Jag har ju haft så mycket att göra! Har liksom inte haft tid att sitta ner och skriva något bra. Det har alltid varit något som ska göras. Nu har jag tre julkort som jag ska brodera också.

Allt har varit som vanligt sen jag skrev sist. Fröken har varit som hon brukar, snäll och envis om vartannat. Vi har tagit ganska många turer i skogen, hon och jag. Ibland har jag haft sällskap vilket har varit väldigt trevligt.

Det bästa av allt har varit vilka fina framgångar vi haft i galoppen. Förut har hon mer rusat in i galoppen, så jag har försökt hinna göra förhållningar i traven (halvfart) och sen drivit. Vilket har resulterat i att hon har samlat ihop sig och så har galoppen kommit från bakbenen. Yes!

Jag har tagit ut Double några gånger också. Han känns mycket bättre och mjukare. Jag fick en påse med örter av min granne, som skulle vara bra för lederna. Jag tror det har gett resultat, för han känns mycket smidigare än vad han gjort på länge. Kanske kan komma igång lite mer, för han får absolut inte bara stå i hagen, utan han måste hållas igång. Inte så hårt som Fröken, men några gånger i veckan kan han få komma ut på lite lugnare turer.

I lördags fick jag lite besök, utav kära Lisa (som rider Hugo) och av Ella (som rider Tingeling). Vi tog en lagom tur genom skogen, men först på asfaltsvägen och sen på en grusväg. Hästarna var väldigt taggade, det blåste lite och så var de pigga. Så när vi tog en härlig galopp uppför backen, så blev det rivstart och rusning. Men det var roligt! Härligt att hästarna tycker det är roligt också.

När vi kom till skogen, var Hugo väldigt pigg, så han fick vara först, då blev han lugnare. Vi kom fram till lite eländig terräng, så vi blev lite nervösa alla tre. Hugo klampar fram som en ångvält och Fröken blir så nipprig och kan börja studsa. Den enda som jag kunde lita på att hon skulle hålla sig lugn, var Tingeling. När vi sedan travade efter att ha kommit ut ur skogen, så tyckte Hugo att det var läge att egga upp Fröken, så han började typ bocka och då började Fröken också. Tingeling brydde sig inte ett dugg! Snäll ponny :-)

Igår fick Fröken komma ut en lite kortare sväng, då jag hade åkt iväg på en massage på morgonen. Jag skulle börja jobba klockan 16 så blev ingen längre tur. Såklart ville ju inte Fröken gå hem! Brukar alltid vara så, när jag inte har så mycket tid. Men imorgon är jag ledig, då ska vi dra ut en längre tur :-)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag fick jag mysigt sällskap i stallet. Min vän Lisa kom idag! Hon och jag började rida ihop för flera år sedan, och har hållt ihop sen dess. Vi rider mest ihop, då vi har det intresset gemensamt. Men vi brukar umgås mycket också. Vi åkte till Island ihop, bland annat.

Imorse var jag duktig och mockade direkt när jag hade släppt ut hästarna. Det är så skönt att ha det gjort, och sen att ha sopat stallet ordentligt så det är fint när man kommer sen. Jag tycker jag sparar så mycket tid också. Vi gav hästarna lite mellis när vi kom till stallet vid 10 och då packade jag höpåsar medan Lisa skruvade bort broddarna på Hugos boots. Sen gick vi ut och hämtade hästarna och gjorde dem iordning. Lisa tog Hugo och jag tog Söta Fröken. Lisa fick spola av benen på Hugo först, bara. Han var lerig upp till magen.

Vi gav oss iväg. Fröken var väl inte så jättenöjd med att Hugo var med, men han var glad iallafall. Han trampade på riktigt bra. Lisa valde att rida barbacka idag, och bara ha ett schabrak med en täckgjord runt. Hon tänkte prova iallafall. Jag tog sadeln på Fröken. Visst, jag har ridit på henne barbacka, men hon kan ibland hoppa och studsa lite, och då känner jag mig tryggare med sadeln.

Vi tog asfaltsvägen bort och svängde sedan in på en grusväg. Innan grusvägen så såg jag en flock med hjortar springa ut från en skog och sen upp på asfaltsvägen. Såklart kom en bil samtidigt, men bilisten såg att hästarna blev lite nervösa, speciellt Hugo, så bilisten saktade ner. Skönt med folk som förstår! För jag skulle iallafall inte vilja att Hugo sätter sig på min bil om jag såg honom bli rädd! Vi fortsatte sen, och Hugo blev rädd och hoppade till, igen! Vi undrade först vad det var, och sen såg vi att det låg en ståltråd över hela vägen. Jahopp, hur gör vi nu då? Hugo hade tagit sig över ståltråden. Jag tordes inte be Fröken kliva över också. Hon är jätterädd för ståltrådar. Jag hoppade av och försökte få bort ståltråden. Men det gick inte, Fröken blev rädd för bara ljudet av den. Jag fick gå runt ståltråden. Så vi klev av vägen, över ett dike och in i skogen några meter. Sen gick vi ut på asfaltsvägen igen. Då kom postbilen, så vi vinkade åt honom, men han förstod inte, han som körde alltså. Så han körde över tråden (såklart, han såg ju inte den) och Hugo hoppade till. Tur att han är rund om ryggen och att Lisa har bra balans. Sen kunde vi gå vidare.

Vi tog en härlig galopp på en fin raksträcka. Fröken och jag var först, då vi ville undvika en incident. Det var nämligen så att för ett tag sedan, så blev Lisa sparkad av Fröken när Fröken och jag drog om Hugo och Lisa i galoppen. Så det ville vi undvika, så Fröken och jag var först.
Lisa tyckte sedan att Frökens galopp såg väldigt fin ut, i jämförelse med för ett år sedan, då Fröken bara drog. Nu har hon en mycket fin galopp, en mer bärig galopp och såklart lite långsammare. Men vi drog på lite mer i slutet, men det var mest för att jag bad henne öka lite. Skönt med en häst som har lite fler växlar, istället för bara full gas och tvärnit :-)

Vi red sedan in i skogen och sen ut på ett kalhygge. Innan kalhygget finns några små, nedfallna träd som vi brukar hoppa över. Men vi bestämde oss för att hoppa över det idag (haha) för det var så blött och lerigt. Hästarna kunde halka, då de inte har broddar på bootsen. Så hästarna fick kliva över träden. Sen red vi ut på kalhygget och sen hemåt. Mycket fin runda, med variation. Först asfaltsväg, sen grusväg, gammal skog och sen kalhygge där hästarna får lära sig att sätta hovarna rätt. Sen grusväg sen är vi hemma. Den turen är ca åtta kilometer lång och tar ca två timmar. Beroende på vilket tempo man väljer. Vi valde att ta ett lugnt tempo idag, så vi får ut mera av ridturen och naturen.

Jag glömde såklart mina chaps!

Jag provade att trä på ett par av mina gamla raggsockor på Fröken, så hon skulle slippa skav utav bootsen. Funkade faktiskt väldigt bra!

Vi gjorde iordning hästarna, jag stretchade Fröken och sen släppte vi ut dem. Vi gav dem lunch och sen gjorde vi iordning stallet inför kvällen. Sen drog vi oss hemåt. Lisa blev väldigt populär hos katterna när hon förberedde våran lunch.

Sen var det dags för mig att åka och jobba. Imorgon jobbar jag heldag igen, så hästarna får vila imorgon. Men på torsdag planerar jag en tur igen. Ha det gott :-)

Likes

Comments

Idag har jag såklart haft fullt upp, som vanligt när jag är ledig. Har knappt varit hemma nånting. Jag gick upp vid sju för att åka ner till hästarna och släppa ut dem. Jag mockade precis efteråt, för idag skulle värmebaljan komma typ när som helst. De sa att den skulle komma mellan 10-12 och jag har inte tid att sitta och rulla tummarna och vänta. Så jag passade på att mocka stallet och sopa. Jag tycker det är så skönt att ha det gjort när jag ska ut och rida sen. Jag skulle också åka och massera min grannes häst, det tänkte jag göra direkt efter jag ätit frukost, i väntan på att de hör av sig, de som ska lämna baljan. De skulle ringa en halvtimme innan, så det skulle passa bra, tänkte jag.
Jag hann knappt hem innan de ringde och sa att de skulle komma snart. Klockan var då halv nio. Jag gjorde snabbt iordning frukost och åt, sen fick jag åka iväg och möta Schenker, de som levererade värmebaljan.
När jag hade packat upp den (vad stor den var, 140 liter!) så åkte jag till min granne för att hämta lite halm och sen massera hennes ena häst. Han är väldigt stel i bakbenen, så han tyckte det var väldigt skönt med en massage. Det är också såklart att man hjälper sina grannar! Tjänster och gentjänster, jag fick lite halm av henne :-)

Lillen, hästen till höger, fick sig en skön massage idag :-)

Efter massagen, så åkte jag till stallet igen för att ta ut Fröken en sväng. Innan jag hämtade henne, så gav jag hästarna lite mellis, så hon är mätt och belåten. Jag känner inte för att bråka med henne om hon är hungrig. Dessutom har hästar väldigt känsliga magar, motionerar man en häst på tom mage kan den få magsår av magsyran.

Vi tog asfaltsvägen bort mot grannbyn. Fröken var väldigt pigg och framåt idag, hon har ju stått i två dagar då jag har jobbat helg. När man jobbar delat och 7-16 så är man inte så katig när man kommer hem. Dessutom så är det mörkt när man kommer hem. När jag gick i gymnasiet så kunde jag rida i becksvart mörker, men nu tycker jag att det inte ger så mycket att ge sig ut och inte se nånting. Det är inte så jätteofta jag jobbar så långa pass heller, så jag brukar planera in vila för Fröken då, och istället rida de dagar jag slutar tidigt, jobbar kväll eller när jag är ledig. Nu när man har stallet att sköta om också, så är man rätt trött när det är färdigt.

För att komma tillbaka till ridturen, så blev det en rätt lång runda på en timme och 45 minuter. Vi tog en skön galopp på en raksträcka. Då skulle jag kunna galoppera hur länge som helst, men det går ju inte. Men jag planerade att börja träna upp Fröken så pass att vi kan trava och galoppera långa sträckor. Jag får börja träna upp konditionen på henne. Träningsschema? Ja, bra idé!

Vi tog en sväng in på en grusväg

Och sen ut på en härlig gräsväg. Här drömmer man om en terrängbana, med stockar man kan hoppa över. Tyvärr är det naturreservat, så man kan inte göra så mycket! Fint och mysigt är det iallafall :-)

Här spanar Fröken efter grannens hästar. Hon tycker väldigt mycket om den ena av dem, hon söker sig gärna dit. Hon ville gå upp dit, men då vet jag hur det blir. Jag kommer inte få henne att gå därifrån, så det är lika bra att låta bli att gå dit överhuvudtaget. Så vi red åt ett annat håll. Tur att Fröken inte är så långsint, hon glömde snabbt bort att hon ville gå dit. Hon liksom släpper det fort och traskar på med öronen spetsade framåt.

När vi var hemma igen, så stretchade vi och gjorde lite avslappningsövningar. Sen fick hon gå ut, så skulle hästarna få sig lite lunch. Jag var ju duktig och mockade imorse, så jag kunde göra iordning höpåsarna när de åt mellis innan ridturen, så det var bara att lägga ut mat åt dem, så kunde jag åka hem och äta själv.

Efter min lilla lunchrast, så åkte jag till stallet igen. Jag tänkte ta ut min vallack, Double. Vi tog bara en kort tur i skogen. Han kändes inte så särskilt bra i början, han var väldigt stel han också. Men han mjuknade upp under turen. Det tar lite längre tid för honom att värma upp, och när han väl har gjort det, så känns han väldigt smidig. Men det brukar bli påvägen hem.

Vi stretchade lite efter ridturen och sen tog jag på honom värmetäcket en stund. Han ville inte gå ut direkt, så han fick stå inne och göra mig sällskap medan jag smorde in Frökens sadel och några träns.

Till slut fick han gå ut, för jag skulle ju göra färdigt stallet så min stallhyresvärd bara kan ta in dem sedan. Jag hängde upp hönäten och så hade jag fyllt två stormaskiga nät med halm. Jag tycker att Hugos och Tingelings box är ganska svårmockad, det är väldigt rörigt. Så var det inte förra vintern, men då hade jag halm som strö också, som de kunde pilla i sig om de inte hade något att göra. De blir fort rastlösa när maten är slut, och Hugo äter väldigt fort. Han äter och äter tills det tar slut, sen äter han upp Tingelings mat. Det är ioförsig inte så dåligt, hon får inte äta så mycket. Men det är många timmar de står inne. Då pratade jag med deras ägare om det, och hon höll med om att de måste sysselsättas lite. Så jag tänkte prova att hänga upp hönät med halm i, så kan de äta det. Det är ju bara bukfylla. Men det är ändå något som håller igång magarna på dem.

Återstår att se om det är lättare att mocka imorgon!

Imorgon kommer min kompis Lisa. Vi ska ta ut Hugo och Fröken, vi tänkte ta med oss lite fika. Sen börjar jag jobba klockan 16.

Ha en fin kväll :-)

Likes

Comments

Jag slutar aldrig att förundras över Söta Fröken. Man vet aldrig hur hon är och i vilket humör hon är i när man hämtar henne från hagen. Oftast så får man lista ut något sätt när man väl ska hämta henne. Att tugga på en morot så hon hör eller ge de andra godis går inte längre. Det lärde hon sig att sluta tro på för länge sedan. Men mat är nånting som hon inte kan motstå. Så jag tog med mig en tuss med hösilage ut i hagen. Jag gav de andra en varsin tugga först och sen gick jag mot henne. Hon förstod vad jag var ute efter, men hennes mage är tydligen starkare än hennes hjärna. Hon tog ett varv runt mig först och tänkte inte bli fångad. Men hon kunde inte motstå den goda tussen med hösilage. Så hon gick till slut glatt fram till mig och jag tog på henne grimman. Men jag fick ha ögon i nacken! Hon gjorde fula miner mot mig och käftade. Det struntade jag i. Men jag skulle nog haft mer koll, för jag fick mig ett nyp i armen! Det roliga är att hon vet att hon gör fel, så hon slängde sig bakåt när hon hade bitit mig. Jag röt faktiskt åt henne. Så får hon inte göra. Hon tog åt sig åthutningen och följde med in till stallet utan protest. Men jag såg allt att hon gjorde några sura miner. Hon ger sig aldrig utan fight.

Det tog lite tid att komma iväg, klockan var efter 11 när vi var färdiga. Jag fick ju linda Frökens karleder för att hon inte ska få skavsår. När vi gick ut för att jag skulle hoppa upp på henne, så hann jag knappt sätta i foten i stigbygeln innan hon nästan travade iväg. Hon var så glad för att få komma ut!

Solen sken, men det var ändå ganska kyligt. Det blåste en del, men solen värmde. Vi tog asfaltsvägen bort och sen in på en grusväg. Fröken var väldigt framåt, det var inte svårt att få henne att trava. Behövde bara tänka på det, så flög hon fram i trav. Vi tog en härlig och lång galopp på en raksträcka, och jag bara kände hur hon njöt i fulla drag.

Sen vek vi av in i skogen och in genom ett blötområde för att sedan komma ut på asfaltsvägen igen. Vi kunde ha tagit genvägen genom skogen, men där var så blött. Jag kände inte för att bråka med henne, hon hade ju redan tagit sig igenom ett blötområde som är ganska trångt och knepigt, så jag kände att det räckte med det. Fröken tycker inte om att blöta ner sina hovar. Sen skrittade vi hem.

Efter lite avslappning, stretching och putsning av sadel och träns, så släppte jag ut Fröken och sen åkte jag hemåt för att ta lite rast. Alltså jag åkte hem för att äta lite. Det måste jag ju ibland. Vad mycket jag hade hunnit med om jag inte hade blivit hungrig emellanåt. Jag förbannade mig själv för att jag inte mockade imorse när jag hade släppt ut hästarna. Då hade jag gjort färdigt stallet vid det här laget. Men så gör jag ju jämt, tänker att jag hinner minsann mocka senare. Det hinner jag ju, egentligen, men jag skulle effektivisera dagen om jag hade mockat på morgonen. Jaja, så är det! Imorgon kommer jag mocka direkt iallafall.

Jag åkte sedan till stallet igen och pysslade lite. Jag fick fixa iordning stängsel, det är några hjortar som skener rätt igenom stängslet och sätter tråden lite här och där. Alltid spännande att se vart man hittar tråden. Denna gång hittade jag ena tråden i ett träd. Tur att hästarna är snälla som inte går ut ur hagen!

Jag tog in Double och gjorde honom iordning för en liten tur barbacka. Han var väldigt pigg och framåt. Kul att massagebehandlingen igår gav verkan idag!

Han var så pigg så han inte ens fastnade på bild! Vi tog till och med en trav. Men han är så skumpig och jag satt utan sadel. Det är inte lätt att sitta bra då! Tur att han är så snäll så han saktar ner innan jag tappar balansen.
Men vi tog bara en liten vända in i skogen, då det började bli mörkt. Jag tänkte att Double själv skulle få bestämma hur långt vi skulle gå. Så han gick in i skogen, gick runt lite och sen vände han tillbaka till vägen. Känns skönt att han tar rätt beslut!

Jag fick be honom att stanna så jag kunde ta en bra bild. Älskade häst!
När vi vände hemåt så drog han i en väldigt hög växel och trampade på för fulla muggar. Hade jag inte bromsat honom så hade han nog stuckit hem. Men skulle han dra så fort han kunde, så hade han nog inte mått så bra i lederna och muskulaturen. Så vi skrittade på.

När vi var tillbaka till stallet, så gjorde jag honom iordning och så fick han vila en stund i boxen innan jag släppte ut honom. Sen packade jag höpåsar åt dem och gjorde färdigt stallet inför kvällen.

När jag kom hem så satte jag igång att slänga ihop en deg, som blev jättefina bullar till slut. Kvällens middag blev grönsakssoppa och pannkakor. Mumma!

Imorgon vet jag inte hur dagen kommer se ut. Men jag kommer börja dagen med att släppa ut hästarna och sen mocka stallet. Jag jobbar kväll, så vill helst komma igång så tidigt som möjligt.

Kram på er!

Likes

Comments

Det blir mycket tankar och funderingar, speciellt när allt inte är som det brukar. När man fått vissa saker bekräftade, som man tänkt på och funderar på. Just nu går mina tankar till Double. Min 23 årige gamle travare. Han är så snygg och fräsch för sin ålder, men jag har märkt att allt inte är som det ska. Han har ont i lederna och kan nu bara skritta på ridturerna. Det blir mest skogsturer, det som han älskar. Märker jag att han inte tycker det är roligt längre, så ska han få gå i pension. Hoppas det dröjer ett tag till bara!

Jag har en börjat fundera lite på vad jag ska göra när han till slut måste till de gröna ängarna i Nangijala. Ska jag skaffa en till häst, eller ska jag bara ha Fröken? Så började jag tänka på anledningen till att jag skaffade en till häst för några år sedan. Det var för att jag började redan då märka att Double inte orkade lika mycket som förut. Så jag skaffade en till som jag kunde ta längre turer med och i ett högre tempo. Då kom jag fram till att jag egentligen inte har tid med en till häst som ska ridas aktivt. Jag jobbar 80 procent och jag hinner oftast rida Fröken 4-5 dagar i veckan. Hur ofta rider jag Double? 2-3 dagar i veckan, kanske, om jag har tur. Inte en chans att jag hinner med en till häst. Jag satsar hellre på kvalitet än på kvantitet.

Idag kände jag att jag ville hitta på något annat med mina två hästar. Jag har slarvat med deras massagebehandlingar, så de båda fick en varsin massage. På Fröken koncentrerade jag mig mest på bogen och korset. På Double koncentrerade jag mig på ryggen. Han ser ut att ha njutit av behandlingen iallafall!

Sen tog jag ut Hugo en liten sväng. Liten och liten, det blev en tur på 1 timme och 20 minuter. Den mesta tiden gick åt till att driva honom framåt, för han ville prata med grannens hästar och sen vågade han inte gå förbi ett litet hus med hundar i, som skällde. Det är inte lätt! Men kan ni tänka er att de två största hästarna hos mig är de mest fjantiga när det gäller sånt här. Och vill inte Hugo gå framåt så är det inte lätt att få honom att gå framåt. Han är som en koloss när han vägrar gå. Då är det inte mycket som hjälper! Jag fick ryta till som en dåre innan jag kunde få honom att röra på sig. Men annars var det en mycket trevlig ridtur!

Imorgon är jag ledig igen. Då blir det att ta ut mina två, Double och Fröken. Om jag hinner så ska jag tömköra Tingeling också, tänkte jag. Men jag kommer inte stressa med något! Jag är ju ledig, och jag vill inte behöva tänka på någon speciell tid jag ska vara färdig, för då är man inte ledig :-)

Likes

Comments

...sätta mig ner i lugn och ro och skriva lite, om helgen. Jag har såklart varit ledig, så har varit mycket med hästarna. Alla hästar har kommit ut och motionerats denna helg, och det tycker jag är väldigt skönt. Jag kan få lite ångest ibland över att inte hinna med alla så mycket som jag vill. Men hade jag haft all tid i världen, så hade jag antagligen inte haft något jobb, och då hade jag inte haft råd att ha några hästar. Så det är bara att gilla läget och kämpa på ändå. Mörkret bidrar ju mycket, att det är korta dagar och att jag from den första december kommer gå upp i procent. Går jag upp i procent så får jag ju mindre tid, men mer i lön, såklart. Men det är bara till den sista mars. Men den här årstiden så kan man lika gärna jobba mycket, så kan man gå ner i procent framåt våren. Då är det mycket trevligare att vara ute och rida.

I lördags hade jag det stora problemet att tänka ut vilken häst jag skulle börja med. Jag brukar köra lite på känsla vilken jag ska ta. Det brukar funka bäst. Jag funderar ganska länge och planerar kommande dagar osv. Denna dag skulle Anna komma, ägaren till Hugo och Tingeling. Jag visste inte exakt när hon skulle komma, men jag ville gärna göra henne sällskap. Så jag valde att ta ut Double först. Eftersom att han är lite äldre och det räcker med en liten rundtur, så tänkte jag ut att jag skulle hinna med båda mina hästar på bästa sätt och kunna göra Anna sällskap. Så blev en barbackatur på mysiga Double runt byn.

Min älskade Double, som jag har varit lite orolig för. Jag har inte bestämt mig än om han ska få lite semester under vintern eller om han ska fortsätta motioneras någon gång ibland. Det ska ju inte vara för min skull jag tar ut honom, utan för hans skull. Men nu har jag fått bekräftat att han mår bra i muskulaturen, han har lite ont i lederna (åldern) och gärna vill följa med ut sålänge han tycker det är roligt (har fått hjälp av en djurkommunikatör). Så jag kommer ta ut Double ett par gånger i veckan, lugna och korta turer.

Efter att jag tagit en liten rast på en timme, så åkte jag till stallet igen. Jag gav hästarna lite att äta och sen kom Anna. Vi förberedde stallet och plockade fram hästarnas sadlar och träns och sen hämtade vi dem. Fröken är ju såklart envis och vill inte gå in. Men jag har kommit på ett knep, jag driver fram hennes bog med hjälp av min axel. En ledarskapshandling från min sida. Hon kan inget annat än att gå rakt fram. Jag tänkte använda det när jag lasttränar henne sedan.
Vi gjorde färdigt hästarna och red iväg.

En mycket trevlig ridtur, vi var ute i nästan två timmar. Solen sken och vi fick bevittna en fin solnedgång. Hästarna skötte sig finfint, förutom att Fröken ibland var väldigt sur på Hugo. Hon tål inte hans närvaro, hon tycker han är ivägen. Och han går bara där, utan att ha gjort något och hon blir jättesur så fort hon tittar på honom. Bara det att hon går närmare honom och närmare och så blir hon sur och biter honom i rumpan. Och han gör ingenting, han bara traskar på.

Det gällde att ha mycket kläder på sig, för det blev kallt när solen gick ner!

En mycket trött Emy

Vaknade och släpade sig upp kvart i sju imorse för att hoppa in i en kall bil och åkte sedan till hästarna. Double var som vanligt förbannad över att jag var där en halvtimme för sent. De tycker de kan gå ut halv sju istället för sju. Herregud, de kan ju klockan bättre än mig!

Idag skulle Ella komma, vid tio. Jag åkte till stallet fem i tio och skulle möta upp henne innan vi åkte till stallet. Det har varit väldigt halt på vägen till stallet, så jag föreslog att jag kunde hämta upp Ella på vägen och köra sista biten. Då stod det en bil med hästtransport vid vägen. En tjej höll på att lasta en häst och det gick knappt att komma förbi med min bil. Hallå, hur tänker man? Hörde sedan att det tog tre timmar att lasta hästen. Tro jag det.

Ella och jag gjorde iordning stona, Tingeling och Fröken, för en liten tur. Blev till slut en tur på nästan två timmar denna gång också. Fröken var väldigt medgörlig och snäll. Hon har ju kommit ut tre dagar i rad nu!
Jag fick hoppa av ett par gånger bara, Tingeling har järnskor på sig (jag fick gänga och brodda dem innan ridturen) och hon får såna styltor. Jag har försökt trycka dit ett par gummisulor emellan, men hon bara tappar den ena. Hon har ju en rundsko på ena hoven, och där har Anna lyckats trycka dit en sula som sitter bra. Den andra tappar hon, så den fick vi strunta i idag. Vi tog med hovkratsen. Men när vi galopperade så tappade hon sulan under rundskon. Hon har ju lärt sig att slå bort styltorna, men inte på den hoven med rundskon. Så jag fick hoppa av och slå bort styltorna och trycka dit sulan igen. Tur att Fröken är så snäll som väntar tålmodigt. Tingeling var däremot ganska otålig.

Ella fick rida barbacka idag igen. Anna har ju skaffat en ny sadel till Tingeling, men den har inte kommit än. Så vi kom överens om att det var bäst att hon slapp sadeln, så hon är på bra humör och inte har ont nånstans när vi provar den nya, som förhoppningsvis kommer och nästa vecka.

Ella och jag gjorde iordning stallet, sopade och gjorde iordning hästarnas mat och vatten. Jag fick ta bort en massa is från hästarnas vattenbalja. Då längtade jag väldigt mycket efter värmebaljan som jag har beställt. Förhoppningsvis kommer den också nästa vecka. Det ska bli så skönt att slippa fruset vatten!

Det var min helg i stora drag. Imorgon börjar verkligheten igen, med jobb måndag och tisdag. Ska besikta bilen på måndag efter jobbet också. Den ska skadebesiktas på onsdag efter smällen med hjorten i fredags. Det är mycket nu!

Nu säger jag tack för mig, snart kommer kära djurkommunikatören prata med Söta Fröken, ska bli mycket spännande att se vad hon har att säga :-)

Likes

Comments

Ja, idag fick jag en bra kickstart på dagen. Hittade inte mina bilnycklar till att börja med. Visade sig att jag glömt dem i bilen. Passade på att dra på motorvärmaren när jag hämtade nycklarna. Sen kom jag iväg, åkte först till hästarna för att släppa ut dem och sen åkte jag till jobbet.
När jag kört en bit, så såg jag en jättefin vit hjort gå in i skogen. När jag sedan, efter en tiondels sekund, tittade framåt, så sprang en hjort framför bilen! Jag hade inte en chans, jag nitade den direkt. Den åkte under bilen och drogs med en bit. Jag antar att den dog direkt. Mötte en som hjälpte mig släpa av den från vägen och så ringde jag först jobbet och sa att jag blir sen och sen ringde jag polisen och sambon. Men jag mår bra, och bilen klarade sig.
Då kan jag skriva upp en till grej på att göra- listan innan jag dör.

Efter jobbet blev det att fara hemåt och byta om, och sen åkte jag till stallet. Fröken har vilat ett par dagar, då jag har jobbat en del och så har hovslagaren varit ute hos mig. Så det var inte svårt att övertala henne att följa med till stallet. Det var så roligt att ha hovslagaren här, hon tycker så mycket om Fröken. Hon sa att det finns ingen som Söta Fröken. Finns ingen! Hon är så speciell. Och det är hon :-)

Såhär gör man för att hästen ska hålla koll på höger och vänster! :-)

Naevars, jag upptäckte förra gången Fröken och jag var ute att hon fick skavsår av bootsen, så jag tog bomull och lindor och lindade hennes karleder. Får se om det hjälper. Jag lär iallafall märka om hon blir irriterad.

Vi tog en tur bort på asfaltsvägen. Jag är glad att jag har boots med broddar, för jag är livrädd för att hon ska halka. Vi svängde in på en liten grusväg och fortsatte in där. Fröken var väl inte så jättesugen på att gå in där, men jag bestämmer vart vi ska och hon brukar släppa oviljan efter ett tag, och vara positiv och framåt. Tur att hon inte är långsint iallafall!

Jag bad om trav och hon började galoppera hur fint som helst. En såndär bärig och långsam galopp som man bara ser på fina dressyrhästar. Jag önskar att någon filmade faktiskt. Kanske kan satsa på dressyr?

Det blev en kort tur idag på ca en timme. Jag var lite frusen och trött efter jobbet, hade stallet kvar att fixa och så har jag planerat att ta ut Fröken hela helgen och på måndag. Så vi mjukstartade med en kortare tur.
Vi tog en till galopp innan vi vände hemåt. Innan ridturen så tog jag bort ytterligare ett ilägg ur paden som är under sadeln. Jag har känt att jag sitter snett så jag tänkte prova att ta bort den. Det var nog bra, för Fröken gick väldigt stabilt och fint idag. Får se om vi kan komma igång med lite dressyrträning nästa vecka, om allt snö smälter bort. Vi provade att gå runt på volten idag, men det knastrade så dant under hennes hovar, så jag vågade inte fortsätta. Vill inte att hon halkar omkull.

När vi kom tillbaka till stallet, så blev det det vanliga med stretching och avslappning. Jag provade även att lägga på Frökens nya fleecetäcke som jag har köpt. Hon var väl inte så jätteglad över det, men det är hon det :-)

Jag gjorde färdigt stallet och drömde samtidigt om en stor ligghall till hästarna, med halm som man kan köra in åt hästarna, en värmebalja som msn bara kan dra en slang till och fylla på vatten och sen en foderhäck med en hösilagebal i, som man trätt ett slowfeedingnät över. Vad tid och energi jag skulle spara! Hästarna skulle må så himla bra och allt hade varit bra. Men nu är det som det är. Tre lättfödda hästar och en som kan äta hur mycket som helst. Då blir jag tvungen att ta in dem om nätterna. Men det är mysigt ändå!

Imorgon är jag ledig, då blir det några ridturer. Framförallt på mina två.
Ha en fin kväll!

Likes

Comments

...är så härligt. Men det tillkommer vissa saker också, såsom halka, snöstyltor, fruset vatten och både det ena och det andra. Jag har inte satt mig i diket iallafall! Det tänker jag inte göra, det är så tråkigt, jobbigt och pinsamt. Jag har dessutom inte tid med sånt.

Det första jag fick göra när jag kom till stallet idag var att ta in ponnyn Tingeling och klippa till ett par sulor till henne. Hon har ju skor då hon har en rejäl spricka i ena hoven. Då hon har skor så får hon snöstyltor. Då får hon svårt att gå. Så jag får springa ut med hovkratsen hela tiden och hacka bort styltorna, då jag inte vill att hon bryter benen av sig.
Jag hittade ett par gamla gummisulor som Fröken har haft till sina boots. Här återanvänder man saker som går att använda. Så jag klippte till sulorna och petade in dem med en hovkrats. Jag visste inte om de skulle sitta kvar, men det är bättre än ingenting.
Jag kollade sen flera gånger, och de satt kvar! Får se om de sitter kvar imorgon. Jag har ett par sulor kvar som jag kan klippa till. Annars får jag komma på en annan lösning. Hovslagaren kommer imorgon, hon kanske kan tipsa om något.

Här har vi Hugo. Han är då underbart vacker nu när det är snö ❄

Söta Fröken fick ha på sig sitt regntäcke så hon är torr tills hon ska ut och motioneras.

Hugo och Tingeling

Jag fick även klippa till nya sulor till Frökens boots. Det är ett par tjockare sulor som håller ganska länge ändå. Jag kanske får byta ett par gånger på en vinter. Och då rider jag ganska mycket på Fröken.

Det tog lite tid att komma iväg idag, men det gjorde ingenting då jag är ledig. Fröken var positiv och glad, men hon försökte vända åt olika håll ibland. Då blev jag faktiskt irriterad på henne, för det är halt på vägen, och gör man såna tvärvändningar så kan hon halka omkull.
Vi red in på en grusväg och sen genom skogen.

Yxnerum i vinterskrud

När vi kom in i skogen så var det kommunikation och tillit som gällde. Nu när det är snö på marken, så ser man inte om det är hål i marken. Men jag kunde bara säga "whow" så saktade hon ner och tittade ordentligt vart hon skulle sätta hovarna. Hon är klok, min lilla flicka! Hon klev fram riktigt smidigt faktiskt. Men jag fick hålla lite koll, för hon vill bara ta sig fram. Jag vill inte att hon bryter benen.

Något insnöade så kom vi ut på grusvägen som leder hemåt. Fröken skötte sig riktigt fint idag!

När vi sedan kom tillbaka till stallet, så blev det stretching som vanligt och sen avslappning. Jag putsade även allt läder, sadeln, sadelgjorden och tränset. Sadeln är jag väldigt noga med så den ska hålla sig fin i flera år framåt.

Jag åkte sedan hem och tog lite rast, alltså jag åt lite lunch. Sambon och jag gjorde hemgjord rotmos igår med stekt fläsk, vilket smakade förträffligt idag. Sen åkte jag ner till stallet igen för att ta ut Double en sväng.

Vi gosade lite medan jag värmde hans bett. Kan säga att det är jättemysigt men tungt när han lägger huvudet mot min axel. Men det gör ingenting.

Han var lite sådär idag. Det är så svårt med honom, för han vill ju komma ut och han tycker det är roligt. Men det är något som tar emot. Han ville vända hemåt vid några tillfällen, men jag smackade på. Så vi tog en kortare tur genom skogen, så han fick komma ut och se lite annat och även röra lite på sig. Det är ju inte för min skull jag tar ut honom (även fast jag älskar att rida honom) utan det är för hans skull. Han måste röra lite på sig ibland. Så vi gör det i hans takt några gånger i veckan.

Gammal men fin bild på mig när jag rider Double. Bakom är Linnar som rider Tingeling.

Imorgon kommer hovslagaren redan klockan 8 på morgonen och ska verka hästarnas hovar. Jag tänkte jag skulle gå upp vid halv sju och göra iordning frukost och ta med mig till stallet :-)

Likes

Comments

Definiera sovmorgon.
Sovmorgon är när man vaknar av sig själv tio i sex på morgonen. Ligger kvar tills klockan ringer halv sju och då drar man på motorvärmaren på bilen med fjärrkontrollen och ligger kvar ytterligare till tio i sju. Sen hoppar man i kläderna och åker till hästarna och släpper ut dem. Medan de åt så mockade man stallet. Man får liksom extra tid med hästarna på morgonen, och det är så skönt!
Det har nästan alltid varit så för mig. När jag gick i gymnasiet, så valde jag alltid att ha stalljouren på morgonen när jag hade sovmorgon. Då hann jag med så mycket och slapp stressa. Varför skulle jag ligga kvar i sängen för? Jag vaknar ju ändå så tidigt. Man får en inställd väckarklocka när man är hästägare. Och börjar man senare med jobb eller skola, så tar man vara på den tiden i stallet.

När jag hade mockat klart och sopat stallet, så åkte jag hem och lade mig i sängen. Det är så skönt, då känner man sig välförtjänt av det.
Eftersom jag skulle vara på jobbet vid 13 idag, för vi hade möte, så blev det att åka till stallet lite tidigare idag. Jag var där redan vid nio. Jag började med att ge hästarna lite mellis (rider aldrig en häst på tom mage) och medan de åt så packade jag höpåsar. Jag öppnade en hösilagebal häromdagen, och det doftar ju så gott! Hästarna verkar tycka det är gott också.
När de nästan var klara, så gick jag ut och tog på Fröken grimman. Det är bättre att fånga henne då när hon nästan har ätit upp än att försöka med det när de är en bit bort. Det roliga den här gången var att hon skyndade sig att äta upp, och sen var det som om sa "Kom här, matte, så går vi!"och så gick hon nästan först in i stallet. Jag brukar annars få släpa henne in i stallet! Hon hade tröttnat på att bara gå i hagen. Hon har nämligen stått i två dagar, stackarn. Så fort tröttnar hon tydligen.
Men hon var inte lika glad när jag skulle dra åt sadelgjorden, men det är hon det.

Fröken var väldigt samarbetsvillig idag. Hon var bara positiv och framåt. Men jag märkte att något störde henne lite. Hon är så känslig för minsta lilla. Men det var inte mig hon störde sig på eller sadeln, då märker jag det väldigt tydligt. Hon brukar dra iväg i fullt sken och bocka. Jag tror hon var irriterad på bootsen. Det är ganska slitna sulor i dem, men jag har nya som jag bara ska klippa till och passa in i hennes boots. Men jag glömde göra det idag. Hon sliter ut allt sånt där så fort. Skor, boots och sulor. Jag rider henne rätt mycket också, så det är klart att hon sliter på skodonen. Men på sommaren behöver hon ha extra tjocka skor, för hon sliter väldigt snabbt på skorna.

En mycket trevlig ridtur idag, vi var båda nöjda. Det var det vanliga när vi kom tillbaka med stretching och avslappning. Det är vi väldigt noga med. Sen släppte jag ut henne och gav hästarna lunch.

Sedan var det dags för mig att åka hemåt, duscha och sen äta. Sen möte på jobbet. Imorgon är jag helt ledig, så då blir det några ridturer.

Var lite halkigt på vägen till jobbet idag. I kurvorna var man påväg in i skogen några gånger, även fast jag höll en låg hastighet. Men tar man det bara lugnt, så brukar det gå bra.
Ta det lugnt i halkan!

Likes

Comments

Ja, igår blev det inget inlägg, så jag skriver ett idag. Jag hade lite fullt upp hela dagen, så jag hade inte tid att sätta mig ner i lugn och ro och skriva något bra. Jag vill gärna att det ska vara intressant att läsa och roligt att skriva. Det ska liksom komma av sig själv, det man skriver. Gör det inte det, blir det inte bra.

Igår hade jag en skön sovmorgon. Min sambo började tidigt, så han var uppe strax efter 6 på morgonen, men jag kunde ligga kvar en stund. Till 06.30 sen gick jag upp och drog på motorvärmaren på bilen och så gick jag och lade mig en stund igen. Hade ingen lust att skrapa rutor på bilen. Ja, jag är så lat att jag inte orkar promenera till stallet. Jag gjorde det förut, men nu har latmasken tagit över.
Jag åkte till stallet och gav hästarna lite frukost och sen åkte jag hem och städade lite hemma. Vid 9 gjorde jag iordning frukost till mig själv och sen åkte jag till stallet igen. Jag jobbade kväll igår, så jag hade tid på dagen att rida. Min plan var att ta ut min kära Söta Fröken en sväng.

Hu,  jag blir kall så fort jag tittar på den här bilden!

Jag gav hästarna lite att äta först, och sen tog jag in Fröken till stallet. Redan då märkte jag att hon var på ett jäkla humör. Hon var väldigt rastlös och skrapade med hoven på golvet upprepade gånger. Jag struntade i det, jag fortsatte bara. Snart ger hon sig när hon inte får någon uppmärksamhet.
När jag var färdig och gick ut med henne, så kunde hon knappt vänta tills jag satt i foten i stigbygeln innan hon var iväg. Hon travade iväg med öronen spetsade.
Tänk att det är så stor skillnad på henne och min vallack Double. Han somnar typ direkt när man ställer honom i gången. Då brukar jag gå fram till honom så han kan lägga mulen på min axel.

Fröken och jag tog en sväng bortåt asfaltsvägen och sen en bit på den. Sen in genom skogen. Men innan vi kom in i skogen, så kom vi till ett ställe där det är blött och lerigt. Mitt kära sto tycker inte om att bli blöt om hovarna, så hon vägrade gå in där. Jag fick till slut hoppa av, gå över, gå tillbaka och sen hoppa upp igen. Då gick det bra. Vilka idéer hon har!

Sen kom vi ut på gatan hemma i byn, där är så himla mysigt!

När vi kom tillbaka till stallet igen, så stretchade vi och sen fick hon gå ut. Jag plockade iordning lite och sen åkte jag hem, för att sedan jobba.

Ikväll hinner jag inte rida någonting. Jag jobbar till 16 och sen får vi gäster. Då ska jag hinna med att laga mat, duka, klä om och titta till hästarna innan gästerna kommer klockan 18. Men det är bara att andas och ta det lugnt. Sedan blir det halloweenfest! 🎃 👻

Tack för att ni läser detta och att ni står ut med mig och min Söta Fröken :-)

Likes

Comments