Header

Stickling. Sticklingar. Balettblad. Palett. Att göra någon glad.

Ibland behövs det inte mycket för att göra någon glad ✨

Jag fick en väldigt glad överraskning när jag kom ner i entrén till mitt hus en dag. Där stod ett helt gäng med sticklingar och en lapp där det stod "Varsågod!". Så gulligt gjort!! 😍 Jag blev superglad! Och jag var inte ensam för det tog inte lång tid innan alla små sticklingar hade fått nya hem.

Det här lilla palettbladet fick flytta hem till mig 😊 Det ska bli roligt att se om jag kan få det att växa för jag har aldrig haft något palettblad innan. Om det växer till sig kanske jag får egna sticklingar en dag och kan göra likadant - det hade ju varit fint! ✨

Det finns många fina sätt att sprida glädje 🌻😄

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag var en sån där perfekt höstdag. Hög, kall luft och massa solljus - underbart!

Så jag har passat på att fota en del hemma. Man får ju se till att ta tillvara på solljuset så länge man kan nu innan solen går i ide för vintern ... ☀

Jag passade även på att ta en lång promenad i solen! Jag bor i ett område som mest består av betong blandat med asfalt. Men jag har en liten oas av natur. Och på den lilla oasen växer det, till min stora lycka, massor med ekar 🍃 Så där spanade jag runt och hittade dessa tre små skönheter 👇✨ Ekollon som redan har fåra en liten svans (som de på bilden) har störst chans att klara sig inomhus och växa upp till små ekar.  Jag odlade ekar förra året och det var super mysigt. Så nu var det dags igen! 

Vill du också odla ekollon ska du läsa min guide! Här finns en länk till inlägget : Odla en liten ek . Där står allt du behöver veta för att lyckas med ditt mysiga höstprojekt 😊✨

Jag hoppas på många fler liknande höstdagar innan oktober tar slut! 😍

Likes

Comments

Höstpyssel
Höst. Höstlöv. Mandala. Måla på löv. Höstpyssel. Pyssla med löv. Måla på löv

Oktober har kommit och hösten är här på riktigt 🍁

Vädret i Göteborg än så länge har varit klassiskt höstigt - regn, regn och lite (eller snarare mycket) blåst på det! Men varför klaga - det är ju perfekt pyssel-väder! 😄

Här har jag målat en mandala på ett löv med en posca penna. Väldigt roligt och posca funkar väldigt bra eftersom färgen är så lös. Tänk bara på att ha något under lövet eftersom det lätt går hål på lövet och posca är en permanent penna. Ju färskare löv desto lättare att måla!

Tips är att pressa lövet när du har målat klart! Jag glömde tyvärr det, och när lövet har torkat är det svårt att forma om det. Men om man pressar lövet direkt är det väldigt fint att rama in! 🍁✨


Pysselnivå: Lätt 🌵🌵 ♦  ♦  ♦

Likes

Comments

Beskrivningar, DIY inredning
Är supernöjd med min nya filt-kruka! Jag var trött på min knallgröna kruka men att plantera om den mycket taggiga kaktusen kändes alltför jobbigt. Så jag konstruerade detta filt-hölje! Det är alltså inte en kruka helt i filt - det finns en riktig kruka under filten.😊


Den blir dessutom mitt bidrag till Monthly Makers som har tema inredning denna månad! 😄
Du behöver:

♦ Filt, (tjock hobbyfilt)

♦ Kruka. En rak kruka är lätt att klä. Om krukan är väldigt konisk blir det lite svårare.

♦ Snöre, jag har använt jutesnöre

♦ Håltång

♦ Papper

♦ Tejp

♦ Sax

♦ Penna

♦ Linjal

Gör så här: 

1. Tejpa ihop 2 vanliga kopieringspapper.

2. Rulla detta runt krukan så att den ligger tätt. Rita längs med kanterna på krukan på ditt papper. Kör på känsla eller använd linjal och mät så att alla sidor blir lika långa.

3. Klipp ut pappret längs dina målade linjer. Och kontrollera så att pappret ligger bra på krukan. Som på bilden.

4. När du har en bra pappers-mall som ligger bra runt om krukan, klipper du till kanten fram så att pappren inte överlappar varandra. Du kan även ta bort lite extra om du vill redan nu.

5. Klipp ut din filtbit efter pappersmallen.

6. Se hur filtbiten ser ut på din kruka. Det ska bli ett mellanrum mellan delarna på ca 3 cm (så att krukan syns igenom). Är det inte det klipper du av den en bit till.

7. Stansa ut hål längs kanterna med en håltång. Det måste vara jämt antal. Jag gjorde 6 hål.

8. Bind ihop med jutesnöre enligt bilden.

9. Klipp ut en till tunn bit av filt som ska täcka resten av det som syns av krukan. Ca 4 cm bred men lika hög som den övriga biten. Placera den mellan kryssen av jutesnöre. Knyt snöret.

10. Ditt filt-höje är klart att trä på på din kruka!

Pysselnivå: Mellan 🌵🌵🌵 ♦  ♦
Monthly Makers 

Detta får som sagt bli mitt bidrag till Monthly Makers på temat inredning! Brukar alltid vara för långsam för att hinna med temat men denna gången var temat så roligt att jag snabbade på!

Kika in hos Emilia som är värd denna månad för att se alla bidrag 😄 (För övrigt är Emilia grym! Så spana in hennes blogg!)

Likes

Comments

Detta inlägg är en annons för Make & Create och Fia Lotta Jansson Design och innehåller annonslänkar.

Igår hade jag en fantastisk dag i Stockholm. Make & Create anordnade en workshop i Lettering som hölls av super duktiga Sofie Björkgen-Näse som är en bokstavsillustratör med företaget Fia Lotta Jansson Design.

Det var en otroligt lärorik och inspirerande dag! Massor av instagrammare och bloggare var inbjudna. Många av mina stora favoriter! Det var otroligt kul att träffas live - alltså vilka härliga och sprudlande personer 😍

Jag har varit intresserad av Lettering länge och jag älskar bokstäver! Men jag erkänner - jag gillar snabba resultat och vill få det fint fort! Därför slutar jag ofta eller blir missnöjd med resultatet. Men nu har jag fått grymma verktyg för att fortsätta (och för att inte ge upp). Jag tänkte dela med mig av några av dom viktigaste med er!

Tips 1: 

Din anteckningsbok är inte instagram! Den måste verkligen inte vara perfekt. Tillåt dig själv att göra misstag - det är så man lär sig. Så ge inte upp bara för att en sida i anteckningsboken inte blev som du tänkt dig. Satsa på att fylla den istället. Alla sidor behöver inte bli mästerverk.


Tips 2: 

Fler bekännelser: Jag heter Jaquline och jag är en pen-oholic .... Jag erkänner - jag älskar pennor! Och jag har redan alldeles för många. Många gånger ser jag en ny rolig teknik eller skriv-stil och tänker att "Bara jag hade en sån penna/ett sånt papper/en sån sak så skulle jag prova."

Men ... egentligen ... behöver man inte mer material än det ni ser på bilden. Hemligheten är inte material utan att öva, öva, öva.


Tips 3:

Detta var något som Sofie sa som jag tyckte kändes så befriande. För det är inte lätt att skapa nya kreativa saker när man bara är nybörjare. Därför är det okej att härmas!

Däremot är det är inte okej att tjäna pengar på någon annans kreativa verk. Och om man har kopierat eller inspireras av någon tycket jag att det är schysst att ge creed till den du har inspirerats av. Men det är okej att skriva av och kopiera för att öva! Det som ni ser på bilden har jag skrivit själv men jag har kopierat en bild från självaste Sofie! 😊


Härligt gäng

Detta var ett så himla trevligt gäng! Fick så mycket energi och inspiration av att få träffa allihopa 😍.
Spana in dem alla på deras instagram-sidor här:

Pysselkompisarna Linda och Edit

Mia Kinoko

Petra med Kolossalt pyssligt

Anna med Pysselliv

Annika

Mikaela  

Freja och Karin - Pysselbolaget

Lina

Malin

Anna-Maria

Katarina med DIYSweden

Bilder från Workshopen: 

Om du är nyfiken på Lettering och bokstäver så kan jag verkligen rekommendera en kurs hos Fia Lotta Jansson Design! Jag fick super bra konkreta tips för hur man ska komma igång och lärde mig flera olika stilar. Inne på Sofies sida (http://www.fialottajansson.com ) finns information om hennes kommande workshops! Det finns även en Video kurs! 😊

Nu ska jag fortsätta att öva! 😄

Likes

Comments

DIY inredning, Upcycling, Loppisfynd
Glaskupa. Årsur. Återbruk. Upcycling. Loppisfynd. Glaskupa från klocka.

Jag har sett massor av fina glaskupor i inredningsbutiker på den senaste tiden. Den här som ni ser på bilden är väldigt lik de som finns att köpa - men istället är det är ett ganska fiffigt återbruk!

Från början kom glaskupan nämligen från ett årsur. Klockans mekanism var trasig och därför var den påväg mot second hand butikens soptunna... Så jag fick glaskupan helt gratis! 😍 Extra kul tycker jag eftersom kupan - som var intakt, blev "räddad" och fick en ny användning. Återbruk och upcycling när den är som bäst helt enkelt! 😄


Årsur. Lumpboden. Klocka med glaskupa.
Den här bilden fick jag låna av Lumpboden . 😄 Så här såg klockan ut från början. Jag fick bara med några delar av klockan hem, eftersom den var trasig - så det var kul att få låna bilden och visa originalet 😍


Likes

Comments

Höstpyssel
Odla din egen ek. Ekollon. DIY. Odla en ek av ekollon. Höstpyssel


Det är snart dags att börja med det perfekta höstpysslet - att odla sin egen lilla ek!

Förutom att man blir som ett barn på nytt när man ser hur det växer dag för dag. Dessutom är det världens mysigaste inredningsdetalj! 😍

Det är i oktober/november månad som det är bäst att plocka in dina ekollon.


Gör så här:

1. Lägg ekollonen i ett vattenglas och vänta tills det växer ut en liten svans. Flera i samma glas går bra. Byt vattnet ibland. Det kan ta lång tid innan en liten svans växer ut, kanske upp till 6 veckor. Så ha tålamod.2. När ekollonet har fått en liten svans sätter du det i vatten (med svansen ner, detta blir roten). Använd knappnålar för att hålla uppe ekollonet vid vattenytan eller använd en vas som har en tillräckligt smal öppning. Fyll upp vatten så att knappt halva ekollonet täcks.

Om du har tur kan du hitta ekollon som redan har fått en liten svans när du är ute och plockar. Se på bilden hur den lilla svansen ser ut! 😄 I så fall ska du ta in dom och då kan du sätt dom i vatten direkt!


3. Ställ dina nya små bebisar ljust och vattna ofta (dom är törstiga små varelser)! 

4. Byt även ut allt vatten regelbundet. ☀

Nu är det bara att hoppas! Först växer roten ut och sedan kommer förhoppningsvis en ny svans som blir stam och blad! 

Odla din egen ek. Odla ek av ekollon. Ekollon. DIY. Höstpyssel
Tips
💡 Det är inte säkert att ekollonen börjar växa alls - så ta in flera stycken för att vara säker på att du får några fina mini ekar!

💡 Tips är att leta efter ekollon som redan har en liten svans när du är ute och plockar. Då är chansen mycket större att dom kommer fortsätta att växa 😄


Ut och leta i skog och mark och ha roligt när du ser dina nya växt-bebisar växa! Lycka till!! 💚

Odla en ek av ett ekollon. Glödlampa vas. Höst pyssel.
Pysselnivå: Busenkelt 🌵♦ ♦ ♦ ♦

Likes

Comments

En vecka nu sedan jag var på Formex-mässan 2017! Det var så roligt att äntligen få besöka detta spännande event 😄 Fick en hel massa inspiration till både inrening och framtida pyssel!

Mässan är inte öppen för alla men eftersom jag är design-student fick jag gå och spana. 

Jag har samlat lite bilder här under 👇 och några av de kommande trenderna inför hösten! 😄🌟


Makramé och amplar 


Trenden med amplar och väggbonader är lång ifrån över! Tur det för oss pysselglada (mitt makramégarn ligger fortfarande kvar i lådan, så det är ju kul om jag hinner knyta något innan det hinner bli omodernt igen 😂). Jag tyckte extra mycket om de nytänkande amplarna gjorda i mycket tunna trådar.


Sammet

Skulle knöla in den här magiska gröna fåtöljen på mina få kvadratmeter direkt om jag fick chansen! Den är maaagisk!! ✨

Sammet är helt klart stort i höst - så mysig trend!


Botanik


Växtlighet och skolplanscher kryllade det av på mässan! Dessa planscher kommer från Sköna Ting.

Patinerade krukor ger en sån härlig rustik känsla. Jag skulle inte säga nej till dom fina krukorna från Bergs Potter heller!! 😍

Måste få in mer växter hemma hos mig!! 🍃


Instagram favoriter

Upptäckte dessa ljuvliga akvareller från duktiga Matilda nu på formex! Spana in mycket mer fint inne på hennes instagramsida - @matildasvenssoncom . Superinspirerande!!! Ska försöka måla mer framöver 😍Jag har följt @Återbrukshyttan på instagram länge och fascinerats av de häftiga återbruken. Nu fick jag se de vackra glasföremålen live 😍 Klicka på länken för att se fler fint inne på instagram!


Posters, posters, posters 

Skolplancher var populärt men även alla andra former av posters! Ju fler desto bättre!! Snyggt att hålla sig till enbart svart-vitt men satsa på överflöd. Eller med endast gula toner i 😍

De smarta listerna tycker jag är så snygga att använda istället för vanliga ramar! Har sett att man kan köpa dom lite överallt bl.a. på Lagerhause och hos Panduro. Även ramar med dubbelglas blir en rolig variation på en tavelvägg.


Andra favoriter 


Ljus uppåt väggarna 😍👆

En kronärtskocka som snitt-blomma såg jag i många montrar - kul!! 😄🌻Jag hittade dessa häftiga lampskärmar i någon form av ståltråd i en monter. Superläckra! Kanske ska man böja till något liknande själv 😃

Dessa underlägg av träkulor kan man också pyssla själv! Årets julklapp kanske 😉Detta var en liten samling av allt fint från Formex 2017!! Hoppas ni blev inspirerande 😄🌟

Likes

Comments

Beskrivningar, Gå-bort-present, Upcycling
ljus, DIY, DIY-ljus, ljusstumpar, återbruk


Här berättar jag hur du gör dina egna ljus genom att använda gamla ljusstumpar 😃 Hemgjorda ljus är personligt och mysigt att både ge och få ☺️

Man kan köpa färdig ljusmassa men genom att smälta ner gamla ljusstumpar blir det både återbruk och gratis!!! 😃 Det enda du behöver extra är ny veke. Man kan göra på många olika sätt!! Det viktiga är att tänka på att det du häller stearinet i måste tåla värme. Man kan göra egna blockljus genom att hälla stearin i t.ex. tomma mjölkkartonger. Det är också snyggt att hälla stearin i konservburkar och jag använde tomma glasburkar! 👌🏼


Du behöver:


♦ Ljusstumpar

♦ Glasburkar att stöpa ljusen i (eller annan form)

♦ Sax

♦ Glasburk att använda som vattenbad

♦ Ny veke

♦ Limpistol

♦ Grillpinnar

♦ Gryta och värmeplatta


Gör så här: 

1. Ta dina ljusstumpar och klipp bort den gamla, svarta veken.

2. Skrapa även bort sot från ljuset om det finns något.

3. Lägg stumparna i en glasburk och gör ett vattenbad i gryta på spisen (medelvärme).

4. Allt eftersom stearinet smälter får du fiska upp dom små vek-stumparna.

5. Fäst den nya veken i bottnen av burken - jag använde limpistol.

6. Knyt veken runt en grill-pinne så den hålls på plats i mitten av ljuset - jag använda grillpinnar eftersom dom är så smala.

7. När allt stearin är smält och alla små-vekar har fiskats bort är stearinet klart att hällas ner i formen!!

❕Tänk på att stearinet är mycket varm och att din form måste tåla värme ❕

Det kan ta lite tid för stearinet att smälta men vattenbadet sköter sig bra själv - men tänk på att ha uppsikt.

Så gör du dina egna ljus! 😄🕯✨


Tips 💡

💡 Veke köper du i en hobby-butik men tänk på vilken tjocklek du köper. Det brukar finnas 3 olika tjocklekar. Den tunnaste typen är tänkt för att stöpa sina egna långa ljus. Jag har använt mig av mitten storleken. Om du ska göra blockljus som är breda så är den tjockaste veken bättre!

💡Tänk på att inte blanda olika färger på stearinet.

💡 Det går åt ganska många små-stumpar för ett nytt ljus!

💡 Stearin krymper ganska mycket när det stelnar. Så ha det i åtanke!


Pysselnivå: Mellan 🌵 🌵 🌵 ♦  ♦

Likes

Comments

Beskrivningar, DIY inredning
DIY-hylla. Hylla. DIY. Pyssel. Inredning.

Ibland kan konstiga behov leda till riktigt bra idéer! Det var mina besvärliga betong-väggar som ledde till denna hylla, som är gjord med kedjor 😄☝

Jag ville få upp hyllplan på väggen - helst tre. Att ha betongväggar och att bo i hyresrätt gjorde att jag ville lösa denna uppgift genom att göra så få hål i väggen som möjligt! Slutresultatet blev tre hyllplan med endast TVÅ hål i väggen!! 😃

Förutom att jag tycker att hyllan blev himla snygg är den dessutom BILLIG eftersom MDF är ett billigt material !! 😃

Du behöver:

♦ MDF. Tjocklek 12 mm.

♦ Kedja.
Jag använde en kedja vars länk har måtten 1cm bred och 3cm lång.
Kedjan ska vara uppdelad i 2 lika långa delar, 68 länkar x 2 (ca 180cm x 2).

♦ 2 Krokar

♦ 36 Muttrar (8mm)

♦ 12 Skruvar (8mm) Dessa måste vara gängade hela vägen.

♦ Färg

♦ Målar-tillbehör - roller, pensel, täck-papp mm.

♦ Sandpapper

Verktyg:

♦ Sticksåg. För att såga ut hyllplanen.

♦ Borrmaskin samt borr med tillräckligt stor diameter för att få igenom kedjan (ca 13 mm diameter)

♦ 2 st tvingar

♦ Kraftig tång för att knipsa av kedjan. Be eventuellt om rätt längder redan i affären.


Gör så här: 

1. Såga till dina hyllplan. Mina är 15 x 50 cm

2. Borra hål i hyllplanen, 1,5 cm in från kanterna.
Jag lade alla 3 träbitar på hög och spände fast dom med en tving. Sedan borrade jag genom alla 3 hyllplan på en gång för att få hålen på samma plats.

3. Sandpappra hyllplanen.

4. Måla !

5. När dina hyllplan har torkat är det dags att trä upp hyllplanen på dina kedjor! Det gör du smidigast så här: 👇


En skruv + tre muttrar = stöd

För att få stabilitet och för att skruven inte skulle kunna halka in i hålet på hyllplanet använde jag 3 muttrar till en skruv. Jag skruvade på 1 mutter på skruven först. Sedan kommer kedjan. Och sist skruvas 2 st muttrar till på på skruven. Detta bildar ett bredare stöd för hyllan. På detta sätt kan hyllan luta stabilt mot detta "mutter och skruv"-stöd.Nu ska du placera ut dina hyllplan på kedjan.

Börja med en sida i taget.

Börja nedifrån på hyllans baksida (den del som ska vara in mot väggen) , gå upp, vänd där hyllan ska hänga på kroken och gå sedan nedåt längst framsida. Först när en sida är klar och du har kontrollerat att allt stämmer, tar du nästa sida.

Mina mått:

♦ 3 länkar under första hyllplanet. (Jag lämnade 3 länkar på kedjan hängande nedanför det understa hyllplanet och fäste den första skruven i den 4e länken.)

♦ Mellan två hyllplan: 9 länkar mellan de länkar som har en skruv i sig. På så sätt blir avståndet mellan två hyllplan 9 länkar plus 1 länk där en skruv sitter uppe och en länk där en skruv sitter nere.

♦ 9 länkar mellan översta hyllplanets baksida och länken som hänger på kroken i väggen.

♦ 10 länkar mellan länken som hänger på kroken i väggen och hyllkantens framsida. För att få rätt vinkel mellan bak- och framsida (så att det översta hyllplanet ligger rakt) behövs alltså en länk mer på framsidan.

💡Tips: Har du svårt att hänga med i min beskrivning? Kontrollräkna antalet länkar genom att räkna på bilderna!


Pysselnivå: Svår 🌵 🌵 🌵 🌵  ♦

Det är inte så svårt att göra sin egen hylla! Men det kräver en hel del olika material och verktyg - därav den höga svårighetsgraden.

Fråga gärna mig om du undrar vart materialet kommer ifrån eller om du inte förstod något i beskrivningen!

Likes

Comments