Nya inlägg

DAGENS

Postad i: MAT

TANKEN OM NÅGOT NYTT

GRÖNSAKSFOND

Postad i: MAT

TESTAR

Postad i: MAT

COROKIA

Postad i: INREDNING, MAT

LASANGE AL FORNO

Postad i: MAT

Sov riktigt bra i natt. Ingen hosta och ingen tät näsa.
Skulle nog säga att det är första gången under min 4 veckor långa superförkylning.

Dagens lunch blev ett ihopsläng av lite gottiga grönsaker.
Savoykål, suger snaps, haricoverts och babyspenat. Flingsalt och lite vitpeppar
Stekt i lite smör och olja. Avslutade med en skvätt grädde.
Och lite goda små tomater på det.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har länge tänkte på att göra något nytt. Skapa ett litet sidoprojekt. Något att göra vid sidan av jobbet. En webshop.
Men vad ska man sälja?! Bollat idéer med A och allt låter super. Hade kunnat gå in 150% med alla idéer jag kommit på.
Men så tänker man, det finns så många webshopar som har detta. Hur ska jag sticka ut? Varför ska människor handla hos mig istället?

Vad saknas på nätet? vad skulle ni vilja handla online som ni inte kan?
Mina idéer har varit så spridda. Allt från porslin till kläder och till och med kattsaker.
Tips tips tips sökes med lyckta!

Likes

Comments

*Host, host* Ja, inte blir jag bättre. Min superförkylning håller i sig än.
Jag är redan uttråkad på att vara hemma, men jag har börjat inse att det kanske kan bli en längre tid. Man måste lyssna på kroppen.... Det blir dock en sväng till jobbet imorgon, det är lite utbildning osv.

Vad ska man göra för att tiden ska gå lite fortare då?
Man kan ju koka lite fond.
Detta var första gången jag kokade fond, och ska jag vara ärlig blev jag inte helt nöjd.
Det kändes ganska svag plus att jag glömde lagerblad...
Ska testa ett annat recept när denna batchen är slut.
Men det var väldigt smidigt att frysa in i sådan istärningspåsar! 

Såhär gjorde jag iaf:

Grönsaksfond

2 morötter
5 blekselleristjälkar
6 vitlöksklyftor
1 Purjolök
5 Timjankvistar
1 Lagerblad

1. Dela morötterna, sellerin och purjolöken i stora bitar.
2. Skala vitlöken
3. Lägg ingredienserna i en kastrull och täck med vatten.
4. Koka i 30 minuter utan lock
5. Låt sedan stå och dra i 30 minuter med lock. Sila

Likes

Comments

Ni vet när man är sjuk och det är så synd om en själv, och man vill egentligen typ bli matad?
Så känner jag just nu. Min hals värker, hostar slem. Ja, ni hör ju, fruktansvärt synd om mig.

Så imorse när jag lämnade A på tågstationen körde jag en snabb vända till Ica och hittade den här.
Panang är ju inte jättesvårt i vanliga fall men tänkte att det kunde vara enkelt med en färdigrätt i sjukstugan.
Det tråkiga med denna dock var att det inte var några grönsaker i.. Det brukar inte vara mycket kött i sådanhär rätter, och det var inte jättemycket kyckling i, därför hade det varit gott med lite grönsaker i. Annars blir det mest sås och ris.
Men over all, så var det faktiskt gott. 8/10

Likes

Comments

Varit hemma från jobbet i en vecka nu. En envis förkylning har förföljt mig.
Igår blev det att jag begav mig utanför lägenheten. Väldigt skönt, trots att halsen ömmade...
Jag och mor åkte ner till ett ställe som heter Perstorp 101, en lite mindre inredningsbutik. Där man även kan ta sig en fika och bara slappna av. Därifrån fick en liten Corokia med kruka följa med hem. Sedan blev det en sväng till Ugglarps Grönt och sen var det dags för lunch.
En blomkålssoppa på Borgmästargården med en liten dessert blev ett perfekt avslut på den lilla utflykten.

Likes

Comments

När man inte vet vad man ska göra. Gör lasange. När man är hungrig på något men inte vet vad. Gör lasange.
Passar till alla tillfällen. En vanlig vardag eller när man ska ha gäster.

Sedan finns det ju också hur många sett som helst att göra en lasange på.
Men så här brukar jag göra min

Lasange al forno

Ingredienser

torkade lasagneplattor, ca 12


Köttfärssås

500g nötfärs

100g rökt sidfläsk

100g champinjoner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 morötter

2msk mör till stekning

2msk olivolja till stekning

1dl tomatpuré

400-500g passerade tomater

salt och svart peppar

100g riven lagrad ost


Béchamelsås

7dl mjölk

2dl vispgrädde

50g smör

1 dl vetemjöl

salt och svartpeppar

riven muskotnöt

Gör så här:


Tärna sidfläsket fint, putsa och skiva champinjonerna fint. Skala och finhacka lök och vitlök samt skala och tärna morötterna fint.

Bryn färsen i smöret i en stekpanna. Lägg över den i en stekgryta. Fräs sidfläsk, champinjoner, lök, vitlök och morötter i olivolja. Rör ner tomatpurén.

Blanda allt med färsen i grytan. Tillsätt passerade tomater, salt och peppar. Låt sjuda i cirka 30 minuter under lock. Rör om några gånger under tiden.

Sätt ugnen på 200°.

Värm mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, pudra över vetemjölet och vispa slätt. Späd med hälften av gräddmjölken under vispning och vispa såsen slät. Vispa ner resten av gräddmjölken och låt sjuda i 5–10 minuter under vispning. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Häll ett lager béchamelsås i botten av en lite djupare ugnsform. Täck med lasagneplattor, ett lager béchamelsås, lite riven ost och ett lager köttfärssås. Varva därefter lager på samma sätt tills plattorna tar slut. Avsluta det översta lagret med köttfärssås, béchamelsås och riven ost.

Sätt in formen mitt i ugnen och grädda lasagnen i cirka 30 minuter.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Köpte för ett tag sedan riktigt kaffe. Alltså riktigt riktigt kaffe. Hela bönor, rostade lokalt osv osv.
Men så hade jag ingen kvarn. Strunt samma tänkte jag och tog mitt kaffe och gick. A föreslog att man kanske kunde krossa de i morteln. Men det kändes inte som en bra idé, haha.
Skulle först lånat mammas, men så är jag typ en köksprylsamlare. Hade jag lånat den hade hon inte sett röken av den igen 😄

Men nu har jag en egen! Efter att jag har sett Matgeeks video om denna (Se HÄR ) så klickade jag hem denna skönheten.
Premiären får ske imorgon. Jag ska jobba natt och behöver sova lite extra innan det är dags att jobba, inte bli hypad på kaffe för att sen dippa vid 2-3 tiden....

Likes

Comments

Visst har priset på laxen stigit mycket? Lyxvara.
Trots att det är väldigt gott med lax, gör jag den bara på ett sätt och alltid med samma sås.
Börjar bli uttjatat. Hur brukar ni göra er lax?

Likes

Comments

Kände att idag, måste jag göra något.
Har legat i sängen i typ två dagar med konstant huvudvärk. Sådan huvudvärk som sitter bakom ögonen ni vet.
Så idag bakade jag något väldigt lätt, och gott.
Såhär gjorde jag:

Kokostoppar

50g smör
2 ägg
1dl stösocker
5½dl kokosflingor
(Skal av 1 lime och 1msk rom eller punch, om man vill)

1. Sätt ungen på 175 grader
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser
3. Låt smeten svälla i ca 10 minuter
4. Forma smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper
5. Grädda topparna gyllne i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Likes

Comments

Just nu. Iaf idag, känns det som att livet bara passerar förbi.
Har så många tankar. Det här skulle jag vilja göra, och det och det och det och det här.
Blir nästan stressad av mig själv.

Måste lära mig att tänka på en sak i taget. Har väldigt lätt att göra en sak i taget. Men jag är en sådan person som tänker på mycket långt i förväg.
Planerar långt i förväg. "Nästa år vid den här tiden vill jag ha det såhär"-typen
Ska lägga mig i sängen med en kopp te och bara försöka slappna av.

Likes

Comments

Här sitter väl lilla jag och tänker på livet, såhär efter ett nattpass.
Egentligen inte, jag spelar Hay Day.
En ny touch till kontoret. Fåtölj vid fönstret.
Strax somnar jag in och vaknar lagom till lunch och Jordgubbar.
Hade Nästan glömt att hela frysen är i princip fylld med dessa bär.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Åh denna skapelse av gud! Eller, var det gud som skapade kantarellerna?
Min absoluta FAVORITsvamp är just, kantareller.
Man kan använda det till så mycket.

Men idag blev det en enkel paj. Såhär gjorde jag:

Kantarellpaj

Pajdeg

100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk kallt vatten

Fyllning
Kantareller
2 ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
Salt och nymalen peppar

  1. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  2. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
  4. Sätt ugnen på 200C°
  5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  6. Fördela kantarellerna i pajskalet.
  7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över svampen och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Servera gärna pajen med en blandad sallad.

Likes

Comments

Svårt att hitta inspiration till att skriva.
Jobbar mycket samtidigt som man håller på att göra om här hemma. Är det sådant man vill se?
Före och efter?


Likes

Comments

  1. Jag jobbar i en livsmedelsfabrik.
  2. Jag får typ panik när saker och ting inte görs på mitt sätt, te.x hänga upp tvätten. Då går jag alltid och hänger om det, hehe
  3. Jag är väldigt introvert. Och jag hatar det.
  4. Jag är väldigt nöjd över min lilla kryddhylla på balkongen!

Likes

Comments

Finns nog inget bättre bröd.
Kanske toastbröd, eller scones.
Denna gång blev det en med tomat/fetaost och en "vanlig", alltså bara med flingsalt och lite lite torkad rosmarin.
Men det är egentligen inte så bara bara.
A sa att han skulle göra en äggamacka med det, men njaae. Tror inte det blir så gott faktiskt.
Och just det, vill ni veta hur man gör dethär fantastiskt goda och enkla brödet, kika här !

Likes

Comments

Liten sneak på vår lilla DK resa.
Spenderade vår tid i Skagen.
Lite sitesing. Grenen och den tilsandede kirke.
Men nu är det skönt att få vara hemma och dra igång nya projekt i lägenheten.

Likes

Comments

Då bär det av till DK.
Bryr mig inte riktigt hur vädret blir. Ser endast fram emot god mat, bra sällskap och mycket fotografering.
Lämnar katterna i lillebrors händer. Men hallå, kolla min lilla räv!
8 månader och redan lika stor som min äldsta som är 3år.

Och ja, jag har börjat spela Hay Day igen. Lite skämmigt ändå?
Har ni något spel som ni tänker "shit, kan inte fatta att jag fortfarande spelar detta"?

Likes

Comments

En vecka kvar av min semester. Skönt men ändå inte. Man har liksom vant sig vid att vara hemma nu.
Men, börjar jobbveckan med nattpass. Så då slipper man iaf gå upp super tidigt nästa måndag.
Imorgon bär det av till Skagen. En övernattning med min kärlek.
Även om det bara är en natt, så ska det bli skönt att komma bort lite.

Började denna dagen med en lite toast.
Surdegsbröd med spenat och tomat, stekt i lite olja. Mums!

Likes

Comments

Bra andra dag på semestern. En cykeltur till Slöinge. Och sedan en biltur till Göteborg och hämta ny dator. 2,5 veckor till.

Likes

Comments

🌷🎁

Likes

Comments

God morgon!
Känns som jag äter jordgubbar till varje måltid just nu.
Men det är ju så förbaskat gott, och då gillade jag inte jordgubbar först än för kanske ett år sedan.
Men när man blir "vuxen" lär man sig gilla saker man inte gillade innan.

Enligt traditions är det Falkenbergs Motorbana som gäller denna helgen. Västkustloppet.
Igår var det kval, idag final.
Och till kvällen har A styrt upp något hemligt.
Födelsedag på Tisdag, och denna veckan kommer vi knappt träffas.
Han jobbar förmiddag, jag eftermiddag.
Så spänd.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

På icke matrelaterade noter.
Rummet som jag är mest nöjd med väggfärgen.
Inte helt färdigt ännu. Mer hyllor och tavlor ska upp.
En liten härlig fåtölj ska även klämmas in.

Likes

Comments

Igår begav jag och mor oss och plockade en hink jordgubbar var.
10 minuter från stan och man kommer till jordgubbshimlen med alla möjliga olika sorter.
Denna gången blev det Sonata. Fast fruktkött och lagom söt. Väldigt bra hållbarhet jämfört med de sorter som är lite mjukare, te.x Polka.
Blev även en påse med skorpor och en flaska rårörd jordgubbssaft från Munkagårdsbär.

Likes

Comments

2 nätter kvar att arbeta.
Idag började de arbeta tidigt utanför lägenheten, men några timmar hann jag sova.
Till kvällen blir det lax med kokt potatis och sås på gräslök, så ett gott bröd till känns ändå rätt.

Enkel Focaccia

Grundrecept focaccia

25 g färsk jäst, 1/2 pkt
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

    Finns hur många varianter med toppning som man kan göra. Tomat, Oliver, Rosmarinskvistar m.m
    Idag blev det enkelt.

Likes

Comments

Denna vecka är det åter nattjobb som gäller.
A åkte till jobbet vid 05.30, och därefter kunde jag bara inte somna om. Så irriterande.
Så i väntan på att affären ska öppna, satt jag och funderade på vad jag skulle göra till frukost.
Men det skulle absolut inte få ta för lång tid, need I say more?

Tekakor

5dl mjölk
4dl
havregryn
½msk
salt
1msk
ljus sirap
150 gram
smör
25 gram
jäst
8dl
vetemjöl special

1. Värm mjölken till 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i ungefär 20 minuter.
2.
Smält smöret och rör sedan ner det i blandningen.
3.
Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4.
Tillsätt vetemjölet lite i taget.
5.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storkek i 30 minuter.
6.
Sätt ugnen på 225 grader.
7.
Knåda ut degen på ett mjölat bakbord, dela upp den i tolv bitar och forma till runda kakor.
8.
Nagga med en gaffel och låt jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i 30 minuter.
9.
Grädda tekakorna i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Likes

Comments

God förmiddag från mig och en av mina nya koppar.
Hur fina?! Rörstrand ostindiska Floris.
Fick en tidningsprenumeration på Elle Decoration av A, dessa va då en premie.
Får ta och köpa till assietter tror jag.

Igår var en sen kväll. Men det var den värd.
Att träffa vänner man inte träffat på evigheter är så kul.
Så dagen idag blir lugn. Om vädret väljer att lite uppehåll, kanske det blir att åka och plocka jordgubbar. Mums!

Likes

Comments

Idag var dags att göra klart min flädersaft.
Och doften som blev när man kokade upp den. Himmelsk!
Här är receptet jag använde mig utav.



Flädersaft


45 Klasar fläderblommor
Skal och saft av 3 citroner
1 ½ liter vatten
2 liter socker
4 tsk citronsyra

1. Lägg blomklasarna i en bunke och tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
2. Koka upp vattnet och rör ner strösocker och citronsyra. Häll vätskan över blommorna.
3. Täck bunken med en tallrik och låt stå svalt i tre dygn. Rör om några gånger per dag.
4. Koka upp och sila saften.
5. Häll upp saften i rena flaskor, fyll väl.
Förvaras kallt och spädes efter smak.


Skulle tippa på att den klara sig ungefär en vecka i kylskåpet.
Så ett tips är att frysa i några flaskor och ta fram efter behov.

Likes

Comments