄR!

Likes

Comments

Har en massa bilder som jag skulle vilja skriva ut och få gjort till tavlor.
Men jag hittar nästan inget webbaserat företag som skriver ut större än typ, brevstorlek?
Jag skulle vilja kunna beställa som minsta storlek A4 och sedan även gärna större storlekar, typ 50x70.

Är det någon som vet ett bra företag, som inte tar hutlösa priser, och ända levererar bra kvalité?

Likes

Comments

Nästan så jag säger god morgon. Men jag har varit vaken sen halv 3.
Känner mig helt slut körd. Tur att detta är sista natten för veckan, annars hade jag nog inte överlevt.
Tar väldigt mycket på krafterna och man känner sig bakfull i flera dagar efteråt.
Vaknade även vrålhungrig. Så tog mig en kopp te och en "nyttig" skål med yoghurt.

Onsdag idag. Det betyder att det är Bonde söker fru! Jag och A följer det, nästan slaviskt.
Och så tar vi även en pizza på det. Det är ju trots allt Lillördag 😉
I helgen är det även julmarknad på Wapnö. En liten tradition jag och min lilla mor har haft i flera år faktiskt!
Synd att snö som la sig i natt har töat bort. Det hade ju blivit tusen gånger mysigare med snö...

Likes

Comments

Ibland lever jag farligt.
Men oj vad gott det är med en stek, potatis och gräddsås. Och en klick gelé.
Brukar använda Bogstek. Slänger in den i ugnen på 175° i cirka 1½ timma.
En skvätt vatten i formen är mitt trick till att den inte blir torr.

Skiva tunt, några småpotatisar och generöst med sås!
MUMS

Likes

Comments

.... Kuckeliku, eller är det tvärt om?
Tidigt för vissa, men sent för mig.
Skall alldeles strax gå och lägga mig, men kolla dessa fina dukningarna inför jul.
Ja, ni märker ju hur spänd jag är.
Hur kommer er Jul att se ut?

Bilder från Pinterest

Likes

Comments

God eftermiddag med buller och brak.
Det renoveras för fullt i lägenhetshuset. Vi ska nämligen få bergvärme.
Tråkigt nog ska jag jobba natt, och hade verkligen behövt sova några timmar till. Men jag tar igen det lite senare.

Igår blev det bestämt att jag och A ska ha julfrukost hemma hos oss.
Ser faktiskt fram emot detta. Tänkte se om jag kan göra det mesta själv faktiskt.
Baka eget vört el. kavring. Jag ska göra egen skinka, vilket jag ändå brukar jag göra varje år. Och självklart egna pepparkakor.
Ja, jag tror det kan bli riktigt bra dethär.
Har redan börjat spåna på recept och hur jag ska duka!

Bilder från Pinterest

Likes

Comments

Är det någon mer än jag som är helt fast i denna serien?!

Likes

Comments

Byta köksmöbler.
Vi har nu är ett stort och ganska så klumpigt vitt bord med tråkiga stolar.
Som dessutom är svarta. Inte alls snyggt. Tycker iaf jag.
Vi har egentligen redan hittat ett nytt bord. På Ikea. Väldigt likt det vi har, fast runt.
Och ja, ibland sitter katterna på bordet. Trots att de inte får...

Stolarna är det lite oklart kring vilka vi vill ha. Jag vill ju väldigt gärna ha några från Søstrene Grene.
Vilken färg är ju då frågan. Vet att de kommit ut med mörka färger nu denna hösten. Men benen på dom är svarta.
Fast det ganska går att beställa med andra?
Tur i oturen har dom öppnat butik på gamla Eurostop, vilket nu då heter Hallarna.
Det blir nog en vända dit tillsammans med A för att bestämma hur vi ska ha det.
Ett svårt val. Och lättare blir det inte eftersom jag och A har väldigt olik smak. Så Wish me luck!

Likes

Comments

Har ett litet byggprojekt igång just nu.
Som tagit väldigt långt tid.
Men nu händer det äntligen grejer. Detta ska då bli den nya tv-hyllan.
Ett förstagångs bygge blir ju nästan aldrig perfekt. Om man inte är snickare, vilket jag inte är.
Men det känns ändå bra liksom.
Nu är inte ritning hundra heller och som med många projekt ändras saker på plats.

Botten delen är färdig skruvad och ska nu slipas ner och målas en gång till.
Sen är det två delar till!
Färgen heter (om jag inte minns fel) Dark Teal och är från Jotun.
Passar bra med våra nya tavlor också.

Innan jul ska väl hela projektet vara på plats hemma, och då blir det ju såklart före/efter bilder 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Något som är populärt just nu är att ha en Bullet Journal.
Jag har hakat på trenden, och det är typ det mest rogivande jag gjort.
Vad gör man då med en journal? Allt. Jag använder det mest som en kalender.
Men har även skrivit in en önskelista, böcker som jag skulle vilja läsa osv.
Efter varje månad skriver jag som en liten dagbok, vad som varit bäst och sämst.

När en ny vecka närmar sig börjar man fundera på hur layouten ska se ut. Vad man vill ha med i sin "Weekly Spread"
Kanske en To-Do lista. Kanske en tracker. Med en trycker som på bilden ovan kan man sätta ett lite kryss när man tex. tränat eller hur se hur många dagar man kan gå utan att använda sig av sitt kontokort.
Finns inga rätt eller fel.

I Indexet skriver du ner vad du har på varje sida. Det gör det mycket lättare att hitta om tex har en sida där man skriver allt man önskar sig eller speciella ställan man vill åka till.
Över oktober månad gjorde jag ett "Montly Spead" som jag inte blev jättenöjd över. Här kan man har To-Do's som inte behövs göras en specifik dag eller vecka.

Man gör sin bullet lite efter vad man känner helt enkelt.
Det är så skönt att bara sätta sig, lyssna på bra musik och bara hitta på något.
Rekommenderar verkligen det! Man får i slut ändan en mycket mer personlig kalender.

Likes

Comments

Sov riktigt bra i natt. Ingen hosta och ingen tät näsa.
Skulle nog säga att det är första gången under min 4 veckor långa superförkylning.

Dagens lunch blev ett ihopsläng av lite gottiga grönsaker.
Savoykål, suger snaps, haricoverts och babyspenat. Flingsalt och lite vitpeppar
Stekt i lite smör och olja. Avslutade med en skvätt grädde.
Och lite goda små tomater på det.

Likes

Comments

Har länge tänkte på att göra något nytt. Skapa ett litet sidoprojekt. Något att göra vid sidan av jobbet. En webshop.
Men vad ska man sälja?! Bollat idéer med A och allt låter super. Hade kunnat gå in 150% med alla idéer jag kommit på.
Men så tänker man, det finns så många webshopar som har detta. Hur ska jag sticka ut? Varför ska människor handla hos mig istället?

Vad saknas på nätet? vad skulle ni vilja handla online som ni inte kan?
Mina idéer har varit så spridda. Allt från porslin till kläder och till och med kattsaker.
Tips tips tips sökes med lyckta!

Likes

Comments

*Host, host* Ja, inte blir jag bättre. Min superförkylning håller i sig än.
Jag är redan uttråkad på att vara hemma, men jag har börjat inse att det kanske kan bli en längre tid. Man måste lyssna på kroppen.... Det blir dock en sväng till jobbet imorgon, det är lite utbildning osv.

Vad ska man göra för att tiden ska gå lite fortare då?
Man kan ju koka lite fond.
Detta var första gången jag kokade fond, och ska jag vara ärlig blev jag inte helt nöjd.
Det kändes ganska svag plus att jag glömde lagerblad...
Ska testa ett annat recept när denna batchen är slut.
Men det var väldigt smidigt att frysa in i sådan istärningspåsar! 

Såhär gjorde jag iaf:

Grönsaksfond

2 morötter
5 blekselleristjälkar
6 vitlöksklyftor
1 Purjolök
5 Timjankvistar
1 Lagerblad

1. Dela morötterna, sellerin och purjolöken i stora bitar.
2. Skala vitlöken
3. Lägg ingredienserna i en kastrull och täck med vatten.
4. Koka i 30 minuter utan lock
5. Låt sedan stå och dra i 30 minuter med lock. Sila

Likes

Comments

Ni vet när man är sjuk och det är så synd om en själv, och man vill egentligen typ bli matad?
Så känner jag just nu. Min hals värker, hostar slem. Ja, ni hör ju, fruktansvärt synd om mig.

Så imorse när jag lämnade A på tågstationen körde jag en snabb vända till Ica och hittade den här.
Panang är ju inte jättesvårt i vanliga fall men tänkte att det kunde vara enkelt med en färdigrätt i sjukstugan.
Det tråkiga med denna dock var att det inte var några grönsaker i.. Det brukar inte vara mycket kött i sådanhär rätter, och det var inte jättemycket kyckling i, därför hade det varit gott med lite grönsaker i. Annars blir det mest sås och ris.
Men over all, så var det faktiskt gott. 8/10

Likes

Comments

Varit hemma från jobbet i en vecka nu. En envis förkylning har förföljt mig.
Igår blev det att jag begav mig utanför lägenheten. Väldigt skönt, trots att halsen ömmade...
Jag och mor åkte ner till ett ställe som heter Perstorp 101, en lite mindre inredningsbutik. Där man även kan ta sig en fika och bara slappna av. Därifrån fick en liten Corokia med kruka följa med hem. Sedan blev det en sväng till Ugglarps Grönt och sen var det dags för lunch.
En blomkålssoppa på Borgmästargården med en liten dessert blev ett perfekt avslut på den lilla utflykten.

Likes

Comments

När man inte vet vad man ska göra. Gör lasange. När man är hungrig på något men inte vet vad. Gör lasange.
Passar till alla tillfällen. En vanlig vardag eller när man ska ha gäster.

Sedan finns det ju också hur många sett som helst att göra en lasange på.
Men så här brukar jag göra min

Lasange al forno

Ingredienser

torkade lasagneplattor, ca 12


Köttfärssås

500g nötfärs

100g rökt sidfläsk

100g champinjoner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 morötter

2msk mör till stekning

2msk olivolja till stekning

1dl tomatpuré

400-500g passerade tomater

salt och svart peppar

100g riven lagrad ost


Béchamelsås

7dl mjölk

2dl vispgrädde

50g smör

1 dl vetemjöl

salt och svartpeppar

riven muskotnöt

Gör så här:


Tärna sidfläsket fint, putsa och skiva champinjonerna fint. Skala och finhacka lök och vitlök samt skala och tärna morötterna fint.

Bryn färsen i smöret i en stekpanna. Lägg över den i en stekgryta. Fräs sidfläsk, champinjoner, lök, vitlök och morötter i olivolja. Rör ner tomatpurén.

Blanda allt med färsen i grytan. Tillsätt passerade tomater, salt och peppar. Låt sjuda i cirka 30 minuter under lock. Rör om några gånger under tiden.

Sätt ugnen på 200°.

Värm mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, pudra över vetemjölet och vispa slätt. Späd med hälften av gräddmjölken under vispning och vispa såsen slät. Vispa ner resten av gräddmjölken och låt sjuda i 5–10 minuter under vispning. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Häll ett lager béchamelsås i botten av en lite djupare ugnsform. Täck med lasagneplattor, ett lager béchamelsås, lite riven ost och ett lager köttfärssås. Varva därefter lager på samma sätt tills plattorna tar slut. Avsluta det översta lagret med köttfärssås, béchamelsås och riven ost.

Sätt in formen mitt i ugnen och grädda lasagnen i cirka 30 minuter.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Köpte för ett tag sedan riktigt kaffe. Alltså riktigt riktigt kaffe. Hela bönor, rostade lokalt osv osv.
Men så hade jag ingen kvarn. Strunt samma tänkte jag och tog mitt kaffe och gick. A föreslog att man kanske kunde krossa de i morteln. Men det kändes inte som en bra idé, haha.
Skulle först lånat mammas, men så är jag typ en köksprylsamlare. Hade jag lånat den hade hon inte sett röken av den igen 😄

Men nu har jag en egen! Efter att jag har sett Matgeeks video om denna (Se HÄR ) så klickade jag hem denna skönheten.
Premiären får ske imorgon. Jag ska jobba natt och behöver sova lite extra innan det är dags att jobba, inte bli hypad på kaffe för att sen dippa vid 2-3 tiden....

Likes

Comments

Visst har priset på laxen stigit mycket? Lyxvara.
Trots att det är väldigt gott med lax, gör jag den bara på ett sätt och alltid med samma sås.
Börjar bli uttjatat. Hur brukar ni göra er lax?

Likes

Comments