View tracker

Här kommer ett toppenrecept på en shot som håller förkylningarna borta.

Några saker som ingefära är bra mot:

◾Bra för hjärtat
◾Magen älskar ingefära
◾Ökar matsmältningen
◾Bra mot illamående och migrän
◾Gör dig frisk
◾Verkar anti inflammatoriskt

Här kommer receptet

1 liter vatten
200-300 g ekologisk ingefära (beror på hur stark du vill ha den)
2 ekologiska citroner
1 chilipeppar (går att utesluta om man vill)
0.5 dl ekologisk honung

Grov riv ingefäran med skalet på direkt i en kastrull. Skär chilipepparn i bitar. Mätt upp en liter vatten.
Sjud upp detta (ska ej koka) i 20 minuter. Sila av ingefäran. När det svalnat lite så häll i honungen. När det kallnat så pressar du i båda citronerna. Sila vätskan och häll upp i rena flaskor.
Förvaras i kylen!

Tar en shot på 6-8 ml varje dag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Fick för ca 3 veckor sen hem ett paket med ett gäng böcker av 'isa + BEA' från en kampanj från Buzzador. Dessa skulle passa barn från ca 6 år.

Läst varje kväll med mina tre tjejer på 3, 6,5 och 8 år. De har varit väldigt uppskattat av de. Lättlästa och intressanta!
Rekommenderas!

Likes

Comments

View tracker

Varit sugen på att prova baka dessa wienerbröd i två veckor nu och ikväll blev det äntligen av.
Hört en del om att det ska vara ganska svårt med dessa olika kavlingar och vikningar och kalla ingredienser men jag tyckte nog att jag lyckades helt ok för att vara första gången.

Ca 30 st

300 g smör
50 g jäst
2.5 dl kall mjölk
1 ägg
0.5 tsk salt
2 msk socker
ca 8 dl vetemjöl

Pensling
1 äggvita

Glasyr
1 dl florsocker
0.75 msk vatten


Lägg in alla ingredienserna i kylen en stund så de blir kalla.
Ta fram smöret och skär den i 10 skivor och lägg de på ett smörpapper.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Blanda i ägg, salt, socker och en del av mjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i kylen 10 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en platta, ca 30 × 40 cm.
Lägg smöret på ena halvan så att de ligger 2 cm innanför degkanten.
Vik först upp kanterna över smöret och därefter den andra halvan. Nyp samman kanterna.

Mjöla bakbordet lätt. Vrid degen 1/4 varv. Kavla ut degen. Den stängda delen ska vara vänd mot kavlaren. Kavla försiktigt så att degen inte spricker.
Vik degen i 3 delar på längden. Vrid den 1/4 varv.

Kavla ut degen igen till ca 20 × 35 cm. Skär i ca 1 cm breda strimlor och sno runt de till runda kringlor. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timma.

Under tiden kokar du vaniljkrämen. Jag gjorde på färdig marsanpulver.

Lägg en klick på bullarna och pensla med äggvita.
In i ugnen ca 7-10 min så de fått fin färg.

Låt svalna och häll på lite glasyr.



Likes

Comments

I helgen vankas det 6 års kalas här hemma så har börjat baka lite smått idag. Bland annat dessa underbara kolakakor.

Ca 30 st

100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker

Vispa ihop smör, socker och sirap i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg.
Rulla till två avlånga korvar (plåtens längd).
Grädda på 175 grader i 10 minuter.
Låt svalna något innan du skär i fina snittar.




Likes

Comments

Äntligen fick man hämta ut Bakboxen som jag beställde för några veckor sen. Har väntat med spänning vad detta är för nåt. :)
För några dagar sen så kom ett separat brev med en bakduk i som tydligen inte fick plats i boxen.
Dessa boxar ska alltså innehålla ett recept varje gång och i denna premiärbox så ska det bakas en premiärtårta. Så den ska jag baka till nästa helg!
Annars innehåll boxen detta:

Silicone grytvante
Tårtspackel/Cake smoother
Tala spritsset 10 delar
Vaxduk
+ råvaror (Odense sugar paste, mörk choklad, vit choklad, florsocker, potatismjöl, vaniljstång och lösgodis)

Ska bli spännande det här! :)





Likes

Comments


Nu börjar det bli dags att tänka på årets Halloween bak igen. Dessutom ska dottern ha halloween kalas i november då hon fyller år så det ska bakas en hel del läskiga bakverk.



Dessa läskiga fingrar brukar göra succé på fikabordet. Men de ser rätt läskiga ut trots allt. :)



125 g rumstempererat smör
1.25 dl florsocker
1/2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt



Rör smör, florsocker, vaniljsocker och ägget smidigt i en bunke.
Tillsätt vetemjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en smidig deg. Låt gärna degen vila en stund i kylen (ca 20-30 min).



Värm ugnen till 170 grader. Forma degen till avlånga fingrar ca 1 cm tjocka.
Dela mandlarna och sätt de som naglar. Forma knogar och skär fingerveck med en kniv.
Grädda i ca 10 min.



När de svalnat så måla 'blod' med röd pasta eller karamellfärg.

Likes

Comments


Bakade denna goda cheesecake till kvällens efterrätt.

75 g smör
200 g digestive kex

400 g philadelfiaost
1 dl florsocker
1 burk hasselnötskräm (a ca 350 g)
2 dl rostade hasselnötter
ev 50 g nougat till garnering

Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till smulor.
Lägg smulorna i en bunke och rör ner smöret.
Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter och ställ i kylen.
Vispa färskosten med florsockret i 2 minuter med elvisp.
Rör ner hasselnötskrämen och fortsätt vispa till en slät kräm.
Grovhacka nötterna och rosta de i en torr stekpanna. Häll i hälften av nötterna i smeten och ha hälften som garnering.
Ringla ev över smält nougat och låt cheesecaken vila i frysen i minst 3 timmar.





Likes

Comments

Då var det dags att göra den årliga flädersaften när fläderbusken blommar så fint.
God saft men går att göra en jäkla god bål också. :)
Dessutom sägs den vara febernedsänkande så kan ju vara bra att ladda i frysen till höstens förkylningar.

30 fläderblom klasar
3-5 citroner (ekologiska)
1.5 liter vatten
1.5 kg socker
50 g citronsyra

Varva blommorna med tunt skivade citroner i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll i sockret så det smälter och sen citronsyran.
Häll vattnet över bunken.
Täck över och förvara i kylen. Rör om 1-2 ggr om dagen. Låt stå 3 dagar.
Går bra att frysa in.


Likes

Comments

Tänkte visa några bilder från mina odlingar som frodas. Det är bland annat tomat, olika gurkor, paprika och jalapenos.



Likes

Comments

Dessa är också en av mina favoritkakor sen barnsben.

200 g mjukt smör
2.5 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Dela degen i 6 delar. Forma till rullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till de litegrann och pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Skär i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma.


Likes

Comments