Idag kom eleverna.
Lärare på rad för presentation, 75 elever med blandade känslor. Alla kände säkert en vis nervositet inför denna förändring.

Att börja gymnasiet, de tre sista åren innan det vuxna livet börjar. En  tid för att hitta sig själv samtidigt som man ska passa in. Ja det är inte en lätt tid alla gånger, men vilken tur att det finns så många bra kollegor som hjälper till längst vägen.
Jag hoppas att vi kan finnas där för dessa ungdomar under kommande år så att de kan gå ut och nå sina mål.

Jag känner mig förhoppningfull efter dagen med vår klass och grillning med våra ettor.

Kvällen bjöd på en skön promenad med bästa Malin till ån och änderna. En hel del hann vi avhandla. Det är tur att man blir utdragen på samtalspromenader 🙂

Enligt rubriker den senaste veckan så sågs man som mindre smart eller något om man använde 😍🙂👌😇😂 i mail.
Vilken tur att detta inte är mail 😉

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Ja nu börjar det kännas som att alla saker börjar struktureras och terminen kan starta. Jag känner att dessa dagar där pedagogerna får ses i olika konstellationer innan eleverna kommer ger så mycket. Fast visst längtar man efter eleverna.

Dagen har även bjudit på brandutbildning och nu på kvällen lite samkväm med grillning på skolans innergård. Inte helt fel det med att träffas lite mer privat.

En tur till festivalen fick det bli på lunchen med.

Tacksam för att jag har trevliga kollegor.

Likes

Comments

Såhär i början av en termin så är det mycket som skall startas upp innan eleverna börjar. Alla lärare ska kolla över kurser och litteratur, planera studiebesök, labbar och alla andra aktiviteter som ska ske under terminen.Dokument och rutiner ska ses över och foto ska tagas. Allt är nödvändigt för att saker och ting skall fungera.

Tänk så många diskussioner man fått vara en del av under åren kring prov, antal lektionstimmar, matriser eller ej, samarbete/tema. Och någonstans ska man även få in detta med elevernas behov och mående i vår skolvärld. Jag tänker att arbetet med att skapa en likvärdig skola ligger i att ge alla förutsättningar utifrån deras behov och för att vi ska kunna genomföra det så behöver vi tala om det. Vi behöver göra detta regelbundet för att vi ska kunna ge varandra kunskap kring vad den eleven den klassen eller den skolan behöver just nu. Givetvis ska det ske inom de riktlinjer som finns och det behöver göras tillsammans med elevhälsan.

Elevhälsan är en viktig del i verksamheten och den finns som ett stöd till både elever och pedagoger, för ingen kan lösa allt själv. Imorgon ska vi prata mentorsroll och elevhälsa och jag ser fram emot att få göra detta i denna verksamhet som jag jobbar i.

Prioriteringar är en förutsättning för att få tiden att räcka till för det uppdrag som vi har. Det att jobba proaktivt leder till sparad tid för pedagoger och det ger eleverna en möjlighet att lyckas i skolan.


Likes

Comments

De sista lediga dagarna har varit välfyllda. Fredagskvällen tillbringades i Malmö med att äta ute med gubben. Det var ju även så att Malmöfestivalen börjat så vi stannade för en lyssna lite på Jerry Williams, inget vi planerat men det blev ju bra. Tänk så mycket trevligt folk det finns att prata med när man är på festival.
lördagen innehöll återvändande av sonen som varit på jamboree i en vecka, en tur till Klippan för att önska systersonen lycka till med studier i Luleå. En snabb åktur till stugan för att gå på grillgille med de andra på området, blev lite sent.
Söndag sol och tillkviknande i stugan innan vi åkte hem, en spontan träff med ena systern med familj.
tänk så mycket trevligt man kan hinna med.
Imorgon startar jobbet på riktigt.

Likes

Comments

Jag kommer i detta inlägget att komma in på min historia så vill du inte veta så läs inte! Jag har länge grubblat på om jag kan skriva om saker som hänt mig och som jag varit med om då jag inte alltid är själv i det och det är svårt men jag har valt att skarpa lite på den mask som jag har. Jag vet att andra berörs och ifall de tycker att det är jobbigt så ber jag om ursäkt, ni som står mig nära ni vet att jag älskar er. Förlåt men jag måste......

Jag fick frågan an min tatuerare om varför jag ville ha en mask på benet, med funderingen om det det var relaterat till Mr Grey serien. Men jag hade ju pratat om denna tatueringen långt innan den boken kom. Jag svarade som det var att jag inte hade sett eller läst de böckerna utan precis börjat lyssna på dem.

Jo jag har tatueringar (men det får bli mer om i ett annat inlägg)

Och jag har snart lyssnat på hela serien om Mr Grey, den kan tyckas som en en lättvindig bok som handlar om en människas makt över en annan, men jag tycker att det finns fler bottnar i boken än så. Kanske beror det på den bakgrund som man har, det att man läser in så olika saker i en bok. Nej jag har inga preferenser till den typ av sexuella relationer, men det är inte det sexuella som jag fängslas av i boken utan i hur en människa kan hantera och överleva de svårigheter som hon kommer i. Mr Grey hade en tuff barndom tuffare än de flesta kan drömma om, men han valde att inte skylla på andra och låta det hindra honom från att lyckas.

På något sätt kan jag se de styrkorna och känna igen mig i dem, Nej jag har inte svultit som barn för min mamma gav mig och min syster mat..... men åt själv inte.... hon bryggde kaffe på samma bönor flera gånger om..... hon fick näringsbrist och behövde få sprutor för det på sjukhuset....... Vi hade ej det sociala nätet som skulle behövas för att hon skulle få hjälp och stöd som behövdes. Ingen såg och ingen visste... eller så är det bara min förhoppning att ingen visste, för om man vet agerar man inte då?

Jag minns nyårsaftonen där vi satt i soffan med nedsläckt i lägenheten och tittade på raketer för att ingen skulle se att vi var själv mamma, jag och min syster.

Min barndom var en ensam barndom och den varade inte så länge, sedan fortsatte det i ett ensamt limbo där böcker och målning var min överlevnadsstrategi efter det att vi flyttat från Malmö.

MIn mur mot omvärlden började byggas tidigt och den är tjock och hög. De maskerna som jag bär är många och det är nog ingen som riktigt vet vem jag är egentligen inte ens jag själv.

Så min grå mask på benet har mina ögon och den symboliserar mig och min medvetenhet om att jag kan välja att synas för den jag är.......

Den bakom masken är jag och jag bär med mig en massa tankar och osäkerhet att inte kunna leva upp till förväntningarna som finns.

Våga se personen bakom masken
Likes

Comments

Imorgon börjar jobbet igen, fast inte riktigt, egentligen börjar jag på måndag. Men en liten arbetsinsats ska göras imorgon, möte med rektor inför terminsstart.

Detta ska bli ett bra läsår där man startar från början. Jag ska även få vara mentor i en av de nya ettorna. Mentorskapet tycker jag är en otroligt viktigt del av arbetet i skolan med elever och det bygger på en bra relation.

Att varje elev blir sedd och uppmärksammad i skolan är en förutsättning för att deras skolgång ska bli lyckas. Detta  gör man både som lärare och som mentor, och då menar jag inte bara ett resultat eller avsaknaden av resultat utan det som påverkar att det blir som det blir. Ingen människa kan lösa någon annans problem men vi kan hjälpa dem att ta sig förbi de svårigheter de befinner sig i om de vill ha stöd. Men om någon ska ta emot stöd så behöver de känna tilltro och det får man via relationer.

Detta läsår innebär 80% som specialpedagog på ett gymnasie i Malmö. Det känns bra att  vara på gymnasiet och träffa ungdomar på väg mot att bli vuxna, tyvärr finns det de som är färgade av tidigare misslyckande i skolan som gör att de ej har tilltro på skolväsendet. Detta är inget nytt utan något som jag upplevt under de år jag jobbade i Lund med.

Skolans värld har många problem med lärarbrist, obehöriga lärare, låga löner, olagliga aktiviteter som kommer in på skolan, elever som far illa utanför och i skolan, betyg , kunskapskrav som ska tolkas, nationella prov, hot om Skolverket, ja listan kan göras längre...

Men varför stannar man i skolans värld?
Jo för eleverna och för att de ska kunna få en likvärdig utbildning och att de ska få de verktyg de behöver för att klara skolan!
För hos dem ligger framtiden!
Och det är en framtid där de behöver kunna rädda jorden från det vi ställt till med.

Så låt oss nu tillsammans hjälpas åt att låta ungdomar utveckla de förmågor och den kunskap som behövs!

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Bilder:
Österrike på väg till isgrotta
Havet i Italien
Jag

Likes

Comments

Ytterligare en dag i stugan, härligt med sol och möjlighet att måla lite.

Kan konstatera att leran jag köpte och provade häromdagen inte bara var dåligt att modelera med utan även otroligt skör. Hoppas att den andra som jag har hemma är bättre, jag ska inte handla billiga saker....
Men jag fick ju leka lite med färger på figurerna.
En gammal bricka med rostfläck piffades till.
Lite kludd på en tavelduk och lite påfyllning på en tidigare tavla hanns det med i solskenet.

Kväll med lite rose och tända ljus i en ommålad ljusstake och i ett omgjort hörnskåp.

Myser i en avkopplande miljö och fungerar lite på om det är någon annan än jag som är på min blogg. Inte för att jag förväntar mig det då jag fantastisk gör detta för min egen skull.

Om du läst så skickar jag en kram till dig vännen.

Likes

Comments

Sitter och tittar på ABBA dokumentär och upp dyker ett minne som satt sina spår. När ABBA slog igenom var jag inte så gammal och jag var redan utsatt  för utfrysning i skolan, hade separerade föräldrar där jag inte träffade min biologiska pappa. Anledningarna var säkerligen många till att det var som det var.

Men jag hade det mindre bra och var nog mer känslig än vad alla trodde. Jag var social och visade inte något när jag blev sårad med jag grubblade på det och gör så fortfarande.

Men vad var det då som triggade igång denna reflektion? Jo minnet  av ett samtal där jag sa att Frida i ABBA var "bäst" och fick svaret att nä Agneta är "bäst" och vackrast för hon var blond och smal av min mamma. Jag tror inte att hon menade något illa med det och det var den vanliga inställningen i vår omgivning, och det var Agneta man skulle vara när man lekte ABBA.

Jag har alltid haft rött hår och ett runt ansikte och försökte få bekräftelse på att det var okej. Men det kom aldrig.
Jag kan tyvärr säga att resten av skolgången fortsatte på samma sätt.
Nu kan jag tycka att mitt hår är okej.

Varför ska man inte få uppskattning för det utseende som man har. Och tänk på hur du pratar om vad som är snyggast eller rätt utseende.

Du är vacker som du är oavsett hårfärg och ansiktsform eller alla andra utseendemässiga variationer som finns.

Undrar förresten var mina ABBA skivor är.

Likes

Comments

För några år sedan så köpte vi en stuga i Blekinge med tanken att vara där på sommaren och helger på vår och höst.
Mysigt jovisst men då man ser tillbaka så är det inte många gånger som vi kunna vara där en hel vecka eller kunnat vara där på helger på vår och höst.

Varför blir det så då? Jo på ett sätt är det väl prioriteringar. Tidigare har barnen haft träning och tävlingar på helger men så är det ju inte länge. Det är endast en som bilder upp vår tid med ett läger denna sommar.

Sedan okej de fyller år på vår och höst,men vi slår ihop de firande som går och lägger det på fredagar så att det finns lite tid kvar av helgen.

Men sedan vad mer kan man göra, allt annat som sker ligger ju utspritt över denna period och jag får nästan panik på att få ihop det. Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte utnyttjar stugan som vi köpte för att koppla av i.

Missförstå mig inte jag vill göra saker med folk och jag vet att man inte måste göra allt och att man kan säga nej!

Så nu tänker jag åka till stugan, själv för resten av familjen jobbar eller är på läger. Man får gärna komma förbi på kaffe eller ett glas vin. Nu tänker jag prioritera mig och stugan fram till torsdag då det blir en liten sväng till jobbet.

Och kanske man kan hinna prata med någon av grannarna där, de kanske är trevliga. Det är iallafall ett gäng som försöker skapa gemenskap i området med gemensamma aktiviteter och grill. Samvetet ställer till det med denna aktivitet då den ligger samtidigt som annat på annan destination.....

Vi la inte pengar och arbete på en stuga för att vi ska ha dåligt samvete för att vi inte är där. Så nu ska bilen packas.

Ha en go vecka alla❤

Likes

Comments

Imorgon tänker jag åka till Malmö. Varför? jo det är prideparaden och jag har länge tänkt att åka dit men det har aldrig blivit av innan.

Jag berättade för en väninna och hon frågade om det var för någon speciell anledning. På det svarade jag nej utan att det bara var för att visa vad jag står för. Nu när jag tänker efter så är det ju verkligen en speciell anledning.

Jag tror på kärleken och att den kommer i olika former. Kärleken är vacker i alla former.
Och alla ska ha rätt att älska den de vill, utan att behöva ta emot hat för det.

Sprid kärlek och tro på människors förmåga att göra förändring.

Jag hoppas att vi ses❤

Bilderna är
Två av de tre regnbågarna som vi såg i stugan.
Grunden på en kommande tavla

Likes

Comments