Var ett tag sedan jag bloggade sist. Har haft fullt upp med tentor och fyllde år nu i veckan. Har precis fått betyg i en kurs men ska redan göra ännu en hemtentamen, jippi! Sommaren är på gång, det gillar jag. :)
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Rasism och fördomar finns överallt i vårt svenska samhälle såväl i den globala världen och har funnits under en lång tid. Att exkludera och inkludera vissa individer sker på daglig basis och det är inte alltid människor ser rasismen i det man uttrycker eller förmedlar. Människan exkluderar och inkluderar andra människor på ett systematiskt sätt. De som liknar oss hör till "majoriteten" och ges en stark maktposition i samhällets sociala konstruktion. "De andra" som avviker från rådande normer och föreställningar anses som "onormal" och exkluderas från medborgarna som faller under kategorin "normföljande". 

Såg en film under gårdagen som tog mig med storm. Filmen heter "The butler" och är verklighetsbaserad till grunden. Den skildrar hur människorna av en viss hudfärg behandlades och hur det amerikanska samhället såg ut på den tiden. Man följer huvudkaraktären från barndomen till när Obama blir president i USA. Livsödet som skildras i filmen berör och gör mig förbannad över hur människor kan låta ett utseende, en religiös tro eller en sexuell läggning bestämma vilket människovärde som sätts på en enskild individ eller grupp. När man ser tillbaka i historien frågar jag mig tyvärr, "hur långt har vi egentligen kommit?"

I ett youtubeklipp publicerat den 26 juni 2013 genomförs ett experiment av en kvinna som heter Jane Eliott. Ämnet rör rasism och experimentet visar att det idag fortfarande finns en stark underbyggd ovilja att förstå hur minoriteter i ett land upplever sin tillvaro. Experimentet utfördes genom uppvisning av rasism gentemot blåögda. De brunögda behandlades respektfullt medan de blåögda fick känna på hur det kändes att exkluderas och ständigt missgynnas.  Det framgick klart och tydligt att "det blåögda laget" av befolkningen förnekade "det brunögda lagets" rasism-upplevelser och jag upplevde att de försökte bortförklara "de brunögdas" berättelser eller utmåla sig själva som ett offer. "Det behöver inte vara mer synd om honom för att han tillhör en annan etnisk bakgrund. Jag får också uppleva kränkande behandling på grund av jag är kvinna och blond", sade en kvinnlig lärare. "Men du kan ändra på t.ex. din hårfärg. Om du är född mörkhyad kan du inte göra något åt det", svarade lärarinnan.

Vissa deltagare i "det blåögda laget" stod inte ut med den kränkande behandlingen som varade en kort tid och en del lämnade rummet. Syftet med experimentet var att synliggöra den behandling som många minoriteter får stå ut med dagligen i samhället. Det "blåögda laget" kunde gå ut om de inte orkade mer, men de fick lära sig att om man tillhör en minoritet kan man inte bara gå ut ur rummet och slippa undan från den kränkande behandlingen. För dessa grupper existerar rasism och fördomar överallt, när man sätter på teven, när man man vistas på arbetsplatsen, mm. 

Jag ställer samma fråga igen. "Hur långt har vi egentligen kommit...?"


Likes

Comments

Har verkligen inga större julkänslor det här året. Kan ju bero på att det har varit snöfattigt än så länge. 

Tänker på de människor som inte alls har någon möjlighet att fira jul eller de som sitter på gatorna och tigger. Talade med en kvinna från Rumänien som brukar sitta vid ICA där jag bor. Hon fick en present och pengar utav oss som kom förbi henne. Glädjen som kom fram i hennes blick kan jag inte ens försöka beskriva. 


Jag hoppas att alla ägnar lite tid till de som har det sämre. Inte bara under julen utan även senare när julafton har dragit förbi... Alla förtjänar att ha ett drägligt liv och utan solidaritet och medmänsklighet vore världen mycket mörkare...

Likes

Comments


Likes

Comments


Likes

Comments

Hittade den här videon av en slump på youtube. Tycker den är riktigt bra gjord och den inspirerar verkligen. smiley


Likes

Comments

Just nu deltar jag i en tävling som Högklackat.nu håller i, och de skor som jag valt att tävla om syns här nedanför. Skulle behöva utöka min skogarderob nu till sommaren. Unnar mig sällan att köpa snygga pumps och skulle därför ha en stor glädje av att vinna den här tävlingen. Kommer i höst börja studera i 4 år och skorna skulle verkligen lysa upp min vardag under studietiden. Då man har csn unnar man sig sällan ett par snygga skor, och att få mer än ett par vore riktigt skoj! :)

Hittade riktigt fina och eleganta skor på Högklackat.nu. Skorna är i snygga färger/mönster och går att matcha med många olika outfits. Det finns ingen bättre känsla än den man får när man har på sig ett par snygga pumps till en snygg outfit. Med dessa skor skulle många fester bli räddade och man skulle känna sig riktigt fin och feminim. <3

Om jag skulle vinna skorna skulle jag bli otroligt glad! Ett par av skorna skulle bli en perfekt present att ge till min syster! :) Håller tummarna och hoppas att jag har tur i denna tävling.

 

Snygga skor från Högklackat.nu

Högklackat.nu

Have2have

 
298 SEK

Have2have

 
398 SEK

Have2have

 
298 SEK
Plocka ihop dina favoritskor på Högklackat.nu du också!
 

 

Likes

Comments