View tracker

Nybakt bröd till frukost är både lyxigt och gott, här kommer ett recept på ostfrallor som man lätt slänger ihop på 30 min :)

Detta behöver du:

1 dl riven ost
1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl mjöl
100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl fil

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda bakpulver, salt, mjöl och riven ost. Tillsätt smöret, blanda det ordentligt med mjölblandningen. Tillsätt sedan filmjölken. Degen ska vara något kladdig.
Dela degen i 12 bitar och forma till runda bollar. Lägg sedan riven ost på frallorna. Grädda frallorna i ugnen ca 12 min.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag ska jag ha med fika till jobbet, min första tanke blev minimuffins, då jag vet att flera kommer ha med sig fika. Och för att kunna smaka på flera varianter kör jag på mini format :) Har inte riktigt bestämt vad jag ska ha för fyllning än, men grunden blir en chokladmuffins i alla fall :)

Förut har jag testat med mint, choklad, marshmallows och en variant med citron o blåbär. Få se om det blir någon av dem :)




Likes

Comments

View tracker

Hej på er, hoppas att er onsdag har varit lika bra som min. Solen skiner och värmer, helt otroligt!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på chokladbollar, vilket jag tycker är barnsligt gott! Kan äta det i mängder :) Alla har säkert sitt eget sätt att göra chokladbollar, men här kommer mitt i alla fall :) 


​Detta behöver du: 

​200 g rumsvarmt smör 

1,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker 

0,5 dl kaffe 

1 dl oboy 

7-8 dl havregryn 

pärlsocker


​Såhär gör du:

​Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och kaffe, gärna med elvisp. När smeten blivit fluffig tillsätter du oboyen. Tillsätt sedan lite havregryn i taget, så att dem hinner att blandas i smeten ordentligt. Gör sedan bollar och rulla i pärlsockret. 


Vill du lyxa till din chokladboll något, doppar du den först i smält choklad, där efter rullar du den i pärlsocker :) 

Lycka till! 

Likes

Comments

Frukost kan vara något av det bästa som finns, sitta länge och bara njuta :) Eller vad säger ni?
När jag är ledig vill jag gärna "lyxa" till det något. Och då ligger plättar väldigt nära till hands. Snabbt, enkelt, men otroligt gott! Går även att variera tillbehören så att man inte tröttnar :)

Detta behöver du:
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 nypa salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Smör till stekning
Om du vill, häll i lite vaniljsocker

Såhär gör du:
Sätt plättjärnet på en platta, på medelvärme. Annars bränns plättarna väldigt lätt. Vispa smeten så att klumparna försvinner. Sedan är det bara att börja steka. 1-1 1/2 msk brukar vara lagom till varje plätt. Beror givetvis på hur ditt plättjärn ser ut :)

Likes

Comments

Nygräddat bröd är så gott, händer ganska ofta att jag bakar något till kvällen. Idag blev kumminkringlor till Caesarsalladen, super gott :)
Jag har bakat ganska mycket med bakpulver, för att det ska bli klart fort. Men dessa är gjorda på jäst.

Likes

Comments

Semledagen har passerat, ändå äts det fortfarande semlor hemma hos oss :) Det är så himla gott! Man kan ju också variera dem på så många olika sätt. Har gjort tre olika varianter i år, som jag kommer visa här nedanför.

Fört ut är den klassiska semlan, gjorde bröden något mindre än vanligt. Gillar inte när dem är för stora :)

IMG_2995

1 sats vetedeg 

1 msk Kardemummakärnor 

3 dl Mjölk 

50 g Jäst (för söta degar)

1,5 dl Strösocker 

0,5 tsk Salt 

150 g Rumsvarmt smör 

1 st Ägg 

11-12 dl Vetemjöl special 

Fyllning

400 g mandelmassa 

1 skvätt mjölk 

8 dl grädde 

ägg till pensling 

florsocker:

Gör såhär 

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm mjölken tills den är fingerljummen. 
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. 
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önksade bullar. 
  6. Dela degen i bitar och forma dem till runda bullar. 
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalan. 
  11. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  12. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. 
  13. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 

IMG_3007

(Ett recept av Leila Lindholm)

Sedan har vi semlewrapen, som faktiskt var god den också, har ätit det innan, men aldrig gjort det själv. Det enda jag tyckte blev sådär, var att bröden blev något tjocka.

IMG_2938

Sist men absolut godast var tacosemlan :) Väldigt spröd och god, kommer definitivt göra den igen!

IMG_3128

Detta behöver du: 

Havreflarn

75 g smör

1 dl socker

1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl havregryn

1 dl mjöl

2 msk grädde

2 msk ljus sirap

1 nypa salt

Fyllning 

200 g mandelmassa

2-3 msk mjölk

4-5 dl vispgrädde

25 g choklad (hackad)

Gör såhär:

1. Havreflarn: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla ingredienser under omrörning.

2. Klicka ut smeten, ca 1 1/2 msk per flarn, på en plåt med bakplåtspapper. Lägg klickarna så glest du kan, då det flyter ut ordentligt.

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min.

4. Böj kakorna medan de är varma genom att lägga dem på en kavel, flaska eller liknande. Låt dem ligga till dem stelnat. Var försiktig då dem är ömtåliga.

5. Fyllning: Mosa ihop mandelmassan med mjölken och lägg en klick i varje tacoskal.

6. Vispa grädden fluffig och spritsa ner den i tacoskalen. strö över den hackade chokladen. Pudra över lite florsocker.

(Ett recept ur tidningen Hembakat)

Likes

Comments

Har tjuvstartat julgodis baket lite smått, måste hinna hitta mina favoriter innan jul :) Har tänkt att jag ska ha med mig lite olika sorter när jag går bort på jul, istället för att köpa med mig något :)

Testade Mozartkulor i veckan, super goda!

Det här behöver du:

250 g nougat

400 g mandelmassa

2 msk konc äpplejuicen (JO)

300 g choklad

image

 

Så här gör du Mozartkulor:

Skär ut 25 lika stora bitar ut nougaten, rulla dem sedan till kulor. Riv mandelmassan och häll i äpplejuicen, blanda. Dela sedan massan i 25 bitar, platta ut den. Lägg nougatkulorna i den platta mandelmassan, så att du får den runt kulorna. Rulla så att det blir jämt. Doppa sedan i den smälta chokladen. Lägg dem på en tallrik i rumstemperatur och låt dem stelna. Dessa kulor är ganska stora, så önskas mindre. Dela då nougaten i mindre bitar från början :)

image

Likes

Comments

Något gott till helg fikan? Själv har jag dukat upp med lite chokladmaränger. Receptet är från Roy Fares, behöver jag säga att dem smakade himmelskt?

image

image


Detta behöver du:

3 ägg

2,5 dl

100 g choklad

Så här gör du dina maränger:

Sätt ugnen på 140 grader. Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål. Sätt skålen över kokande vatten, vispa då och då. Marängen ska uppnå en temperatur på 55-60 grader. När den gjort det, ta bort den från vattenbadet. Vispa marängen tills den svalnat. Blanda sedan i chokladen, rör om typ två gånger. Ta en sked och "klicka" ut 12 maränger . Sätt in marängerna, efter 5 min sänk ugnen till 100 grader. Låt dem sedan vara inne i 40-45 min.

Likes

Comments