Header
View tracker

Hallå där! Nu är det spännande grejer på gång. I dagarna blev det klart att jag och min partner packar flyttlådorna och flyttar till Växjö inom kort. Det ska bli en stor förändring och känns lite läskigt, jag som aldrig varit borta från Göteborg mer än några månader i stöten. Nu måste vi bara hitta en lägenhet, och sen ska nog alla bitar falla på plats. Tveka inte att höra av dig om du vet om någon gömd pärla till lägenhet i den gröna staden som du tror skulle passa oss!

Mitt i all denna flyttfrenesi hittade vi en tävling som hålls av Trademax där man kan vinna massor av nya möbler - precis vad vi behöver för att starta detta nya kapitel i våra liv. För att delta skulle man skapa ett moodboard, så det är vad vi har roat oss med idag! Väldigt kul faktiskt, plus att det gav oss en chans att sätta oss ned och gemensamt verkligen fundera över hur vi vill att vårt nya hem ska se ut.


Vi ville fokusera moodboardet på bara ett rum för att få en mer enhetlig känsla och bestämde oss för sovrummet - hemmets hjärta. Känslan ska vara inbjudande, varmt och rogivande, men samtidigt modern och utan krusiduller. Gråtoner med inslag av trä, där det hårda och industriella möter naturens lekfullhet. Till möblerna och inredningen ovan tänker vi oss massor av vackra gröna växter och naturligt upplyst med stora fönster dagtid.

Den härliga möblerna; sängen, fåtöljen och pallen kommer alla från Trademax. Likaså inredningsdeltaljerna; den fina bordslampan, golvlampan, ljuslyktan, sängkläderna och den übercoola läpptavlan. Om du också blev sugen på dessa grejer kan du bara klicka på orden för att komma direkt till sidan.

Om ni gillar mitt moodboard, glöm inte gå in på Trademax facebooksida och gilla min bild i deras tävlingsalbum så jag kan få chans att vinna!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker


Detta recept har funnits hos min familj sedan så länge jag kan minnas. Varifrån dessa muffins fått sitt namn vet jag inte, men vem den elaka gubben än är så har han en otroligt bra smak när det gäller muffins. Tung och söt chokladsmak och en stel glasyr med kaffesmak gör de segsaftiga bakverken till en oslagbar favorit!

Förutom att de är ruggigt goda är de också väldigt enkla att göra. Det som är viktigt är gräddningstiden. För kort och de blir kladdkaka, för långt och de blir hårda och för sega. Någon tidsanvisning har jag dock inte, denna godbit görs på känsla!


Elaka Gubbar (ca 20 st)
3 ägg
4 dl socker
2,5 teskedar vaniljsocker
1,5 kryddmått salt
6 matskedar kakao
2,5 dl mjöl
150 gram smält, svalnat, smör

Blanda de torra ingredienserna väl och tillsätt sedan det smälta smöret, följt av ägg. Rör varsamt ihop smeten och klicka ut i formar. Grädda på 170 grader till muffinsen precis slutat kännas kletiga vid stickprov.



.


Kaffeglasyr:

4 matskedar smör
4 matskedar kokt kaffe
2 matskedar kakao
0,5 kryddmått salt
1 tesked vaniljsocker
ca 2,5-3 dl florsocker

Smält smöret i en gryta och tillsätt kakao, vaniljsocker och salt. Lös upp och tillsätt kaffet. Värm blandningen och tillsätt sedan florsockret lite i taget tills glasyrer känns lagom tjock. Värm till första bubblan (vakta noggrant så det inte bränner) och fördela cirka 1 matsked på varje muffins.

Likes

Comments

View tracker


Visst tänker vi alla ibland att vi borde äta lite mer grönsaker? Oftast menar vi kanske inte i en kaka, men varför inte? Denna gobit är så saftig att man nästan smäller av. Nästa gång du är sugen på nåt sött - testa den här urläckra morotskakan fullspäckad med smak och täckt av ett tjockt lager himmelsk philadelphiaglasyr.


Ingredienser:
4 dl finrivna morötter
2,5 dl socker
3 ägg
1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
(+lite smör och ströbröd till formen)

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de rivna morötterna och oljan. Blanda mjölet med de torra ingredienserna och kryddningen, rör sedan försiktigt ned detta i äggblandningen. Smörj och eventuellt bröda en form. Grädda kakan på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills den känns klar. Det beror lite på vilken storlek på formen du använt.

När kakan svalnat är det dags för glasyr:
150 gram philadelphia
75 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljpulver
ca 5 dl florsocker

Rör ihop smör och philadelphia och tillsätt sedan vaniljpulver följt av florsocker. Jag glömde mäta mitt florsocker och gick på känsla, men det ligger runt 5 dl. Vispa till bra konsistens och spritsa eller bred ut över kakan. Ställ i kylen innan ni äter, godast är kakan kall.

Kakan går jättebra att frysa om ni inte orkar med allt i ett svep!

Likes

Comments


I år var jag riktigt sugen på att plantera något som jag efter lyckad odling kan skörda och tillaga och njuta av från jord till bord. Jag planterade tomat och ärtor för ungefär en månad sedan nu. Andra veckan fick fröna utstå en hel del när vintern plötsligt kom tillbaka, men tack och lov klarade de sig!


Efter lång längtan och förväntan var det i dag äntligen dags att plantera ut mina växter i större krukor. Jag har verkligen allt annat än gröna fingrar men läste att ärtor är väldigt lätta att lyckas med, så jag gav dem en chans. Det tog sin lilla tid med till slut kom de upp! På en månad har de växt sig relativt rejäla - hela 7 centimeter som högst! Tomaterna tog mycket längre tid innan de till slut tittade upp ur jorden, men växer nu sakta men bestämt. Alla krukor utan en med ärta klarade sig så här långt. Nu hoppas jag bara att de klarar flytten.


Går detta bra tror jag att jag ska våga mig på något lite klurigare nästa år. Vi får se. Hur har det gått för era odlingar?

Likes

Comments


Har ni ätit på Vapiano nån gång? Det är en restaurangkedja som finns lite överallt i världen där man får går fram till sin kock vid dennes station och ser dem tillaga maten framför en. Perfekt för oss matnördar som gärna vill se hur det går till "bakom kulisserna". Jag har tidigare lagat min egen version av Vapianos Risotto Pollo al Limone, en jättesmarrig kyckling och citronrisotto, men den här gången gav jag mig på en annan rätt - Pollo Picante! Pasta, kyckling, pak choi och paprika med en het apelsin och chilisås. Så gott!

Vill ni också testa? Så här gjorde jag:
3 kycklingfiléer
2 apelsiner
1 pak choi-bit
2 små paprikor
3 klyftor vitlök
1 chili (beror lite på vad du har för chili och hur starkt du gillar. Jag hade en supermesig chili och en alldeles för stark, så jag tog 50/50)
2 teskedar apelsinsaftkoncentrat
1/3 kycklingbuljongtärning
ca 4 dl vatten
3 teskedar maizena
Salt och vitpeppar


Hacka kycklingfilén i bitar. Hacka chili och vitlök och fräs i lite olivolja och tillsätt sedan kycklingen. Stek till kycklingen fått färg. Blanda i de upphackade paprikorna och häll sedan ned juicen av två apelsiner. Mest lik originalet blir den om ni silar bort fruktköttet, men jag behöll det då jag helt enkelt tycker det är gott. Lägg också i kycklingbuljongen. Om era apelsiner inte har supermycket smak kan ni hälla i lite apelsinsaft, det gjorde jag. Koka ett tag och tillsätt lite vatten så det inte blir torrt.

När kycklingen är färdig är det dags att röra ned pak choien som ni skurit i mindre bitar. Smaka även av med salt och vitpeppar. Sist nedröres maizenan upplöst i lite vatten. Såsen bör vara ganska tjock för att fästa i pastan.

Jag gjorde risnudlar till min sås, originalet har vanlig pasta, linguine.

Likes

Comments


Lagom till påskbordet passade jag på att baka ett gäng djuriska portionsbröd. Högtiden till ära blev de i form av både kaniner och kycklingar. Jag utgick från en vanilj vetebrödsdeg men lade till morot och lite grahamsmjöl för extra smak. Morot i bröd är lite av en favorit, faktiskt! Den ger fin färg och sötma men gör också brödet mer saftigt.

Jag tycker att kycklingarna blev supersöta men kaninerna blev inte riktigt som jag hade hoppats utseendemässigt. De ser mer ut som små råttor. Jag klippte till öronformen innan jäsningen och sen bättrade jag på den precis innan de åkte in i ugnen. Har ni nåt tips på hur jag kunnat få formen att hålla bättre under gräddning?


För en sats, 32 bröd, behövs:
5 dl mjölk eller vatten
1 paket jäst
1 stor riven morot
2 teskedar salt
1/2 dl sirap eller honung (jag mixade)
1 dl grahamsmjöl
10-14 dl vetemjöl (jag glömde räkna)

Smula jästen i en rejäl bunke


Smula jästen en en rejäl bunke. Värm mjölken till 38 grader och häll över jästen och vänta tills den är upplöst. Tillsätt moroten, salt, sirap och grahamsmjöl, tillsätt sist mjölet. Rör om noggrant i fem minuter och ställ sedan att jäsa i en timme.

Dela upp degen i 32 bitar och baka ut till ovaler. Klipp öron- och svansform med en sax och gör hål för ögon med en grillpinne. Jag satte också ett svart sesamfrö i varje ögonhål. Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan på 220 grader i cirka 7-10 minuter.


För kycklingarna delade jag en fjärdedel av degen i 16 bitar istället för 8. Jag tog undan en liten bit deg och blandade med tomatpasta - detta blev de mörkare näbbarna. Rulla små rundlar för huvudet och mindre av näbbdegen. Fäst näbben och klipp på mitten med sax för att öppna den. Gör hål för ögon och stoppa in ett sesamfrö i varje hål. Grädda även dessa i 220 grader men lite kortare tid. ca 5-7 minuter.

Likes

Comments


Glad påsk allihop! Detta har varit en riktigt superkass matvecka och därför väldigt dåligt med grejer här i bloggen. Jag har jobbat hela tiden och knappt hunnit laga någonting gott. Igår gick jag på restaurang men glömde ta kort på min mat - superkonstigt!


Min vecka i mat har bland annat inneburit jobbluncher i form av sallad och sushi, och ett försök till hälsosamma våfflor med banan och havregryn. Idag har det blivit godis och påskäggsjakt. Pojkvännen fick lösa kluriga gåtor och hitta ägg med nycklar till en box full av hänglås! Jag har också börjat fundera på att göra min egen surdeg.

För oss blir det snart traditionsenlig påskmiddag! Vad äter ni på påsken? Har ni några speciella traditioner eller måsten?


Vill ni testa på bananvåfflan är receptet så här:
1 banan
1 ägg
1/2 dl havregryn
Salt

Mosa bananen och blanda i ägget. Krossa havregrynen lite extra i handen och rör ned. Grädda i våffeljärn några minuter på ganska låg värme. Våfflorna bränner lätt så var på er vakt. Receptet räcker till två våfflor men jag brände en av mina och fick nöja mig med en våffla. På min har jag vaniljyoghurt och blåbärssylt, men den är precis lika god med grädde om ni har det hemma.


Likes

Comments


Glad vita tisdagen, kära läsare! Påskhelgen kommer allt närmre och det är dags att börja pilla med läckert påskfika så att helgen kan ägnas åt annat än matlagning. Jag ville laga något som både är fint att se på och gott att äta för alla i familjen. Dessa supersöta sockerharar av mördeg är lite pilliga att få till men annars väldigt lättlagade.


För en sats krävs:
200 gram smör
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tesked vaniljsocker (valfritt)


Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen vila i cirka 1 timma.
Kavla ut på bakplåtspappret. Det är svårt att lyfta degen utan att den går sönder så det är lika bra att hararna redan är på plats. Skär ut formen du vill ha, jag använde ett medicinmått för det runda huvudet och friskar ut öronen, och pilla bort överskottsdegen runt om.
Strö socker över kakorna och gör små prickar för ögon och nos.
Grädda 10 minuter i 175 grader.

Glad påsk allihop!

Likes

Comments


Idag vaknade jag med en längtan efter jäsande degar och fluffiga bröd! Bara tanken på att knåda en kladdig, seg deg gav mig mysrysningar i hela kroppen. Genast tog jag mig ur sängen och in till köket där jag släppte lös fantasin.

Med grundreceptet på grahamsbullar som utgångspunkt skapades dessa energibullar fullproppade med rostade solrosfrön och råriven morot. De är också doppade i sesamfrön för en liten extra frökick (och för att det är fint).


Recept 16 bullar:
50 gram jäst/1 paket torrjäst
3 dl mjölk
50 gram mjukt smör
1/2 dl sirap
1,5 tesked salt
1 dl havregryn
1 stor riven morot, ca 2 dl
1,5-2 dl rostade solrosfrön
4,5 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Sesamfröm till topping


Börja med att riva moroten och rosta solrosfröna. Värm mjölken och blanda väl med jästen i en stor bunke. Tillsätt smöret, den rivna moroten, sirap, salt, havregryn och solrosfrön. Arbeta sedan ned grahamsmjölet och så mycket vetemjöl som degen kräver. Arbeta degen en ganska lång stund. Den känns lite "odegig" så mjölet måste verkligen arbetas för att bli bra! Degen är klar när den känns trådig och fin och inte så klumpig. Låt jäsa i 40-50 minuter.

Knåda degen på bakbord ett slag och dela upp den i 16 lika stora bitar. Rulla dessa till små bollar och doppa i vatten och sedan sesamfrön. Skär mönster om du vill. Låt bullarna jäsa i 30 minuter innan du gräddar dem i 225 grader i cirka 10 minuter.

Det är lätt att vara efterklok, men jag borde verkligen gjort dubbel sats. Två timmar efter att första plåten kom ut ur ugnen är det bara fyra små bullar kvar...

Likes

Comments


Drömmer ni också om desserter som är bättre för er men ändå så goda att de stillar snasksuget? Jag blir alltid extra sugen på godsaker kvällarna efter träning och ibland vill jag ha något lite lyxigare än yoghurt. Denna chokladglass utan mjölk och vitt socker är nyttigare för dig och dessutom vansinnigt god! Och vet du vad? Den innehåller bara 3 ingredienser!

För 4 små portioner behövs:
1 burk kokosmjölk
1/2 dl honung
5 matskedar kakaopulver


Ställ burken med kokosmjölk i kylskåp i en timme. Tag sedan ur den hårda delen av kokosmjölken och lägg i en bunke. Vispa, helst med elvisp, till en fluffig kokosgrädde. Om den är väldigt hård kan du ta några skedar av det flytande från kokosmjölksburken för att göra grädden lite krämigare.

Tillsätt honungen och kakaopulvret och vispa ihop. Jag hade även i lite havssalt! Det framhäver chokladsmaken på ett fantastiskt sätt, men är självklart valfritt. Häll upp i skålar och ställ i frysen. Klart!

Enkelt eller hur? Godast är glassen om du tar fram den ett tag innan du ska äta, så den inte är stenhård.
Vad gör ni för efterrätter när ni inte vill äta jätteonyttigt?

Likes

Comments