Header

SKRIVTIPS

Något som är väldigt viktigt när man skriver noveller och liknade är att man beskriver platser, personer, miljöer, känslor m.m..

Det kan var svårt att beskriva saker man inte varit med om själv, därför brukar jag skriva om saker som liknar det jag själv varit med om. Det blir då lättare att skriva hur personerna i berättelsen känner. Sen behöver man inte skriva ordagrant vad som hände en själv, men liknade.

När man har provat det kan man låta en kompis berätta om en händelse som har hänt den, och försöka skriva en berättelse baserat på vad den personen berättar.

Om man gillar att rita så kan man rita hur man vill att personerna och platserna i ens berättelse ska se ut. Då kan man enklare se det framför sig, och då bli det lättare att beskriva. Annars kan man tänka på en person som man känner när man ska beskriva personerna, även när man ska beskriva platserna kan man utgå från en plats man varit på.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

BOKRECENSION

Idag ska jag skriva om en bok som jag har läst några gånger, och det är första boken av Pretty Little liars serien.

Boken gavs ut 2006, och är skriven av Sara Shepard. Boken handlar om ett tjejgäng bestående av Aria, Spencer, Hanna, Emily och Alison. En kväll bestämmer dom sig för att ha en övernattningsfest. När Alison plötsligt försvinner. Snart är hon efterlyst i hela Rosewood, och tjejer börjar få läskiga sms från någon som verkar veta allting om dem. Även deras hemligheter. Personer kallas sig själv för A, och inte nog med att tjejerna får sms från A. A vill även göra vardagen svår för dem, och hotar tjejerna med olika saker.

Vi får följa tjejernas vardag med både problem med A, kärleksproblem och liknade, men framförallt får vi följa tjejernas jakt på vem A är.

Jag har både sett serien och läst boken, och jag tycker båda är bra. Storyn är dock väldigt långdragen, och det känns som man aldrig ska få ett slut.

Jag ger boken 4 av 5.Likes

Comments

SKRIVTIPS

Hej!

Idag tänkte jag berätta för er hur jag planerar noveller, uppsatser och andra långa texter. Jag använder mig av en synopsis, även kallad mindmapp. En mindmapp består av en massa streck och stödord/meningar. Din mindmapp ska finnas till som stöd när du skriver. Jag har gjort ett exempel.

En mindmapp är en tankekarta där du skriver ner grunderna till vad som ska hända i din berättelse. Den kan finnas som stöd ifall du glömmer bort vad du tänkte skriva. Du kan också skriva hur personerna i berättelsen ska vara, och vad för relation dom har till varandra,  du kan även skriva utseende och liknade.

Efter att jag har gjort min synopsis, så brukar jag även skriva upp var i berättelsen saker och ting ska hända. Det brukar jag göra såhär:

Då kan jag hålla koll på i vilken ordning saker och ting ska hända.

Såhär brukar jag göra.

Likes

Comments

Hej

För ett tag sen skrev jag lite lästips, och ett av de tipsen var att man skulle läsa en bok som också finns på film. Därför tänkte jag ge lite tips på böcker som också finns filmatiserade. Många kommer du säkert känna igen.

#1 HARRY POTTER

Skriven av J.K Rowling. Första boken kom ut 1997. Bokenserien handlar om den föräldrar lösa Harry, som bor hos sin döda mors släkt, familjen Dursley. Harry får reda på att han blivit antagen på en trollkarlsskola, där även hans föräldrar går. Men familjen som han bor hos vill inte att han ska åka, och låter därför inte Harry se brevet. Det hjälper dock inte, för att Hagrid kommer och hämtar Harry. Och tar med honom till skolan. Där träffar han Ronn och Hermine. Som blir hans vänner. Sammanlagt finns det åtta böcker och filmer. Den första filmen hade premiär 2001.

#2 Hunger spelen

Första boken Hunger spelen, eller The hunger games, kom 2008. Den handlar om det årliga Hungerspelen, där en kille och en tjej väljs ut ifrån varje distrikt. De utvalda släpps ut på en arena, där det gäller att överleva. Bokens författare heter Suzanne Collins.Den första filmen hade premiär 2012. Sammanlagt finns det 3 filmer.

#3 Förr eller senare exploderar jag

Boken "Förr eller senare exploderar jag" är skriven av John Green, och gavs ut år 2012. Boken handlar om en tjej som heter Hazel Grace. När Hazel ä tretton år får hon reda på att hon har sköldkörtelscancer. Hazels mamma tvingar henne att gå på kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Där träffar hon Agustus. Filmen hade premiär 2014.

#4 Cirkeln

Första boken av Cirkeln kom ut år 2011. Det är Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken utspelas i de påhittade samhället Engelfors, och handlar om hur fem tjejer upptäcker deras krafter, och måste lära sig att samarbeta tillsammans trots deras olikheter. Filmen kom ut år 2015.

#5 Livet enligt Rosa

Rosa är tjejen som drömmer om att bli den nya världskändisen. Med sin gitarr som hjälp skriver hon låtar om allt från kärlek till att man inte ska äta kött. Vi får följa Rosas liv då hon tacklas med både kärleks-och familjeproblem. Böckerna är skrivna av Måns Gahrton och Johan Unenge, och första filmen kom 2005.

#6 Bert

Bert är stans största tjej tjusare. I boken får vi följa med in i Berts dagbok, där han skriver om tjejer han är kär bl.a. Böckerna är skrivna av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Filmen kom 1994 och boken 1987.

#7 Pretty little liars

Handlar om en tjejgäng på fe tjejer. En dag försvinner en av tjejerna mystiskt. De resterande tjejer rjar då få mystiska meddelande med hemligheter som bara den försvunna tjejen vet om. Personer utger sig som A, och tjejerna tror att det är Alison (deras försvunna kompis). Författaren heter Sara Shepard

#8 I taket lyser stjärnorna

Boken I taket lyser stjärnorna utkom 2003, och är skriven av Jonna Thydells. Jennas mamma får cancer, och istället för att oro sig över sina tonårsproblem oro hon sig över sin mamma. När Jenna en dag blir tvungen att flytta hem till sin mormor. Mormorn är granne med Ullis (skolans populäraste tjej), som bor med sin mamma som har alkoholproblem. Snart upptäcker de varandra.


Det var lite tips på böcker som också finns filmatiserade

Likes

Comments

BOKRECENSION

Hejsan!

Jag har nyligen läst en engelsk bok skriven av Lelia Sales som heter "This song will save your Life".

Boken handlar om en tonårstjej som heter Elise Dembowski. Elise är trött på att vara osynlig och opopulär. Så hon spenderar hela sitt sommarlov genom att läsa på om det senaste modet och det hetaste skvallret, men när hon kommer tillbaka till skolan blir det inte riktigt som hon tänkt sig. Det blir så jobbigt för henne så att försöker med drastiska åtgärder för att få ett stopp på det, men misslyckas. Efter det börjar hon att varje kväll gå en promenad runt kvarteret. En kväll träffar hon Pipa och Vicky. Som får med henne till stans klubb, Star. Där får Elise en vändpunkt i hennes liv. Hon träffar Char, klubbens DJ, och hon känner att hon äntligen får nya vänner. Men hr ska hon få sitt nya liv att gå ihop?

Jag tycker att boken var bra. Den tog upp dagens "tonårsproblem" bra, men kanske på gränsen till överdrivet. I alla fall tyckte jag den var bra.

I betyg får boken 4 av 5.

Likes

Comments

BOKRECENSION

I en av mina julklappar låg boken "Let it snow" skriven av författarna John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle..

Boken utspelas i Gracetown. Det är Julaftonskväll, och Gracetown har drabbads av snökaos.

Boken är uppdelad i tre delar, och den första delen är skriven av Maureen Jahnson, och heter Jubilee-expressen,. Den handlar om en tjej som heter Jubilee. Hennes föräldrar har hamnat i fängelse, och hon blir tvungen att ta sig till hennes släktingar med tåg. Problemet är bara att det är världens snöstorm ute, och tåget kommer inte fram. Hon hamnar på ett Starbucks, där hon träffar Stuart som hjälper henne under snöstormen.

Den andra delen heter Cheerleaderstormen. Cheerleaderstormen är skriven av John Green. Denna delen om ett kompisgäng som ska en filmkväll, men när de ringer ifrån kafeet bes de om att komma ner med ett tvister spel så att alla cheerleaders kan ha någonting att göra, medans det väntar på att stormen avtar. Det blir en lång kamp med känslor längst vägen. De är inte bara stormen som är deras problem. De måste även hinna före tvillingarna Reston.

Tredje och sista delen är skriven av Lauren Myracle, Grisarnas skyddshelgon heter den. Addies förhållandet har precis tagit slut efter ett svek. Ångesten och saknaden har slagit henne hårt. Det hela blir inte lättare av att hon jobbar på Starbucks, där hela förhållandet började. Hon får även i uppgift att hämta upp en minigris från stadens djuraffär, men då grisen inte är kvar skapas problem. Vem har grisen?

Jag tyckte att de parallella berättelserna i boken gjorde att den blev rörig att läsa och hänga med i. Jag såg inte hur berättelserna hängde ihop, förutom att alla huvudpersonerna var av en eller en annan anledning på Starbucks, därför får boken 3 av 5. Jag gillade ändå handlingen i varje del..
Likes

Comments

DIKTER

Hej alla!

Hoppas ni har det bra. Jag har skrivit en ny dikt! Den här gången tänkte jag inte på en låt när jag skrev utan en vän till mig. Vi har känt varandra cirka 1 och ett halvt år. Vi umgås mest i skolan. Så här kommer dikten:

"Var har du varit hela mitt liv?

En person med ett sånt bra driv.

Du får mig att le och skratta,

så att käkarna mina blir helt matta.

Du ser det bästa i alla,

och lyfter upp dom ifall de skulle falla.

Du är så himla cool,

och du lyser alltid upp som en sol.

Du är bra för att du är du

och jag är glad att jag känner dig nu"

Likes

Comments

DIKTER

Hej!

I denna dikt har jag tagit några textrader ur Kents låt "Om du var här". Och vill du lyssna på låten så klicka här -> https://www.youtube.com/results?search_query=kent+om+du+var+här

Här kommer dikten:

"Jag går runt och nynnar på den där låten.

Den som får mig att behöva hålla tillbaka gråten,

för du är inte här hos mig

och jag är inte där med dig.

Jag vet att jag har gjort många fel,

men utan dig är jag inte hel.

Jag går runt och nynnar på den där låten.

Den som får mig att hålla tillbaka gråten.

Om du var här, om jag var där så går låten.

Om du var här, om jag var där skulle jag då vara förlåten?"

Hoppas du gillar dikten, och gilla gärna om du också är ett KENT-fan.

Likes

Comments

Allmänna tips

Hej!

Jag har länge gillat och läsa. Jag läser nästan varje kväll innan jag somnar, och jag tycker det är kul att läsa, men trots att det är viktigt att läsa är det många som inte gör det. Böcker har hos många byts ut av mobiler, surfplattor eller Tv:n, men idag ska jag ge dig tips hur du kan göra läsningen både lättare och roligare!

#1 Börja enkelt!

Att ge sig på den längsta boken först är en dåligt idé. Även om de är dom tjockaste böckerna som är mest detaljerade och spännande, så är det även dom som är jobbigast och tar längst tid att läsa. Så börjar enkelt! Börja med böcker som är tunna, och jobba dig uppåt, t.ex första boken du läser kanske innehåller ca 150 sidor, och nästa ca 200 sidor. Det gäller att jobba sig uppåt. Kolla även på bokens kapitel. Det finns även böcker vars kapitel endast är på 2-3 sidor. Så innan du bestämmer dig för att läsa en bok kolla i boken. Hur lång boken är, hur texten är och hur långa kapitlen är.

#2 Hitta din gener

Precis som i filmensvärld finns det olika generar på böcker. Det finns skräck, romantik, fantasy m.m. Det gäller bara att hitta din gener, och oftast gillar man samma typ av böcker som filmer

#3 Läs en bok baserad på en film eller serie.

Om du följer en serie eller har en film som du kan se om oräkneligt många gånger så kan du kolla upp om det finns en bok baserad på denna film eller serie. En enkel google sökning kan ge dig svaret. Och om du vet handling innan blir det lättare att hänga med i boken.

#4 Lyssna på boken

Att lyssna på boken via internet, en app eller CD, medans du har boken framför dig gör så att du slipper anstränga ögonen så mycket. Om du hör och ser texten samtidigt blir det lättare att förstå och hänga med i texten.

#5 Gå till biblioteket

Böcker kostar, och en del böcker kostar väldigt mycket. Men på biblioteket är det gratis (så länge du kommer ihåg att lämna tillbaka böckerna i tid). Så gå/åk till ditt närmsta bibliotek och skaffa ett lånekort (om du redan inte har det), och börja låna.

#6 Läsa tillsammans med kompisgäng/familjen

Att göra något tillsammans med någon är nästan alltid roligare än att göra det själv, och så är det även med läsning. Så bestäm en bok i ditt kompisgäng eller i din familj som alla ska läsa, och sedan ta en stund i veckan där ni diskuterar de kapitel ni har läs föregående vecka. På det sättet kan ni pusha varandra till att läsa vidare. Ni kan även fråga varandra om det är något i boken ni inte förstår o.s.v. Ni kan även göra en tävling av det. Den som läser ut boken först får ett pris (som ni gemensamt bestämmer inom gruppen) det kan tillexempel vara att de andra bjuder vinnaren på middag eller liknade. Innan ni börjar tävlingen se till att alla har samma förutsättningar t.ex lika långa böcker, att ni ligger på samma läsnivå, att alla har tillgång till ljudbok om man vill ha det o.s.v

#7 Sätt tid

Att göra något utan att ha ett mål med det brukar (enligt mig) vara ganska tråkigt. Därför kan det vara ganska bra att bestämma ett datum där du ska vara klar med boken. T.ex om du lånar en bok från biblioteket kan återlämningsdatumet vara dit tidsmål eller om du känner att du behöver mer tid så tar du det (det går nästan alltid att låna om boken om du lånar den på ett bibliotek). Bestäm ett rimligt datum för dig att hinna läsa ut boken på, och om du lyckas läsa ut boken inom tiden ge dig själv en belöning eller kom överens med någon annan att om du läser ut boken inom en viss tid att den personen ska ge dig en belöning. Det kan vara mamma, pappa, syskon, mor/farföräldrar, kompis eller någon annan som står dig nära.

#8 Ta en paus mellan böckerna

Att påbörjar en ny bok direkt efter att du har läst ut en bok kan vara jobbigt, så ta en "läspaus" efter varje bok. "Läspausen" kan vara en dag, en veckan eller t.o.m en månad. Bara du känner att du har tagit dig igenom en bok innan du påbörjar nästa.

#9 Läs där inget/ingen distraherar dig

Lägg undan mobilen, sätt dig långt i från dator och tv. Sätt dig där du inte blir distraherad. Det kan vara så att du stannar kvar en timme extra i skolan för att läsa din bok eller stannar på ditt arbete ett tag till för att sitta och läsa. Vad vet jag? Men det viktigaste är att ingen/inget distraherar dig.

#10 Hitta dit läge

När, var och hur passar det bäst för dig att läsa. En del måste ha musik när de läser och en del klarar inte det alls. En del läser mitt på dagen och en del på kvällen. En del kan sitta bland massa människor och en del kan inte det. Det gäller att känna efter vad som är bäst för dig för att du ska kunna läsa och förstå din bok. En del trivs bättre med att läsa pocket istället för hård inne bunden bok. Hitta dit läge där du trivs bäst att läsa.

#11 Läs om något/någon som intresserar dig

I skolan när man ska läsa brukar lärarna säga "ta inte en faktabok", men om du vill läsa en faktabok så läs en faktabok. Det finns även många självbiografier där du kan läsa om intressanta personer, även böcker baserade på verkliga berättelse finns. Fördelen med den här punkten att du lär dig saker samtidigt som du läser.

Det här är några tips från mig. Vissa har jag provat, andra vill jag prova. Jag hoppas du provar någon/några av det här tipsen, och om du gör det får du jättegärna kommentera här eller maila mig och skriva hur det gick och vad du tyckte om det.

Och kom ihåg att hålla igång sin läsning är detsamma som att hålla igång sin träning. Så fortsätt läs!

Likes

Comments

DIKTER

Hej!

Häromveckan fick vi i uppgift i skolan att gå ut och samla vår ord. Av de orden som vi kom på skulle vi sedan skriva en vår dikt av, och så här löd mitt dikt:

"På våren kommer solen, därför sitter jag här i stolen,

Med ett glas saft i handen, drömmer jag om att ha tårna i sanden.

Med bär i en skål, och blommor som luktar tvål.

Ingen stress, bara ro.

I hjärtat mitt våren bor."

Ja, även om det inte känns så, är våren faktiskt här. Och snart även sommar, och i skrivande stund är det ganska exakt en månad kvar till sommarlovet (JIPPIE). Så fortsätt kämpa, och glöm inte att ge dig själv pauser. Och glöm aldrig bort att tänka positiva tankar om dig själv, för att du är grym.

Likes

Comments