Header

Skrev ju tidigare idag att jag skulle ut och rida med två av våra medryttare vid kl: 10.00 i förmiddags, trots det kalla och regniga vädret så var det väldigt trevligt och det gick otroligt bra med själva ridningen. Pila var väldigt mjuk och lösgjord samt väldigt följsam och samarbetsvillig, trots att hon vilade igår så var hon väldigt fokuserad men också väldigt pigg som även Oskar och Fjalar var (det är de två hästarna vi har medryttare till). Så det var väldigt roligt och roligt att hästarna har fått lite nya energi, men det kan ju ha med vädret att göra då de verkar tycka om det kalla/svalare vädret bättre än det varma vädret, så de kan ju ha blivit lite piggare p.g.a att det har varit lite kallare nu på sista tiden. Känner ni någon skillnad på era hästar på våren/sommar och på hösten/vintern?

Våra medryttare var också väldigt nöjda med ridturen trots dåligt väder och jag är glad över det trevliga sällskapet, det är verkligen superroligt när de kommer och rider tillsammans med mig/oss här hemma, då de både är trevliga, vettiga, de tänker alltid på hästarnas bästa och så har de också en bra ridning. Det är en mamma och hennes dotter som då är medryttare, mamman på Oskar och dottern på Fjalar, de passar verkligen ihop med hästarna och de passar jättebra med våra hundar och såklart med oss också.

De har flera gånger sagt att de älskar att komma ut till oss och rida, då de tycker att det är väldigt avkopplande och bra för själen då de tycker att det alltid är så bra stämning hos oss och det blir vi såklart väldigt glada över. Vi har även lite familjekvällar tillsammans med den familjen - vi har haft grillkvällar och umgåtts en hel del sedan de började som medryttare hos oss i April i år, så vi har både fått bra medryttare, men också vänner för livet. Så vi är verkligen jätteglada över att ha dem som medryttare och att vi lärde känna dem, de har även sagt detsamma.

Så vi är verkligen ett trevligt gäng här ute på våran gård och vi har faktiskt haft bra medryttare genom åren och vi har alltid haft roligt och trevlig med de som ridit hos oss och vi har kontakt med alla, även de som var här för några år sedan, så det är verkligen superroligt. Har ni varit medryttare på någon häst, eller har ni själva sökt/haft medryttare till eran egna häst? Hur har ni då tyckt att det har fungerat?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Söndag igen och lika regnigt väder som igår tyvärr, men det är bara att bege sig ut i det tråkiga vädret och rida ut en sväng (har inget ridhus eller paddock här hemma, vi måste alltid åka någonstans om vi vill rida i ridhus) med våra två medryttare som kommer vid kl: 10.00 idag. Det är såklart bra att de kommer för då får några av våra hästar komma ut även idag som är superbra tycker jag, men vädret kunde ha varit en aningen bättre, eller vad säger ni?

Annars så kommer det bara vara en helt lugn och vanlig söndag här hemma, fixa i stallet, fodra hästarna och de andra djuren (hundarna och katterna), men också att plugga till tre prov nästa vecka. Biologi (ekologi) och svenska (grammatik) imorgon och samhällskunskap (privat- och samhällsekonomi) på tisdag, men det ska nog gå bra och jag tror att jag kan det viktigaste som kommer att komma på provet, så det känns bra tycker jag.

Jag bjuder på lite soliga höstbilder då vädret var lite bättre och trevligare, så får vi hoppas att vi kanske får några sådana fina dagar till detta år, det är inte omöjligt. Men jag hade önskat bättre väder eftersom allt känns så grått och tråkigt nu när det bara regnar, blåser och blir geggigt i både hagar och på vägarna. Det brukar ju kännas lite lättare att ta sig igenom dagen när det är ljust, soligt och fint väder oavsett om det är på hösten, vintern, våren eller sommaren. Eller vad tycker ni? 

Likes

Comments

Några bilder på mina favoritrecept.

Bild 1 - Protein pannkaka med bär. Bild från coop.se.

Bild 2 - Harissakyckling med spenat- och quinoasallad. Bild från ica.se.

Bild 3 - Färsbiffar med bönsallad och kvargsås. Bild från coop.se.

Vi i min familj - jag, min mamma och syster - har under en längre period börjat äta mer nyttigt och börjat tänka mer på vad vi äter, men jag har också varit mer konsekvent med min träning, vilket jag tycker har varit superbra och vi har alla varit piggare samt känt oss friskare nu när vi tagit tag i det på riktigt och verkligen går all in. Ovan kan ni se tre utav mina favoriträtter, men det finns såklart mycket mer att testa på och det finns mycket gott som de allra flesta tycker om - tro mig.

Vi har bland annat hitta många bra och nyttiga recept på Coop, Ica, Arla och en hel del andra sidor som vi har varit supernöjda med, vi har verkligen hittat många och goda recept som man verkligen blir mätt av. När det kommer till träningen så har jag gjort massor av olika styrke- och konditionsövningar så som löpning samt powerwalks i skog och grusvägar, joggning upp och ned för en trapp samt några olika rygg-, mag-, ben,- och armövningar som jag tycker har varit väldigt bra för mig. Sedan har jag varit noga med att stretcha både innan och efter träning.

Varför är det viktigt att äta nyttigt och även motionera?

För mig är det viktigt med nyttig mat och varierad motion, men även att låta kroppen vila däremellan, eftersom att det är viktigt för mig att min kropp håller under en längre tid eftersom att vi den kropp vi har är den enda kroppen vi kommer att ha och då tycker jag att det är viktigt att ta hand om den ordentligt. Så jag har då alltså valt att äta nyttigt och även träna efter min egen förmåga, jag har även valt att välja bort onyttigheter så som snabbmat - ex. Mcdonalds och godis/annat snacks samt läsk - eftersom jag tror att det kan vara bra att äta mer "rätt" mat och att kroppen mår bättre av det än att man proppar i sig massor av skräp. Men såklart så äter och lever alla annorlunda, absolut, men detta är mina tankar och åsikter om detta ämne, sedan så är det viktigt för mig och andra ryttare att hålla sig i form för att orka hålla igång under ett träningspass.

Varför tar jag upp detta ämne?

​Anledningen till att jag tog upp detta ämne är för att jag är en ryttare och vi ryttare måste ha orken samt konditionen och musklerna till att orka hålla igång ett helt ridpass oavsett om det är ett ridpass i skogen eller om det är ett ridpass för en tränare i ridhuset eller ridbanan, eller hur? 

Även ni som inte håller på med ridsport eller någon annan sport måste också hålla er i form för att era kroppar ska orka hålla igång oavsett om er träning bara är att gå till bussen, till skolan eller jobb. Varför? ​Jo, för att man mår både bättre psykiskt och fysiskt av att träna samt äta rätt eftersom kroppen är inte gjord för att bara sitta stilla i soffan hela dagarna, den är gjord för att du ska röra på dig oavsett om du håller på med en sport eller inte. 

Sedan så tycker jag själv att jag har mått mycket bättre samt varit piggare och gladare efter att jag började äta mer rätt och även började träna mer regelbundet men även har en vilodag i veckan då jag inte utövar någon slags träning. Så mitt råd är att håll igång och ät den mat utifrån din egen förmåga och smak, men även att du gör någon slags motion som du tycker är roligt och ät rätter som du tycker är gott men som ändå är nyttiga.

Sedan så kan vi självklart äta onyttigheter ibland, absolut, det är ingen fara om det händer någon gång ibland, men inte varje vecka, varje dag, varje timme, varje sekund, för det mår ingen bra av i längden. Men som sagt så är vi alla olika och har olika behov, men jag tycker ändå att man ska ha detta i åtanke. 

Vad är era tankar och åsikter om detta ämne? Vad tycker ni är viktigt när det kommer till hälsa och omsorg? Har ni några tips på recept eller träningsövningar som ni vill dela med er av? Om ni vill veta mer om vad jag gör för övningar och vad jag har för tips på olika goda recept så hör gärna av er till mig - mejl i profil.

Likes

Comments

En regnig och kall lördag som denna tar jag ledigt från ridningen en dag för att imorgon vara on the road again, men det tycker jag ändå är okej när hästarna har fått bli motionerade hela veckan., så en dag med vila förtjänar de då alla hästarna har varit duktiga i veckan. Men det har varit dåligt och kallt väder hela dagen här i den Södermanland idag - regnigt och bara två grader hemma hos mig idag! Det börjar bli riktigt kallt och snart kanske det ligger under nollan, så dags att börja plocka fram alla vinterredskap om man bor på gård, eller vad säger ni?

Men jag hoppas verkligen på lite bättre väder under morgon dagen och ännu bättre om det kunde vara lite finare väder nu i några dagar eller veckor så att det är lite trevligare ute. Men bara för att så lägger jag upp bilder där det var lite bättre och varmare väder, för att komma ihåg att det finns sådana dagar också. Vad tycker ni om för väder och vad är det "perfekta" vädret för er?

Idag var vi (jag, mamma och Johanna) iväg till mammas gamla medryttarhäst ägare - som hon red hos när jag var liten - för att hämta stolpar till våra hästhagar då de inte har några hästar kvar längre och ville bli av med all utrustning, redskap och allt annat som de inte behövde. Vi stannade också för att fika en stund och samkvämade lite grann, det var trevligt och eftersom jag känt dessa människor sedan jag var liten så var det väldigt roligt att se hur det såg ut nu och om det såg ut som jag mindes det. Det var flera år sedan jag var där sist och jag mindes det som mycket större än vad det egentligen var, men jag var ju rätt liten när vi var där sist - vi har inte varit där på väldigt länge eftersom vi har haft egna hästar och haft mycket annat för oss, så tiden har inte riktigt räckt till. Men mamma har ändå haft regelbunden kontakt med dem via telefon och mejl då de är gamla kompisar och de har känt varandra i flera år. Så det var väldigt roligt att vara där igen, men lite tråkigt att de inte har några hästar kvar längre.

Men de har också lovat att komma för att hälsa på oss snart och det ska bli superroligt att de får komma hem till oss för att se hur vi bor. De var hemma hos oss i vårat tidigare hus för några år sedan, men då vi har flyttat till gården där vi bor nu så har de faktiskt aldrig sett hur vi bor nu. Men det var bara roligt att träffa dem igen och de tyckte detsamma, så jag hoppas att vi kanske kan träffas lite mer regelbundet då vi ändå "bara" bor en timmes bilresa ifrån varandra. Har ni några bekanta som ni inte träffat på länge som ni gärna skulle vilja träffa oftare?

Likes

Comments

Fredag igen och nu har hösten verkligen börjat komma på riktigt med kallt och en aning grått väder, men annars så rullar allting på och som alla fredagar börjar jag först 13.30 i skolan idag - jag har alltså en lektion som är djurens biologi som då börjar 13.30 och slutar 15.10. Så fredagar är både väldigt sköna eftersom jag då har mycket tid hemma på förmiddagen och då burkar hinna med både det ena och det andra, men när det kommer till skolan så känns de väldigt onödigt att behöva åka en timme till skolan och en timme hem för att endast ha 1,5 timmes lektion.

Jag började dagen med att stiga upp runt kl: 08.00 och gick då för att äta frukost - två hårdkokta ägg, en lingongrova med ost och fetaost samt en smoothie med blåbär, hallon, banan och mandarin. Det är vad jag gjort till frukost denna vecka och jag har faktiskt blivit sådär lagom mätt och hållit mig mätt fram till lunch varje dag, vilket har varit bra för min del. Senare så var tanken att jag skulle hinna rida ut en sväng innan jag behöver åka till bussen, men så blev det inte, så det får bli lite ridning ikväll efter skolan istället. Annars så blev det lite mys med våra två kattungar som vi har (se bilderna ovan) och bara en väldigt lugn morgon/förmiddag.

Men jag ska snart göra mig iordning för att kunna åka till bussen - jag måste ta en buss som går 11.40 för att hinna till skolan i tid även fast det innebär att jag måste vänta en hel timme inne i stan innan min lektion börjar, mina bussar går inte så ofta vilket innebär att man ibland måste åka tidigare och vänta ett tag innan eller efter skolan. Det tar ju en timme in till stan där jag går i skolan, så då är jag inne i stan runt 12.35 och lektionen börjar först 13.30, men då hinner jag äta lunch och fixa lite ärenden innan jag börjar och det är faktiskt rätt skönt att ha lite tid på sig och inte behöva stressa. Men ni får ha en superbra fredag så hörs vi snart igen! Ha det så bra så länge!

Likes

Comments

Idag fyller våran hund Abbe tre år! Vi har haft Abbe sedan var valp då vi ägde både hans mamma och pappa, så Abbe har bott här hemma på våran gård hela sitt liv och idag fyller han redan tre år - han har gått från liten valp till en stor hund. Han är en blandras mellan leonberger, golden retriever och bennen sennen då hans mamma - Elza - var renrasig golden retriever och han pappa - Nalle - var en blandning av alla raserna (de ovanstående).

Men tiden går verkligen fort och som jag redan har skrivit var det idag tre år sedan Abbe föddes och idag ska han "firas" med lite extra hundgodis så blir han säkert glad, men han förstår kanske inte att det är för att det är för att han fyller år idag. Men vad gör det, vi vet iallafall att han fyller år och han kommer säkerligen hänga med i många år till.

Likes

Comments

Idag steg jag upp lite tidigare än vad jag brukar, kl: 05.10 för att vara exakt och gick då först ut för att fodra våra hästar samt släppa ut hundarna och även ge dem mat samt katterna ute i stallet mat (utekatter och får sin mat ute i stallet). Sedan gick jag in och gjorde mig själv klar inför skolan vilket gick väldigt fort eftersom jag har profildag idag vilket betyder att det var ridkläder på agendan och sedan kunde jag själv äta frukost i lugn och ro - vilket är väldigt ovanligt då jag brukar vara väldigt långsam på morgonen och inte brukar hinna med en ordentlig frukost. Så det var faktiskt väldigt skönt att för en gångs skull ha lite mer tid på sig och inte behöva stressa, även fast klockan inte var så mycket, men har man en bit att åka till skolan så får man ibland stiga upp tidigare för att hinna med allt.

Nu sitter jag på bussen på väg till skolan och som jag skev ovan så har jag profildag idag vilket beytder att jag kommer att vara i på en ridskola hela dagen med de andra hästeleverna. Vi kommer då börja dagen 08.30 med teori fram till lunch 11.20 och efter våran lunch rider vi i två olika grupper och samma sak gäller imorgon, men på torsdagar så har vi idrottsspecialisering och jag har då valt dressyr, så varje onsdag så varierar det mellan markarbete, hoppning och dressyr och på torsdagar har jag alltid dressyr fram till jullovet. Efter jul sedan så kommer jag att gå som lärling och kommer då inte att vara på denna ridskola varken onsdag eller torsdag eftersom jag då kommer att ha praktik istället.

När jag kommer hem i eftermiddag så är tanken att jag ska rida en sväng på Pila och eventuellt också en liten runda på Fjalar, beroende på hur mycket klockan blir. Annars så är det nog bara lite fix i stallet och plugg inför tre prov nästa vecka, men har väl också tänkt plugga lite inför körkortet (körkortsteori). Hur ser eran onsdag ut?

Hoppas att ni alla får en superbra onsdag och så hörs vi snart igen!

Likes

Comments

Islandshästar är som säkert alla vet en hästras från Island men som är väldigt populär bland annat i Sverige, men också i många andra länder runt om i världen. Islandshästen är också den tredje populäraste hästrasen i Sverige enligt många olika forum och faktaböcker man kan läsa om själva Islandshästen. Som ni säkert också vet så har en Islandshäst upp till fem gångarter totalt - det finns både fyr- och femgångare*, beroende vilka gångarter de har.

En fyrgångare är en Islandshäst som har fyra gångarter som består av skritt, trav, tölt och galopp. En femgångare har exakt samma gångarter som en fyrgångare, plus att de också har flygande pass - så en femgångare har gångarterna skritt, trav, tölt, galopp och flygande pass. Mer om gångarterna kan ni läsa nedan.

Islandshästarna har varit populära i många år och själva Islands-ridningen samt tävlingar har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren, då det både har blivit fler och större tävlingar för Islandshästar genom åren - som t.ex. SM, VM och NM, men såklart också lite mindre tävlingar på klubbnivå och sedan så finns det även skoj-tävlingar för dem som vill testa på att få tävla men som inte vill ha så stor press på sig.

Islandshästarna har också ett otroligt psyke och temperament, då de också passar till ridskola samt turridning där många träffar en Islandshäst för första gången och då kanske skapar sig en uppfattning om Islandshästarna som "de lurviga raggsockorna". Men det är väldigt viktigt att tänka på att alla Islandshästar passar inte som turridnings- eller ridskolehäst då de kan ha precis samma nerver och temperament som vilken tävlingshäst som helst då det finns många fina tävlingshästar både här i Sverige och ute i resten av världen.

Men något som jag verkligen vill tydliggöra är att Islandshästarna är precis som vilken hästras som helst - till och med bättre - du kan göra exakt samma saker med en Islandshäst som du kan göra med ett halvblod. Vi rakar våra Islandshästar, precis som du rakar ditt halvblod och vi rider lösgörande, vi rider övningar som skänkelvikningar, öppna och sluta, fram- och bakdelsvändingar och mycket mer på våra Islandshästar, precis som du gör på din dressyrhäst eller vilken häst som helst. Så innan du dömer våra Islandshästar, ta reda på lite mer fakta om dem och testa att rida en Islandshäst - för det är mycket svårare än att hoppa upp och rida iväg på en Islandshäst än vad det är att hoppa upp och rida iväg på ett halvblod - tro det eller ej, men det är sant.

Läs gärna artikeln med Peter Markne där han pratar om Islandshästar - Clinic med islandshästar och Pether Markne

Tävling:

Som jag skrev ovan så finns det fyr- och femgångare, man kan då alltså tävla både fyr- och femgång samt olika töltgrenar beroende vad man har för häst och vad man vill tävla inom samt om man kanske vill specialisera sig inom en speciell gren. Sedan så kan man tävla på olika nivåer, precis som i vilken ridning som helst - det finns skojtävlingar där nybörjare på tävling kan få vara med för att få testa på att tävla, sedan så kan man tävla högre klasser som SM, VM och NM.

På en tävling för Islandshästar är det egentligen som på vilken tävling som helst, det måste finnas funktionärer till grejer som cafeteria, parkeringsvakter, grindvakter, domare och domarsekreterare o.s.v. Det brukar finnas mellan 3 - 5 domare på en Islandstävling, men antalet domare beror självklart på tävlingens storlek och popularitet. Domarna dömer då gångarterna - takt och tempo, men de dömer också lösgjordhet, vilja, samarbete mellan häst och ryttare, ryttarens inverkan och mycket annat. Så det är lite likt en dressyrtävling där de dömer på ett ungnefär samma saker.

Länk till Islandshäst SM (2015):

Islandshäst SM - T2, A-final - tölt.

Islandshäst SM - V1, A-final. - fyrgång.

Islandshäst SM - F1, A-final. - femgång.

Ridskola och turridning:

Det finns många ridskolor och turridningsfirmor som använder sig av Islandshästar just för att Islandshästarna har ett väldigt bra psyke och ofta också anpassar sig bra efter ryttaren. Sedan så finns det hästar som passar nybörjare bättre och hästar som endast kanske passar för de lite mer rutinerade ryttarna, det beror helt från häst till häst även på en ridskola eller turridningsfirma. Men för det mesta så har de flesta ställen som passar alla typer av ryttare.

Om man rider på ridskola och kanske har egen häst hemma så brukar man kunna få möjlighet att ta med sig sin egna häst till sin ridlektion, men för det mesta så burkar hästägare ha en privat tränare som de rider lektioner för, t.ex. som jag som inte rider på ridskola, jag rider för Jessica en gång varannan vecka och då rider jag och mamma ofta tillsammans, så det finns även den typen av träning för tränare.

​Har du frågor eller om det är något i texten du vill att jag förtydligar så skriv en kommentar i kommentarsfältet nedan eller skicka ett mejl: islandstjejen@hotmail.com

Läs gärna även mitt inlägg - Varför all kritik mot Islandshästar?

Likes

Comments

Ny vecka och nya tag! Ännu en måndag morgon och jag ska snart dra mig till bussen för att åka till skolan där jag kommer spendera större delen av min dag - från 08.30 till 16.20 - men efter det så kan jag äntligen dra mig hemåt för att senare ikväll rida ett kort pass på Pila och Fjalar.

Min måndag började iallafall med en ordentlig frukost (för ovanlighetens skull) som bestod av naturell fil med bär - blåbär och hallon - samt en fiberrost (rostat bröd). Så jag hoppas att jag kanske håller mig fram till lunch idag. Sedan kommer den fortsätta som vanligt, åka till skolan, ha mina lektioner och sedan åka hem för att rida. 

Det kommer nog inte att hända något speciellt i skolan idag vad jag vet utöver det vanliga, dagen börjar med biologi och fortsätter sedan med lunch, mentorstid och avslutas med ett långt svenska/samhällskunskapslektion på tre timmar. Lite långdraget, men det fungerar - man har börjat vänja sig. 

Hur ser eran måndag ut?

Resten av veckan ser nog också ut som vanligt, det kommer inte hända något speciellt i skolan som det ser ut nu och det kommer nog att vara en rätt lugn vecka, inga prov eller liknande förrns nästa vecka, så det blir nog bara lite plugg inför provet i biologi nästa vecka och helt vanliga lektioner. 

När det kommer till ridningen så ska jag mest bara rida igång Pila lite grann eftersom hon vilade hela förra veckan, sedan så kommer våra medryttare och rider någon dag, så jag kommer väl att rida med dem någon av de dagarna. Annars så är det rätt lugnt med ridningen också, inga tävlingar just nu men vi har börjat med Jessica träningarna igen vilket är superroligt eftersom vi har utvecklas så otroligt mycket under det senaste halvåret (i våras och ridläger i somras) som vi ridit för henne och ska fortsätta även nu i höst. 

Hur kommer eran vecka se ut?

Likes

Comments

Nu i veckan rakade vi fyra av våra hästar - Fjalar, Vignir, Pila och Oskar - vi började med Fjalar och Vignir, sedan så avslutade vi veckan med att raka Oskar och Pila. Det verkar som att hästarna tyckte att det var rätt skönt att bli av med lite päls och de blir ju heller inte lika svettiga nu när de är rakade när man rider, så de orkar ju också mer än vad de gjorde tidigare när de hade så mycket vinterpäls. På bilderna ovan och nedan så kan ni se Fjalar och Pila som rakade - vi har gjort lite ändirngar på Fjalar - han har fått samma rakning som Pila (att man rakar ned en bit på benen).

I torsdags red jag och mamma ridlektion för Jessica igen, vi red på Fjalar och Oskar eftersom våran equiterapute var här i tisdags till Pila och Vignir, så då var de tvugna att vila två dagar efter behandlingen. Men det gick väldigt bra och vi är nöjda med lektionen, men det är också roligt att vi nu har dragit igång med lektionerna igen - vi rider lektion en dag varannan vecka. Ni som läste min förra blogg vet säkert att vi i våras red lektion för Jessica varannan vecka även då och nu har vi dragit igång igen efter ett litet sommaruppehåll.

Vi fick jobba mycket lösgörande och rätt så självständigt i skritt samt tölt, jag och Fjalar fick även göra lite galoppövergångar för att han skulle komma igång lite för att tölten sedan skulle sitta ordentligt. Han var en aning stel, men blev mycket mjukare mot slutet, så jag tror att lektionen gjorde honom gott och han verkade tycka att det var väldigt roligt att få följa med och jobba lite igen.

Annars så rullar vi på med ridningen här hemma, det blir mycket kondition och styrka nu under vintern, lite kortare och intensivare pass eftersom det nu har börjat bli rätt mörkt på kvällarna när man kommer hem. Så ibland rider vi mycket på våran volt och också mycket uteritter blir det så att underlaget samt träningen blir lite varierad. Men vi tänker lite att hellre kortare pass där hästarna får jobba ordentligt än att vi inte rider alls, för även om man bara rider lite kortare pass så bibehåller det ändå konditionen bättre än vad de skulle göra om de bara stod i hagen. OBS! Vi har inget ridhus att rida i och måste då alltså rida på grusvägar eller på våran volt här hemma. 

Vad och hur anser ni att man ska träna sina hästar? Kortare eller långa pass, eller att hästarna får vila under den mörkaste delen av vinterhalvåret?

Likes

Comments