View tracker

Idag har jag även börjat på mitt nya jobb som operatör på ett bolag i Gunnilse. Jag hoppas på tredje gången gillt och att mina nya kollegor inte tycker jag är helt tappad. För övrigt gick det bra idag så jag tror att jag ska trivas och att jag kommer lära mig alla grejer ganska snabbt. I dagen lucka gömmer sig en lite julig variant av cheesecake. Jordnötskola cheesecake. Spännande. Den smakar som snickers tycker jag. Tänkte att det skulle vara lite coolt att bryta trenden och ha en cheesecake till julfikat så tycker att denna passar in. Gör den gärna dagen innan.

Botten:

  • 250 g salta jordnötter
  • 1/2 burk karamelliserad mjölk


Fyllning:

  • 3 ägg
  • 300 g laktosfri philadelphia
  • 200 g riven mjölkchoklad
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker


Dekoration:

  • 1/2 burk karamelliserad mjölk
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 dl salta jordnötter


Ta fram en rund springform. Blanda jordnötterna och den karamelliserade mjölken och bred ut till ett jämt lager på botten. Separera äggvitorna från gulorna. Vispa ner philadelphia, socker och vaniljsocker tillsammans med äggulorna till en jämn smet.


Vispa vitorna till ett hårt vitt skum. Vispa grädden fluffig och rör försiktigt ner den i äggulesmeten tillsammans med den rivna chokladen. Vänd till sist ner skummet och blanda försiktigt med en slickepott. Häll smeten i formen och täck med plast. Ställ i frysen under natten eller minst 5 timmar. Ta ut cheesecaken 30 min innan servering. Blanda vispgrädde och resten av den karamelliserade mjölken till en tjock kolasås. Lossa kanterna på kakan och bre på kolasåsen. Strö på jordnötterna.

Iva Kaevska

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

I dagen lucka dyker lussebullar upp! Detta recept fick jag av mammas kollega som har glutenintolerans. Detta var faktiskt dom godaste jag gjort och degen blev väldigt lätt arbetad. Det blev inte sådär ''fastna i bänken'' kladdigt och snustortt så de smular sönder så fort du rör dom utan det var precis som om man hade bakat med vetemjöl. Helt underbart! Så fint när man kan hjälpas åt och dela recept. Jag tycker egentligen inte om russin, men fick baka några med russin på då resten av familjen är nästintill galna i russin.

Ugn: 250°

Innehåll:

  • 500 g mjölmix från Schär + 1 dl till utbakning
  • 75 g laktosfritt smör
  • 50 g jäst (Röd helst)
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 1 dl laktosfri vanilj kesella
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk psylliumskal
  • 1 pkt saffran
  • 1 ägg

Dekoration:

  • Russin

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll sedan i mjölken och värm till 37°. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner psylliumskalen tills de smält ihop och låt sedan stå och jäsa i 10 minuter. Tillsätt sedan kesellan, sockret, saffran och börja vispa med hjälp av degkrokar eller en bakmaskin. Blanda ner lite av mjölet i taget. Arbeta in mjölet jättenoga och använd händerna om det behövs. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Strö resten av mjölet på ytan du ska arbeta på och börja knåda degen. Forma till kransar, bullar, bröd eller vad du vill. Lägg dom på en klädd plåt. Sätt ugnen på 250°. Låt dom jäsa i 30 minuter men skvätt lite vatten på dom efter 15 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och lägg på russinen. Grädda mitt i ugnen i 6-10 minuter eller tills de fått färg.

Gör du större grejer som bröd till exempel så ska du ha ugnen på 200° och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.


Iva Kaevska

Likes

Comments

View tracker

Hej allihopa! Det var länge sedan jag la upp något och jag har en anledning till varför såklart. Under de senaste veckorna har jag julbakat för fulla muggar och fryst in hälften av allt eftersom jag inte ska vara hemma till jul i år. Det har varit jobbigt och jag vill inte ens gå in i köket för tillfället, hahaha. Jag tänkte lägga upp ett recept varannan dag fram till jul med det jag bakat så jag hoppas att ni tycker om det och testar!

Under min julbaknings-veva märkte jag att min kamera bara tar sämre och sämre bilder så jag testade allt från uppdatering, till byta objektiv, byta batteri och att rengöra den men den blev bara sämre och sämre. Igår knäppte den sitt sista kort innan den kraschade totalt och slutade fungera. Lite sådär halv kul.. Eller inte. Så nu blir det att investera i en ny kamera så att tillsvidare får ni överleva på jättedåliga bilder från kameran samt några från telefonen.

Dagen första lucka blir inget mindre än pepparkakor! Jag gjorde dom från grunden och de blev supergoda och härligt kryddiga. Tycker inte att det är jul utan pepparkakor så det är definitivt ett måste. Degen måste förberedas dagen eller kvällen innan själva bakningen. Ett tips om man inte vill ha kryddorna på det sättet kan man köpa pepparkakskrydda (som är precis samma egentligen)


Ugn: 180°

Innehåll:

  • 80 g laktosfritt smör
  • 1 1/2 dl teffmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl ljus sirap
  • 0.5 dl brunt rörsocker'
  • 0.5 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk nejlika
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk kardemumma

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sirap, rörsocker och kryddorna. Ta bort kastrullen direkt från värmen när det börjar bubbla, det får inte koka. Blanda ner grädden, mjölen och bikarbonaten och rör om tills det blir en klumpfri smet. Häll över smeten i en plastbunke med lock och ställ in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 180°. Arbeta degen lite lätt med lite teffmjöl. Kavla ut degen så att den blir 2-2,5 mm tjock och börja stansa ut figurer. Lägg kakorna på en klädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, håll gärna koll under tiden då de kan bli brända väldigt fort. Spritsa och dekorera med olika färger om så önskas.


Iva Kaevska

Likes

Comments

Jag glömde helt bort att skriva och lägga ut detta receptet igår. För er som missade gårdagens inlägg så var det min födelsedag i onsdags och då serverades det två tårtor: Denna födelsedagstårta, som jag för övrigt inte kan komma på ett namn till, och en daimtårta För recept till daimtårtan klicka HÄR. Jag lade ner väldigt mycket tid på denna tårta och efter att ha misslyckats med botten 3 gånger (!!) så bad jag mamma att inhandla glutenfri tårtbotten från Hans & Greta. Den kanske inte blev något bidrag till '' Hela Sverige Bakar'' direkt, men jag är väldigt nöjd med den och den var framför allt väldigt väldigt god.

P.S Lite tips:

1. Gör chokladfrostingen kvällen innan så att den får stå i kylen över natten. Annars kan man ha den i frysen i 4-5 timmar, men då får man hålla koll så att inte den fryser.

2. Hittar man ingen rosett man tycker om kan man göra en egen med hjälp av ett sidenband och en stor trägaffel! Se video HÄR:

3. Om man bestämt sig för att köpa bottnarna så kan man köpa 2 stycken förpackningar och bilda en 20-25 cm i diameter tårta istället för en 15 cm som de bottnarna egentligen är. Bottnarna finns för övrigt i frysdisken i glutenfritt kategorin på större matkedjor och förpackningarna är rosa.

Botten:

  • 2 förpackningar Hans & Gretas tårtbotten

Hallonmousse:

  • 200 g hallon
  • 1 dl strösocker
  • 4 gelatinblad
  • 3 dl laktosfri vispgrädde

Vit chokladfrosting:

  • 200 g vit choklad
  • 6 dl laktosfri vispgrädde
  • 4 gelatinblad

Chokladpudding:

  • En påse Premium Gourmet chokladpudding från Byodo
  • 4,5 dl röd laktosfri mjölk
  • 1/2 dl strösocker

Dekoration:

  • 3 paket chocolate sticks från Semper
  • Silver kulor från Dr. Oetker
  • 1 m hampasnöre
  • 1 rosett

Lägg gelatinbladen i ljummet vatten i 5-7 minuter. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt puttra en liten stund. Vispa geggan till en fin puré och lägg i gelatinbladen och ställ in i kylskåpet så purén kan svalna helt. Koka upp chokladpuddingen och låt stelna i 20-30 minuter. Vispa upp grädden och vänd sedan försiktigt ner purén och blanda tills allt blandats ihop.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 30 minuter. Hacka chokladen till mindre bitar och värm upp grädden. Rör ner gelatinbladen tills det hela har smällt samman och blanda sedan ner den hackade chokladen. Plasta in och ställ i frysen i 4-5 timmar eller ställ i kylen under natten. Vispa upp den stelnade krämen tills den blir slät och lite luftig.

Ta fram tårtbottnarna. Eftersom jag tyckte att tårtbottnarna var lite små så skar jag dom i bitar och gjorde dom lite större. Börja med att lägga på hallonmoussen som det understa lagret, men spara lite att använda som lim. Placera en botten över (dom ska också skäras upp och anpassas). Lägg sedan på chokladpuddingen och försök att fördela allt så att det blir jämt och fint och inte så kladdigt. Placera det sista locket. Fäst sedan chokladfingrarna med hjälp av att ta hallonmousse på dom och fäst på tårtan.

Ta hampasnöret och knyt runt tårtan och skär av snörena som blir över. Ta rosetten och limma fast på knuten och låt stelna helt. Spackla locket med lite av chokladfrostingen. Spritsa önskat mönster med resten av frostingen och låt stå i 10 minuter. Strö över silverkulorna på tårtan.

Iva Kaevska

Likes

Comments

Hej allihopa! Tack så jättemycket för alla gratulationer, samtal och besök igår, det uppskattas jättemycket trots gårdagens världschock när man vaknade. MEN för att lysa upp det hela så fick jag besök av underbara vänner på förmiddagen och underbara uppblåsbara familjemedlemmar på kvällen. Eftersom jag är en stor tjej nu (åldersmässigt iaf är ganska kort annars) så fick jag baka mina egna tårtor. Min minste bror inte är jätteförtjust i vanliga tårtor så jag slängde ihop en specialare till honom - nämligen Daimtårta. Jag kommer lägga upp recept på den andra tårtan lite senare men så länge får ni gärna dregla över den här!

Ugn: 100°

Innehåll:

  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker

Fyllning:

  • 200 g mörk choklad
  • 2 st dubbeldaim
  • 5 dl laktosfri vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Dekoration:

  • 2 st dubbedaim.

Sätt ugnen på 100°. Separera äggvitorna från äggulorna och. Vispa sedan äggvitorna till ett vitt skum. Vänd försiktigt ner sockret och vispa sedan upp tills det blir ett fast hårt skum. Bred ut smeten till två cirklar på ca 20 cm diametern på en bakplåt med papper på. Grädda bottnarna i ca 1 timme och 50 minuter på den nedre delen av ugnen. Låt bottnarna kallna helt.

Smält chokladen och pensla på bottnarna och låt stelna. Hacka daimen i små bitar. Vispa upp grädden med vaniljsocker tills den blir fluffig och vänd ner daimen med en slev. Använd den ena marängen som botten. Lägg halva gräddsatsen på botten och lägg sedan på den andra som ett lock. Gör likadant där. Hacka den sista dubbeldaimen i grövre bitar och strö över tårtan.



Iva Kaevska

Likes

Comments

Hej allihopa! Idag är det äntligen fredag och för många betyder det att de får unna sig något gott. Igår förmiddag så kollade jag runt lite på nätet och fastnade för Nina Hermansens recept på Semlemuffins. Innan jag typ hunnit blinka så var jag i fullgång och rivit ut allting ur bakskåpet och kollade om jag hade allt hemma. Tycker man om semlor kommer man definitivt tycka om dessa muffins.

Ugn: 175°

Innehåll:

  • 6 ägg
  • 200 g laktosfritt smör
  • 8 dl mjölmix från Schär
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl laktosfri yogurt (naturell)
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 4 tsk bakpulver

Fyllning & Dekoration:

  • Vaniljkräm = 2 msk vaniljpulver + 1 dl laktosfri mjölk
  • Mandelmassa (om man vill istället för vaniljkräm)
  • Laktosfri Vispgrädde
  • Florsocker

Sätt ugnen på 175°, Smält smöret och häll i yogurten efter en liten stund. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med äggsmeten. Vänd försiktigt ner yogurtsmöret och vispa på det lägsta tills allt smält ihop. Ta ungefär 1 1/2 sked och lägg i muffinsformar. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Vispa upp grädden och ställ åt sidan. Skär av toppen av muffinsen och bre ett lager vaniljkräm (eller mandelmassa). Spritsa sedan på grädden och pudra på florsocker.

OBS!

Mina blev av någon anledning ganska låga så jag tog och skar ut bitar ur muffins som inte blev lika höga som de andra och använde det som ett lock istället.

Iva Kaevska

Likes

Comments

God kväll mina vänner! Fick i uppdrag av mamma idag att baka någon kaka som hon kan ta med sig till jobbet imorgon och äpplepaj (recept HÄR). Kakan är amerikansk och heter White Chocolate Chip Blondies som grovt översatt är vitchoklad bitars långpannekaka, men man kommer få tunghäfta innan man hunnit säga det så let's just call them Blondies. Detta är definitivt en ny favorit hos mig och jag älskar kombon med vitchoklad och kanel samtidigt som den är krispig på utsidan men seg och mjuk på insidan. Kanske passar som en ny mjuk kaka till julfikat?

Ugn: 175°

Innehåll:

  • 170 g laktosfritt rumstempererat smör
  • 2 ägg
  • 5 1/2 dl glutenfri mjölmix från Semper
  • 2 dl brun farinsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g vitchoklad i bitar

Fyllning & Dekoration:

  • Kanel
  • Strösocker

Sätt ugnen på 175°. Blanda bakpulver och mjölmixen i en skål och ställ åt sidan. Vispa smöret tills det blir en kräm. Häll i brunsockret och vaniljsockret och vispa i 2-3 minuter tills det blir en ljusbrun och fluffig kräm. Vispa ner äggen och häll i lite mjölmix i taget. Vispa tills det blir en slät deg. Blanda sist ner chokladbitarna med hjälp av en träslev. Dela degen i två bitar och lägg ena biten på en klädd långpanna. Fördela degen så jämt som möjligt och strö sedan på socker och kanel efter eget tycke, Lägg sedan på den andra degbiten och lägg som ett lock och strö sedan kanel och socker efter eget tycke. Lägg mitt i ugnen och grädda i 24 minuter eller tills kakan fått en gyllene färg. ,

Ta bort kanterna på långpannan (om möjligt). Skär försiktigt upp kakan i fyrkanter och lägg på en tallrik. Ställ in rutorna i frysen och låt ligga där i 15 minuter. Ta sedan ut dom och låt ligga en stund innan servering.

Iva Kaevska

Likes

Comments

Innehåll:

  • 200 g fin mix från Semper
  • 4 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 6 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Vaniljkräm:

  • 20 msk marsanpulver
  • 8 dl laktosfri mjölk

Topping:

  • 200 g mörkchoklad
  • 1 dl laktosfri mjölk

Koka upp vatten och olja. Ta bort kastrullen och Blanda ner mjöl och bakpulver och rör om tills det sväller. Låt stå åt sidan tills det har kallnat. Sätt ugnen på 200°. Knäck ett ägg i taget och vispa upp. Klicka sedan ut degen på en bakplåt. Lägg längst ner i ugnen och grädda i 30-32 minuter.

Låt kakorna svalna helt. Blanda marsanpulvret till en kräm. Skär upp dom i två bitar så att de blir ett lock och en botten. Lägg en klick vaniljkräm på botten och lägg sedan på locket. Smält chokladen i en kastrull tillsammans med mjölk. Ringla på chokladen på eclairen och låt stelna i frysen i 10 minuter.


Iva Kaevska

Likes

Comments

God kväll mina trogna läsare! Jag börjar officiellt klättra på väggarna av att sitta hemma. Såå tråkigt!! Till dagens ära testade jag iaf på ett recept på tehönökakor som vi fått av mammas kollega. Min minste bror med celiaki tyckte att det var det absolut godaste brödet han ätit sedan han fick sin diagnos! Jag håller absolut med, fyfaaan va goda de var! Jag tar det som högsta betyg och är väldigt nöjd med hur bra det faktiskt blev eftersom jag i vanliga fall suger på att baka bröd.

Ugn: 250°

Innehåll:

  • 25 g jäst
  • 6 1/2 dl Finax Röda mjölmix
  • 3 dl laktosfri mjölk
  • 2 dl glutenfri havregryn
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Smula ner jästen i en bunke. Häll vatten och mjölk i en kastrull och värm upp till 37°. Blanda ner rapsolja,sirap, havergryn, fiberhusk och salt. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Vispa ner bakpulver och lite av mjölet i taget. Arbeta degen med ordentliga degkrokar i minst 10 minuter. Låt stå och jäsa i 1 timme.

Sätt ugnen på 250°. Arbeta ihop degen på ett mjölat bakbord så att den blir smidig och lätt att arbeta med. Dela degen i 12 lika stora bitar och forma dom till bollar. Kavla ut dom till tekakor och lägg dom på en bakplåtsklädd plåt. Nagga bröden och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla bröden med smält smör och lägg mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Iva Kaevska

Likes

Comments

Hej på er! Idag ska jag åka upp till morfar i Lidköping där jag är uppväxt. Ska bli så kul! Självklart kan jag inte med att åka tomhänt så jag slängde ihop det som fanns hemma. Väldigt simpelt, krävs inte så mycket ingredienser men den tar lite tid. Jag håller alla tummar och tår att han kommer tycka om det lika mycket som jag gör. Senare ikväll blir det lite bingo med min andra halva. Håller tummar och tår där med att man åtminstone kan få vinna typ 100:- hahaha. Jag vinner väldigt sällan och kvällens chans är 45 miljoner! Hade inte varit helt fel att vinna dom pengarna. Jag hade gjort det som är standard - bygga hus, köpa bil, resa och ge till mina föräldrar och lagt undan resten för framtida avkommor. Vad hade ni gjort?

Botten:

  • 2 paket Cookie- O's
  • 75 g laktosfritt smör

Fyllning:

  • 200 g kokosflingor
  • 100 g laktosfritt smör
  • 1 dl laktosfri vispgrädde
  • 3 dl florsocker

Ganache:

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 tsk rapsolja

Smält smöret och låt svalna. Mixa kexen till fina smulor med hjälp av en mixer eller en mortel. Ta fram en 24 cm springform och klä botten med bakplåtspapper. Blanda noga i smöret i smulorna. Tryck sedan ner smulorna i springformen och ställ i kylen.

Smält smöret och blanda i kokosflingorna, vispgrädden och florsockret. Blanda tills det börjar bli klumpigt. Häll kokosblandningen i formen och låt stå i frysen i 1-2 timmar.

Värm upp grädden och smält ner chokladen. Blanda hela tiden så att det inte blir grynigt! Blanda ner rapsolja och låt svalna helt. Ta ut kakan ur frysen och häll över ganachen och ställ tillbaka i frysen i 40-50 minuter. Jag rekommenderar dock att den ska stå i frysen i några timmar eller över natten.


Iva Kaevska

Likes

Comments