Repotage

Året var 1798 och folket i Frankrike har startat en revolution.Bönderna i Frankrike levde fattigt och slitfullt, men kungafamiljen den levde i en lyx med god mat och bakelser.

Kungen var inte speciellt insatt i politik utan hans intresse var mer att jaga så när han fick en chans att jaga så gjorde han de istället för att hjälpa landet. Och när folket fick reda på detta så blev dom förstås väldigt upprörda.

Den Franska revolutionen tog plats i slutet på 1700 talet.Varför hände den ?

Jo den Franska revolutionen var nödvändig för att Frankrike och andra delar av världen skulle bli som dom är idag. Men allt började för att kungen inte var intresserad av politik.

böndernat var fattiga och stadskassan var helt tom. stads kassan var tom för att Frankrike har köp massa vapen till sin armé.Adeln behövde inte betala skatt även om dom levde på en förmögenhet. När bönderna fick reda på att deras kung inte gjorde saker bra för landet så samlade dom människor och gjorde uppror för att få demokrati. Bönderna stormade även bastiljen.

Följder

En följd är att demokratin blev större i vissa delar av världen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Redan i början av 1700-talet så började man använda ångmaskinen men då användes den för att pumpa upp vatten i gruvorna.Ångmaskinen var först uppfunnen av Thomas Newcomen men James Watt lyckades förbättra ångmaskinen så man kunde använda den i fabriker för att driva andra maskiner och fick då patent på ångmaskinen. Mellan 1770 och 1800 talet så skapade Watt och hans kompanjon Bulton 500 ångmaskiner. Man började använda mer kol och ungefär 1840 så blev ångan den viktigaste drivkraften och år 1840 fanns det även 3000 km järnväg. Forskare fortsatte att förbättra ångmaskinen och dem lyckades då sätta det på en vagn och uppfann lokomotivet. Dem satte sen ångmaskinen på en båt och gjorde ångfartyget. Lokomotivet och Ångfartyget blev de nya transportmedlerna och öppnade även nya möjligheter för att ta sig runt och träffa släktingar. Ångmaskinen har öppnat nya möjligheter men har inte varit snäll mot naturen. Miljöutsläppen har ökats och skapat ett tjockare lager runt jorden.

Mekaniken

Ångmaskinen går på ånga och behöver kol och vatten för att kunna funka. För att få ångmaskinen att funka så stoppar man in kol i ugnen och pumpar upp vatten in i en tank.Vattnet i tanken börjar då koka och skapar ånga Ångan åker genom ett rör upp till centrifugalregulatorn som då pressar ångan genom två olika ventiler. När maskinen når sitt nedre läge påverkar hävarmen så att ventilerna, korsvis kopplade på motstående sidor om balanspunkten hos hävarmen kastas om.
http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/index.php?id=58

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngmaskin

https://www.youtube.com/watch?v=C7bZoeZno8o

Likes

Comments

Franska revolutionenÅret är 1800 och jag är nu framme i Frankrike. Det tog mig en vecka att åka båten sen en timme med häst och vagn. Jag börjar snacka med en affärsman och sen en adelsman. Där får jag reda på det mesta ev det som har hänt. Just nu är Napoleon Bonapartes härskare i Frankrike.Efter en vecka båtfärd så har jag anlänt till Frankrike. Det har varit många sjösjuka och många spyor. Men det var faktiskt rätt trevligt att åka, för jag träffade en fransk affärsman som hade varit i Danmark och sålt vin till danskarna. Han har också en bror i Danmark som han bodde hos. Han var väldigt trevlig så vi satt och pratade om Frankrike och han hade rest ifrån upproret mot Ludvig XVI för han skulle till sin bror.

Men iallafall, när jag kom fram till staden Le Havre så var alla bönder glada och lyckliga. Jag gick in i byn där jag träffade adelsmannen Maximus som jag hade skickat brev med innan så att han visste att jag skulle komma. Vi gick in till hans hus där mat var framdukat, det var hans hustru som hade lagat Potatis och gris. Vi satte oss och åt. Där satt vi och snackade i flera timmar om allt som hade hänt i Frankrike den senaste tiden.

Han sa:

- Det hela började när Ludvig XVI härskade i Frankrike. Det var kris i Frankrike under den tiden, maten började ta slut, man la ner mycket pengar på fester m.m och sen stog man i stor skuld till lån av pengar till vapen i krigen. Någon behövde göra något åt det men Ludvig och hans familj var inte politik intresserade så det inprensip sket i det.Han ville för det mesta bara lyxa till det för sig själv. Det var bara bönder och borgare som betalade skatt. Jag tycker att det var väldigt dåligt eftersom dem med mest pengar inte gör ett skit. Även om 98% av Frankrikes befolkning var bönder och borgare så räckte inte det. Man behövde någon som kunde fixa till detta.

Då blev det Generalständerna som fick ta över och styra Frankrike. Generalständerna är då Frankrikes riksdag. Dem bestämde att det alla skulle få skicka in önskemål och klagomål.

Efter "eden i bollhuset"* så byttes Generalständerna ut mot nationalförsamlingen. Det var en församling som menade att adeln fick 300 röster, präster 300 röster och det tredje ståndet fick 600 röster.

Men kungen gillade inte detta, han kände sig hotad. så han skickade ut soldater i Paris och Versailles som skulle "vakta". Fast då kände sig bönderna & borgarna sig hotade så dem gjorde då uppror mot fästningen Bastiljen för att få tag på krut och skott. Dem gjorde det Den 14 juli 1789.

Detta spred sig fort så efter bara några dagar så hade nästan hela landet fått reda på händelsen i Paris. Alla byar i Frankrike gjorde uppror mot adlen och kungen och de större ståndet kände sig nu försvarslösa. Men innan dem förlorade helt så gav dem upp, Nationalförsamlingen skulle få bestämma. Och så blev det, dem kom fram till att alla skulle betala skatt nu och alla skulle bli lika behandlade.

Så nu är den 14 Juli vår nationaldag, sa Maximus o gäspade.

Jag gick lite i Frankrike men åkte sedan hem efter 4 riktigt bra dagar i Le Havre. Så nu vet ni också hela berättelsen om "Den Franska Revolutionen". Det finns säkert mer men det hade inte Maximus en ända susning om.

*Eden i bollhuset var en protest som Borgarna och bönderna gjorde för att få vara med och rösta.Text och Bild: Knut Halmström


Nils Fransson - 

Likes

Comments

Turbin

da.jpgTurbin var en turbomaskin som uppfanns år 1788 av Claude Burdin.

En turbin är en turbomaskin som omvandlar energi från ett flöde av en vätska eller gas till mekaniskt arbete. År 1788 började man bygga den första turbinen och den var färdigbyggd år 1873 .Benoit Fourneyron var en student till Claude Burdin på 1802-1867 talet dom konstruerade den första vattenturbinen tillsammans. De enklaste turbinerna har en rörlig del oftast försedd med blad, fäst claude burdin.jpg

på en axel. Vätska eller gas i rörelse påverkar bladen och får turbinen att snurra.

Exempel på turbiner är: Väderkvarnen och vattenhjulet.

Nästan all elektricitet på jorden produceras med någon form av turbin. Turbiner som används i värmekraftverk kan omvandla cirka 40% av värmeenergin till elektricitet, resten blir spillvärme. Ett kraftvärmeverk kan däremot ha en mycket högre verkningsgrad, då även värmen används som fjärrvärme. Turbiner används också i fartygsmotorer och flygmotorer. Även turboaggregat i turboöverladdade kolvmotorer innehåller, som namnet antyder, en turbin. Ångturbin används för att omvandla värmeenergi till elektricitet i till exempel kol-kärnkraftverk.

Omkring 80% av all elektricitet i världen produceras med ångturbiner.Teori

En vätska eller gas i rörelse innehåller potentiell energi och rörelseenergi. Det flödande mediet kan vara kompressibel eller inte. Många fysikaliska principer kan beskriva hur turbinen fångar energi från mediet,

Turbiner kan drivas av impuls. Sådana turbiner ändrar flödesriktningen hos ett medium med hög hastighet. Den resulterande impulsen snurrar turbinen och lämnar mediet med reducerad kinetisk energi. Mediets tryck förändras dock inte när den passerar genom rotorbladen. Newtons andra lag beskriver energiöverföringen i en impulsturbinDAWQ.png

Likes

Comments

I Frankrike firas nu den nyvunna demokratin glatt på gatorna. Folket har länge kämpat för jämlikhet och lika rättigheter. Frankrike som innan var en monarki har haft tio långa år med protester, krig och fattigdom. Pierre Gȃteaux har varit med sedan början av revolutionen och var själv med när Bastiljen stormades.

- Allt började med att vi i det tredje ståndet blev trötta på att behöva betala skatter för allting medans prästerna och adeln slapp undan. Det var även kort om bröd och mat och det som fanns blev dyrare och dyrare. Vi visste även att kungafamiljen hade lånat mycket pengar från andra länder för att köpa smycken och kläder. Vi var undernärda, fattiga, illa behandlade och ofta hotade med giljotinen om vi inte följde order och vi fick nog.

Frankrikes finansminister var väldigt beskymrad och föreslog flera olika lösningar för skatten. Men kungen vågade inte genomföra någon av förslagen när adeln inte höll med. Kungen var då tvungen att sammankalla generalständerna som sist hade sammankallats 1614.

När generalständerna hade samlats i Versailles så hade tredje ståndet tröttnat på att varje stånd bara hade en röst sammanlagt. Dem föreslog då att det skulle bli en nationalsamling vilket betydde att alla skulle ha varsin röst.

Efter ett par dagars funderande så var prästerna och adeln med men inte kungen. Kungen tyckte inte om förslaget och stängde lokalen. Medlemmarna vandrade då istället bort till ett bollhus och fortsatte mötet. Dem bestämmde då att dem inte skulle lämna bollhuset förrens dem hade en ny grundlag och detta hotade kungens makt. Kungen blev så sur att han skickade ut soldater för att samlas i Versailles och Paris.

Pierre och många andra hade hört om att soldater skulle komma och slå ner deras protester och började då leta efter krut och kulor att slåss tillbaka med. I deras sökande efter krut så kom dem på att i Bastiljen så finns det inte bara kriminella som också vill ha bort med kungafamiljen utan även krut och skott.

Den 14 Juli 1789 stormade dem Bastiljien. De soldater som till fångatogs fördes iväg och några officerar slås ihjäl eller hängs. Befälhavaren hugger man huvudet av och triumferar genom staden med hans huvud spetsat på en höggaffel.

Resten av landet fick då reda om denna revolution och hängde med. Folket började storma adelns gårdar och brände ner gårdar men viktigast var att bränna dem papper som hade adelns alla rättigheter på dem.

När nationalsamlingen fick reda på att stora delar av landet gjorde uppror så föreslog adeln själv att dem skulle avskaffa dagsverken och andra skyldigheter som tredje ståndet hade haft skulle avskaffas. Dem kom även fram till att alla skulle betala skatt. Dem skrev då deklerationen om de mänskliga rättigheterna och började med orden "Människorna föds och förblir fria och lika i rättigheter".

Det var så revolutionen fick slagorden "frihet, jämlikhet, broderskap".

- När vintern kom så hade vi fortfarande svårt med bröd och många svalt. Det var då flera tusen kvinnor samlades framför rådhuset i Paris och krävde bröd. Fler än 5000 av dem fortsatte till Versailles beväpnade med bla gevär och pikar. Lite senare så följde nationalgardet efter, förklarar Pierre.

Dem väckte kungen med högljudda rop "Till Paris. Dem stormade slottet och tog kung Lucas och hans familj. Dem satte då hela kungafamiljen i husarrest och visade dem hur svårt alla hade det. Hela kungafamiljen satte på husarrest i slottet Tuilerierna. Kungen och drottningen försökte fly en dag sommaren 1791 men kom inte längre än den Belgiska gränsen.

Många av folket tyckte då att kungen var en förrädaren och ville ha han halshuggen. Det var även folk som ville ha kvar han och monarkin. Detta skapade två olika partier. Dem som ville ha kvar kungen och monarkin kallade man jakobiner eller vänstern och dem som ville avrätta kungen och inskaffa republik kallades högern. Det hängde även med in i nationalförsamlings mötena där dem satte sig enligt högern och vänstern. Detta kommer förmodligen att ändra politiken för framtiden.

Kungen och drottningen började nu bluffa att dem var med på revolutionens sida men skrev "hjälp oss slå ned revolutionen och återinföra den gamla ordningen" i hörnet av sina brev med osynligt bläck.

Länderna runt omkring var oroliga att revolutionen skulle komma till dem men de ville inte starta krig utan nöjde sig med hotelser. Kungen hoppades på att Frankrike skulle förlora ett krig och då vara tvungen att återsätta han i tronen. Han lyckades övertala nationalförsamlingen att starta krig mot länderna runt Frankrike.

600 män gick frivilligt ut i kriget. Dem sjöng en låt som snabbt blev populär och nu är deras nationalsång. Till stst lyckdes den frivilliga armen vinna kriget.Kungen störde bara på nationalförsamlingens möten och till sist så blev dem så arga på han att dem grep Lucas och hans familj och förde dem till tempeltornet. När dem stormade slottet Tuilererna så hittade dem hemliga papper som visar att han hade arbetat emot revolutionen hela tiden. Han ställs inför rätten och röstades skyldig. Han fick dödsstraff. I januari 1793 sa han sina sista ord, "Mitt folk, jag dör oskyldig". Direkt efter släpps stålklingan och hans huvud huggs av. Bödeln tog då upp hans huvud och visade det för åskådarna.

- Sen tog Robespierre över och sa att Frankrike bara kunde räddas genom "en enda vilja". Han skapade ett skräckvälde och avrättade alla som sa emot han. Sommaren 1794 så fick vi nog och gjorde uppror. Robespierre försökte då skjuta sig själv men lyckades bara skjuta sig själv i käken pistolen. Svårt skadad så förde vi bort han till gilijoutin och halshögg han. Vi halshögg även hans medhjälpare.

Efter Robespierre död så tog de rika borgarna över makten. De tyckte att det var bra att adeln och prästerna hade förlorat sin makt men ville inte att revolutinen skulle gå för långt och dem styr än idag.

Skrivet av Molly

https://gleerupsportal.se/gbook/v3/index.php?id=58


Likes

Comments

Spinning Jenny

Spinning jenny var en spinnmaskin som

uppfanns 1764 av James Hargreaves.När uppfiiningen uppfanns kunde den bara spinna 8 trådar åt gången men sen så utvecklades den så att den kunde göra 100 trådar samtidigt.

Spinning jenny fungerar precis som en vanlig vävmasking, att man trampar på en pedal så att hjulet snurrar och drar in tråden och väver den

De finns en myt om att spinning Jenny uppfanns av att James dotter råkade ramla på en vävmaskin och då insåg James något och började konstruera spinning Jenny.

Spinning Jenny var helt enkelt uppgradering på en vanlig vävmasking, istället för att kunna göra en tråd åt gången så kan spinning jenny göra upptill 8 trådar samtidigt. Uppfinningen gjorde så att de gick snabbare att spinna.

Likes

Comments

1733 uppfann John Kay den Flygande skytteln i Storbritanien. Man satte bara fast den vid sin vävstol och så fick man hjälp. Den gjorde de så att det gick tre gånger så snabbt som innan

Den flygande skytteln är uppfunnen av John Kay och uppfunnen för att det skulle gå snabbar att väva. John Kay levde på 1700-talet i England och uppfann den flygande skytteln 1733 när han var 29 år. Den flygande skytteln blev ett väldigt viktigt steg i den industriella revolutionen för man kunde väva mer än innan. En person med den flygande skytteln kunde producera lika mycket garn som 3 personer utan den.

Men när arbetet gick fortare så var man ju nu också tvungen att producerat mer garn, så 1738 kom den första mekaniska spinnapparaten.

Spinning Jenny kom år 1764 och är en av de mest berömda uppfinningarna i textilindustins historia. Spinning Jenny ersatte 4-8 handspinnare.

Likes

Comments