Vegetarisk pyttipanna är både gott, hälsosamt och snabblagat. Jag har använt mig av de grönsaker jag hade hemma i kyl och frys men det går självklart bra att använda andra grönsaker.

Ingredienser:

  • 2 potatisar
  • 1 rödbeta
  • 2 morötter
  • 1 näve fryst broccoli
  • 1 näve fryst mix av bönor och ärter
  • 1 näve frysta bondbönor

Gör så här:

Hacka upp de grova grönsakerna i lagom stora bitar och börja med att steka den råa potatisen. Tillsätt sedan grönsakerna efter hand i den ordning som de kräver tillagningstid, dvs. det som tar längst tid ska först ner i pannan.

Tänk på att rödbeta lätt färgar av sig på de andra grönsakerna.

Det går även bra att använda rotselleri, paprika, squash eller andra godsaker som ligger där hemma i kylen och känner sig övergivna.

Vill man så kan man steka upp ett ägg eller två för extra protein.

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta (pressad)
  • 1 skvätt citronjuice
  • valfria kryddor (t.ex. salt, peppar, timjan)
  • naturell yoghurt
  • lite olivolja

Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Servera dressingen vid sidan om grönsakerna eller ringla över efter behag. Det kan vara värt att tänka på att pressad vitlök har en skarpare smak och doft än hackad vitlök och kanske inte är det bästa valet att äta strax innan första dejten.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En liten energikick av rosa hallon/litchismoothie och gul mango/ananassmoothie en snöig dag som den här boostar kroppen med vitaminer och energi. Det kommer garanterat att behövas eftersom det blev en kort joggingtur i snön och en liten Aha-upplevelse med kodlåset till porten i trapphuset. Tack och lov hade jag nyckeln med mig så jag slapp stå utomhus och frysa när knapparna på låset frusit fast. Nu blir det Netflix och bubbelvatten smaksatt med lime, hallon och mynta.

Likes

Comments

Gott nytt 2017!

Jag tänkte dela med mig av ett recept på en härlig tårta fylld med hallonpannacotta, mjölkchokladmousse och vitchokladmousse som jag gjorde härom dagen.

Recept

Enkelt tårtbotten

  • 2 st Ägg
  • 3/4 dl Strösocker
  • 1 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 msk Hett vatten
  1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen. Rör slutligen ner vattnet.
  3. Häll smeten i en springform som är ca 20 cm i diameter. Grädda på 225 grader i 7-8 minuter.

Hallonpannacotta

  • 2 Gelatinblad
  • 2 1/2 dl Grädde
  • 250 g Hallon
  • 1 Vaniljstång
  • 1 dl Strösocker
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp allt utom gelatinet. Ta sedan ur vaniljstången och mixa blandningen slät.
  4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt.
  5. Låt pannacottan stå en stund så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten.

Mjölkchokladmousse

  • 200 g Mjölkchoklad (t.ex. Fazer blå)
  • 1 st Gelatinblad
  • 2 st Äggulor
  • 2 msk Florsocker
  • 2 1/2 dl Grädde
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet.
  3. Vispa grädden lös.
  4. Blanda äggblandningen och chokladen, skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden. Det lönar sig att tillsätta lite åt gången av den smälta chokladen. Om blandningen skär sig kan du prova att vispa med elvisp för att den ska gå ihop igen.
  5. Smält gelatinet med lite av grädden och rör ut det i chokladen, sedan häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats.
  6. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen

Vit chokladmousse

  • 4 Gelatinblad
  • 1 1/4 + 7 dl Grädde
  • 300 g Hackad Vit choklad
  • 2/3 dl Socker
  • 1 msk Vatten
  • 4 st Äggulor
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen.
  3. Vispa 7 dl Grädde löst.
  4. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Den ska inte bli brun.
  5. Vispa under tiden äggulorna krämiga.
  6. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp.
  7. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills de har smält och häll dem sedan i en fin stråle i äggblandningen. Fortsätt vispa tills blandningen har svalnat.
  8. Vänd ner chokladen i blandningen och därefter grädden.
  9. Följande steg är att flytta över tårtan från den mindre formen till en form som är ca 4 cm bredare i diameter.
  10. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns nå luftfickor kvar.
  11. Ställ in tårtan i frysen. Den ska frysas minst 4 timmar, gärna över natten.

Mirror Glaze

  • 10 g gelatinpulver
  • 60 g Vatten
  • 150 g glycos
  • 150 g Socker
  • 75 g Vatten
  • 150 g Kondenserad mjölk
  • 150 g Vit choklad
  • 1,5 msk Titandioxid
  • Röd färg
  1. Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten.
  2. Hacka den vita chokladen.
  3. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
  4. Lägg allt utom den röda färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer.
  5. Sila allt i en fin nätsil.
  6. Låt glazen svalna till ca 35 grader.
  7. Ställ under tiden tårtan på ett galler eller uppochnervänd blomvas eller liknande som tillåter överflödig glaze att rinna av.
  8. Dela upp och färga glazen i valfri färg och blanda lite innan du häller den över den frysta tårtan. Arbeta snabbt så att glazen inte stelnar och ger ett ojämnt resultat.
  9. Använd en lång palettkniv för att skapa mönster efter eget tycke och smak.
  10. Låt tårtan stå i ca 45 minuter och jämna sedan till underkanten med en vass kniv om det behövs. Flytta till serveringsfatet och ställ svalt fram till serveringsdags.

Likes

Comments

Hemgjord pasta med tomatsås är något av de enklaste och godaste maträtterna jag vet för tillfället. Dessutom är den vegetarisk så det sparar lite mera på miljön. Vill man göra den helt fri från animalier så går det bra att ta lite agavesirap istället för honung och utesluta smöret.

Ingredienser:

  • Ca. 500-700 gram tomater, gärna körsbärstomater för en sötare smak
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • Olivolja
  • Honung
  • Smör
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Börja med att skära tomaterna i mindre bitar och lägg dem sedan åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs dem i en panna tills de börjar bli mjuka och få färg.
  3. Tillsätt tomaterna i pannan och om det blir för torrt, lite vatten.
  4. Salta och peppra efter behag och låt sedan allt puttra på en stund tills tomaterna avgett vätska och blivit mjuka.
  5. Tillsätt honung efter behag om du känner att såsen är för syrlig som sådan.
  6. När såsen kokat ihop sig tillsätts en klick smör (1-2 msk, beroende på mängd tomater). Smöret balanserar upp syran i såsen.
  7. Strö gärna över lite parmesan och färsk basilika innan servering. Ät och njut tillsammans med lite nykokt pasta!


Berätta gärna vad ni tycker om receptet i fall ni prövar er på det!

Likes

Comments

Lingonmarmelad med vanilj, kanel och stjärnanis är ljuvligt till både ostbrickan som morgongröten. Fungerar även till köttbullar om man vill ha en liten twist.

Recept:

  • 600g lingon
  • Vaniljstång
  • Kanelstång x3
  • Stjärnanis
  • Vatten
  • Syltsocker

Häll lingonen i en kastrull och häll över lite vatten så att de inte bränner fast medan du kokar upp dem. Dela och gröp ur vaniljstången och tillsätt den tillsammans med kanel och stjärnanis i kastrullen. Låt koka upp. Skumma av och tillsätt sedan syltsockret. Jag använde ungefär 2,5 dl men det varierar. Läs på förpackningen till sockret hur mycket som rekommenderas till mängden bär. Låt sjuda/koka enligt anvisningar på sockerpaketet (ca.10 min) och häll sedan upp den varma marmeladen på heta rengjorda glasburkar. Ställ burkarna uppochner för att minimera eventuella bakteriers överlevnad. Låt svalna och njut av marmeladen till ostbrickan, morgongröten eller köttbullarna!



Likes

Comments