Jaa, för ett litet tag sen var jag i Hobbiton, vilket hittils har varit highlighten av min resa här nere!
Att få gå runt bland dom små husen och bara se allt var en sjukt häftig känsla!
Egentligen är väl inte jag nåt Sagan om ringen fan så, men även jag fick ändå lite gåshud när jag gick runt bland de små hobbit-husen. och naturen ska vi inte tala om! Jag förstår verkligen varför just den platsen blev till inspelningsplats.

Turen där inne var en guidad tur, vilket jag ändå gillar väldigt mycket! På så sätt fick jag reda på så mycket mer som jag annars inte hade fått, såsom att alla de 200 000 av de löv som sitter på trädet bakom Frodo's hus är handmålade och flickan som springer upp och möter Sam i sista filmen är hans riktiga dotter.

Ja, mäktigt var det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

God morgon!

Nu är klockan runt 12:30 här och jag ska alldeles straxt gå upp.
Idag fick jag sovmorgon vilket hittills med idag har hänt typ 3 gånger så jaa, när det väl händer så utnyttjar man ju dom lite extra! Att stanna kvar i sängen till klockan ens 12 är något som egentligen är väldigt ovanligt för mig. Jag tycker egentligen om att utnyttja tiden på dagarna så mycket som möjligt, men här nere när man jobbar runt 8 timmar 6-7 dagar i veckan och nästan alltid går upp 07:15 så är sovmorgnar guld värda!

Jag vet att det är ett tag sen jag skrev nu. Delvis är det på grund av att det har varit en hel del jobb här på gården men också för att jag inte riktigt har fått tiden eller orken att räcka till för det!

Det som har hänt sen sist är väl att jag mest har befunnit mig här på gården och jobbat. Just nu, som jag nämnt tidigare håller jag på att måla om det rummet som jag sover i. Det är inte jätteförändring som sker utan från början var rummet créme vit och nu ska det istället bli helt vitt! Men även fast färgerna inte skiljer sig så mycket från varandra så ser man ändå en stor före och efter skillnad. Så just nu har jag inte så mycket kvar av det, två väggar och sen är jag klar. Men kul är det!

Utöver detta så var jag tillsammans med familjen jag bor hos i Rotorua tidigare i veckan. Rotorua är en lite större stad som Jag även har varit i tidigare tillsammans med Line som ligger ungefär 1 timmes bilfärd ifrån där jag bor.

Väl där så var vi i deras wildlife park. När jag hörde att vi skulle till en vildmarks park förväntade jag mig ett Zoo med Tigrar,Elefanter och Zebror osv. Men nej riktigt det var det ju inte, utan isället var det Getter, Grisar och Fåglar. Men mysig var den! När man gick där inne fick man liksom inte känslan av att djuren satt i bur just för att staketen runt om var som högst runt !,30 - 1,50 meter höga och inget tak!
Innan man gick in i parken så kunde man köpa med sig små påsar med mat och mata de djur som fanns där. Att bara strosa runt där inne bland alla djur samt träd och växter var så härligt!

​Vad som händer idag vet jag inte riktigt, men troligtvis kommer jag fortsätta med mitt rum och sen får vi se! 
Kram! 

Likes

Comments

God morgon! Igår hade jag ÄNTLIGEN en sov morgon. Ja många av dom får man inte här nere utan hittils var detta min andra sovmorgon!

Istället för att starta min dag vid 08:00 stratde jag den vid 11:30. Line och jag åt lite frukost och sedan åkte vi iväg till ett ställe som heter Huka Give. Det är ett ställe där dom säljer säljer vara nästan honung. Du kan provsmaka och köpa olika produkter av honung.Jag provsmakade en honung som kallas för Manuka Honung. Det är en honung som bara görs i Nya Zeeland och Australien. Det speciella med denna honungen är att den ibland klassas som lika bra som antibiotika och sjukhus här nere använder sig av den för att läka. Den hjälper mot massor, både läka sår och mot förkylning, hosta,kolik och massa annat!

Tyvärr köpte jag ingen honung, men goda var dom!

På eftermiddagen sen åkte vi vidare in till stan där vi spelade lite minigolf. Väl där träffade vi två svenska killar från Göteborg. Dom har 2 dagar kvar här i Nya Zeeland så på kvällen tog vi med dom till varma källor vilket dom inte hade sett här nere tidigare.

Hoppas eran fredag varit lika bra!
Kram

Likes

Comments

Hej hallå!
Just nu går dagarna riktigt fort och jag har redan spenderat lite mer än en månad här i Nya Zeeland. Helt sjukt!  Denna veckan har bestått av väldigt mycket jobb på gården både med hästar men oxå med andra sysslor runt om såsom ,resna i trädgården, måla,trimma gräs osv. Detta tycker ju jag dock är väldigt kul och framförallt lärorikt.
Men igår fick vi än helt ledig dag. både från hästar och allt i övrigt. Jag hade även min första SOVMORGON sen jag kom till Nya Zeeland! Jag kan nog ärligt säga att jag aldrig någonsin har uppskattat en sovmorgon så mycket som denna! Känslan att få ligga kvar i sängen var just så himla bra och efter över 30 dagar med tidiga mornar så kändes det lite extra bra!

Framåt 13-tiden lånade jag och Line bilen och åkte till en plats som heter 5 mile bay. Planen var att vi skulle ut och gå en bana som är ca 1,2 km men istället valde vi stranden, vilket jag nu i efterhand ändå tycker var ett riktigt bra val då det var strålande sol, bara ett fåtal moln på himlen och första dagen som det verkligen kändes som sommar!

Idag där emot har det varit en hel del jobb.Men sommarvärmen var det ju, så baddräkt på och shorts på det blev det hela dagen, så förhoppningsvis blev man lite solbränd!

Hoppas ni får en fin fredag framför er!
Min var kanon!

Likes

Comments

Hej hopp! De sista dagarna nu har varit så bra och för varje dag som går gillar jag livet här nere mer och mer!

Idag var vi på utflykt till Waitomo. Alex behövde få skjuts hem så innan vi lämnade av henne så åkte vi till The glow worm cave. Precis som namnet säger så är det en grotta med lysmaskar. Tyvärr så var det förbjudet att fota där inne, men jag tycker ändå det är värt att visa hur det är just för att det var så otroligt fint.

Man fick åka som en liten båttur där lysmaskar var och att se grottans tak lysas upp av blått sken från lysmaskar att var så fint och för mig värt var enda krona! Dock var turen inte så lång så det var väl lite sådär men verkligen värt att se!

Även miljön runt omkring grottan var fantastisk!

Att göra aktiviteter som den här där du troligtvis aldrig kommer få se nåt liknande igen är något som jag verkligen tycker är värt att ta vara på! Det är det här med och resa som gör resan till det lite bättre och jag skulle absolut kunna gå in där igen och göra om det om jag fick chansen!

Så har ni vägarna förbi Nya Zeeland nån gång så kan jag verkligen rekommendera The glow worm cave i Waitomo.

Utöver grottan och resan dit och hem så har det faktiskt inte hänt så mycket mera idag. Vi var hemma ganska sent så det blev lite kvällsmat och nu ska jag alldeles straxt gå och lägga mig. Har sovit lite sisådär dom senaste dagarna så hoppas på bättre sömn inatt!

Kram på er!

Likes

Comments

Att jag bytte gård var nog bland det bästa beslut jag har tagit i mitt liv!
Under den veckan som jag spenderade tid på Julias gård så var det helt och hållet bara gårdsjobb som gällde. Det ända jag såg om dagarna var huset, hästarna och marken hon ägde. Nån gång eller två var vi över hos hennes syster men nåt civilicerat liv i stan fick jag knappt aldrig vara med om under tiden jag bodde där. Känslan av att jag inte heller var en tillhörande familjemedlem fanns oxå där och jag tror inte att det gick en dag utan att jag kände att jag bara ville därifrån. Men nu när jag har kommit till familjen Jenkins gård så är allt åt det motsatta. Dom är hur fantastisk som helst och om det är nåt jag känner så är det att jag tillhör familjen!

utflykter gör vi ganska ofta ändå. Precis som igår var vi även iväg en sväng idag med. Line och jag började dagen som vanligt med lite stallsysslor och ett break vid 12- tiden. Idag blev dock det break som brukar va ungefär 30min till en timma långt ett heldagsbreak istället. Vid två satte vi oss i bilen på väg ner till Lava Glass där Krissi som bor i familjen jobbar. Det är en mysig liten glas butik där dom har en fin lite glasutsgällning i den lilla trädgård som finns på baksidan samt glasblåsning. Allt för. säljer där är sådant som dom själva har blåst fram.

Jag tycker det är så fantastiskt och mer uppskattningsvis när en person har gjort något från grunden och det inte är en maskinhall som är inblandad och till hjälp för att framställa nåt.

Hur dom kan blåsa fram och tillverka så otroligt fina saker utav varmt glas och lite verktyg gör mig otroligt imponerad. Om det är nåt jag hade velat få chansen att lära mig så är det just glasblåsning!

Efter vårt stopp på La a Glass åkte vi vidare på. är lilla roadtrip till haka falls. Fett är ett ställe där isblått vatten forsar i stora mängder och helt enkelt bildar en otroligt stor fors.Att gå och turista bland haka falls är något som är väldigt populärt just i Taupo. Det ligger ungefär 10 min från där jag bor, så alltså ingen tid alls!

Sist men absolut inte minst avslutade vi denna dag tillsammans och badade i heta källor. Dock fick jag inga bilder tagna där, men troligtvis ska Lina och jag tillbaka dit och då kommer jag ta bilder.

Nu ska jag alldeles sova då vi har planer imorgon, men vad det är får ni veta senare.

kram på er!

Likes

Comments

Denna dagen har inte alls bestått av så mycket gårdsarbete som jag trodde den skulle göra. Inte heller hästar har varit inblandade så mycket. Istället blev den en dag inne i Taupo. Vid 11-tiden kom Ali och Pete`s barnbarn Alex och Taylor förbi och straxt efter det åkte vi in och åt alla tillsammans på Pizza hut. Den vegetariska pizzan jag åt där var väl helt okej, men jag måste säga att jag föredrar svenska pizzor med den tunnare och utbakade botten samt att den är ungefär dubbelt så stor som här. Sen jag anlände till Nya Zeeland har jag ätit pizza ett antal gånger och provat olika pizzerior men än så länge har jag inte stött på en ända pizzeria som gör pizzor som är större än vad en barnpizza i Sverige är.. Dock har dom ju tjockare bottnar här så egentligen är dom väl typ i samma storlek med tanke på det plus allt som är på, men för mig som för det mesta äter med ögonen så ser det bara pluttigt ut när dom är så små.

När vi sen var klara hade Pete och Ali lite andra ärenden samt att Taylor behövde åka och jobba så jag tillsammans med Line och Alex tog en sväng och genom Taupo. Taupo är ändå en ganska stor stad som jag tycker har allt som en stad ska ha. Affärer, små mysiga caféer, en mysig liten hamn och allt ligger supernära varandra. Sen hade ju även detta ställe en hel del street art som jag verkligen gillar! Jag tycker verkligen om när man låter folk som kan måla riktigt bra få måa i städer på platser som ändå bara hade varit tråkiga att titta på. För mig gör det att en vägg som annars bara står där och är ful får liv istället. Sånt här ger liksom staden ett litlet lyft och gör som gränder lite livligare tycker jag.
Kolla bara på allt detta!

Resten av tiden vi hade kvar spenderade vi i lite av de affärer som fanns runt omkring i staden. Bland annat var vi inne en vinyl och skivbutik. Gillar verkligen vinyl men tyvärr har jag ju ingen vinyl-spelare så får väl köpa mig det först innan jag köper på mig några vinylskivor.

​Ha det bäst hörni! Och hoppas ni får en toppen-tisdag, min var kanon!
Kram!

Likes

Comments

Ja, som jag nämnde i mitt tidigare inlägg finns det några saker som skiljer från hästlivet i Sverige samt Nya Zeeland. Än så länge har jag bara varit här ett litet tag men detta är några av dom sakerna jag har märkt är dom tydligaste skillnaderna under den korta tiden jag varit här.

1:

ridhus
Än så länge har jag sett ett ridhus på hela Nya Zeeland. Många finns det inte utan de flesta använder sig av utebanor/paddockar. Dom som finns är oftast privatägda.

2: Ponnyklubb
Här finns det så kallade ponnyklubbar som alla kan åka till och där har man tillgång till både hopphinder och dressyrbana.

3:

:Varma somrar
Vissa somrar blir det väldigt varmt här på norra ön att vissa väljer att gå upp väldigt tidigt på morgonen och istället kunna ta siesta eller till och med hinna göra arbetet färdigt tidigare så man slipper jobba eftermiddagarna.

4:Ridning under sommaren!
Vissa hästägare rider inte alls under den allra varmaste tiden på sommaren då det är så varmt att många istället undviker just ridningen.

5:

Inga stall:
Ja, även detta nämnde jag igår. Precis så är det. I och med att det aldrig riktigt blir snö här på norra ön så har dom hästarna ute med täcken på under vinterhalvåret.

Jag tror säkert att det finns fler skillnader men dessa är de jag märkt av än så länge.
Kram på er!

Likes

Comments

Hej hallå! Jaa, idag har dagen börjat som vanligt! Frukost lite efter 08:00 och efter det blev det stallsysslor såsom mockning och fodring samt utsläpp i hagar osv. Den största skillnaden när det gäller hästar och hästskötsel är att nästan inga Kiwis (Nya zeeländare) har stall till sina hästar. Utan istället går dom ute året om och hela tiden. Men däremot har dom oftast någonstans att binda hästarna när dom borstas, görs i ordning inför ridning osv. Men här på min gård är det lite annorlunda då min värdfamilj är från England från början, så här finns det ett litet stall med fem små boxar.

Den största skillnaden från min förra gård där resan startade och den gården som jag bor på just nu är att jag på min första gård fick hålla på helt med natural horsemanship och nu är jag i ett dressystall där mannen i familjen jag bor hos tävlar i ganska svåra klasser. Så här är allt mer strukturerat. Jag trodde faktiskt att jag skulle gilla mer att bo på en gård där allt var nytt och verkligen skiljde sig helt och hållet från Svergie, men nu i efterhand känner jag att det är ganska skönt att det ändå ser rätt så likt ut som hemma med stall, in och utsläpp samt fodring osv.

Utöver morgonsysslorna idag så har jag faktiskt inte varit på gården så mycket. Vid 12-tiden åkte jag och LIne tillsammans med vår värdfamilj ner till ponnyklubben som bara ligger nån minut eller 2 ifrån gården för att vara med och hjälpa Pete (mannen i min värdfamilj) när han skulle träna.

TRäningen gick riktigt bra. Om 2 veckor ska han tävla vilket ska bli väldigt kul att se! Jag har nämnligen aldrig varit på en större dressytävling förut så det ser jag fram emot.

Senare efter träningen på eftermiddagen åkte jag och LIne till ett ställe som ligger i närheten där vi kollade på tävlingar i fältävlan. Jag har alltid haft ett lite intresse för fältävland och att äntligen få åka och se en tävling var väldigt roligt!
Dock var det inte så mycket folk där, det regnade och var kallt hela dagen samt att det inte fanns någon mat att köpa där och i och med att det var lunchtid så var jag hur hungrig som helst! Så vi beslutade att åka hem efter lite mer än en halvtimma. Vi kom även ganska sent. Tävlingarna började på förmiddagen och höll ända till 16:00 och vi kom dit vid halv 2 tiden. Så vi hade missat det mesta tyvärr.
Men det var kul att se det lilla vi såg.

När vi sen kom hem har resten av dagen mest bara varit lugnt. Dt har inte varit så mycket att göra utan seneftermiddagen och kvällen har varit väldigt lugn, vilket jag tycket var väldigt skönt. Delvis därför att det har nästan ända sedan jag satte min fot på en gård i Nya Zeeland har det hela tiden gått i ett och det finns alltid något att göra. Så idag när det bara var lugnt på eftermiddagen och vi satt och drack lite te och jag,Ali och Pete samt även Line lite satt och konverserade och bara va kändes väldigt skönt!

Imon vet jag inte än så länge vad som händer så vi får helt enkelt se.
Hoppas ni har haft en bra dag!

Likes

Comments

Jaa, idag fick Line och jag lite ledigt tid från gården och åkte vid 11-tiden iväg till Rotorua, en stad som ligger ca 1 timme från oss.
Där åkte vi först till ett ställe som heter Wai-o-tapu som är ett ställe som är en gammal kollapsad vulkankrater, vilket innebär att det är mycket kemiska rörelser där. Detta var faktiskt nåt som jag inte alls var farsinerad av när jag fick höra om det men som växte totalt i mina ögon när jag fick se det!

Här kommer lite bilder från vår tid där:

Vi anlände till Wai-o-tapu omkring 12 och spenderad tid där ända tills halv 2. Jag trodde verkligen inte alls att tiden skulle springa iväg som den gjorde.

När klockan sen närmade sig lite över två så tog vi bilen och körde ungefär en halvtimme innan vi kom fram till nästa aktivitet nämligen, turridning, vilket jag tycker verkligen är passande när jag ändå är här för att jobba med hästar.

Där mötte jag inte heller vem som helst utan Arwen's häst från sagan om ringen vilket jag tyckte var ganska coolt!

Efter det åkte vi vidare in mot själva Rotorua för att äta på den så kallade Eat street. Bara själva namnet låter ju rätt coolt!
Väl där beställde jag en Fish and chips some smakade bättre än mycket annat. Så god fish and chips har jag nog aldrig ätit.

Rund 20:00 var vi hemma igen och dagen har verkligen varit på topp rakt igenom. ..

Vad som händer senare återstår att se! kram

Likes

Comments