God kväll på Er!

Sitter inbäddad i soffan med en massa filtar. Är stelfrusen efter kvällen i stallet. Det var verkligen kallt idag och värre ska det bli. Ska väl dock inte klaga över -2 grader men det kändes faktiskt som -22 ikväll, haha. Jag är född på fel kontinent, så enkelt är det!

Nu har jag iallafall planerat Lyftings kommande vecka. Den blir lite speciell för på onsdag kommer bästa Louise, vår equiterapeut och ska gå igenom henne igen. Det gjorde susen sist och även om hon känns kanonfin nu så skadar det aldrig med lite ompyssling av kroppen. Så på onsdag blir det vilodag och lite beroende på vad Lollo hittar så får vi egentligen se hur resten av veckan blir att se ut. Planen är iallafall såhär:

Måndag: Tömkörning
Tisdag: Vila
Onsdag: Equiterapeut = Vila
Torsdag: Lösgörande arbete i ridhuset
Fredag: Markarbete
Lördag: Skogstur
Söndag: Skrittpromenad

Idag tömkörde jag iallafall min lilla tös. Hon var superfin och arbetade i den formen jag vill, dvs. lång och låg i ett lagom tempo för att sträcka ut överlinjen samt komma upp med ryggen. Jag tycker jag kommer åt henne väldigt bra när jag jobbar henne på töm. Underhalsen som hon tidigare hade har nästintill försvunnit och det är väldigt tacksamt! Hon är inte alls lika hög i formen som tidigare utan söker sig hellre nedåt vilket för mig är helt underbart. Tidigare var det som att släpa runt på en påse bly i händerna. Hon blev så stark och sprang med halsen likt en stjärnkikare. Så är det dock inte längre och det tror jag berodde på låsningen i länden som hon hade. Klart man försöker undvika det som är obehagligt. Jag lägger med en liten video från idag. Dagens slutsats = Att försöka tömköra, filma och samtidigt försöka hålla ihop hästen var nästintill omöjligt men lyckades iallafall få hyfsade klipp som iallafall kan visa lite av min tanke, även om hon blir bra mkt finare när jag jobbar henne med två händer och med kontakt ;) Lyckades även få med lite av hennes så kallade tix idag så lägger med en film på de också. Som sagt, den där damen får man många skratt med.

Något som inte var lika kul var att jag fick en smärre chock när jag skulle byta vattnet boxen. I hinken låg en stor råtta som hade hoppat i och och drunknat. Sååå fruktansvärt äckligt! Det var verkligen ingen dålig råtta. Stackarn, hemsk död men usch, de förstör så mkt. Och vad skulle den i hinken och göra? Onödigt!

Det var allt för idag! Återigen så måste jag säga att jag verkligen är jätteglad för att så många läser! Det trodde jag som sagt aldrig :) Jättekul!

Tömkörningsfilm:
https://youtu.be/MSAtDDFu-6E

Knasfilm:
https://youtu.be/F0zVcSxz6gc

Kram kram!

Johanna

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Måste först av allt bara säga wow!! Hade väl aldrig trott att responsen på bloggen skulle bli såhär god! Över 300 besökare bara sedan igår kväll. Sjukt kul!!! Vad glad jag blir, jag som inte hade trott att någon skulle vara intresserad :)

Lovade Er en presentation av själva "huvudpersonen" idag, dvs. Lyfting. Hon är ett brunt litet sto på 138 cm, född 2009. Hon är född på Island och kom till Sverige sommaren 2015 med slutdestination Viby där hon sedan blivit kvar fast i min ägo. Hennes stam:
e. Vornaneisti frá Vestra-Geldingaholti
u. Hylling frá Vestra-Geldinaholti
ue. Mökkvi frá Vestra-Geldingaholti
Hon är med andra ord systerdotter till stallets stora stjärna Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti som de flesta tävlingsintresserade islandshästmänniskor känner till. Om inte så kan Ni googla på honom så får Ni se en flott kille ;)
Lyfting hade så kallad medelvilja när jag köpte henne. Hade egen motor och gick fint fram men hade också ett himla humör. Passade det inte eller om hon inte förstod vad man ville så stannade hon och surade. Kunde också sparka mot skänkeln. Minns min första uteritt ensam på henne när jag skulle fatta galopp. Det blev tvärnit och en liten bakutspark,haha. Men det tog inte alltför långt tid innan hon faktiskt började tycka att det var kul att fräsa fram i lite fart och stoppen blev färre och färre. Idag skulle man nog inte ens kunna gissa att hon varit sådär. Dom som bor ute i Viby brukar nog bara se ett brunt streck när vi rider förbi nu ;)
Lyftning har väl separerade gångarter. Hon är lätt att växla mellan skritt, tölt, trav och galopp. Har väldigt taktfasta gångarter som dock kräver en del utav ryttaren. Det har tagit mig ett år att till exempel hitta knapparna till en fin tölt med korrekt form. Problemet vi har haft under året har varit att hon inte varit taktren i tölten samt varit väldigt spänd och hög i formen. Dock inte i de andra gångarterna. Detta problem råddes det dock bot på när hon fick en genomgång av equiterapeuten Louise som låste upp en rejäl låsning i länden på henne. Sedan dess är det en ny häst och nu kommer man äntligen till arbete i den där, för mig, mariga tölten. Ska dessutom tillägga att hon är fyrgångare och att jag har extremt svårt att rida tölt.
För att beskriva hennes personlighet då: Ja, jag skulle säga en riktig pajas! Ni anar inte hur mkt man kan skratta åt denna häst. Senaste egenheten hon hittat på är att tugga och joxa med munnen så fort man tar fram tränset. Hon lyfter på läpparna Ni vet sådär som när en häst tycker det luktar illa. Fattar inte varför men det är väl ett vanligt Lyftingtix ;) Dom har hon många av ska Ni veta! Hon kan få för sig att helt plötsligt vända om man inte är på alerten när man rider ute, hon blir rädd för sina egna gasläckage och ser dessa som startskott till galopp i jockeystuk, ibland när hon är lite till sig glömmer hon bort vad den där bromsen är till för och ja... Listan kan göras lång.. Men alla dessa tokigheter är ju de som gör att jag tycker så mkt om henne. Fy vad kul jag har med henne. Hon är verkligen en klass för sig <3

Idag hade jag frukosten i stallet och passade efter det på att köra lite galoppintervaller med henne. Vi red på våra långa grusvägar i både kort, mer samlad galopp och i friare galopp med ett högre tempo. Undrar vem av oss som blev tröttast. Jag flåsade på ganska rejält och Lyftning likaså. Detta var dock nödvändigt för hon har energi så det täcker till 10 hästar men också för att tävlingssäsongen drar igång och då måste vi orka ordentligt! Filmade en liten snutt som jag lägger med här nedan. Hoppas på att kunna förmedla lite av den fantastiska känslan jag hade till Er iallafall. Fladdrande man, full kontroll och bara njuta av omgivningarna. Balsam deluxe för själen!!

Imorgon tänkte jag delge Er kommande veckas träningsplanering. Så på återseende imorgon!

Kram på Er!

https://www.youtube.com/watch?v=3uh9dAkl_Ao

Johanna

Likes

Comments

Nu har jag gjort något jag funderat på länge men inte vågat ta tag i... Skaffat en ridblogg. Tanken med denna blogg är att Ni helt enkelt ska få ta del av vardagen tillsammans med min underbara lilla islänning Lyfting men också för att jag är sjukt peppad till att planera vår träning lite bättre och då ser bloggen som ett gott verktyg. Hoppas på att kunna underhålla Er litegrann iallafall ;)

Vem är då jag? Ni som känner mig vet ju det redan men om det nu mot förmodan skulle dyka upp andra läsare så heter jag iallafall Johanna. Jag är 29 år gammal, gift med Andreas som jag har tre barn tillsammans med. Elias, William och Maja som såklart är det bästa som finns. Pluggar för närvarande till sjuksköterska på Mälardalens högskola vilket är superkul och en dröm jag haft länge! Dock är jag född med ett med ett hejdundrande häst -och hundintresse, inte att förglömma vår fina Golden Retriever Alvin. Han kommer säkert också visa sig här ibland ;)

Jag har ridit sedan barnsben och har haft egen häst iallafall 2 tredjedelar av mitt liv. Har främst ridit dressyr på hobby/lätt tävlingsnivå men för ett par år sedan så testade jag det här med att rida islandshäst. Ja, av bloggen i fråga så kan Ni kan ju lista ut hur det slutade...

För ca 2 år sedan började jag rida lektion en gång i veckan hos Vibys Islandshästar och det blev veckans höjdpunkt. Jag var vid det här laget hästlös då jag blivit trebarnsmamma och ansåg att tiden inte fanns... Dock så är det extremt svårt att leva utan häst när man haft det som en så stor del av livet som jag hade haft så länge. Saknaden grodde verkligen i mig men jag hade ju inte tid... Efter ca 6 månader, om jag inte minns fel, så fick jag rida ett litet brunt sto vid namn Lyfting. Hon var en charmig liten varelse med en personlighet som jag bara älskade. Denna lilla Lyfting gick med i verksamheten och var samtidigt till salu. Första gången var jag bara otroligt glad av att ha fått rida henne men denna gång blev ju inte den sista..

Jag red henne ett antal gånger och varje gång så kändes det något extra i hjärtat. Jag frågade Andreas lite försiktigt om jag inte kunde få köpa henne men ja.. Diskutera hästar med en karl är ju inte det lättaste. Veckorna gick men den där lilla hästen ville verkligen inte försvinna ur tankarna. Till saken hörde att jag var sjukskriven för en utbrändhet och sakta men säkert så tror jag min bättre hälft började förstå att den där lilla hästen gjorde mig väldigt glad. Tro det eller ej men när vi befann oss på hundmässan på tu man hand över en helg vintern -16 så kommer Lyfting på tal och han säger helt plötsligt - "Ja, ja köp henne då. Ser ju att hon får Dig att må bra". Och vet Ni, jag tror att allt hade en mening. Lyfting hade varit till salu i över ett år och det berodde, vad jag tror, inte på att hon inte var något att ha utan på att hennes speciella sätt kanske inte passade alla. Men detta gjorde att våra vägar korsades och om Ni bara visste hur glad jag är över det - exakt varje dag! En extra bonus blev ju också att vi blev att stå kvar i Viby som inackorderingar och det är också otroligt kul med alla härliga människor vi har omkring oss.

Jag är verkligen inte alls duktig på det här med att rida islandshäst. Det är otroligt svårt att lära om när man ridit på ett visst sätt i så pass många år. Vi har under det första året tillsammans iallafall deltagit i totalt 11 tävlingar och har nog iallafall varannan gång lyckats ta oss till final. Men jag känner mig fortfarande som ett riktigt blåbär! Jag kan tveka på all min befintliga kunskap eftersom området är så nytt. Tokigt det där men så är det. Lyfting och jag tycker iallafall det här med tävlingar är otroligt kul även om vi inte alls kan mäta oss med de rutinerade tävlingsekipagen på tävlingarna. Men det är inte heller det vi har som mål utan vi tävlar för närvarande lite mot oss själva och finalerna kommer som bonus :) Målet är ju att såklart bli bättre men vi tar det i vår takt.

Nu orkar Ni kanske inte läsa så mkt mer. Tänker att jag tar en närmare presentation av Lyfting imorgon så Ni inte ledsnar redan efter första inlägget. Hoppas iallafall att Ni vill hänga med oss på vår resa :)Johanna

Likes

Comments