View tracker

Kardemumma och socker

När regnet öser utanför fönstret så passar det utmärkt för ett kanelbulle bak. Jag har bakar efter Leila Lindholms recept.

Servera med kall svartvinbärssaft.

Makalöst goda!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Gott till grillat! Nycken till att servera god mat som är kall är att använda sig av en riktigt god olivolja. Jag hade turen att min mamma hade beställt (från internet faktiskt) direkt från Italien, tips! :)

1 - delikatesspotatis, rädisor, sockerärtor & persilja + smarrig dressing!

2 - tomater, lyxig olivolja, halvssalt & basilika

3 - (min favorit) apelsiner, rödlök, den lyxiga olivoljan och halvssalt

Likes

Comments

View tracker

Rabarber & jordgubbssockerkaka - yummie!

Ok, gör såhär:

- sätt på ugnen på 175 grader

- vispa 3 ägg, 2 1/2 dl socker och 1 msk vaniljsocker riktigt poröst

- smält 50g smör, rör i 1 dl mjölk och rör ned i ägg&socker blandningen

- blanda ihop 3 1/2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och lite salt i en bunke, för att sedan försiktigt(!) röra ner tillsammans med resten av smeten. Tänk på att röra ner mjölblandningen, inte vispa, då blir kakan väldigt seg.

- riv i skal och saft av 1 citron

- skiva upp 3 dl färska jordgubbar och rabarber, blanda ned ca 1 msk mjöl och 1/2 dl florsocker. Vänd sedan ned i smeten

- ströa en form och häll i smeten. Nu hade inte jag någon rund form, men det blir mycket mer riktig sockerkaka tycker jag!

- in i ugnen i ca 35 min. Är bären väldigt blöta så kan det ta längre tid ( ca 45min)


Ett kallt glas med flädersaft med is kan starkt rekommenderas! Mummsa & njut!

// Jasmine

Likes

Comments

Min paradrätt här hemma: Pasta aglio e olio

10 min & riktigt riktigt gott!

- God pasta (gärna färsk)

- 1,5 citroner

- 1 stor färsk vitlök

- Flingsalt

- Nymalen svartpeppar 

- Pecorino

- Rostade solroskärnor


1 - Koka pastan
2 - Blanda pressad citron, vitlök, salt & peppar i en skål och riven Pecorino(jag gillar rikligt med ost)
3 - Häll av vattnet från pastan och blanda i röran direkt så att osten smälter. Strö över de rostade solroskärnorna.

Boun apetito!

  • Mat

Likes

Comments

Sommarens smarrigaste: Citronsangria

Denna sangria är så god att det är svårt att inte dricka upp allt på en gång! Bjud ett gäng med vänner, drick & njut!

Saften från 14 ekologiska citroner, inte för hårda så de är lätta att pressa
2 dl socker
5 dl vatten

Gör så här:
Pressa alla citroner i en skål.
Koka upp socker och vatten, ta av när du ser att sockerlagen i kastrullen är genomskinlig.
Låt svalna, häll i sockerlagen och citronsaften i en fin flaska och låt bli riktigt väl kylt.

Servering:
50% citronblandning och 50% bubbel, i med några fina blomblad och tunna skivor citron!
Vill du inte ha med alkohol så byt ut bubblet mot soda.

Drick och njut!

Likes

Comments

Klassiska croissanter på smördeg med en god Grevé eller aprikosmarmelad. Perfekt att göra några degbollar st ha i frysen, ta fram efter jobbet eller till helgfrukosten!

Smördeg:
250 gran riktigt smör
4 dl vetemjöl
1 dl vatten

Gör så här:
1 - Blanda mjöl, vatten ich hälften av smöret
2 - in i kylen i 30 min
3 - kavla ut degen till en kvadrat och hyvla resten av smöret över halva degplattan
4 - vik över den andra deghalvan över smöret och kavla ut. Bar försiktig så att det inte kommer smör utanför.
5 - vik ihop degen i 3 delar pt ena hållet och två delar åt andra hållet
6 - in i kylen i 15 min
7 - upprepa 2 gånger
8 - kavla sedan ut degen och skär ut 8 st trianglar med 12 cm som bas, rulla ihop med basen först
9 - in i ugnen i 10 minuter

PS: gör pyttesmå croissanter som på översta bilden!

Njuuuut och Bon appetit!0

Likes

Comments

Ett gott lantbröd, ett stekt ägg och tunt skurna rädisor. Enkelt och gott & det är så som mina recept här kommer att vara. Jag jobbar ofta sent så för mig är enkelhet den viktigaste ingrediensen för att jag ska börja stöka i köket när jag kommer hem.

Lantbröd:
6 dl vatten
25g jäst
3 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl
-
4 tsk salt
1 dl god olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl

Gör så här för ett stort bröd:

Värm vattnet till 37 grader, smula ned jästen i en
bunke och slå vattnet över. Rör tills jästen löst sig helt och arbeta sedan in mjölsorterna.

Låt degen jäsa i ca 60 minuter.

När degen jäst, tillsätt salt, olja, äggvita och resterande mjöl(4 dl vetemjöl)

Arbeta degen ordentligt och forma den sedan till en stor limpa.

Jäs på en plåt i ca 40 minuter och skär sedan två halvdjupa skåror i brödet.

Pensla brödet med vatten och grädda sedan i 250 grader i 30 minuter.



Servera med ett ekologiskt stekt ägg, persilja, rädisor, salt & peppar!

Njut!!

Likes

Comments