Denna paj känner jag att jag vill dela med mig av även om receptet inte är egenkomponerat. Receptet var med i Linas vegetariska matkasse i våras men den lagas fortfarande flitigt. Den är enkel att göra, passar bra att frysa eller äta dagen efter. Den har även fungerat som en rätt på buffé och då skars den i mindre bitar och lades upp på fat. Rekommenderas starkt! Filodeg kommer i väldigt tunna ark och byggs ihop lager på lager vilket gör att pajen känns väldigt lätt och fräsch att äta.

Ingredienser

500 gram keso

400 gram fryst, tinat och urkramad bladspenat (en påse). Går självklart även bra med färsk bladspenat

En paket fetaost (150-200 gram)

Filodeg

1 1/5 dl mjölk

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

Peppar

Olivolja

3 ägg


1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blanda fyllningen: vispa ihop ägg, mjölk, keso, fetaost, (smulad), vitlök och salt och peppar i en bunke. Blanda ner spenat.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, välj en med lite högre kanter. Pensla bakplåtspappret med lite olivolja. lägg ett ark filodeg på bakplåtspappret och pensla även detta ark med lite olivolja. Lägg ytterligare ett ark filodeg ovanpå det första.

4. Sprid ut ca 1 dl spenatfyllning på de två filodegsarken. Varva sedan filodeg med knappt 1 dl spenatfyllning mellan varje ark. Det är meningen att det det inte ska vara så mycket smet på varje lager. Avluta med 2 ark filodeg och pensla olivolja högst upp.

5. Grädda mitt i ugnen i 16-20 minuter, eller tills pajen blivit fast i mitten och är gyllenbrun.

Till detta brukar vi även göra en sallad på machésallad, rödlök, cocktailtomater, lite vitvinsvinäger eller balsamvinäger, olivolja och flingsalt.

/ Carran








Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

En risotto är alltid en risotto och här är min variant med champinjoner och smörstekta kantareller. Allt för att inte bli besviken!

Ingredienser

2 schalottenlök

2 vitlök

2 tärningar svampbuljong

Smör till stekning av svamp

Uppskattningsvis 1 l vatten

3 dl vitt vin

5 dl avorio ris

Perslija (jag hade fryst)

200 gram riven parmesan

1/5 kg champinjoner

Ruccola 

Eventuellt kantareller

Koka upp vatten med två buljongtärningar i en kastrull. Hetta upp mycket olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt schalottenlök och vitlök och låt steka utan att få färg. När löken är mjuk tillsätt riset och låt steka med någon minut. Tillsätt vinet och låt koka tills det kokat bort helt, glöm inte röra under tiden.

Under tiden som vinet kokar bort, smält ordentligt med smör i ytterligare en stekpanna för sig och tillsätt skivade champinjoner, salta och vitpeppra. När vinet har ångat bort från risottokastrullen tillsätt svampbuljong lite i taget från kastrullen med uppkokt buljong. Tillsätt lite i taget och låt biljonen ånga bort innan du tillsätter mer. Sänk värmen något. När riset är klart ska det vara mjukt men med en liten kärna i mitten. Låt inte risotton vara för fast när du tycker att tillräcklig med buljong har tillsats. Riv ner en parmesan, persilja om du tycker om det, samt de smörstekta champinjonerna. Salta och peppra efter smak. Jag toppade det hela även med smörstekta kantareller men går såklart att uteslutas beroende på säsong. Servera med vitlöksbröd och roccula. 

Vitlöksbröd

Skiva valfritt bröd, gnugga skivorna med mycket vitlök och stek gyllenbruna i mycket och god olivolja.


/ Carran


Likes

Comments

Denna typ av gryta lagar jag ofta eftersom att den även fungerar så bra som lunchlådor. Det blir en hel del mat så ha med fördel en temafest med inbjudna gäster! Jag använder som framgår nedan en hel del olika kryddor. Det kan därför vara en hel del att införskaffa första gången men de flesta ingredienser varar ju länge. Denna gång hade jag en sats av den indiska osten paneer. Ibland byter jag paneer mot två paket halloumi vilket också fungerar bra eftersom att halloumi behåller sin konsistens när den blir varm. Väljer du att ha i halloumi kan den få gå ner allra sist då den endast ska bli varm, den behöver inte ens stekas först.

Jag vill även slå ett slag på att smaka under tiden du gör grytan!! På så vis undiks olika överraskningar när det är dags att äta.

Ingredienser:

1-2 gul lök

3 vitlöksklyftor

Ca 3 msk riven ingefära

Hel garan masala*

1 msk svarta senapsfrön

2 msk garam masala (i form av kryddblandning)

1 msk mald spiskummin

1,5 msk koianderpulver

1 msk gurkmeja

Knappt 1 tsk chilipulver (beroende på chilins styrka och hur stark du vill ha grytan)

2 msk tomatpuré

Två tomater om det är säsong för det, annars tar jag konserverade

2 dl grädde

Ca 30-40 gram smör

400 gram fryst, tinad och urkramad bladspenat

Gröna linser. Går även att uteslutas, jag tycker att grytan blir mer matig då jag äter den som matlådor utan ris

En kruka koriander (valbart såklart)

1 msk kasuri methi som rörs ner allra sist.

Salt

Eventuellt peppar

Basmatiris

Papadums

Mango chutney

* Garam masala består av flera kryddor. Hel garam masala i detta recept består av ca 5 kardemummakapslar, 4 hela nejlikor, två lagerblad, två kanelstänger och en msk hel spirkummin (cumin seeds).

Förbered gärna en paneer dagen innan. Tina spenaten i en kastrull om den är fryst. Under tiden, hetta upp olja i en gryta och i med hel garam masala. Tillsätt hackad lök, salt, peppar, vitlök, ingefära, tomatpuré och låt steka en stund, den ska inte få färg. Tillsätt lite vatten då och då för att undvika att kryddorna och löken bränns. Tillsätt kryddorna och låt steka en stund. Kryddorna behöver hettas upp ordentligt för att de ska ge maximalt med smak. Hacka tomater (eller använd krossade) och tillsätt i grytan. Låt det hela puttra i minst tio minuter så att det blir som en tjockare kryddpasta. Under tiden är lagom att börja koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.

Tillsätt vatten så att det inte blir för torrt. Det får gärna se ut som en lite lösare gröt. Önskas även linser i grytan kan det tillsättas nu. Är linserna som mina, okokta, krävs lite extra vatten i grytan men det kan tillsättas efter hand. Annars går linserna även bra att koka vid sidan om och sedan hälla i när de är klara.

När linserna känns mjuka, tillsätt grädde, spenat, smör och salt samt eventuellt mer chilipulver om det önskas mer hetta. Koka upp. Snåla inte med saltet då det är en stor gryta. Tillsätt hackad koriander. kasuri methi och paneer eller halloumi om så önskas.

Papadums är tunna glutenfria tunna "chipsbröd" som friteras i olja. Servera gärna med mango chutney.

Som sagt, det är ett litet projekt men tycker man att det är roligt att laga mat och testa nya smaker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa indiska kryddor. De går att kombinera och variera på massa olika vis.

Smaklig måltid!

/Carran


Likes

Comments

CURRY! En god CURRY är så höstigt och gott, tycker jag. Denna curryn räcker till cirka 4 personer! Eller två personer plus lunchlåda, så resonerar vi:

Ingredienser:

2 paket Oumph! The pure chunk
1 rödlök
1 vitlök
Curry-krydda
Masala-krydda
Gurkmeja-krydda
Mango chutney
Chilipulver
3 dl matlagningsgrädde (går bra med havre)
Steksmör eller olja
Grönsaksbuljong
1 dl vatten
Salt
Peppar
Ris

Gör såhär:

Ta ut Oumphen frysen en stund innan tillagning. Stek i rejält med rapslja/smör tills Oumphen får en gyllenbrun färg. Häll då ner den hackade rödlöken och vitlöken. Stek en stund till så att löken får en fin transparent färg. Krydda på rejält med curry, masalakryddan, gurkmejan, salt och peppar. Och andra valfria kryddor såklart. Låt kryddorna fräsa en stund, de blir godast så. Höll ner hela grädden och 1 dl vatten, blanda i en matsked Mango Chutney, det ger en otroligt god sötma. Lägg därefter i en tärning grönsaksbuljong. Låt puttra i cirka 30-minuter. Koka ris undertiden.

Servera med tomater och annan valfri sallad. KLARRT!

/Annie

Likes

Comments

I vårt hem pågår det en ständig kompromisskamp. Min sambo äter fördelaktigt inte kolhydrater. Jag föredrar vegetariskt i vardagen. Att vara kreativ och inte fastna i salladsträsket är lättare sagt än gjort. Dock tyckte jag verkligen att jag lyckades improvisera fram en gott rätt som verkligen gick hem. Tacofylld paprika!

För 2 personer + lunchlåda.

Ingredienser:

1 paket valfri vegetarisk köttfärs. Jag köper alltid den stora Anamma-förpackningen och använder cirka 500 gram till rätten.
3 paprikor (ger 6 halvor)
2 påsar tacokrydda.
Västerbottenost (Köper en smidig påse)
5 dl gräddfil (minst)
1 burk majs
1 gurka
Valfri utfyllnadssallad
Några körsbärstomater efter tyckte
1 Rödlök

Tillagning:

Sätt ugnen på cirka 220 grader. Jag har en gasugn, så det kan skilja sig något. Det viktiga är att paprikan kan bli tillagad utan att osten för den sakens skull bränns.

Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Lägg i köttfärsen. Jag föredrar att använda den direkt från frysen, tycker den är enklare att hantera då och inte lika svampig. Tillaga. Jag brukar trycka köttfärsen platt i pannan och riktigt låta den fräsa på, för att få lite yta. När köttfärsen känns helt okej-klar, häll i nån dl vatten och tacokryddan. Anledningen till att jag tar två förpackningar är för att färsen verkligen ska smaka taco, det får inte ske någon missuppfattning.

Häll i en halv burk majs och stek på en stund till. Halvera och kärna ur dina paprikahus. Lägg i en ugnssäker form. Fyll paprikorna med ett redigt lager köttfärs. Toppa med hackad gul lök. Bre på ett rejält lager med gräddfil (alltså rejält) och lassa på med Västerbottenost. In i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut. Servera med en sallad på vad som är över. Jag föredrar att ha rödlöken separat då den har en tendens att ge smak till allt annat. Servera med extra gräddfil. Njut en kolhydratsfri och vegetariskt måltid (som förövrigt lurar den mest inbitna köttätaren).

/ Annie


Likes

Comments

Det finns tomatsås och det finns tomatsås. Detta receptet introducerades i mitt liv under Masterchef Australia i ett alldeles speciellt avsnitt. Marco Pierre White stod för Masterclass och slängde ihop den här såsen - it changed my life. Jag har den till allt! I slutskedet är den silkeslen, smakrik och alldeles alldeles enkel.

4 portioner.

Ingredienser:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
750 gram körsbärstomater
2 pkt passerade tomater
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
Timjan (Jag använder torkad på burk)
1 lagerblad
Chilipulver
Torkad basilika
Salt och peppar
Parmesan (Ska egentligen inte vara i, utan utanpå)

Tillagning:

Häll rejält med olja i en kastrull, storlek större. Finhacka eller riv lök och vitlök. Löken ska bli genomskinlig och fin. Tar vanligtvis 7-8 minuter. Halvera undertiden körsbärstomaterna, runt 600 gram, och lägg ner i kastrullen. Låt dom ligga där tills skinnet nästan lossnar. Då tillsätter du dom passerade tomaterna, kryddorna, lagerbladet och grönsaksbuljonen. Häll i drygt 6 dl vatten. Koka på svag värme i cirka 40 minuter. Sila sedan tomatsåsen. KLART! MAGISKT!

/Annie




Likes

Comments

Denna indiska variant på färskost tycker jag är rolig att göra om man känner sig lite kreativ och pysselsugen! Den kan med fördel göras dagen innan. Låt den då bara stå i kylen. Jag brukar skära osten i kuber och ha i olika vegetariska grytor, med eller utan sällskap av linser. På bilderna använde jag två kastruller och det är av den enkla anledningen det blir trångt i en.

Ingredienser:

3 liter mjölk eller mer beroende på ur stor ost man vill ha

1-2 pressade citroner

1 burk matlagningsyoghurt. Denna gången hittade inte jag det och tog istället creme fraiche vilket gick lika bra.

Koka upp mjölken i en stor kastrull. Vispa under uppkokning så att den inte bränns. När mjölken kokar, pressa i citronen. Det som då händer är att proteinet flyter upp till ytan och vattnet hamnar i ett lager under. Låt koka tills den har spjälkat sig helg. Häll över i en sil klädd med ren kökshandduk. Låt stå en bra stund tills den dels har svalnat och all vätska har runnit ut genom handduken. Kvar i handduken blir något som liknar keso. Här brukar jag ha i lite salt och denna gång hade jag även chiliflakes som syns på översta bilden. Ta handduken och pressa ihop, klä in osten som en boll. Desto mer vätska du lyckas klämma ut desto fastare kommer osten att bli. Låt osten vara i kylen till dagen efter eller skär den i kuber och ha i din favoritgryta. Osten går även både bra att steka eller fritera.

Håll till god!

/Carran






Likes

Comments

Sallad behöver bevisligen inte vara tråkigt. Åtminstone inte om man inte snålar på tillbehören. Vilka bönor som föredras är som baken, de går självklart utmärkt att byta ut mot andra sorter eller varför inte linser.


Sallad:

1 burk kidneybönor

1 burk blandade bönor

Ruccola och/eller spenat

Cocktailtomater

Honungsmelon

1 paket halloumi

Rödlök

Ättika

Socker


Vinägrett:

1/2 dl olivolja

3 msk vitvingsvinäger/rödvins

1 tsk flytande honung

1 tsk oregano

1 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

Salt

Peppar


Rödbetshummus:

1 burk kikärtor (sköljda)

1 kokt rödbeta

Pressad citron efter smak

En pressad vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

1 msk tahini

Mixa alltihop ordentligt!


Jag började med att pickla rödlöken. Den håller några veckor så jag brukar göra mycket och ha i en väl sluten burk i kylskåpet. Jag kokar upp 3 delar vatten, två delar socker och en del ättika och lite salt. Låt svalna och låt skivad rödlök ligga i lagen medan du gör resten. Hacka sedan grönsakerna i valfri storlek och ringla över vinägretten. Stek halloumin snabbt på hög värme tills den är gyllenbrun. Servera med rödbetshummus!

Ha det fint i solen <3

// Carran



Likes

Comments

Godkväll!

En klassiker som fungerar lika bra på grillen som i ugnen. Det bästa är att de går att fylla detta foliepaket med vad som finns hemma. Endast fantasin som sätter stopp!

Lax

Vitlök

Tomat

Purjolök

Dill

Vitt vin

Smör

Creme fraiche (med örter idag)

Salt

Peppar


Riv lika många bitar folie som laxfiléer. Placera några bitar smör på varje foliebit och lägg laxen ovanpå. Salta och peppra laxen. Toppa med purjolök, tomat, pressad vitlök, dill, en skvätt vin, pressad citron och en klick creme fraiche. Salta och peppra. Stäng paketen ordentligt och grädda i ugnen på ganska hög temperatur tills laxen är klar. Till detta åt vi potatispuré gjord på potatis, mjölk, vitpeppar och salt.

Ha en fin kväll!

/ Carran




Likes

Comments