En snabb vardagsrätt jag aldrig tröttnar på. Går snabbt att göra och är hur gott som helst! Denna kombination av topping är många lite skeptisk till, men alla som har vågat prova har velat äta den igen! Jag pratar förstås om samma kombination som den grillade pizzan från i somras.

Du behöver:

Tacobröd (antal efter så många pizzor du vill göra). Ca 2-3 per person.

Riven ost

Mozzarella

Någon tomatsås. Här brukar jag ta någon med lite smak, t.ex. Dolmios pastasås!

God tonfisk

Ananas

Oregano

Salt

Peppar

Bred ett tunt lager tomatsås på varje tacobröd. Toppa med alla ingredienser och krydda med oregano, salt och peppar. Grädda på bakplåtspapper i ugnen. Håll koll, det går ganska fort. När de har fått lite färg och osten har smält är de klara!

Servera med ruccola och kanske picklad lök. Till pizza har jag alltid Lallersteds curry-lime sås och så även denna gång.

/Carran


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En rolig rätt med spännande smaker som går att variera som man själv vill! Marinaden jag använder till laxen går att använda till mycket, varför inte kycklingspett till den som föredrar det. Jag har även provat med quornbitar vilket också funkar hur bra som helst. 

Jag började med marinaden eftersom att laxen med fördel gärna får ligga i marinaden över natten eller åtminstone i någon timme. Jag använde mig av ett paket laxfiléer. Det blir ganska mycket marinad så det går absolut att halvera till denna mängd lax. 

Marinad:

1,5 dl japansk soja

1,5 dl ljus sherry

1 buljongtärning

5 msk honung 

3 vitlöksklyftor

ca 2 msk riven ingefära 

2 msk sesamfrön 

1 msk sambal oelek  

Koka ihop alla ingredienserna till marinaden, låt koka i 5 min, ställ åt sidan och låt svalna. Häll sedan marinaden i en påse med den tinade laxen skuren i mindre bitar. Marinera påsen med laxen i kylen ett par timmar. Tillaga sedan laxen i en ungfast form med lite djupare kanter så att det inte rinner över. Det går ganska fort i ugnen när laxen är i små bitar och tinad, uppskattningsvis 10-15 minuter på 200 grader. Strö över extra sesamfrön när den är klar. 

Till detta stekte jag rödlök, vitlök, sugar snaps, sojabönor, paprika och rödkål hyvlad med osthyvel. Stek i olja kort tid och på hög värme så att grönsakerna behåller sin konsistens, jag gillar när de inte är för mjuka. Under tiden hällde jag även på lite japansk soja, sambal oelek, chili flakes och sesamolja och sesamfröm. Det gula på bilden är mango som jag tycker passar så bra till lax. 

Servera med basmatiris alternativt jasmineris! 

/Carran 





Likes

Comments

Det här receptet är en riktig favorit, det är som en ostig, smakrik lasagne, fast utan pastan! Istället är det aubergine som genom varsam panering fått en riktig härlig konsistens som passar den här gratängen alldeles utmärkt. Receptet är ursprungligen från Paolo Roberto, dock har jag justerat det något.

Ingredienser för 4 personer:

  • 2 medelstora auberginer
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 125 g mozzarella, i små bitar
  • olivolja till stekning
  • 0,75 tsk salt

Tomatsås

  • Ca 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 blad färsk basilika, strimlade
  • 3 msk olivolja
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • parmesanost till servering

Tillagning:

Börja med det att skala auberginerna. Auberginer innehåller en bitter saft, som vi gärna vill få ut ur grönsaken innan den tillagas, skär de därför i tunna skivor (cirka 5 mm) och sätt på en vinklad skärbräda. Salta. Efter ungefär 30 minuter börjar den bittra saften att rinna ut, det går då bra att torka av aubergineskivorna med lite papper. Voila! Medan auberginen är på urbittring, går det bra att börja med tomatsåsen, då det är en gratäng behöver den inte vara varm.

Värm upp oljan i en kastrull. Hacka lök och vitlök och låt fräsa försiktigt i oljan. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt detta småputtra i kastrull med lock i dryga 30 minuter. 

Vispa upp äggen i en tallrik och häll i mjölet i en annan tallrik. Vänd din aubergineskiva först i ägg och sedan i mjöl, så den blir helt täckt men inte överflödigt. Lägg de panerade skivorna på en plåt med bakplåtspapper och lägg i ugnen i cirka 15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden (Se resultat på bilden ovan). 

Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.

Likes

Comments

För min del är det svårt för mat att bli godare än så här. Mustigt och matigt, inget tramseri. Torskfilén är stekt, dock föll den isär enligt sedvanlig manér, hur tillagar man torskfilé bäst egentligen? Ugnen? Tacksam för tips!

Ingredienser för 4 personer:

800 gram torskfilé
2 blomkålshuvuden
6 morötter
4 stycken jordärtskockor
4 stycken scharlottenlökar
Timjan
Dragon
Salt
Peppar
Steksmör
Rapsolja
Citron

Nedan tillagning kräver lite multitasking, läs därför hela receptet först!

Tillagning:

Morötter och blomkål:

Iallafall, sätt ugnen på cirka 200 grader. Lägg morötterna (eller vilken ugnsgrönsak du är föredrar) i en ugnsfast form. Häll på rikligt med rapsolja, flingsalt och lite timjan. In i ugnen i cirka 40 minuter eller tills morötterna har fått en fin färg och lagom genomtillagning. Medan morötterna lever livet, koka upp rikligt med saltat vatten och lägg i lagom stora bitar blomkål. Jag använde mig utav ett stort huvud och ett mindre, det blev ganska mycket. Låt detta koka i cirka 20 minuter (Blomkålen ska vara mjuk och fin).

När blomkålens kokning kommit igång går det bra att börja med såsen, som definitivt är stjärnan i den här rätten.

Skala och hacka scharlottenlöken och jordärtskockorna. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt detta koka upp på svag värme tills jordärtskockorna är helt mjuka. Pressa i cirka 2 tsk citronsaft och riv i skal från citronen. Krydda såsen rikligt med dragon (jag brukar ta ungefär två matskedar), mixa sedan såsen helt slät. Smaka av med salt och peppar.

Torsken stekte jag i ett par minuter på varje sida, med salt och peppar (gärna vitpeppar). Dock föll den isär, vilket egentligen inte påvekade smaken i sig, dock hade jag gärna jobbat bort det.

Hoppas den här festliga bjudmaten ska smaka! Perfekt för helgens frosseri!

/Annie


Likes

Comments

En klassisk fiskgratäng med mos! Även om jag hade kunnat äta såsen med sugrör blev det lite över som fick göra fisken sällskap. Självklart funkar vilket favoritrecept på mos som helst.

Ingredienser:

400 gram fisk, jag hade ett tinat torskblock

1 hackad gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

Olja att steka i

Fiskfond, jag hade Touch of taste på flaska, ca 2 msk

3 dl grädde

2 dl vitt vin

1 citron

Dill

Salt & peppar

Ca 700 gram potatis

1,5 dl mjölk

Vitpeppar

25 gram smör

Riven muskot

Börja med att koka potatisen i mindre bitar i saltat vatten. Under tiden, fräs gul lök och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré som får steka med i någon minut. Tillsätt 2 dl vatten, fiskfond, grädde och vitt vin och koka utan lock. Låt koka tills hälften av såsen har reducerats och tjocknat ordentligt, ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal. Rör ner ordentligt med klippt dill och ställ såsen från plattan.

När potatisen har kokt ca 15 minuter och känns mjuk, häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör och vispa fluffigt med elvisp. Salta, vitpeppra och riv ner lite muskot.

Skiva gärna fisken i kuber så att såsen kan att hamna emellan fiskbitarna. Klicka ut moset runt om fisken. Häll över såsen och grädda i ugnen på 175 grader tills moset har fått lite färg. Det tar ca 10-15 minuter.

Må väl!

/Carran


Likes

Comments

Denna paj känner jag att jag vill dela med mig av även om receptet inte är egenkomponerat. Receptet var med i Linas vegetariska matkasse i våras men den lagas fortfarande flitigt. Den är enkel att göra, passar bra att frysa eller äta dagen efter. Den har även fungerat som en rätt på buffé och då skars den i mindre bitar och lades upp på fat. Rekommenderas starkt! Filodeg kommer i väldigt tunna ark och byggs ihop lager på lager vilket gör att pajen känns väldigt lätt och fräsch att äta.

Ingredienser

500 gram keso

400 gram fryst, tinat och urkramad bladspenat (en påse). Går självklart även bra med färsk bladspenat

En paket fetaost (150-200 gram)

Filodeg

1 1/5 dl mjölk

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

Peppar

Olivolja

3 ägg


1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blanda fyllningen: vispa ihop ägg, mjölk, keso, fetaost, (smulad), vitlök och salt och peppar i en bunke. Blanda ner spenat.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, välj en med lite högre kanter. Pensla bakplåtspappret med lite olivolja. lägg ett ark filodeg på bakplåtspappret och pensla även detta ark med lite olivolja. Lägg ytterligare ett ark filodeg ovanpå det första.

4. Sprid ut ca 1 dl spenatfyllning på de två filodegsarken. Varva sedan filodeg med knappt 1 dl spenatfyllning mellan varje ark. Det är meningen att det det inte ska vara så mycket smet på varje lager. Avluta med 2 ark filodeg och pensla olivolja högst upp.

5. Grädda mitt i ugnen i 16-20 minuter, eller tills pajen blivit fast i mitten och är gyllenbrun.

Till detta brukar vi även göra en sallad på machésallad, rödlök, cocktailtomater, lite vitvinsvinäger eller balsamvinäger, olivolja och flingsalt.

/ Carran








Likes

Comments

En risotto är alltid en risotto och här är min variant med champinjoner och smörstekta kantareller. Allt för att inte bli besviken!

Ingredienser

2 schalottenlök

2 vitlök

2 tärningar svampbuljong

Smör till stekning av svamp

Uppskattningsvis 1 l vatten

3 dl vitt vin

5 dl avorio ris

Perslija (jag hade fryst)

200 gram riven parmesan

1/5 kg champinjoner

Ruccola 

Eventuellt kantareller

Koka upp vatten med två buljongtärningar i en kastrull. Hetta upp mycket olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt schalottenlök och vitlök och låt steka utan att få färg. När löken är mjuk tillsätt riset och låt steka med någon minut. Tillsätt vinet och låt koka tills det kokat bort helt, glöm inte röra under tiden.

Under tiden som vinet kokar bort, smält ordentligt med smör i ytterligare en stekpanna för sig och tillsätt skivade champinjoner, salta och vitpeppra. När vinet har ångat bort från risottokastrullen tillsätt svampbuljong lite i taget från kastrullen med uppkokt buljong. Tillsätt lite i taget och låt biljonen ånga bort innan du tillsätter mer. Sänk värmen något. När riset är klart ska det vara mjukt men med en liten kärna i mitten. Låt inte risotton vara för fast när du tycker att tillräcklig med buljong har tillsats. Riv ner en parmesan, persilja om du tycker om det, samt de smörstekta champinjonerna. Salta och peppra efter smak. Jag toppade det hela även med smörstekta kantareller men går såklart att uteslutas beroende på säsong. Servera med vitlöksbröd och roccula. 

Vitlöksbröd

Skiva valfritt bröd, gnugga skivorna med mycket vitlök och stek gyllenbruna i mycket och god olivolja.


/ Carran


Likes

Comments

Denna typ av gryta lagar jag ofta eftersom att den även fungerar så bra som lunchlådor. Det blir en hel del mat så ha med fördel en temafest med inbjudna gäster! Jag använder som framgår nedan en hel del olika kryddor. Det kan därför vara en hel del att införskaffa första gången men de flesta ingredienser varar ju länge. Denna gång hade jag en sats av den indiska osten paneer. Ibland byter jag paneer mot två paket halloumi vilket också fungerar bra eftersom att halloumi behåller sin konsistens när den blir varm. Väljer du att ha i halloumi kan den få gå ner allra sist då den endast ska bli varm, den behöver inte ens stekas först.

Jag vill även slå ett slag på att smaka under tiden du gör grytan!! På så vis undiks olika överraskningar när det är dags att äta.

Ingredienser:

1-2 gul lök

3 vitlöksklyftor

Ca 3 msk riven ingefära

Hel garan masala*

1 msk svarta senapsfrön

2 msk garam masala (i form av kryddblandning)

1 msk mald spiskummin

1,5 msk koianderpulver

1 msk gurkmeja

Knappt 1 tsk chilipulver (beroende på chilins styrka och hur stark du vill ha grytan)

2 msk tomatpuré

Två tomater om det är säsong för det, annars tar jag konserverade

2 dl grädde

Ca 30-40 gram smör

400 gram fryst, tinad och urkramad bladspenat

Gröna linser. Går även att uteslutas, jag tycker att grytan blir mer matig då jag äter den som matlådor utan ris

En kruka koriander (valbart såklart)

1 msk kasuri methi som rörs ner allra sist.

Salt

Eventuellt peppar

Basmatiris

Papadums

Mango chutney

* Garam masala består av flera kryddor. Hel garam masala i detta recept består av ca 5 kardemummakapslar, 4 hela nejlikor, två lagerblad, två kanelstänger och en msk hel spirkummin (cumin seeds).

Förbered gärna en paneer dagen innan. Tina spenaten i en kastrull om den är fryst. Under tiden, hetta upp olja i en gryta och i med hel garam masala. Tillsätt hackad lök, salt, peppar, vitlök, ingefära, tomatpuré och låt steka en stund, den ska inte få färg. Tillsätt lite vatten då och då för att undvika att kryddorna och löken bränns. Tillsätt kryddorna och låt steka en stund. Kryddorna behöver hettas upp ordentligt för att de ska ge maximalt med smak. Hacka tomater (eller använd krossade) och tillsätt i grytan. Låt det hela puttra i minst tio minuter så att det blir som en tjockare kryddpasta. Under tiden är lagom att börja koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.

Tillsätt vatten så att det inte blir för torrt. Det får gärna se ut som en lite lösare gröt. Önskas även linser i grytan kan det tillsättas nu. Är linserna som mina, okokta, krävs lite extra vatten i grytan men det kan tillsättas efter hand. Annars går linserna även bra att koka vid sidan om och sedan hälla i när de är klara.

När linserna känns mjuka, tillsätt grädde, spenat, smör och salt samt eventuellt mer chilipulver om det önskas mer hetta. Koka upp. Snåla inte med saltet då det är en stor gryta. Tillsätt hackad koriander. kasuri methi och paneer eller halloumi om så önskas.

Papadums är tunna glutenfria tunna "chipsbröd" som friteras i olja. Servera gärna med mango chutney.

Som sagt, det är ett litet projekt men tycker man att det är roligt att laga mat och testa nya smaker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa indiska kryddor. De går att kombinera och variera på massa olika vis.

Smaklig måltid!

/Carran


Likes

Comments

CURRY! En god CURRY är så höstigt och gott, tycker jag. Denna curryn räcker till cirka 4 personer! Eller två personer plus lunchlåda, så resonerar vi:

Ingredienser:

2 paket Oumph! The pure chunk
1 rödlök
1 vitlök
Curry-krydda
Masala-krydda
Gurkmeja-krydda
Mango chutney
Chilipulver
3 dl matlagningsgrädde (går bra med havre)
Steksmör eller olja
Grönsaksbuljong
1 dl vatten
Salt
Peppar
Ris

Gör såhär:

Ta ut Oumphen frysen en stund innan tillagning. Stek i rejält med rapslja/smör tills Oumphen får en gyllenbrun färg. Häll då ner den hackade rödlöken och vitlöken. Stek en stund till så att löken får en fin transparent färg. Krydda på rejält med curry, masalakryddan, gurkmejan, salt och peppar. Och andra valfria kryddor såklart. Låt kryddorna fräsa en stund, de blir godast så. Höll ner hela grädden och 1 dl vatten, blanda i en matsked Mango Chutney, det ger en otroligt god sötma. Lägg därefter i en tärning grönsaksbuljong. Låt puttra i cirka 30-minuter. Koka ris undertiden.

Servera med tomater och annan valfri sallad. KLARRT!

/Annie

Likes

Comments