Frågor & svar

Hoppsadel eller dressyrsadel?

De va inte lätt att välja, men får på vad man har just nu så de blev hoppsadel. Dock så vill jag köpa en dressyrsadel för att ha den i just denna typen av arbete. Men ja man kan både rida dressyr i både sadlarna och hoppa i både sadlarna så de spelar inte så stor roll om man ska inte ut på tävlingar då.

Tatuering eller Piercing?

Har alltid tyckt att tatueringar är snygga och ja de är nog även därför jag har en liten lista på vad jag vill ha för tatueringar. Medans jag bara har hål i öronen ock bara kommer ha håll där i mitt liv.

Mjukisbyxor eller Jeans?

Har aldrig varit något för mjukisbyxor, de är nog därför jag inte äger några heller. Men skulle inte klara mig utan mina pyjamas byxor❤

Kort Man eller Lång Man?

De beror helt klart på hästrasen. Men dom flesta hästarna passar bättre i kort man än i lång man och kommer troligtvis bara ha kort man på mina framtida hästar

Äta ute eller laga mat?

Tycker om att gå ut och äta med familjen och kompisar. Men älskar att själv stå i köket och laga mat + de blir på något helt annat sätt när man själv har lagat de.

Kläder eller inredning?

Då jag inte bor på mitt egna ställe så har jag inte riktigt kommit till de där att inreda. De ända jag har kontroll över är mitt eget sovrum så 😊.

Buss eller Tåg?

Blir lätt åk sjuk i bussar så väljer tåg varje gång om jag måste välja något av de.

Havet eller Pool?

Nej jag är inte sjuk, har aldrig gillat att bada i havet bara.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Frågor & svar

Kände att de blev väldigt många gånger som jag tog både två, men kunde helt enkelt inte välja på någon av dessa. Vilket resulterade att dessa fick rätt långa svar.

Stegra eller Bocka?

Känns som man va tvungen att svara på en pest eller kolera fråga. Inget av dom är ingen hit direkt. Men skulle heller vilja ha en häst som bockar ibland än en häst som skulle stegra ibland, alla dagar i veckan. Flyger heller av en häst för att den skryter mig ur sadeln än att en häst skulle stegra sig så att den till slut ramlar bakåt med mig på, så att man hamnar under en häst på t.ex. 500 kg.

Hoppträning eller Dressyrträning?

De var en svårt nöt att knäcka.....

Då både två ger en så mycket, för att någon från marken ser saker som man inte själv kan se från backen. De blir olika typer av blickar på en med.

Under hoppningen så ska man känna att hästen är med än och lyssnar på ryttarens signaler + att de spelar inte så stor roll om vart hästen har sitt huvud. Den ska få ha huvudet där den känner att gillar att ha de för att kunna se hindren i tid.

Medans man ska få hästen att gå i form, den ska vara hundra fokuserad på varenda signal som ryttare ger och den ska inte behöva vara så stor då den knappt ska synas för den som står på backen.

Så kan inte säga att jag föredrar något med flera hästlängder men om man ska se på de stora hela, som när man klarar av att göra något som ett ekipage som man har tränat och slitet med att lära sig så vinner dressyrträningar lite. Jag får inte samma känsla i kroppen efter gör bra dressyrpass för en tränare som jag kan få i en hoppträning, när jag lyckas göra något som jag har tränat för att klara av.

Litet Stall eller Stort Stall?

Både två har sina fördelar och nackdelar. Men tycker ett mellan stort stall är bäst.

Om de är litet så han man inte så många att prata med och umgås med i stallet. Men de sker aldrig eller att man måste samarbeta med 4 andra ekipage på en ridbana, där alla rider olika, någon kanske hoppar medans någon annan ska träna sig inför en dressyrtävling.

Medans dom stora stallen oftast har flera ridbanor vilket gör att inte alla måste vara på ett och samma ställe. Och man har alltid någon att rida med och att hänga med om man måste vänta tills man kan göra något.

Unghäst eller Äldre häst?

Tycker alltid de är bra att ha en äldre häst eller aa en läromästare med andra ord som en första häst iallafall. Men tanken på att någon gång köpa en yngre förmåga som man får utbilda själv har slagit mig flera gånger. Under tiden som jag praktiserade i ed på Ridcenter på dal, så var de två 4 åringar där som gick i verksamheten. Som blev ens extra projekt under tiden som man var där.

Speciellt de 4 åriga stoet Tequila. Körde allt från hoppning, ett pass i skogen och ett dressyrpass på henne. Under en vis tid så var de bara jag och eleverna som red på henne. Men när den dagen kom då chefen och ägaren skulle ta ett pass på henne i skogen medans jag fick ta en annan ponny, så fick man beröm då hon kände att de hade hänt en del med Tea sen sist hon satt på henne. Så att få den känslan att man gör helt rätt med en yngre och kunna forma hästen efter en själv nästan direkt från start skulle inte vara fel. Och denna gången stå som ägaren på just den hästen.

Så med andra ord, första hästen ska vara en äldre häst och sen om man känner att man klarar av en yngre förmåga + att folk i sin närhet, som t.ex. sin tränare tycker att man skulle kunna klara av en yngre häst, så skulle de inte varit något fel att skaffa en, när man har fått lite mer tid i sadeln och har såpass kontroll på sig själv som ryttare utan en häst under sig.

Saknar att sitta på denna tösens rygg flera gånger i veckan & de blir inte bättre när man får se henne när man har varit vid eds ridhus❤

Singel eller Förhållande?

Om jag hade fått frågan för två 2 års sedan så hade svaret varit singel, då jag inte hade varit i något seriöst förhållande än. Men efter att ha känt av de och känt känslan av att ha någon där som betyder för en lika mycket som ens familj gör så känner jag att jag föredrar att vara i ett förhållande.

Bloggen eller Youtube?

Enda anledningen tills att man har Youtube är för att kunna lägga upp filmer till bloggen, så väljer jag bloggen före youtube.

Travare eller Arbetshäst?

Har inga problem med travare, har själv suttit på några travare som har varit helt och hållet underbara individer och som man kunde sudda ut frysmärket på för att dom rörde sig bättre än några helt vanliga och hedliga ridhästar.

Men dom kan inte slå arbetshästar. Spelar ingen roll vad de är för arbetshäst Drum horse, Fjordhäst, Nordsvensk brukshäst & Schwarzwaldhäst

Mönstrade Ridbyxor eller Enfärgade Ridbyxor?

Klassiskt , enkelt att anpassa resten av färgerna på utrustningen och stilrent

Knoppad eller Oknappad?

De är inte så ofta man kör knoppat men det blir fint när man väl gör de. Beror dock mycket på hästens man.

Benskydd eller Lindor?

Tycker lindor är gör snyggt, men de är så mycket enklare att använda sig av benskydd .

Äldre kille eller Yngre kille?

Har alltid dragit mig åt killar som är äldre. De har oftast varit ett år äldre dock men ja man kan typ säga "äldre desto bättre", men i det stora hela så beror de mycket på hur mogen killen är för min del.

Blondt hår eller Brunt hår?

Är väldigt sugen på att färga håret brunt, men känner just nu att jag bara skulle ångra de efter några månader + om jag håller kvar till min naturliga hårfärg så behöver jag inte färga håret hela tiden utan kan bara slänga i lite olika färger och nyanser på slingorna istället för att få de ljusare eller mörkare. Så håller mig till den typiska Sverige håret.

Del 3/sista delen kommer upp imorgon 😊.

Likes

Comments

My life

Efter att ha varit ock lämnat tillbaka böcker på bibblan så fick de bli att möta upp mamma på hennes jobb för att gå ut och äta tillsammans, vilket resulterade i att de fick bli kina resturangen idag till middag, där jag valde tre små rätter att äta idag. Så nu blir de att äta och vara lite social med henne innan han ska tillbaka till jobbet och jag ska dra mig hemåt för att svara på lite fler frågor som jag fick på min antigen eller 😊. Så de blir några frågor idag, dock kommer dom sista upp imorgon för att inte få så långa inlägg med bara text.

Likes

Comments

Bostadslägenhet med tre rum och kök på 169 kvm + övernattningsrum, ridhus på 20x60m, utebana, verkstad, skrittmasking, garage & 20 min ifrån Göteborg. Stallet har plats för 28 st hästar, torkrum, två spolspiltor, solarie & flera groomingplatser.

Någon som hänger på?😃😝 De kostar bara sådär 19 900 000 kr.

Likes

Comments

Frågor & svar

Brunt Läder eller Svart Läder?

Har alltid tyckt att svart läder har varit snyggare än brunt. De spelar ingen roll vilken färg hästen har vilket är skillnaden från brunt läder, då jag tycker att vissa färger eller vissa speciella nyanser av en färg passar i brun läder. Men de har också med att göra att den finns bara en "nyans" i svart vilket inte gör de något problem att hitta utrustning med samma nyans som de då gör med brun utrustning, allt från mörkbrun, brun till ljusbrunt.

Har även märkt att bara för att du har en mörkbrun sadel så betyder de inte att alla mörkbruna stigläder kommer ha samma färg, utan den kan likaväl vara ljusare eller till och med mörkare så att de ser ut som svart nästan. Och ja sen ska du hitta utrustning till dig själv med samma nyans och som du även gillar.

Med eller Utan säkerhetsväst?

Då jag inte vet om du menar i bara hoppning eller oavsett vad du gör med hästen så tar jag både två. Jag själv använder dock bara säkerhetsväst när jag hoppar. Medans jag rider utan i dressyr och i markarbete.

Och har de då i hoppningen som en extra försäkran och kommer nog alltid ha de med. Oavsett hästen. För de är som sagt hästar man sitter på och även den snällaste hästen kan bli rädd eller lägga sig på bromsen så att du åker av oavsett hur mycket den älskar själv att hoppa. Så kommer alltid använda mig av de livet ut vid all hoppning.

Ponny eller Häst?

Jag älskar ponnys, har alltid gjort och kommer alltid göra. Men på grund av min längd så passar jag bättre på stora hästar, då jag inte gillar att se för stor ut på en ponny (eller häst för den delen)

Rida i ridhus eller Rida ut?

Har klarat mig väldigt bra utan att ha fri tillgång till ett ridhus i 1 år nu så väljer faktiskt att rida ute. Man kan göra exakt samma saker ute som man kan göra inne i ett ridhus, eller aa de ända är väl att man inte håller sig torr när de regnar då.

För small eller för tjock häst?

Har sätt hästar som har varit för smala och de är de värsta jag vet, så jag skulle heller vilja ha en häst som var lite tjockare än vad den borde vara än att ha en häst som är för smal.

Lösdrift eller Box ?

Varför ta en när man kan få de bästa av både två. De är så Modena har nu. Nu under sommaren så går dom ute dygnet runt om de inte är riktigt varmt eller regnar för mycket så att stallägaren tar in dom.

Medans dom står inne under dom kalla årstiderna, men dom kommer ut tidigt på morgon och står ute tills kvällen, så de kommer inte in och står i boxen efter 15.00 tiden för att sedan få komma ut dagen efter.

Stall Pisello eller Kolungen?

Både stallen hade dina fördelar & nackdelar så de blir ett dött lopp mellan dessa två. Dock så har kolungen en liten bit av näsborren före Pisello.

Framavlad hopphäst eller dressyrhäst?

Om jag bara hade velat rida dressyr så skulle jag ha köpt en framavlad dressyrhäst. Men då jag vill hålla på med både två så känner jag att en framavlad hopphäst hade passat mig bättre. Då dom har lusten och viljan att vilja hoppa + att dom har de i generna. Och att dressyren skulle även löna sig hoppningen.

Hoppning eller Dressyr?

Jag kan med 100% säga att jag är en allround ryttare helt och hållet. Skulle faktiskt inte kunna ta bort något av dessa två grenarna då de är en såpass bra kombo enligt mig. Både för ryttaren, hästen & som ett ekipage.

Spö eller Sporrar?

Då jag inte använder något spö på Modena på grund av hennes erfarenheter av detta så får de bli sporrar. De är dock inte förrän nu dom senaste veckorna som jag har börjat använda mig av de sedan jag tog över Modena.

Het Häst eller Lat Häst?

En gång och aldrig mer en het häst. Att ha en häst som är framme för skänkeln är en sak men att sitta och bråka med en häst som är het och som man inte får kontakt med är inget för mig, då de i vissa situationer kan bli rent farligt. Så skulle hellre ha en häst som man får sitta ock väcka ett tag än att sitta på en som man är tvungen att trötta ut varje träningspass innan man kan börja rida på de sätter som man själv vill.

Del 2 kommer upp imorgon 😊

Likes

Comments

Frågor & svar

Kickade in på @eqous blogg där hon hade svarat på dessa frågor, där hon även ville att man skulle svara på dessa frågorna för att se vad andra svarade på samma dessa😊

1. Om du fick bestämma en ideal höjd på din häst, hur hög skulle den vara?

Min ideala höjd skulle vara en häst på 168-170 cm i mankhöjd.

2. Om du fick bygga ett eget stall var som helst i världen, var skulle det vara?

Ojj, ja tror dom flesta skulle vilja ha ett stall på något ställe med super väder hela tiden. Men jag skulle hålla mig till kvar i Dalsland ^^. Med max 40 min till närmaste samhälle.

3. Någon typ av utrustning som du aldrig skulle sätta på din häst?

Måste hålla med Felicia (tjejen bakom eqous) att jag inte skulle vilja rida med sporrar som har taggar med andra ord klassiska cowboy sporrar. Men skulle även aldrig sätta på ett kombination bett.

4. Stövlar eller chaps + ridskor?

Har faktiskt inte emot något av de. De ser snyggare ut med stövlar men de är samtidigt väldigt praktiskt att ha på sig ridskor för att bara slänga på sig chaps när man ska rida + jag klarar inte av att gå runt i stövlarna efter själva passet för länge utan att få skavsår.

Så måste säga både två.

5. Favorit-, och minst favoritfärg på häst?

Har alltid haft en favoritfärg på hästar och de är faktiskt svart Man måste inte tänka på vad man har för färg på utrustningen då alla färger passar på en svart häst.

När de gäller till den man minst gillar så måste man säga skimmel faktiskt. Då man måste ha tillgång till spolspilta året runt, för ja jag är allergisk mot pissfläckar på en skimmel.

Men skulle inte ha några problem med att ha en skimmel. Då färgen inte är de viktigaste för mig, utan hästen i sig.

6. Karaktärsdrag som du skulle vilja ge din häst (som den inte redan har)?

Oj, detta var svårt.......inget faktiskt. Tänkte skriva att hon kunde vara mer för att kela men tycker faktiskt hon har blivit de mer och mer emot en.

7. Svart eller brunt läder?

Tar motsatsen av de Felicia tyckte, så de blir svart för mig alla dagar i veckan😁

8. Din hästs favoritgodis?

Morötter & slicksten. Hon älskar sina slickstenar

9. Sto-, valack-, eller hingstperson?

Jag var valack, sen blev jag mest för ston, men precis som med färger så spelar inte könet så stor roll för mig då jag känner att jag klickar med både könen

10. Hur många timmar per dag spenderar du i stallet?

Oj, jadu de varierar från årstid, vad jag gör under dagen och sånt. Men om jag ska ta en vanlig dag i stallet så blir de nog 1 timme - 1,5 timme.

11. Färgen på den ultimata tävlingsoutfiten?

Kör helt klart på de klassiska, Svart och vit 👍. Funkar lika bra på hoppbanan och dressyrbanan.

12. Om du bara fick tävla i en "ovanlig" gren, vilken skulle det då vara?

Working Equitation till 100%

13. Hur lång är din längsta utrett?

Ojj, om man tar under alla år så är de ca 1,5 timme

14. "Big no no" i stallet?

Att saker ligger huller om buller och inte har någon speciell plats. grimmor som ligger på golvet i stallgången, sopat golv är ett måste och ska göras efter varje gång man har skitat ner på ett ställe & när man lägger saker iväg så att folk inte kommer förbi utan att kliva över sakerna som en älg.

15. Äldsta och yngsta hästen du någonsin ridit?

Den yngsta var ett Fullblod i Mellerud på 3 år och den äldsta var en gammal ridskolehäst och även Modenas senaste hagkompis Rockefeller, som var 25 år när man hoppade upp på honom när jag och syrran skulle rida ut tillsammans.

Modenas man, som är saknad❤ Dom var nämligen som ett gift gammalt par dessa två💘💍

16. Drömjobb inom hästbranschen?

Tränare

17. Favorittid på dygnet att rida?

På Eftermiddan

18. Något som är extra snyggt på en häst utseendemässigt?

Måste håla med Felicia 4 vita strumpor & en fin bläs👍🌟

19. Favoritnosgrimma?

Aachem & Micklem

20. Favoritårstid att rida på?

Ta bort Vintern så är de klart👍

21. Något som du slarvar med/har svårt med när du rider?

Måste jobba på min hållning, så jag lutar mig framåt med överlivet när jag arbetar i galoppen på Modena och i övergångerna till en långsammare gångart än den vi har varit i, använda mig mer av ytterhjälperna & att inte rida så mycket med höger utan låta den vila när de är vänster som ska göra jobbet. Och de är just detta som man tränar med mycket nu på dressyrträningarna.

22. Favoritbett till din häst?

Vanligt tre delat bett som jag använder i hoppningen & rakt gummibett som jag använder i dressyren.

23. Finns det något som skrämmer dig inom ridningen?

Hur folk behandlar varandra och hästar. Men även att man ska skada sig så att man aldrig kan rida igen någon gång, de är en sak som jag aldrig skulle vilja min värsta fiende heller. Man ska inte behöva sluta för att man inte får göra de utan för att man själv tar de beslutet.

24. Favoritmärke på häst-, och ridutrustning

Lami Cell, JH Collection & Micklem

25. Hur ser din hästframtid ut just nu?

Just nu har man bara en av dom mest underbaraste 17-åringarna. Kommer forsätta att hoppa med henne så länge hon älskar de, höjderna kommer bli lägre jö äldre hon blir och när de händer kommer dressyren öka mer och mer. Men hon ska inte någonstans utan hon ska få stanna kvar hos mig tills den jobbigaste dagen kommer i vårat liv tillsammans.

Vad som sker efter de återstår att se, lever just nu bara för denna hästen ❤.

Likes

Comments

My life

De är helt otroligt hur roligt dressyr kan vara😝 Och nej jag är inte sjuk, lovar. Har alltid tyckt att dressyren har legat grunden till all ridning och efter att jag blev rädd för att hoppa så växte dressyren som en gren i mina ögon och den har alltid varit där. Men de är inte förrän nu som jag känner att jag kan säga att jag älskar de. Ser de inte längre som något jag måste göra för att de ska gå bättre för mig i hoppningen, utan för att de betyder lika mycket som hoppningen gör och att de är lika roligt som att klarar av att rida en felfri bana med sin häst. Ibland så känns de nästan roligare att känna att man kan bocka av en sak som jag kan göra med en häst i dressyren än att kunna hoppa över ett hinder på en viss höjd.

Och tillsammans med denna underbara hästen så kan man inte mer än att längta tills vi får kliva in på en dressyrbana❤.

Likes

Comments

My life

Duschat,arbetsförmedlingen, fika med mamma, en tur till granngården, varit på stan med syrran, stallet & haft besök av brorsan, har fått stått på mitt schema sedan 8 imorse till nu. Så har inte fått någon tid att titta in här och skriva något till er för att ni ska veta vart jag har tagit vägen. Då de har varit tyst några dagar mer än vad de va tänkt.

De fick blandannat bli en ny luva till Modena som kommet passa perfekt till Lami Cell Sweden schabraket😊.
P.S de va riktigt roligt att se att man fick några "antigen eller" frågor att svara på & dom första kommer komma upp på bloggen imorgon 😄.

Likes

Comments