Att åka på utbytesår innebär att man "pausar" sin gymnasieutbildning och tvingas "gå om" ett år. Detta innebär alltså att jag fick börja i en klass med personer 1år yngre än mig själv. Innan jag åkte på utbytesår så var detta definitivt en negativ aspekt som kändes skrämmande. Hur skulle det gå att börja i en ny klass sista året på gymnasiet? Tänk om de är jättenära i grupper? Tänk om det är svårt att komma till en ny klass? Men helt ärligt så ändrades de tankarna när jag kom hem igen från mitt år i Texas. De nervösa tankarna ändrades istället till exalterande där jag var mer taggad på utmaningen. Jag fick sätta situationen i lite mer perspektiv. Jag hade ju precis varit iväg och byggt upp ett liv i ett främmande land talandes ett främmande språk och det hade gått toppenbra. Detta är en barnlek jämfört med det. Så när jag satt där på bussen påväg till min första skoldag tillbaka i Sverige så var jag helt lugn.

Nu kan jag meddela att det gick hur bra som helst och att jag trivs jättebra i min klass. De var jätte-välkomnande och jag har fått fina vänner som jag tycker om vilka jag kanske inte ens hade träffat om jag inte varit iväg ett år. Så till alla er som oroar er över detta så som jag gjorde och ser det som en negativ aspekt med utbytesår: var lugna. Det kommer att lösa sig. Har du klarat av ett utbytesår så klarar du av att börja i en ny klass i Sverige. Sen om du olyckligtvis skulle vara missnöjd med din klass eller något går dåligt så går det att fixa. Det går säkert att byta klass eller kanske är det en möjlighet att helt fokusera på studierna i ett år. Sen så har du ju dina kompisar sedan innan också. Jag håller dock tummarna för att det går lika bra som det gick för mig. Det vågar jag nästan lova.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sista dagen i Texas spenderade jag med min värdfamilj, min riktiga familj (som hälsade på sista veckan) och mina närmast vänner. Tillsammans hade vi poolparty med mat och mys. Kändes helt overkligt att jag dagen efter skulle säga hejdå för denna gång. Så så lyckligt lottad att jag fått så underbara personer i mitt liv. Så mycket kärlek. Här är några av bilderna som togs.

Likes

Comments

I slutet av varje skolår så anordnar min High School en Sports banquet där varje sport uppmärksammas och individuella prestationer likaså. Alla klädde sig fint, åt middag tillsammans och sedan var det dags för själva "galan". I mitt fotbollslag så röstades det på två priser efter säsongen, "Offensive Most Valuble Player" och "Defensive Valuble Player". Världens bästa lag röstade på mig som Offensiv MVP och jag är evigt tacksam för blev så himla glad. Fick då gå upp på scenen, ta emot pris och kände mig som en superstjärna haha. Först pratade min coach lite om vår säsong, sedan berättade han om awards som blivit utdelade i det district vi spelade i och sedan skolans egna priser. Fick även priser såsom "Newcomer of the year" osv i districtet. Blev så himla glad. Detta kommer jag aldrig att glömma.

Extra kul var det att min bästa vän fick Defensiv MVP och att vi fick dela detta tillsammans.

Likes

Comments

Den 8e April var det dags för ett event jag sett fram emot, PROM. De flesta som sett en amerikansk high school film vet nog precis vad det är men om inte så är senior PROM en skoldans som alla sistaårselever går på. Skillnaden mot exempelvis 9ornas bal i Sverige är dock att allt är mycket mer och påkostat. De går verkligen all in. Många hade väl planerade "promposals" där killen frågar ut tjejen till sin dejt på olika sätt. Alla letade även klänningar och matchande blommor månader innan självaste balen. Jag upplevde det som att många drömmer om sin senior PROM och att den ska vara perfekt. För min egen del var jag ute i sista sekund med klänningen hehe men lyckades tillslut efter många affärer och timmar hitta den rätta. Helt ärligt tyckte jag det var svårt att veta vad som var snyggt då PROM klänningar inte riktigt är någonting man ser i Sverige. Min klänning hade en massa glitter på överdelen och då var den ändå relativt "enkel" och stilren om man jämför med den generella balklänningen. I många affärer kändes klänningarna "ju mer desto bättre" men det är också lite charmen med PROM. Som dejt hade jag min kompis Tristan som frågade mig med en skylt målad som Sveriges flagga och någon text som jag nu i stunden helt ärligt inte kommer ihåg haha. Han hade frågat mig mer inofficiellt innan så förväntade mig inte riktigt något "riktigt" promposal så blev glatt överaskad. Väl innan PROM så gjorde jag mig i ordning med några av mina närmaste vänner i Edens beach-house för att sedan ta en massa bilder. Självaste PROM var jätterolig och den var på ett hotell vid stranden. Det var en massa god mat, mycket dans och priser. Efter PROM så åkte vi tillbaka till Eden och sov där för att dagen efter ha det skönt på stranden. PROM weekend var definitivt ett starkt minne från mitt utbytesår. En magisk kväll.

Likes

Comments

Denna sommaren beslutade sig min värdfamilj för att åka på en Europaresa och se flertalet länder. Såklart kom de även till Sverige och tillsammans hade vi en sjukt bra vecka med bland annat Gotland, Stockholm, Skansen, Gröna Lund, Vasa Museet osv osv. Ja, dagarna var helt fullspäckade. Så himla roligt att få visa dom vart jag växt upp och hur Sverige är. Helt underbart att få ha båda sina familjer en hel vecka samtidigt. Älskar er.

Detta må vara många bilder men tro mig det finns sjukt många fler. Min värdpappa är en riktig mästerfotograf.

Likes

Comments

Missade tyvärr min skolas student och min gamla klass men hann i alla fall fira tillsammans med några av mina bästa vänner. Grattis till er alla, jag är så stolt. Måste dock erkänna att det var lite surt att inte själv ta studenten haha.

Likes

Comments

Kan inte beskriva känslan när jag såg mina bästa vänner igen efter 293 dagar. Titta vad fint dom hade fixat. Världens bästa är dom. 

Likes

Comments

Den 30 Maj var det dags att säga hejdå. Mitt utbytesår började närma sig sitt slut och jag kunde inte förstå vart tiden tagit vägen. Var det inte nyss jag sa hejdå till Sverige och nervöst väntade på äventyret? Helt ärligt var det otroligt svårt att greppa att det här kapitlet av mitt liv var påväg att ta slut. Att allt var påväg att förändras. Det hade bara gått 10månader men oj vad allt var annorlunda nu.

Jag hade aldrig vågat hoppas att året skulle bli så bra och lärorikt som det blev. Att jag skulle få bästa vänner och familj på andra sidan jorden med helt annan bakrund än jag. Att jag skulle känna mig som hemma på ett ställe som inte var mitt hem. Att jag skulle vara så ledsen över att lämna. Den sista tiden i Texas flög förbi där jag inte hann reflektera över att jag snart skulle återvända till mitt "gamla" liv och till verkligheten. Så när dagen med stort D helt plötsligt stod runt hörnet var det svårt att hantera mina känslor. Jag tror inte att jag på riktigt förstod att jag inte skulle komma tillbaka nästa dag förrän jag satt på flygplanet. Det var först då jag insåg att mitt utbytesår var över. Det var då tårarna kom och jag kände mig helt tom.

Jag visste att den dagen skulle komma då jag behövde lämna men jag förstod inte att den skulle komma så snabbt. Att ta farväl av de människor som betytt allt för mig det senaste året kändes overkligt. De människor som jag slumpmässigt träffat och vilka blivit mina bästa vänner. De människor som hjälpt mig hitta mig själv. Jag var påväg att lämna det liv jag byggt upp under ett år och det var dags att släppa taget. Det var dags att träffa de människor som jag hade kämpat för att hålla tillbaka tårarna med och säga hejdå till ett år tidigare. Det är svårt att exakt förklara hur detta året förändrade mig och det var först när jag landade i Sverige som jag förstod hur mycket. Även fast det mesta var sig likt hemma så kände jag mig annorlunda och att förklara för nära och kära vad jag upplevt är svårt. Ofta blir det då istället ”jag hade det jättebra, men det är skönt att vara hemma”. Det som är svårt att förklara är alla fantastiska stunder, alla svåra stunder (ja dom kommer dom med), känslan av att prata ett annat språk hela tiden, känslan av att nästan glömma bort sitt ”riktiga” liv osv osv. Men som jag nämner till alla så är det såklart även skönt att vara hemma, tillbaka på hemmaplan med den trygghet det innebär och med de människor jag saknat och älskar.

Så nu sitter jag här 10 månader senare med familj och vänner på två olika kontinenter. Jag är så lyckligt lottad att få haft denna möjlighet och att jag har så fina människor i mitt liv. Det gjorde ont att lämna då jag inte vet hur länge det blir tills jag ser mina amerikanska vänner igen. Det gör fortfarande ont. Det kommer antagligen alltid att göra lite ont att inte kunna ha alla i min närhet. Men jag skulle inte byta detta år mot någonting och jag är så glad att jag gjorde det. För hur lyckligt lottad är jag inte att ha människor som gör det så svårt att säga hejdå. Detta är inte slutet, vi kommer att ses igen. Tillsvidare ska jag njuta av att vara tillbaka med de nära och kära som jag saknat något så otroligt. See you later alligator.

Likes

Comments

Likt New York i början av mitt utbytesår så fick jag även möjligheten att delta i ett End Year Camp som Explorius har. Denna gång bar det av mot Washington DC. Vilken underbar stad det var med mysig och lugn känsla samt mycket grönska. Vill definitivt åka tillbaka någon gång i framtiden. På själva lägret hade vi sightseeing och möten angående "omvänd hemlängtan" och att åka hem. Träffade även några av utbytisarna som jag haft kontakt med under året vilket var riktigt roligt men samtidigt sorgligt då vi alla verkligen insåg att utbytesåret verkligen var påväg att ta slut. Det var dock otroligt skönt att kunna ventilera med människor i samma sits och som verkligen förstår hur man känner. Kärlek till er. Tillsammans startade, genomförde och avslutade vi året.

En liten rolig sak som hände var att jag blev "roomie" med samma danska tjej Julie som jag hade i New York, vad är oddsen liksom? Brandlarmet gick även igång en av kvällarna så hela hotellet behövdes utrymmas och brandkår larmas. Som tur var det ingen fara.

Likes

Comments