Alice Access

Hej!

Idag så red jag Alice i paddocken som vanligt efter skolan. Hon har fått stå i 2 dar då jag inte har fått åka ut till henne då jag har mått väldigt dåligt. Men mår bättre nu 😊

Hon var som vanligt när jag höll på med henne, lite tjurig men ändå glad 😂 Precis när jag hade hoppat upp så blev hon på högvarv! Hon stressade och gick fort hela tiden, kvittade om jag pratade med henne lugnt, tog tag i na eller va lugn😖

Hon var hur stark som helst och ville antingen bara trava, galoppera eller så gick hon i ett väldigt högt tempo.

Till slut så blev jag förbannad ( vilket jag ångrar starkt nu ) för då blev det bara värre 😓😣 Jag lugnade ner mig och efter 3 varv med skritt och 1 varv med långa tyglar och skritt ( högt tempo ) så hoppade jag av, tog av henne sadeln och tyglarna och lät henne springa. Hon sprang som en idiot i paddocken. Bara runt och runt hela tiden. Det slutade med att jag fick kalla in henne, hon kom på en gång. Jag ledde runt henne ett varv i paddockenoch sen gick jag in med henne.

Jag vet inte om vårt hö har mycket energi eller hur man ska säga för hon får inget annat utan bara hö för tillfället ( stav )och hon går på lösdrift dygnet runt. Hon har blivigt sån här efter Grevagården i lördags ( där hon var lugn ) men jag testade ett annat bett på täningen i måndags och då var hon ju uppe i hög varv hela tiden 😔 Har ni någon ideè va det kan va som har gjort henne så äckligt pigg? Hon har vilat i mer än 2 dar innan och då var hon som vanligt när jag red henne.

Finns det något man kan köpa för att få hästen lugnare? alltså typ foder aktigt?

( Bild från idag efter ridnngen )

Likes

Comments

Alice Access

Hej!
I måndags fick Alice hänga med till min skola och vara med på specialidrotten.

Jag fick rida på ett annat bett för jag var så dum så jag glömde mitt hemma så fick låna ett bett av en tjej i mitt stall ( typ tränsbett )

När vi kom dit så blev Alice väldigt stressad då hon inte trivdes där när jag bodde på skolan och hade henne med mig + att hon har tränat och tävlat trav där 😔

När jag hoppade upp på henne och tänkte skritta till ridhuset så ville hon trava hela tiden och stessade 😞. Så medans vi väntade så hoppade jag av och ledde runt henne utanför. Då lugnade hon ner sig 😊

När vi äntligen fick komma in så stressade hon ibörjan för varken jag eller hon gillar det ridhuset ( stort som bara den och typ alla pass har gått åt skogen i det ridhuset ) Men tillslut när jag lugnade ner mig så lugnade hon ner sig med.

Efter att vi hade skrittat och värmt upp lite så började vi trava. Hon var superfin och lugn 😍, lite stark bara.

När vi skulle börja galoppera så blev hon väldigt stark pga det bettet och försökte dra hela tiden. Men då sa Elin ( ridläraren) att jag skulle ge henne tygeln i ca 4 galoppsprång och sedan ta tygeln igen för att hon skulle lära sig att hålla upp sig självi galoppen och att vi skulle lära oss att ta det lugnt 😜

Vi tränade på att rida runda stora volter mellan sockerbitar som var ganska tett ihopsatta. Vilket var bra för mig och Alice då hon är livrädd för trånga utrymmen och ljudet då sanden skvätter mod plast 👍 Senare i passet så skulle vi träna på att rida en rak linje mellan A och C. Alice ville gå lite mer åt vänset men när jag höllom lite mer och la skänkeln lätt på vänster sida så rätade hon upp sig och tog flera linjer fint.

När vi skrittade av så var hon uppe i högvarv och ville knappt skritta. Tillslut så skrittade hon fast i hög fart 😒, men det är bara att täna på mer på att vara lugna i alla lägen och ta vara på att få vila 😊

Hur gick passet enligt mig?

Hyfsat bra, men kunde ha gått bättre. Jag kunde ha ridit bättre och även kunnat ta med det andra bettet 😂

( Gammal bild från första dan Alice kom till skolan )

Likes

Comments

Alice Access

Hej!

Igår var jag och Alice på Grevagåden på våran första pay and ride! Dom som hängde med mig var min pappa & min bästa vän Jacquline ( http://nouw.com/jacqulinetornberg )

Vi skulle köra LD:1

När vi kom fram till Greva så skullejag starta om 2 h ( va lite tidiga ), men ändå ganska bra tid för då hann vi kolla på banan, vart framridningen var, gå till sekitariatet och betala startanmälan och även kolla på några starter innan det var dags att ta ut Alice och göra iordning henne.

Mina mål för dagen med henne var att hon skulle va hyfsat lugn, inte reageraså mkt på dressyr staketet ( har aldrig sett det ), inte glömma programmet och få över 50 %.

När vi kom fram till framskrittningen så var hon lite sterssad och ville trava hela tiden 🐴 men efter 15 min och första traven så började hon lugna ner sig 😄

När jag hade värmt upp så fick jag komma in på den andra framridningen därjag även kunde vänja henne vid dressyrstaketet. Hon tyckte att dom stora krukorna med bokstäverna var lite läskigt och att det var för trångt så hon ville helst skynda sig igenom det. Men blev bättre mot slutet.

När jag kom fram till den andra framridninge med dressyrstaket så var jag själv, vilket jag tyckte va bra för då kunde vi konsentera oss på att inte vara rädda för staketet. Hon var lite skeptisk i typ 5 sek men när hon fick stanna och lukta på det så ville hon hoppa över det 😂 För en gångs skull när hon inte får hoppa så ska hon hoppa 😂

Vi travade runt lite, skrittade med korta och även långa tyglar. Hon skötte sig utmärkt. När dom ropade in oss så fick vi gå runt några varv på " banan " och hon reagerade ingenting alls över något då 👍

Under programmet så blev det 2 ryttarmissar ( ställde mig för långt fram) och så var hon lite stressad vid sista snett igenom med långa tygar. Så dom fick vi göra om och det slutade väldigt bra. Jag var och är även nu väldigt nöjd över hennes och min första pay and ride. Vi fick 59,5 % vilket var över mitt mål 😃

lite bilder från igår 😍 Alla är tagna av Jacquline ( http://nouw.com/jacqulinetornberg )
Likes

Comments

Alice Access, Chill Factor

Hej!

Nu är äntligen Båda hästarna klippta ( Alice klippt innan )

Chille skötte sig hur bra som helst när jag köipopte honom

Alice var lite jobbig vid " armbågen " i fram och även under bogen sen dit ( klantade mig med en får sax )

Bild på bara Chille

Klippte båda i halvklippnibg ☺️

Likes

Comments

Chill Factor

Hej!

Som ni kan se så har jag börjat sätta igång Chille igen. Jag vet att han har åkt upp och ner med detta men nu är jag bestämt mig för att hålla igång honom hela tiden. Vi har små ridit på honom på dom senaste 3 månaderna men det är denna månad som jag har bestämt mig för att sätta igång honom ordentligt. Min tanke för tillfället är att han ska bli min nya " hopphäst " nu när jag har gett upp med Alice på hoppbanorna. Men såklart så kommer vi fortfarande köra Team Chasing som hon tycker är kul :)

Dom passen jag har gjort på honom nu så har han gett stora framsteg redan nu. Jag har bara travat och skrittat, för jag vill stärka honom i dom gångarterna lite grann innan jag börjar ge mig på galoppen på honom.


Likes

Comments

Alice Access, Chill Factor

Hej!

Jag hade tänkt att berätta om mina mål med hästarna nästa år.

Alice:

1. Fatta vänster galopp från skritt

2. få en lugn skritt efter trav och galopp

3. ut och pay and ride minst 3 gånger.

4. inte säkert att denna någonsin kommer att gå igenom men kanske åka ut på en riktig LC dressyr.

5. bli mer mjukare i hela kroppen

Chille:

1. sätta igån honom igen ordentligt och hålla honom igång

2. hoppa mer med honom

3. lära honom att hoppa och galoppera

4. fatta höger galopp.

5. bli starkare i båda siorna

6. kanske åka ut på en pay and jump med honom

Detta var mina mål hittills. Kommer att komma upp inlägg om våran resan till målen

( gammal bild från i sommras när dom var på sommarbete )


Likes

Comments


Hej!

Som ni ser på rubriken så har någon av mina hästar fått kolik. Inte sås vårt att gissa vem det är... ( ALice ) olyckan själv.

Allt började med att jag skulle ha special idtotten idag på Diantus och vi skulle hoppa. Det var sista lektionen på hästryggen för terimen & det skulle komma en special tränare till oss och träna oss. Jag får ett samtal av Cicci ( en tjej i mitt stall ) och hon frågar om Alie har någon gång haft kolik innan. Mitt svar var " äää nej hurså? " " jo jag tror att hon har fått det " sa Cicci då. Jag fattade inte va hon sa först. Hon berättade att alice vägrade äta, kastade sig mot väggarna och föll ihop typ hela tiden och kollade på magen. Jag sa att hon skulle ta in henne och ställa henne på box och det gjorde hon. Men tydligen hade hon försökt att lägga sig då med, så hon hade tagit ut henne i stallgången. Hon sa att hon skulle ringa Monika ( en annan tjej i stallet ) och be henne komma ut till stallet och kolla för Cicci visste inte vad hon skulle göra. Jag hade fått hjärnsläpp om allt vad kolik va.

Jag ringer pappa och berättar allt som har hänt och han säger att jag får skita i specialen och åka hem till alice för att se hur det går med henne. Självklart hade jag redan tänkt att åka hem. Jag ringer min förmor och mamma och ber om upphämtning men ingen av dom vill åka ca 8 mil för att hämta mig. Nu hade jag börjat fatta att det var Kolik Alice hade och just i den stunden kom paniken. Några tårar kom och jag bad mina kompisar att säga till ridläraren att jag åker hem pga att min häst har fått kolik. Jag slänger av hästen alla saker och springer in i baracken för att hämta alla mina vanliga kläder. Mamma har kollat upp bussar och jag skulle ta bussen som gick 18.08 från stora vägen. jag skyndar mig dit och den är 3 minuter försenad. Medans jag väntar så ringer jag min ridlärare och berättar allt igen för henne och hon förstod precis varför jag åkte hem och godkände det.

Jag kommer fram till Tibro så hämtar Monikas kille ( Frank ) mig och skjutsar mig till stallet. Monika har berättat medans jag åkte från Axevall till Skövde att Alice har 36,7 i temp ( i vanliga fall har hon 37,6 - 37,8 i temp ) och hon hör inte att tarmarna är igång. Men dom hade tagit ut henne i paddocken för att longera henne för att få igång magen.

när jag oommer fram till stallet och går in i paddocken så kommer Alice fram till mig så jag får kalppa om henne innan hon måste röra på sig igen. Dom hade haft ute henne 1 h innan jag kom och hon hade bara fisit en gång ( bra fakta där ) Jag som hennes matte vet att hon brukar få igång magen när hon har fått springa av sig ordenligt så jag får longerings spöt och får upp henne i trav och även galopp. I galoppen brukar hon bocka av glödje för att hon får springa men det gjode hon inte. I ca 25 min så får hon trava runt i båda varven innan hon får sakta ner. Cicci åker hem medans hon håller på att galoppera. Man ser på hela Alice att hon inte mår bra. Efter 2 h i paddocken så bajsar hon äntligen! Vi tar in henne på box och ger henne massa med vatten. Efter 30 min på box så kollar vi tempen som låg på 37,8 och hennes tarmar var igång som valigt igen.

Nu ska vi hålla koll på det ett tag och hon ska få begränsat med mat och mycket vatten.

(Gammal bild nedan)

Likes

Comments

Alice Access

Hej!

I måndags så var jag och Alice i Axevall på skolan och hade special idrott!

Det var ett tag sen jag har haft med henne för att min pappa har haft så mycket med jobbet och min mamma har inte vågat/ velat köra mig.

Iallafall..

När jag skrittade fram så var hon hur pigg som helst och ville bara trava hela tiden, kvittade även om jag gjorde volter 😂 Men när jag hade kortat upp tyglarna lite och fått en hyfsat bra kontakt med henne i munnen så lugnade ner hon sig.

När vi började trava så var hon hur fin som helst! Hon var bara lite stelare i vänster än i höger men jag kan säga att det är både hennes och min svåra sida. Volterna var dom runda och hyfsat fina faktiskt.

Galoppen var hur bra som helst!!! så himla nöjd, hon tog alla galopper med ett lugn och galopperade faktiskt! Det var en gång innan en fattning som hon försökte med att tölta med då bröt jag av och började om med fattningen.

Vi övade på skänkelvikning och det tog hon hur fint som helst, som vanligt var vänstersidan lite svårare än den andra men det gick till slut. men vi hade aldrig testat i trav och det blev jag väldigt förvånad att det gick huvud taget, så det ska vi tärna på mer på hemma.


Likes

Comments

Chill Factor

Hej!
Idag jag även Chille vart hos tandläkaren i Axevall.
Han var väldigt stressad när han skulle gå ut ur transporten, har aldrig sett honom va sån 😶 vi fick vänta ett tag innan vi fick gå in för att dom var visst på utbildning på morgonen och var även försenade. Medans vi väntade så sprang Chille runt, försökte springa över mig, frustade hög mm.
När vi äntligen fick komma in så var han fortfarande uppe i varv, så hon gav honom lugnande. När han hade fått det så tog det inte lång tid innan han var som han brukar va ( lugn ). Så hon gav honom en till dig så att han skulle bli lugnare.

När han hade blivit undersökt så behövde han bara raspa tänderna och ta bort tandsten.

När vi hade kommit tillbaka till stallet så fick han gå in i en box och vila lite till. Efter typ 3 h så släppte vi ut honom igen 😊😊

Likes

Comments