Ledig, vad är det? Jo, det är att åka iväg på morgonen och massera en häst och sedan åka hem, slänga i sig mat och sen åka till stallet och ta ut två hästar. Sedan är den lediga dagen nästan slut.

Jag började dagen med att åka till hästarna och gav dem lite frukost. Såg att de har varit inne en del, funderar på att ta in dem om nätterna snart. Men får se hur vädret blir. En del säger att det ska komma snö nästa vecka, andra säger att det ska bli mildare. Så jag får se, helt enkelt!

Jag åkte hem, gjorde iordning en redig frukost, med kokt ägg och hembakat bröd. Sedan hoppade jag i stallkläderna och åkte iväg. Det var fortfarande disigt samtidigt som solen sken. Gud, vad härligt att äntligen få se solen! ☀

Jag tog det ganska lugnt, då det kan vara väldigt lurigt på vägarna nu. Det har varit minusgrader inatt, då jag fick skrapa rutorna på bilen imorse innan jag åkte till stallet. Jag hade ingen lust att sätta mig i diket, det är så tråkigt och jobbigt att behöva vänta på någon som kan ta upp en därifrån. Samtidigt kan jag skada mig och hamna på sjukhuset, och det har jag inte tid med.

När jag körde genom några små byar, påväg till hästen jag skulle massera, så kände jag såna nostalgikänslor. Jag har ju bott där innan och även jobbat på hemtjänsten. Det var roligt att se att det var som förr där, inget har förändrats. Jag trivdes faktiskt riktigt bra där.

Jag kom efter en stund och hälsade på hästen jag skulle massera. Jag ögnade igenom hans kropp och kände igenom musklerna. Han har blivit bättre efter alla massagebehandlingar, skönt att se. Han kändes också mycket bättre, inte lika mycket gropar och svullnader som första gången jag var där. Han blev väldigt nöjd när massagen var klar!

När jag kom hem, runt lunchtid, så värmde jag lite lunch innan jag begav mig till stallet. Mina planer var att ta ut Fröken en sväng först och sen Double. Solen sken med sin frånvaro, men det var iallafall uppehåll. Det har regnat flera dagar i rad nu, så skönt med en dag med uppehåll.

Jag funderade lite hur jag skulle lura till mig Fröken idag. Jag provade med att lägga äpplen i en hink. Jag gick ut med den i hagen och skakade den. Sen hörde jag ett himla dån. Fröken och Hugo kom i full fart mot mig. Jag fick hoppa åt sidan, för jag litade inte riktigt på att Hugo stannade. Jag tog på Fröken grimman och ledde in henne i stallet. Yes.
Jag borstade och sadlade i vanlig ordning. Jag klädde på mig och henne reflexer, så vi skulle synas ordentligt. Medan jag värmde hennes bett, så passade vi på att gosa lite.

Härligt med en mysstund innan ridturen. Fröken var glad och positiv ända till jag bestämde att vi skulle gå åt ett håll hon inte ville. Sen typ släpade hon benen efter sig nästan hela ridturen. Tur att det är lätt att få igång henne att trava, för det tycker hon är roligt. Men jag tyckte hon kändes stelare än vanligt. Kan det ha varit regnet, att de blev kalla och spände sig? Men hon travade på för glatta muggar ändå.
Jag märkte också att hon var väldigt tittig. Nu när löven börjar falla, så uppenbarar sig saker i dikena, vilket kan vara väldigt läskigt.

När vi sedan kom tillbaka till stallet igen, så hörde Fröken något läskigt längre bort i hagen, vilket gjorde att hon inte vågade gå in i stallet. Hur tänker hon ibland? Jaja, efter en del övertalning, så gick hon till slut in. Eftersom att hon kändes lite stel under ridturen, så fick hon på sig värmetäcket en stund.

Här står hon och spanar efter det "läskiga" i hagen. Jag råkade skrämma henne när jag hade släppt ut henne. Hon är verkligen som en fiolsträng efter att ha blivit rädd en gång.

Jag hämtade Double nästan på en gång. Eller ja, han kom in i stallet och trodde han skulle få något gott. Jag passade på att ta på honom grimman och gjorde sedan honom iordning.
Han var pigg idag, han också. Vi tittade lite på grannens två valacker. Den nya fick Double att reagera väldigt starkt. Han tyckte nog att den nye vallacken var en liten pojkspoling som inte hade där att göra. Jag var glad att det var ett stängsel emellan.
Jag kände sedan att Double var stel i traven. Men han hade inte varit ute på ett tag. När vi sedan travade igen, så provade jag att lägga in lite galopp. Och då kändes det väldigt tydligt att hans bakben inte hängde med. Han galopperade ändå, men det kändes väldigt konstigt. Vi tog en tur i skogen istället, så han fick göra det han älskar och få igång kroppen ordentligt. Där kände jag igen honom. jag kanske ska göra så att jag tar in honom när det är så regnigt och kallt, och att han ska ha på sig täcken. Jag antar att det är hans kors som inte får bli sådär kallt och stelt.

När vi kom tillbaka till stallet, så klädde jag även på honom värmetäcket och sedan körde vi stretching. Efter det fick han sitt extra, lucernpellets, kornkross och nyponpulver. Hästarna fick sin mellis och jag gjorde iordning stallet.

Imorgon blir det en lång sovmorgon till sju ungefär, sen blir det en tur på Fröken. Jag börjar sen jobba klockan 16 :-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag hade jag nog kunnat ligga i soffan hela dagen. Man vill ju göra det, men när man väl gör det, så blir man så rastlös. Så det är lika bra att låta bli.
Jag började dagen med att åka till hästarna och gav dem lite frukost. Jag klädde även på Fröken ett fleecetäcke och ett regntäcke. Jag tror hon blir tjurig då jag klär på henne täckena i hennes box. Jag har märkt att hennes box är hennes borg. Hon är som en tonåring, ingen utom hon får gå in där. Hugo är den där lillebrodern som smiter in även fast han vet att han inte får. Ser hon det så får han väldigt bråttom ut. Men jag struntar i att hon blir tjurig när jag är i hennes box. Jag måste ju få gå in där, och jag blir arg på henne om hon försöker bita mig när jag klär på henne täckena. Hoppas hennes tonårsproblem går över snart! Hon är inte ens tonåring, hon är ju bara 11. Kommer det kanske bli värre?

Efter att jag fått i mig min frukost, så blev jag så trött! Det var väldigt nära att jag bäddade ner mig i soffan istället för att ge mig ut och rida. Men jag tänkte att jag blir nog piggare när jag väl kommer iväg till stallet. Det är just det där när man ska byta om och gå ut som är jobbigt. När man väl är i stallet igen, så känns det jättebra.

Jag kände inte för att gå och hämta hästarna, utan jag började pyssla lite i stallet och hoppades på att de skulle komma. De är nog nyfikna på vad jag ska göra, tänk om de får lite hö? En efter en, så kom de. Hugo först, han är ju den som är mest nyfiken och hungrigast. Han kommer alltid först. Sen gick Double in, målmedvetet som ett ånglok, och gick in i sin box. Han måste vara i sin box, han kan inte gå in i någon annans box, för då blir det helt fel. Han är så inrutad, blir det inte som vanligt, blir han mycket förvirrad.

När de hade ätit sitt hö, så ställde jag Fröken i gången. Hon har äntligen gett upp det där med att vägra gå ur boxen. Hon inser efter ett tag att jag är mer envis än vad hon är.

Regnet bara fortsatte, så det var inget annat än att klä på sig regnkappan. När jag skulle leda ut Fröken ur stallet så tvärstannade hon. Hon är lika förtjust i regnet som jag. Men när jag väl kom upp i sadeln, så nästan sprang hon iväg. Öronen spetsade framåt och hon trampade på riktigt snabbt. Regnet bekom henne inget.

Hon var väldigt glad och positiv tills vi hade kommit en bit på asfaltsvägen. Det blåste mycket där och regnade samtidigt. Inte skönt! Det tyckte nog inte Fröken heller. Hon gick med huvudet mer sänkt och ville inte trava. 

När vi sedan svängde av in på en grusväg, så kom vi mer i lä. Då blev det genast skönare. Men Fröken ville inte gå över skogen hem, och jag kände att det skulle nog inte vara en så bra idé. Det är väldigt blött och kan vara halt i skogen. Så vi vände och gick samma väg tillbaka igen. Då gick vi förbi korna också. Det var en ko ganska nära, som Fröken inte såg först. Men jag såg att den skulle snart röra sig, så jag uppmärksammade Fröken på den. Bättre att hon ser den än att den skrämmer vettet ur henne. Hon var nära att explodera, men hon sansade sig. Ja, hon har äntligen lärt sig att hantera sin rädsla för kor! Hon fick väldigt mycket beröm. Duktig tjej!

Vi passerade grannens två valacker, så blev Fröken väldigt förtjust. Hon stannade två-tre gånger och särade på bakbenen och skvätte. Jaha, är hon brunstig igen? Eller blir hon det helt plötsligt när hon ser en annan häst? Låter lovande när jag ska åka iväg med henne på betäckning.

​När vi sedan kom tillbaka till stallet, så blev det den vanliga visan med stretching och avslappning. Denna gången ställde jag mig vid sidan om henne, så böjde hon huvudet självmant och vi kramades lite. Hon lär sig fort! 

Jag gav hästarna lite lunch och plockade iordning i stallet. Jag fick även öppna en ny höbal. 

Imorgon jobbar jag hela dagen. Beroende på väder kommer jag eventuellt ta ut Double en sväng. Regnar det hela dagen, så kommer jag inte rida. Jag vill helst inte att han ska ha regntäcket på sig hela dagen. 

Likes

Comments

Regn, regn, regn och åter regn. Har ni märkt att det har regnat? Det har jag iallafall! Igår hoppade jag över ridningen helt. Jag tog ju ut både mina hästar i fredags, så jag tänkte att de kunde få vila igår. Jag pysslade med lite annat istället, bakade och lite annat. Sånt som man kanske inte hinner med annars.

Hästarna har fått deras måltider inne då det var så blött. Inte roligt att ge dem deras hö ute där det är blött!

Idag på eftermiddagen kom Ella, som rider Tingeling. Vi hade inte så lång tid på oss, men en liten tur på en timme hade jag ändå räknat med. Passade bra en dag som denna med en kortare tur, då jag inte tycker det är så jätteroligt att rida när det regnar. Jag har bra kläder, en bra regnkappa och ett par rainlegs. Men allt blir ju så blött ändå och det är då eländigt, så blir inga långa turer.

Medan Ella bytte om tänkte jag hämta hästarna. Jag tänkte prova att ropa på dem, så jag skulle slippa gå in i den leriga hagen. Jag ropade medan jag gick mot stallet, efter en stund hörde jag världens muller. Hugo var på ingång i världens fart! De andra kom efter. Vad bra, tänkte jag. Jag gav dem lite hö i belöning, så de fortsätter komma när jag ropar på dem.

Jag tog av stona deras täcken, jag hade klätt på dem täckena idag vid lunchen, så de skulle vara torra. Jag hade klätt på dem både fleece och regntäcke. Fröken är lite knepigt att få på täcke. Hon är inte så förtjust i att ha på sig täcken. Man får ha koll på både hennes huvud och bakben. Inte så jättetrevligt, för jag vill inte att hon ska hugga mig i armen. Men det går bra att ta av henne täckena iallafall!

Vi gjorde hästarna iordning och sen red vi iväg. Eftersom att sadelutprovaren inte kunde komma i fredags, så fick Ella rida barbacka idag igen. Vi hade på Tingeling ett fleecetäcke så Ella skulle slippa bli blöt om byxorna, för Tingeling var inte riktigt torr. Hon har så tjock päls, så det tar lång tid innan hon torkar ordentligt.

Vi red iväg. Stona blev glatt överraskade när det stod två hästar vid gamla stallet. Där brukar de inte stå! Fröken ville såklart gå åt vänster när vi kom till asfaltsvägen. Men jag hade bestämt att vi skulle ta en lite kortare tur åt höger över asfaltsbron. När vi hade korsat den hör vi att det kom en bil i full fart. Den saktar inte ned förrän den bara var några meter från oss. Jag blev lite nervös för att Tingeling skulle bli rädd och hoppa åt sidan. Som tur var så var hon lugn. Väldigt otäckt när bilarna kommer sådär fort! Visst, vi var i en kurva, men det är 50 väg och förarna körde inte i 50 km/h. Det kom flera bilar som körde sådär fort.
Vi red av asfaltsvägen och red in på en grusväg. Det var längesen vi red där. Oftast så brukar vi ta en längre tur, så där rider vi någon annanstans. Där är mina kortare turer.

Allt gick jättebra, Fröken var väldigt pigg och framåt. Det var Tingeling också, hon trampade på väldigt bra, med öronen framåt. Det märks att hon trivs med Ella.

När vi sedan kom till en uppförsbacke, så frågade jag Ella om hon ville galoppera. Hon var lite tveksam, men jag har sagt flera gånger att det är lättare att sitta i galopp än i trav. Men hon sa att hon ville prova, bara hon var först, annars kunde det gå lite fort om Tingeling ville tävla med Fröken. Men jag och Fröken kunde vara bakom, så det var inga problem. Vi började trava och sen fattade vi galopp båda två. Kan säga att Ella var väldigt glad, hon sa att det var mycket lättare att sitta i galopp än trav. Att hon till och med satt bättre utan sadel än med sadel. Då sa jag att det kommer bli mycket bättre med en sadel som sitter riktigt bra.

På hemvägen tog vi det lugnt. Hästarna var väldigt pigga och glada, så det hade kunnat bli lite väl roligt om vi hade travat. Hade kunnat bli en rolig galopp också! Sitter då Ella barbacka, så kan det hända mycket om hästarna börjar tävla mot varandra.

Vi valde att rida ut på gärdet innan vi kom till asfaltsvägen igen. Då blev de ännu piggare. Men vi ville inte bralla på gärdet. Då hade man kunnat slå vad om vem som hade suttit kvar längst. Jag tror Ella hade suttit kvar längre än mig. Jag vet precis vad Fröken skulle göra. Hon hade bockat flera gånger tills jag skulle tappa stigbyglarna och sen skulle hon dra så fort och jag hade inte fått stopp på henne. Tingeling brukar bara köra ner huvudet mellan frambenen och försöka galoppera samtidigt. Hon springer inte så fort heller.

När vi sedan kom tillbaka till stallet, så gjorde vi iordning hästarna, gav dem lite mellis och fyllde samtidigt höpåsarna. Sen var det dags att fara hemåt!

Imorgon jobbar jag kväll. Då blir det att klä på Fröken ett täcke eller två, undvika att både bli sparkad och biten, och sedan, några timmar senare, dra ut och rida :-)

Såhär såg det ut för ett år sedan. Inte riktigt likadant iår! Hoppas solen kommer fram snart ☀

Likes

Comments

Idag fick jag lite sovmorgon! Jätteskönt, jag vaknade vid halv sju. Jag gick upp vid 7 och åkte till hästarna. De var relativt torra, så jag tog på Double, Fröken och Tingeling varsitt regntäcke. Jag planerade att ta ut Fröken först och sedan Double.

Jag åkte sedan hem och åt lite frukost. Sen åkte jag till det gamla stallet för att hämta lite spån. Jag kunde ta en säck i bilen och köra ner. Tur man är rätt stark, de där säckarna väger ca 35 kilo och är otympliga! Bara jag inte får ont i knät nu. Jag tänker inte stalla in hästarna ännu, de går på lösdrift nu. Det är mina två som tycker det är skönt att vara inne om nätterna. Så jag strödde upp boxarna, så de kan gå in och lägga sig om de vill.

När jag borstade Fröken lade jag märkte till att hon verkade mer tjurig idag än vad hon var igår. Men humöret skiftar väldigt fort, så jag tog inte fast på det, utan jag fortsatte. Jag märker om det är något när jag sitter på, det är då det kommer om det verkligen är något.
Det som var svårt idag var att bestämma mig för vad jag skulle ha på mig. Kommer det regna, ska jag ta på mig regnkappan? Räcker det med en tjockare jacka och rainlegs? Jag tog det sistnämnda, för jag kollade vädret, det skulle inte regna förrän kvällen.
När jag sedan satt upp, så kom Frökens strålande humör fram. Med öronen pekande framåt, trampade hon på som aldrig förr. Vi tog asfaltsvägen bortåt och sedan in på en grusväg. Hon protesterade ingenting, utan var vara väldigt pigg och alert.

Så underbart vackert det är nu!

Det blev en rejäl tur. Jag fick hoppa av en gång, då Fröken inte tordes gå förbi några kor på hemvägen. De stirrar så läskigt på henne, så det är ju otäckt! Annars gick allt bra och utan komplikationer. Inte en enda regndroppe fick jag på mig heller!

När vi kom tillbaka till stallet blev det stretching som vanligt och sedan fick hästarna lunch. Jag putsade sadeln och sadelgjorden, plockade undan och sedan åkte jag hem för att äta lite lunch. Det var tur att jag var hemma, för sotaren kom. Hade jag precis glömt bort!

Jag åkte ner till stallet igen, och då var Tingelings och Hugos ägare, Anna, där. Hon och hennes son Linnar skulle ta ut Tingeling en sväng och jag frågade om jag kunde följa med, fast på Double. Han är ju så snäll och då blev Anna glad, för hon tänkte att Linnar skulle rida själv, utan någon som leder. Det märks att Tingeling trivs med sin nya familj!

Hästarna lunkade på så lugnt och fint. Eftersom att Tingelings sadel inte är bra, så använder Anna en pad, eller ponnyputa, till pojken att rida i. Det funkar bra i väntan på en annan sadel. Bara det att vi märkte efter en stund att den gled åt sidan! Som tur är, så är Tingeling väldigt snäll, och trampade på ändå. Hon kan ibland bli väldigt irriterad på sånt. Men hon tar så väl hand om Linnar, så det gick bra ändå.

När vi kom tillbaka, så kom regnet! Vilken tur vi hade. Vi gjorde iordning hästarna och gav dem sedan lite hö. Sedan var det dags att åka hemåt.

Nu sitter jag i soffan med katten i knät. Jag ska strax göra iordning lite kvällsmat, blir tacos ikväll. Men först ska jag njuta av stunden och av värmen från brasan :-)

Likes

Comments

...om varför jag älskar Söta Fröken så mycket. Man glömmer alla dippar vi gjort och ser bara positivt framåt. Idag var hon helt fantastisk, som bara hon kan bli. Jag såg på ett minne på Facebook, att för två år sedan började det ordna upp sig. Hon slutade bocka och stegra för två år sedan. Nu gör hon det bara ibland. För två år sedan gjorde hon det varje gång vi var ute. Liksom, allt mitt arbete hade börjat ge resultat. Och se vart vi är idag! Nu fattas bara lastträningen, sen blir det äventyr, kan jag lova. Gud, vad roligt vi kommer att ha!

Idag jobbade jag först till 13. Jag åkte ner innan och gav hästarna frukost och klädde på Fröken ett täcke, så hon skulle vara torr. Jag tänkte fråga min stallhyresvärd om han kanske kunde ta in dem en stund så hon skulle torka, men jag visste inte om han skulle vara hemma. Så jag klädde på henne istället. Jag är inte den som klär på mina hästar täcken så fort jag fryser, men jag vill gärna att de ska vara torra när jag ska rida. Helst rena också. Double har en tendens att rulla sig i den värsta lerhögen så fort han får chansen. Fröken är lite mer fin i kanten.

När jag kom hem efter jobbet (blev en tur till affären och bilprovningen) så åkte jag till stallet nästan på en gång. Katten ville gå ut, men hon är lite kinkig, så hon är bara ute i typ fem minuter. Jag släppte in henne och sen åkte jag till hästarna.
Jag kände inte för att jaga runt på Fröken, så jag lockade in hästarna in till stallet med lite hö. Funkar alltid! Idag var hon lite mer bitsk när jag skulle sadla, men vafasen, jag håller mig undan. Hon brukar ändå se så nöjd ut när jag har spänt klart, så jag tror inte det är å
så farligt.

När vi kom iväg var hon väldigt pigg och glad. Härligt. Det var längesen hon var tjurig när man kom upp på ryggen på henne. Hon var också väldigt lugn. Hon protesterade ingenting, utan hon bara följde med och gick dit jag ville. Skönt att vi inte bråkar varje gång!

Himla skönt var det ute idag. Jag klädde på mig för regn, men det kom inte en enda droppe. Men skönt att ha mycket kläder på sig, för det blir kallt väldigt fort!

Fröken visade mig vilka talanger hon har när hon galopperar. Tror aldrig jag fått till en så kort galopp på henne när vi galopperat på grusväg. Jag kommer ihåg när jag började galoppera med min travarvallack Double. Jag var skinande lycklig för minsta galoppsprång. Nu när man har en vanlig ridhäst, så blir man jätteglad när man får till en så bärande och långsam, kort galopp som möjligt. För två år sedan gick det inte, då var hon inte musklad för det. Då rusade hon mest. Nu är hon ju väldigt vältränad, så hon orkar mycket mer.

Imorgon är jag ledig, ska bli jätteskönt. Blir att ta ut mina två och sen kommer förhoppningsvis sadelutprovaren och ska prova ut sadlar på Tingeling. Det återstår att se!
Tack och hej :-)

Likes

Comments

Ja, det är verkligen varannan dag som Fröken går bra. Idag var hon hur pigg som helst under ridturen. Jag tänkte vi skulle ta några varv på volten och försöka få in rätt galopp i vänster varv. Hon var väl inte så jättesugen på att gå till det gamla grustaget och köra lite, men det struntade jag i.
Innan vi kom dit, men stod det en ramp till en skogsmaskin. Den var tydligen jätteläskig, så Fröken vågade inte gå förbi. Hon var verkligen rädd, jag kände hennes hjärta dunka. Då är det ingen idé att försöka få henne att gå fram, hon stänger liksom av när hon blir så rädd. Då kommer hennes flyktinstinkt fram i full kraft, och vi var dessutom på asfaltsvägen. Jag beslutade att hoppa av och gå fram till den där läskiga rampen som bara stod där. Då gick det bra.

Här körde vi några varv. Hon verkade ganska tillfreds med vad vi gjorde. Men när jag bad om lite galopp så sparkade hon bakut några gånger, men sen galopperade hon jättefint. Hon verkligen lyfter ryggen och jobbar. Det känns inte såhär när vi galopperar i skogen. Men vänster galopp satte vi inte denna gång heller. Jag tycker det är svårt att få till det utan instruktör. Men jag tänkte prova med ett knep, att sätta upp ett hinder som hon hoppar över, och att jag då lutar mig åt vänster så hon sätter vänster galopp direkt. Kanske går lättare då.

Efter lilla träningen, så klättrade vi uppför grusbacken. Jättebra träning, jag hörde att hon flåsade lite! Sen tog vi en sväng till sjön.

Då gick hon också väldigt fint, satte en skön och härlig galopp på en raksträcka. När vi sen kom fram till sjön så stod där en skåpbil, en skogsmaskin och en lyftkran. Hjälp, tänkte jag. Nu kommer säkert Fröken bli skiträdd. Näe! Se, det blev hon inte. Hon gick nyfiket fram, för där var det en man som höll på att pyssla med skogsmaskinen. Då var det inte ett dugg läskigt.

Idag fick hon vara blå! :-)

Ja, som ni har märkt, så är hon lite varannan dag häst. Går hon bra den ena dagen, så kanske hon är helt annorlunda nästa gång. Men jag tror hon hade lite träningsvärk idag. Jag kanske ska träna på lite dressyr när hon har vilat en dag, så hon inte har träningsvärk. Man måste verkligen planera, för att hon förhoppningsvis ska gå bra. För det krävs inte mycket för att det ska gå sämre.

När vi kom tillbaka till stallet igen, så blev det stretching som vanligt och sen putsade jag sadeln. Även tränset och ett bettlöst träns som jag ska sälja. Sen åkte jag hem och åt lite lunch.

Efter min lilla "lunchrast" så åkte jag tillbaka till stallet. Jag planerade att ta ut Double och ta med mig Tingeling på släp. Så blev det, och det gick bra. Jag släppte Tingeling när vi kom in i skogen, men hon var visst hungrig och stannade och åt, och struntade fullständigt i att Double och jag fortsatte. Jag ville inte riktigt lämna henne där, kan bli sånt rabalder då, så jag red tillbaka och satte på grimskaftet igen. För ett tag sedan hade man inte kunnat få tag på henne, men nu är hon snäll och stannar iallafall. Double är en klippa, honom parkerade jag bara och han stod kvar tills jag hoppade upp igen.
Tur man kan lita på hästarna!

Imorgon jobbar jag kväll, och planerar att iallafall ta en ridtur. Tänkte kanske ta Hugo, om han inte är för skitig och lerig :-)

Likes

Comments

Åh vad jag hade sett fram emot denna dag. Jag hade tagit kompledigt, för jag har ganska mycket komptimmar att plocka av. Så passade bra idag, kände jag. Gud, vad skönt med sovmorgon!
Men tji fick jag. Min kära katt väckte mig vid fem imorse. Hon kom och lade sig på min mage. Just när jag höll på att somna om, så kom en fluga in i sovrummet och flög omkring! Jag hade inte mage att flytta på katten, så jag provade att stoppa i öronproppar i öronen. Men det var försent, jag kunde inte somna om igen.
När min sambo gick upp, efter sju, så åkte jag ner till hästarna, för att ge dem lite frukost. Nu när jag har jobbat och börjat 7 de flesta dagar förra veckan, så har de fått frukost tidigt. Hästarna kan ju klockan bättre än mig, så de var inte så glada över att jag kom dit en timme senare. Till och med Tingeling gnäggade åt mig när jag kom. Då är de hungriga.

Jag åkte hem och plockade lite och gjorde iordning frukost till mig själv. Sen for jag ner till stallet vid 10. Lite lagom tid, tycker jag. Jag hade planer på att ta ut Fröken först och sen Hugo med Tingeling på släp. Men jag var ganska trött och kände att jag ville pyssla lite hemma, och kanske ta det lite lugnt. Så jag tog ut Fröken, bara. När jag skulle hämta henne i hagen, så såg jag redan när jag gick fram mot henne att hon var sådär full i fan. Hon drog ju direkt. Hon såg lite sur ut, säkert för att hon inte fick följa med igår. Eller för att jag gav dem frukost en timme senare? Ja, det kommer jag aldrig få veta. Nu var jag tvungen att tänka ut en strategi för att få tag på henne. För att gå efter henne är lönlöst. Då får jag hålla på till kvällen, när hon är på det humöret. Det gäller att överlista henne.
Jag hämtade en påse med hö och prasslade med. Hon kom direkt. Jag lät henne äta lite och så klappade jag henne lite. Jag vill inte att hon ska koppla det till att jag ska fånga henne. Efter en stund tog jag på henne grimman och ledde henne ut ur hagen. Hon småtravade bredvid mig. Hon var nog glad över att få komma ut! Men hon bara måste driva med mig lite. Det var som min djurkommunikatör sa, hon är väldigt busig, och att hon älskar mig för att hon vet att jag kan ta det. Lät ju uppmuntrande.

Allt gick bra i stallet. Sadlingen gick som smort. Vi klädde på oss reflexer så vi syns, Fröken och jag. Man vet aldrig om det springer runt jägare i skogen. Så smälter vi in i omgivningen också. Så det är bättre att synas väl.
Fröken var iallafall snäll och väntade tills jag fick i foten i stigbygeln innan hon drog iväg. Jäklar vad pigg hon var! Det här kan bli spännande, tänkte jag. Hon har stått i en dag. Hon hade nog behövt komma ut igår också.
Jag hade inte riktigt bestämt mig för vart vi skulle rida. Jag fick se lite vart det blev. Lite spontant sådär, alltid roligt.
När vi hade kommit en bit på asfaltsvägen, så kom jag att tänka på en tur jag inte tagit på länge. Det är väldigt mycket variation på den turen, både asfalt, grusväg, skog, traktorväg och kalhygge med klättring. Även lite hoppning i skogen. Det är väldigt roligt med turer som innehåller det mesta. Skritt, trav, galopp, klättring och hoppning.

Så himla fint det är nu med alla färger!

Fröken gick jättefint, hon var pigg och framåt. Det roliga var att hon ville ta omvägen hem hela tiden. Hon förstod inte att den vägen jag hade planerat är den snabbaste, men det kanske var för att vi inte tagit den så ofta.

När vi kom längre in i skogen, så kom vi till det roligaste under hela turen. Två nedfallna små träd. Hoppning! Jag behövde inte fråga Fröken två gånger om hon ville hoppa. Vi hoppade några gånger, sen red vi ut på kalhygget för att komma hem.
Hon har en så himla härlig hoppteknik min kära Fröken. Hon sätter galopp några meter innan hindret och hoppar med hela kroppen. Hon kan verkligen och tycker det är roligt. Jag måste sätta upp en liten bana någonstans och hoppa med henne, det är så himla roligt. Och jag trodde hon skulle bli het vid hoppning, men jag kände att jag hade full kontroll över henne. Så fort jag får in henne i transporten, så åker vi på pay and jump!

Efter ridturen blev det som vanligt, stretching och avslappning. När jag hade släppt ut henne i hagen, så plockade jag iordning och fixade iordning hö för kvällen och imorgon bitti. Skönt att ha det färdigt. Sen plockade jag fram grejer som jag tänker sälja. Så onödigt när det bara hänger.

Tack för idag, hälsar jag och Söta Fröken! Imorgon blir det en tur igen :-)

Likes

Comments

Ja, jobbhelgen började klockan 7 igår. Jag hade som arbetstid 7-10, 16-21 både lördag och söndag. Ganska bra egentligen, då jag hinner ganska mycket på timmarna emellan. Men det är inte så roligt att åka fram och tillbaka. Men men, jag älskar mitt jobb och tiden går så himla fort, så söndag kväll klockan 21 brukar komma väldigt fort.

När jag hade slutat pass 1 av 4 så hämtade jag min vän Lisa. Hon skulle hänga med ut och rida lite. Så himla roligt att hon fastnade för Hugo, och jag och hans ägare är väldigt tacksamma för att hon kommer och rider honom ibland. Där har matchmakingen lyckats!
Lisa hade skaffat ett jättefint bettlöst träns till Hugo, eller en tränsdel. Ett hackamore med väldigt fina skänklar. Jag tyckte hon skulle prova det idag. Det är ett mer akademiskt hackamore, där man har två par tyglar.

Han blev jättefin i tränset!

Vi hade en idé om vart vi skulle rida. Nu är ju älgjakten igång för fullt, och vi hörde att två av jaktlagen inte var ute, så vi drog åt det håll där de brukar jaga. Är inte så jättetrevligt att rida där det springer en massa jägare. Inte för att jag tror att de tror att vi sitter på älgar, utan för att skotten kan studsa och för att själva ljudet av skottet är väldigt skrämmande om vi är nära.
Allt gick jättebra, båda hästarna gick jättefint. Fröken är ju inte så jätteförtjust i Hugo, så hon brukar inte vara så glad. Går hon bakom Hugo så hugger hon honom i rumpan lite då och då. Går hon framför honom så hotar hon att sparkas. Hugo har det inte lätt!
När vi hade kommit en bra bit, så blev hästarna skrämda av en tjej som kom gående. Sedan såg jag att det kom två män ur skogen, som hade varit och fiskat. Fröken frös fast, och jag klappade henne uppmuntrande på halsen. När de sedan började prata lite, så lugnade hon sig och började gå. Då såg hon vad de hade i händerna. Fiskespön! Jätteläskigt tydligen, hon blev så rädd, så hon svängde runt på en femöring och skrämde upp Hugo också. Så han drog iväg. Lisa fick som tur var stopp på honom. Tur hon valde att rida med sadel, annars hade det varit grant! När han blir skrämd så drar han med sådan kraft, så kan vara svårt att få stopp på honom. Men Lisa är duktig så hon kan hantera honom. Men sitter det någon ovan på honom, så kan det gå mycket illa. Både med ryttaren och honom. Så därför får ingen oerfaren rida honom. Han är jättesnäll och trevlig på alla sätt och vis. Men när han blir så rädd och drar, så kan det bli farligt.

Här var vi påväg igen! Vi fortsatte en bit till, sen var vi tvungna att vända hem. Jag skulle börja jobba snart igen, och vi skulle hinna fixa iordning stallet innan och sedan äta lunch.

Väl hemma i stallet igen, så plockade vi iordning, eller ja, Lisa plockade iordning och jag packade höpåsar. Lisa är allergisk mot hö, så hon vill helst undvika höbalarna. Hon får göra annat istället! Vi stängde stallet (trodde vi iallafall) för att Anna skulle komma och ta ut Tingeling. Vi åkte sedan hem för att äta lunch och sen invänta nästa arbetspass.
Jag kom på att jag kanske skulle skriva till Anna och fråga om hon kunde öppna stallet när hon var klar och sedan sätta för brädorna till lösdriften, så hästarna inte skulle komma åt höet som står där. Då fick jag den här bilden.

"Någon har glömt att stänga stallet" fick jag som svar från Anna. Hjälp, tänkte jag, har de gått ut? Nejdå, någon av hästarna hade bara käkat lite hö :-P
Ursäkta röran, här ska ju inga hästar gå in och jag håller på att plocka iordning :-)

Vi for ner till stallet för att kolla. Det var inte mycket som blivit ätet, som tur var. Men hästar är allt roliga, när de gjort nånting de vet att de inte får, så blir de troligen så exalterade, så de måste bajsa. Då ser man direkt att de gjort något. Som när Tingeling gick under tråden och gick till den öppnade balen och åt. Hon hade lagt en bajshög precis utanför hagen, troligen där hon gått ut. Så det var bara att sätta en till tråd där och så vips så går hon inte ut längre!

Sen var det dags för arbetspass 2 av 4.

Denna söndagsmorgon gick inte allt som det skulle. Det började direkt på morgonen. Jag hade ställt klockan på 05.30 som jag alltid gör när jag börjar klockan 7. Bara det att jag vaknade 06.05. Jag hade alltså ställt om väckarklockan i sömnen till 06.25. Jag brukar åka då. Jag fick lite bråttom, så jag hoppade i kläderna och drog iväg. Dags för arbetspass 3 av 4.
När jag hade slutat vid 10 så hämtade jag Ella som rider Tingeling. Vi åker hemåt och byter om och åker sedan till stallet. Jag bestämde mig för att ta ut Double, då Fröken har gått två dagar i rad. Alltid trevligt att ta ut min kära vallack.

Tingeling var väldigt pigg och glad, hon trampade på riktigt bra med öronen framåt hela tiden. Det märks att hon är bättre i ryggen, för såhär glad har hon inte varit på länge. Ella fick rida barbacka igen, då sadelutprovaren kommer på fredag nästa vecka och ska prova ut en ny sadel. Så Ella får träna balansen ett tag till.
Vi tog en tur genom skogen. Vi såg inte till några bilar i dikena, så det var lugnt från jägare i skogen. Vi klädde ut oss som julgranar iallafall, så vi skulle synas ordentligt, vilket jag tror vi gjorde!

Ella fick även prova att galoppera lite barbacka. Hon sa då att det var mycket lättare att sitta i galoppen än i traven. Duktig tjej!

Imorgon är jag ledig, är ledig ända till onsdag kväll. Blir att ta ut Fröken först, och sen tänkte jag ta ut Hugo och Tingeling. Så blir det väl annat pyssel också!

Likes

Comments

Ledig idag, och då står som vanligt, mycket på schemat. Hästarnas hösilagebalar skulle komma idag, runt lunchtid, och jag ville gärna hinna med en ridtur innan dess. Men först på morgonen, så åkte jag ner och gav dem lite frukost. Sen åkte jag hem och plockade lite här hemma. Blir ju så, när man bara är ledig en dag på en hel vecka, att man har mycket att göra. Fast då skulle jag ju egentligen ta det lite lugnt. Jaja, det hinner man väl med en annan gång!
Vid halv tio åkte jag till stallet igen, efter att jag fått i mig lite frukost. Djuren får mat först, sen får jag mat.
Jag började med att ta in Double och sen stängde jag in de andra tre i hagen på andra sidan vägen. Hösilagebalarna ska hägnas in i hagen, och jag ville helst ha dem i den andra hagen när leverantören kom med balarna.
Double verkade vara väldigt pigg, har inte tagit ut honom denna vecka, för det har varit så mycket. Jag tänkte ta med mig Tingeling också, men jag kände att jag skulle nog ha nog att göra med Double.

Han lugnade ner sig något när vi väl kom iväg. Men han trampade på väldigt bra och var väldigt framåt. Han rörde sig mycket smidigt, även i nerförsbackar, så den här ofrivilliga vilan kanske har gjort honom gott. Vi tog en tur på grusväg denna gång, jag tänkte att han skulle få springa av sig lite. Han rörde sig väldigt smidigt och ledigt i både trav och galopp. Man brukar annars känna att bakbenen inte hänger med riktigt, men nu var han som han vore 15.
Vi var inte ute så länge, eftersom han inte blivit riden på ett tag. Men han verkade vara väldigt nöjd ändå. Vi var ute i nästan en timme.

När vi var tillbaka till stallet, så blev det lite stretching, som vanligt (som ni kanske förstår, så är jag väldigt noga med det). Jag kände att det var ganska tungt att stretcha honom. Kan ha att göra med att han inte rört på sig. Men nu är min värsta vecka snart slut, efter den veckan brukar allt ordna sig. Då får jag mer tid, och nu är allt hemma till stallet. Spånet, höet och hösilaget.
Jag släppte ut honom och började göra iordning inför leveransen av hösilaget. Jag hann bara börja, så hörde jag att han kom. Sprang och hämtade min stallhyresvärd, då han hade en idé om hur balarna skulle stå.

14 balar hade jag beställt. Skönt att de kom idag, då är allt färdigt inför vintern. När han hade levererat balarna var det bara att sätta igång att stängsla. Litar inte ett ögonblick på att hästarna låter balarna vara.
När jag stängslat klart, med lite hjälp av min stallhyresvärd, så åkte jag hem och tog lite lunchrast. Klockan var halv två. Planerade att vara i stallet igen klockan två, men kom dit ca kvart över. Jaja, det gjorde inget!
Jag började med att ta in Fröken. Hon fick ju stå igår. Jag tänkte att vi skulle ta några varv på volten antingen före eller efter en tur i skogen. Allt gick jättebra, sadlingen, allt gick väldigt smidigt. Hon var väldigt positiv till att komma ut. Hon gick självmant till det gamla grustaget där jag tänkte prova att rida. Har förut ridit på den gamla fotbollsplanen, men grustaget är lite mindre och där är det en grusplan. Alltså är det ingen som bryr sig om det blir lite märken efter hästen.
Vi började med halter, för att träna på uppmärksamheten. Sen lade jag in lite trav. Hon var så mjuk! Hon frustade och protesterade ingenting. Vi travade först runt på en volt och sen travade vi runt i åttor. Gud så mjuk och fin hon var! Jag bad om lite galopp, först i höger varv. Hon galopperade riktigt fint! Ingen protest, utan hon löpte på. Det var som om hon kände att vi behövde det här. Vi bytte varv och jag bad om vänster galopp. Det hade hon lite svårare för. Vi har ju inte tränat något på typ två veckor, så inte så konstigt att hon inte satte vänster galopp. Vi provade några gånger till, men sen kände jag att hon kunde bli irriterad, så vi avslutade där. Vi får rida ner dit snart igen och träna.

När vi tränat klart på volten tog vi oss en liten tur. Liten och liten, det blev en tur på en och en halv timme. Först asfaltsvägen en bit och sen genom lite skog, grusväg och sedan skogen igen. Eftersom att jag redan "vunnit" över Fröken en gång under ridturen, så protesterade hon inget alls. Hon traskade bara på dit jag ville. En gång höll jag dock på att åka av, då vi skulle genom lite snår och hon typ skenade igenom. Jag trodde att hon skulle skrapa av mig, som hon gjorde en annan gång, med hjälp av en gren. Men jag satt kvar! Så vi fortsatte bara genom skogen. Hon började sedan flåsa lite, det blir varmt nu när hon börjar sätta vinterpäls! Men hon var pigg som hon brukar vara.
Vi kom till en brant backe i skogen, där jag kände att jag inte riktigt ville sitta på henne, utan jag ville gå själv. Så jag hoppade av, så fick hon hålla koll på sina egna ben och jag mina.

När vi kom tillbaka till stallet, så blev det stretching och avslappning som vanligt. Hon lyfte benen själv och sträckte ut. Kul att hon tycker det är skönt att stretcha. Eftersom Fröken blev lite svettig, så tog jag på henne fleecetäcket också. Det tyckte hon var mysigt (vill jag tro iallafall).

Jag gjorde sedan iordning i stallet, putsade sadeln och tränset. Sedan gjorde jag iordning höpåsarna och sopade stallet.
När jag kom hem, så bytte jag om och satte igång en deg på jäsning. Alltid roligt att baka, och gott blir det!

Mums!

Likes

Comments

Idag hade allting kunnat gå åt h*lvete. Min mobil är lustig, ibland så vibrerar den inte eller så kommer det inget ljud om någon ringer. Jättestörande. Och jag som bara har vibration som väckarklocka, så är det väldigt mycket störande, speciellt om man ska till jobbet. Jag brukar ställa klockan på 05:30 så jag hinner duscha, äta, mata katter och sen åka till hästarna och ge dem lite frukost. Jag vaknade 06:15 och det tog en stund innan jag förstod att klockan var så mycket. Jag brukar liksom åka 06:20 till hästarna. Andas, ta det lugnt. Det tar bara längre tid om jag stressar. Som tur är så är jag lite arbetsskadad, så jag plockar fram kläderna jag ska ha och förbereder kvällen innan. Det är bra om man har försovit sig! Tänk om jag sovit en timme till, till 7.15. Då hade ju jobbarkompisarna blivit panikslagna då de inte fått tag på mig. Jag brukar alltid vara på jobbet, annars hör jag av mig. Jag har inte varit sjukskriven en enda gång på snart ett år, så de skulle ju tro att något allvarligt hade hänt. Så var det bara telefonen som inte funkar som den ska.
Hästarna fick sin frukost, de låg och sov när jag kom, och sen åkte jag till jobbet. Jag var faktiskt i tid till jobbet, fem minuter i sju! So long, so far... Bara det att det var ganska körigt på jobbet, jag hann inte äta något innan jag åkte, så blev att äta lite sockerkaka som fanns på jobbet. Inte den bästa frukosten, men det är iallafall något. Det värsta var bara att jag fick slänga i mig mackorna när vi hade fikapaus, och så fick jag ingen rast. Jaja, jag slutade tidigt idag, så det gjorde inte så mycket.
Sen blev det att åka till Norrköping och hämta min sadel. Min sadelutprovare har stoppat om den lite ytterligare nu när den format om sig lite i takt med att Fröken har förändrats i kroppen. Jag har verkligen hittat den bästa sadelutprovaren! Jag hade inte kommit dit jag är idag utan en väl utprovad sadel.

När jag sadlade Fröken, så glömde jag bort hennes sadeltvång. Hon gjorde ingenting, stod bara stilla. Gud, vad skönt! Hon var liksom bara helnöjd, protesterade ingenting.
Under ridturen så kom det några små protester, men det tillhör det normala, för det här stoet. De hade lagt ut grus på vägen, som nog gjorde lite ont under hovarna, men det var bara i början, som tur var. Här saknade jag hennes hovboots som skyddar mot grus också. Men en månad kvar, sen får min hovslagare ta bort skorna, så får vi köra med hovboots. Funkar bra det också!
Fröken var lugn och nöjd, inga större konstigheter. Hon såg något läskigt, några stolpar vid vägen. Då är det som att hon "blir rädd" och försöker vända hem. Men det tror jag inte ett dugg på, så hon är inte svår att övertala.
Blev att spöka ut oss i reflexer idag igen. Vi smälter lätt in i omgivningen och det kan snabbt bli mörkt. Sen vet man ju inte om det är skelögda jägare ute i skogen heller.

Jag tror vi syntes rätt bra! Jag hade min reflexväst på mig, Fröken hade benreflexer och sitt reflextäcke. Verkligen bra investering!

​En nöjd Fröken efter ridturen. Vi var ute i 1.5 timmar, med varierat tempo. Vi gjorde den vanliga proceduren, med stretching och avslappning. Sen fick hästarna lite att äta, och samtidigt så packade jag påsar. Jag fick även öppna en ny höbal. Då har jag två balar kvar, sen kommer jag börja fodra med hösilage, som kommer på fredag. 
 
 Imorgon kommer det inget blogginlägg, då jag jobbar hela dagen, sen ska jag klippa mig vid 19. Det blir lite tajt om tid, så jag kommer bara pyssla lite med hästarna. Nytt inlägg kommer på fredag, då jag är ledig. ​Vad skönt! ​Sen är det inte många arbetsdagar kvar denna vecka, tur jag har ett så fantastiskt jobb, där tiden går så fort!

Likes

Comments