Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det jag verkligen vill är att prata flytande, känna ord lämna min mun hela och obrutna. Jag vill kunna stå på en scen inför tusentals människor och prata utan att undra om de uppfattar vad jag säger.

- Nedskrivet 13 mars 2016

Likes

Comments

Det kanske finns något svenskt, men antagligen inte. Vi är så influerade av världen att vi omöjligen kan särskilja oss från alla världens nationer och kalla oss för enbart svenskar. Som om vi vore alldeles speciella, ett sällsynt folkslag, något som inte finns någon annanstans.

Kan vi inte cut the crap?

Att äta sill på midsommarafton och anse det som oförskämt att sätta sig bredvid en främling på en tom buss, är inte något extraordinärt beteende. Man borde inte behöva uppföra sig precis så för att få bo i Sverige. Kan vi inte bara enas om att alla är sig själva? Och att alla människor därför borde ha rätt att befinna sig vart som helst i världen, enbart för att alla borde vara välkomna överallt. Vare sig man äter sill på midsommarafton eller sätter sig bredvid en främling på  en tom buss.

För den man är som person beror på hur man uppfostrades som barn, vad man såg då och vad som hände då. Hur barn har  det varierar mellan olika platser i världen, men det beror nog mer på i vilken samhällsklass eller religion man uppfostras inom än i vilket land som man skulle råka  födas i. 

Varför vara patriot? Varför värna det egna landet framför andra, när alla människor är lika mycket värda? Jag vill inte bo i ett land som tvingar mig att välja sida, för jag vill välja hela världen.

Det handlar inte om länder. Det handlar inte om gränser.

Det handlar om att överleva, och det handlar om att låta andra överleva.

"Det är inte fett att dö för den du är. Man ska inte behöva göra det."

Ärligt, sluta döda oss."

"Jag vill ta alla platser där sådana som jag aldrig varit välkomna."

- Silvana Imam, Sommar i P1

Likes

Comments

Jag står med min kompis inklämd mot staketet och väntar på att Sia ska äntra scenen, vilket kommer ske om en timme. Mina händer fryser men jag är varm i kroppen, för kropparna runt omkring mig ger mig värme och jag uppfylls av något jag inte kan definiera. Världsikonen Sia ska uppträda live framför mina ögon och det är något jag kommer berätta för mina eventuella framtida barn om 40 år eller så.
Konserten 100m bort ger mig vingar och jag vet att den känslan bara är ett smakprov på vad som komma skall. Redan innan musiken finns kan jag känna den i kroppen, de inledande tonerna och basens stabila pulserande.

I'M GONNA LIVE LIKE TOMORROW DOESN'T EXIST

Likes

Comments

Jag ser ut genom tågets fönster och trots att det är mitt i natten,

ser jag glittrande älvar och djupa skogar.

Det fina med det här landskapet är att det är höljt i dunkel.

Man kan inte se vad det innehåller bara genom att titta på ytan,

man måste uppleva naturen för att förstå den.

Det jag upplever är tystnad, lugn och djup.

Spännande och lugnande på samma gång.

Jag upplever hemma.

Likes

Comments

Tåget står stilla. Mitt hjärta slits i bitar av längtan efter att bara gå av tåget och äntligen vara hemma. Sedan skulle jag vänta två timmar på en buss mot hembyn. Jag skulle hoppa av bussen och gå en evighet mot den gamla skolan som nu är igenbommad. Jag skulle sätta mig på en gunga, med solen i ansiktet, och bara sitta.

Men tåget rullar vidare, och skärvorna av mitt hjärta kommer tyna bort.

Likes

Comments

jag sitter i skolas entré o ser hur eleverna droppar av. en efter en. alla på en gång. Till slut är alla borta och skolan är tom. det känns konstigt att jag inte ska komma hit på ett bra tag nu, att det är sommar och därmed frihet som gäller nu.
Några gör sig redo för kvällens stora avslutningsfest, andra gör sig redo för att arbeta imorgon och andra gör precis som alla andra dagar, skillnaden är att imorgon ska vi inte hit.
Nu är min första resa slut, jag har två resor kvar och det känns överväldigande att inte ens hälften av tiden på gymnasiet har förflutit samtidigt som jag inte förstår vart tiden har tagit vägen.
Nu kan vi ta det lugnt. Vi har fått 67 dagar på oss att samla ihop oss och förbereda oss på ännu ett uttömmande läsår. Men nu, nu är det paus, en lucka i vardagen, utrymme att andas och fylla lungorna med ny frisk luft.
Sommarlovet är här.

Likes

Comments

Sommaren är här och snart även det så hett efterlängtade lovet. Snart är vi än en gång fria, lediga och lyckliga. Vi uppfylls av glädje över att äntligen, äntlingen är skolan snart slut för det här läsåret. Förväntningarna är på topp, för nu kan vi snart göra precis vad vi vill under 10 veckor.

Sen tar det slut, efter 10 veckor är vi tillbaka här igen. Efter 10 veckor vandrar vi än en gång i samma korridor som vi gör nu. Skolan är ännu inte färdig, för vår del tar den bara en liten paus. För även om vi älskar sommarlov, är det skolan som är vårt liv. Så länge jag kan minnas har jag gått i skolan, det är allt jag kan. Vakna på morgonen och cykla till skolan har jag gjort de senaste 10 åren av mitt 17-åriga liv. Jag vet inte hur man gör något annat. Och sakta men säkert kommer skräcken inför livet efter skolan krypande. Planen inför mitt fortsatta liv är för tillfället obefintlig, bortsett från de två år jag har kvar av gymnasiet.

Min retoriska fråga är om det är meningen att man ska ha en plan, ska jag veta vad som händer sedan? För ingen säger något, och egentligen ska man väl upptäcka sitt eget liv med öppna ögon, men ovissheten och osäkerheten gör att allt blir jobbigt. Och skolan pressar oss, får oss att ganska ofta bara vilja sova i en vecka. Det är inte helt ovanligt att det blir så mycket på en gång att man inte gör något alls. Man bara sitter på en stol och glor ut genom fönstret och undrar "vad gör jag med mitt liv?".

Och planen finns inte. Skolan är allt jag har.

Och snart är det lov och en tillfällig frihet hägrar vid horisonten.

Likes

Comments

"See I got GPS on my phone
And I can follow it to get home
If my location's never lost
Then tell me why I still feel lost
Tell me why I still feel lost."

Likes

Comments