Header

Först och främst ett stort förlåt för den dåliga uppdateringen men det är fullt upp med de sista inlämningsuppgifterna som måste vara inlämnande senast om en vecka, så det är väldigt stressigt och mycket på den fronten innan sommarlovet. Men jag är i fas med alla kurserna så jag ligger inte efter med något vilket är väldigt skönt och det känns ändå rätt lugnt att jag lämnade in min sista inlämningsuppgift idag och nu bara har en uppgift kvar att göra imorgon som är foderstater för häst. Men sedan är jag helt klart och då hade jag tänkt försöka hinna med några kompletteringsuppgifter för att försöka höja några av mina betyg, trots att jag egentligen inte behöver då jag redan har C och B i de flesta ämnen så vill jag försöka höja till en A-nivå.

Nu över till ridningen och på den fronten går det väldigt bra just nu, Pila har blivit riktigt fin och jag funderar på att träna henne riktigt ordentlgt på ett hållbart sätt för att nästa till hösten eller nästa vår anmäla oss till några av tävlingarna som anordnar SM-kval för att försöka SM-kvala i V5 (fyrgång) eller F2 (femgång). Jag har också fått lov att eventuellt få försöka SM-kvala mammas häst Vignir också och se hur långt jag kan komma tillsammans med dessa två hästar. Jag kommer berätta mer om det här i ett annat inlägg och lite mer om hur jag har tänkt mig. Det går också bra med våra andra hästar, våra medryttare är ute en hel del och rider vilket är väldigt bra, vi har också ridit väldigt mycket den senaste tiden och har då valt att rida mycket i skogen eftersom underlaget är bättre i skogen just nu. Hästarna har också fått gå ut på bete för i år som de verkade uppskatta väldigt mycket och jag tror att det är bra för dem också.

Nästa vecka är det dags för Jessica träning igen och det ska bli väldigt roligt, Pila och jag har verkligen utvecklats mycket sedan vi red för henne sist och jag hoppas att hon också ser våra framsteg. Vi ska på ett tredagars ridläger för henne i sommar och det ska verkligen bli superroligt, vi var det förra året också och det var tre intensiva, roliga, lärorika men också väldigt varma dagar och jag hoppas att det inte blir lika varmt i år då det var helt vansinnigt varmt. Men det var helt klart värt det och jag ser verkligen fram emot ridlägret då jag tror vi kommer lära oss väldigt mycket även i år.

Jag fyller också arton i sommar och det enda jag önskar mig är en intensiv kurs för körkortet, man är då borta ca: en vecka och får köra samt plugga teori tillsammans med andra som också ska ta körkort med behöriga körlärare. Jag har en kompis som gick den kursen för något år sedan och hon rekommenderade verkligen den kursen, för hon sa också att det är 100 % att man får körkortet eftersom alla är där för samma sak och hjälps åt väldigt mycket. Så det är något jag önskar mig väldigt mycket då körkortet är väldigt viktigt för mig, även fast jag övningskört samt pluggat en hel del teori hemma också, så tror jag att det kan vara bra att köra tillsammans med någon annan för att få den personens åsikter samt tankar om körningen. Så om jag får det i födelsedagspresent kommer jag bli så otroligt tacksam!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag skrev sist, men jag lever. Det har egentligen inte hänt så väldigt mycket sedan sist, vi har fullt upp i skolan och mycket med ridningen. Det är bara 3,5 vecka kvar till sommarlovet och därför har vi väldigt mycket att göra i skolan just nu eftersom lärarna vill att vi ska hinna klart med alla våra kurser innan lovet. Men det kommer vi att göra då vi just nu håller på med de sista områdena i samtliga ämnen vilket är väldigt skönt även fast det blir lite stressigt ibland. Men jag har tittat igenom mina bedömningsmatriser och i nuläget ser det väldigt bra ut i alla ämnen och jag är riktigt nöjd, så jag hoppas verkligen att betygen blir bra.

Imorgon ska vi hästelever åka till Skogslotten i Norrköping för att hoppa terräng under förmiddagen och då har vi teorin där under eftermiddagen. Sedan har jag en intervju med skolan kl: 16.00 angående utlandspraktik i Sydafrika i höst, vi har fått skriva en ansökan som skulle skickas in förra veckan och imorgon ska alla som gått vidare på intervju för att sedan få ett besked om man får åka eller inte. Så det ska bli spännande och jag hoppas att det kommer gå bra, men det är jag rätt så säker på att det kommer att göra.

Med ridningen går det bra och allting rullar på och den senaste tiden har vi ridit mycket i skogen då grusvägarna har varit väldigt hårda och stumma, medan stigarna är mjuka och sviktande.. Så vi har ridit mycket i skogen på stigar där hästarna har fått både skritta, trava, tölta och galoppera vilket jag tror har gjort dem gott då de varit väldigt nöjda under ridturen samt efter turen, men Pila har verkligen fått ett helt annat steg efter all träning i skogen. Hennes steg har blivit mycket större och luftigare vilket är positivt, så nu är det bara att fortsätta träna och jag har lite planer inför nästa år som jag har tänkt berätta om i ett annat inlägg.

Jag har också jobbat en hel del de senaste veckorna och det har varit roligt som vanligt. Det har varit turridningar och öppet hus som gick väldigt bra tycker jag. Men annars har det rullat på som vanligt och det har inte hänt så väldigt mycket mer egentligen. Hur är det med er? Har ni gjort något rolig de senaste veckorna?

Likes

Comments

Förlåt för den dåliga uppdateringen, men jag har väldigt mycket i skolan just nu och vi har väldigt mycket att hinna med innan betygssättningen den 29 Maj. Men det ska såklart bli bättring och när det har lugnat ner sig i skolan igen, men jag ska försöka uppdatera er lite mer om vad som har hänt senaste tiden i ett senare inlägg idag. Även fast jag tidigare inte hade så många läsare, hoppas jag ändå att ni är några stycken som har stannat kvar för att läsa min blogg. Vi hörs lite senare!


Likes

Comments

Att ha en eller flera egna hästar, vad innebär det egentligen? Vad krävs av dig som hästägare och person? Vad måste du tänka på och vad måste göras varje dag? Vad måste du tänka på innan du köper egen häst? Finns det några för- och nackdelar att ha egen häst? Vad kan man göra med sin häst och hur ska man vara som person?

I det här inlägget är tanken att jag ska berätta om mina tankar och åsikter, men också om mina erfarenheter av att ha egen häst och vad jag tycker är viktigt att veta om. Om det uppstår frågor under tiden ni läser inlägget får ni mer än gärna ställa frågor via mejl eller i kommentarsfältet nedan, eller om ni har tankar och åsikter ni vill dela med er av.

Jag har haft hästar runt omkring mig sedan jag var liten och har alltid varit intresserad av hästar, det har inte alltid varit egna hästar då jag haft både medryttarhäst och gått på ridskola under många år. När jag var nio år gammal fick jag min första C-ponny, en irländsk korsningsponny som hette Lassie som var 28 år när vi köpte henne, hon var då en gammal ridskolehäst som gått i pension något år tidigare men var fortfarande i kondition och frisk som en nötkärna. Hon var väldigt pigg och var väldigt välutbildad, men vi passade inte riktigt ihop men hon fick leva sina sista år hos oss, hon blev 35 år gammal. När jag var 11 år köpte vi vår första Islandshäst som var 18-åriga Fjalar som vi har kvar än idag då han är 24 år gammal och det är han som lärt mig det allra mest inom ridsporten och han lär mig en hel del än idag. Han är välutbildad, trygg och säker i alla lägen men ändå väldigt pigg och framåt. Han är en häst som är väldigt reserverad och gärna håller sig lite för sig själv, vill helst inte att man ska peta och pilla på honom för mycket, men när man väl har lärt känna honom fungerar det hur bra som helst.

I samma veva som vi köpte Fjalar, hämtade vi även hem mammas Islandsvalack Oskar som då var 12 år gammal, inriden men inte utbildad och väldigt ouppfostrad. Nu är han 19 år och är både välutbildad och uppfostrad, han är en av våra tryggaste och stabila hästar vi har idag. 2014 åkte vi till en av granngårdarna som hade en försäljningsverksamhet och då hittade vi Pila, som då var 8 år (skulle fylla 9) och vi fastnade för henne direkt och bestämde oss för att köpa henne. Pila var och är en väldigt svår häst, stark i psyket men ändå väldigt trevlig och stabil individ när man vunnit hennes förtroende och visat sig som hennes ledare. Pila är en häst som många lätt missförstår då hon är den typen utav häst, men tar man sig tiden till att förstå henne och hela tiden var tålmodig är det en helt underbar häst.

Sedan har vi även Garpur, Linus och Vignir, två Islandshästar och en nordsvensk. Garpur är min lillasysters häst som vi köpte för några år sedan och han är världens underbaraste häst som älskar allt och alla, han tycker också om att bli ompysslad och borstad. Samma sak med Linus, väldigt sällskaplig och social, tycker att det är livet att bli ompysslad och kliad. Vignir är min mammas 11-åriga valack som vi haft sedan 2013, han är en väldigt fin häst med mycket potential och kan bli riktigt bra med mer träning. Så vi har sex hästar totalt, men anledningen till att vi kan ha så pass många hästar är för att vi bor på egen gård, vi behöver inte betala någon stallhyra vilket drar ner på kostnaderna riktigt ordentligt. Vi betalar precis som alla andra hästarnas försäkringar, hovslagare, foder och utrustning, men också eventuella veterinär eller equiterapute kostnader Men att bo på egen gård med eget stall och hagar betyder otroligt mycket, eftersom det blir mycket billigare än att ha dem inackorderade i ett annat stall där kostnaderna ofta bli skyhöga. .

Innan du köper en häst är det väldigt viktigt att du tänker efter riktigt noga innan, att du provrider många olika typer av hästar innan du bestämmer dig för en viss häst, för det är ofta väldigt lätt att förälska sig i en häst vid första försöket, men det är väldigt sällan rätt häst på första försöket tyvärr. Sedan finns det såklart de personer som hittar den rätta hästen vid första försöket, men mitt råd är verkligen att åka och titta samt provrida flera olika typer av hästar och gärna flera gånger innan du bestämmer dig. Prata gärna med din ridlärare eller annan hästkunnig vuxen som kan ge dig råd och gärna följa med när du tittar på en häst, för då kan du få hjälp av någon annan som kan säga vad de tycker om hästen och om den verkligen passar dig eller inte. Skriv gärna upp en lista på hur du vill att din häst ska vara, vad har du för krav och vilken prisklass kan du tänka dig att betala, men framförallt vad vill du ha för häst?

Du måste också tänka på vart du ska stall upp din häst, har du eget stall eller har du en granne som har ett stall, vill du ha din häst på box eller vill du ha din häst på lösdrift eller har du tänkt dig något annat? Även här är det viktigt att tänka på vilken prisklass och krav du har samt kan betala för, vill du ha tillgång till ridhus och paddock eller annat lyx, eller nöjer du dig med ridvägar i skogen? Det beror också mycket på vad du vill göra med din häst, vill du ha en skogsmulle att rida i skogen på eller vill du har en tävlings- och träningshäst? Det är väldigt viktigt att köpa en häst som fungerar inom det användningsområde du vill använda den i och att du inte köper en för svår häst, det blir lätt tråkigt och kan lätt bli farligt, vilket kan resultera i att man blir rädd för att man kanske inte klarar av vissa situationer.

För du ska ha roligt tillsammans med din häst, det ska vara roligt och något du ser fram emot. Det ska inte vara en klump i magen varje gång du går ut till stallet, det ska inte vara läskigt att hämta in sin häst för att rida, longera eller vad du nu vill göra med din häst. Du ska kunna komma till stallet med en bra känsla och att det ska bli roligt, varje dag och hela året oavsett vilken häst du än har. Jag har själv en rätt så tuff häst som kräver mycket, men då jag har jobbat oroligt mycket med henne, både från marken och i ridningen har vi en bra kontakt och ett bra band mellan varandra då vi har en bra kommunikation och kan varandras signaler. Hon har ett envist och starkt psyke, man kan inte vara tveksam med henne då hon speglar mina känslor och kan reagera starkt på vissa saker, sedan är hon absolut inte farlig men hon är den typen som är tuff men ändå väldigt mild och snäll när man vunnit hennes förtroende. Hade jag blivit rätt för henne den första tiden vi hade henne hade det inte blivit eller gått så bra som det gör nu, men det är också för att vi hittade rätt mellan häst och ryttare.

Även fast hon är en tuff häst är hon väldigt mild och vänlig, hon har ett lugnt och stabilt psyke, hon är trygg i sig själv och har mycket power, men det är extremt lätt att missförstå henne då hon är väldigt speciell. Det är en häst man måste vara lugn och tålmodig med, inte använda höga röster eller ett "hårt" kroppsspråk då hon är väldigt uppmärksam på vad du som människa gör. Men då vi har jobbat mycket med henne både från marken och i ridningen har hon blivit en lugn men också trygg individ, det var hon inte riktigt när vi köpte henne, så man har sett en stor förändring på henne. Men det skulle man inte ha gjort om hon kanske hamnat hos en ägare som var rädd eller osäker. Sedan är jag absolut inte något proffs eller expert, men jag försökte läsa in hennes dagsform och har utgått mycket från det, ex. vad kan jag göra idag och vad kan jag inte göra idag.

Du måste också vara medveten om att det tar väldigt mycket tid och är krävande att ha en egen häst, det är inte bara att åka till stallet för att borsta lite och sedan rida iväg. Det är så mycket mer, beroende på om du har hästen inackorderad eller har eget stall tar det såklart olika mycket tid samt att det ställs lite olika krav på dig som hästägare. Men om vi tar några exempel, så är det alltid en risk att ha egen häst så som skador och veterinär, hagar som måste fixas ex. lagas eller bygga nya hagar, det kan ta upp till flera dagar beroende på hur många och hur stora hagar du har. Mocka och sopa, göra rent vattenhinkar och göra rent i stallet under sommaren, eller kratta stallplanen eller köra in hö på sommaren som ska räcka under vinterhalvåret och ibland även under sommarhalvåret. Hovslagaren måste komma regelbundet, du måste ha daglig uppsyn av din häst och titta till den varje dag. Det kostar också väldigt mycket att ha egen häst, det är vaccinationer, hovslagare, veterinär. tandläkare som raspar tänderna, träningar/tävlingar om du är intresserad utav detta, utrustning så som sadel + träns, täcken, hjälm och ridskor/stövlar, säkerhetsväst, grimmor och mycket mer.

Sedan tar det också mycket mer, du måste räkna med att prioritera det viktigaste en viss dag och du måste också vara medveten om att du kanske inte kan umgås lika ofta med kompisarna som du skulle kunna utan egen häst eller om du är intresserad utav fester är det heller inget som står överst på listan en fredagskväll. För din häst är viktigast och du måste ta ansvar över den oavsett om den är inackorderad eller om du har eget stall, har du den installad i ett stall är hästen ditt ansvar oavsett om du betalar för mycket som ex. ut- och insläpp eller fodring osv. Du måste vara medveten om att du inte alltid kan göra exakt det du vill varje dag, du måste vara medveten om att din häst är viktigt och kräver mycket utav din tid alla dagar i veckan, hela året. Så innan du köper en egen häst, tänk efter noga, är du verkligen redo att "offra" mycket av dina nöjen för att ta hand om ett djur som kräver din tid och uppmärksamhet flera dagar i veckan?

Sedan kan du absolut utföra dina nöjen, du är inte helt låst bara för att du har en egen häst, du kommer säkerligen ha tid över till annat du tycker är roligt. Så du behöver inte vara rädd att du aldrig kommer att kunna umgås med kompisar eller göra annat du tycker är roligt men du måste vara medveten om att du har ett ansvar som du själv har valt, som du själv vill och som du själv måste ta ansvar över oavsett vilket väder det är eller hur du mår. Är du inte redo för ett så stort ansvar, börja gärna med en skötar- medryttar eller foderhäst, det finns många alternativ du kan välja mellan.

Om vi ska sammanfatta det hela är mitt råd till dig som vill eller ska skaffa en egen häst - tänk efter noga innan, fundera över hur mycket tid och pengar du vill lägga på denna sport och fundera över vad för typ av häst samt inriktning/användningsområde du vill ha och göra. Tänk efter hur du kommer ha din häst, antingen på lösdrift eller på box, eget stall eller inackorderad, vad vill du ha tillgång till, skogsstigar eller ridhus/paddock? Tänk också efter vad som är viktigt för dig, är det viktigare att umgås med kompisar eller att ta hand om din häst/vara i stallet? Har du tiden och ekonomin samt kunskapen för en egen häst? Har du hästkunniga vuxna eller andra människor runt omkring dig? Har du någon som kan hjälpa dig ifall det stöter upp problem? Har du intresset och tålamodet för att ha en egen häst samt lägga ner så pass mycket tid på din häst varje dag/flera dagar i veckan? Men det viktigaste av allt, är DU redo att lägga ner mycket tid, tålamod och pengar på en väldigt dyr sport samt tidskrävande sport?

Jag kan bara säga att JAG är väldigt glad att jag har gjort och gör det än idag, jag har glad över att jag valt att lägga ner så pass mycket tid och jobb på mina hästar men också på själva ridsporten i sig. Jag har utvecklats som person tack vare ridsporten än vad jag skulle gjort utan den. Jag har lärt mig ta ansvar, vara bestämd men ändå mild och förstående mot andra människor men också djur, jag har lärt mig att bli väldigt självständig och jobba hårt. Det är jag väldigt tacksam för och jag skulle aldrig ångra att jag valde ridsporten.

Du får gärna dela med dig av dina tankar och åsikter om ridsporten, samt vad du tyckte om detta inlägg. All typ av "kritik" är välkommen, OBS! Ingen dålig attityd.

Likes

Comments

Väldigt många som håller på med olika typer av sporter, vi tar ridningen som ett exempel som är en väldigt stor sport där det finns många duktiga individer, både hästar och ryttare, har olika typer av mål. Sedan har såklart inte alla ett mål som de vill uppnå, men jag tror att det blir mycket enklare att uppnå något inom sin sport om du lägger upp mål att uppnå. Sedan kan du såklart utvecklas hur mycket som helst även fast du inte har några mål, för du kanske "bara" vill rida lugna, härliga turer i skogen eller på ridskola för att lära dig mer och det är helt okej.

Jag själv har några mål som jag skulle vilja uppnå inom min ridning inom Islandshästsporten och jag kommer senare i detta inlägg gå igenom vilka mål jag har, varför jag har dessa mål och vad jag måste göra för att uppnå dem. Men jag tror att det viktigaste med att lägga upp olika typer utav mål är att lägga upp en ungefärlig tidsplan för hur lång tid det ska ta men ändå vara beredd på att allting kan ändras. Det är alltså viktigt att vara beredd på att vad som helst kan hända och att man inte ska bli arg eller besviken om det inte går som planerat, eftersom det ska vara roligt under tiden och ridsporten är som en berg och dalbana. Ridsporten går inte i en rak linje, det kommer både för- och nackdelar, därför kommer det att kännas som att dansa på moln när du väl uppnått ditt mål som du drömt om under en lång period.

Jag har själv några mål som jag vill uppnå eftersom jag har sex stycken hästar hemma och jag vill väldigt mycket, men då jag i nuläget också går mitt andra år på gymnasiet blir det ibland ont om tid att hinna med både studier, kompisar och hästarna. Men då jag har valt att hålla på med ridsporten måste jag många gånger prioritera och välja bort saker som jag tycker är roliga eftersom jag vill fokusera mycket på ridningen, jag har valt att lägga ner både tid och pengar på våra hästar samt på min egna utveckling via lektioner för tränare. Jag har då fått välja bort att umgås med kompisarna vissa eftermiddagar och helger, sedan träffar jag såklart mina vänner ibland men det blir inte väldigt ofta. Men det är sådant man får acceptera och alla mina vänner är väldigt förstående vilket är väldigt skönt och bra eftersom egna hästar och gård tar mycket tid eftersom vi sköter allting själva.

Men det är något man får acceptera, för det är jag som har valt denna sport, det är jag som valt att prioritera min ridning och mina hästar, det är jag som har valt denna livsstil och det är jag fullt medveten om. Men jag är väldigt tacksam och glad över att jag gjort det, men också att jag valt denna livsstil då jag har fått lära mig att ta eget ansvar, att vara självständig, bestämd men ändå förstående och mild mot andra människor och djur. Man får lära sig att samarbeta, kommunicera, arbeta hårt och ta i, men också att vara lugn men ändå uppmärksam i olika typer av situationer då hästar kan vara oförutsägbara. Det är också en sport som är väldigt populär och inom Islandssporten känner man igen många ryttare men också hästar, man peppar varandra och håller ihop samt hjälps åt när det behövs.

Några av mina mål är att under de kommande året komma så långt jag kan inom träning av Pila och mig själv, jag vill ägna de kommande året till träningar och kurser då jag vill lägga stor del av vår tid på att utvecklas tillsammans innan vi ger oss ut på tävlingar. När vi känner oss redo vill jag komma ut på tävlingar och under ett år bara rida några mindre klubbtävlingar för att sedan försöka oss på ett SM-kval, gärna i en femgångsgren.

Sedan har jag några mål för att utveckla min ridning och det är genom att rida olika typer av hästar, det har vi ju gått om här hemma då vi har sex stycken olika individer och även på gården där jag jobbar extra. Jag vill lägga upp en plan för hur både jag och hästarna ska bygga upp muskler men även kondition så att vi kan utvecklas på bästa sätt. Jag vill lära mig mer om träning utav häst och hur man bygger upp olika typer av hästar på ett förebyggande sätt, för att senare kunna starta och utveckla ett eget företag inom träning utav Islandshästar.

Men jag vet att det kommer ta tid, det kommer att kräva mycket från min sida och det kommer vara väldigt mycket jobb. Men det är jag beredd på och jag vet vad som krävs av mig, jag är beredd på att ge allt och att kämpa mig igenom både för- och nackdelar, mot- och medgångar. För det är detta jag vill och det är något jag tycker är värt att kämpa för.

Likes

Comments

Som rubriken lyder, nu är sommaren på väg och det är helt fantastiskt skönt! Gårdagen var väldigt fin och vi hade 20,5 grader i solen och jag passade då på att sätta mig i solen någon timme och var ute hela eftermiddagen. Det är sådana här dagar man vill ha när man slutar tidigt som jag då gör på tisdagar (11.20), för då kan man njuta av det fina vädret ute istället för att sitta inne i en lektionssal.

Även idag är det väldigt fint väder och graderna stiger, trots att det varit minusgrader under natten var det ändå inte väldigt kallt när jag steg upp och gav hästarna deras frukosthö imorse. Nu några timmar senare har graderna stigit och vi sitter just nu på ridskolan (som skolan samarbetar med) och jobbar med hästraser, i eftermiddag blir det ridning på utebanan i det fina vädret. Så nu får vi verkligen hålla tummarna att vädret håller i sig och att sommaren kommer fort nu.

När jag kommer hem är tanken att jag ska longera Pila och hade egentligen tänkt rida Oskar också, men då våran medryttare skulle komma idag så rider hon honom idag. Så då blir det eventuellt en ridtur på Fjalar i skogen och som jag skrev ett kortare longeringspass på Pila då hon trampat av sig skon och hovslagaren kunde komma först imorgon, så på fredag är tanken att jag ska rida igång henne igen.

Hästarna hårar också väldigt mycket och även alla flugor, myggor och knott har börjat komma, så Oskar och Vignir har fått på sig sina exemtäcken för säsongen, men även alla flughuvor och flugsprayen har åkt fram igen. Hästarna verkade också väldigt glada igår då de sprang runt och lekte. Vi har låtit dem börja vänja sig vid gräset och de får då gå på hela gården eftersom hela våran gård är som en stor hage innan de får gå upp i sommarhagen och det verkade vara väldigt populärt. Har era hästar fått gå på bete ännu?

Likes

Comments

Bild, från vänster: Fjalar / Pila / Oskar.

Jag har nu bestämt mig för att börja rida mammas ena häst Oskar mer och börja rida honom mer ordentligt. Vi har haft honom ca: 8 år och det är mamma och våran medryttare som ridit honom mest och jag har tidigare bara ridit honom någon gång ibland. Senaste gången var igår och det var faktiskt riktigt roligt då det verkligen är en väldigt fin häst och han kan bli så mycket bättre, så jag har funderat och nu bestämt mig för att satsa på honom men såklart också på Pila det kommande året. Han är 19 år och är i bra kondition och då mamma vill fokusera på sin andra häst Vignir mer får jag och medryttaren samsas om honom, men då jag har Pila och Fjalar att rida också kommer jag bara rida Oskar några dagar i veckan. Tanken är att göra upp ett "ridschema" där jag kan planera in lite dagar som jag rider dem. 

Men då jag under en kortare period har tyckt att det varit roligt att rida olika hästar och testa på olika individer tycker jag att det ska bli roligt, så jag tror verkligen att jag kommer klara av att rida tre hästar. Men sedan har vi även medryttare som också rider Fjalar och Oskar, så de kommer även bli ridna av dem någon dag i veckan men jag tänker att jag ska rida dem mer ordentligt som ex. lösgörande och lite sådant jobb. Så det ska bli roligt och jag hoppas att det kommer att fungera, men också att mina höfter kommer vara samarbetsvilliga, men det löser sig och jag har börjat fundera lite över hur jag vill göra med ridningen av alla tre hästarna.

Jag tror också att det kommer vara bra för min ridning att få rida lite olika hästar, även fast vi haft alla dessa tre hästar i flera år har jag ridit Fjalar och Pila mest eftersom det är mina hästar och Oskar mammas häst. Men de är ändå tre helt olika individer och kräver olika typer utav ridning, det är en av orsakerna till att jag vill rida dem, för att utveckla min egen ridning men också för att se hur långt både de och jag kan komma. Så framöver kommer ni få läsa en hel del om dessa tre hästar och jag hoppas ni tycker att det kommer vara intressant läsning.

Likes

Comments

Tanken är att jag ska börja dela med mig av hur jag kan lägga upp en veckas ridning men också min egna träning, vilka övningar och vad jag vill få för effekt på hästen men också på mig själv. Men också varför jag tränar och varför jag gör dessa övningar med mina hästar. Ni är välkomna att ställa frågor.

Vad tror ni om det här? Är det något ni är intresserade av att läsa och vad tycker ni om mitt träningsupplägg? Är det något jag ska tänka på eller är det något ni undrar över?

V.18, 1 - 7 Maj 2017. Pilas träning.

Måndag: Rida ut utan krav. Rullar på i alla gångarter och låta henne sträcka ut ordentligt. Låta henne göra av med lite överskottsenergi. Effekt: En avslappnad och nöjd häst. Få ut steget och få ut en del av överskottsenergin.

Tisdag: Rida ut. Lite högre krav än måndagen, men ändå låta henne jobba på med inte allt för höga krav. Låta henne få rulla på i skritt, trav och galopp för att sträcka ut och lossa kroppen lite. Jobba en aning tölt beroende på hur hon känns. Effekt: Avslappnad och nöjd häst, samtidigt som hon ska vara lyhörd för mina hjälper och vara samarbetsvillig.

Onsdag: Lösgörande och samlande övningar. Mycket arbete i skritt men också en del övergångar mellan alla gångarterna. Effekt: En avslappnad och lösgjord häst som också ska vara lyhörd för hjälperna. Samtidigt som hon ska vilja framåt och arbeta med hela kroppen, aktivera bakbenen och jobba med hela ryggen. Hon ska "sätta" sig på bakdelen och upp med framdelen för att inte hamna på bogarna.

Torsdag: Longering. Utan inspänning till en början och sedan inspänd mot slutet. Effekt: Att hon ska arbeta med ryggen och aktivera bakbenen utan ryttare.

Fredag: Rida ut med mindre krav, men hon ska fortfarande vara lyhörd. Jag vill göra lite avstämningar, men kommer annars rida rätt så avslappnad och kravlöst. Effekt: En glad och avslappnad häst som fortfarande är lyhörd samtidigt som den slappnar av och kan "varva" ner.

Ev. Markarbete med ledarskaps- och tillitsövningar. Effekt: En samarbetsvillig och tillitsfull häst. Att hon ska vara fokuserad på mig och det jag ber henne honom.

Lördag: Rida ut utan krav. Rullar på i alla gångarter och låta henne sträcka ut ordentligt. Låta henne göra av med lite överskottsenergi. Effekt: En avslappnad och nöjd häst. Få ut steget och bara ha en avslappnad men också glad häst.

Söndag: Lösgörande och samlande övningar. Mycket arbete i skritt men också en del övergångar mellan alla gångarterna. Effekt: En avslappnad och lösgjord häst som också ska vara lyhörd för hjälperna. Samtidigt som hon ska vilja framåt och arbeta med hela kroppen, aktivera bakbenen och jobba med hela ryggen. Hon ska "sätta" sig på bakdelen och upp med framdelen för att inte hamna på bogarna.

Ev. Rida ut beroende på hur dagsformen känns.

V.18, 1 - 5 Maj 2017. Fjalar. Då Fjalar är 25 år, sätter jag inte lika mycket krav på honom och det blir mest enklare uteritter med en del krav. Ibland får han även följa med på träningar.

Måndag: Longera/tömköra. Effekt: Jobba med ryggen och aktivera bakbenen utan ryttare.

Tisdag: Rida ut, kravlöst. Effekt: En avslappnad och nöjd häst.

Onsdag: Rida ut, med lite högre krav än tisdagen. Effekt: En avslappnad och nöjd häst som är lyhörd för hjälperna.

Torsdag: Promenad/powerwalk./tömkörning. Effekt: Jobba utan ryttare och få komma ut för att röra på sig.

Fredag: Rida ut med högre krav än tidigare dagar. Effekt: En avslappnad häst som ändå är lyhörd på hjälperna.

Lördag: Ev. medryttare. Annars longering/tömkörning eller klättring i skogen. Effekt: Bygga muskler samtidigt som man tränar konditionen.

Söndag: Ev. medryttare. Annars klättring i skogen eller konditionspass. Effekt; Bygga muskler samtidigt som man tränar konditionen.

Likes

Comments

Vart tar tiden vägen egentligen? Veckorna bara går och går, dagarna bara försvinner och vi har fullt ös i skolan nu med både inlämningar och prov som måste lämnas in då lärarna snart ska sätta betyg. Allting börjar dra ihop sig och jag känner att stressen börjar krypa fram då vi har fått alla uppgifter på en och samma gång, men också för att vi bara har två veckor kvar tills allting ska vara inlämnat och klart. 

Utöver det rullar allting på som vanligt och jag har kommit igång med ridningen ordentligt igen vilket känns väldigt bra. Jag har haft problem med mina höfter under en längre period vilket har gjort att det ställt till mycket i ridningen, så jag har haft en kortare vila från ridningen men har kommit igång lite smått igen. Vi ska rida någon lektion till för Jessica innan sommaruppehållet och i sommar blir det ett tredagars ridläger för henne som jag verkligen ser framemot. Men inga tävlingar är inplanerade, bara lite kurser och träningar. Annars blir det mycket ridning i skog och mark här hemma. 

Det känns lite svårt att tro att det redan är Maj, för hela andra året (gymnasiet) har bara rusat iväg och vi har verkligen hunnit med hur mycket som helst i skolan, både inom de teoretiska och praktiska ämnena. Vilket är bra, men det har nästan gått lite för fort och det är egentligen det som jag tycker är det stressiga i det hela. Att allting går för fort och att jag inte riktigt hinner med, men det löser sig och det kommer såklart att gå bra med både uppgifter och prov. 

Hur ser det ut i skolan/jobbet för er? För er som har häst, hur planerar ni er ridning (träningar och tävlingar)?

Likes

Comments

Bilder från vänster: 1, Jag och Fjalar på uteritt sommar. / 2. Jag och Fjalar på tävling September 2013. / 3. Jag och Fjalar på ridläger juni/juli 2013.

Vi har alla olika styrkor och svagheter i allt vi gör, speciellt i ridningen och jag vet exakt vad jag måste träna på för att bli bättre men jag vet också vad jag gör bra. Sedan kan man alltid träna på de saker man redan är bra på för att bli ännu bättre för man kan aldrig bli fullärd när det kommer till ridningen, men det är alltid bra att fokusera en aningen mer på det man faktiskt behöver träna mer på. Då är det bra att det finns tränare/instruktörer att få hjälp av och det är verkligen något som jag rekommenderar, även fast man är jätteduktig så är det alltid bra att rida för en eller flera instruktörer som ser det hela från ett annat perspektiv och kan ge dig många bra tips hur du ska träna vidare från gång till gång.

Jag rider ofta för tränare (Jessica) och innan vi börjar lektionen brukar jag ofta få frågan "vad vill och behöver du träna på idag" och just i det läget kan det vara svårt att komma på vad man själv tycker att man måste träna på, men jag brukar förbereda mig redan innan och tänka över vad jag faktiskt vill men också behöver träna på under lektionen. För då vet jag redan innan jag hoppar upp på hästen och ska börja min lektion "idag vill jag träna på det här" och då kan man tillsammans med sin tränare komma fram till ett par övningar du och din häst ska träna på under lektionen.

Min tränare burkar också vilja att vi rider fram och känner igenom hästarna för att hon ska kunna se lite mer hur hästen men också jag som ryttare verkar ha för dagsform innan hon "lägger sig i" och vi påbörjar olika övningar. Ibland kan hon också be om att få hoppa upp på hästen för att känna igenom den lite snabbt, för ibland kan det se ut på ett sätt och kännas helt annorlunda när man hoppar upp. Sedan brukar vi utgå från det och jobba på det just jag måste jobba på tillsammans med min häst och vi har verkligen gjort en stor utveckling under de senaste året.

Bilder: Kurs för Emma 8/4-17.

Nu hade jag tänkt gå över lite mer och berätta om mina svagheter, men också om mina styrkor inom ridningen. Jag kommer också berätta lite mer om hur jag kan stärka mina svagheter och göra dem till något bättre. Sedan är det alltid lättare att komma på svagheter och vad man gör dåligt, men jättesvårt att komma på sina styrkor och vad man gör bra. Men an måste kunna berömma sig själv och säga "jag är faktiskt bra på det här" men också varför man är bra på just det man själv tycker att man är bra på. För ingen har bara svagheter och ingen har bar styrkor, alla har lite av båda och det är inget att skämmas över, för man kan alltid bli bättre och alla kan utvecklas till något ännu bättre än vad man var tidigare.

Jag börjar med min styrkor, för det kan alltid vara bra att börja med det bra istället för det dåliga, eftersom har man hört det dåliga först och det bra sedan kan det vara lätt att bara komma ihåg det dåliga och då inte lyssna på det bra.

Styrkor: Mina styrkor är bland annat att jag är väldigt målmedveten och vet vad jag vill, men också att jag kan göra en långsiktig plan över hur jag vill lägga upp min ridning och träning. Jag är också bra på att känna av hur takten och gången känns, om det är ren takt eller om det är en "fel takt", t.ex. passtakt eller om det är ren fyrtakt i tölten. Jag tycker också att jag är bra på att känna in hästens dagsform och hur det känns i allmänhet, t.ex. om den går ojämnt eller om det känns spänd eller om det faktiskt är avslappnad och nöjd.

Jag är bra på det här för att jag kan känna in och lyssna på hästen för att sedan komma fram till en lösning på egen hand och utgå från vad min häst behöver just i det läget. Jag stressar inte fram någonting och tar det steg för steg.

Svagheter: Mina svagheter är att jag ofta kan bli frustrerad och irriterad när något inte går som jag tänkt mig, att jag ofta blir besviken på mig själv och då tycker jag inte att det är roligt att rida alls. Jag tappar ofta motivationen och speciellt under den senaste perioden då jag har haft väldiga problem med mina höfter men också eftersom Pila blivit behandlad av equiterapute två gånger under en tre veckors period och kanske måste bli behandlad igen. Anledningen till att hon blivit behandlad är en rotation i korset/länden.

Så jag måste träna på att inte bli arg/frustrerad eller besviken (på mig själv) när det inte går som jag tänkt mig och acceptera att det går sämre vissa dagar, för andra dagar kommer det att gå bättre. Men jag har också väldigt svårt för att bara "åka" häst och njuta av en ridtur, jag blir väldigt lätt att jag måste "rida ordentligt" hela tiden och det måste jag våga släppa lite. Det har nog mycket med min prestationsångest att göra.

Jag måste också träna vidare på min sits och inverkan på hästen då jag lätt klämmer med knäna och då skjuter upp mig själv ur sadeln vilket då resulterar i att jag inte ger en bra inverkan på hästen men också att hästen lätt då spänner sig eftersom jag klämmer med knäna. Men anledningen till detta är mina höftproblem som jag jobbar mycket med.

Jag måste också träna på min svank, att jag måste räta upp mig mer och försöka bli av med svanken. Men detta tränar jag genom att göra bland annat plankan varje dag. Mina hälar måste också ner mer och jag måste vinkla om mina händer till rätt position för att få en korrekt inverkan även med handen och sätet.

Bilder från vänster: 1. Pila och jag på Jessica träning i Februari 2017. / 2. Pila och jag från en tävling på Eidfaxi i September 2016. / 3. Vignir och jag på en kurs i Strängnäs Oktober 2015.

Hur ska jag träna vidare på det här? För att bli bättre och utvecklas vidare måste jag kunna släppa på kontrollen lite och bara vara, att kunna "åka häst" och inte ha några krav. Jag måste låta mig själv misslyckas och inte ta allting på allvar hela tiden, men då jag har en extrem prestationsångest har jag väldigt svårt för det. Men det måste jag träna på och det vet jag om, men det är svårt men det kommer att gå om jag bara bestämmer mig för det.

Sedan måste jag träna vidare på min svank genom att träna mycket muskler, t.ex. plankan eller olika magövningar. Men också en del kondition. Mina hälar och händer måste jag bara tänka på att jag ska vinkla rätt och trampa ner hälarna ordentligt, men också släppa ner benen och inte låsa fast knäna vid sadeln som jag ofta gör pga mina höftproblem. Mina höftproblem måste jag träna vidare på genom att stretcha och träna.

Bilder från vänster: 1. Pila och jag hemma oktober 2016. / 2. Pila och jag på uteritt December 2016. / 3. Jag och Fjalar på uteritt Augusti/September 2015.

Likes

Comments