Äntligen kan jag blogga att golvet är klart, Usch vad vi har kämpat med golvet men resultatet blev super.

Huset fick verkligen en ansiktslyft, vi får bara hoppas att färgen håller många år och inte blir förstört på direkten. Vi har ännu inte stött på någon som använt denna kakelfärg och kan säga exakt hur bra den håller, men vi håller tummarna att den ska hålla bra!

Vi har målat klinkersen med en två komponents färg, geveko inline. Efter vi det har vi lackat ovanpå, färgen har vi hämtat från Vasa färg i Vasa och man kan få vilken nyans man vill på golvet samt välja mellan blankt eller matt, vi valde matt och därför lackade vi med matt nyans eftersom färgen i sig är blank.

Färgen är svår att måla med i början men när man dragit några pensel varv så börjar det gå lättare då man lärt sig hur färgen beter sig. Man måste ha på bra fart när man målar med färgen för den torkar på 50min, menar bokstavligen vi hamnade kasta bort en halv burk för vi var för långsamma att måla samt vi satsade på fina hörn (det kan man göra om man är mera än två personer och inte har ett stort område att måla), men på andra försöket fick vi det att börja rulla på bra och färgen han inte torka i burken.

Vi målade två lager färg och andra lagret satte vi efter dygn, efter att golvet fått vila i fyra dagar så lackade vi två varv med några timmars mellanrum, sen fick golvet vila/torka ytterligare tre dagar för att uppnå slitstyrkan.

Det gick fem burkar färg (10liter), skulle räckt med 8liter om inte halva första burken torkat bort och 5 liter lack.

Tvättningen är A och O i målningen, vi började med att tvätta fogarna på golvet med målartvätt + tandborste.

Som nästa steg så fixade vi fogarna på de ställen där det behövdes., efter det tvättade vi golvet med målartvätt x-antal gånger och dammsugade.

Här är golvet målat ett varv och på andra bilden är det målat två varv. Vi målade ut färgen med rullor och sen drog vi med pensel ovanpå.

Här ser man bra skillnaden när vi målade med lacken hur matt det blev. Det blanka var också fint men skulle inte klara av att ha ett blankt golv mera än en månad, det är fint i andras hem men inte i mitt hem.

Efter vi haft golvet och vila i en vecka flyttade vi in tillbaka i huset, under denna period bodde vi hos svärföräldrarna i Vasa samt på mamma och pappas sommarstuga i Petalax. Så skönt med rinnande vatten och slippa utedasset efter denna period hemifrån, fast de är ju en charm med utedass men inte när det är minus grader och man tror man ska frysa fast i dasset :)

Resultatet blev super som sagt och vi är otroligt stolta över att vi fått detta gjort.

Nu får vi äntligen börja inreda på riktigt och julpynta så vi får en mysig jul :)

Likes

Comments

Vi har besökt huvudstaden i helgen eller Jennifer och Kevin egentligen, fast denna gång hann vi se några byggnader som var gamla och fina när vi promenerade förbi dem.

Melody har bestämts sig att när hon blir stor ska hon flytta till Helsingfors, för det är så vackert där! Hon är en riktig citylover, hon frågar varje dag om vi kan någon gång flytta tillbaka från landet till stan!

Miira har haft cheerleading tävlingar i Vanda på söndagen så hon ville absolut inte komma med oss ner på lördagen, utan hon ville åkta buss & sova på hotell med laget :) "mamma jag är inget barn mera, jag är ju faktiskt 10", så nu visste vi det!

på vägen hem var vi för elaka och tvingade Miira att åka med oss hem!

När vi kom till Helsingfors var vi till Nicos bror Marco (fastnar aldrig på bild) på kaffe.

Efter kaffet plockade vi upp Jennifer och Kevin och åkte till en lekpark, finns inga normala bilder tyvärr!

När vi kom hem till Jennifer och Kevin fick vi gåvor från USA, Nico hoppade nästan i taket för han fick sin efterlängtade brandkårströja.

Sen var det dags för middagen, vi hade tänkt vara lata och köpa hem kotipizza men hemleverantören hade gått hem, så då kastade vi ihop lite tacos istället. Vilken tur vad de, för vi fick smaka på Jennifers tomatsås som var gudomlig!

Efter maten ville Melody ha ansiktsmask, visst sa Jennifer och vips var den på!

Mitt i allt fick vi besök från USA.

Sen fick vi besök av tanten från Turkiet, hon hade tydligen kastat Melody ut genom fönstret.

På söndagen åkte vi till Vanda för att hejja, "heeei vikingit Vaasasta, punainen, valkoinen, vikings vikings"

Här är vår kämpe som vi är så stolta över, dock ville hon knappt hänga med oss för hon ville vara med sina kompisar! Fick ta några snabba bilder på henne före hon sprang iväg.

Likes

Comments

Det har hänt en hel del i vårt hus under den senaste månaden, har haft ont om tid att uppdatera bloggen på senaste tiden!

Vi har nästan hunnit få matsalen och vår lilla myshörna klar i nedre våningen, i vårt badrum är väggarna färdigt kaklade samt golvet gjutet klart.

Mitt i detta kaos har vi bestämt att öppna gym i verkstaden (vårt extra hus på gården) som vi har börjat tömma, dock hamna vi lämna det lite åt sidan tills rapporten från försäkringsbolaget kommer, som vanligt ska det alltid hända något (vi har haft vattenläcka i badrummet i verkstaden!)

För att inte göra detta inlägg allt för långt ska jag koncentrera mig på vår matsal och hörna.

FÖRE:

Det vi gjort är:

  • Panelen har varit rosa/beige färgad som vi målat grå
  • Rivit bort den gamla tapeten, grundmålat väggen vit och sen målade vi med kalklitir (san fransisco) färg ovanpå.
  • Den halv runda väggen med fönster har varit en nyans av gul så den målades vit.
  • Väggen som är mot den gamla matsalen har vi spikat upp gamla plankor (ohyvlade) och målat vita.
  • Taket har vi målat vit med vanlig takfärg och så har vi lagat nya eluttag.
  • Fixat vitrinskåp och matbord samt målat om fläkten vit (var brun tidigare)

Vi fick låna byggställningen av våra snälla vänner dock var den inte tillräckligt hög så hamna ta hjälp av en pall. Dock är det inte helt färdigt ännu, ska ännu måla golvet, det ska vi göra i december för vi hamnar flytta ut i en veckas tid så färgen får torka ordentligt och uppnå sin slitstyrka.


Hade svår beslutsångest över vilken färg jag skulle måla vitrinskåpen tills min vän Ida kastade ur sig att jag skulle måla dem samma färg som väggen, utan henne skulle vi säkert stå och fundera ännu vilka färger vi ska ha och hur vi ska göra saker och ting, hon är guldvärd. Vi har även tagit alla färger och material via henne (Vasa färg/Vaasa väri) förutom kalklitir färgen som är från Aveo.

Blev så ivrig så jag bara måsta sätta alla möbler på plats före vi målar golvet, för att se lite hur det kommer att börja se ut i vår matsal och hörna.

Så ungefär så här kommer vår matsal och hörna se ut:

Vitrinskåpen ska ännu byggas klara och matbordet., golvet kommer att bli ljusgrått! Vi kommer att fixa en insats till spisen och tvätta upp den men det får vänta till jul.

Värmepumpen fanns färdigt på väggen då vi flyttade in, hatar ha den där för jag tycker den förstör hela väggen men hamnar bara leva med den eftersom den behövs!

Ni ser en dörr bakom soffan den kommer att försvinna i sommar och ett fönster kommer att sättas dit istället, dörren kommer att få en ny plats i vårt hem. Vi behöver ännu en matta till vår myshörna samt större lampa och ett bord!

Soffan har vi köpt från ikea för några veckor sedan, den kommer att bli grå bara jag har råd att köpa det gråa tyget från ikea och tillsvidare får EOS-bordslampan agera taklampa :)


Snaaaart får vi börja med köket <3 kan inte vänta tills den bruna färgen är borta!

Likes

Comments

Som jag har väntat på denna dag, glasen i trappan är på plats! Är så otroligt nöjd över hur den börjar se ut, kan inte vänta tills den är helt färdig!

Från början var trappan mörkbrun och hade träräcken, vi började med att skruva ner hela trappan!

Vi slipade trappan lite på ytan och efter det målade vi ett lager häftgrund. Målade sen två lager med vit golvfärg som hade två veckor torkningstid.

Vi använde tikkurilas färger, otex (häftgrund) och betolux, glansig (golvfärg)

Fick glasen hemkörda i fredags från Glasek i Vaasa och nu är de på plats, de är fastsätta med metallist och silikon!

Sambon fyllde år igår och vi hade planerat hela dagen med program men det fick vi stryka snabbt eftersom det var hans dag och han fick bestämma, så vi fixade resten av glasen på plats, han och Niklas började med glasen på vinden i fredags! På kvällen fick han inte bestämma mera så då körde vi barnen till fammo och faffa, vi åkte ut och äta med vänner på stan!

Det som fattas är listerna som ska limmas fast på trappstegen och så måst vi bestämma om vi ska ha kloss eller inte kloss på stolparna i trappan?!

Likes

Comments

En fråga jag ofta får är hur jag orkar studera till sjuksköterska på distans i Åbo, jobba 75% på onkologiska avdelningen, ha två barn (5+ 10 snart) + deras hobbyn, husrenovering, sambo, katt , vara social + hinna med mig själv!

Jag har ingen aning hur jag orkar om jag får vara helt ärlig, men kan berätta en hemlighet att jag känner mig så otroligt trött hela tiden och kaffe är min dagliga drog! Dock hinner jag knappt med mig själv (träna) mera, med nya dagliga rutiner ska jag försöka få igång träningen igen, känner mig en aning tröttare än vad jag brukar och då faller det sociala livet bort helt för jag orkar inte bara. Men när jag tränar mår jag mycket bättre, mitt humör och min energi är på en helt annan nivå..

Jaa-aa jag vet att mina varningslampor redan lyser (de har de gjort redan i fyra år före de här då jag studerade till närvårdare + samma kalas) och jaa-aa jag vet att de lyser starkare nu att jag borde samla mig och ta ett år paus före jag blir utbränd men de är inte så lätt som ni tror..

Min personlighet är inte uppbyggd på att ge upp utan man kämpar in till det sista tills man inte kan ta sig upp från sängen mera, ibland skulle jag bara önska att jag kunde stänga av min personlighet för att kunna kunna andas!

Sen pressar skolan också, för vi kommer att kanske vara sista gruppen som har möjlighet att gå på distans, det började ingen grupp på hösten och i planeringarna för nästa skolår finns det inga planer att starta en ny grupp! Detta betyder att tar jag paus finns det ingen grupp att återvända till och jag kan inte studera på heltid, har inte ekonomiskt möjligt!

Detta betyder att mina lampor får lysa några år till och jag hoppas de inte hinner spricka före jag är färdig i skolan! Direkt jag får examen har vi bestämt att vi ska ta 3 månaders semester i USA, fira att vi klarat av detta hela familjen! För de är dom som hamnar bo med en nervös/trött/omotiverad kärring i huset!

Men har jag bestämt mig för de här, då kommer jag att fixa det! Ni får tycka jag är tokig, det bjuder jag på, sen om jag faller på kuppen så vet jag att det är helt mitt eget fel!

Likes

Comments

Min man han jobbar och sliter med detta hus fast jag försöker säga att vi inte har någon panik med allt!

Han vill göra allt själv, vill inte anställa någon byggfirma! Han har aldrig renoverat ett hus förut eller byggt något i hela sitt liv, men vilket otroligt jobb han gör i vårt hem!

Detta med att kakla badrummet skulle jag gärna haft någon att komma och göra så att det skulle bli perfekt MEN så sa min sambo "var är kärleken till hustet om vi ska börja ha någon annan att tafsa på huset när vi ändå kommit så här långt själva".

Så nu håller min sambo på och kakla badrummet och visst på vissa ställen kan man se att det inte är perfekt, men vem bryr sig?? kanske du men inte jag, min sambo har fått mig att förstå att det inte behöver vara perfekt utan det är kärleken till huset som är det viktigaste, samt att man kan vara stolta över att vi gjort det själva.

Efter att vi är klara med huset kommer vi har sparat 1000-tals lappar på att inte anställa någon byggkar samt att vi kommer få vara stolta att vi gjort det själva utan ha någon utbildning i byggbranchen. Visst har vi haft några av våra vänner som varit och hjälpt till med renoveringen samt hjälpt oss när vi inte haft en susning på hur vi ska göra saker och ting. Det är vi otroligt glada för, utan dessa vänner skulle det aldrig gå!

Vi har grund renoverat hela badrummet, tagit bort en vägg samt rivit ut all isolering och lagat ny. Vi har byggt upp en ny duschvägg (kommer ännu glas ovanpå), satt ny bastupanel och nu håller vi på och kakla.

Bastun har varit mörk samt att panelen har gått lodrätt, nu har vi satt in ny panel samt vågrätt som jag vill ha det och en ljusare nyans så bastun ska se större ut. Skulle dock önskat mig en bredare panel men plånboken ropade lite till och fick nöja mig med såhär.

Likes

Comments

Lovade mig själv att ta en paus under sommaren med renoveringen samt blogga, bara njuta av sommardagarna och fylla energin till hösten så man orkar renovera, jobba och gå i skolan.

Önskar jag skulle tagit mera foton i sommar, måste köpa mig en kamera!

Vi har njutit av underbara sommarkvällar

Njutit av uteserveringar

Jag har fått visa upp min hatt jag köpte förra vintern, ÄLSKAR ha hatt eller mössa på mig!

Njutit av middagar med vänner.

Denna bild är tagen från vår årliga sommarträff med detta gäng :)

Svärmor fick hundvalpar i sommar

Njutit av sommardrinkar

Suttit vid stranden i två veckor medan barnen gått på simskola

Hade träff med några flickor i klassen på Åland

Varit till Sverige och kollat in huset mamma och pappa köpt i Ullånger, blev ingen båtutflykt till höga kusten i år men fick njuta lite av höga kusten från bilen :)

Sist men inte minst så firade vi villavslutning med vänner, då kan man säga att sommaren är slut och vi får börja njuta av höstens alla färger.

Fast vi kunde ju inte hålla oss helt från renoveringen så det har ju hänt lite i huset ändå :)

Likes

Comments

Denna midsommar helg tillbringades på jobbet. Barnen stack till svärmor och svärfar i Ekenäs, ack vad jag saknar södra Finlands skärgård! Men när båda jobbar inom vården kan det bli så här ibland, tur att vi har barn som förstår at vi inte själva valt att jobba på midsommar men någon behöver ta hand om de sjuka och i år var det vår tur. Medan vi inte var på jobb eller sov försökte vi hinna renovera lite.

Målade lister och medan de torkade fortsatte vi i köket, hade dock bestämt tidigare att vi inte skulle börja renovera i köket före nästa år! Men kunde inte hålla oss så vi rev ner några skåp och började på. Budgeten spricker inte ens då vi sparade 1300€ från att inte köpa marrakech kakel till golvet i badrummet utan en billigare kopia som blev 300€ för hela golvet. Drömmer ännu att en vacker dag skulle önskan slå in och jag skulle få ett marrackesh golv, kanske till terassen eller till det mindre badrummet.

Vi kommer att måla om den fula bruna (ursäkta men jag hatar verkligen färgen brun!) färgen till ljus grå. Vi hamnar dock vänta några veckor tills målaren har tid att måla dörrarna, resten gör vi själva!

Före bilder:

Ni ser det är kaos i varje hörn men det får väl vara så när man renoverar! Andra bilden är tagen i dag så det börjar verkligen hända saker i hemmet!

Efter bilder:

Vi har inte hunnit längre än med denna vägg., vet det är dålig bild och saker i vägen, latheten slog till!

Tagit bort några skåp och rivit bort kaklet, spacklat, grundmålat väggarna, satt upp plankor och målat dem med väggfärg. De andra väggarna ska inte ha plankor utan de ska målas vita och sättas nytt kakel som vi fyndade på rea för 12€/0.8m2 som kostade egentligen 55€/0,8m2, det kallar jag fynd!

Hyllorna är köpta från ikea och burkarna och vågen är fyndade på lopptorg. Lampan som hänger i fönstret är en bygglampa som jag köpte på butiken här i byn för 10€ st.

Likes

Comments

Har länge letat efter en bra säng till melody och miira i rätt prisklass men alla sängar de skulle tänka sig ha är svin dyra! Så mannen tog tag i saken i egna händer och designade en säng tillsammans med melody och miira designade en egen. Nu har projektet pågått några dagar och nu är de nästan klara. Dessa är inte svåra att bygga, då två vårdare har klarat av det ;)

Melodys säng blev lite dyrare än tänkt men billigare än vi skulle köpt en säng från butiken! Nu har hon sin egen lilla koja, allt slit var värt varje sekund.

Nästa projekt i detta rum:
-bygga en soffa
-bygga en garderob
- hitta en taklampa

Miiras säng är byggd av gamla lastpallar/trallar (vad de nu heter) som är målade vita, så enkelt att fixa :)

Nästa projekt i detta rum:
- hitta en gamal lampskärm som vi ska fixa till en himmelsäng (den hon har nu är lite tråkig!)
- designa ett skrivbord och bygga ihop det.

Likes

Comments