View tracker

Trots att det gått ett och ett halvt år nu sedan Alin blev utdömd så sörjer jag fortfarande att drömmen om min roligaste ridhäst gick i kras. 💔 Varje gång jag hanterar henne så hotar besvikelsen och tårarna att bubbla upp till ytan igen och jag inser att jag inte ens är i närheten av att ha bearbetat det ännu. Alla förhoppningar om kommande tävlingar och planer på visning där jag och tränare var säkra på att hon skulle klara sig över de där 8,0... Helt ärligt finns det vissa dagar när jag inte ens orkar hälsa på henne i hagen trots att jag är i närheten. Kanske kan det bli bättre om jag tar tag i att försöka köra in henne efter vintern, men än så länge har jag känt att det vore en klen ersättning för att få sitta på hennes rygg. Men jag behöver göra det för hennes skull om inte annat. Hon förtjänar att få jobba på det sätt som kan fungera för henne.

Visserligen ger hon alldeles underbara föl, men det ena hade ju inte behövt utesluta det andra. Jag önskar så att det vore annorlunda, men kanske kan jag få samma känsla och kemi med någon av hennes avkommor en vacker dag! ❤ Arður är ju såklart något alldeles särskilt, men om han är hingstämne även som vuxen så är han kanske menad för en skickligare ryttare som kan förvalta potentialen. Freyfaxi är också alldeles underbar och verkligen världens snällaste, men jag tror att han är menad för en annan, även om jag hoppas på att få komma och provrida honom när han är inriden och klar. Och 5-årige Kormakur har såklart redan det bästa hemmet på Öland.


Hur det än är så är jag tacksam över att jag fortfarande har Audur. Vi har haft det ganska kämpigt med både kemi och skador ett längre tag, men det känns som att det förstnämnda börjat ordna upp sig igen. Att kroppen håller vågar jag fortfarande inte riktigt lita på till 100% eftersom jag vet hur ont det gör med negativa besked, men att den första delen fungerar känns som ett bra tecken för att den andra delen också gör det. Han är ju färdigbehandlad och friskförklarad av veterinär och dessutom grundligt rehab-tränad sedan dess, så det borde vara slut på bakslag nu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

För några veckor sedan tänkte jag gå min vanliga runda upp till svärmor, så jag snörade på mig skorna och stoppade grabben i barnvagnen. När jag kommit någon kilometer in i skogen på den breda grusvägen ser jag en äldre jägare som står på pass i vägkanten. Eftersom jag känner ganska många jägare stannar jag till och frågar artigt ifall jag stör ifall jag fortsätter rakt fram. "Ja, det gör du", muttrar han och blänger på mig och vagnen. Förvånad över det otrevliga svaret tänker jag att jag får strunta i svärmor och bara gå en sväng och frågar om det är bättre att jag svänger höger i korsningen och går rundan ner mot stora 70-vägen istället (fast jag helst inte vill gå på den med barnvagnen). "Då hamnar du mitt i skottlinjen" muttrades det lika surt. Åååå-keeeej... Eftersom jag ändå har lite självbevarelsedrift så vände jag om och gick hem såklart. Men vad tusan är det för jäkla hotfullt svar?! Har de inte bättre koll än att de kan träffa en barnvagn på en väg där det regelbundet kommer bilar, mopeder och hästar så kanske de inte borde ha licens. Det är deras ansvar att ha ett säkert kulfång om de avlossar ett skott, annars ska ammunitionen stanna i vapnet. Och den gubben kanske inte borde få stå ute med bössa heller med den attityden. Jag kan ju undra vad polisen svarat ifall jag ringt och rapporterat händelsen...?

Nu visar jag ändå alltid stor respekt för jaktsäsongerna (och har bra koll på när de infaller) oavsett om jag är ute i skogen för att rida, promenera/springa eller plocka svamp/blåbär eller vad som. Och ja, jag fattar att jakträtt går före allemansrätt, speciellt när man är inne i skogar som ägs av privatpersoner. Men hade det verkligen varit så svårt för nämnda jägare att visa lite respekt tillbaka? Och varför inte sätta upp ett par skyltar vid de vägar där jaktområdet börjar och slutar om man nu blir så irriterad på att människor rör sig i sitt boendeområde? Okej att jakt må vara ett stort intresse för många, men män i den åldern borde ändå kunna bete sig lite hyfsat...

Likes

Comments

View tracker

Idag hade jag en riktigt dålig dag och flydde till stallet så fort sambon kom hem. Skyndade mig allt jag kunde för att hämta häst, borsta av honom och slänga på schabrak, barbackagjord och träns för att hinna ut åtminstone en liten runda innan det blev mörkt. Det blev inte riktigt bättre av att Audur höll på att trampa runt i stallgången från att jag tog in honom tills vi var färdiga att ge oss av, men sedan hann vi inte mycket mer än 20 meter eller så förrän det dåliga humöret började rinna bort av att känna hur hans rygg arbetade under mig och att han slappnade av och frustade nöjt.

Älskade häst, om ni bara visste hur många gånger den stackaren har fått stå ut med en lynnig matte och ändå ställt upp till 100% och fått mig att må bättre igen. Han är verkligen värd vartenda krona han kostat mig genom åren och all uppskattning jag kan ge honom! ❤ Det får kanske bli ett equiband i julklapp för jag är väldigt nyfiken på hur det skulle kunna hjälpa oss mot en mera hållbar häst. I vilket fall som helst börjar det bli hög tid för ett nytt equiterapeut-besök.

Sambon hade också fattat allvaret i mitt dåliga humör, så när jag kom tillbaka efter ridtur och mathandling så hade han tagit hand om både disken och vikit den rena tvätten medan vår son äntligen sovit en liten stund. Det har tyvärr inte blivit så mycket av det annars under den senaste veckan när det börjat kännas mer och mer i gommen på honom. Och ändå är det fortfarande flera månader kvar tills tänderna bör bryta igenom...

Likes

Comments

Vad är ett bra pris på en islandshäst? Givetvis beror det på hästens ålder, stam, utseende, exteriör, gångarter, lynne, m.m. Lika ofta som någon tycker att en häst är oväntat billig så hör man också den andra sidan att det är ett överpris. Som en vän skrev: "folk tror att de säljer guld". När en annan vän la ut sitt ungsto för 140.000kr så frågade en tredje vän om det möjligtvis råkat bli en etta för mycket i priset. Samma häst bedömdes av en seriös tränare och landslagsryttare vara prissatt alldeles för billigt! Så hur ska man då kunna veta vad hästen är värd? Självklart läggs nog de flesta hästar ut till ett lätt "överpris" eftersom alla vet att det alltid ska prutas. Häromveckan la jag ut en sadel till salu och utöver ett par intressenter som försökt pruta lagom så var det såklart också en som själv insåg att hon var fräck när hon la ett skambud på halva priset. Lite så funkar det ofta med hästarna också. Man vet vad man vill ha och man sätter vad man tror att man skulle kunna få? Samtidigt läser man sökes-annonser där folk vill ha en välutbildad, lätt-töltad häst med fina gångarter, möjlighet till placering på lättare tävlingar, helt trafiksäker, kunna ridas ut själv, frisk och exemfri och så vidare. Längst ner kommer man sen till att de är beredda att ge max 25.000kr. Eller kanske någon som söker en blivande stjärna till ett pris långt under uppfödningskostnad.

Vad ligger då en uppfödningskostnad på? Om jag räknar på vad mitt eget årsföl kostat hittills så ser det ut ungefär såhär:

Stoavgift 300kr
Transportkostnad: 1300kr
Betäckning: 8000kr
(denna hingsten höjdes till 10.000kr inför 2016 och höjs ev igen under 2017)
Betesavgift: 1000kr
Ultraljud: 1000kr
Fosterförsäkring: 2000kr
Stelkrampsspruta: 500kr
Specialfoder: 1000kr
Extra vitaminer: 500kr
Fölförsäkring: 3000kr
Vaccinationer: 1000kr
ID-kontroll: 500kr
Pass: 1500kr
Avmaskning: 500kr
Verkning: 600kr
Fölvisning: 600kr

Vid en snabb överslagsräkning har han alltså kostat ca 20.000kr för mig som hobbyavlare, med lite reservation för felräkning upp eller ner. Då har jag ändå valt en väldigt prisvärd hingst. Flosi från Rooslunda blev högst bedömda 4-åring i Sverige genom tiderna när han visades då och hans tävlingsresultat därefter har visat vad han går för, nu senast på SM och NM i år. De som ser honom brukar sällan kunna låta bli att bli imponerade av hans rörelser och utstrålning för han är sannerligen en riktigt Gaedingur! Mitt sto är visserligen obedömt på grund av skada, men hon har bra stam, fem fina gångarter, toppenlynne och är mor till årets bästa föl/unghäst 2014.

Under tiden för uppfödning har jag såklart haft mina vanliga kostnader för stallhyra och foder för ett sto som inte kan användas till annat. För att inte tala om alla timmar som lagts ner. I säljesannonsen ligger mitt föl ute för 30.000kr, Än så länge har jag inte fått en enda seriös intressent, men jag vet inte om det är marknaden som står still eller om det är jag som satt ett "överpris"? Oavsett vilket så lutar det nu åt att inackordera honom på ett hingstbete i väntan på rätt köpare. Jag är säker på att den som får nöjet att rida och träna honom när det blir dags aldrig kommer att behöva ångra sig!

När jag höggravid hälsade på Freyfaxi i somras så skulle han också vara med och kela med katten som följde mig ut i hagen.

Likes

Comments

Igår kväll skrev jag lite med en gammal vän och så kom vi in på mitt årsföl. Jag konstaterade till slut att det kanske var innehållet i meddelandena till henne jag borde använda i min säljes-annons! (Jag har korrigerat något eftersom jag inte vill lägga ut hennes meddelanden.)

"Årsfölet är nästan ännu trevligare än sin storebror! 👍 Bästa lynnet någonsin. Alltså, han är så sjukt snäll och cool. Utan att han är hanterad särskilt mycket kan man lätt ta på honom grimma i hagen. Han kunde verkas utan grimma andra gången. Han rör nästan inte en min vid chipmärkning och vaccinationer. Häromveckan när han rivit sig precis under ögat kunde jag spruta rent såret med koksaltlösning i hagen utan att hålla fast honom. Och redan i somras när Alin skulle få sin behandling med salva och flugspray så kom han fram och ställde upp sig han också! 😉 Och han har fina gångarter också för den delen. Massa tölt och pass, oväntat bra skritt och mjuk luftig galopp, vilket ändå är ganska ovanligt för femgångare. Trav har han knappt visat än, men både Alin och Flosi har kraftfull trav som är stört omöjlig att sitta i! 😂 "

"Min är precis som han ska vara i huvudet. 😁 Okej med att bli kliad och klappad, men inte "på" eller tiggig. Han tar inte ens de äpplen och morötter jag försökt erbjuda honom! Jag bara väntar på att hitta något negativt med honom så beslutet att sälja ska kännas lättare! 😉 "

"Alla har vi olika smak när vi väljer hingst. Jag vill gärna få en häst som kräver så lite jobb som möjligt för att bli färdig ridhäst. En som har så bra förutsättningar som möjligt naturligt. 😊👍 "

Här ligger den riktiga annonsen: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=983019
Där finns fler bilder och beskrivning av stammen.

Det ÄR verkligen ett trevligt föl och jag önskar att jag kunde behålla honom också, men det blir helt enkelt för dyrt för mig att ha så många hästar inackorderade nu när vi har barn också. Och dessutom har jag en innestående betäckning med Skinfaxi fra Lysholm att använda nästa år.

Här är han endast några timmar gammal.

Likes

Comments

I mitten av förra veckan började sonen bli förkyld för första gången och på fredagen var han rejält täppt i den lilla näsan. Vi hade en Näsfrida hemma sedan tidigare, men när filtren till den tog slut och Apoteket inte hade några nya så fick det helt enkelt bli en ny sug istället och det gjorde inte så mycket eftersom den faktiskt var bättre. Trots upprepat arbete med en så kallad snorsug så blev det ändå betydligt kortare sömnperioder, vilket inte helt oväntat resulterade i en lätt övertrött och därmed lite gnälligare bebis än vanligt.

Lyckan var alltså inte precis total när jag själv insjuknade under fredagskvällen. Sambon hade kört in till Karlskrona för att en mycket trevlig kollega skulle avtackas på en restaurang där, så när han väl kom hem så släppte det loss fullständigt. Från att ha frusit så mycket att det gjorde ont i vartenda hårsäck på kroppen och att huden på låren kändes som att den skulle spricka när jag satte mig på huk gick jag till att under natten svettas i feberfrossa. Jag tror att han höll sig vaken till 4-tiden och sedan vaknade jag och tog över några timmar vid 5. Då var jag fortfarande så yr att jag inte vågade bära vår oväntat tunga bebis, så jag hämtade blöjor för att kunna byta på honom i sängen. Jag kan inte ens minnas när jag senast blev så sjuk så snabbt, men det egna immunförsvaret är väl i botten när all kraft och energi läggs på en annan liten människa i stort sett dygnet runt 7 dagar i veckan. Jag måste i alla fall ha varit tillräckligt ynklig för att min inbitne jägare skulle ställa in jakten inte bara en utan två dagar utan att jag ens behövde föreslå det för honom. Hunden har i alla fall inte sett missnöjd ut hemma och mannen har åtminstone fått köra iväg på några kortare rundor hemikring.

Till råga på allt har mjölkproduktionen varit lite strulig. Trots att den kom igång utan minsta problem från första dag och verkligen har sprutat så fort han velat ha så började den sina lite nu lagom tills han blev tre månader, precis som jag tack och lov blivit varnad att vara beredd på. Till viss del beror de nog på att han äntligen börjat sova betydligt bättre på nätterna och att jag oftast bara är uppe en eller två gånger, om ens det. Stress har också en negativ inverkan, framförallt då jag inte alltid tar mig tid att äta och dricka bra om de inte finns något färdigt hemma. Det blev också lite extra stress förra veckan att fixa allt inför dopet. Sedan är det väl också så att tiden kommer ikapp lite när man måste sätta någon annans behov framför mina egna. Men som mamma sa så måste jag ta hand om mig själv och må bra för att orka vara lyhörd och reagera på min bebis olika signaler. Eftersom jag väldigt gärna vill fortsätta helamma ett tag till så var det bara att kämpa på och nu stasar det lite mer igen. För att bättre kunna ha koll på hur mycket han får i sig så pumpar jag ut så mycket det går och så får han det ur flaska. Jag beställde en dubbel elektrisk bröstpump via Wish (se föregående inlägg för att lyckas med köp där) för under halva priset av vad Apotekets enkla manuella kostar, så den var värd några veckors väntan på leverans. Tack vare den kunde jag snabbt konstatera att mängden han sätter i sig har ökat rejält på kort tid och det underlättar ju inte problemet. Turligt nog har jag haft lite extra bröstmjölk infrusen i iskuber och de har kommit väldigt väl till användning nu! En fördel till med flaskmatning är att antikolikflaskan från MAM som vi använder ska förebygga kolik och det märks att den är bra för magen. Flödet blir mycket jämnare och han sväljer inte lika mycket mjölk. Dessutom verkar det underlätta att den första tunna laktosrika mjölken blandas ut med den fetare som kommer efter en liten stund. Och så är det såklart smidigt att andra kan ge honom sin vanliga mat, som till exempel imorgon när han får vara några timmar hos farmor medan jag åker på ett kundbesök. Jag tror ju ändå att den är bättre för honom än mjölkersättning och sådan känns ändå onödig art köpa om vi inte verkligen måste.

Nu blev det väldigt långt och personligt det här men om det kan hjälpa någon som går igenom liknande så... Länkar till alla produkterna finns inlagt i respektive bild ifall någon vill läsa mer om någon av dem.

Likes

Comments

För något år sedan upptäckte jag shopping-appen Wish, men vågade aldrig riktigt beställa något av det jag var intresserad av. En gång la jag till och med en order på ett par saker, men ångrade mig några timmar senare och raderade den igen. För ett tag sedan gjorde jag ett nytt försök, beställde ett par saker och blev supernöjd! Sedan dess har jag beställt en hel del saker till. Svårt att låta bli när det är så billigt!

För de allra flesta produkter finns det en flik för produktbetyg där andra betygsätter, beskriver och ibland även lägger upp en bild. Man hittar nästan alltid någon missnöjd recension om att varan till exempel är för liten eller att de fått fel antal delar eller något liknande. Varje gång konstaterar jag att det är kunden som faktiskt missbedömt och tagit för givet. Visst, vissa bilder kan vara lite missvisande, men i samtliga fall finns utförliga beskrivningar av vad man får, samt storlek och material.

Om det till exempel är en bild på ett par i tröjor med tryck "king" och "queen" så kan man läsa att någon är sur för att de bara fått den ena tröjan trots att det står 1 tröja i beskrivningen och man får välja sort i rullistan. Hur svårt kan det då vara?

Bland de bästa fynden kan jag räkna in ett par amningsbehåar som är såå mycket skönare och snyggare än dem jag köpte på Ullared, en dubbel elektrisk bröstpump, söta babykläder till Arvid, två hundleksaker till Ässe och en ny Furminator till nästa gång hästarna fäller.

Hittills har jag bara blivit besviken på en vara och det var en kostym till Arvid. Vid första koll blev jag väldigt positivt överraskad över materialet och grabben blev sjukt charmig i den, men knapparna i grenen var dåligt placerade så att blöjan syntes igenom. Den outfiten gjorde jag då en reklamation på och fick ett snabbt och väl ursäktande svar med beklagan för att varan inte levde upp till förväntningarna och att de kommer att återbetala mig för den. Schysst tycker jag eftersom jag samtidigt får behålla den!

Överlag är jag alltså väldigt nöjd med Wish och vill gärna tipsa om att det faktiskt går att hitta väldigt bra erbjudanden där! 👍Bara man läser affärens beskrivning, andra kunders recensioner och använder lite sunt förnuft med ett lite kritiskt förhållningssätt så. Det är trots allt ofta så annars att man får vad man betalar för... 😉

Likes

Comments

Jag tappade verkligen allt sug för att blogga i våras, med alla jobbiga tankar som snurrade, allt som skulle hinnas med och allt som graviditeten utsatte kroppen för. När jag mått illa flera månader i rad och dessutom var så trött på grund av biverkningarna från tabletterna som skulle hindra mig från att kaskadspy som flickan i Exorcisten så tärde det enormt på psyket och det hände mer än en gång att jag undrade om det lilla livet som växte inuti mig verkligen skulle vara värt alla uppoffringar. Jag har ju egentligen aldrig varit den mest barnkära personen utan tyckt att hela grejen känts ganska läskig. Men någonstans där kom vändpunkten. Jag insåg att jag var tvungen att börja prioritera mig själv för att orka. Och det gjorde jag. Inga fler ideella uppdrag och ingen mer tid till saker och människor som tar mer än de ger. Med prio på att få färdigt oavslutade saker som legat som surdegar alldeles för länge så kändes varje avklarad sak som en befrielse och mer och mer i livet föll på plats. Även om det fortfarande finns dåliga dagar ibland så kan jag ärligt säga att jag nog aldrig mått så bra som jag gör nu. Och nu känner jag plötsligt att det finns så mycket jag skulle vilja skriva om för att sortera ut tankarna från mitt eget huvud och få ännu mera struktur, Det har ju hänt så himla mycket de här månaderna! Det största är såklart att vi äntligen fått vår alldeles perfekta son och jag förstått vad moderskärlek handlar om. Alin har också levererat ett underbart hingstföl till. Bilbyte är på gång efter många timmars letande. Audur har varit på rehabträning efter hälta, men är äntligen hemma igen. Ardur har fått byta hingstflock eftersom det inte längre fungerade i den gamla. Men mer om allt det och mer därtill en annan dag! Grabben håller på att vakna och älggrytan som puttrar på spisen måste snart tas om hand.

Likes

Comments

Tyckte lite synd om stackars sambon som inte fick någon mat förrän jättesent igår kväll när jag jobbat färdigt, så bestämde mig för att göra mig till lite i köket idag som kompensation. 😉

Har marinerat en hel kotlettbit i honung och citron i två dagar nu så den åkte in i ugnen på en liten äppelbädd. Till det gratineras halverade nypotatisar med flingsalt och en liten finhackad röra av soltorkade tomater, vitlök, egenodlad färsk basilika från mitt nya "växthus" och fetaost. Tänkte leta upp någon form av grönsaker också till detta. Och gräddsås såklart! Även den med honung och citron.

Jag är hungrig i alla fall så det får jag hoppas att han också är! 😊

Likes

Comments

Hade verkligen tänkt rida idag, men var tyvärr helt slut och orkade inte köra någonstans... Då blev jag extra lycklig över att få ett meddelande senare på kvällen om att han faktiskt hade fått komma ut ändå! 😃 Och det är inte bara Audur som blir väl omhändertagen. Förra helgen kom det en bild på en väldigt välborstad Alin som fått bli av med en hel massa päls. 🐴 Så tacksamt det är att få lite hjälp! 💕

Likes

Comments