Header

Väntar fortfarande på en kallelse till operation. Jag hoppas iallafall få en kallelse innan årsskiftet så man kan ställa in sig mentalt på det datum det blir av. 

Jag ska iallafall lämna lite kompletterande prover nästa vecka. Har inte hunnit med det denna vecka pga jobb. Jag behöver vara fastnade från kvällen innan när jag ska lämna dessa prover. Men har varit tidigt på jobbet denna vecka så har inte hunnit iväg och lämna. Men nästa vecka har jag ett par dagar jag börjar lite senare så ska se till att fixa det då. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Trevlig 1:a advent!

Min dag har spenderats med lunch hos mamma och pappa. Vi pratade en hel om min kommande operation. De stöttar mig verkligen i detta beslut om operation, så skönt att ha dem så man kan ventilera lite. Jag har inte talat om det för så många än, kommer såklart att vara öppen med den när det är dags. Nu vet jag ju inte än när operation blir av eftersom jag väntar på en kallelse från sjukhuset. När jag får en tid kommer det känns "på riktigt", nu går jag liksom bara och väntar på att få veta när det är dags. Jag kommer känna mig mer bekväm med att prata om det med folk i min närhet när det liksom går att ta på.

Likes

Comments

Det finns två sätt att opereras inför en magsäcksoperation, gastric bypass eller sleeve. Jag kommer att göra en gastric bypass. Båda metoderna funkar såklart men det finns mer utförlig dokumentation av resultat efter Gastric bypass. Det var flera faktorer som gjorde att jag ihop med kirurgen valde att göra en gastric bypass. Båda dessa metoder utförs med titthålsoperation.

Gastric bypass:

Med en gastric bypass delas en liten "ficka" av från magsäckens övre del och kopplas direkt till tunntarmen.

Bild: Ersta sjukhus

Den här "fickan" gör så att maten ska passera igenom. Sedan förs tunntarmen upp och kopplas samman med fickan. Och som avslut görs en till koppling längre ner på tarmarna där maten i fortsättningen ska passera.

Sleeve:

Sleeve har man inte opererat lika länge som gastric bypass. Vid en sådan operation tar man bort ca 60-70 procent av magsäcken och lämnar endast ett smalt rör.

Bild: Ersta sjukhus

Även denna operation görs genom titthålskirurgi. Här tar man bort större delen av magsäcken. Efter ingreppet magsäcken som är kvar är formad som en skjortarm, därför namnet.

Likes

Comments

Det här inlägget kommer nog bli på tok för långt egentligen för ett blogginlägg men jag vill helt enkelt skriva ner min historia/berättelse och vägen fram till beslut om att göra en gatric bypass.

Jag har inte varit överviktig hela mitt liv, som ung sportade jag mycket och vägde "normalt" för min ålder. Trodde aldrig att jag skulle gå upp så mycket i vikt som jag gjort. Jag har gått upp i stort sett det dubbla av vad jag vägde innan, hemskt och jag får sådan ångest bara av att tänka på det.

För ett par år sedan blev jag diagnostiserad med den ena sjukdomen efter den andra. Jag har ett flertal sjukdomar som gör att jag gått upp i vikt så mycket som jag gjort, visst har jag varit överviktig ett bra tag men iom mina sjukdomar så har de inte direkt underlättat för mig med vikten, utan tvärt om. Jag går upp och upp i vikt, mina hungerkänslor ger aldrig med sig. Till slut gav jag liksom bara med mig och struntade i vad jag stoppade i mig, jag gick liksom ändå upp en massa kilon och ja jag spårade ut fullständigt med maten helt enkelt. Jag tänker inte gå in på här vilka sjukdomar jag har här, men låt mig bara säga att de är så pass allvarliga att jag kommer få gå på regelbundna sjukhusbesök resten av mitt liv och äta medicin resten av livet för det.

Jag har testat i stort allt på egen hand för att gå ner i vikt, allt ni kan tänka er, Viktväktarna, jag har gått hos en dietist både en och två gånger, 5:2 dieten, you name it. Ingenting har hjälpt. Visst går jag ner något kilo men det håller inte i längden. Jag har gått i terapi för att jag mår så dåligt över min vikt, jag har inte ork för någonting och framförallt skäms jag över min kropp och hur jag ser ut. Jag tackar nej till så mycket sociala grejer för att jag helt enkelt skäms för att visa mig ute, fruktansvärt, Jag har undvikit stora delar av min släkt i flera år för att jag skäms hur allt har eskalerat med min vikt. Tur för mig att de bor i annat land så det är ju lättare att undvika dem. Det är en fruktansvärd känsla att må och känna såhär. Jag stänger nästan in mig i mitt hem. Hade det inte varit för jobbet är jag tveksam till att jag hade tagit mig ut alls för att jag mår så dåligt över hur jag ser ut och hur det liksom inte finns något stopp i mig när det kommer till maten.

Jag har under ett par år funderat på det här med gastric bypass men aldrig tagit steget att höra mig för med min läkare om mina förutsättningar med en operation. I våras nämnde hon det för mig om det var något som jag har funderat på och att hon kunde skicka in en remiss till ett sjukhus som gör denna typ av operation, på det sjukhus jag går gör de inte gastric bypass utan de tar mer emot patienter som gjort det om det uppstår komplikationer. Vi diskuterade ihop och hon sa att jag skulle ta ett par dagar och fundera om det är något som jag skulle vilja göra och att jag skulle höra av mig till henne efter ett par dagar. Hon ville givetvis inte lägga någon press på mig men var noga med att tala om för mig att hon trodde att det skulle underlätta mina övriga sjukdomar något.

Jag gick hem och funderade bra länge på detta, jag började dagligen tänka på en gastric bypass, läste på en massa på nätet, pratade mycket med en kollega som har gjort en gastric bypass, hon var verkligen ett stort stöd för mig och jag kunde fråga henne i stort allt. Till slut bestämmer jag mig att jo jag är redo att göra detta, jag ser ingen annan utväg. Nu låter det som att jag gick hem och funderade att par dagar men jag har genom åren funderat mycket på denna typ av operation. Jag har verkligen testat allt men det räcker inte, jag behöver helt enkelt hjälp.

Jag ringer min läkare och säger att jag är redo, att jag gärna vill att hon skickar en remiss. Hon frågar mig om jag har önskemål om sjukhus hon ska skicka till. Efter mitt önskemål skickar hon en remiss till Ersta sjukhus. Efter att ha läst på mycket och pratat med andra som gjort en gastric bypass visste jag att jag ville operera mig på det nästa stället och där de gör flest operationer av denna slag i Sverige, och det är Ersta här i Stockholm där jag bor. De har längre väntetid än andra sjukhus men det gjorde ingen betydelse i mitt val. Jag vill ha det bästa och då får det ta den tid det tar. Hon skickade in remissen i juni/juli, ett par dagar senare får jag ett brev från Ersta att de fått min remiss och att jag så småningom kommer få en kallelse till dem. Sommaren går och jag hör ingenting. Varje dag hoppas jag att det ska ligga en kallelse i brevlådan när jag kommer hem från jobbet. Och så en dag i september ligger den där. Jag är kallad till ett gruppmöte där man skulle få mer information om operation, innan operation och efter. Vid det här laget har jag läst på så mycket och pratat med personer som har gjort operationen att jag är mer än redo att göra det och bara vet att jag vill göra operationen. Detta skulle jag få komma på i november, två veckor efter gruppmötet hade jag en tid bokad med en läkare/kirurg som skulle avgöra om jag skulle bli beviljad eller inte. På gruppmötet träffar vi sjuksköterska och dietist, under pausen pratar jag med två underbara tjejer och vi är alla övertygade om att vi gör rätt val för oss.

Så i veckan hade jag min tid med kirurgen, jag var så nervös när jag var på väg dit och satt i väntrummet. Innan jag träffar honom tar en supergullig sjuksköterska hand om mig. Hon väger mig och jag får ångest direkt, har undvikit vågen hur länge som helst. Hon mäter bukomfång och vi pratar lite om den hälsodeklarationen jag fyllt i. När jag ska in och träffa läkaren tror jag att jag ska börja böla, så nervös är jag. Han var toppen. Vi går igenom min hälsodeklaration och den remiss min läkare skickat in, han läser min journal från det sjukhus jag går på, ställer lite frågor osv, förklarar återigen vad som krävs av mig innan och efter operation, jag kände att han verkligen förstod mig och lyssnade på mig. Till slut går han tillbaka till min journal igen och säger " att vet du vad, detta kommer bli toppen för dig". Jag blev alltså beviljad operation, jag var på väg att börja gråta där och då. Han förklarat att det kommer ta ett par månader innan jag får en operationstid, men mig gör det inte när för jag är bara så lättad nu att jag blev beviljad och att jag äntligen kommer att få må bra. Han säger att det kan bli dags för mig att opereras februari/mars, det är inte så långt borta.

På Ersta gör de Gastric bypass och gastric sleeve, de har en studie där man får förfrågan om att delta då jag kan göra båda operationerna. Men efter att ha läst på en massa så bestämde vi tillsammans att jag känner mig tryggas med en bypass. Jag vill absolut hjälpa till med forskning men jag kände mig inte trygg med att inte veta vilken operation jag skulle göra, att det var en dator som skulle bestämma metoden för min operation osv. Så vi bestämde tillsammans att jag gör en bypass. Efter mötet med läkaren skulle jag ta blodprover, jag var inte fastande då jag inte visste att jag eventuellt skulle komma att lämna en del blodprov. Så jag ska göra det nu i veckan som kommer i stället.

Jag gick därifrån med en sådan lättnad, det var som en stor tung sten lossnade från mitt hjärta. Jag är så redo för detta steg i att äntligen få en hälsosam kropp och en hälsosam inställning till mat. Två veckor innan det är dags för operation ska jag gå på flytande (Modifast). Detta för att kirurgen behöver komma åt levern, den är oftast täckt av fett och hård, läkaren behöver komma åt i det området.

Jag har ännu inte talat om för så många i min närhet att jag ska göra operationen. Min familj och mina närmaste vet såklart om det. Jag kommer att vara mer öppen för att prata om det när jag har fått en operationstid.

Jag är beredd på att jag kommer få mycket frågor om varför och att folk kommer att ifrågasätta mitt beslut. Men jag tror att de som kommer att vara negativt inställda till det kommer att vara det pga okunskap. Jag skulle vila säga att det handlar om just okunskap. Detta är ingen "quick fix" eller "fusk". Ingen människa lägger sig på operationsbordet för en quick fix och tror att problemet är löst. Utan det kommer krävas enormt stort arbete av mig och som sagt detta är inget man bara blir beviljad bara sådär. För mig känns detta så rätt. Jag gör detta för min hälsa och får att få leva ett långt liv, för att min kropp ska få må bra, för att få känna mig "normal". Min kropp ska inte få hindra mig längre.

Om du har orkat läsa hela denna text, så tack så mycket :) Jag hoppas du får en större förståelse.

Likes

Comments

Varmt välkomna till denna blogg!

I denna blogg kommer man få följa min kamp mot övervikten och min resa mot en gastric bypass. Jag ville skapa en blogg där jag kan skiva av mig och dokumentera min resa före och efter operation.

Undrar du något så tveka inte att lämna en kommentar. Alla bilder tas med min Iphone.

Likes

Comments