Header

Nu har vi dock ingen snö kvar, men jag har inte laddat upp dessa bilder och tyckte att de var rätt charmiga ändå. Vad tycker ni om bilderna?

Nu har vi ju som sagt vanligt schema i skolan igen och idag har vi haft våran profildag som vanligt. Under förmiddagen hade vi teori som vanligt och påbörjade ett nytt arbete inom hästkunskap om hästens sjukdomar, träningsbaserade skador samt hästens miljö men också hur man förebygger olika skador och sjukdomar. På eftermiddagen red vi och idag var vi bara fyra stycken som red lektion, så vi red i samma grupp och slutade en timme tidigare, vilket inte var så roligt för min del då jag sitter kvar inne i stan och väntar på bussen. Men jag har uppehållit mig på stan en stund och sitter nu på Espresso House för att fördriva tiden någon timme tills bussen går. Hur har eran dag sett ut? Hur ser eran eftermiddag ut?

När jag kommer hem ska jag ta en promenad med Pila, eftersom hon har en tappsko kan jag inte rida och jag vet inte när våran hovslagare kan komma. Vi har sagt till henne att Pila har en tappsko och hon har sagt att hon ska komma, men vi har inte fått någon tid eller sådant. Så vi får se när Pila får sin sko påslagen. Sedan ska även våran equiterapute komma någon dag då Pila inte riktigt var kurant när jag longerade henne igår, hon protesterade kraftigt i höger varv och ville varken skritta eller trava i det varvet. Men hon visade ingen hälta, men hon såg en aning ojämn ut i höger sidan när hon gick. Jag tror att det kan ha att göra med att hon trampat av sig skon här om dagen. Hon kan ha sträckt sig eller trampat fel osv, så jag tror inte att det är något allvarligt men vill ändå titta upp det eftersom jag ska rida kurs om 2,5 vecka och vill inte rida henne heller om hon har ont någonstans.

Så hon får ta lite promenader nu några dagar tills hon fått en ny sko och tills att equiteraputen har varit här, sedan ska vi sätta igång med träningen igen. Men det känns bara lite surt att det här hände nu när vi har varit i full gång med träningen och när allting har gått så himla bra. Jag ska rida lektion för Jessica imorgon igen, hade tänkt rida Pila men eftersom hon inte går att rida just nu så fick jag låna en häst, då våra andra hästar här hemma är upptagna av våra medryttare imorgon. Men det ska bli roligt ändå och hästen jag får låna har jag ridit rätt mycket och denna häst kan mycket också, så jag kommer få ut mycket av lektionen ändå.

Annars händer det inte så mycket denna onsdag, egentligen bara hästrelaterat och det är faktiskt rätt skönt ändå. Imorgon är det också en roligt dag eftersom jag har praktik hela dagen och sedan ska rida lektion för Jessica, så det blir en hästdag imorgon också vilket är väldigt skönt det också. Hur kommer eran vecka se ut?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Igår var jag hemma från skolan eftersom jag åkt på en förkylning som bara blivit värre och värre under helgen. Men idag fick jag mig till skolan och som tur var har jag ju bara "halvdagar" på tisdagar eftersom jag bara går fram till lunch och sedan kan jag gå hem igen. Men idag var förkylningen en aning värre och lät mer som en kråka när jag pratade än en människa, så det har satt sig ordentligt på halsen nu vilket jag inte är så nöjd över. Men jag överlever, men det är en aning jobbigt att vara förkyld för jag har verkligen inte tid med det just nu, eller inte alls egentligen.

När jag kommer hem hade jag tänkt rida, men Pila hade tappat en sko och jag vet inte när hovslagaren kunde komma, men jag hoppas att hon kan komma snarast då jag gärna vill hålla igång Pila ordentligt nu eftersom vi ska på kurs om tre veckor. Men om hovslagaren inte kan komma idag får jag longera henne istället på mjukt underlag en liten stund så hon får röra på sig lite grann iallafall.

Annars hade jag bara tänkt ta det lugnt och vila upp mig inför imorgon när vi har profildag och ska vara i stallet hela dagen samt inför praktiken på torsdag. Men om det fortsätter såhär med förkylningen, alltså att den bara blir värre eller inte ger sig får jag överväga att kanske stanna hemma ändå, trots att jag inte vill vara hemma från skolan eller praktiken.

Men utöver förkylning och att hästen har tappsko så är allting bra och rullar på som vanligt, jag har intervjuat några bloggare/hästmänniskor, så snart kommer det komma lite intervjuer här på bloggen om framförallt ridsporten i allmänhet men också lite tankar och åsikter om själva bloggandet. Jag har valt ut några som jag tycker är väldigt intressanta, som har välskrivna inlägg och som vet vad de skriver om, de har kunskap om det de skriver om osv. Så ni får hålla utkik!

Likes

Comments

Barn-, ungdoms-, och vuxenböcker säljes för 30kr/styck. Böckerna är i olika genrer - allt från hästböcker, spänning/äventyr/fantasy till deckare.

Böckerna är i fint skick Kan finnas små märken på någon bok, men inget som påverkar boken/stör. Kan hämtas hemma hos oss i Södermanland eller skickas via brev och köparen betalar då frakten. De kan även tas med till södra Stockholm.

Kontakt vid intresse:

islandstjejen@hotmail.com

elinafjalar@hotmail.com

Hästböcker:

* Hingsten från vildhästens Ö. Författare. Jane Ayres.

* Serien om Klara. Titel: Klara för start. Författare: Pia Hagmar.

* Böckerna om Tess. Titel: Drömponnyn och Vänner. Två olika böcker i serien av författaren Pia Hagmar.

* Teddy i huset och Teddy på ridläger. Två olika böcker i serien om shetlandsponnyn Teddy. Författare: Lin Hallberg och Margareta Nordqvist.

* Spirit - hästen från havet. Författare: Eleanor Jones.

* Ridläger på Sonnenhof. Titel: Sommaräventyr. Författare: Andrea Wandel.

* Serien Stall Humlebygården. Titel: Du och jag, Speedy (första bocken i serien). Häst till salu (fjärde delen i serien). Författare: Malin Stehn.

* Hovslag i natten. Författare: Maggie Mundy.

* Häst med gyllene hovar. Författare: Maj Bylock.

* Två böcker ur Vitnos serien. Titel: Vitnos det lilla russet (första boken i serien). Vitnos och Vips (andra boken i serien). Författare: Marie Louise Rudolfsson.

* Serien Stall kompisar (The saddel Club). Titel: Lekar till häst. Författare: Bonnie Bryant.

* Serien Heartland. Titel: Tjockare än vatten. Författare: Lauren Brooke.

* Serien om Mulle - världens mesta häst. Titel: Mulle boken 2000 - 2001. Mulle boken 2002 - 2003. Mulle boken 2004 - 2005. Författare: Lena Furberg.


Fantasy/spänningsböckerna:

* Vargbröder del 1 (vargbröder) och del 6 (Vålnadernas berg). Författare: Michelle Paver.

* Död tills mörkret faller. Författare: Charlaine Harris.

* Äventyrens slott och Äventyrens skepp. Två olika böcker i en bokserie. Författare: Enid Blyton.


Deckare/roman/spänning/kärlek:

* Swing It (roman). Författare: Linda Unnhem.

* Dubbelspel. Författare: James Patterson och Michael Ledwidge.

* Hammarbyserien. Titel: Vyssan Lull. Författare: Carin Gerhardsen.

* Storlek 37. Författare: Denise Rudberg.

* Bättre tillsammans. Författare: Shelia O´flanagan

* Jag går bara ut en stund. Författare: Isobel Hadley-Kamptz.

' Ett fall för Irene Huss. Titel: Tatuerad Torso. Författare: Helene Tursten.

Likes

Comments

Fick bli två sommarbilder till detta inlägg.

Ja, det är ju det här med förkylning och det är just det jag råkat ut för. Började känna mig lite förkyld i fredags men trodde då bara att det var en lättare förkylning som jag brukar få, men så var inte fallet. Istället blev den värre nu under helgen och har fått världens hosta tillsammans med en väldigt täppt näsa samt ont i öronen. Hade tänkt gå till skolan idag och steg upp som vanligt, klädde på mig och åt frukost, trots att jag verkligen mådde och mår piss, men när vi skulle åka till bussen så blev det hastigt och lustigt bestämt att jag stannar hemma ändå. Men jag ångrar mig verkligen grovt, även fast det kanske är bäst att jag stannar hemma och sover, eller vilar upp mig så vill jag verkligen gå till skolan.

Jag är en sådan person som verkligen vill vara i skolan och inte vill vara hemma i onödan, sedan har jag lite ångest över att jag är hemma, för jag vill inte missa något och jag har intalat mig själv att jag måste ha en 100% närvaro som jag nu inte kommer att få. Man kan väl säga att jag har världens ångest över att jag är hemma idag och jag ångrar mig verkligen att jag är hemma, men som sagt är det nog bäst att jag stannar hemma egentligen så jag faktiskt blir frisk. Men planen är att försöka ta mig till skolan imorgon, så det blir inte någon lång hemmaperiod. Är det någon av er som åkt på en förkylning?

Min syster har även studiedag så hon är också hemma idag eftersom de då är lediga, så hon blev inte direkt glad över att jag också är hemma då hon ville vara själv hemma, men är man sjuk så är man, eller vad ska man säga? Men jag kommer hålla mig på mitt rum hela dagen är tanken, så då ses vi inte så mycket. Jag och min syster har inte någon bra kontakt alls och det är mer bråk och tjafs än vad vi faktiskt är sams, så vi är ett bra exempel på syskon som bråkar mycket. Men det kanske "jämnar ut sig med åren", vi blir ju faktiskt äldre också så då kanske det lägger sig lite. Hur är eran relation med era syskon?

Men som sagt blir det en lugn dag hemma i sängen idag och imorgon ska jag försöka ta mig till skolan, då har vi ju bara halvdag eftersom jag slutar vid lunch (11.20) på tisdagar.Så det borde jag klara mig igenom. Men vi får se hur det blir och ni får ha det så bra, så hörs vi snart igen.

Likes

Comments

Idag är det dags för vanlig skola igen, vi hästelever har ju varit borta från skolan en hel månad eftersom vi första hade en veckas sportlov, sedan två veckors blockpraktik och sedan en veckas specialvecka, så vi har egentligen bara haft hästrelaterade grejer under tre veckor och såklart också en veckas lov. Men nu är det dags att återvända till det vanliga schemat i några veckor innan det är dags för lov (påsklov) igen och det känns ändå helt okej att komma tillbaka till skolbänken för att göra lite mer teoretiska ämnen igen.

Men tiden har verkligen gått fort och med denna vecka har redan halva vårterminen gått, bara halva terminen kvar och det känns ändå väldigt brat tycker jag. Det har också blivit väldigt mycket ljusare nu på mornarna och eftermiddagarna, nu hinner jag med hästarna och ridningen mycket bättre än vad jag gjorde för några veckor sedan och det tycker jag är väldigt bra eftersom jag då kan hålla igång dem ordentligt. Jag är heller inte lika trött längre, men det kan säkert ha både mycket med vädret och att det har börjat ljusna lite att göra. Hur är det för er, har ni piggnat på er lite grann nu när det börjar gå mot ljusare tider? Det är också snart dags för att ställa om klockan igen till sommartid och det blir också en liten ändring i vardagen nu igen, vad tycker ni om det?

Men vi hörs lite senare, så får ni ha en superbra dag och vecka!

Likes

Comments

Som jag skrivit tidigare i ett inlägg så har jag inga tävlingar inplanerade detta år i nuläget, jag funderar på en tävling i September men annars står det faktiskt still på den fronten. Anledningen är att jag känner att jag vill träna, alltså åka iväg på kurser och lektioner samt ridläger istället, men också rida ute i skogen mycket här hemma under detta år. Jag går just nu de sista månaderna av mitt andra år på gymnasiet och vi har haft en hel del att göra nu under våren och då vill jag hellre fokusera på att träna mina hästar i lugn och ro här hemma men också för tränare utan någon som helst press. Sedan börjar jag mitt tredje år på gymnasiet till hösten och då kommer vi nog ha mycket att göra även då, så även under trean kommer jag lägga ner mycket tid på skolarbetet och träningen av mina hästar i ett lugnt tempo här hemma men också för tränare innan vi ger oss ut på tävling igen.

Sedan har jag funderat på Eidfaxis tävling i September som vi åkt på två år i rad, blir tredje året detta år om vi bestämmer oss för att åka på den. Men det är i sådana fall nog den ända tävlingen som det ser ut nu jag kommer åka iväg och tävla på, annars vill jag lägga mycket fokus på träningen då jag tycker att det är lite roligare. Sedan är det absolut jätteroligt att tävla, det tycker jag verkligen, men jag vill hellre åka iväg på tävling och veta att jag lagt ner mycket jobb innan tävling och att jag samt min häst verkligen är redo för tävlingen vi ska åka på. För jag har verkligen en häst som kan komma långt och vi kan verkligen utvecklas mycket tillsammans. Men jag tycker fortfarande att själva träningen och då inte bara träning inne i ett ridhus eller på en ridbana, utan också en helt kravlös ridtur ute i skogen där man kan låta hästarna klättra runt i skogen eller galoppera längs en skogsväg osv är väldigt viktig.

När jag säger träningen, så syftar jag på allsidig träning, som jag skrev ovan både inne på banan för tränare eller eget arbete men såklart också mycket kravlösa ridturer ute i skogen där man kan släppa "kontrollen" lite och låta hästarna få sträcka ut och busa lite istället för att ta allting på allvar hela tiden. För jag tycker verkligen att varierad träning är jätteviktig, för det blir varken roligt för dig eller hästen om ni endast tränar på banan dag in och dag ut, på samma saker hela tiden. För det har jag märkt på mina egna hästar att de trivs mycket bättre att få komma ut och racea ibland för att sedan kanske gå ett hårdare pass inne på banan någon dag/dagar i veckan. Men så är det nog med de allra flesta hästar egentligen och det är egentligen vi ryttare som ibland försöker övertyga oss själva om att det ena eller det andra är bäst för våra hästar fast det egentligen är den varierade träningen den bästa för båda parterna.

Men om jag ska sammanfatta detta inlägg lite kort, så är anledningen till att jag valt att ligga lite lågt på tävlingsfronten detta år att jag känner att jag vill fokusera på träningen samt vår utveckling tillsammans är viktigare än att åka iväg på tävling varje helg. Jag vill hellre ta allting i lugn och ro för att sedan kunna komma ut på en tävling där jag vet att jag lagt ner mycket tid på våran utveckling samt att vi har utvecklats tillsammans men också att jag faktiskt har lagt ner mycket tid innan tävlingen. Men sedan är det också mycket för att jag går min sista tid på gymnasiet och vi har samt kommer att ha väldigt mycket att göra, så då vill jag också lägga ner mycket tid på skolarbetet för att lyckas även på den fronten.

Men min plan är att efter gymnasiet försöka lägga ner mycket av min tid på ridningen och mina hästar för att sedan kunna tävla lite mer än vad jag känner att jag vill och kan just nu. För ska jag tävla vill jag göra det helhjärtat och inte göra ett slarvjobb, jag vill verkligen lyckas, sedan gör det inget om jag kommer sist, men jag vill fortfarande känna att vi gjorde vårat bästa och att det inte var någon halvdan ridning. Sedan är det självklart väldigt lätt att sätta för höga krav på sig själv och att man vill lyckas mer än vad man är kapabel till i nuläget. Man säger till sig själv att man inte ska bli ledsen eller besviken om det går dåligt, att det är okej om det inte går superbra, men ändå blir man besviken och ledsen när det inte gick som förväntat och så kan det gå. Det är alltid något man får räkna med.

Jag är sådan, att jag sätter för höga krav på mig själv och när det inte alls går som jag tänkt mig blir jag jättebesviken och det har hänt flera gånger att jag sagt att "jag kommer aldrig tävla igen" eller "jag vill inte fortsätta rida" eller "jag är så dålig och jag kan ingenting". Det är något som jag måste jobba med och det vet jag om, men det går inte över en natt och när man är i tonåren som jag är så känns allting som att jorden kommer gå under så fort något går fel. Sedan blir jag otroligt nervös och stressad på tävling, så egentligen måste jag träna på att åka iväg på tävling just för att lära mig att hantera min nervositet, men jag känner att jag sparar det tills jag har tiden och när jag känner mig redo.

Så min plan är att lägga upp en långsiktig träning för att jag och mina hästar ska utvecklas tillsammans för att sedan kunna komma ut på tävlingsbanan väl förbereda när vi är redo för det. För detta tror jag är bäst för mig och mina hästar i nuläget, så det är på detta sätt jag kommer att jobba med mina hästar. Ni kommer senare få läsa ett inlägg vad och vilka övningar jag tycker är bra samt vad jag rider för övningar på mina hästar, så det kommer också i ett senare inlägg.

Så nu har ni fått höra lite om mina tankar och åsikter om detta ämne samt lite hur min plan ser ut. Har ni frågor får ni jättegärna skriva ett mejl till mig (finns i profilen) eller skriva en kommentar i kommentarsfältet. Hoppas att detta inlägg var lite intressant och att ni tar med er något av det. Ha det så bra.

Likes

Comments

Redan torsdag igen och snart är veckan slut igen. Veckorna går verkligen fort just nu och det är ändå rätt så skönt tycker jag, men på ett annat sätt tycker jag att det går lite väl fort ibland. Denna vecka har vi haft specialvecka och idag hade vi en heldag i stallet då vi hade hoppteori på förmiddagen och under eftermiddagen red vi i två grupper för Anna som höll i terränghoppnings inspirerade lektioner för oss. Det var rätt så roligt och jag hade Betty som jag brukar ha, det gick bra tycker jag.

Nu har jag varit hemma i drygt en timme och tanken är att ta in Pila om en liten stund för att longera henne lite grann i skritt och trav. Hon har varit i full träning i snart fyra veckor och man har verkligen märkt resultat, men det har varit mycket lättare att hålla igång hästarna nu när det har börjat ljusna men också för att jag har haft möjlighet att ha med henne på min praktikplats under veckorna nio och tio samt ridit en hel del under sportlovet vecka åtta.

Det har också börjat bli ljusare på morgonen och kvällarna vilket jag tycker är väldigt skönt då jag hinner rida både Pila och Fjalar vissa dagar efter skolan medan det fortfarande är ljust, samt att våra medryttare också hinner komma ut på kvällarna och rida med oss, så hästarna har börjat gå rätt ordentligt nu på sista tiden. Sedan är det bara tre veckor kvar tills jag ska rida en lördagskurs för Emma och jag längtar verkligen jättemycket då jag tycker att det ska bli jätteroligt att rida för henne igen då det är några år sedan vi red för henne sist. Men utöver det så händer det inte så mycket nu under våren, mest bara det vanliga och några kurser/lektioner inplanerade, men dock inga tävlingar ännu. Hur ser eran vår ut tillsammans med era hästar?

Likes

Comments

Intervjuade Malin för någon vecka sedan och intervjun kan ni läsa här! Nu kan ni läsa ännu en intervju med Malin om hennes tankar och åsikter om träning samt hur hon lägger upp träningen för sina egna hästar Reimar och Brimir.

Ni kan hitta Malins blogg här! OBS! Bilderna tillhör Malin och får endast användas till detta inlägg och av Malin själv! Ett stort tack till Malin som ville ställa upp på flera intervjuer och för att du ville berätta om ditt träningsupplägg för dina hästar.

Favoritövningar.

Jag älskar att rida mycket öppnor, slutor, skänkelvikningar och vanliga skolor inom dressyren. Eftersom jag själv red på ridskola när jag var yngre, då på ponny/storhäst, kan jag hämta mycket inspiration därifrån i min träning med islandshästarna.

Jag har några riktiga favoritövningar som jag brukar använda mig av i vardagsträningen som jag tänkte berätta för er.

Det är bland annat en övning när man rider upp på kvartslinjen och skänkelvikning till spåret och av igen. Den kan ridas i alla gångarter och mjukgör innersidan men samtidigt som man får bra koll på yttersidan.

En annan favorit är att rida övergångar mellan arbetstölt-samlad galopp på volt. Den här övningen kräver verkligen att hästen sätter under sig och bär upp sig på sina bakben. Ibland kan jag känna att mina hästar kastar sig iväg i galoppfattningen och inte väntar på mig. Båda har en stor galopp och det lättaste för båda två är att älga på med stora steg. För att komma åt bakbenen i galopp är det då toppen att fatta ifrån arbetstölt. Rider man på en volt så kan man minska volten precis i fattningen för förhindra att hästen lägger sig på i handen och ökar farten. Dessutom brukar tölten bli extremt fin av detta jobb!

Sedan är en sån enkel övning som att rida på en fyrkant och vända yttersidan utmärkt att rida. Den avslöjar direkt om hästen vänder för dina ytter hjälper eller inte.

Fyrgång/Femgång

Jag skulle inte vilja påstå att jag är en fyrgångsryttare trots att jag har två fyrgångshästar nu. Jag bryr mig inte speciellt mycket om hur många gångarter hästarna har utan jag vill åt en sak. Ridkänslan.

Egentligen skiljer sig inte träningen så mycket om man har en fyr eller femgångare. Det gäller att få hästarna att slappna av, länga ut sin överlinje och arbeta med ryggen. Grund ridningen är densamma men man får ändra små saker i träningen beroende på vilken häst man sitter på. Det gäller att hitta verktyg som passar på just den häst du rider.

Jag har alltid gillat att träna hästarna i galopp och tycker överlag att man rider alldeles för lite galopp. Men det betyder inte att jag fräser runt hej vilt. Att rida runt i dålig galopp är värdelöst. Det sliter mer än vad det ger. Så mitt bästa tips är att träna fattningar med kvalité. Det är bättre att rida 5 språng i bra galopp än varv på varv i fyrtakt.

Övriga tankar

Kvalité före kvantitet. Det är det bästa mottot du kan ha. Ett exempel är Reimar och hans svaghet i tempon i tölt. Där rider jag mycket hellre kortare sträckor i medeltempo än försöker rida långa sträckor i högt tempo med inslag av hopp och skutt. Det finns hela tiden en långsiktig planering. Quick Fix går fet bort. Det gäller att inte börja jaga resultat och bli stressad av att det tar lång tid. För ska man uppnå resultat, får man vänta sig att det tar tid. Väldigt lång tid. Jag har haft mina hästar 3 respektive snart 6 år och vi har fortfarande massvis med saker att lära oss tillsammans.

Slutligen, två otroligt viktiga punkter.

*Ta hjälp!

Våga ta hjälp med din häst. Välj en bra instruktör som kan hjälpa din att utvecklas. Jag har ridit regelbundet för instruktör med mina hästar och skulle aldrig någonsin kommit så här långt utan all hjälp jag fått.

*Ha kul med din häst.

Världens klyscha, men så underskattat. Umgås med din häst, tyck om din häst och gör något kul. Allt behöver inte vara på största allvar hela tiden utan se till att både du och hästen är glada. Då har ni kommit en bra bit på vägen.

Likes

Comments

Hur tävlar man egentligen med Islandshäst? Hur går det till? Vad gör man? Vad tittar domarna på när de dömer? Vad måste du som ryttare tänka på? Det hade jag tänkt berätta för er i detta inlägg och jag ska försöka vara så utförlig som möjlig samt förklara så tydligt som möjligt. Har ni frågor får ni mer än gärna skriva en kommentar under inlägget eller skicka ett mejl till mig.

När du tävlar Islandshäst visar du upp hästens gångarter genom att vara med i antingen ett fyrgångs,- eller femgångs,- eller töltprogram beroende på vad du har för häst. Det finns antingen fyr- eller femgångare och då får du helt enkelt utgå från det, alltså om du ska tävla ett fyr- eller femgångsprogram, men tölten däremot har alla Islandshästar oavsett om de är fyr- eller femgångare. Du tävlar då på en ovalbana och då är man mellan en till fem ekipage på banan samtidigt (det kan såklart variera) beroende på vilken klass du rider i eller hur många som deltar i denna klass. Ni rider då i ett speciellt program där ni visar upp hästarnas gångarter i tur och ordning, om vi utgår från ett fyrgångsprogram visar du gångarterna i denna ordning:

 • Tölt
 • Trav
 • Skritt
 • Galopp
 • Ibland även ökat tempo tölt - men detta hör du bara i en viss fyrgångsklass, annars är det bara de fyra ovanstående. Ett förslag på en fyrgångsklass/gren är V5 som är en av de lättare fyrgångsklasserna.

I ett femgångsprogram rider du i precis samma ordning som i ett fyrgångsprogram bara att du nu också ska visa upp hästens pass, du har då tre försök på dig. Ett förslag på en femgångsklass/gren är F2. Du rider i gångarterna i denna ordning:

 • Tölt
 • Trav
 • Skritt
 • Galopp
 • Flygande pass. Du har då tre försök på dig och lägger passen längs en utav ovalbanans långsidor.

Men om du istället bara ska rida ett töltprogram visar du endast tölten och det är olika moment beroende på vad du tävlar i för klass/gren. Ett exempel är T8, ett lättare program där du endast visar valfritt tempo tölt i båda varven.

När ni är flera inne på banan får ni rida med olika färgband för att domarna ska kunna hålla reda på vem som är vem för att ni ska få rätt poäng.

För att läsa mer om de olika klasserna som finns kan ni läsa mer här!

Det som domarna tittar på när de domer dig och din häst är:

 • Takt och tempo.
 • Form och bärighet.
 • Kommunikation mellan häst och ryttare.
 • Hästen ska vara lydig för små hjälper.
 • De tittar även på hästens rörelser, alltså hur hästen rör på sig.

När de bedömt klart varje gångart får du en bedömning, du kan få poäng mellan 0 - 10 per/gångart och även domarkommentarer på en kommentarslapp där det står vad som var bra samt vad du måste träna på/det som var mindre bra. De sju bästa går vidare till A-final och de resterande 8 - 15 går vidare till B-final. Vinnaren i A-finalen blir också ofta tillfrågad om denne vill rida A-final, man kan då alltså tacka ja eller nej.

Du som ryttare måste då alltså tänka på att rida din/dina hästar på ett korrekt sätt för att få bästa resultat, du måste tänka på att rida fram ordentligt, inte rida fram för hårt men heller inte för lite eftersom framridningen avgör en del hur det kommer att gå inne på banan. Men sedan är det såklart träningen du och din häst utför innan tävlingen samt träningen du utför hemma när du inte tävlar som utgör den största faktorn hur det kommer gå på tävlingen. Sedan påverkar också dagsformen mycket, hur mår du och din häst idag? Är du eller din häst trött, stressad, nervös eller arg osv? Det är också något som påverkar mycket, men det gör det ju på vilken häst som helst egentligen.

Var ute i god tid och ta det lugnt, för tar du det bara lugnt och andas så brukar det går bra. Men om du istället spänner dig, blir arg eller mer och mer stressad kommer det antagligen inte gå lika bra. Åk på en mindre tävling där det inte är så stor press de första gångerna du tävlar, då brukar det kännas lättare.

​På en Islandstävling finns det exakt samma grejer som det finns på en hopp- eller dressyrtävling, det finns ett sekretariat, en cafeteria, startlistor, en collecting ring, en framridningsbana, parkering samt parkeringsvakter osv. Du anmäler dig i sekretariatet och på vissa tävlingar finns det även veterinärbesiktning. Hagar får man bygga upp själv av vita plastpinnar och tråd, sedan står hästarna där under hela tävlingsdagen. Vissa ställer även sina hästar i transporterna under dagarna mellan sina klasser. 

Så även fast det är ett annat syfte med Islandstävlingar mot vad det är på en hopp,- eller dressyrtävling, är det samma princip med det andra som måste finnas på en tävling. Så på den fronten är det inget annorlunda egentligen, det är bara själva tävlandet som har ett annat syfte.

Vill ni se eller läsa mer? För att läsa kan ni klicka vidare till SIF:s hemsida här!

Vill ni se videoklipp från SM eller VM kan ni klicka vidare på länkarna nedan: 

Likes

Comments

Denna vecka ska vi ha specialvecka och jag som då går häst har hästrelaterat hela veckan vilket ska bli väldigt roligt. Vi kommer få göra mycket roligt, både teoretiskt och praktiskt som såklart är superbra tycker jag. Veckan går ut på att vi ska lära oss mer inom hästsporten, både hästhantering och ridning men också lite om hur det kan se hur bakom kulisserna på Sweden International Horse show som vi ska få en föreläsning om bland annat.

Veckan kommer se ut så här:

Måndag Ska vi vara på ridskolan som skolan samarbetar med och rida dressyr för Pia Fält under förmiddagen. På eftermiddagen ska vi ha teori om hästars olika utbildning beroende på ålder.

Tisdag: Ska vi lyssna på en föreläsning med Tomas Torgersen som är B-tränare i hoppning och mental tränare mm.

Onsdag: Ska vi vara inne i skolan och lyssna på en föreläsning med Owe Sandström om Horse Showen på Friends Arena.

Torsdag: Ska vi rida hoppning för Anna Freskgård under eftermiddagen. På förmiddagen ska vi teori om hoppning.

Fredag: Ska vi åka till Västerås hela dagen och lyssna/titta på en insperationsföreläsning, både uppsutten clinic och rundvandring.

Så det ska bli superroligt och kommer säkert vara lärorikt hela veckan tror jag. Men jag hade dock velat göra något mer Islandshästbaserat eftersom jag ändå är Islandsryttare, men så blev det inte och det kan jag ändå leva med. Jag kommer säkerligen lära mig något trots att det inte är något inom Islandshäst, för det är ju ändå lite av samma tänk och sådant även inom "stor häst". Såhär kommer våran vecka att se ut iallafall och det kommer bli superroligt!

Ha det så bra, så hörs vi lite senare!

Likes

Comments