Header

Sista året på gymnasiet! Wow, vad tiden har gått fort och det känns faktiskt helt sjukt att jag börjar mitt sista och tredje år på Realgymnasiet. Gymnasietiden har verkligen gått fort och jag har fått vara med om mycket roligt på vägen, som idag ska alla hästelever i årskurs tre från alla Realskolor i Sverige åka till Göteborg för att vara funktionärer på EM! Förstår ni vilken upplevelse och möjlighet, en once in a lifetime upplevelse och vi ska vara där en hel vecka. Det ska bli otroligt kul!

Så man kan verkligen säga att första veckan i trean börjar bra och mitt sista läsår börjar på bästa sätt! En hel vecka med hästar och tävlingar där vi får vara del av något så otroligt stort genom att vara funktionärer, det skulle jag aldrig vågat göra själv. Även fast jag var funktionär på SM veckan för Islandshästar i somras så är jag inte ett vant proffs av sådana här evenemang och stressar upp mig själv lätt, men det är såklart en otroligt roligt upplevelse och bra erfarenhet.

När EM veckan är över återgår vi till den vanliga skolan igen och ska komma in i vårt schema inför det här läsåret. Jag har bara gett det en snabb titt och det såg riktigt bra ut faktiskt, är nöjd med årets schema. Detta år kommer jag även att gå lärling och hoppas verkligen att jag hamnar på en bra praktikplats, jag gav Nådhammar som förslag när vi pratade om själva utbildningsalternativet lärling. Så jag hoppas att jag får vara på Nådhammar, men kan såklart också tänka mig att vara i ett Islandsstall i närheten, men nu när jag har körkort är jag mer flexibel och kan ta mig i stort sätt överallt själv, men man vill ändå inte vara allt för långt borta då bensin/diesel kostar.

Vi ska också sälja mycket produkter så som kakor, Newbody och stå på julmarknader när julen närmar sig för att tjäna in pengar till klasskassan då vi samlar in pengar till vår student i sommar. Vår tanke är att vi ska ha råd med ett flak, ljudsystem och studentmössor åt alla så ingen ska behöva betala mössorna själva. Vi har tjänat in en rätt bra summa under ettan och tvåan, nu gäller det bara att vi tjänar ihop så mycket vi kan under trean så vi har råd med så mycket som möjligt. Även fast vi har ett tag kvar har vi planerat för fullt även under tvåan, men det kommer nog bli ännu mer planering nu under trean. Jag längtar verkligen till studenten i sommar! Hur såg eran student ut?

Men först tänker jag göra mitt sista år på Realgymnasiet till det bästa och ta ut mycket av tiden jag har kvar. På ett sätt känns det lite sorligt att det bara är ett år kvar utav min gymnasietid, det har gått så otroligt fort att jag knappt har hängt med på vad som hänt. Men samtidigt är det otroligt skönt att bara ha ett år kvar då jag verkligen vill komma ut i arbetslivet och jag har en del planer efter gymnasiet, men det kommer jag berätta om senare i år eller till våren.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Imorgon börjar skolan igen efter ett långt och härligt sommarlov med väldigt mycket hästar och arbete med många olika typer av människor. Det har varit en otroligt rolig sommar och den avslutades på bästa sätt, men det ska jag berätta mer om i ett senare inlägg när allting är klart och 100 % säkert. Det är något som jag verkligen är glad och positiv över.

Även skolstarten börjar på ett otroligt roligt sätt då alla hästelever i årskurs tre ska få åka till EM i Göteborg för att arbeta som funktionärer. Det ska bli väldigt roligt och det är en jättebra erfarenhet samtidigt som det är en intressant upplevelse och möjlighet under sista året på gymnasiet. Så samtidigt som jag skriver detta inlägg funderar jag på vad som måste packas och vad som kan vara viktigt att ha med sig under veckan vi ska vara borta. Vi är borta från imorgon till lördag kväll och även fast vi bara är borta en vecka har jag väldigt lätt för att packa med mig grejer för en månad. Det ska bli väldigt roligt och intressant, jag kommer att uppdatera er under veckan eller när jag kommer hem i slutet av veckan. 

Eftersom vi börjar sista året kommer planeringen utav studenten vara i full gång även fast vi påbörjade planeringen innan sommarlovet måste vi finslipa det sista och veta exakt vad vi ska lägga pengar på samt vad vi vill göra/inte göra. Tanken just nu är att tjäna in pengar till studentflaket och allting runtomkring det men också att vi ska försöka kunna lägga ut för studentmössor åt alla i klassen. Vi måste vara effektiva och komma överens för även om det känns som vi har mycket tid kvar nu kommer det säkerligen knipa i slutet av året då tiden antagligen kommer att rusa förbi. 

Mina tankar om gymnasietiden är att den varit väldigt rolig och lärorik, en av de bästa tiderna i mitt liv hittills samtidigt som det har varit väldigt mycket negativa stunder då man bara velat försvinna. Det kommer säkert komma en del mot- och framgångar under sista året också, men det är något man måste acceptera då livet inte är rättvist och det är svårt att leva många gånger. Men det löser sig alltid i slutändan oavsett hur svårt det känns för stunden. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv under gymnasiet och utvecklats en hel del inom det praktiska tack vare våra APL-perioder. Jag har också blivit mer accepterande mot andra människor och lärt mig att analysera men också fundera mer över hur andra fungerar, varför de kanske säger och gör på ett visst sätt. 

Det känns både sorgligt och väldigt bra att bara ha ett år kvar av många olika skäl, men några av dem är att gymnasietiden faktiskt har varit en av de bästa perioderna i mitt liv. Jag har fått lära mig mycket mer om mig själv och mina egna kunskaper, jag har tidigare inte trott på mig själv och har fortfarande svårt att komma på saker jag är bra på, men det är bättre nu än vad det var för två år sedan. Jag har också fått många nya kunskaper både inom hästsporten, entreprenörskap, ledarskap och samarbete med andra människor. Det sorgliga är att nu när man faktiskt har börjat lära känna varandra och hitta sina vänner så är tiden snart redan slut, man hinner precis lära känna varandra ordentlig och sedan ska man skiljas åt igen. Jag kan också tycka det är jobbigt att behöva söka sig vidare och börja om på en ny stig, men jag har planer på vad jag ska göra efter gymnasiet men det kommer jag berätta mer om när det närmar sig och allting är bestämt.

Men även fast vi kommer skiljas åt om ett år tror jag att man kommer ha kontakt med några stycken i klassen och fortsätta träffas. Kanske kommer våra vägar korsas igen och någon gång kommer vi säkert träffas igen efter studenten. Fast det är ett år kvar tills dess och vi har god tid på oss att förbereda oss inför studenten och framtiden. 

Likes

Comments

Sommarlovet börjar lida mot sitt slut och snart drar vardagen med alla rutiner igång igen, för vissa har det kanske redan hänt men för några börjar det först om några dagar. För många är det antagligen väldigt tråkigt då man gärna vill slippa skolan eller sitt arbete några veckor till av många olika anledningar, men för vissa andra kanske det till och med är roligt att få komma igång med igen.

För mig känns det lite både och kan man säga, jag tycker att det ska bli otroligt skönt att få komma in i vardagen och alla rutiner igen för att få lite mer struktur på dagarna igen även fast jag jobbat näst intill hela sommaren. Men samtidigt hade det varit väldigt skönt att få några veckor till och göra något som man tycker är riktigt roligt, som för min del vara och jobba på Islandsgården som blivit lite som ett andra hem under de två år jag varit där och hjälpt till. ¨

Men det är bara att se det positivt och se det roliga i skolan samt alla arbeten som man måste åka till. För det är inte bara tråkiga dagar, det finns roliga dagar också man måste bara se det bra i varje dag. Även fast du har en dålig dag så finns det något bra i den dagen också, du måste bara se och ta in det, det kanske inte är mycket men var glad för det lilla du kanske får. Det är många som råkar illa ut i skolan eller på sina arbeten och det är de människorna vi andra måste se och kanske hjälpa lite extra mycket oavsett vad de har för bakgrund eller historia, för bakom varje ansikte finns det en berättelse som vi inte vet något om.

För många är det jobbigt att komma tillbaka till skolan och arbetet just för att de blir utsatta för mobbning eller annat jobbigt som gör att det inte alls blir roligt att vardagen börjar närma sig igen. Det är något man måste tänka på och även fast just du har det bra och trivs, så finns det de som inte gör det och det är dom vi måste få att vilja komma tillbaka. Vi kan inte hjälpa alla och alla kan inte göra allt, men vi kan alla göra något och hjälpa någon oavsett vem det är.

Likes

Comments

Nu är det exakt en vecka kvar av sommarlovet och nästa måndag börjar skolan igen efter ett härligt sommarlov med mycket hästar och ridning, men också en hel del jobb. Även om det är tråkigt att sommaren snart är slut så ska det bli skönt att komma tillbaka till vardagen och få in alla rutiner igen, men det absolut skönaste är att jag bara har ett år kvar på gymnasiet. Om ett år är det över och vid den här tiden om ett år behöver jag inte fundera över skolan något mer och det ska faktiskt bli otroligt skönt. Det har varit så mycket upp och ner under min gymnasietid att jag bara längtar efter att få slippa skolan och komma ut i arbetslivet och börja på ett nytt kapitel i livet.

Även fast min gymnasietid har varit lärorik och mestadels väldigt rolig så ska det bli otroligt skönt att ta studenten, börja om på nytt någon annanstans än i skolan. Få arbeta med vuxna människor som förhoppningsvis är vettiga och trevliga, med något man tycker om, sedan behöver det såklart nödvändigtvis inte vara på det sättet men man kan alltid hoppas.

Jag hoppas att mitt sista år på Realgymnasiet kommer bli det bästa och att jag verkligen kommer att få ut mycket av den sista tiden på skolan, att jag lyckas höja mina betyg i några ämnen som vi haft under alla tre år men också att jag kommer lyckas med de nya ämnena för detta läsår. Jag hoppas att det inte kommer var så mycket drama som det var under mitt första år på gymnasiet och att det kommer vara minst lika bra som det andra om till och med inte bättre. Jag ska försöka göra mitt sista år till det bästa och verkligen ta vara på tiden som är kvar, jag kommer köra mitt race och försöka att inte bry mig om vad alla andra tycker om mig och vad jag gör.

Men innan det sista året drar igång har jag en hel vecka kvar av sommarlov framför mig och den veckan ska jag verkligen ta vara på med några dagars jobb, ridning och övningsköra väldigt mycket. Men det här har verkligen varit en superbra sommar och jag är supernöjd med hur den har format sig, den kunde inte blivit bättre. Hur har eran sommar sett ut? Hur ser era sista sommarlovsdagar ut?

Likes

Comments

Idag skrev jag in mig på körskolan i samhället jag bor för att kunna gå en intensivkurs för körkortet. Det är ett paketpris som innehåller 15 körlektioner, risk ett och två samt teori och uppkörning. Första lektionen är den 30 Augusti och jag är väldigt taggad, även fast jag har övningskört mycket hemma och kan köra så ville jag ändå köra lite på körskola för att få en utibildad körskolelärares syn på min körning som mamma kanske inte tänkt på. Bara för att få lite olika perspektiv och tips på hur man kan göra och tänka, sedan kan det också vara bra att köra på körskola eftersom man då fått båda delarna.

Många utav de jag känner som tagit körkort och bara har kört hemma har blivit kuggade första gången enbart för att de inte har kört på körskola, medan de som har kört både och eller bara på körskola blivit godkända oavsett om de kör lika bra eller inte. Sedan är det såklart ingen garanti att man får körkortet bara för att man kör på körskola, men det kan ändå vara bra att göra båda för att få mer kunskap. Hur gjorde ni som har tagit körkort?

Men som jag skrev tidigare så längtar jag verkligen tills jag tagit mitt körkort och det kommer vara en sådan befrielse när jag väl har körkortet i handen. För man blir antagligen inte lika bunden som man varit tidigare och för mig som bor på landet är det verkligen viktigt att ha både bil och körkort för att ta mig någonstans. Det här är verkligen något jag vill och som är viktigt för mig, så jag tänker verkligen satsa och göra allt jag kan för att klara både teoriprovet och uppkörningen. Önska mig lycka till, även fast det är ett tag kvar tills dess!

Likes

Comments

Bilder från hööks.se

Longeringsgjord FairFeld

Inspänningstygel FairField®

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg fyllde jag 18 år för någon vecka sedan och en av presenterna jag fick var ett presentkort från Hööks utav en av våra medryttare. Det är något som de allra flesta hästmänniskor blir glad över, eller vad säger ni? Så idag passade jag på att använda detta presentkort och beställde via webbshoppen en longerings- och tömkörningsgjord samt en inspänningstygel då jag tycker att allt arbete från marken är extrem roligt. Jag longerar och tömkör väldigt mycket så jag tyckte att detta var något användbart att köpa eftersom man då också kan arbeta hästarna bra från marken utan ryttare på ryggen. Se bilder ovan.

Anledningarna till att jag jobbar mycket från marken med mina hästar beror på att jag vill skapa en bra kontakt och relation med dem från marken men också för att arbeta med ledarskap och tillit. Jag tycker att man får en mycket bättre kontakt med hästarna på det sättet och man utvecklas också mer i ridningen eftersom om allting fungerar från marken så som kommandon, kroppsspråket, hjälpgivning och hästens uppmärksamhet samt tillit till dig som ryttare oftare blir bättre.

För har man en häst som respekterar och accepterar dig från marken, sedan ska även du som människa ge hästen samma respekt och acceptans, så har du en häst som gör det du ber den om utan att trampa över dig. Du har en häst som litar på dig och följer dig oavsett om du går med den eller rider, för om du har arbetat med din häst på rätt sätt har du en kompis som gör allt du ber den om. Du får en häst som är lyhörd och följsam, men också tillitsfull och lydig både från marken och i ridningen. Jag har mina två hästar Pila och Fjalar som exempel.

Men om du istället har en häst som trampar över dig, är spänd och stressad, inte lyssnar så kan det i många fall bero på att den varken känner sig trygg, respekterar och accepterar dig, lugn eller tillitsfull med dig. Då kan det vara bra att testa markarbete med hästen, bara några enklare övningar i början och sedan utöka svårighetsgraden eftersom. Sedan måste du såklart anpassa markarbetet efter dig själv och din häst för att det ska fungerar för precis er, men exempelvis longering- och tömkörning kan vara en bra övning för att träna kommandon, fokus och även hästens muskler.

Så jag valde verkligen mina inköp efter vad jag tycker är roligt och vad jag kommer ha användning av då jag vet att denna utrusning kommer att bli välanvänd. Jag är nöjd och längtar tills de blir levererade. Tömkör och longerar nu mycket eller lite? Varför/varför inte?

Likes

Comments

Skolstarten börjar närma sig med stormsteg och med bara 1,5 vecka kvar utav sommarlovet måste man börja komma tillbaka till vardagen igen men också börja se över alla saker som måste fixas innan det är dags att återvända till skolan igen. Men det här året är inget vanligt år eftersom denna gång är sista gången jag kommer tillbaka till skolan efter ett sommarlov, nästa sommar tar jag studenten och det är dags att komma in i arbetslivet på riktigt. Jag har i och för sig sommarjobbat tre år i rad, två somrar tidigare och även denna sommar, så jag har ändå haft rutiner hela sommaren och inte förvridit dygnet. Så det kommer nog att vara lätt att komma tillbaka till alla rutiner och vardagen igen.

Men det blir ändå annorlunda nästa sommar för då måste jag söka mig ett arbete som jag kan ha året runt och inte bara över sommaren. Jag måste då hitta ett arbete som ger mig ekonomiska möjligheter och stabilitet året runt, men för mig är det också viktigt att det är ett arbete som jag trivs med och där jag tycker att det är roligt att komma till jobbet. Sedan behöver det inte vara det jobbet som ger bäst lön eller arbetstider, bara jag trivs med mina arbetskamrater och arbetet jag kommer att utföra oavsett vad det blir för jobb. Jag har lite planer på vad jag vill göra men det är något som jag kommer berätta om senare när allting är bestämt och planerat, alltså när jag vet exakt hur det kommer att gå till.

De sista dagarna på lovet nu kommer jag bara arbeta några dagar till och kanske få några dagar ledigt. Vi ska också efter fira mig med några bekanta eftersom jag fyllde år (18 år) för ca 1 vecka sedan. Annars ska jag bara ladda det sista av batterierna innan allvaret och det sista året på gymnasiet drar igång på bästa sätt. Hur ska ni ta vara på era sista dagar på sommarlovet?

Likes

Comments

Nu har ännu några veckor gått sedan det senaste inlägget och tyvärr har uppdateringen var urusel, det är jag fullt medveten om och jag är verkligen ledsen. Men det har varit fullt upp här hemma och en hel del jobb. Jag har även varit på ett tredagars ridläger för Jessica under helgen som var väldigt lärorikt trots dåligt väder. Sedan är det bara två veckor kvar under lovet vilket både är lite tråkigt men ändå väldigt skönt eftersom det kommer bli rätt bra att komma in i vardagen och alla vanliga rutiner igen. Men helt ärligt tycker jag att sommaren har gått alldeles för fort.

Jag och våran ena medryttare var under helgen (4 -6 augusti) på ridläger för Jessica och trots dåligt väder med mycket regn samt blåst har det varit otroligt lärorikt. Vi red två lektioner per dag och har fått träna otroligt mycket på vår sits, inverkan, balans, men också mycket på individuella ryttar- och hästmål som hon kallade det. Mitt ryttarmål var att jag måste ta ett steg i taget istället för att stressa fram saker eftersom det ofta framkallar en negativ frustration. Vi tältade där under hela lägret och det gick faktiskt väldigt bra, bättre än vad vi trodde och man sov väldigt bra. Jag kan sammanfatta helgen som väldigt lärorik med många trevliga människor och väldigt god mat, en väldigt utvecklande helg med mycket varierande undervisning både praktiskt och teoretiskt.

Jag fick mycket beröm om mitt arbete med Pila då Jessica tyckte att hon var väldigt mjuk och utvecklats otroligt mycket sedan sist vi träffades. Att jag jobbat bra med henne och fått henne väldigt mjuk, samarbetsvillig och lösgjord. Sedan fick jag också mycket beröm för min mjuka ridning och att jag jobbat med min mentala del eftersom jag tidigare lätt blivit arg och irriterad när det inte gått som jag tänkt mig. Det är såklart jätteroligt att höra och att hon tycker vi utvecklats mycket under det senaste året. Så jag tror verkligen att denna ridläger helg var bra för oss båda då Pila var väldigt lösgjord idag och hade ett helt annat steg och bjudning än tidigare. Det var också väldigt roligt att känna, då vet man att det man gjort har gått igenom på rätt sätt.

Jag har också fyllt 18 år, den 30 Juli och det firades med en kryssning till Åland tillsammans med morfar och min syster. Det var väldigt trevligt och en värdig födelsedag med god mat och trevligt sällskap. Sedan har jag fått en intensivkurs för körkortet i födelsedagspresent vilket jag verkligen önskade mig då körkortet är otroligt viktigt för mig eftersom jag bor på landet där både bil och körkort är ett måste. Så nu är det bara körkortet kvar och sedan är jag mycket mer självgående eftersom jag då också kan ta mig överallt själv istället för att behöva anpassa mig efter andra.

Annars har det inte hänt så väldigt mycket egentligen sedan sist jag skrev och jag hoppa att ni alla som fortfarande klickar in på min blogg mår bra och har det otroligt bra, så hörs vi snart igen.

Likes

Comments

Idag var det min tur att fylla 18 år och bli myndig. Det firades med en kryssning till Åland tillsammans med morfar och min syster Johanna vilket var hur trevligt som helst. En riktigt värdig födelsedag. I födelsedagspresent fick jag en intensivkurs för körkortet som börjar v. 35 med 15 körlektioner, teori och risk 1 samt 2, sedan blir det uppkörning och teoriprovet. Det ser jag verkligen framemot och jag hoppar innerligen att jag lyckas och får körkortet, det är något som jag prioriterar högt så det är väldigt viktigt för mig att jag lyckas.

Inte bara att det är dags för körkortet, nu är jag också myndig och ska jag vara helt ärligt känns det lite konstigt då jag får hem massor av papper som jag ibland bara tittat på och tänkt "vad är det här?". Men så är det att bli vuxen och få mer eget ansvar över sig själv så som sin ekonomi men också mycket annat som jag numera måste göra själv. Det kommer nog ta ett tag innan man vänjer sig helt och hållet med detta, men det är absolut inte omöjligt och kommer säkerligen inte vara några problem heller Hur var det för er när ni fyllde 18?

Att fylla 18 är verkligen en befrielse då jag kan bestämma själv vad jag vill göra med mitt liv och att mina föräldrar inte behöver lägga sig i eller ta tag i saker som angår mig. Sedan förstår jag såklart att det innebär mycket ansvar och annat tänkt nu när jag verkligen måste fixa saker på egen hand, så som att hämta ut mediciner på apoteket eller ringa till olika platser själv eftersom mamma inte får göra det längre. Jag har egentligen alltid varit väldigt självständig men såklart har det blivit många gånger att "mamma, kan du hjälpa mig med det här" när jag inte vågat ringa eller göra något själv.

Sedan är det också bara ett år kvar på gymnasiet och om ett år tar jag studenten. Det är också något som kommer vara stort under mitt år som 18 år vilket jag också ser otroligt mycket fram emot. Studenten är något som jag längtat efter i flera år och snart är det äntligen dags, åren går fort när man har roligt. Det är också mycket annat som kommer hända under mitt år som 18 och jag ser fram emot vad det har att erbjuda.

Likes

Comments

Nu har 6 härliga sommarlovsveckor har redan passerat och det är inte många kvar innan det är dags för mig att börja det sista året på gymnasiet. Veckorna har rusat förbi och egentligen har jag inte hunnit med så mycket förutom att jobba och varit på Islandshäst SM samt att våra kusiner från Tyskland har varit hos oss under två veckors tid. De åkte hem idag och det var såklart tråkigt men vi ska eventuellt träffa dem igen under höstlovet. Vi har också hunnit för fira mig med familjen då jag fyller 18 nästa söndag och eftersom de åkte hem idag men också för att mamma reser bort på torsdag.

Resten av sommarlovet kommer att bestå av min 18-årsdag den 30 Juli och sedan ett tre dagars ridläger för Jessica i början utav Augusti. Sedan hoppas jag att vi hinner boka in en intensivkurs för körkortet innan skolan börjar så jag faktiskt får körkortet innan skolstarten eftersom det kommer att underlätta en hel del. Det är vad jag får i födelsedagspresent, en intensivkurs för körkortet och det är vad jag önskar mig eftersom körkortet är väldigt viktigt för mig då jag bor på landet och är väldigt beroende av en bil samt körkort. Utöver det kommer jag antagligen att jobba mycket de sista veckorna på lovet också vilket är väldigt skönt ändå, för jag är en sådan person som tycker om att vara igång och göra något på dagarna. Men nu när kusinerna varit här har jag varit hemma och umgåtts med dem.

Det har såklart också blivit mycket ridning och hästar. Så jag har utvecklats en hel del och det känns väldigt bra tycker jag. Pila har blivit riktigt fin och känns väldigt bra, väldigt samarbetsvillig och mjuk. Så det känns också väldigt bra och jag hoppas att det kommer fortsätta åt det hållet, för jag har lite idéer på vad vi ska ha för mål under det kommande året.

Likes

Comments