Men nu var det längesen jag skrev något i den här bloggen! Så fort behandlingen var över kändes det som att jag kunde återgå till mitt gamla liv, men vad kul det är att läsa hur jag hade det då och minnas hur drygt det var. Och herregud vad man såg ut 😱

Idag, nästan 1 år senare, har jag inga problem med finnar. Det dyker upp några pyttesmå strax innan lingonveckan, vilket är helt normalt. Men dem är så små och försvinner av sig själva efter någon dag. Jag försökte klämma en sån men det gick inte och det gjorde ganska ont för att huden verkar vara känsligare nu. Jag har inte haft en enda pormask och har inte ens några porer på näsvingarna, där alla normala människor har det! Ryggen är också helt fri.

I höstas fick jag dock katastrofal håravfall och mitt hår har också gått av, hela slingor. Har varit hos både läkare och hårkliniken och de misstänkte stress (sista året student är jag, examen till sommaren ✌🏼️) men det var inte uteslutet att det kunde vara roaccutan som spökade. Så än idag vet jag inte varför mitt hår bara föll, men det höll på i ca 3 månader. Hälften vart borta, tänk er vad hemskt! Men alltså, vill inte skrämma er nu, det kan mycket möjligt vara stress. Hela förra terminen var kaotisk med mycket plugg och mycket jobb 😑

Jaja, tänkte lägga upp en bild på hur det ser ut idag. Känns som att det också kommer vara passande att skriva här i maj så att det blir exakt på dagen 😋

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

CommentsNu tog jag den. Sista tabletten. Sista dagen på min behandling med isotretinoin. Det är blandade känslor som rusar genom kroppen. Lättnad över att sluta plåga kroppen med stark medicin, lycka över att tillslut ha blivit aknefri, rädsla för att vara en av de 20% som får återfall. Lite sådär nostalgiskt tänkte jag sammanfatta behandlingstiden:

Jag började för 408 dagar sen med 40 mg (4 tabletter om dagen). Biverkningarna var rätt så svåra att leva med tyckte jag, håret var torrt och livlöst, ögonen sved av torrhet trots ögondroppar. Läpparna var ständigt torra och jag avverkade en lypsyl på mindre än en månad. Jag kände mig trött, stel och hade lite ont i lederna, speciellt på morgonen.

Efter ett tag började min kropp att vänja sig vid torrheten och det blev lite lättare att hantera biverkningarna. Jag rensade apoteket på alla möjliga fuktgivande salvor och krämer 😂 men jag vågade inte dricka eller ens ta Ipren vid huvudvärk.

Efter ett återbesök sänktes min dos till 20mg. Vilken lättnad det blev! Håret fick liv i sig igen och slutade fälla av, ögonen kunde återfukta sig själva och jag blev piggare och kunde börja träna igen. Nu mot slutet kände jag i princip inte av några biverkningar förutom torra läppar.

Det har varit en himla resa men nu är den slut, förhoppningsvis. Håll tummarna för att min akne inte kommer tillbaka! Och vet ni, jag tänker fasiken ta en cider nu, yolo! 😊🎉

Likes

Comments

Idag var jag på återbesök och fick höra orden som jag har väntat så länge på att höra - "nu är det slut"!!!

Herregud alltså, jag vill bara hoppa runt och skrika av lycka!! Över ett år senare är det slut! 3 tabletter kvar, sen får jag hålla tummarna att det inte kommer tillbaka.

Läkaren sa att 20% får återfall. Låter inte så lovande, men det måste gå! Jag orkar inte en kur till, det måste gå! Håll dig borta från mig, akne!

Nu måste jag ringa min mamma och berätta att hon kanske visst får ett barnbarn inom närmaste framtiden ;) hadeee! 👋🏼

Likes

Comments

​3 dagar kvar tills det är 1 helt år sedan jag började med isotretinoin. Och det slutar inte här..

Jag har lagt bloggen åt sidan. Tyvärr så är det intensivt i skolan nu och känner även att jag bör engagera mig mer i jouren och jobbsökandet. Så något får man ge upp :/ från och med nu kommer jag bara notera viktiga händelser/datum som har med behandlingen att göra. 

Men ni kan såklart fortfarande kontakta mig på alisiam_16@hotmail.se


Likes

Comments

​Titta vilken fin siffra jag valde att skriva ett inlägg under :D det börjar närma sig 365 nu, helt sjukt..

Nåväl. Igår kom jag hem från Ryssland. Vet inte om jag nämnde att jag skulle åka och hälsa på min käraste morfar i 4 dagar, men så är det. Var en härlig resa, han är jättepigg för att vara 84 och vi promenerade i staden, gick runt och shoppade souvenirer. Han berättade om andra världskriget och hur han sedan gjorde lumpen i Tyskland och alla gamla historier som jag har hört många gånger men varje gång är lika spännande. Jag älskar att lyssna på när morfar berättar om gamla tider, det var så annorlunda då! 

Att resa hem var jättejobbigt. Dels så hade jag gigantisk separationsångest och dels fick jag byta flyg 3 gånger innan jag äntligen landade i Stockholm. Är lite rädd för att flyga, men när vi lyfte för 3-e gången kollade jag rakt ner och tänkte "jaja kraschar vi så går det snabbt i alla fall" haha :D 

Det kommer en bättre uppdatering senare, har lite att göra nu. Känns som att jag har varit borta i ett halvår! Eller så är det jetlag ;)
Haaadeee 👋

Likes

Comments

​Idag tänkte jag faktiskt skriva om något som har med min behandling med roaccutan att göra! Tänka sig, det var ett tag sen haha 🙅

Jo, idag gick jag till en optiker för att skaffa nya läsglasögon. Mina senaste blev uppkäkade av en kompis vovve och jag har inte orkat ta tag i det sedan dess. Men den här kursen som innehöll 4 böcker kändes verkligen i både ögonen och huvudet. Anyway.
Jag fick göra synundersökning och bad henne att jämföra mina senaste resultat (innan roaccutan) med de från idag. Gjorde nämligen synundersökning för körkortet hos samma optiker så det var hur bra som helst. Hon sa att min syn var lika bra, alltså har inte roaccutan påverkat den alls! Är det inte helt fantastiskt? Jag var så himla orolig.

Mörkerseendet kunde hon däremot inte kolla upp där. Jag kan själv inte märka såhär lång tid efter om det har blivit sämre, men ni vet ju hur det är. Bara för att det står i bipacksedeln att mörkerseendet kommer att försämras så börjar man tycka att det stämmer fast det egentligen inte gör det. 

Så det var en god nyhet! Jätteglad blev jag, 1749 kr fattigare men glad. Bågarna är jättesnygga och jag bör använda dessa glajjor hela tiden och inte bara vid läsning för att inte överanstränga ögonen, så det känns bra. Kommer gå runt och se smart ut, pluspoäng! Dessutom fick jag reda på igår att jag klarade tentan!!!! OMG OMG OMG känslan när man får mejlet där rubriken lyder "tentaresultat är nu ute". Alltså pulsen stiger dramatiskt, hjärtat går i 180 och magen vrider sig haha :D Inte hälsosamt någonstans. 

Intervjubeskedet har dock inte kommit. Fast det bara är onsdag idag har jag redan tappat hoppet. Hade det gått bra hade de nog inte väntat så länge med att höra av sig eller skicka ett gruppmeddelande om tjänsten till min klass på mondo-mejlet. Så det blir hemköp ett tag till då, yaaaay. 

Men såhär ligger det till. Glasögonen kommer nästa vecka, hoppas att jag hinner hämta ut dem innan jag åker till Ryssland. Då ska ni såklart få se en bild 😊 Haaadee!

Likes

Comments

Idag är ingen vanlig dag för är idag är mini-domedag.

Ja, idag får jag reda på tentaresultatet. Den tentan som började hur bra som helst, "dehär är ju ett klockrent A" minns jag att jag tänkte under de första 4 frågorna. Sen kom fråga 5 och tog ner mig på jorden. Den var en stor flopp och nu väntar jag på antingen ett F eller ett E.

Dessutom får jag eventuellt veta hur min intervju gick. Påstår inte att jag vill veta något utav det ovanstående, men känns oundvikligt. Dagen med stort D är här. Och jag vill bara försvinna! Så ont i magen, usch..

Har fått ett stort sår i näsan i söndags. Oklart om det är pga stress eller att det är sjukt dammigt och äckligt på mitt jobb så jag kliar näsan hela tiden. Nu gör såret jätteont och varar, sådär lagom fräsch. Kan inte snyta mig ordentligt, känns alltid som att jag har synligt snor i näsan hahaha 😂

Sådär, det var mina problem för idag. Fick en ny finne på käklinjen också, men det hör till. Inget ovanligt fast jag äter roaccutan liksom. Hejhej

Likes

Comments

Kan kroppen bli resistent mot roaccutan? Om inte, hur är det möjligt att finnar dyker upp en efter en på just min problem-kind? Om ja, vad gör jag då? Är inte roaccutan sista utvägen när man har akne?Har också fått eksem på båda händerna, men utslagen är störst på den vänstra handen. Misstänker stress faktiskt, det är mycket som händer i livet nu. Hela den här veckan har jag kommit hem för att endast sova 😫 enda lediga dagen blir lördag. Nästa vecka börjar monstertentan och jag väntar negativa besked om föregående tentan och om jobbintervjun. Fatta om båda har gått åt helvete?

Ja vad säger man? Livet är verkligen upp och ner ibland. Eller så är jag bara utmattad helt enkelt. Längtar till på lördag, planen är att sova bort hela dagen! Verkligen bara sova, kolla på filmer och göra ingenting. Inte ens borsta tänderna tänker jag göra, japp!

På återseende 😘

Likes

Comments

Jag vet inte om det är stress eller all godis jag har tröstätit på senaste, men titta här:


Jag vet att det inte ser ut att vara hela världen. Men har ens ansikte varit täckt av sådana förut och sedan blivit bra blir i alla fall jag väldigt ledsen över minsta lilla. Jag har snart ätit isotretinoin i ett år, ändå har jag nu i slutet av behandlingen (som det skulle ha varit) börjat få röda finnar och pormaskar. Dessutom läker dessa finnar inte så snabbt, den röda fläcken håller sig kvar hur länge som helst 😲

Åååååhhh usch när tar det sluuuut? Okej slutgnällt för idag, nu måste jag jobba på grupparbetet och sen sova, imorgon väntar jobb. yay....​

Likes

Comments

Usch idag är ingen bra dag. Börjar bli väldigt många sådana och jag tror att vädret bidrar mycket till detta 🙈

Imorse var jag på min första riktiga jobbintervju. Iklädd kavaj och skjorta, riktigt fancypants. Förberedde mig dagen innan på frågor jag tänkte att de skulle ställa, typ "varför ska vi anställa dig?" eller "berätta om dina styrkor och svagheter". Men det blev något helt annat. Och jag vart blank som ett papper, gav dåliga exempel på det hon ville veta från min erfarenhet inom butik och jag störde mig jäääättemycket på hur min egen röst lät. Den blir så mörk och gäll när jag är nervös. Så ja, det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Vilket är synd för att det är en tjänst jag verkligen vill ha och ett företag jag verkligen vill jobba på 😫

Nåväl, med det sagt vill jag också berätta att jag har gått med i Väsbys tjejjour som volontär och ska faktiskt jobba där för första gången idag. Skönt att ha det (och skolan får vi inte glömma) som kan få mig att tänka på annat och inte älta min disaster-intervju! Känns fantastiskt att äntligen få engagera mig i något, och vad är viktigare än våra tonåriga tjejer i dagens snygg-smal-men-hälsosam-samhälle? Nu kör vi så det ryker! 👊👊

Likes

Comments