Header

Dessa höstdagar när solen bestämmer sig för att titta fram tycker jag att hösten och alla dess färger kan vara riktigt vackert, men också väldigt mysigt eftersom naturen då visar sig från sin bästa sida. Vi red en längre tur på Pila, Oskar och Vignir som verkade tycka att det var jätteroligt att få komma ut och springa av sig, det var såklart också trevligt sällskap med mamma och våran medryttare som varit hos oss i 1,5 år nu och vi hoppas på många år till. Alla hästarna var duktiga och var väldigt positivt inställda, pigga och väldigt framåt.

Vi red i ca två timmar och hade det jättetrevligt, vi red alla väldigt kravlöst och lät dem springa av sig ordentligt vilket de verkade tycka var väldigt roligt. Det är också väldigt bra underlag på grusvägarna nu eftersom de blivit lagom mjuka/hårda att rida på efter allt regn och det är bra nu under hösten, men i vår sedan kommer tyvärr vägarna gå sönder här och var. Men då får man rida försiktigare.

Det jag tycker om med hösten är den härliga och fräscha luften, men också de vackra höstdagarna när solen lyser och alla löv men också alla färger som lyser upp världen under några veckor och någon månad. Jag tycker också att det kan vara väldigt mysigt att rida på hösten under dessa dagar, det är något speciellt med höstritter som gör det väldigt mysigt. Vad tycker ni om hösten?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har jag min femte körlektion på körskola och det ska bli riktigt roligt. Jag är inte alls nervös längre och det är faktiskt väldigt skönt, för då kan jag fokusera mer på vad jag håller på med och jag känner mig mycket säkrare på körningen. Jag har kört några gånger efter förra körlektionen som också gick väldigt bra, så jag har fått bättre självförtroende än tidigare. Men det finns såklart saker jag måste träna på och som jag måste finslipa innan jag kan boka uppkörning eftersom det är småsaker som är väldigt viktiga i körningen och trafiken. Men med några körlektioner till så kommer det också att lösa sig.

Tidigare tyckte jag att det var läskigt att köra och fick ofta ont i magen innan jag skulle köra. Men nu när jag kört några gånger känner jag mig mer självsäker och har mer koll på vad jag gör, vad jag ska göra och hur jag ska göra. Jag blir inte lika stressad av andra trafikanter längre och fokuserar mer på min körning samt inlärning, så det känns väldigt bra. Men min högsta önskning just nu är att köra klart alla mina körlektioner och eventuellt kanske köpa till några extra, men att jag så snart som möjligt ska kunna ta körkortet. Jag hoppas att jag har kört upp och skrivit teoriprovet till innan jul- och nyårsafton, men risken är även stor att det blir efter och mer mot våren, det gör inget egentligen. Men vill ha körkortet så snart som möjligt, då det kommer underlätta vardagen så otroligt mycket.

Men med bara några timmar kvar ska jag försöka fokusera lite på teoripluggande, både läsning, skrivning och filmer som finns i läroboken. Önska mig lycka till! Har ni tagit körkort? Hur gick det för er?

Likes

Comments

Nu har jag varit lärling på Nådhammar i tre veckor och det är verkligen jätteroligt att få utföra min lärlingspraktik hos dem. Jag trivs väldigt bra och tycker att det är väldigt roligt under mina torsdagar och fredagar jag spenderar hos dem. Bara på tre veckor har jag lärt mig väldigt mycket och tycker att jag fått ut mycket bara av dessa tre tillfällen och jag ser verkligen framemot mitt läsår hos dem. Det är en otroligt bra lärlings- och praktikplats som jag är väldigt glad att jag fått möjlighet att få utföra min praktik hos att alla möjligheter samt erfarenhet jag har fått men också kommer att få.

Under torsdagen hände det inte så mycket mer än det vanliga stallarbetet, som mockning och lägga ut strö i de boxar där det behövdes, samt sopa stallgången. Sedan packa höpåsar och lägga ut eftermiddags hö i alla boxarna. Innan insläpp av hästarna blev jag longerad för att kunna träna på min sits och balans, vilket var otroligt bra eftersom jag då verkligen kunde fokusera på min sits och inverkan på hästen. Det vill jag absolut göra flera gånger under praktiken där.

Denna vecka löshoppade vi några hästar under fredagen och det var faktiskt väldigt roligt. Det var många olika typer av hästar, ex. några ston som var vana vid detta men också några som inte var lika vana. Det var väldigt roligt att se hur olika de reagerade och tog sig an samt över hindrerna, deras taxering och allt sådant som har med hoppning/löshoppning att göra, men också att allihopa tyckte att det var roligt också. Väldigt bra träning och motion för hästarna, men också roligt att titta och vara med på. Jag personligen tycker inte att hoppning är så väldigt roligt att göra ridmässigt, men löshoppning är däremot mycket roligare eftersom hästarna får hoppa men jag kan fortfarande stå på marken.

På eftermiddagen tränade vi för en PT som vi gör varje fredag i ca en timme och det är jätteroligt. Jobbigt, men väldigt roligt och givande, jag tror att det kan vara bra att få göra någon annan slags typ av träning än ridning och stalljobb.

Annars var det vanliga rutiner som mockning och sopa stallgången, lägga ut nytt strö till dem som behövde (torsdagar gör vi det), packa höpåsar och lägga ut eftermiddags hö och kraftfoder i alla boxar osv. Jag är där på praktik både torsdagar och fredagar, vilket är ett jättebra avslut på veckan och bra laddning av batterierna, men också att få arbeta fysiskt med kroppen, det känns otroligt bra och jag älskar verkligen att få vara ute i naturen och jobba med kroppen.

Likes

Comments

Det har blivit så några inlägg om övningskörning, körlektioner och allt som har med det att göra så i det här inlägget tänkte jag skriva om någonting annat istället. Men första blir det ändå lite körlektions information, som jag skrev tidigare idag körde jag min fjärde körlektion på körskolan (jag har kört mycket hemma) och det gick jättebra, jag är väldigt nöjd. Vi tränade lite på korsningar och starta i backe osv.

Men till saken, som rubriken säger är veterinär och ultraljud till Pila bokat för att undersöka om hon är dräktig eller inte. Vi fick en tid nästa onsdag (v.41, den 11/10) och jag tycker att det ska bli jätteroligt att få veta om hon är dräktig eller inte. Jag hoppas såklart att hon är dräktig eftersom vi haft ett kortare uppehåll med lättare ridning men också för att jag så gärna vill att det ska komma ett föl nästa sommar. Jag kommer såklart bli lite besviken om hon inte är dräktig, men det är inte hela världen, då får vi försöka igen nästa år eller något sådant.

Om hon är dräktig kommer jag rida henne som vanligt hela dräktigheten, men såklart minska träningen eftersom och ju längre dräktigheten går. Men hon kommer få motion som är anpassad efter dräktigheten, så jag kommer inte ställa av henne helt och hållet innan hon får föl då det inte riktigt fungerar på henne. Hon är en häst som måste aktiveras för att må bra men också för att inte bli väldigt pigg då hon kan bli väldigt jobbig när hon har för mycket energi (OBS! Hon har redan energi för femton när hon är igång, om hon då vilar blir det dubbelt så mycket).

Men även om hon inte är dräktig kommer hon tränas som vanligt och hållas igång som hon brukar. Inga konstigheter med det egentligen. Men nu håller vi tummarna och hoppas på att hon är dräktig, så får ni veta mer nästa vecka efter ultraljudet! Håll gärna tummarna med mig!

Likes

Comments

Dagen började med historieprov i skolan genom en uppsatsskrivning som kändes väldigt bra, det kändes som att det gick väldigt bra. Jag tycker också att detta ämne är väldigt roligt och har lätt för just det här området också. Så jag hoppas verkligen att min lärare också tycker att texten blev bra och att jag får bra betyg på detta område, men såklart också gärna i hela kursen då jag vill få så bra betyg som möjligt sista året.

Vi slutar 11.20 på onsdagar fram tills nästa vecka, så jag ska äta lunch medan jag väntar på bussen som går 12.30 och då ska jag sätta mig på biblioteket en timme för att plugga ordentligt innan det är dags för körlektion idag också kl: 14.40 (40 min). Det ska bli kul och eftersom det gick så bra igår, så känner jag mig väldigt taggad inför lektionen och hoppas att det går lika bra som igår.

Som jag förstod det skulle vi skulle köra lite i trafik idag, eller något liknande. De senaste tre gångerna har vi varit i ett litet bostadsområde och tränat på krypkörning, dragläget och start i backe. Det har gått bra och jag måste lära mig att andas, lita på mig själv och våga prova. Min körlärare har ju dubbelkommando, så hon kan "rädda" mig ur situationer om det skulle hända någonting, så det känns ändå bra att veta om.

Men jag tycker fortfarande att det är lite svårt och stressar fortfarande väldigt lätt upp mig med manuell växlad bil och beroende på hur det går idag kommer jag prata med henna om att köra automat istället. Men det kan jag ju bestämma efter lektionen när jag vet hur det gått, men det är bara att förutsätta att det kommer gå bra för det har gjort det alla andra gånger också. Önska mig lycka till!

Likes

Comments

Som jag skrev tidigare idag hade jag en körlektion idag vid 15.30 (40 min) och jag var så himla nervös innan, precis som jag alltid är inför en körlektion, men det gick såklart väldigt bra och jag är riktigt nöjd med lektionen. Jag fick även beröm för min krypkörning samt växling, men sedan är det såklart små saker jag måste träna på innan jag är redo för körkortet. Jag har en till körlektion imorgon vid 14.40 och då skulle vi åka mer i trafiken och träna på att stanna samt köra iväg från korsningar och allt som har med det att göra. Det ser jag verkligen fram emot och det ska bli väldigt roligt.

Jag och mamma ska även övningsköra nu ikväll när hon kommer hem, vi ska då träna mer på krypkörning, inbromsning och start i backe, men även lite trafikkörning. Det tycker jag är bra nu när jag "värmt upp" lite och har tekniken lite inne från körlektionen på körskolan. Men också att jag fått stärkt självförtroende efter dagens lektion, så kan jag egentligen bara få ännu bättre självförtroende, men som sagt det finns hur mycket som helst jag fortfarande måste träna på med övning ger färdighet som man brukar säga.

Jag skrev även lite om att jag funderade över att byta till automat istället för manuell, men eftersom det gick så pass bra idag och jag fått en bra känsla från lektionen tänker jag fortsätta med manuell för att se om det kanske går bättre från gång till gång. Jag ger upp alldeles för lätt och det är nog det som är det stora problemet. Så jag hoppas att jag kan ta körkortet för manuell ändå eftersom det är mycket bättre egentligen då man får köra både typerna av bilder (manuell och automat). Jag var så fast inställd på att köra automat istället, men nu har jag börjat tänka i andra banor. 

Men som sagt, jag är otroligt nöjd med dagens körlektion och vi passade även på att boka in Risk ettan (risker om alkohol och drog intag vid körning osv) den 29/10, så det känns också bra att det är inbokat. Ett steg närmare körkortet. Men allting känns väldigt bra just nu och jag hoppas att jag fortsätter ha den känslan.

Likes

Comments

Idag ska jag köra min tredje körlektion på körskolan och jag är väldigt nervös, även fast jag kört två gånger tidigare med min körskolelärare så känner jag mig väldigt stressad. Jag har också kört en hel del hemma, så jag har ändå 85 % koll på allting. Men jag tror att det också kan bero på att jag blir och är väldigt stressad när jag kör manuell växlad bil även fast det är vad jag övningskört mest med, jag har dock också kört automat men däremot var jag mycket lugnare och kände mig mer bekväm med denna typ av körning. Jag tror att jag är rädd för vad som kan gå fel, ex. få motorstopp i en korsning eller att jag ska råka placera bilen fel, men då har jag kört i trafik några gånger och det har gått bra varje gång, men ändå stressar jag upp mig och tänker alltid "tänk om"?

Det kan absolut hända med en automat också, men det är ändå enklare att fokusera på körningen eftersom jag då slipper tänka på själva växlingen. De gånger jag kört denna typ av bil har jag blivit och varit mycket lugnare, det har varit lättare att fokusera och jag har heller inte varit lika rädd att något ska gå fel. Det är knäpp egentligen eftersom det gått bra varje gång jag kört och det har då 95 % av fallen varit med en manuell växlad bil, men jag blir så nervös och får en sådan prestationsångest att jag blir lite blockerad.

Så tanken är att jag ska prata med min körskolelärare om detta idag och fråga om hennes åsikt samt om hon kan ge mig några råd, samt vad hon tycker är positivt och negativt med dessa två olika typer av bilar/körning. Jag vet att om jag kör upp med automat får jag bara köra automatväxlade bilar sedan, men kör jag upp med manuell växlad bil får jag köra båda typerna av bil. Men jag tror att i nuläget kanske jag blir lugnare och säkrare i min körning om jag inte behöver fokusera så mycket på växlingen och istället välja att köra upp med automat nu och köra upp för manuell om några år när jag haft körkort ett tag och är säkrare i min körning men också i mig själv. Jag har superdåligt självförtroende och tycker att jag är så dålig, så på ett sätt har jag säkert övertalat mig själv om att jag inte kan även om jag egentligen faktiskt kan.

Hur var det för er när ni tog körkort? Har ni för manuell eller för automat?

Likes

Comments

Lånade bilder.

Måndag och ny vecka igen. Veckorna går fort nu och vi har redan gått sex veckor av höstterminen i trean och det känns hittills helt okej, jag trivs fortfarande i skolan väldigt bra och även med mina kurser. Men med klassen inte lika bra, idag var det en sämre dag när jag inte tyckte att det var roligt alls att vara i skolan, det var väldigt jobbigt och motigt men mest för att jag har det lite jobbigt med kompisar just nu. Men det är inget jag kommer gå in på idag.

Men som rubriken säger - studentmössor. Idag var nämligen företaget C.L. Seifert som säljer studentmössor i skolan för att presentera olika studentmössor för oss, vi fick även prova olika storlekar och beställa våra studentmössor. Jag har gjort min beställning och valt detaljer på min mössa som jag är väldigt nöjd med, nu återstår bara betalningen och sedan är den på väg. Men vi kommer få dem först i Februari eller allra senast vecka 17 under våren.

Alla verkade uppskatta detta besök och var väldigt effektiva. Men alla är nog väldigt taggade och positivt inställda till studenten att vi alla vill samma sak och gillar tanken att det är på riktigt nu. Det känns så himla skönt att vi är ett steg närmare studenten och nu när vi fått prova, designa och beställa våra egna studentmössor känns det verkligen på riktigt. Det känns inte så långt bort längre och att vi faktiskt kan börja planera inför studenten på riktigt istället för att bara drömma om den "stora dagen" då jag också tar studenten och går ut skolan en gång för alla.

Min klass är så pass dålig att ingen trivs väldigt bra egentligen så det är också en anledning till att många vill att studenten ska vara här så fort som möjligt. Jag är en av dem som verkligen längtar och vill att tiden ska gå så fort som möjligt så jag kan börja om på ett nytt kapitel i livet. Som jag skrev ovan, jag trivs bra i skolan och med alla kurserna, men jag trivs inte bra i klassen tyvärr, så studenten är verkligen något jag längtar efter. Men något positivt är iallafall att vi kommer ha mycket praktik under både hösten och våren, alltså under hela trean och det är väldigt skönt tycker jag eftersom jag då kommer bort från skolan väldigt mycket.

Men som sagt är studentmössorna snart klara och kommer under våren, runt februari och senast vecka 17. Ett steg närmare studenten och ett steg närmare friheten från skolan, som jag längtar. Vilket företag beställde ni era studentmössor från?

Likes

Comments

1 Oktober 2017! Hösten är här och alla dess färger börjar komma fram på träden runt om i Sverige, det skiftar i rött, gult och orange. Hösten är härlig på många sätt och vis som de fina färgerna som världen skiftar i men också alla härliga uteritter i skogen tillsammans med hästarna och vänner/familj men den har även sina sämre sidor som t.ex. vädret, allt rusk och leriga yttre. Oktober över lag kan vara en väldigt fin månad och jag älskar denna månad, men också årstiden höst då den för mig är en årstid som är väldigt mysig men också väldig trevlig, luften brukar vara frisk och ren om ni förstår vad jag menar? Även hästarna brukar vara piggare under de kallare månaderna och få mer energi under de fina höstdagarna, men vi har också märkt att de under de regniga dagarna står tryckta mot varandra för att hålla regnet samt kylan borta.

Under Oktober händer det en hel del som t.ex. höstlovet v. 44 då jag och mamma ska åka till Hälsingland där min moster och hennes gubbe har sin semsterstuga där de spenderar sin semester då de bor i Tyskland annars. Vi kommer ta med oss våra hundar Abbe och Ester, men min syster Johanna valde att hon ville stanna hemma under lovet och då får hon passa hästarna och katterna så de får mat samt vatten. Vi var även där under Kristi Himmelsfärd helgen och hundarna fick följa med även då vilket gick väldigt bra då de tog bilresan bra men också att vara borta några dagar.

Sedan är det även Halloween i slutet av månaden, men jag har inga planer på att spöka ut mig eller göra något speciellt på självaste Halloween. Jag har en tanke på att eventuellt gå på årets första studentfest som har Halloween tema, men jag har inte bestämt mig till 100% då jag inte är typen som festar, men det hade såklart varit kul att gå några timmar. Men det kommer antagligen bli en lugn kväll hemma med familjen och någon Halloween film och godis. Hur ser eran Halloween ut?

Pila ska bli ultraljudad någon gång denna månad för att se om hon är dräktig eller inte, jag hoppas såklart på att hon är dräktig och vi håller tummarna här hemma. Hon blev betäckt för några veckor sedan och hon var då väldigt intresserad av hingsten och han av henne, så jag hoppas att de fick till det. Men det kommer jag berätta mer om senare i år. Så får ni hålla tummarna med oss att det blir ett föl till nästa sommar.

I skolan är vi i full gång med alla våra kurser och examinationer efter examinationer kommer rusande under de senaste och kommande veckorna. Vi har mycket vi måste hinna med och mycket som måste bli klart innan höstlovet, men även innan jul så lärarna kan skriva sina omdömen så de senare kan sätta betyg till sommaren när vi tar studenten. Allting kommer lite på samma gång och jag som då har lätt för mig har egentligen inga problem med att ha många uppgifter. Men då jag samtidigt håller på med körkortet kan ibland tycka att det blir lite för mycket information från alla möjliga olika håll, lite här och lite där. Men det fungerar ändå hyfsat bra eftersom jag i nuläget ligger i fas med allting vi ska göra.

Inom ridningen ska våra Jessica träningar börja snart igen och det ser jag verkligen fram emot, då jag tycker att lektionerna för Jessica är väldig givande och lärorika. Men också väldigt utvecklande och roliga. Vi har ridit för henne i ca: 2,5 år nu och det har fungerat hur bra som helst och vi har utvecklats väldigt mycket under denna tid.

Annars händer det inte så mycket mer i Oktober för min del. Hur ser erat Oktober ut?

Dessa bilder togs för exakt ett år sedan, alltså 1 Oktober 2016.

Likes

Comments

Nu har de första fem, snart sex veckorna av det sista och tredje året på Realgymnasiet gått. Veckorna har gått fort och vi har fått vara med om en hel del bara under dessa få veckor, både teoretisk inne i skolan men även mycket praktiskt ute på b.la praktikplatser, EM i Göteborg och tappskokompetensen vi gjorde för ca två veckor sedan. Det är väldigt roligt att vi får vara med om mycket som vi inte skulle testa på själva och erfarenheter vi inte skulle få om vi inte gick på denna skola.

Vi har såklart också väldigt mycket inlämningsuppgifter, examinationer och lite för många arbeten som början samtidigt för att sedan bli klara på bara någon vecka. Eftersom jag också går lärling två dagar i veckan får jag inte lika mycket tid inne i skolan och måste då plugga mycket hemma vilket också kräver eget ansvar för mina studier. Men då jag har väldigt lätt för mig i skolan är jag inte så orolig, jag känner mig väldigt lugn och säker på min sak men också på arbetsuppgifterna vi får.

Jag tycker på sätt och vis också att det kan vara skönt att ha mycket att göra eftersom tiden ofta går snabbare då och just nu är det just vad jag vill, att tiden ska gå fort och att studenten ska komma så snart som möjligt. Men det är bara ta vara på tiden och göra det bästa av situationen eftersom jag ändå vill få bra betyg och omdömen under mitt sista år på gymnasiet. Sedan har jag det jobbigt med vänner just nu och vill bara att gymnasiet ska vara över så jag kan gå vidare, skapa nya kontakter och få nya erfarenheter på andra ställen i Sverige. Men det är såklart inte bara pest och pina även fast det tar emot ibland, som det gör just nu, men det blir bättre det vet jag att det blir.

Men jag ser väldigt mycket fram emot vad trean mer har att erbjuda och jag ska verkligen ta vara på detta år, jobba hårt och göra bra ifrån mig både i skolan och på min praktikplats. Oavsett om det blir med eller utan vänner, oavsett hur jobbigt eller enkelt det blir, jag gör detta för min egen skull och inte för någon annans. Jag måste se det positivt och det är vad jag gjort hittills och precis vad jag kommer fortsätta med också, för jag kommer klara detta.

Jag har också mycket med övningskörningen och teorin då jag håller på med körkortet ordentligt just nu. Det känns väldigt bra men det finns mycket jag måste träna på och det är egentligen bara småsaker som kommer göra min körning mycket enklare och bättre senare när det verkligen gäller. Så just nu tränar vi väldigt mycket på grunderna, som att placera bilen rätt och tänka på att blinka samt svänga vid rätt tillfälle, krypkörning och dragläget. Men enligt mig själv tycker jag att det går bättre för varje gång jag kör, så jag hoppas verkligen att jag har körkortet om några veckor.

Sedan har vi hästarna också, Pila är just nu på en kortare vila eftersom hon förhoppningsvis är dräktig och veterinären ska komma ut någon gång inom de närmsta två veckorna för att ultraljuda. Tills dess får hon ta det lite lugnare eftersom vi vill att fostret verkligen ska sätta sig innan vi återgår till den normala träningen. Planen (om hon är dräktig) är att rida henne precis som vanligt under större delen av dräktigheten och dra ner träningen ju längre dräktigheten går.

Likes

Comments