Foods

Szakszuka dosłownie oznacza wielki bałagan i wywodzi się z kuchni tunezyjskiej. To danie może być urozmaiceniem naszej jajecznicy, bo kto z nas nie jada jajecznicy zwłaszcza na niedzielne śniadanie - u mnie to już taka mała tradycja.


Składniki:

jajka

papryka

pomidory z kartonika

cebula

szczypiorek

oliwa

ząbek czosnku

sól, pieprz, papryka słodka


Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory z kartonika. Wszystko podsmażyć i gotować aż sos z nich zostanie zredukowany. Doprawić do smaku przyprawami w tym przypadku można użyć przypraw jakich tylko lubimy, u mnie są to szczypty soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Potem wbić jajka i poczekać do ścięcia białka. Na sam koniec ozdobić potrawę szczypiorkiem.


Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - Kliknij tutaj

Likes

Comments